10 Targi Spel Tips om je Strategie te bepalen en te Winnen!

Targi Tips, Tactieken & Strategie

Targi is een gezelschapsspel voor 2 spelers met veel tactiek en weinig geluk… Daar moeten vast tactieken en strategieën voor zijn. Toch?

Dat klopt!

In dit blog vind je 10 Targi tips en tactieken waarmee jij je strategie kunt bepalen en de overheersende Targi-stam kunt worden!

Tip 1: Eerst investeringskaarten, daarna puntenkaarten!

Wat bedoel ik hiermee? Probeer in het begin van het spel Stamkaarten te kopen waarbij je extra zout, peper of dadels kunt krijgen óf er juist minder van hoeft te betalen. Halverwege het spel kun je dan de omschakeling maken naar het kopen van Stamkaarten die punten opleveren. Denk bijvoorbeeld aan de Stamkaarten die voor elke 2 kaarten van 1 stam weer 2 punten opleveren.

Voorbeelden van investeringskaarten:

  • Bij een Overval hoef je niets in te leveren.
  • Krijg een extra handelsware fiche, corresponderend aan een verkregen Handelkaart.
  • Voor elke 2 vrije plekken een handelswarenfiche ontvangen.

Targi Investeringskaarten

Voorbeelden van puntenkaarten:

  • Voor elke 2 stamkaarten met dezelfde symbolen 1 overwinningspunt krijgen.
  • Krijg voor maximaal 2 rijen met dezelfde symbolen 4 punten per rij in plaats van 2.
  • Ontvang 1 extra overwinningspunt als je aan het einde van het spel 10 of meer kaarten hebt.

Targi Puntenkaarten

Dit advies is naar mijn mening een van de belangrijkste Targi tips die je kunt volgen.

Tip 2: Probeer sterke combinaties van Stamkaarten te maken!

Het zal niet altijd kunnen, maar als het kan, maak dan gebruik van deze Targi strategie. Combineer Stamkaarten met elkaar om nóg meer punten te krijgen. Aan wat voor combinaties moet je dan denken?

Bijvoorbeeld de Stamkaart met de tekst “Aan het einde van het spel krijg je voor elke 2 kaarten <symbool> in je Territorium 1 Overwinningspunt extra.” Als je een kaart als deze hebt, combineer deze dan met Stamkaarten die het benodigde symbool hebben.

Targi Combinatie 2

Of wat dacht je van deze?

De Stamkaart met de tekst “Aan het einde van het spel krijg je voor elke 2 kaarten Kameelruiter in je Territorium 1 Overwinningspunt extra.” en de Stamkaart met de tekst “Voor het in je Territorium leggen van elke volgende kaart Kameelruiter betaal je 1 Handelswarenfiche naar keuze minder.”

Targi Combinatie 1

Ik benadruk het nogmaals. Deze Targi tactiek zal niet altijd lukken. Je bent nu eenmaal afhankelijk van de Stamkaarten die er liggen en die je pakt. Maar als het kan, overweeg het dan zeker om te doen!

Tip 3: Munten, munten en nog eens munten

Munten zijn bijzonder lastig te krijgen in een potje Targi. Er zijn slechts 3 Handelskaarten met een muntje en alleen via de randkaart “Handelaar” kun je er ook 1 krijgen. Dat brengt me tot de volgende Targi tactiek: Kun je een muntje pakken? Pak ‘m dan! Kun je een muntje blokkeren bij een ander? Blokkeer ‘m dan!

Targi Munten

Tip 4: Houd bij welke Handelswarenkaarten al uit de stapel zijn.

Met de Handelswarenkaarten maak je kans op onderstaande:

  • 3 munten;
  • 8 van zout, dadels en peper (incl. die met 2 handelswaren);
  • 1 punt.

Is de stapel bijvoorbeeld bijna leeg, maar is er nog geen muntje getrokken? Dan maakt dat de randkaart Karavaan nóg interessanter! Dat geldt natuurlijk ook wanneer je zout, dadels en peper nodig hebt en weet dat er nog veel van inzitten.

Targi Handelswarenkaarten

Dit is een van de makkelijkere tips voor Targi; je hoeft alleen maar te tellen en te onthouden ;).

Tip 5: Ga niet voor meer dan 2 rijen van dezelfde symbolen!

Voor elke rij stamkaarten met 4 dezelfde symbolen krijg je 4 punten extra aan het einde van het spel. Mijn advies is om altijd voor 1 zo’n rij te gaan.

Als het wegens omstandigheden lukt om er voor 2 te gaan, ook goed. Maar weet wel dat 2 rijen van 4 al moeilijk is om te halen. Laat staan 3… daar zou ik persoonlijk nooit voor gaan.

Tip 6: Houd je tegenstander goed in de gaten!

Een van de belangrijkste Targi tips is het in de gaten houden van je tegenstander.

Gaat hij of zij voor een specifieke kaartcombinatie, een specifiek symbool of heeft hij een bepaalde randkaart nodig? Blokkeer hem of haar dan als het jou ook ten goede komt. Plaats je Targi-pion zo op de rand dat je tegenstander niet meer zo makkelijk aan zijn benodigde kaart kan komen!

Tip 7: Ga geen symbolen sparen die je tegenstander al spaart!

Wil je voor een rij met dezelfde symbolen gaan? Kijk dan ook even naar welke symbolen je tegenstander al heeft liggen. Van elk symbool zitten er namelijk 9 in het spel. Heeft je tegenstander er al 2 of 3? Dan is de kans best klein dat jij erin gaat slapen om er 4 te krijgen. Je kunt natuurlijk proberen de strijd aan te gaan, maar houd deze Targi tip en diens kleine kans van slagen wel in je achterhoofd.

Tip 8: Kies de randkaart Stamuitbreiding alleen als je een muntje op handen hebt!

In het spel Targi zitten 45 Stamkaarten. Voor 26 kaarten heb je een muntje nodig. Voor 19 van deze kaarten heb je alleen handelswarenfiches nodig.

Zet je jouw Targi-pion op de randkaart Stamuitbreiding? Zorg er dan voor dat je altijd een muntje op handen hebt. Het zou zonde zijn als je de kaart op handen moet nemen en een nieuwe Targi-pion moet gebruiken om deze in je Territorium te bouwen.

Targi Stamuitbreiding

Tip 9: Denk goed na of je de randkaart Zilversmid wil gebruiken!

Bij de Zilversmid kun je handelswarenfiches en munten inwisselen voor punten. Maar vraag jezelf goed af of dat het waard is. Munten zijn namelijk moeilijk te krijgen. Dat terwijl er maar liefst 26 Stamkaarten in het spel zitten waar je ook munten voor nodig hebt (tegenover 19 Stamkaarten zonder munt).

Ik zou in het begin van het spel in ieder geval nooit de Zilversmid gebruiken. Gebruik de munten en handelswarenfiches die je hebt dan eerder om Investeringskaarten (zie de vorige tip) te kopen.

Targi Zilversmid

Tip 10: Denk goed na voordat je de randkaart Fata Morgana gebruikt!

Zodra je de randkaart Fata Morgana speelt, kun je een Stampion op een willekeurig onbezet veld zetten. Dat klinkt verleidelijk als je een veld, dat horizontaal of verticaal is geblokkeerd door je tegenstander, écht graag wil. Vergeet alleen niet dat je met de Fata Morgana altijd ook 1 actie of handelswarenfiches misloopt.

Stel dat je een Targi-pion op een randkaart zet met handelsfiche en er ook nog een kruising mee maakt die je ook weer 1 handelsfiche oplevert, dan levert die Targi-pion je 2 handelsfiches op.

Stel dat je een Targi-pion op de Fata Morgana zet, dan levert die Targi-pion je geen fiche o.i.d. op. Wel kun je een kruising beïnvloeden en je stampion verschuiven. Dit levert je dan de beloning van 1 kaartje op.

Zorg er dus voor dat dát specifieke kaartje je of 2 grondstoffen, of een munt óf een handige stamkaart oplevert.

En vraag je bij die stamkaart ook zeker af of deze er de volgende ronde nog ligt. Dan kun je namelijk beter voor meer handelsfiches kiezen en de stamkaart de volgende ronde kopen.

Targi Fata Morgana

Nu ben jij aan de beurt!

Ik kan me niet voorstellen dat ik met bovenstaand overzicht van Targi tips volledig ben. Daarnaast zal niet elke Targi tactiek werken in elke situatie. Je ontkomt er dan ook niet aan om je Targi strategie te vormen op basis van de flow van het spel. Met deze tips voor Targi wil ik je helpen, maar ik kan je helaas niet de sleutel tot overwinning geven.

Heb jij zelf nog leuke Tips, Tactieken of Strategieën voor Targi? Deel ze dan in de reacties!

Voor dit blog wil ik Romeo bedanken voor het actief meedenken en uitlenen van zijn spel!

4 reacties

  1. Als aanvulling op Tip 3: probeer alleen voor een muntje te gaan als er in dezelfde rij of kolom nog iets anders zit wat je kan gebruiken. De kans is groot dat je tegenstander de munt blokkeert en dan moet je dus 1 van de 2 andere kaarten in die rij/kolom pakken. Als je daar echt niks aan hebt kun je soms beter het muntje laten gaan en iets kiezen wat jou meer voordeel oplevert. Aanvulling daarop: is de rij met de munt niet zo interessant, maar de kolom wel? Kies dan eerst de kolom en kijk wat je tegenstander doet. Als die de munt blokkeert kun je iets anders interessants pakken. Koos je de rij met kaarten die jij niet nodig hebt, dan is ook meteen die kolom met goede kaarten geblokkeerd.
    Dit geldt niet alleen voor muntjes, maar alle kaarten die voor jou interessant zijn. Mijn vaste tegenspeler blokkeert erg graag dingen die voor mij (en vooral voor ons beiden) erg goed zijn. Als ik ergens voor wil gaan is een plan B (welke andere kaart in die rij/kolom zou ik ook willen hebben als mijn eerste keus wordt geblokkeerd?) altijd slim.

    Als combinatietip bij tips 5 en 7: als je een rij gaat maken met 4 verschillende symbolen, ga dan juist wel voor symbolen waarvan je tegenstander een rij van 4 probeert te maken. Dat maakt het voor hem moeilijker die rij af te maken en jij hoeft er per symbool maar 1 af te pakken. Gaat je tegenstander voor 2 of 3 rijen met dezelfde symbolen, dan heb jij al 2 of 3 verschillende én zit je de ander goed dwars! Als de ander voor 2-3 rijen met hetzelfde wil gaan, maak dan zelf 2 rijen met verschillende symbolen en je kan zo twee kaarten per symbool van de ander wegnemen en je hebt nog genoeg ruimte voor verschillende dingen als dit toch niet lukt.

    1. Wauw Dirk-Jan, bedankt voor die uitgebreide tips! Heel leerzaam :).

      Groet,
      Hans

  2. Zeer interessant!
    Overigens mijn favoriete 2-spelerspel, het geluk is nagenoeg uitgebannen.

    Juist voor wat Dirk-Jan beschrijft, gebruik juist graag de fata morgana.
    Als je tegenstander je blokt voor het muntje (of iets wat je graag wilt hebben) is de fata morgana perfect.

    Ik ben het ermee eens dat je deze niet te snel in moet zetten, maar als je ervaren spelers bent en elkaar dwars zit, is dit een hele waardevolle actie.

    1. Beste Yvonne,

      Thanks voor je reactie! Altijd goed om andermans perspectieven en ervaringen te horen :).

      Ga zo door!

      Groet en veel speelplezier,
      Hans van Spellenwijs.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *