10 Leuke Gezelschapsspellen voor 2 Personen!

Leuke Gezelschapsspellen voor 2 Personen

In de avonduren en in de weekenden zijn mijn vrouw en ik vaak samen thuis.

Wat is er dan leuker dan een spelletje voor 2 personen op tafel te leggen?

Voor de spelletjes-liefhebber is dat waarschijnlijk “niets”.

Maar welk gezelschapsspel voor twee is dan leuk om te doen? In dit blog geef ik een overzicht van een 8 leuke gezelschapsspellen voor 2 personen.

Gezelschapsspellen voor maximaal 2 personen

De meeste bord-, kaart- en dobbelspellen kun je met 2 spelers doen, maar ook met meer. Daarnaast zijn er diverse gezelschapsspellen voor maximaal 2 personen. Onderstaande spellen zijn daar voorbeelden van.

Konumo Batalo

Konumo Batalo Dobbelspel

In Konumo Batalo zijn jij en je tegenstander elk een clanleider die het niet zo goed met elkaar kunnen vinden. Er kan maar 1 clan zijn! En daarom stellen jullie allebei een team samen van de 6 beste krijgers, met ieder een unieke, handige kracht.

Je begint een ronde door tegelijk 8 dobbelstenen te gooien. Vervolgens kun je met deze dobbelstenen bepaalde acties uitvoeren. Je kunt bijvoorbeeld je tegenstander aanvallen, een van je eigen krijgers genezen of investeren in speciale spreuken die later misschien nog wel van pas komen. En zo zijn er, afhankelijk van de krijgers die je kiest, talloze acties om uit te kiezen. Kies jij de juiste?

Je moet eerst enkele krijgers van je tegenstander verslaan om daadwerkelijk aanvallen op diens clanleider te kunnen doen. Maar zodra je de clanleider verslaat, win je ook direct spel!

Konumo Batalo is een kaart- en dobbelspel voor 2 personen dat ongeveer 30 minuten duurt. Het is relatief eenvoudig en heeft naar mijn mening zeer gave artwork. Ik schrok wel van dobbelstenen, maar omdat je zowel lage als hoge dobbelstenen altijd wel kunt gebruiken, kun je moeilijk ‘slecht’ blijven gooien. Oja, je hebt de keuze uit 13 krijgers. Doordat je elke keer weer andere krijgers kunt kiezen blijft het spel goed herspeelbaar en uitdagend!

Je kunt Konumo Batalo bestellen op bol.com.

Hieronder zie je hoe dit 2-persoons spel eruit ziet:

Konumo Batalo (Speelmateriaal)

Lost Cities

Spel voor 2 personen: Lost Cities

Als je Lost Cities gaat spelen, transformeren jij en je tegenstander in rijke investeerders. Elke speler moet gedurende het spel in een of meer expedities investeren. Maar zoals altijd met investeren, brengt het risico’s met zich mee…

Je betaalt per expeditie namelijk 20 punten en die moet je terug verdienen. Lukt dat niet? Dan zijn het minpunten.

Daarnaast kun je ook een weddenschap aangaan om de punten van een expeditie te verdubbelen, te verdriedubbelen of zelfs te verviervoudigen. Maar let op, met minpunten gebeurt precies hetzelfde!

Uiteindelijk wint de speler met de meeste punten.

Lost Cities is een makkelijk kaartspel voor 2 personen dat niet te lang duurt (15-20 minuten). Dit maakt het ook leuk voor mensen die minder vaak spellen spelen. Maar voor de echte fanatiekeling zit er naar mijn mening wat weinig uitdaging en een te grote geluksfactor in.

Je kunt Lost Cities bestellen op 999Games.nl, Spellenrijk.nl, bol.com en Wehkamp.nl.

Hieronder zie je hoe dit gezelschapsspel voor 2 personen eruit ziet:

Spel voor 2 personen: Lost Cities (Speelmateriaal)

Seasons

Kaartspel voor 2 personen: Seasons

Tijdens een potje Seasons probeer je als speler om in de 4 verschillende jaargetijden meer invloedspunten te verzamelen dan je tegenstander. Heb jij bij een seizoen de meeste invloedspunten? Dan krijg je de overwinningspunten van dát seizoen. Wie het meeste aantal overwinningspunten van alle seizoen bij elkaar heeft, wint het spel.

Kenmerkend aan dit kaartspel voor 2 personen is het mechanisme “Ik split, jij kiest” zit. Zo bepaal jij welke kaarten je tegenstander krijgt, maar hij of zij bepaalt waar ze komen te liggen. En dat werkt natuurlijk ook visa versa.

Om en om krijg je van je tegenstander dus een aantal kaarten. Vervolgens kun je met die kaarten 2 dingen doen. Je legt ze in een seizoensveld, zodat het seizoen meer overwinningspunten waard wordt. Óf je legt ze in jouw invloedsveld bij dat seizoen, zodat jouw invloedspunten hoger worden en je meer kans maakt om aan het einde van het spel de overwinningspunten van dat seizoen te claimen.

Let wel, er zijn 4 kleuren kaarten bestaande uit de scores 1, 2 en 3. De kleuren staan voor een seizoen en die moeten altijd bij elkaar liggen!

Seasons is een kaartspel voor 2 personen dat bijzonder eenvoudig te begrijpen is. Je bent snel door de spelregels heen en een uiteindelijk potje zal maximaal 25 à 30 minuten duren. Juist het element waarbij je voor de ander bepaalt met welke kaarten hij of zij gaat spelen, maakt dit een spel voor 2 personen die nét weer wat anders is dan de standaard. Je zult merken dat er veel interactie ontstaat. Zoek je dus een snel spel, dat net wat anders is én handig is om mee te nemen op vakantie? Dan is Seasons precies wat je zoekt!

Je kunt Seasons bestellen op 999Games.nl, Spellenrijk.nl, bol.com en Wehkamp.nl.

Hieronder zie je hoe de kaarten eruit zien:

Kaarten van het 2-speler spel Seasons

Boonanza – Al Caboon

Gezelschapsspel voor 2 personen: Boonanza Al Caboon

Net als in het oorspronkelijke Boonanza kaartspel ben je ook in Al Caboon bonenhandelaar. Je moet hard werken om bonen te verbouwen. En je moet ze op het juiste moment verkopen om geld (=punten) te verdienen.

Maar jij en je tegenstander zijn niet alleen. De Maffiabazen Al Caboon, Don Corleboon en Joe Boonanno (complimenten aan de bedenker van deze namen) werken ook hard aan hun bonen-imperium.

Soms word je zelfs door ze gedwongen om enkele bonen aan hen af te staan.

Wil je dit spel winnen? Dan moet je meer punten hebben dan je tegenstander én meer punten hebben dan de Maffia.

Een potje Boonanza Al Caboon duurt zo’n 30-45 minuten. Het is een wat ingewikkelder gezelschapsspel voor 2 personen (je kunt het trouwens ook alleen spelen!) dan bijvoorbeeld Lost Cities. Je kunt wat beter plannen en sturen, waardoor je minder afhankelijk bent van geluk. Dit maakt het weliswaar geschikt voor fervente spelers, maar minder geschikt voor als je niet zo vaak spellen speelt.

Je kunt Boonanza Al Caboon bestellen op bol.com.

Hieronder zie je hoe dit gezelschapsspel voor 2 spelers eruit ziet:

Inhoud Boonanza Al Caboon

Targi

Gezelschapsspel voor 2 personen: Targi

In dit spelletje voor 2 spelers is elke speler de aanvoerder van een zwervende Berberstam genaamd Toearegs.

Hoewel Targi de benaming is voor de mannen van dit volk, staat het in vele talen ook voor ‘markt’. Het is dus niet voor niets dat je in dit spel handel moet drijven…

Jij moet als aanvoerder de juiste, tactische keuzes maken tijdens het spel. Door deze keuzes kun je goederen verkrijgen (dadels, zout en peper) en ze vervolgens weer verhandelen. Dit levert je goud, stamkaarten en/of zilveren kruisen op. Deze laatste twee zijn vervolgens weer punten waard.

De juiste balans vinden in het verdienen van goud en punten, is dus de kunst.

Wie de meeste punten heeft aan het einde van het spel, is de winnaar van jullie tweetal.

Kijkend naar spellen die speciaal gemaakt zijn voor 2 personen, is Targi een van de meer toegankelijkere, strategische spellen. Leuk is ook dat de opstelling van het bord variabel is, zodat elk potje weer anders is.

Ook zul je merken dat je in 60 minuten speeltijd haaks tegenover je tegenspeler komt te staan en de strijd erg fel kan worden (ondanks dat er meer opties zijn om punten te halen). Al met al is Targi een leuk 2 speler spel voor strategische spelers die niet bang zijn voor een strijd.

Je kunt Targi bestellen op Spellenrijk.nl en bol.com.

Hieronder zie je hoe dit spel voor 2 personen eruit ziet:

Targi: Bord

Kahuna

Spel voor 2 Personen: Kahuna

In dit bordspel voor 2 personen zijn jij en je tegenstander allebei een Kahuna-priester. Met Kahuna-magie moeten jullie proberen om zoveel mogelijk eilanden onder jullie invloed te krijgen.

Maar heb je eenmaal een eiland dat zich volledig heeft overgegeven aan jou? Dan kan het zomaar zijn dat je tegenstander langskomt als jij weg bent en het eiland achter je rug om overneemt.

Je wint dit 2-speler spel als je na 3 rondes de meeste punten hebt verdiend.

Met Kahuna ben je ongeveer 30-45 minuten bezig. Hoewel je afhankelijk bent van de kaartjes die je pakt (of kunt pakken), kun je elke keuze wel baseren op wat je de meeste punten oplevert. En dat kan bouwen aan je eigen weg zijn, of juist afbreken bij de ander… rivaliteit dus!

Je kunt Kahuna bestellen op Spellenrijk.nl en bol.com.

Hieronder zie je hoe dit gezelschapsspel voor 2 personen eruit ziet:

Inhoud Kahuna

Blue Moon (met uitbreidingen)

Gezelschapsspel voor 2 personen: Blue Moon

Als je van 2-speler spellen houdt waarin meerdere rassen voorkomen, dan is het spel Blue Moon wellicht iets voor jou.

In dit spel voor 2 spelers kiezen jij en je tegenstander allebei een volk: de Vulca of de Hoax. Vervolgens moeten jullie het tegen elkaar opnemen om te bepalen wie de nieuwe heerser van Blue Moon City wordt. Hij of zij zal worden gekroond door de 3 elementaire draken.

Door middel van kaarten te spelen, kun je proberen de andere persoon te verslaan. Zo staan op de kaarten bepaalde waarden van een element: aarde of vuur. Als jij met aarde wordt aangevallen, moet je ook met aarde én minimaal dezelfde waarde verdedigen.

Daarnaast heb je in het spel nog specifieke kaarten die je tijdelijke boosts of hulp kunnen bieden.

Slaag je er desondanks niet in om je tegenstander in een ronde te verslaan? Dan wint je tegenstander een veldslag (nog niet de oorlog!). Één draak zal dichter tot hem of haar komen.

Wie alle draken aan zijn of haar zijde heeft, wint het spel. Of wie de meeste draken aan zijn of haar zijde heeft, als iemands kaarten op zijn.

Blue Moon is een leuk en strategisch spel voor 2 spelers. Er is alleen een grote maar. De Vulca lijkt sterker te zijn dan de Hoax. Het is dus bijna een must om uitbreidingen te kopen (je hebt er op dit moment van schrijven maar liefst 8!) en met andere volken te spelen. Je kunt uiteindelijk zelfs je eigen decks samenstellen.

Mochten jij en je tegenspeler dus erg fanatiek zijn, dan kan dit spel, ondanks een aardige geluksfactor, toch een leuke uitdaging bieden.

Je kunt Blue Moon bestellen op bol.com.

Hieronder zie je hoe dit kaartspel voor 2 personen eruit ziet:

Blue Moon Inhoud Doos

Gezelschapsspellen voor 2 personen (en meer)

Zoals eerder aangegeven staat op best veel dozen van spellen dat het spel geschikt is voor 2 spelers of meer. Bij veel van die spellen vind ik dat de balans of uitdaging een beetje zoek raakt als je met 2 spelers speelt. Vaak is het dan toch leuker om met 3 of meer personen te spelen.

Hieronder geef ik een aantal spellen weer die je met meer dan 2 spelers kunt doen, maar waarbij ik de spelvariant voor 2 spelers ook echt een aanrader vind.

Ticket to Ride: Nordic Countries

Gezelschapsspel voor 2-3 personen: Ticket to Ride Nordic Countries

Een bijzonder populair spel waarvan bijna elk jaar wel een versie van is uitgekomen, is Ticket to Ride. De meeste versies zijn geschikt voor 2-5 spelers en ook zeker goed te doen voor een duo.

Maar er zijn 2 versies die écht speciaal gemaakt zijn voor minder personen (2-3). Dat zijn Ticket to Ride: Nordic Countries en Ticket to Ride: India & Switzerland. Nordic Countries kun je alleen op zichzelf spelen. India & Switzerland is een uitbreiding, waar je een basisspel als Ticket to Ride USA of Ticket to Ride Europe voor nodig hebt. Lees eventueel mijn blog “Welke Ticket to Ride Versies zijn er” voor de verschillen tussen deze 2 varianten.

Met Ticket to Ride heb je een geografische kaart als bord met daarop steden en verbindingswegen voor de trein. De bedoeling is dat je steden door middel van treintjes met elkaar verbindt, zodat je bestemmingskaarten behaalt en punten scoort. Haal je een bestemmingskaart niet? Dan krijg je minpunten!

