Dit is het aantal gezelschapsspellen dat jaarlijks wordt uitgebracht!

Dit is het aantal gezelschapsspellen dat jaarlijks wordt uitgebracht!

Dat er jaarlijks veel bordspellen worden uitgebracht zal niet nieuw voor je zijn. Maar heb je ook een idee hoeveel dit er per jaar zijn?

50? 100? 500? 1000?

Om die vraag te beantwoorden heb ik de hulp ingeschakeld van op ’s werelds grootste spellensite: BoardGameGeek.

Benieuwd naar het antwoord? Lees snel verder!

Zodra een spel serieus op de markt wordt gebracht, kan het niet anders dan dat deze ook op BoardGameGeek terecht komt. Vandaar de keuze om eens naar data te kijken van deze site.

En ja, deze data is ongetwijfeld niet volledig, maar het geeft de trend weer!

Via de zoekfunctie op BGG kun je een aantal variabelen kiezen. Het belangrijkste voor dit ‘onderzoek’ is natuurlijk het jaar waarin het bordspel is uitgebracht. Daarnaast heb ik uitbreidingen niet meegenomen in het overzicht. Neem je die wel mee? Dan vallen de aantallen nóg hoger uit!

Nou, zullen we maar eens kijken? Hier:

Aantal Uitgebrachte Gezelschapsspellen per Jaar

Grafiek 1: Aantal uitgebrachte gezelschapsspellen per jaar, vanaf 1980 t/m 2018, op basis van spellen op BoardGameGeek.

Zoals je ziet is de vraag “Hoeveel spellen worden er jaarlijks uitgebracht?” niet eenduidig te beantwoorden. Dit omdat de lijn stijgt.

  • 2018: 4.037 spellen
  • 2017: 3.865 spellen
  • 2016: 3.785 spellen

Best veel hè?

Helemaal als je dit vergelijkt met de eeuwwisseling. In die periode werd net de 1.000 spellen aangetikt. Net een paar jaar daarvoor is die enorme stijging begonnen. Mag jij raden welk spel er toen was uitgekomen?

Oké, ik geef een hint. Dit spel kwam uit in 1995 en is bedacht door Klaus Teuber.

Juist: De Kolonisten van Catan.

Het succes van dit spel wordt aangewezen als de oorzaak van die enorme groei. Catan slaagde er namelijk in om een brug te slaan tussen de makkelijk, weinig tactische spellen en de moeilijk, zeer tactische spellen. Catan had een beetje van beide en dat viel in de smaak. Een nieuwe doelgroep was gevonden, bedenkers en uitgevers speelden erop in en zo nam het aantal spellen vanaf die periode toe.

Het feit dat het aantal bordspellen nu nog steeds zo hard toeneemt, is denk ik te danken aan de online wereld. Door het internet kun je snel inspiratie delen. Denk aan blogs (zoals die van mij), video’s (Youtube) en foto’s (Pinterest en Instragram). Maar ook internationale webshops maken het makkelijk om meer soorten spellen te kopen. En wat dacht je van Kickstarter? Een laagdrempelige manier om investeerders te vinden voor de ontwikkeling van een spel… al met al zijn dit ongetwijfeld oorzaken die de aanhoudende groei kunnen verklaren.

Nu ben jij aan de beurt!

Wat vind jij van het aantal spellen dat er wordt uitgebracht tegenwoordig? Veel of weinig?

En hoe denk jij dat de trend voor de komende jaren eruit gaat zien? Blijft het stijgen of worden me misschien een beetje bordspel-moe?

Deel je mening in een reactie!

Hans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *