Clever Spel: Uitleg, Unboxing + Mijn Review!

Na een nominatie voor het Duitse Kennerspiel Des Jahres 2018 en drie nominaties voor Golden Geek (waarvan 1 gewonnen!) is het dobbelspel Clever in Nederland genomineerd voor het Speelgoed van het Jaar 2019.

In Duitsland wordt de titel “Ganz Schön Clever” aangehouden en in het Engels “That’s Pretty Clever”.

Of 999Games’ Clever de prijs gaat winnen weet ik niet, maar terwijl we wachten tot de uitslag werp ik graag een dobbels- ehh, blik met je op dit spel!

In dit blog over het Clever dobbelspel behandel ik de volgende onderdelen:

 1. Algemene Informatie
 2. Kort Speloverzicht
 3. Wat zit er in de doos?
 4. Clever Speluitleg
 5. Clever Spel Review
 6. Clever: Waar te koop?

1 – Algemene Informatie

 • Soort spel: Dobbelspel
 • Aantal Spelers: 1-4 Personen
 • Speelduur: 30 Minuten
 • Vanaf Leeftijd: 8 Jaar
 • Uitgever: 999Games
 • Spelauteur: Wolfgang Warsch
 • Illustrator: Leon Schiffer
 • Te koop bij: 999Games.nl, Spellenrijk.nl, bol.com en Intertoys.nl

2 – Kort Speloverzicht

“Elke speler probeert op zijn eigen vel door het handig inzetten van dobbelstenen zoveel mogelijk punten in de 5 verschillende (met een kleur aangegeven) categorieën te scoren.

Hij moet zijn dobbelstenen slim kiezen om ook in volgende beurten voldoende keuze te hebben. Het is daarnaast belangrijk om de worpen van de andere spelers niet uit het oog te verliezen.

Wie na een bepaald aantal ronden de meeste punten heeft, wint het spel.”

3 – Wat zit er in de doos?

Voordat ik de Unboxing doe van het Clever spel, eerst even een schriftelijk overzicht van wat er in de doos zit:

 • 1x Witte Dobbelsteen
 • 1x Gele Dobbelsteen
 • 1x Oranje Dobbelsteen
 • 1x Groene Dobbelsteen
 • 1x Blauwe Dobbelsteen
 • 1x Paarse Dobbelsteen
 • 1x Scoreblok
 • 4x Zwarte Viltstift
 • 1x Clever Spelregels

Nou, de voorkant van het doosje ziet er zo uit:

Clever Spel: Voorkant Doos

De achterkant van het doosje ziet er zo uit:

Clever Spel: Achterkant Doos

En als we de deksel eraf halen, ziet de binnenkant van het Clever spel er uit als hieronder. Het dienblad wat je ziet hoort erbij. Daarop presenteer je dobbelstenen aan je tegenstanders.

Clever Spel: Binnenkant Doos

De Clever Spelregels bestaan uit 8 bladzijden:

Clever Spel: Spelregels

Dan is er nog het scoreblok. Hoeveel velletjes zitten erop het Clever scoreblok? Maar liefst 100!

Clever Spel: Scoreblok

Op het Clever scoreblok kun je schrijven met bijgeleverde viltstiften (hieronder afgebeeld). Al kun je natuurlijk ook pennen of potloden van jezelf gebruiken.

Clever Spel: Viltstiften

Tot slot hetgeen waarmee je een gooi doet naar de overwinning: de dobbelstenen!

Clever Spel: Dobbelstenen

4 – Clever Speluitleg

4.1 – De voorbereiding

De voorbereiding van het Clever dobbelspel is simpel: iedereen krijgt een velletje van het scoreblok en een viltstift. Houd de binnenkant van de doos bij de hand, waar daar moet je dobbelstenen op leggen.

Kijk met hoeveel spelers je bent, want afhankelijk van het aantal spelers spelen jullie een aantal ronden. Met 1 of 2 spelers speel je 6 rondes, met 3 spelers speel je er 5 en met 4 spelers speel je 4 rondes. Dit vind je ook terug op elk scoreblok:

Clever Spel: Aantal Rondes

Je speelt dus een vast aantal ronden. In elke ronde komt elke speler een keer aan de beurt.

4.2 – Het spelverloop

4.2.1 – Hoe ziet een beurt eruit?

Als je begint, kruis je eerst het vakje (hierboven dus afgebeeld) op van de betreffende ronde op je scorevel door. Ook neem je de eventueel aanwezige bonus die onder het vakje staat. Die bonussen leg ik straks uit.

Een beurt ziet er als volgt uit. Je gooit met de zes dobbelstenen. Vervolgens leg je één van die dobbelstenen op één van de drie velden links bovenin je scoreblok. Hieronder zie je dat geel is gekozen. Nu kun je met geel een actie doen in het gele veld op het scoreblok, maar dat leg ik zo uit.

Clever Spel: Dobbelsteen Plaatsen

Na een worp moet je alle dobbelen die lager zijn dan de dobbelsteen die je zojuist op je Clever scoreblok hebt neergelegd, op het dienblad leggen. In bovenstaand voorbeeld zijn dit oranje en blauw.

Clever Spel: Dobbelstenen op Dienblad Leggen

Bovenstaande herhaal je nog 2x óf totdat je geen dobbelstenen meer hebt om mee te dobbelen. Na 3 worpen liggen er dus minimaal 3 andere dobbelstenen op het dienblad.

Aan het einde van je beurt mogen de andere spelers één dobbelsteen kiezen die op het dienblad ligt.

4.2.2 – Welke acties kun je doen?

Bekijk hieronder nog eens het scoreblok:

Clever Spel: Scorevelletje

Op je scoreblok bevinden zich 5 gebieden met ieder een eigen kleur. Met de gele dobbelsteen kun je iets aankruisen in het gele gebied. Met de groene dobbelsteen in het groene gebied. De oranje dobbelsteen in het oranje gebied. De paarse dobbelsteen in het paarse gebied.

Ik hoor je al denken. Ah, de blauwe dobbelsteen voor het blauwe gebied. Dat klopt, maar wel altijd samen met de witte dobbelsteen.

In het gele gebied streep je gewoon de waarde weg die de gele dobbelsteen weergeeft. Elke waarde komt 2x voor. Heb je een complete horizontale (of diagonale) rij? Dan krijg je de bonus aan de rechterzijde. Heb je een complete verticale rij? Dan krijg je de aangegeven punten aan het einde van het spel.

Clever Spel: Geel Gebied

Leg je een blauwe of witte dobbelsteen op je scoreblok? Dan combineer je de waarden van beide dobbelstenen en die mag je wegstrepen in het blauwe gebied. Bij complete horizontale en verticale lijnen krijg je direct een bonus.

De witte dobbelsteen is trouwens ook een joker. Je mag deze waarde dus in elk veld gebruiken! Voor het blauwe gebied kun je hem dus niet als joker gebruiken, omdat hij altijd gecombineerd moet worden met de blauwe dobbelsteen.

Clever Spel: Blauw Gebied

In het groene veld werk je altijd van links naar rechts. Je mag alleen een groene dobbelsteen gebruiken met minimaal de waarde die in het meest linkse, witte, on-aangekruiste vakje staat. In het eerste vakje moet je dus 1 of hoger. In het 2e vakje 2 of hoger. Enzovoorts.

Clever Spel: Groen Gebied

In het oranje veld werk je ook van links naar rechts. Je vult in de witte vakjes het geworpen aantal ogen van de oranje dobbelsteen in. Er zijn geen beperkingen tot het invullen van de vakjes. Sterker nog, waarbij x2 of x3 staat wordt de waarde vermenigvuldigd!

Clever Spel: Oranje Gebied

Ook in het paarse veld werk je van links naar rechts. Hier vul je de waarde in die je met de paarse dobbelsteen hebt gegooid. Enige voorwaarde is dat de waarde altijd hoger moet zijn dan het eerste vakje links. Is die waarde een 6? Dan mag je weer vanaf 1 invullen.

Clever Spel: Paars Gebied

4.2.3 – Wat betekenen de bonus-symbolen?

Overal staan bonus symbolen. Die zal ik hieronder toelichten:

3 Pijltjes: Je krijgt een re-roll, waarmee je alle zojuist geworpen dobbelstenen overnieuw mag gooien.

+1: Je mag aan het einde van een beurt één dobbelsteen opnieuw gebruiken.

X: Je mag een vakje doorkruisen in het veld van de overeenkomstige kleur. Is het vakje om de X zwart? Dan mag je kiezen.

Getal: Bij een vakje met getal mag je dit getal in het veld van overeenkomstige kleur plaatsen. Bij een zwart vakje met getal mag je kiezen.

Vosje: Licht ik hieronder toe, bij einde van het spel.

4.3 – Einde van het Clever spel

Zodra alle ronden gespeeld zijn en iedereen dus even vaak aan de beurt is geweest, eindigt het spel. Nu tel je in ieder gebied het aantal behaalde punten. Deze kun je overzichtelijk invullen aan de achterkant van elke scorevelletje:

Clever Spel: Achterkant Scorevel
 • In het gele veld krijg je voor elke afgeronde kolom punten (staan eronder).
 • In het blauwe veld krijg je voor elk gezette kruisje punten (staan erboven).
 • In het groene veld krijg je voor elk gezette kruisje punten (staan erboven).
 • En in het oranje en paarse veld krijg je punten voor alle waarden die je hebt ingevuld in de vakjes.

Dan het vosje. Tel alle vosjes die je hebt vrijgespeeld bij elkaar op. Vermenigvuldig dit aantal met de laagste waarde van een gebied die je hebt gescoord.

Tot slot tel je alle waarden bij elkaar op en dat is je eindscore. De speler met de hoogste score wint het Clever dobbelspel!

4.4 – Clever spelen in je eentje!

Je kunt Clever ook solo spelen. Je speelt dan 6 rondes tegen een passieve speler. Jouw beurt is precies hetzelfde als wanneer je met meer spelers speelt.

Is de passieve speler aan de beurt? Dobbel dan de 6 dobbelstenen en leg de 3 laagste waarde op het dienblad. Uit die dobbelstenen mag jij een waarde kiezen en gebruiken in het betreffende veld.

Je probeert vervolgens een zo hoog mogelijke score te halen.

5 – Mijn Clever Spel Review

Clever is naar mijn mening een slim bedacht, eenvoudig dobbelspel. Normaal gesproken overheerst het kans-element bij dobbelstenen. Maar bij Clever wordt die kans juist geminimaliseerd. En dat is iets wat ik echt waardeer. (Lees eventueel mijn blog voor een Clever spel strategie!)

Zo kun je uit de voeten met lage en hoge waardes. Gooi je één oog? Prima! Kruis je die af of vul je die in. Gooi je zes ogen? Ook goed. Je hoeft niet alleen maar hoog te gooien om dit te winnen. Dit is hetzelfde als bij de spellen Steampunk Rally en Konumo Batalo.

Daarnaast verkleinen ook de bonussen die je gedurende het spel vrij speelt het kans-element. Speel je bijvoorbeeld in de paarse rij een blauw kruisje vrij? Dan is het vaak slim om een vakje door te strepen van getallen die je niet vaak gooit, zoals 2 en 12.

Naarmate het einde van het spel nadert worden de opties natuurlijk wel wat beperkter. In dat geval doe je er verstandig aan om re-rolls en +1 dobbelstenen te bewaren. Deze maken je flexibel en zorgen ervoor dat je in de laatste rondes van het spel in ieder geval je kansen maximaliseert.

Ook de speelduur is ideaal. Met maximaal 30 minuten (behalve als je heeeeeeeeeeeeeeeeel lang nadenkt) speel je Clever lekker tussendoor. En je kunt prima twee potjes achter elkaar doen. En niet geheel onbelangrijk: net als bij de Qwixx spellen mag elke speler in iemands beurt iets doen. Zo verveelt het dus nooit.

En dan iets wat ik echt geweldig vind: Je kunt Clever ook solitair spelen! En bij veel spellen die voor meer spelers zijn bedacht, maar ook met 1 speler te doen zijn, valt het solo spel vaak wat tegen. Bij Clever is dit niet het geval. Ik ben er zelfs een klein beetje verslaafd aan geraakt.

Ik kan oprecht geen negatief punt bedenken voor Clever. Het enige dat misschien vervelend kan zijn, is dat de eerste 2 à 3 rondes snel gaan. Je hebt slechts een paar kruisjes en dan lijkt het spel al bijna voorbij. Pas na die rondes ga je kettingreacties veroorzaken en streep je ineens veel af. Het duurt dus even voordat de actie begint, maar als die actie dan begint is het ook wel weer bevredigend..

Dus mijn Clever Spel Review in het kort: Clever is geen traditioneel dobbelspel met hoge kansfactor. Je kunt (en moet!) juist wikken en wegen bij het kiezen van dobbelstenen. Wat levert je het meeste op? Je werkt toe naar kettingreacties zodat je je scoreblok zo efficiënt mogelijk kunt vullen. Daarnaast kan elke speler in elke beurt een actie doen én je kunt het Clever spel ook solitair spelen. Mijn oordeel? Clever behoort absoluut tot mijn favoriete dobbelspellen!

6 – Clever: Waar te koop?

Je kunt het Clever dobbelspel bestellen op 999Games.nl, Spellenrijk.nl, bol.com en Intertoys.nl.

Nu ben jij aan de beurt!

In dit blog heb ik het dobbelspel Clever onder de loep genomen. Ik heb geprobeerd de Clever speluitleg zo duidelijk mogelijk te omschrijven en met foto’s een goed beeld van dit spel proberen te geven. Op basis van mijn Clever review kun je hopelijk een keuze maken om dit spel wel of niet te kopen.

Heb je het Clever spel al? Wat vind jij er dan van? Ik hoor je mening graag in een reactie!

Hans

10 Comments

 1. Ik heb Clever vandaag voor het eerst gespeeld en uit 1 ding kom ik niet uit. Stel ik kies bij mijn 1e worp de witte dobbelsteen om iets in het groene rijtje weg te strepen. Leg je dan de witte of de groene dobbelsteen af? Ik legde namelijk de witte af en toen kwam ik met blauw niet uit in de 2e worp.

  • Beste Linda,

   Bedankt voor je vraag!

   Als je de witte dobbelsteen kiest, moet je die ook afleggen (dus ook in jouw voorbeeld waar je wit gebruikte om in groen een kruis te zetten).

   Wil je na de volgende worp de blauwe dobbelsteen kiezen? Dat kan gewoon. Je moet de blauwe waarde dan alleen wel optellen bij de waarde van de witte dobbelsteen die je opzij hebt gelegd in de vorige worp.

   Hoor graag of het duidelijk is én of je nog andere vragen hebt. Veel plezier!

   Groet,
   Hans van Spellenwijs.nl

  • Beste Annelies,

   Bedankt voor je vraag!

   Misschien begrijp ik je verkeerd, maar de oranje dobbelsteen heeft altijd een waarde van 1 t/m 6. Je kunt dus geen ‘leeg vakje’ gooien.

   Kun je jouw vraag eventueel verduidelijken?

   Hoor graag en thanks!

   Groet,
   Hans van Spellenwijs.nl

   • Hoi Hans,

    Wat raar, dan zit er misschien een productiefout in mijn dobbelsteen want ik mis een cijfer dus heb ik een leeg vakje. Ik dacht dat het bij het spel hoorde 🙂
    Verder vin dik het een erg leuk spel om te spelen.
    Groet,
    Annelies

    • Beste Annelies,

     Oepsie, dat lijkt wel op een productiefout ja. Mijn ervaring met 999Games is dat als je ze e-mailt, ze het onderdeel kosteloos naar je toe sturen.

     Hier kun je dat aanvragen.

     Succes en veel speelplezier gewenst!

     Groet,
     Hans van Spellenwijs.nl

 2. Dag allen,
  Vanavond in dit leuke dobbelspel gedoken. Heb één vraag over een situatie dat kan voorkomen wanneer je het spel solitair speelt:
  Wat moet je doen als je als passieve speler geen enkele actie kan uitvoeren van de drie stenen die als laagst geworpen zijn? Bij het reguliere spel mag je één van de stenen van de actieve speler kiezen, maar die zitten in dit geval in het spel…..
  Heb nu de eerstvolgende lage steen maar gekozen, maar hoor graag de ‘officiële’ regel

  • Beste Jessica,

   Excuses, ik dacht hier al op geantwoord te hebben. Goede vraag stel je! Ik kan terugvinden op BoardGameGeek dat je dan gewoon één van de andere 3 dobbelstenen mag gebruiken.

   Succes en veel plezier met Clever!

   Groet,
   Hans van Spellenwijs.nl

 3. Begrijpt iemand wat er wordt bedoeld met de regel bij de uitleg van de blauwe dobbelsteen “De actieve speler zou in één beurt 2 resultaten in de blauwe categorie kunnen invullen als hij zowel de blauwe als de witte dobbelsteen kiest”? Stel ik heb een paarse dobbelsteen met 1, een blauwe met 6 en een witte met 5? Dan kan ik 11 afkruisen (want blauw + wit), maar wat is dan het tweede resultaat? Ik mag de witte dobbelsteen toch niet gebruiken in de blauwe categorie?

  • Beste Sarah,

   Bedankt voor je vraag!

   Stel je dobbelt een paarse 1, blauwe 6 en witte 5, dan kun je bijvoorbeeld de blauwe dobbelsteen wegleggen en 11 afkruisen.

   Maar daarna dobbel je de witte dobbelsteen opnieuw. Gooi je dan 4? Dan kun je die combineren met de eerder weggelegde blauwe 6 en 10 afkruisen.

   Ofwel, je gooit de dobbelsteen die je niet hebt weggelegd nóg een keer. Daardoor ontstaat de mogelijkheid dat je dus nog een keer in blauw kunt wegstrepen.

   Groet!
   Hans van Spellenwijs.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *