Kolonisten van Catan of Carcassonne: Welke moet je kopen?

Kolonisten van Catan of Carcassonne?

Kolonisten van Catan en Carcassonne behoren tot de meest populaire bordspellen van Nederland.

Het zijn ideale ‘instap-spellen’ voor als je meer ervaring wil opdoen in de zogenoemde bordspel-wereld.

Maar welke van twee is leuker? Kolonisten van Catan of Carcassonne?

In dit blog vergelijk ik ze met elkaar zodat jij weet welke je het beste kunt kopen!

Ik heb dit blog ingedeeld in een aantal onderdelen en die vind je hieronder terug. Zo kun je snel naar het onderdeel dat voor jou het meest interessant is.

  1. Korte Speluitleg van Kolonisten van Catan
  2. Korte Speluitleg van Carcassonne
  3. Overeenkomsten tussen Kolonisten van Catan en Carcassonne
  4. Verschillen tussen Kolonisten van Catan en Carcassonne
  5. Kolonisten van Catan of Carcassonne?

1 – Korte Speluitleg van Kolonisten van Catan

In Kolonisten van Catan betreed je als kolonist het onbegane gebied Catan.

Je begint met 2 dorpjes die afkomstig zijn uit jouw thuisland. En deze dorpjes grenzen aan enkele landschappen met getallen. Wordt een getal gedobbeld dat op een landschap ligt waar jouw dorp aan grenst? Dan krijg je daar goederen voor. Deze goederen zijn hout, steen, erts, wol of graan.

Kolonisten van Catan Bord

Met deze goederen, in het spel ook wel ‘grondstoffen’ genoemd, kun jij je kolonie verder uitbreiden. Je kunt straten bouwen, nieuwe dorpen vestigen en zelfs officiële steden oprichten. De nieuwe dorpen en steden zorgen er vervolgens weer voor dat je nog meer grondstoffen kunt krijgen.

Op deze manier kun je jouw kolonie dus steeds verder uitbreiden.

Maar je bent niet de enige! Andere landen hebben ook kolonisten naar Catan gestuurd om een kolonie te stichten. Het grondgebied is schaars en de grondstoffen dus ook. Er heerst een ware strijd om Catan tot kolonie te maken.

Tijdens het spel kun je jezelf ook nog ontwikkelen met Ontwikkelingskaarten. Hiermee huur je bijvoorbeeld Ridders in, kun je speciale kennis vergaren of kom je in aanmerking voor speciale privileges.

Je krijgt punten voor o.a. dorpen, steden en ook wanneer je de meeste ridders hebt ingehuurd. Wie als eerste 10 punten heeft, wint het spel.

2 – Korte Speluitleg van Carcassonne

Met dit spel gaan jij en je tegenstanders terug naar de Middeleeuwen, waar jullie je vlakbij de Zuid-Franse stad, Carcassonne, bevinden. Hier proberen jullie het geluk te vinden in deze economisch opbloeiende stad.

Je begint met 8 volgelingen (horigen) aan je zijde en er ligt 1 landschaptegel op tafel. Elke speler trekt in zijn of haar beurt een blinde landschaptegel van de aftrekstapel. Met deze tegel kun je vervolgens het landschap uitbreiden dat al op tafel ligt.

Zodra je een tegel neerlegt, mag je ook een van je volgelingen voor jou laten werken. Je plaatst dan een horige op de tegel die jij neerlegt. Je kunt de horige plaatsen op een straat, stad, weide of klooster. Op deze manier transformeer je jouw volgelingen in handelsreizigers, ridders, boeren en monniken.

Carcassonne Bord

Zij verdienen gedurende het spel, maar ook aan het einde van het spel, punten voor jou. Bijvoorbeeld door kastelen, wegen of kloosters te bouwen. Maar ook door als boer te investeren in weides.

Nadat de laatste tegel is gelegd, worden alle punten geteld. De speler met de meeste punten wint het spel.

3 – Overeenkomsten tussen Kolonisten van Catan en Carcassonne

Hoewel ik in dit blog met name de verschillen tussen Kolonisten van Catan en Carcassonne wil uitleggen, zitten er ook overeenkomsten in. Van onderstaande overeenkomsten hoef je je keuze dus eigenlijk niet af te laten hangen.

3.1 – Ieder spel kan anders zijn!

Beide spellen hebben een variabel bord. Dat betekent dat elk spel weer anders kan zijn. Bij Carcassonne is elk spel sowieso anders (omdat het bord vanaf 1 tegel wordt opgebouwd). Bij Kolonisten van Catan heb je speciale bordopstellingen, maar daar kun je van afwijken.

3.2 – Uitbreidingen genoeg!

Beide spellen behoren tot de meest populaire bordspellen van Nederland. Het is dan ook niet verwonderlijk dat voor beide spellen talloze uitbreidingen te koop zijn. Met dit arsenaal aan nieuwe mogelijkheden hoef je met Catan en Carcassonne niet bang te zijn dat je er snel op uit gekeken bent.

4 – Verschillen tussen Kolonisten van Catan en Carcassonne

Hieronder beschrijf ik enkele verschillen tussen Kolonisten van Catan en Carcassonne.

4.1 – Spelmechanismes & Vaardigheden

In Kolonisten van Catan zit een dobbel- en handelsprincipe. Als je grondstoffen verdient kun je handelen met je tegenstanders, alsook investeringen maken in nieuwe manieren om nóg meer grondstoffen te krijgen. Door het handelen ontstaat veel interactie tijdens een potje Kolonisten van Catan. En doordat je kunt investeren bouw je echt iets op waar je trots op kunt zijn (of juist niet).

Kolonisten van Catan Handelen

In Carcassonne zit het principe van tegels leggen. Hierdoor ontstaat weliswaar minder interactie in het spel. Maar je moet wel ruimtelijk inzicht hebben om overzicht te kunnen houden op het steeds groter wordende speelveld. Tegelijkertijd moet je abstract kunnen nadenken om te anticiperen op mogelijke scenario’s. Al met al vind ik dat Carcassonne meer vraagt van je intellect.

Carcassonne Tegels Trekken

4.2 – Betrokkenheid

Bij Kolonisten van Catan ben je afhankelijk van 2 dobbelstenen. Zij bepalen de kans dat jouw getallen worden gegooid. Worden deze getallen niet gegooid? Dan krijg je geen grondstoffen en kun je niet bouwen, niet handelen en dus ook niet uitbreiden. Hierdoor bestaat de kans dat je wat minder actief kunt meespelen.

Wil je weten hoe je de kans maximaliseert dat jouw getallen worden gegooid? Lees dan mijn Kolonisten van Catan Tips!

Bij Carcassonne ben je afhankelijk van de blinde tegel die je pakt. Maar je kunt wel elke beurt een tegel pakken en neerleggen. Je wordt in feite gedwongen om actief mee te blijven doen en dat zorgt ervoor dat je betrokken blijft bij het spel.

Wil je weten hoe je de tegels het beste neer kunt leggen? Lees dan mijn blog met Carcassonne speltips!

4.3 – Invloed uitoefenen

Hoewel je met de juiste sociale vaardigheden invloed kunt uitoefenen in Kolonisten van Catan, blijf je altijd afhankelijk van grondstoffen (want je hebt wel iets nodig om te ruilen) en dus van dobbelstenen. Dit betekent dat je beperkte invloed hebt en ondanks een geweldige strategie, toch genadeloos kunt worden ingemaakt.

In Carcassonne kun je altijd invloed op het spel blijven uitoefenen. Ten eerste heb je veel horigen waarmee je kansen kunt spreiden. Ten tweede kun je ook zonder horigen invloed uitoefenen. Denk bijvoorbeeld aan het blokkeren van andermans bouwwerken. Alleen een tegel is daar voor nodig.

5 – Kolonisten van Catan of Carcassonne: welke moet ik kopen?

Op basis van de verschillen tussen Kolonisten van Catan en Carcassonne zou ik je het volgende aanraden.

  • Ben je meer een strategische speler en wil je je hersenen prikkelen? Kies dan voor Carcassonne. Hier ben je minder afhankelijk van kans en kun je veel invloed uitoefenen om je strategie na te leven.
  • Vind je het leuk om af en toe een spelletje te doen voor de gezelligheid? Dan kun je beter kiezen voor Kolonisten van Catan. Het is minder moeilijk en daardoor toegankelijker voor meer spelers.

Je kunt Carcassonne bestellen op 999Games.nl, Spellenrijk.nl en bol.com.

Je kunt Catan bestellen op 999Games.nl, Spellenrijk.nl en bol.com.

Welke vind ik zelf leuker?

Hoewel ik het handelselement en de interactie van Catan erg leuk vind, veracht ik de 2 dobbelstenen. Ik speel graag actief mee en wil invloed kunnen uitoefenen. Als je afhankelijk bent van 2 dobbelstenen, dan is ‘geluk’ te bepalend voor de uitkomst van het spel. Daarom speel ik liever Carcassonne dan Kolonisten van Catan.

Nu ben jij aan de beurt!

Met dit blog wil ik mensen vooral handvatten bieden voor als ze een aankoop willen doen en twijfelen tussen Kolonisten van Catan en Carcassonne.

Ik kan me voorstellen dat je het misschien niet eens bent met dingen die ik heb beschreven. Heb jij een andere mening? Deel deze in de reacties! Dan hebben anderen er ook wat aan :).

Wellicht ook leuk om te lezen:

7 reacties

  1. Meningen zijn daarover zeker verdeeld. Vind juist de geluks-factor van de dobbelstenen meer te beïnvloeden dan het trekken van de juiste tegel. En de rede van optie “5-welke moet ik kopen”, zou ik exact andersom omschrijven.

    Het zijn beide 2 super goede opties om mee te beginnen voor een liefhebber voor bordspellen. Alleen mijn voorkeur gaat toch net meer uit naar KvC.

    Aan de andere kant, mijn liefde voor KvC wordt ook erg versterkt, omdat mijn spellen collectie (inmiddels 200+ groot en groeiende!) allemaal is begonnen met een paar avondjes “catannen”

  2. Mee eens. Beide leuke spellen, maar voorkeur voor Carcasonne.

  3. Ik vind Carcassonne ook leuker, behalve als ik alleen tegen mijn man speel. Dan heb ik namelijk meer kans om te winnen met Kolonisten omdat daar de geluksfactor groter is 😛

  4. Carcassonne! Kolonisten staat hier wel in de kast, maar spelen we nooit!

  5. Wat grappig 🙂 Ik vind Carcassone veel minder inspannend dan Catan. Catan is niet mijn ding. Ik snap de regels nooit en het is zo onduidelijk. Carcassone is lekker makkelijk en eenvoudig, ook om uit te leggen aan nieuwe spelers!
    Carcassone is dus mijn favoriet. Van deze twee, dan, he?

  6. Elke gezelschapsspel liefhebber moet ze toch beiden hebben!
    Toffe blog trouwens, ook net één begonnen (www.gezelschapsspellenreview.com)

    Thijs

    1. Hi Thijs!

      Dank voor je reactie :).

      Thanks voor je complimenten! Jij hebt ook een leuk blog met uiterst smaakvol design!

      Groet,
      Hans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *