Bevers spelen volgens mij niet vaak een grote rol in gezelschapsspellen. Ik kan wel Beverbende, Beverclan en Beaver Creek bedenken. Maar dan houdt het op. Met 13 Bevers wordt er in ieder geval een nieuwe titel aan het rijtje toegevoegd.
Voordat je begint met lezen: Megableu gaf mij het spel 13 Bevers zodat ik er een interessant blogartikel over kon schrijven. Dit artikel is dus gesponsord. Maar ik heb mijn redactionele vrijheid behouden en volledig zelf bepaald wat ik in dit artikel heb gezegd.
Korte speluitleg
Heb je een vraag over de spelregels? Stel ‘m gerust in een reactie!
In 13 Bevers proberen spelers als moedige bevers om het Beverparadijs te bereiken. Om dit te bereiken, moet je het pad over de rivier volgen en talloze keuzes maken.
Spelers zijn na elkaar aan de beurt. Er ligt altijd 1 kaart op de aflegstapel met een getal van 1 t/m 13. Tijdens je beurt zal er een nieuwe kaart worden open gedraaid van de trekstapel. Voordat dit gebeurt kiest de actieve speler één van deze twee opties:
- Gokken dat de waarde van de nieuwe kaart hoger of lager is, of
- passen.
Waag je een gokje en gok je goed? Dan zet je jouw bever 1 stap vooruit. Je houten dam laat je staan om aan te geven vanaf welk vakje je bent gaan bewegen. Nu mag je nogmaals kiezen of je wil gokken of wil passen. Dit mag je net zolang doen totdat je fout gokt óf totdat je past.
Waag je een gokje en gok je fout? Dan zet je jouw bever terug in de houten dam.
Pas je? Dan verplaats je jouw dam naar het veld waar je bever staat. Zet je bever erin. Dit is vanaf je volgende beurt de nieuwe vertrekpositie.
Uitzondering: waag je een gok en is het getal gelijk? Dan schuif je jouw dam naar het huidige veld van je bever en zet je jouw bever erin. Je beurt is nu voorbij. Ofwel, dit werkt hetzelfde als wanneer je past.
Tijdens de route kom je voor diverse uitdagingen te staan:
Lokkende laan: op dit vakje mag je precies het juiste getal gokken. Lukt dit? Dan mag je in één keer naar een van de laatste vakjes te gaan. Lukt het niet? Dan ga je, ongeacht de positie van je dam, helemaal terug naar het begin.
Lava: op dit vakje mag je niet passen. Je moet door met gokken! Er kan dus ook geen dam op eindigen.
Vijsvijver: je mag je dam hier plaatsen, de hengel pakken en één vis vangen. Je kunt een turbo, visioen of stinkvis vangen. De turbo kun je aan het begin van een volgende beurt inzetten om steeds 2 vakjes vooruit te gaan bij een goede gok (in plaats van 1). Een visioen mag je eenmalig inzetten bij een foute gok om je beurt opnieuw te doen. Vang je een stinkvis? Dan moet je direct 2 vakjes terug.
Stroomversnelling: kies, voordat je gokt, of je de stroomversnelling in wil. Doe je dit? Waag dan je gok. Is het goed? Ga 3 velden vooruit. Is het fout? Ga 3 velden terug.
Wolvengrot: kom je hier? Zet je dam er dan neer en trek een fiche open. Is het een wakkere wolf? Leg ‘m naast het bord en je beurt is voorbij. Is het een slapende wolf? Leg alle fiches af en ga verder met je beurt.
De bever die als eerste het paradijs bereikt, wint het spel.
Bekijk het spel in een slideshow:
Korte review
Al met al vind ik 13 Bevers een prima spel, maar je moet het niet te serieus nemen. Het meest succesvol zal het bij kinderen zijn. Al zie ik volwassenen die een partygame-achtige avond willen zich er ook nog wel mee vermaken. Wil je dat jouw keuzes er toe doen? Dan is dit niks voor jou.
Hieronder ga ik er iets dieper op in.
Ik vind 13 Bevers zo’n typisch spel dat je leuk vindt of haat.
Kijk, de productie heb ik niks over te klagen. Die is top. Je krijgt een stevig, mooi en duidelijk vormgegeven speelbord. De speelfiguren zijn kleurrijke, houten bevers en dammen met een glans finish. Er zit zelfs een hengel met magneetje in de doos om vissen te vangen!
Het spel zelf draait grotendeels om push your luck. Waag je een gokje of niet?
In principe is dit een simpel concept dat toegankelijk is voor kinderen, families en zelfs voor volwassenen die een (wel heel) luchtig spel willen spelen.
De keerzijde van zo’n eenvoudig gegeven, is dat het veelal neerkomt op geluk en dat keuzes er niet altijd toe doen.
Draai je een 12 om? Dan is het vanzelfsprekend dat je lager zegt. Draai je een 3 om? Dan is het vanzelfsprekend dat je hoger zegt. Draai je een 7 om? Dan wordt het pas écht gokken. Maar zoals ik zeg… je gokt.
Sure, het komt incidenteel voor dat je een 2 hebt en vanzelfsprekend ‘hoger’ zegt. En wat draai je om? Een 1. Het is mij zelfs overkomen. Met gelach van mijn kinderen tot gevolg. Ik denk dat ik dit soort momenten het leukst vind aan 13 Bevers.
En toegegeven, de locaties op het speelbord bieden ietwat variatie op het simpele concept.
Het lava, de visvijver en stroomversnelling vind ik leuk. Lava dwingt je door te gaan. De visvijver geeft je een extra keuze. En de stroomversnelling verhoogt de inzet (3 vakjes vooruit óf terug).
De lokkende laan en de wolvengrot vind ik zelf wat minder. De lokkende laan trekt eigenlijk het spelconcept onderuit. De wolvengrot is puur een middel om snelle spelers (die goed gokken óf veel geluk hebben gehad) af te remmen. Loop je als eerste speler ver vooruit? Dan is dat veelal tevergeefs.
Pluspunt is wel dat je het met 6 spelers kunt doen.
Algemene informatie
- Naam: 13 Bevers
- EAN: 3760046784360
- Soort spel: Bordspel
- Aantal Spelers: 2-6 Personen
- Speelduur: 15-30 Minuten
- Vanaf Leeftijd: 7 Jaar
- Uitgever: Megableu
- Spelauteur: Matt Edmondson
- Illustrator: Onbekend
Waar te koop?
Je kunt 13 Bevers o.a. bestellen bij deze webshops:
bol.com
Spellenrijk.nl
Spellenwinkel.nl
Nu ben jij aan de beurt!
Heb jij 13 Bevers al gespeeld? Wat vond je ervan?
Wil je er nog iets over weten? Let me know in een reactie!