Bij dit bordspel zul je merken dat tijd een belangrijke factor is. De routes waar je op kunt bouwen zijn namelijk beperkt. Wie het eerst komt, het eerst maalt. Dat maakt Ticket to Ride een spannend bordspel met de nodige tactiek (Lees hier mijn Ticket to Ride Tips) en interactie tussen spelers.

Je kunt Ticket to Ride: Nordic Countries bestellen op Spellenrijk.nl en bol.com.

Hieronder zie je hoe dit gezelschapsspel eruit ziet:

Ticket to Ride: Nordic Countries bord

Qwixx

Gezelschapsspel voor 2-5 personen: Qwixx

Qwixx is een dobbelspel voor 2-5 spelers. Leuk met meer spelers, maar ook zeker leuk om met z’n tweeën te doen.

De bedoeling van het spel is dat je zoveel mogelijk vakjes van je scoreblok wegstreept. En dat kun je doen als de juiste kleur dobbelsteen én het juiste aantal ogen wordt gegooid.

Bovendien mag je zelfs op je eigen scoreblad wegstrepen als een andere speler het getal gooit dat jij nodig hebt!

Maar let op.

Als je ergens een getal doorstreept op je scoreblad, dan mag je de getallen die vóór het weggestreepte getal staan niet meer wegstrepen. En als je in jouw beurt helemaal geen getal weg kunt strepen, dan krijg je minpunten.

Probeer dus niet te gulzig te zijn, maar wacht ook niet te lang. Want als iemand het spel uitmaakt, dan stopt het spel en worden de punten direct geteld. De persoon met de meeste punten wint.

Je kunt Qwixx bestellen op Spellenrijk.nl, bol.com en Wehkamp.nl.

Hieronder zie je hoe dit dobbelspel eruit ziet:

Inhoud Qwixx

Carcassonne

Gezelschapsspel voor 2-5 personen: Carcassonne

Met Carcassonne ga je terug naar de Middeleeuwen: Reusachtige kastelen met dappere ridders, prachtige kloosters met serene monniken, gevaarlijke wegen waar struikrovers op de loer liggen en hardwerkende boeren die er alles aan doen om te overleven.

Het bord van Carcassonne is altijd weer anders. Je creëert het namelijk samen gedurende het spel. Je legt een tegel aan en kunt vervolgens kiezen om direct punten te scoren. Of je wacht nog even, zodat je daarna meer punten kunt scoren. Maar wacht niet te lang, want de tegenstander kan proberen mee te profiteren van jouw punten!

Carcassonne is zo’n typisch voorbeeld van een eenvoudig spel met eindeloze mogelijkheden en meer tactiek dan men verwacht. Niet voor niets heb ik een blog geschreven met Carcassonne Spel Tips. Van de mensen uit mijn omgeving waarbij Kolonisten van Catan in de smaak valt, vindt vrijwel iedereen Carcassonne ook erg leuk.

Je kunt Carcassonne bestellen op 999Games.nl, Spellenrijk.nl, bol.com en Wehkamp.nl.

Hieronder zie je hoe dit bordspel eruit ziet:

Inhoud Carcassonne

Nu ben jij aan de beurt!

Bovenstaand overzicht is geen volledig overzicht. Het zijn puur gezelschapsspellen voor 2 personen die ik zelf ooit heb gespeeld en waarvan ik denk dat ze voor andere spellenliefhebbers ook leuk kunnen zijn. Gebruik dit blog dus als inspiratie.

Ken je zelf nog een leuk bordspel, kaartspel of dobbelspel voor 2 personen? Laat het dan weten in de reacties!

Voor dit blog heb ik afbeeldingen van 999 Games, White Goblin Games en Days of Wonder gebruikt.

Wil je meer inspiratie voor spellen? Lees dan eens onderstaande blogs:

Hans

12 Comments

 1. Onderstaande spellen voor 2 personen (of meer) speel ik graag:
  – Gubs
  – Jaipur
  – Ligretto
  – Kwatro

 2. Leuke spellen. Hierbij enkele toevoegingen:
  – Schotten-totten alhoewel die misschien uit de handel is.
  – Qwirkle cards
  – Dominion (gelijk een stuk ingewikkelder spel)

 3. Ongelooflijk dat je het kaartspel De Vorsten van Catan nog niet hebt uitgeprobeerd? Dit is echt een enorme aanrader. Nog leuker en uitdagender dan het bordspel, vind ik. Als je het basisspel koopt, zitten daar meteen 3 uitbreidingssets bij. Dan zijn er nog twee dozen met elk 3 uitbreidingssets te koop, dus eindeloos speelplezier. Ik speel het nu twee jaar en het verveelt nog niet.
  Een andere versie van Catan voor twee personen is Ruimteschepen van Catan. Dit is wel met een speelbord. Meer geschikt voor (iets oudere) kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *