Waarom ik Coöperatieve Spellen niet zo leuk vind…

Waarom ik Coöperatieve Spellen niet leuk vind...

Het spelen van coöperatieve spellen kan een leuke variatie zijn als je geregeld tégen je vrienden of familie speelt. Zo hebben Het Verboden Eiland, Letters from White Chapel en De Legende van Andor regelmatig bij ons op tafel gelegen.

Maar met elk coöperatief spel dat ik speelde, werd steeds duidelijker dat ik dit soort spellen liever mijd.

Dit ligt niet aan de spellen zelf.

Want er zijn genoeg coöperatieve spellen die er prachtig uitzien, een geweldig thema hebben en speltechnisch dondersgoed in elkaar zitten.

Waarom mijd ik ze dan liever?

Dat zit zo.

Bij een coöperatief gezelschapsspel dien je samen te werken. Met elkaar. Met z’n allen. Maar toch ontstaat er bij veel van mijn spellengroepjes vaak een tweedeling.

Aan de ene kant heb je de actieve spelers die het voortouw nemen. Ze zijn fanatiek, bedenken alle argumenten (voors en tegens) en bepalen uiteindelijk de weloverwogen volgende zet.

Aan de andere kant zitten de passieve spelers. Zij nemen een meer loyale houding aan, leunen sneller achterover en vertrouwen op de actieve spelers.

Ik schaar mijzelf trouwens onder het groepje Actieve Spelers.

Het is precies deze tweedeling die maakt dat ik coöperatieve gezelschapsspellen niet leuk vind. Hierdoor wordt het spel namelijk niet echt meer met z’n allen gespeeld, maar eigenlijk alleen door het groepje Actieve Spelers. En dat vind ik jammer.

En dit is puur persoonlijk. Want als iedereen die het spel speelt vrede heeft met de tweedeling, dan is er natuurlijk niets aan de hand.

Ik denk alleen dat het er nog wel eens bij insluipt. Dat Actieve Spelers onbewust hun medespelers overrompelen met fanatisme, logica en overwinningsmentaliteit. Met schaamrood op de kaken moet ik bekennen dat ik me hier ook weleens aan schuldig heb gemaakt. Ik werd me daarna bewust van mijn actieve rol en heb het fanatisme getemperd, zodat er ruimte kon ontstaan voor de Passieve Spelers om zich ook te mengen in de discussie. Dit gebeurde alleen vaak nog stééds niet.

En ik merk dat ik het jammer of misschien zelfs vervelend vind als niet iedereen actief meedoet… En daarom laat ik coöperatieve spellen dus liever in de kast liggen.

Nu ben jij aan de beurt!

Maar genoeg over mijn mening over coöperatieve bordspellen, laten we het over die van jou hebben. Wat vind jij van spellen waarbij je moet samenwerken? Deel je mijn mening of heb jij (gelukkig) andere ervaringen? Ik hoor ze graag in een reactie!

Hans

One Comment

  1. Je hebt gelijk dat er een bazige speler kan opstaan die alles bedisselt voor de hele groep. Ikzelf ben dol op coöperatieve spellen. Ik vind het gezellig om met zijn allen te overleggen en te horen wat voor goeie ideeën er naar boven komen. Vooral als je er zelf niet op zou zijn gekomen. Je moet het inderdaad spelen met de juiste groep die lekker onderhandelt maar niet dwingend beslissingen afdwingt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *