De Vos in het Bos: Spel Uitleg, Unboxing & Review!

De Vos in het Bos: Speluitleg, Unboxing & Review!

Er was eens…

De Vos in het Bos is een kaartspel dat is gebaseerd op een sprookje van Alana Joli Abbott. Het spel zelf, een slagenspel voor 2 personen, is bedacht door Joshua Buergel.

Wil je meer weten over De Vos in het Bos? Lees dan dit blog voor een speluitleg, unboxing én natuurlijk weer een De Vos in het Bos review!

Voordat je begint met lezen: WhiteGoblinGames gaf mij het spel De Vos in het Bos zodat ik er een interessant blogartikel over kon schrijven. Dit artikel is dus gesponsord. Maar ik heb mijn redactionele vrijheid behouden en volledig zelf bepaald wat ik in dit artikel heb gezegd.

In dit blog over De Vos in het Bos vind je onderstaande informatie:

  1. Algemene Informatie
  2. Kort Speloverzicht
  3. Wat zit er in de doos?
  4. De Vos in het Bos: Speluitleg
  5. De Vos in het Bos: Review
  6. De Vos in het Bos: Waar te koop?

1 – Algemene Informatie

  • Soort spel: Kaartspel (Slagenspel)
  • Aantal Spelers: 2 Personen
  • Speelduur: 30 Minuten
  • Vanaf Leeftijd: 10 Jaar
  • Uitgever: White Goblin Games
  • Spelauteur: Joshua Buergel
  • Illustrator: Jennifer L. Meyer
  • Te koop bij: WhiteGoblinGamesSpellenrijk.nlbol.com

2 – Kort Speloverzicht

“Scoor punten door slagen te winnen. Maar word niet te hebzuchtig! Als je teveel slagen wint, dan treft je hetzelfde lot als de schurk in sprookjes.”

Gebruik de speciale effecten van de karakterkaarten om de troef te veranderen, extra punten te scoren en meer!”

3 – Wat zit er in de doos?

Het volgende speelmateriaal tref je aan in de doos:

  • 33 Speelkaarten
  • 17 Scorefiches
  • 2 Overzichtskaarten
  • 1 Boekje spelregels

Tijd om je te laten zien hoe dat eruit ziet!

Te beginnen met de voorkant van de doos:

De Vos in het Bos: Voorkant Doos

En natuurlijk de achterkant…

De Vos in het Bos: Achterkant Doos

Alsook de binnenkant:

De Vos in het Bos: Binnenkant Doos

De spelregels is een uitklapbaar boekje met in totaal 10 bladzijden. Naast de regels bevat deze ook fragmenten uit het originele sprookje!

De Vos in het Bos: Spelregels

Dan heb je nog 33 speelkaarten in 3 verschillende kleuren, ofwel troeven. De pion (oranje), de sleutel (lichtblauw) en de maan (paars):

De Vos in het Bos: Pionkaarten

De Vos in het Bos: Sleutelkaarten

De Vos in het Bos: Maankaarten

De kaarten met oneven getallen hebben een speciale eigenschap. Die staan op de kaart zelf beschreven…

De Vos in het Bos: 1, 3 en 5 Kaarten

De Vos in het Bos: 7, 9 en 11 Kaarten

…maar je vindt ze ook terug op de overzichtskaart:

De Vos in het Bos: Overzicht Effecten

Op onderstaande overzichtskaartje vind je terug hoeveel punten je krijgt voor het totaal behaalde aantal slagen in een ronde:

De Vos in het Bos: Puntenoverzicht

Tot slot krijg je onderstaande fiches voor de punten.

De Vos in het Bos: Puntenfiches

4 – De Vos in het Bos: Spel Uitleg

Om De Vos in het Bos aan je uit te leggen, deel ik dit onderdeel op in 3 fasen:

  1. Voorbereiding
  2. Spelverloop
  3. Einde van een Ronde
  4. Einde van het Spel

4.1 – Voorbereiding

Ga tegenover elkaar zitten. Schud de 33 kaarten en deel elke speler 13 kaarten. Leg de overige 7 kaarten gedekt op tafel, maar draai de bovenste kaart om. Naast het ‘speelveld’ komen de puntenfiches te liggen. Tot slot kun je de overzichtskaarten voor de puntentelling en effecten erbij leggen voor als het nodig is.

Je hebt als het goed is nu onderstaande startopstelling:

De Vos in het Bos: Startopstelling

4.2 – Spelverloop

Het doel van De Vos in het Bos is om elke ronde een goed aantal slagen te winnen. Een ronde bestaat uit 13 beurten. In elke beurt speelt elke speler dus 1 van zijn of haar handkaarten. Zodra deze op zijn, is de ronde afgelopen.

Elke beurt legt de startspeler (ook wel Leider genoemd) een kaart uit zijn of haar handen op tafel. De andere speler moet een kaart met dezelfde kleur spelen. Speelt iemand een pionkaart? Dan moet de ander die ook spelen. De speler die de kaart met de hoogste waarde heeft neergelegd, wint de slag.

Kan de andere speler niet antwoorden met een pionkaart? Dan moet deze een andere kaart neerleggen. In theorie kun je die slag nu dus niet meer winnen, omdat je geen kleur kunt bekennen.

Dit zou alleen wat saai zijn… en daarom is er elke ronde een troefkleur. Die wordt bepaald door de omgedraaide kaart naast de trekstapel (de Decreetkaart).

Is de sleutel de troefkaart, speelt de Leider een pionkaart én heeft de andere speler geen pionkaarten meer? Dan mag hij of zij nu ook een troefkaart spelen. Daarmee kun je alsnog de slag winnen!

Zie het voorbeeld hieronder. De sleutelkaart met waarde 4 is de Decreetkaart en bepaalt dat ‘sleutel’ de troef is. De eerste speler komt uit met een pionkaart. De andere speler heeft deze niet meer en besluit een sleutelkaart met waarde 6 te spelen. Deze waarde is weliswaar lager dan de waarde van de pionkaart, maar wint omdat deze de troefkleur heeft.

Let op: je mag alleen een troefkaart spelen als je de gevraagde kleur NIET kunt spelen!

De Vos in het Bos: Een Slag Troeven

Om het spel nóg iets onvoorspelbaarder te maken, zijn er ook effecten aan de oneven kaarten toegevoegd (1, 3, 5, 7, 9 en 11). Speel je zo’n kaart? Dan voer je gelijk de aangegeven actie uit.

Dergelijke acties stellen je in staat om te veranderen wie er de winnaar van de slag is, wat je tegenstander kan spelen of wie de volgende beurt Leider wordt.

4.3 – Einde van een Ronde

Zodra er 13 slagen gespeeld zijn (en ieders handen dus leeg zijn) eindigt de ronde. Je krijgt dan een puntentelling. Daarmee kijk je naar 2 onderdelen:

  1. Het aantal behaalde slagen.
  2. Behaalde kaarten met waarde 7.

Om te zien hoeveel punten je krijgt voor het aantal behaalde slagen kijk je naar de tabel op onderstaande overzichtskaart:

De Vos in het Bos: Puntenoverzicht

Zoals je ziet is het niet verstandig om zoveel mogelijk slagen te halen. Want zodra je er meer dan 9 hebt, krijg je er ook geen punten meer voor.

Ook is het interessant dat als één speler 0, 1, 2 of 3 slagen heeft, de andere speler automatisch meer dan 9 slagen heeft en dus 0 punten heeft.

Hetzelfde werkt andersom. Heeft één speler 7, 8 of 9 slagen, dan heeft de ander speler ook minder punten (1, 2 of 3).

Tot slot kijk je of er tussen je behaalde slagen kaarten zitten met de waarde zeven (schat). Ook voor elke zeven krijg je namelijk nog één punt.

Na de puntentelling kijk je of iemand 21 of meer punten heeft.

  • Zo ja? Dan eindigt het spel.
  • Zo nee? Dan speel je nog een ronde.

4.4 – Einde van het Spel

Zodra een speler dus minimaal 21 punten heeft aan het einde van een ronde, stopt het spel. De speler met de meeste punten wint!

5 – De Vos in het Bos: Review

Bij kaartspellen waar je slagen moet halen, denk ik altijd aan Hartenjagen en Rikken. En hoe leuk ik die slagenspellen ook vind, ze zijn redelijk basic.

Toen ik De Vos in het Bos zag, dacht ik dat het wéér gewoon een slagenspel was. Maar niets bleek minder waar. Er zijn drie elementen die het minder voorspelbaar (en dus spannend) en meer uitdagend maken:

  1. Niet alle kaarten doen mee
  2. Karaktereigenschappen
  3. Scoresysteem

Ten eerste doen niet alle kaarten mee. Je weet dus niet 100% welke kaarten er meespelen. Daarnaast zullen karaktereigenschappen het spelverloop ook beïnvloeden. Troefkaarten veranderen, leiders wijzigen, dat soort dingen. Dit alles maakt het nog moeilijker om te uitkomst te voorspellen.

Dan is er nog het scoresysteem. Je krijgt geen punt voor elke slag. Je moet juist een specifiek aantal slagen halen om je score te maximaliseren. Of 0, 1, 2 en 3. Of 7, 8 en 9 slagen. Alleen met die aantallen behaal je de meest haalbare punten per ronde. Een leuke twist, waardoor je tijdens het spel net wat meer moet nadenken.

De Vos in het Bos: Puntenoverzicht

Als ik heeeeeeeel kritisch ben, vind ik de onvoorspelbaarheid te zwaar wegen. Ik hoef niet per se 100% controle te hebben over een spel, maar er zitten nu naar mijn mening iets teveel factoren in die de willekeurigheid te groot maken.

De artwork vind ik goed gekozen, omdat elke afbeelding suggereert dat er een verhaal achter schuilt. Lekker sprookjesachtig. Het maakte mij in ieder geval geïnteresseerd in het achterliggende verhaal.

Wat ik jammer vond, was enige onduidelijkheid in de spelregels. Ik bleef namelijk met een aantal vragen zitten. Met het nodige onderzoek (Engelstalige spelregels opzoeken, BoardGameGeek afstruinen) vond ik de antwoorden. Maar idealiter hoefde ik natuurlijk niet op zoek.

De vragen waren de volgende (dan heb je er misschien wat aan!):

Vraag 1: Blijft er altijd een decreetkart op tafel liggen?

Antwoord 1: Ja.

Vraag 2: Waar gaat de decreetkaart naartoe als je de vos speelt?

Antwoord 2: Deze gaat terug op je handen. Hoewel het woordje ‘vervangen’ op de kaart dit wel suggereert, had dit explicieter gemogen.

Tot slot: wanneer ik als rechtshandige de kaarten op handen neem en uitstrijk, staan de symbolen links boven. Ze zijn goed zichtbaar. Maar als linkshandige ga je hier tegen iets vervelends aanlopen. Rechtsboven staan geen symbolen. Strijk je als linkshandige de kaarten uit, dan zie je de symbolen dus niet.

Er zijn linkshandigen die hier prima mee uit de voeten kunnen, maar ik ken er een paar die dit vervelend vinden!

Hier zie je de kaarten voor rechtshandigen:

De Vos in het Bos: Voor Rechtshandigen

En voor linkshandigen:

De Vos in het Bos: Voor Linkshandigen

Mijn De Vos in het Bos spel review in het kort: Een slagenspel waarbij het even kan duren voordat je het doorhebt, maar daarna biedt de onvoorspelbaarheid de nodige spanning en uitdaging voor 2 personen!

Volg Spellenwijs.nl voor nieuwe spellen en reviews!

Facebook Spellenwijs.nlInstagram Spellenwijs.nl

6 – De Vos in het Bos: Waar te koop?

Je kunt De Vos in het Bos online bestellen op WhiteGoblinGames, Spellenrijk.nl en bol.com.

Nu ben jij aan de beurt!

Met dit blog heb ik je geïnformeerd over De Vos in het Bos van White Goblin Games. Ik heb je laten zien wat er in de doos zit, hoe je het spel moet spelen én ik deelde mijn Vos in het Bos review.

Ken jij dit kaartspel al? Wat vind je ervan? Of heb je nog vragen? Ik hoor het graag in een reactie!

De hoofdafbeelding van dit blog is van Pixabay via Pexels.

9 reacties

  1. Hi,

    Mooie review.
    Ik ben linkshandig en zie steeds vaker dat men spelkaarten maakt waar ik niet mee uit de voeten kan.
    Vindt het erg prettig dat je dit aspect ook mee hebt genomen.

    Groetjes, Edvard

    1. Bedankt voor je reactie op mijn De Vos in het Bos recensie, Edvard!

      Vervelend dat meer speelkaarten niet goed in je handen liggen. Hopelijk vind je snel een leuk spel waarbij de kaarten geen probleem vormen!

      Groet,
      Hans van Spellenwijs.nl

  2. Hi – Gaat een niet troef 9 boven een troef kaart (1-8)?

    1. Beste Mathijs,

      Thanks voor je vraag over De Vos in het Bos kaartspel!

      In jouw beschrijving is de 9 de enige 9. En dat maakt hem een troef, en dus hoger dan de 1 en de 8 ja :).

      Heeft dit je vraag beantwoord?

      Groet en veel plezier nog!
      Hans van Spellenwijs.nl

  3. Stel…. Decreetkaart is Sleutel, ik speel Sleutel 10 en m’n tegenstander speelt Sleutel 9, wie wint die slag dan? Hier steeds opnieuw weer twijfel…. Is 9 de Troefkaart (oftewel telt deze dan sowieso als de hoogste) of de Troefkleur (en zou deze in dit geval dan toch de slag verliezen) alleen?

    1. Beste Kathleen,

      Bedankt voor je vraag bij m’n Vos in het Bos review!

      Volgens mij wint de 10. Immers, van de 9 wordt een troefkleur gemaakt, maar de 10 is ook in troefkleur. En speel je allebei een troef? Dan wint de hoogste troef (of een eigenschap moet anders vermelden).

      De eigenschap van 9 maakt ‘m echter niet onverslaanbaar.

      Was die 10 een andere kleur/symbool geweest? Dan won de 9 wel.

      Helpt dit?

      Groet en veel speelplezier!
      Hans van Spellenwijs.nl

  4. Als beide kaarten niet de troefkleur zijn en gelijkwaardig aan elkaar, wie wint dan de slag?
    Bv. Troef is blauw. Gele 4 en paarse 4 worden gespeeld, wie wint?

    1. Beste Ilse,

      Bedankt voor je vraag bij m’n De Vos in het Bos review!

      Als ik het goed heb onthouden, wint de speler die als eerste met een kaart uitkomt. De tweede speler moet aan die kleur bekennen. Als dat niet lukt (en de tweede speler ook geen troef heeft), wint de eerste speler.

      Eigenschappen daar gelaten (die kunnen de uitkomst anders maken).

      Helpt dit :)?

      Groet en veel speelplezier!
      Hans van Spellenwijs.nl

      1. Dankjewel Hans, helder, dat helpt zeker 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *