Pandemic of Pandemic Legacy? Welke kun je het beste kopen?

Pandemic of Pandemic Legacy kopen?

Pandemic is een van de hoogst gewaardeerde, coöperatieve bordspellen op de markt. Maar in 2015 kwam er een speciale variant van uit: Pandemic Legacy.

Deze laatst genoemde bekleedt op dit moment van schrijven de #2 positie op BoardGameGeek.

Maar welke kun je nu het beste kopen? De originele Pandemic of Pandemic Legacy? In dit blog omschrijf ik de verschillen en deel ik mijn advies!

Dit blog is opgedeeld in 4 onderdelen:

  1. Pandemic: Het Origineel
  2. Pandemic: Legacy
  3. Het Verschil tussen Pandemic en Pandemic Legacy
  4. Welke kun je het beste kopen?

Pandemic: Het origineel

Pandemic

Pandemic is het allereerste spel uit de serie. Het is bedacht door Matt Leacock en uitgebracht in 2008. Deze variant staat dus aan de basis van alle Pandemic spellen.

Je kunt dit coöperatieve bordspel spelen met 2 tot 4 spelers die ouder zijn dan 8 jaar (volgens de doos, ik raad 10 jaar aan) en een potje duurt ongeveer 45 minuten.

Het doel van Pandemic is om samen te zorgen dat een rampzalige virusuitbraak wordt ingeperkt en deels wordt opgelost.

Op het bord staat een kaart van de wereld afgebeeld. In het begin krijgt elke speler een karakter met een speciale, unieke eigenschap. Zo kan het ene karakter zich sneller over het bord verplaatsen en kan het andere karakter sneller virussen bestrijden.

Elke ronde doen alle spelers 4 acties na elkaar. Deze acties zijn lopen, infecties bestrijden, een medicijn ontwikkelen en een onderzoeksstation bouwen. Je wil de acties zo efficiënt mogelijk kiezen, want na elke beurt breiden virussen zich uit én kunnen zelfs nieuwe geïnfecteerde steden ontstaan.

Zodra de spelers samen alle medicijnen hebben ontdekt, winnen ze het spel! Lukt het jullie niet op tijd de medicijnen te maken? Dan zullen de virussen te ver uitbreiden en verliezen jullie het spel.

Je kunt Pandemic online bestellen op Spellenrijk.nl en bol.com.

Hieronder zie je hoe Pandemic eruit ziet:

Pandemic: Bord
Het bord van Pandemic.
Pandemic: Speelmateriaal
Het speelmateriaal van Pandemic.

Pandemic: Legacy

Pandemic Legacy

Voor Pandemic Legacy zocht Matt Leacock de samenwerking op met ‘legacy-games pionier’ Rob Daviau. Samen brachten ze deze legacy variant uit in 2015. Je kunt ‘m met 2 tot 4 spelers doen met een leeftijd vanaf 13 jaar. Een potje Pandemic Legacy duurt ongeveer een uurtje.

Ook het doel van Pandemic Legacy is om er met z’n allen te voor zorgen dat een wereldwijde virusuitbraak wordt tegengehouden.

Een potje Pandemic Legacy wordt in hoofdlijnen hetzelfde gespeeld als een potje Pandemic. De legacy editie heb je alleen pas uitgespeeld na minimaal 12 en maximaal 24 potjes.

Als je team alle potjes in 1x wint, speel je de legacy variant in 12 potjes. Als je een potje verliest, mag je deze 1x overdoen. Dat betekent dat je maximaal 24 potjes kunt spelen.

Pandemic Legacy is dus een soort campaign. Je zit meer in een verhaal. En hoewel dit spel enigszins wordt gestuurd door speciale kaarten, creëer je uiteindelijk je eigen unieke bordspel. Want keuzes in het eerste potje, kunnen ook invloed hebben op het laatste potje. Bovendien moet je tijdens het spel zelfs materiaal verscheuren, regels wijzigen en stickers op het speelbord plakken!

Je kunt Pandemic Legacy online bestellen op Spellenrijk.nl en bol.com.

Hieronder zie je hoe het bord van Pandemic Legacy eruit ziet:

Pandemic Legacy Speelmateriaal
Het bord van Pandemic Legacy.

Het speelmateriaal van Pandemic Legacy is bijna gelijk aan die van Pandemic. Maar er zit dus meer ‘geheim’ materiaal bij die het spel begeleiden alsook veranderen. Om spoilers te voorkomen, deel ik hier geen afbeeldingen van.

Het verschil tussen Pandemic en Pandemic Legacy

Pandemic is het basisspel dat onveranderd blijft. Pandemic Legacy is een verhalende variant die gedurende 12 tot 24 speelsessies verandert. Na de laatste speelsessie kun je Pandemic Legacy gewoon spelen, maar dan wel met het aangepaste speelmateriaal.

Pandemic of Pandemic Legacy kopen?

Even voor de context: Pandemic kost ongeveer €40,- en Pandemic Legacy kost ongeveer €55,- (prijswijzigingen voorbehouden ;)).

Ik zou je eerst een paar vragen willen stellen. Hiermee kun je al redelijk snel bepalen of je überhaupt Pandemic Legacy moet overwegen.

De eerste vraag. Heb je een vaste club vrienden of familieleden (maximaal 4 personen) waarmee je spellen kunt doen? Is het antwoord ‘nee’? Dan zou ik sowieso al niet voor Pandemic Legacy kiezen. Je hebt namelijk een vaste club nodig om het spel mee te doen. Is het antwoord ‘ja’? Check dan even de volgende vraag.

De tweede vraag. Vind je het erg om speelmateriaal permanent te wijzigen? Met Pandemic Legacy ga je namelijk kaartjes scheuren, stickers plakken en andere, vergelijkbare dingen doen. Is het antwoord ‘ja’? Dan is Legacy niets voor jou. Is het antwoord ‘nee’? Lees dan verder.

Als je tot hier bent gekomen, dan kun je nog steeds voor Pandemic of voor Pandemic Legacy kiezen. Nu zou mijn advies de volgende zijn.

Wil je een unieke gameplay en het spel daarna niet vaak meer spelen? Dan kun je het beste voor Pandemic Legacy kiezen.

Wil je het spel juist vaak gaan spelen? Dan zou ik voor Pandemic kiezen.

Dan hoor ik je denken: “Maar je kunt Pandemic Legacy na de 12-24 campain potjes toch ook nog gewoon spelen?”

Dat klopt. Maar er zijn nog een aantal Pandemic uitbreidingen verkrijgbaar, waarmee je het spel weer een nieuwe draai kunt geven. Deze uitbreidingen zijn echter NIET te combineren met Pandemic Legacy. Alleen met het originele Pandemic spel.

Nu ben jij aan de beurt!

Mijn advies is op basis van objectieve informatie. Uiteindelijk zal jouw smaak de doorslaggevende factor zijn en die kan ik helaas niet 100% voorspellen. Ik hoop dat je de beste keuze maakt!

Wat vind jij van Pandemic en/of Pandemic Legacy? Welke zou jij kiezen? Ben je het eens met mijn advies?

Ik hoor graag van je in een reactie!

Hans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *