17 Leuke Familiespellen en Gezinsspellen!

Leuke Familiespellen en Gezinsspellen

Ben je op zoek naar een leuk, nieuw familiespel? Een spel dat bij de hele familie of het hele gezin in de smaak valt? Laat je dan inspireren door de familiespelletjes in dit blog!

Als kind vond ik het echt geweldig om leuke familiespellen als cadeau te krijgen. Soms gebeurde dat met mijn verjaardag, maar meestal met bijvoorbeeld Sinterklaas of Kerst. Dan werd het spel binnen, omdat het buiten ijskoud was, ook gelijk ‘kapot’ gespeeld tot Oud en Nieuw!

Echter, als kind hoefde ik vaak niet de keuze te maken welk familiespel zou worden toegevoegd aan de spellenkast thuis… dat deden mijn ouders, opa en oma of oom en tante. En tegenwoordig zijn er veel meer leuke gezinsspellen op de markt dan toen. Daarom kan ik me voorstellen dat het lastig is om een leuk familiespel te kiezen.

Dat is precies de reden dat ik dit artikel heb geschreven!

In dit artikel vind je een overzicht van 17 leuke spellen voor de hele familie én kun je tot slot een handige keuzehulp downloaden.

Op deze manier wil ik je tips geven en je ideeën laten opdoen voor leuke familiespellen, maar ook het maken van je keuze vergemakkelijken.

Hieronder vind je eerst de linkjes naar elk afzonderlijk familiespel, gevolgd door de link naar de handige keuzehulp.

Trouwens, ik heb de familiespellen gewoon in willekeurige volgorde geplaatst. Er zit geen volgorde in van populariteit of persoonlijke voorkeur, zoals een “familiespellen top 10” of iets dergelijks.

Directe links naar de leuke familiespellen en keuzehulp!

Familiespel #1: Commando Pinkelen

Leuk Familiespel: Commando Pinkelen

 • Uitgever: 999Games
 • Leeftijd: Familiespel vanaf 4 Jaar
 • Aantal Spelers: 3-10 Spelers
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Soort Spel: Behendigheid

Met Commando Pinkelen is één familielid spelleider en de rest van de familieleden zijn spelers. Zij krijgen elk 5 elastiekjes om hun vingers van dezelfde kleur. Op tafel liggen kaarten met een dier erop in een bepaalde kleur. Bijvoorbeeld een groene krokodil of een blauwe vogel. Alle spelers zitten om de kaarten heen en zorgen dat ze er goed bij kunnen.

Hoe gaat dit familiespel in zijn werk? De spelleider vertelt de spelers via het woord “Commando” wat ze moeten doen.

Zegt de spelleider bijvoorbeeld “Commando blauw”? Dan moet je als speler razendsnel op een kaart met een blauw dier slaan. Zegt de spelleider “Commando krokodil”? Dan sla je razendsnel op een krokodil, ongeacht de kleur. De spelleider kan ook opdrachten buiten de kaarten om geven, zoals “Commando zwaaien”.

Maaaaaaaaar! Er zit altijd 1 setje dieren en kleuren minder in het spel dan het aantal spelers. De kans bestaat dus dat je niet snel genoeg bent en een elastiekje moet inleveren. En zegt de spelleider geen “Commando”? Dan moet je de opdracht ook niet uitvoeren. Doe je dat wel? Ook dan raak je een elastiekje kwijt. De speler die als laatste overblijft, wint het spel!

Commando Pinkelen is een leuk familiespel vanaf 4 jaar dat met een groot gezin gespeeld kan worden. Afhankelijk van de commando’s die de spelleider kiest is het geschikt voor jong en oud, al vraagt het wel wat behendigheid van de spelers. Maar de kans dat je niet snel genoeg bent, maakt van Commando Pinkelen juist een spannend familiespel!

Je kunt Commando Pinkelen bestellen op 999Games.nl, Spellenrijk.nl en bol.com.

Om je een idee te geven van het speelmateriaal van dit gezinsspel:

Leuk Familiespel: Commando Pinkelen Speelmateriaal

Familiespel #2: Set

 • Leuke Familiespellen: SetUitgever: 999Games
 • Leeftijd: Familiespel vanaf 6 Jaar
 • Aantal Spelers: 1-8 Spelers
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Soort Spel: Behendigheid

Bij het familiespel Set is het enige speelmateriaal een stapel kaarten. Op deze kaarten staan symbolen. De symbolen verschillen in kleur, vorm, vulling en aantal. En binnen deze 4 eigenschappen, zijn ook weer 3 variaties. Je hebt dus 3 verschillende kleuren, 3 verschillende vormen, 3 verschillende vullingen en 3 verschillende aantallen.

Aan het begin van het spel worden er 12 kaarten open op tafel gelegd. Elke speler zoekt tussen die 12 kaarten naar een “set”. Een set kaarten bestaat uit 3 kaarten waarvan de symbolen volledig overeenkomen of juist helemaal verschillend zijn.

Zie je een set? Dan roep je “SET!” en wijs je de set aan. Is de set goed? Dan krijg jij de 3 kaarten. Is de set fout, dan mogen de andere spelers verder kijken totdat een van hun een goede set heeft gekozen. Wie de meeste kaarten heeft nadat de stapel leeg is en er geen set meer gevonden kan worden, wint het spel!

Set is een familiespel vanaf 6 jaar dat allemaal om reactiesnelheid draait. Dit gecombineerd met de tamelijk korte speelduur, maakt het een leuk en vlot spel voor het hele gezin. Dit is trouwens een van de familiespelletjes waarbij elke speler kan blijven meedoen tot aan de laatste kaart!

Je kunt SET bestellen op 999Games.nl, Spellenrijk.nl, bol.com en Wehkamp.nl.

Om je een idee te geven van het speelmateriaal van Set:

Leuk Familiespel: Set Speelmateriaal

Familiespel #3: Halli Galli

 • Leuke Familiespellen: Halli GalliUitgever: 999Games
 • Leeftijd: Familiespel vanaf 6 Jaar
 • Aantal Spelers: 2-6 Spelers
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Soort Spel: Behendigheid

In dit leuke familiespel krijgt iedere speler een gedekte stapel kaarten die ze voor zich neerleggen. Op de kaarten staan verschillende vruchten afgebeeld in verschillende hoeveelheden. En in het midden van de tafel staat een bel (zo een die vaak op de toonbank van een hotel staat).

Elke speler trekt om de beurt een gedekte kaart van zijn of haar stapel en legt de kaart open voor zich neer (altijd zo, dat er maar 1 kaart zichtbaar is). Op het moment dat er precies 5 dezelfde vruchten op tafel liggen (niet meer en niet minder!), moet je op het belletje slaan.

De speler die op dat moment als eerste op de bel drukt, krijgt alle open kaarten die op tafel liggen. Heb je geen kaarten meer? Dan heb je sowieso verloren. Zodra er nog 2 spelers in het spel zijn, wordt er nog 1x gespeeld. De speler die dan de meeste kaarten heeft, wint het spel.

Dit is een van de gezinsspellen vanaf 6 jaar waarbij het allemaal draait om snelheid. Maar waar bij het familiespel Set iedereen kan blijven meedoen tot het einde, is dat bij Halli Galli niet het geval. Het spelconcept is van Halli Galli overigens wel wat eenvoudiger. Bovendien is er een Junior versie van Halli Galli die je al vanaf 4 jaar kunt spelen.

Je kunt Halli Galli bestellen op 999Games.nl, Spellenrijk.nl, bol.com en Wehkamp.nl.

Om je een idee te geven van het speelmateriaal in de doos:

Leuk Familiespel: Halli Galli Speelmateriaal

Familiespel #4: 30 Seconds

 • Leuke Familiespellen: 30 SecondsUitgever: 999Games
 • Leeftijd: Familiespel vanaf 12 Jaar
 • Aantal Spelers: 3-24 Spelers
 • Speelduur: 45 Minuten
 • Soort Spel: Partygame

Zoek je een leuk, grappig familiespel voor jongeren? Dan is 30 Seconds precies wat je zoekt. Tijdens een potje 30 Seconds vorm je teams van minimaal 2 personen. Daarnaast ligt er een scorebord op tafel en een zandloper. Deze zandloper loopt leeg in, hoe kan het ook anders, 30 seconden.

Het spelt verloopt als volgt. Een speler pakt een kaartje. Op dit kaartje staan 5 dingen. De speler moet zoveel mogelijk van deze 5 dingen omschrijven voor zijn of haar teamgenoten, zonder de daadwerkelijke woorden in de mond te nemen! En dat binnen de 30 seconden.

Voor elk ding dat goed geraden wordt gaat je team 1 vakje naar voren op het scorebord. Door de dobbelsteen in het spel kun je enigszins afgeremd worden door -1 of -2 te gooien. Het team dat als eerste de eindstreep heeft bereikt, wint het spel!

Lees hier mijn blog met een overzicht van alle 30 Seconds spellen en uitbreidingen.

30 Seconds is een van de leuke familiespellen vanaf 12 jaar en dus uitermate geschikt voor als je wat oudere kinderen hebt. De grote voordelen van dit gezinsspel zitten in de eenvoud van de spelregels, het vlotte tempo (30 seconden per beurt) en het feit dat elke speler mee kan blijven doen tot het einde van het spel! En heb je toch wat jongere kinderen? Dan is er 30 Seconds Junior; hetzelfde familiespel maar dan vanaf 7 jaar.

Je kunt 30 Seconds bestellen op 999Games.nl, Spellenrijk.nl, bol.com en Wehkamp.nl.

Om je een idee te geven van het speelmateriaal:

Leuk Familiespel: 30 Seconds Speelmateriaal

Familiespel #5: Regenwormen

 • Leuke Familiespellen: RegenwormenUitgever: 999 Games
 • Leeftijd: Vanaf 8 Jaar
 • Aantal Spelers: 2-7 Spelers
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Soort Spel: Dobbelspel

Bij Regenwormen leg je eerst een aantal stenen in een rij op tafel. Op deze steentjes staan getallen van 21 t/m 36. En op elke steen staat een aantal wormen, variërend van 1 t/m 4. Des te hoger het getal, des te hoger het aantal wormen. Daarnaast heb je 8 dobbelstenen met de getallen 1 t/m 5 en een worm.

Je gooit eerst 8 dobbelstenen. Vervolgens kies je een getal (1 t/m 5) en daarvan leg je alle dobbelstenen af. Daarna gooi je met de overige dobbelstenen en leg je weer dobbelstenen met een gelijk aantal ogen af. Als je eenmaal een waarde hebt afgelegd, mag je deze waarde de volgende worp niet meer afleggen!

Je gooit net zo lang totdat je een score hebt behaald die gelijk is aan het nummer van een van de stenen op tafel. Je kunt er nu voor kiezen om meer punten te halen en dus een hoger aantal wormen te pakken.

Maar zodra je geen dobbelsteen meer kunt afleggen is je beurt voorbij én moet je, indien mogelijk, een steentje uit je eigen voorraad afleggen. Bovendien wordt het steentje met het hoogste aantal punten in de algemene voorraad omgedraaid. Wanneer alle steentjes zijn omgedraaid wordt gekeken wie de meeste regenwormen heeft. Hij of zij wint het spel!

Regenwormen is een van de leuke familiespellen met dobbelstenen. Echt talent komt er niet bij kijken; het is meer een kwestie van geluk. Ondanks dat, is het makkelijk te begrijpen, heel snel te spelen en je krijgt best mooi speelmateriaal met dit spel. Oja, het compacte doosje maakt het goed geschikt om mee te nemen op reis of op vakantie!

Lees hier meer over de Regenwormen Spellen en Uitbreidingen die er zijn.

Je kunt Regenwormen bestellen op 999Games.nl, Spellenrijk.nl, bol.com en Wehkamp.nl.

Om je een idee te geven van het speelmateriaal:

Leuk Familiespel: Regenwormen Speelmateriaal

Familiespel #6: Cup King

 • Leuke Familiespellen: Cup KingUitgever: 999Games
 • Leeftijd: Familiespel vanaf 8 Jaar
 • Aantal Spelers: 2-6 Spelers
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Soort Spel: Kaartspel

Met dit leuke familiespel maakt elke speler eerst een piramide van gekleurde cups voor zich. Vervolgens krijgt elke speler een aantal kaarten. Op deze kaarten staan kleuren en getallen.

De startspeler speelt een of meer kaarten van dezelfde kleur en daagt hiermee de linker buurman uit. Deze speler moet nu namelijk een of meer kaarten van dezelfde kleur neerleggen maar met een hogere totaalwaarde. Lukt dat? Dan daagt hij vervolgens zijn linker buurman uit en zo gaat dat door.

Als een buurman het niet kan of wil opnemen tegen de totaalwaarde van de uitdager, moet deze speler een Cup uit zijn of haar piramide schieten van dezelfde kleur als de gespeelde kaarten. Zodra een piramide helemaal is weggeschoten, wint de speler die de meeste Cups over heeft het spel.

Cup King is een leuk familiespel vanaf 8 jaar. De leeftijd is ongetwijfeld gekozen omdat je toch wel een fijne motoriek nodig hebt. Wederom eenvoudige spelregels en een korte speelduur, maar bovenal grappig speelmateriaal waarmee je eens iets anders op tafel hebt liggen, dan alleen een bord of kaarten ;). Zeker een van de leuke gezinsspellen voor als je van actie op tafel houdt!

Je kunt Cup King bestellen op 999Games.nl en bol.com.

Om je een idee te geven van het speelmateriaal:

Leuk Familiespel: Cup King Speelmateriaal

Familiespel #7: Speed Cups

 • Leuke Familiespellen: Speed CupsUitgever: 999Games
 • Leeftijd: Familiespel vanaf 6 Jaar
 • Aantal Spelers: 2-4 Spelers
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Soort Spel: Behendigheid

Nog een spel met cups, maar dan net even anders. In dit razendsnelle familiespel krijgt elke speler 5 cups van elk een andere kleur: zwart, rood, blauw, groen en geel. Daarnaast ligt er een gedekte stapel kaarten in het midden van de tafel.

Elke beurt draait een speler een gedekte kaart om. Op de kaart staan diverse objecten (vogeltjes, blokjes, auto’s, enzovoorts) die dezelfde kleuren als de Cups hebben. Bovendien staan deze objecten in een bepaalde horizontale of verticale volgorde.

Zodra de kaart wordt omgedraaid moet je als de wiedeweerga zorgen dat jouw Cups precies in diezelfde volgorde komen te staan als op dat kaartje. Ben jij de eerste die dit lukt en op de bel drukt? Dan krijg jij het kaartje. De speler die de meeste kaarten heeft nadat de trekstapel leeg is, wint het spel.

Dit zenuwslopende familiespel vanaf 6 jaar vraagt veel van je ruimtelijke inzicht en behendigheid. Het is een eenvoudig familiespel, maar kan behoorlijk spannend zijn omdat elke speler de snelste wil zijn. Ook bij dit gezinsspel is het fijn dat elke speler tot aan de laatste kaart kan mee blijven spelen.

Je kunt Speed Cups bestellen op 999Games.nl, Spellenrijk.nl, bol.com en Wehkamp.nl.

Om je een idee te geven van het speelmateriaal:

Leuk Familiespel: Speed Cups Speelmateriaal

Familiespel #8: Vlotte Geesten

 • Leuke Familiespellen: Vlotte GeestenUitgever: 999Games
 • Leeftijd: Familiespel vanaf 8 Jaar
 • Aantal Spelers: 2-8 Spelers
 • Speelduur: 30 Minuten
 • Soort Spel: Behendigheid

Het familiespel Vlotte Geesten lijkt qua spelmechanisme op Set. Alleen heb je bij dit spel 5 speelfiguren op tafel staan: een wit spook, blauw boek, groene fles, rode bank en een grijze muis. Daarnaast heb je een stapel gedekte kaarten waar altijd 2 van deze figuren op afgebeeld staan. Soms kloppen de kleuren, maar soms ook niet.

Het spel verloopt als volgt. Om de beurt wordt een van de kaarten omgedraaid. Zie je een speelfiguur afgebeeld in de juiste kleur? Dan pak je dat speelfiguur. Staat er geen enkel speelfiguur afgebeeld in de correcte kleur, dan moet je het figuur pakken dat ontbreekt én waarvan de kleur ontbreekt.

Als je de goede kaart pakt, mag je deze aan je eigen voorraad toevoegen. Pak je een verkeerde? Dan moet je een kaart afstaan aan de speler die wél het juiste figuur pakt. De speler die de meeste kaarten heeft nadat de trekstapel leeg is, wint het spel!

Vlotte Geesten is een leuk familiespel vanaf 8 jaar en kan met het jonge gezin worden gespeeld, maar ook met volwassenen, vrienden of familie. Ook hier draait het om inzicht en behendigheid. Dat kan tot grappige, zenuwslopende taferelen leiden. Het spel is trouwens wel het leukste en het spannendste als elke speler er ongeveer even goed in is.

Je kunt Vlotte Geesten bestellen op 999Games.nl, Spellenrijk.nl, bol.com en Wehkamp.nl.

Om je een idee te geven van het speelmateriaal:

Leuk Familiespel: Vlotte Geesten Speelmateriaal

Familiespel #9: Qwixx

 • Leuke Familiespellen: QwixxUitgever: White Goblin Games
 • Leeftijd: Familiespel vanaf 8 Jaar
 • Aantal Spelers: 2-5 Spelers
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Soort Spel: Dobbelspel

Als je Qwixx koopt krijg je een klein handzaam doosje met 6 dobbelstenen (1 rode, 1 groene, 1 blauwe, 1 gele en 2 witte) en een scoreblokje. Op dit scoreblokje zitten velletjes met 4 rijen in bovenstaande kleuren (behalve wit) en de getallen 2 t/m 12. Ofwel, de getallen die je met 2 dobbelstenen kunt gooien.

Elke speler krijgt een eigen velletje. Daarna gooit een speler de 6 dobbelstenen. Elke speler mag, als hij of zij wil, nu de waarde van de 2 witte dobbelstenen gecombineerd wegstrepen op zijn velletje. Het maakt niet uit welke kleur rij hij of zij kiest.

De speler die heeft gegooid mag daarna ook nog een witte dobbelstenen combineren met een gekleurde dobbelsteen. Zo kan hij of zij ook in die de rij van overeenkomstige kleur een getal wegstrepen.

Maar streep je eenmaal een getal weg? Dan mag je de getallen links daarvan, niet meer wegstrepen. De speler die uiteindelijk de meeste punten heeft verdiend door het wegstrepen van vakjes, wint het spel!

Qwixx is een leuk gezinsspel vanaf 8 jaar. Het is makkelijk te begrijpen, snel gespeeld en prima voor gezinnen met 3 of 4 kinderen. Je bent wel afhankelijk van een geluksfactor, maar daardoor kan het wel onverwachte wendingen in het spel brengen. Het handzame formaat met dit een leuk gezinsspel voor op vakantie, op reis of in de trein.

Je kunt Qwixx bestellen op Spellenrijk.nl, bol.com en Wehkamp.nl.

Of lees nog wat meer over dit spel: Welk Qwixx Spel of Uitbreiding kun je het beste kopen?

Om je een idee te geven van het speelmateriaal:

Leuk Familiespel: Qwixx Speelmateriaal

Familiespel #10: Machi Koro

 • Leuke Familiespellen: Machi KoroUitgever: White Goblin Games
 • Leeftijd: Familiespel vanaf 7 Jaar
 • Aantal Spelers: 2-4 Spelers
 • Speelduur: 30 Minuten
 • Soort Spel: Kaartspel

Met het familiespel Machi Koro krijg je 108 kaarten, 2 dobbelstenen en 54 geldmuntjes. De kaarten in dit spel staan voor een gebouw. En in Machi Koro ben jij de burgemeester van een kleine stad die dolgraag wil uitbreiden met meer gebouwen!

In jouw kleine stad staan in eerste instantie 2 gebouwen. Om de beurt wordt er vervolgens met 1 of 2 dobbelstenen gegooid. Door middel van het gegooide getal kun je bepaalde gebouwen activeren, inkomsten genereren en weer nieuwe gebouwen bouwen. Deze gebouwen hebben elk ook weer eigen voordelen.

Elke speler moet uiteindelijk een viertal (dure) gebouwen bouwen in zijn of haar stad. De speler die hier als eerste in slaagt wint Machi Koro!

Machi Koro is een makkelijk familiespel vanaf 7 jaar. Hoewel de overhand wordt bepaald door geluk, kun je wel enigszins een strategie volgen. Dat maakt Machi Koro een laagdrempelig gezinsspel dat je lekker in een half uurtje kunt spelen.

Je kunt Machi Koro bestellen op Spellenrijk.nl, bol.com en Wehkamp.nl.

Om je een idee te geven van het speelmateriaal:

Leuk Familiespel: Machi Koro Speelmateriaal

Familiespel #11: Het Verboden Eiland

 • Leuke Familiespellen: Het Verboden EilandUitgever: White Goblin Games
 • Leeftijd: Familiespel vanaf 8 Jaar
 • Aantal Spelers: 2-4 Spelers
 • Speelduur: 30 Minuten
 • Soort Spel: Coöperatief

Dit is een van de leuke familiespellen waarbij je moet samenwerken om te winnen! Je krijgt een mooi metalen doosje met daarin o.a. 4 schatten, 6 pionnen, 58 kaarten en 24 eilandtegels. De eilandtegels worden op tafel gelegd en elke speler krijgt een bepaald karakter. Dan ben je klaar om te beginnen!

Je familie bevindt zich op het Verboden Eiland. Dit is een eiland waar verborgen schatten liggen. De schatten zijn goed verborgen omdat ze gevaarlijk zijn als ze in de verkeerde handen vallen. Zodra schatzoekers het eiland betreden, zal het eiland gaan zinken!

Met dit coöperatieve familiespel moeten jij en je familie ervoor zorgen dat jullie de 4 schatten op het eiland vinden, vóórdat het zinkt! Zodra je de schatten hebt, gaan jullie naar de helikopter om het eiland te verlaten. Zorg dus dat je de piloot niet verliest ;).

Het Verboden Eiland is een leuk, coöperatief familiespel vanaf 8 jaar. De spelregels zijn makkelijk te begrijpen, maar dat maakt het spel zeker niet minder uitdagend. Heb je wat jongere kinderen en lijkt het je als vader en moeder leuk om met ze samen te werken tijdens een bordspel? Dan is dit familiespel precies wat je zoekt!

Je kunt Het Verboden Eiland bestellen op Spellenrijk.nl, bol.com en Wehkamp.nl.

Om je een idee te geven van het speelmateriaal:

Leuk Familiespel: Het Verboden Eiland Speelmateriaal

Familiespel #12: Pandemie

 • Leuke Familiespellen: PandemieUitgever: Z-Man Games
 • Leeftijd: Familiespel vanaf 10 Jaar
 • Aantal Spelers: 2-4 Spelers
 • Speelduur: 45 Minuten
 • Soort Spel: Coöperatief

In Pandemie zijn diverse virussen uitgebroken over de wereld. Hiermee is het menselijk bestaan in gevaar gekomen. Een team van onderzoekers moet er voor zorgen dat het virus binnen de perken blijft en dat er een geneesmiddel voor komt. Jouw familie is dat onderzoeksteam!

Het spel verloopt als volgt. Je hebt een bord voor je liggen met daarop de wereld en allerlei grote steden. Elke speler heeft een bepaalde rol en mag in elke beurt een aantal acties doen. Verplaatsen, virussen bestrijden, een onderzoekstation bouwen of een geneesmiddel ontwikkelen.

Maar elke beurt worden er ook een aantal kaarten omgedraaid. Op deze kaarten staan de plaatsnamen waar een virus uitbreekt. Loopt een virus uit de klauwen in een bepaalde stad? Dan slaat de ziekte over naar de omliggende steden. Denk dus goed na over welke acties je samen doet!

Lukt het jullie om alle geneesmiddelen te creëren voordat de wereld is vergaan? Dan winnen jullie het spel.

Pandemie is een spannend familiespel vanaf 10 jaar. Dit is een ingewikkelder, coöperatief familiespel dan Het Verboden Eiland. Daarom is deze ook leuker voor als je wat oudere kinderen hebt. Door de vele rollen kun je het spel overigens ook vaak opnieuw spelen. Ofwel, je zult niet snel uitgekeken zijn op dit spel.

Je kunt Pandemie bestellen op Spellenrijk.nl, bol.com en Wehkamp.nl.

Om je een idee te geven van het speelmateriaal van dit bordspel:

Leuk Familiespel: Pandemie Speelmateriaal

Familiespel #13: Codenames

 • Leuke Familiespellen: CodenamesUitgever: White Goblin Games
 • Leeftijd: Familiespel vanaf 10 Jaar
 • Aantal Spelers: 2-8 Spelers
 • Speelduur: 45 Minuten
 • Soort Spel: Partygame

Net als 30 Seconds is Codenames een gezellig familiespel dat zich tevens als partygame mag bestempelen. Sinds Codenames in Nederland is uitgebracht, is het een van de meest populaire familiespellen. En dat is niet voor niets!

Eerst wordt je familie opgedeeld in 2 teams en wordt in elk team een hoofd van de geheime dienst gekozen. Daarna worden er 25 kaartjes op tafel gelegd. Op elk van deze kaartjes staat een woord. Per team worden er 8 of 9 woorden (afhankelijk van het startende team) aan een team toegewezen. Alleen het hoofd van de geheime dienst weet welke woorden dit zijn.

Hij of zij moet via één codewoord per beurt zoveel mogelijk van deze woorden proberen te laten raden door zijn team. Zijn teamgenoten moeten op basis van het codewoord de juiste woorden aanwijzen. Kiezen ze een woord van de tegenstander? Dan hoeft het andere team dat woord dus niet meer te raden!

Welk team als eerste alle woorden heeft gevonden wint het spel! Al kun je natuurlijk ook een best out of 3 doen of zorgen dat elke speler een keer hoofd van de geheime dienst is.

Codenames is een populair familiespel en kan gespeeld worden met pubers, maar ook met volwassen vrienden, broers, zussen, ooms, tantes en ga zo maar door. Door de ruime hoeveelheid combinatiemogelijkheden van de kaartjes is het spel goed herspeelbaar. Je zult er niet snel op uit gekeken zijn!

Je kunt Codenames bestellen op Spellenrijk.nl, bol.com en Wehkamp.nl.

Om je een idee te geven van het speelmateriaal van deze partygame:

Leuk Familiespel: Codenames Speelmateriaal

Familiespel #14: Kolonisten van Catan

 • Leuke Familiespellen: Kolonisten van CatanUitgever: 999Games
 • Leeftijd: Familiespel vanaf 10 Jaar
 • Aantal Spelers: 2-4 Spelers
 • Speelduur: 75 Minuten
 • Soort Spel: Strategisch

Kolonisten van Catan is ongetwijfeld een van de meest populaire familiespellen in Nederland. Ik denk eigenlijk ook dat de meeste families het spel al wel in huis hebben. Maar omdat dit laagdrempelige, doch strategische spel uitermate geschikt is als groot familiespel, beschrijf ik het toch kort in dit blog.

In dit familiespel begint elke speler met 2 dorpjes op een eiland. De dorpjes grenzen aan stukken land waarmee je bepaalde grondstoffen kunt verkrijgen. Dit gebeurt via dobbelstenen. Elke beurt wordt namelijk met 2 dobbelstenen gegooid. Grenst jouw dorp aan een land waarvan het getal overeenkomt met het getal op de geworpen dobbelstenen? Dan krijg jij de grondstoffen van dat land.

De gewonnen grondstoffen moet je vervolgens weer inzetten om straten, nieuwe dorpen en steden te bouwen. Dorpen en steden leveren weer punten op. En wie als eerste 10 punten heeft behaald wint het spel.

Als je door de enorme kansfactor heen kunt kijken van Kolonisten van Catan, dan is dit een gezellig familiespel wat de nodige uitdaging biedt. Je moet diverse stappen ondernemen en je bouwt echt iets op. Het enige nadeel vind ik dat als je pech hebt met dobbelen, je dit familiespel gewoon zal moeten uitzitten tot het einde. En dat kan lang duren…

Suggesties om te lezen:

Je kunt Catan bestellen op 999Games.nl, Spellenrijk.nl, bol.com en Wehkamp.nl.

Om je een idee te geven van het speelmateriaal van dit bordspel:

Leuk Familiespel: Kolonisten van Catan Speelmateriaal

Familiespel #15: Carcassonne

 • Leuke Familiespellen: CarcassonneUitgever: 999Games
 • Leeftijd: Familiespel vanaf 8 Jaar
 • Aantal Spelers: 2-5 Spelers
 • Speelduur: 45 Minuten
 • Soort Spel: Strategisch

Een ander populair familiespel van 999Games is Carcassonne. Dit is een van de familiespellen waarbij je een enorme hoeveelheid landtegels krijgt en daarmee gedurende het spel eigenlijk het bord opbouwt. Hoe het bord wordt opgebouwd is elke keer weer anders!

Op deze landtegels staan weides, straten, steden en kloosters. Daarnaast krijg je horigen die je op de tegel kunt plaatsen zodra je deze neerlegt. Door het plaatsen van horigen kun je punten scoren. Dit doe je door in de weide te gaan liggen of op kloosters, steden en straten te gaan staan.

Zodra een van deze bouwwerken wordt afgerond, ontvangt de speler die er met de meeste horigen op staat punten. Aan het einde van het spel krijg je ook nog punten voor niet afgeronde bouwwerken. De speler met de meeste punten, wint het spel!

Carcassonne is een uitdagend familiespel vanaf 8 jaar, waarbij je altijd wel iets kunt. Ondanks dat dit leuke gezinsspel in de basis eenvoudig is, kun je diep gaan met het bepalen van je strategie. Dat maakt dit een leuk spel voor alle leeftijden. Bovendien is het speelbord altijd variabel, waardoor het spel goed herspeelbaar blijft.

Suggesties om te lezen:

Je kunt Carcassonne bestellen op 999Games.nl, Spellenrijk.nl, bol.com en Wehkamp.nl.

Om je een idee te geven van het speelmateriaal:

 Leuk Familiespel: Carcassonne Speelmateriaal

Familiespel #16: Ticket to Ride (Europe)

 • Leuke Familiespellen: Ticket to Ride EuropeUitgever: Days of Wonder
 • Leeftijd: Familiespel vanaf 8 Jaar
 • Aantal Spelers: 2-5 Spelers
 • Speelduur: 45 Minuten
 • Soort Spel: Strategisch

Met dit familiespel krijg je een prachtig bord met daarop de kaart van Europa en je krijgt diverse trein- en bestemmingskaarten. Tot slot ontvang je 45 treintjes in 5 verschillende kleuren.

Het spel verloopt als volgt. Je dient treinkaarten te verzamelen om daarmee routes te bouwen. Door meerdere routes te bouwen kun je steden met elkaar verbinden en zo ook bestemmingskaarten halen. Voor zowel het bouwen van treinen als het behalen van bestemmingskaarten krijg je punten. De speler die aan het einde van het spel de meeste punten heeft wint het spel!

Let wel: Op de meeste routes kunnen maar 1 of 2 spelers bouwen. In de meeste Ticket to Ride versies heb je gewoon pech als jij niet meer op een route kunt bouwen. Ticket to Ride Europe geeft je de kans om met stationnetjes andermans routes te gebruiken. Daarmee is dit spel wat vergevingsgezinder en beter geschikt voor kinderen en mensen die niet goed tegen hun verlies kunnen…

Ticket to Ride Europe is net als Pandemie, Catan en Carcassonne een groter en uitdagender familiespel. Maar Ticket to Ride is de enige die echt “als een trein gaat”. Of nouja, kan gaan. De spelregels zijn niet moeilijk, elke speler speelt tot het einde, de beurten gaan snel en de spanning is om de snijden. Ticket to Ride is echt een van de leuke gezinsspellen die ik menig familie als eerste zou aanraden!

Suggesties om te lezen:

Je kunt Ticket to Ride Europe bestellen op Spellenrijk.nl en bol.com.

Om je een idee te geven van het speelmateriaal:

Leuk Familiespel: Ticket to Ride Europe Speelmateriaal

Familiespel #17: De Legenden van Andor

 • Leuke Familiespellen: De Legende van AndorUitgever: 999Games
 • Leeftijd: Familiespel vanaf 10 Jaar
 • Aantal Spelers: 2-4 Spelers
 • Speelduur: 75 Minuten
 • Soort Spel: Coöperatief

Dit is meer een familiespel voor het avontuurlijke gezin of beter gezegd, voor families die van fantasie-werelden houden zoals Lord of the Rings en Game of Thrones. Jij en je familie wanen zich in de wereld genaamd Andor.

Elke speler zal de rol van een held op zich nemen: de krijger, de tovenaar, de dwerg of de boogschutter. Samen moeten jullie Andor verdedigen tegen allerlei monsters, zoals skrallen, trollen en draken. Door te vechten of door goud, edelstenen en andere voorwerpen te vinden word je steeds sterker. Zo kun je ook weer sterkere vijanden verslaan.

Andor bestaat uit een vijftal uitdagende legenden die je kunt spelen. Dat klinkt misschien als weinig, maar al gauw genoeg zal je doorhebben dat je ze niet zo makkelijk uitspeelt. En doe je dat toch? Dan zijn er nog gratis uitbreidingen te downloaden!

Wat ik zelf zo gaaf vind aan Andor, is dat je echt met elkaar moet overleggen, samen moet werken en samen de strijd aan moet gaan tegen monsters. Je kunt niet zonder elkaar. Daarnaast is de artwork werkelijk prachtig. En spelenderwijs leren jullie samen de spelregels. Je hoeft dus niet eerst het hele boekje door te lezen!

Je kunt De Legenden van Andor bestellen op 999Games.nl, Spellenrijk.nl, bol.com en Wehkamp.nl.

Bestel De Legenden van Andor op bol.com!

Om je een idee te geven van het speelmateriaal van dit coöperatieve bordspel:

Leuk Familiespel: De Legende van Andor Speelmateriaal

De “Leuke Familiespellen Keuzehulp”!

Ik kan me voorstellen dat bovenstaand overzicht met spelletjes voor de familie handig is, maar dat je door de bomen het bos niet meer ziet.

Speciaal daarvoor heb ik een overzichtelijke keuzehulp gemaakt. Hiermee vind je de leuke familiespellen uit dit blog terug in een handig Excel bestand. Dat ziet er zo uit:

Leuke Familiespellen Keuzehulp

Via dit bestandje kun je al deze spellen selecteren op onderstaande variabelen en de leukste familiespellen voor jouw familie of gezin vinden!

 • Leeftijd
 • Minimum Aantal Spelers
 • Maximum Aantal Spelers
 • Speelduur
 • Soort Spel

Je downloadt de Leuke Familiespellen Keuzehulp hier.

Nu ben jij aan de beurt!

Met dit blog heb ik een aantal leuke familiespellen beschreven. Sommige zijn snel en eenvoudig, andere duren langer en zijn wat moeilijker. Het ene gezinsspel speel je tegen elkaar, en het andere spel speel je met elkaar.

Ik weet dat dit overzicht niet volledig is, maar goed, het is nu al een hele lange zit dus ik moet ergens een grens trekken ;).

Ik hoop dat ik je met dit blog wat tips, ideeën en handvatten heb kunnen geven voor als je een nieuw familiespel gaat uitzoeken.

Als je nog verbeteringen of andere leuke familiespellen weet, deel ze dan in de reacties!

Wil je meer inspiratie voor spellen? Lees dan eens onderstaande blogs:

De afbeeldingen in dit blog komen van de websites 999Games, WhiteGoblinGames, Z-Man Games en Days of Wonder.

Hans

6 Comments

 1. Nog een leuk familiespel is het spel Droomhuis, waarin je je eigen huis inricht en bepaalt waar bijv. je woonkamer komt en waar je keuken, etc. Verder kun je deze kamers ook weer inrichten, met een piano of een kattenhok, en je kunt zelfs een boomhut bouwen. Erg leuk voor het hele gezin, en speelt in zo’n 30 minuten.

 2. Een heel leuk ander familiespel is Camel-up
  Je mag wedden op welke kleur kameel de race gaat winnen en welke deze gaat verliezen. Het spel is erg mooi opgebouwd en duurt gemiddeld zo’n 30 minuten.

 3. Ik ben gek op de coöperatieve Spellen waarbij je samen kunt winnen of verliezen. Het Verboden Eiland heeft nog een ‘grotere broertje’, namelijk: De Verloren Stad (Engelse versie: Forbidden Desert). Die schijnt nog een tikkeltje beter te zijn. En Pandemic (NL: Pandemie) heeft uitbreidingen die het spel nog uitdagender kunnen maken en ook de mogelijkheid biedt om met meer spelers te spelen. De eerste uitbreiding is On The Brink (NL: Extreem Gevaar) en de tweede is In The Lab (NL: In Het Lab). Naar mijn idee maken die twee het voor de liefhebbers van dit spel echt compleet.
  Een competitief spel wat ik nog wil uitproberen is Sushi Go Party.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *