5 Tips Voor Als Je Niet Tegen Je Verlies Kunt!

Tips voor als je niet tegen je verliest kunt!

Ik heb spellen gespeeld met veel verschillende mensen. De meesten kunnen goed tegen hun verlies, maar sommigen geven vroegtijdig op, raken gefrustreerd of worden écht boos.

Een spelletje verliezen is niet leuk. Ik ben er alleen van overtuigd dat iedereen kan leren om er op een goede, volwassen manier mee om te gaan.

Voor dit blog trok ik mijn vrouw aan de mouw. Zij is orthopedagoog en gedragswetenschapper in haar eigen praktijk: Praktijk Samen Deelen. Samen met haar kwam ik tot 5 tips die je kunnen helpen wanneer je niet tegen je verlies kunt.

Tip 1: Het is maar een spelletje…

Voor sommige mensen zal het helpen om te relativeren. Plaats het moment dat je verliest even in perspectief:

  • Je wordt niet ontslagen.
  • Je huis brandt niet af.
  • Je leven is niet in gevaar.

Je verliest een spelletje. Is dat écht zo erg? Je gevoel mag er gewoon zijn, maar besef ook dat er zó veel ergere dingen zijn die jou kunnen overkomen. Misschien kun je hierdoor je gevoelens van woede enigszins onderdrukken en het gezellig houden.

Niet tegen je verlies kunnen
Bron: Giphy

Tip 2: Word vrolijk van andermans vreugde!

Als er een verliezer is, is er ook een winnaar. Probeer niet te focussen op jou als verliezer, maar richt je pijlen op de vreugde van de winnaar.

Gun het je schoonmoe… Nou oké, wacht. Ik zal het iets laagdrempeliger maken (grapje hè). Gun het je vriendin. Gun het je broertje. Gun het je kindje!

Ik vind het heerlijk om die trotse smoeltjes, soms overduidelijk, soms ietwat verborgen, aan de andere kant van de tafel te zien. Misschien helpt het jou om daar de aandacht op te leggen. Om daarvan te genieten in plaats van te focussen op je verlies.

Tip 3: Zie het niet als falen, maar als leerervaring

Elke keer dat je verliest, leer je iets. Namelijk wat wél en niet werkt. En dat helpt je als het spel tijdens een volgende spellenavond weer op tafel wordt gelegd. Je weet dan beter hoe je kunt winnen.

Ik zal dan ook eerder iemand om raad vragen die 100 keer heeft verloren, dan aan iemand die steeds wint met geluk.

Overigens leer je niet alleen hoe je een spelletje moet winnen. Je leert ook met het verlies om te gaan als je er een andere draai aan probeert te geven. Het draagt dus ook bij aan je persoonlijke ontwikkeling.

Tip 4: Wil je dat anderen jou zó zien?

Deze tip is eigenlijk best lomp, maar niet minder effectief. Sommige mensen moeten gewoon weten dat hun gedrag na een verliezend potje kinderachtig en onacceptabel is. En erger: dit gedrag kan negatieve gevolgen hebben voor je relatie met vrienden en familie.

Niet tegen je verlies kunnen
Bron: Giphy

Als je herhaaldelijk boos wordt wanneer je een spelletje verliest, zullen mensen je waarschijnlijk minder leuk gaan vinden. Eigenlijk vinden ze je gedrag niet leuk, maar voor veel mensen bepaalt je gedrag nu eenmaal wie je bent.

Voel je boze gevoelens opkomen? Bedenk dan dat als je uit je plaat gaat dit misschien wel de laatste keer is dat je een spelletje speelt met je tegenstanders. En ik denk dat je het leuk vindt om gezelschapsspellen te doen, want anders zou je niet zo boos worden als je verliest!

Tip 5: Raak niet gefrustreerd om je gevoelens

Ik kan me voorstellen dat je boos kunt worden over het verdrietige gevoel dat je ervaart na een verlies. Maar weet dat dit vervelende gevoel normaal is en er mag zijn. Het is menselijk.

Ben je een beetje verdrietig omdat je hebt verloren? Prima, dat is normaal! Maar wordt vooral niet boos omdat je verdrietig bent. Accepteer je verdriet. Je gevoel mag er zijn. Sterker nog, het is heel normaal.

Het feit dat je gevoel er mag zijn, is alleen geen vrijbrief om je op een onacceptabele manier te gedragen!

Niet tegen je verlies kunnen
Bron: Giphy

Kan ik tegen mijn verlies?

Ja. Ik kan goed tegen mijn verlies. Dat is echter niet altijd zo geweest. Niet dat ik borden van tafel veegde uit frustratie, maar ik heb moeten leren om er beter tegen te kunnen.

Naarmate ik meer spelletjes ben gaan spelen hebben tip 1 en 3 mij vooral geholpen. Deze zijn nu min of meer gestandaardiseerd, waardoor ik me vanzelf al sportief kan gedragen.

Als iemand mij kent en het daar niet mee eens is, let me know 😉

Nu ben jij aan de beurt!

In dit blog gaf ik je 5 tips die kunnen helpen als je niet tegen je verlies kunt. Niet elke tip zal werken bij jou. Dat is voor iedereen anders. En als één tip voor je werkt, dan is dat genoeg.

Kun jij goed tegen je verlies? Heb jij nog tips voor spelers die niet goed tegen hun verlies kunnen? Ik hoor graag van je in een reactie!

14 reacties

  1. Vlgs,mij gaat dit over volwassenen…..maar hoe leer je een kind aan dat hij/zij niet boos hoeft te worden als er wordt verloren…..vlgs mij heeft dat ook veel te maken met onzeker zijn?

    1. Beste Francien,

      Bedankt voor je reactie! Ik heb dit eens voorgelegd aan mijn vrouw. Een deel geldt ook wel voor kinderen, maar niet allemaal. Daarnaast is er wel wat meer te vertellen over kinderen en het omgaan met verlies.

      Ik neem dit mee als feedback en kan er hopelijk op termijn een blog over schrijven met mijn vrouw :)!

      Groet en bedankt!
      Hans van Spellenwijs.nl

  2. Ik denk dat niet tegen je verlies kunnen eigenlijk een universele emotie is. E-motie betekent niet voor niets dat dit gevoel je in beweging brengt. Volgens mij is niet tegen je verlies kunnen een gezonde en zelfs noodzakelijke overlevingsreactie, waardoor je beter je best gaat doen om de volgende keer wel te winnen. Dus tip nr 3 (verliezen is een leermoment) is wat mij het beste. Alleen boos en verdrietig worden na verlies (weer twee van de basisemoties) is niet effectief, want je kunt beter meteen gaan oefenen voor de volgende keer en goed gaan nadenken wat je kunt verbeteren in je gedrag. Ik ben psycholoog en vertel mijn cliënten dat het beter is na vallen weer op te staan en door te gaan, maar wel met het ontwikkelen van een betere techniek (mentaal, fysiek én sociaal).

    1. Beste Oscar,

      Bedankt voor je reactie op dit blog. Altijd goed om meerdere perspectieven te horen!

      Groet,
      Hans van Spellenwijs.nl

      1. Ik vind het ontzettend moeilijk. Ik kan enorm genieten van Catan (online) en vaak kan ik mijn verlies goed accepteren maar soms, vooral als een schijnbaar gewonnen spel kantelt in mijn nadeel word ik bozer en bozer. Ik krijg dan een wat misselijk gevoel en als eerste ga ik die andere (online) spelers uitschelden. Aan het eind zit ik een soort zwarte roes, geef ik mijn ipad een klap en ondanks mijn boosheid ga ik nog een keer spelen. Daarna ebt het meestaal weg vreemd genoeg, zelfs als ik verlies maar de kater blijft nog wel een paar uur hangen. Ik heb allerlei regeltjes om mijn woede aanvallen te voorkomen maar soms is het gewoon sterker dan mij en sleurt het me mee.

        1. Beste Remco,

          Bedankt voor je eerlijke reactie!

          Hopelijk kun je een manier vinden die het leuk houdt voor jou en je tegenstanders :).

          Groet,
          Hans van Spellenwijs.nl

  3. ik verpest het spelletjesgevoel voor mij en mijn zusje. ik heb zonet levensweg gespeeld en toen kreeg zij een salaris van 100.000 en ik van 20.000. toen werd ik ontzettend boos

    1. Beste Thomas,

      Hopelijk heb je dan iets aan deze tips ;).

      Groet en tóch veel plezier gewenst!
      Hans van Spellenwijs.nl

  4. Bedankt voor de goede speltips! Vooral tip 2 vind ik een goede, meestal speel je een spelletje met mensen die je graag mag, dan kan je ook blij voor ze zijn. Mijn vriend en ik spelen veel online, binnenkort gaan we beginnen met Warhammer Age of Sigmar. Ik kan niet enorm goed tegen mijn verlies, maar ik ga de tips toepassen en wie weet helpt dit!

    1. Beste Emma,

      Bedankt voor je reactie. Fijn om te horen dat je er iets aan hebt :).

      Veel speelplezier!

      Groet,
      Hans van Spellenwijs.nl

  5. Merci voor je tips. We hebben ze gebruikt om een “contractje” op te stellen voor een vriendin die razend wordt als ze denkt dat iemand “tegen haar” is tijdens èn spelletje ….

    1. Graag gedaan Ilse,

      Fijn dat jullie ze hebben kunnen gebruiken. Hopelijk kan jullie medespeler dat ook ;).

      Groet en veel speelplezier!
      Hans van Spellenwijs.nl

  6. Mijn collegas Guus en Berkan hebben hier last van tijdens het tafelvoetballen. Misschien moeten jullie hun helpen

  7. Wij, Guus en Berkan hebben hulp nodig bij het verwerken van ons verlies. Graag willen wij met u in contact komen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *