7 Wetenschappelijk Onderbouwde Argumenten om Bordspellen te Spelen!

Wetenschappelijk Onderbouwde Redenen Waarom Het Spelen van Bordspellen Goed voor je is!

Je hebt al uren gesmeekt: Ah please één potje!

Je hebt al diverse concessies gedaan: Oké, geen Mage Knight. Qwixx dan?

Je hebt al talloze onderhandelpogingen gedaan: Dan kook ik de hele week!

Sta jij altijd te popelen om een bordspel te spelen, maar je potentiële tegenstander heeft geen zin? Dan is dit blog écht iets voor jou.

Ik deel namelijk 7 redenen waarom iemand bordspellen zou moeten gaan spelen. En het mooie is, al deze bordspel voordelen zijn wetenschappelijk onderbouwd. Science Bi***!

1 – Het spelen van gezelschapsspellen is goed voor je relatie

In dit artikel stond dat wanneer je bordspellen speelt het zogenaamde ‘knuffelhormoon’ oxytocine schijnt los te komen. Door dit hormoon zou je jezelf gelukkiger moeten voelen. En dat niet alleen. Het schijnt gevoelens van verbinding met anderen te versterken omdat je er meer plezier uit haalt. Dit laatste is goed voor stelletjes, maar heeft misschien ook wel effect binnen een vriendenkring!

2 – Je leert meer van educatieve spellen dan van presentaties

Er is een wetenschappelijk onderzoek geweest waarbij is onderzocht waar mensen meer van opsteken. Een bordspel over aids of een presentatie over aids. Het resultaat? De groep die het bordspel speelde stak er ruim 2x zoveel meer van op! Nu is aids niet het meest aangename onderwerp om over te leren, maar het is wel goed om ervan te weten.

Ook rokers kunnen profijt hebben van een bordspel over roken. Dat bleek uit dit onderzoek. Rokers die het bordspel herhaaldelijk speelden (versus rokers die meerdere presentaties over roken kregen) deden niet alleen meer kennis op over het onderwerp, maar waren ook meer bereid te stoppen. Ik kan zo niet vinden of dat er ook daadwerkelijk mensen waren gestopt.

Oké, nog eentje dan. Uit dit onderzoek bleek dat ook een informatief bordspel over voeding een positief effect heeft. Kennis werd vergroot en zelfs het eetgedrag werd aangepast. Dit met een betere BMI (Body Mass Index) tot gevolg. Bordspellen lijken dus zelfs te kunnen helpen om ziekten als obesitas te voorkomen.

Zoek je spellen waar je iets van kunt leren? Bekijk mijn blog met inspiratie voor educatieve spellen!

3 – Schaken maakt je beter in wiskunde

Ben je niet zo goed in wiskunde? Ga schaken! Volgens dit onderzoek helpt dit om je wiskundige vaardigheden te verbeteren. Scholieren die 30 weken lang wiskunde kregen én een schaakcursus volgden, scoorden na die 30 weken betere resultaten dan de scholieren die dit niet deden. Wordt dat examen een makkie!

Suck at Math? Follow a Chess Course!

4 – Spellen verbeteren o.a. je geheugen en aandachtsspanne

Uit dit onderzoek kwam naar voren dat bij oudere volwassenen (de exacte leeftijd is helaas onbekend) die het bordspel Ska regelmatig speelde, diverse cognitieve functies verbeterden. Men kon beter onthouden, de aandacht er beter bij houden en de zogenoemde executieve functies beter benutten. Voor uitleg over die laatste kun je het beste even Googlen ;).

5 – Regelmatig spellen doen verkleint de kans op dementie

Dit onderzoek toont aan dat dementie bij mensen die veel aan vrijetijdbesteding doen minder voorkomt dan bij mensen die niet veel aan vrijetijdsbesteding doen. Onder die vrijetijdsbesteding vallen trouwens niet alleen bordspellen, maar ook het bespreken van een instrument, het lezen van een boek of gewoon lekker dansen.

6 – Bordspellen lijken aftakeling van je hersenen tegen te gaan

Hier ga ik op in bijpunt 7.

7 – Bordspellen lijken de kans op een depressie te verkleinen

Waar dit onderzoek eigenlijk onderzocht wat het effect van 20 jaar lang regelmatig bordspellen spelen was op dementie, leken 2 andere resultaten aan het licht te komen. Namelijk dat ‘Cognitive Decline’ (aftakeling van je hersenen) en de kans op een depressie minder vaak leken voor te komen bij bordspel-spelers in vergelijking met mensen die geen bordspellen spelen.

Nu ben jij aan de beurt!

Ik heb met dit blog geprobeerd om wetenschappelijk onderzoek te vertalen in wat begrijpelijkere taal. Bovendien waren alle artikelen die ik heb gevonden in het Engels. Ik kan aardig Engels, maar universitair Engels is een vak apart. Houd er dus rekening mee dat nuance in mijn verhaal verloren kan zijn gegaan én dat ik misschien zelfs het een en ander verkeerd heb geïnterpreteerd. Tot slot gaven veel publicaties aan dat verder onderzoek nodig is.

Ken jij nog leuke onderzoeken over de voordelen positieve effecten van bordspellen? Of heb je het idee dat je zelf wel eens iets van een gezelschapsspel hebt geleerd? Deel het in een reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *