Bordspel kopen? Stel jezelf eerst deze 6 vragen!

Bordspel kopen? Hier moet je op letten!

Ik heb verschillende groepjes mensen waarmee ik spellen kan spelen. Twee nuchtere vrienden van vroeger… een enthousiaste broer en schoonzus… en ook de lieve vrienden en familie van mijn vrouw spelen graag een spelletje.

Maar naast het voordeel dat er bijna altijd wel iemand is die een bordspel wil spelen, is er nog een voordeel. Zodra iemand in zo’n groepje een nieuw spel heeft, kan ik dat spel voorzichtig leren kennen zónder het zelf te kopen.

Niet iedereen heeft die ‘luxe’. Niet iedereen kan zomaar een spel uitproberen bij vrienden of familie. Zij moeten de gok wagen, een spel kopen en maar hopen dat het leuk is.

Hoewel je nooit helemaal zeker kunt weten of een spel wel écht een goede aankoop was, kun je wel met een aantal zaken rekening houden. In dit blog geef ik je diverse tips waar je op kunt letten als je een bordspel gaat kopen!

1 – Speel je het bordspel met anderen?

Hoewel er veel spelletjes voor 1 persoon zijn, verwacht ik dat de meeste spellen met 2 of meer personen worden gespeeld.

Als je dus een nieuw spel wil kopen, vraag jezelf dan niet alleen af of jij het wel leuk gaat vinden. Maar vraag jezelf ook af of je tegenstanders (of teamgenoten bij coöperatieve spellen) het óók leuk zullen vinden.

Want als je €40,- voor een bordspel neerlegt, maar je hebt niemand om het mee te spelen… auch, snap je?

Bij alle tips die ik in dit blog deel zou ik dus niet alleen naar jouw mening kijken, maar ook naar die van de mensen waar je het spel mee gaat spelen.

2 – Welke andere spellen vind je leuk?

Of je nu een zoektocht begint naar een nieuw spel of van een bestaand bordspel wil weten of je het leuk vindt. Het is altijd goed om van jezelf te weten wat je precies leuk vindt aan bordspellen.

Maak daarom eens een lijstje met spellen die je graag speelt. Noteer daar ook de volgende dingen bij:

  1. Speelduur
  2. Aantal Spelers
  3. Leeftijd
  4. Spelmechanisme
  5. Thema

Hieronder geef ik een toelichting op deze punten.

2.1 – Hoelang wil je dat het spel duurt?

Hoelang een spel duurt vind je natuurlijk terug op de doos. Maar houd er wel rekening mee dat deze speelduur de gemiddelde tijd is die het ervaren spelers kost om het spel te spelen.

De eerste paar keren zal het spel ongetwijfeld wat langer duren. En het is een gemiddelde. Dit betekent dat een potje ook voor ervaren spelers langer kan duren (maar ook korter)!

Zandloper voor Speelduur Bordspel

2.2 – Met hoeveel spelers wil je het spelen?

Ook voor hoeveel spelers een gezelschapsspel geschikt is, vind je terug op de doos. Dan ben ik alleen toch weer even kritisch: Een spel kan soms wel met 2 of zelfs 8 spelers worden gespeeld, maar dat wil niet zeggen dat het net zo leuk is als wanneer je het met 3 of 4 spelers doet.

Neem Ticket to Ride Europe bijvoorbeeld. Deze is geschikt voor 2 tot 5 spelers. Toch vind ik het spel minder leuk met 2 personen. Simpelweg omdat de concurrentie op het bord minder is dan bij 3 of meer spelers. En tja, ik vind juist de concurrentie leuk!

Of wat dacht je van Hoogspanning? Ik vind het een heerlijk strategisch spel, maar met 6 (en misschien al met 5) spelers duurt zo’n potje voor mij al snel te lang.

Hier vind je eventueel een overzicht van gezelschapsspellen voor 2 personen! en hier een overzicht van kaartspellen voor 2 personen.

2.3 – Wat is de leeftijd van de jongste speler?

De ‘vanaf leeftijd’ die je terugvindt op een doos, is gebaseerd op de gemiddelde leeftijd dat iemand het spel kan snappen (Of het moet vanwege bepaalde inhoud, zoals seks en schelden, écht een spel voor volwassenen zijn).

Maar die gemiddelde leeftijd brengt een mogelijk probleem met zich mee… want misschien snapt de jongste de speler het spel toch niet helemaal. En dat kan natuurlijk een enorme domper op een gezellig gezinsavondje zijn.

Vanaf Leeftijd bij Bordspel

Mijn advies? Kijk naar de leeftijd op de doos, maar tel er 2 jaar bovenop. Staat er dus Vanaf 8 Jaar op de doos? Dan zou ik er 10 Jaar van maken. Zo weet je eigenlijk zeker dat elke speler het spel goed snapt. Ongeacht zijn of haar leeftijd.

Hier vind je eventueel leuke kinderspellen of specifieker, spellen voor peuters!

2.4 – Welke spelmechanismen vind je leuk?

Spellen die jij leuk vindt bevatten allemaal één of meer spelmechanismen. Een spelmechanisme bestaat eigenlijk uit de acties die spelers kunnen uitvoeren en zorgen dat het spel ‘loopt’. Wat voor acties vind jij leuk om te doen?

Dobbelen… handelen… iets bouwen… samenwerken… tegen elkaar spelen…

Als je ‘safe’ wil spelen kun je dus beter een spel kiezen waarin je doet wat je leuk vindt om te doen! Heb je een schijthekel aan dobbelen? Laat bordspellen waarin je dat moet doen dan vooral links liggen.

2.5 – Zijn er thema’s die je leuk vindt?

Met het thema bedoel ik het jasje waarin het spel is verpakt. Flash Point zou ik omschrijven als een brandweerspel, Terraforming Mars is een futuristisch- of ruimtespel en Cluedo is weer een detectivespel.

Als je een sterke voorkeur hebt voor een bepaald thema, dan is dit sowieso iets om naar te kijken. Ook als je een spel cadeau wil geven aan iemand, kan het goed zijn om te kijken of hij/zij van bepaalde thema’s houdt.

Staar je alleen niet blind op het thema. Want als iemand van complexe spellen houdt, maar een dobbelspelletje krijgt met eenzelfde thema, dan doe je hem of haar vast geen plezier!

3 – Wil je het meenemen op vakantie?

Als mensen op vakantie gaan en ze willen nog even snel een leuk reisspel kopen, dan houden ze waarschijnlijk wel rekening met de omvang van het spel. Immers, je neemt makkelijker een klein spelletje mee op vakantie die in de reistas past.

Maar als je rond de feestdagen zit, is dit misschien iets waar je geen rekening mee houdt. De zomervakantie duurt namelijk nog even. Toch kan het geen kwaad om jezelf af te vragen of je het spel mee wil nemen op een toekomstige reis of vakantie.

Zo ja? Kijk dan welke ruimte je te besteden hebt.

Past je spel in je koffer?

Zo niet? Dan is dit geen punt om rekening mee te houden!

4 – Let op de taal!

Mede dankzij Kickstarter is er de laatste jaren een enorme groei in het aantal bordspellen dat wordt uitgebracht. In dit blog lees je hoeveel bordspellen er jaarlijks worden uitgebracht.

De meeste spellen zullen in eerste instantie in het Engels worden uitgebracht. Daarna volgen weleens andere talen zoals Duits en Frans. Maar lang niet alle spellen worden in het Nederlands uitgebracht. Sterker nog, de meeste bordspellen krijgen geen Nederlandse uitgave!

Heb je dus in een Youtube video of op een spellenblog een gaaf bordspel gezien? Controleer dan even of deze ook echt in het Nederlands verkrijgbaar is!

5 – Raadpleeg Spellenwinkels & Internet

Wij hebben een lokale spellenwinkel (Spellenwinkel de Betovering) waar ik graag kom. Niet alleen omdat ik er mijn ogen uitkijk, maar ook omdat het personeel enthousiast en deskundig is!

Als je een bordspel cadeau wil geven, kun je hen altijd om hulp vragen. Als je twijfelt tussen 2 spellen geven zij de doorslaggevende factor. En als je gewoon iets nieuws wil, weten zij raad.

Weet je wat voor ‘soort’ spel je tof vindt, maar heb je ‘m nog niet gevonden? Dan zou ik echt eens langs je lokale spellenwinkel gaan.

Heb je al wél een spel op het oog maar twijfel je nog? Dan zou ik eens kijken of bijvoorbeeld Nox Spellenzolder (Nederlandstalig) of The Dice Tower (Engelstalig) er al een video over hebben gemaakt. Ik vind hun reviews altijd erg informatief.

Aanvullend kun je op Youtube ook nog weleens video’s vinden van hele spellen die worden gespeeld. Door deze te kijken krijg je misschien een beter beeld van het spel.

Als je wil weten welke ‘media’ er beschikbaar is voor een bepaald spel, ga dan eens naar BoardGameGeek, zoek het spel en scroll eens door die pagina heen.

6 – Heeft een spel prijzen ontvangen?

Hoewel ik het niet altijd eens ben met de uitgedeelde awards voor spellen, hebben deze spellen vaak wel een goede gameplay.

Mocht je toch nog twijfelen tussen 2 spellen? Kijk dan eens naar een prijs als ‘Speelgoed van het Jaar’, ‘De Nederlandse Spellenprijs’ of ‘Spiel des Jahre’.

Ook al is het misschien slechts een nominatie, een spel wordt niet voor niets genomineerd!

Nu ben jij aan de beurt!

Met dit blog heb ik je wat tips gegeven waar je op kunt letten bij de aanschaf van een nieuw bordspel.

Waar let jij altijd op? Zijn er bepaalde websites die je vaak bezoekt? Of ga je ook graag langs bij een fysieke spellenwinkel? Deel jouw mening in een reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *