Menara Spel – Uitleg, Unboxing & Review!

999 Games' Menara Spel Review

In 2019 wist Menara van 999Games een nominatie voor Speelgoed van het Jaar (categorie 11 en 12 jaar) in de wacht te slepen.

Hoewel de prijs naar 999Games’ De Kwakzalvers van Kakelenburg ging, bleef ik veel horen over Menara. Online en bij vrienden.

Dit coöperatieve spel was blijkbaar interessant genoeg om te blijven hangen. Tijd om daar eens wat hoogte van te krijgen ;).

In dit blog geef ik je de speluitleg, laat ik zien wat er in de doos zit én kun je natuurlijk mijn Menara spel review lezen!

Voordat je begint met lezen: 999Games.nl gaf mij het spel Menara zodat ik er een interessant blogartikel over kon schrijven. Dit artikel is dus gesponsord. Maar ik heb mijn redactionele vrijheid behouden en volledig zelf bepaald wat ik in dit artikel heb gezegd.

Om je wat structuur te bieden, heb ik dit blog over het Menara spel opgebouwd met de volgende onderdelen:

  1. Algemene Informatie
  2. Kort Speloverzicht
  3. Wat zit er in de doos?
  4. Menara Spel: Uitleg
  5. Menara Spel: Review
  6. Menara Spel: Waar te koop?

1 – Algemene Informatie

2 – Kort Speloverzicht

“Diep in de duisternis van Menara ontdek je wonderlijk gevormde fragmenten van een oud bouwwerk. Dat laat je onderzoekershart sneller slaan. Vele duizenden jaren geleden moet hier een tempel hebben gestaan. Hoe zou die er hebben uitgezien? Kan de tempel gereconstrueerd worden? Gezamenlijk gaan jullie aan het werk.

Zeldzame schriftteksten sieren de resten van de oude muren en er zijn geheimzinnige bouwtekeningen van de tempeltorens opgedoken. Het lijkt alsof er een vloek over deze plek ligt. Voor elke vergissing eisen de oude bouwtekeningen de bouw van een extra laag. Jullie zullen dus flink omhoog moeten bouwen om jullie doel te bereiken.

Houd je vingers in bedwang en toon geen ontzag. Alleen dan kunnen jullie alle opdrachten uitvoeren en de oude tempel van Menara opnieuw tot leven wekken.”

3 – Wat zit er in de doos?

In de doos vind je het volgende speelmateriaal:

  • 18 Tempelvloeren (dubbelzijdig)
  • 76 Pilaren
    • 30 Gele pilaren
    • 20 Rode pilaren
    • 12 Zwarte pilaren
    • 8 Witte pilaren
    • 6 Blauwe pilaren
  • 1 Buidel
  • 35 Bouwtekeningen
    • 9 Met blauwe schrifttekst
    • 12 Met gele schrifttekst
    • 14 Met rode schrifttekst
  • 5 Bouwlaagkaarten
  • 1 Kamp
  • 1 Boekje spelregels

Tijd voor de Menara unboxing. De voorkant van de doos ziet er zo uit:

Menara Spel: Voorkant Doos

En de achterkant zo:

Menara Spel: Achterkant Doos

Als je de deksel eraf haalt zie je dit (er zit helaas geen inlay in de doos):

Menara Spel: Doos Open

Het boekje spelregels is weliswaar 8 pagina’s, maar zit ook boordevol duidelijke afbeeldingen en voorbeelden. De hoeveelheid daadwerkelijke spelregels valt wel mee.

Menara Spel: Spelregels

De hoogte van de toren wordt bepaald door Bouwlaagkaarten. Als je er 3 neerlegt (makkelijk niveau) moet de Menara toren minimaal 3 vloeren hoog zijn. Leg je er 5 neer (moeilijk niveau) dan moet de toren minimaal 5 vloeren hoog zijn.

Menara Spel: Bouwlaagkaarten

Elke laag van de Menara bestaat uit tempelvloeren:

Menara Spel: Tempelvloeren

Deze hebben allerlei unieke vormen en zijn dubbelzijdig bedrukt. Je hebt een lichte en donkere kant. Op de tempelvloeren staan ook gekleurde rondjes waar je pilaren op moet plaatsen. Deze verschillen per kant.

Menara Spel: Tempelvloeren Voorbeelden

Je krijgt 76 houten pilaren (prima kwaliteit) in 5 verschillende kleuren. Van geel zijn er het meeste, van blauw het minste. De pilaren trek je altijd blind uit de buidel:

Menara Spel: Zakje (Buidel) met Pilaren

Met bouwkaarten kun je gaan bouwen. Er zijn 3 soorten, elk met een eigen moeilijkheidsgraad. Blauw is makkelijk, geel iets moeilijker en rood het moeilijkst.

Menara Spel: Bouwtekeningen

Op de achterkant van de bouwtekeningen staan verschillende symbolen. Deze bepalen hoeveel pilaren je mag bouwen en waar je mag gaan bouwen. Zie onderstaande voorbeelden.

Menara Spel: Bouwtekeningen met Blauwe Schriftteksten
Plaats 2 nieuwe pilaren op eenzelfde tempelvloer.
Menara Spel: Bouwtekeningen met Gele Schriftteksten
Plaats 3 nieuwe pilaren op willekeurige tempelvloeren.
Menara Spel: Bouwtekeningen met Rode Schriftteksten
Verplaats 3 pilaren naar een hogere tempelvloer.

Zodra er een nieuwe tempelvloer wordt gebouwd, moet je kijken of je de lichte of donkere kant naar boven moet plaatsen. Daarvoor kijk je naar de randen van bouwkaarten:

Menara Spel: Randen van Bouwtekeningen

4 – Menara Spel: Uitleg

Menara is een coöperatief spel. Je speelt niet tegen elkaar, maar mét elkaar. Om uit te leggen hoe je 999Games’ Menara speelt, bespreek ik de volgende 3 onderdelen:

  1. Voorbereiding
  2. Spelverloop
  3. Einde van het Spel

4.1 – Voorbereiding

Voordat je begint bepaal je met welke moeilijkheidsgraad je Menara wil spelen. Je legt een aantal bouwlaagkaarten aan de rand van het speelveld. Dit staat voor het aantal lagen waar jullie tempel minimaal uit moet voldoen als het spel is afgelopen.

Schud de tempelvloeren en trek de bovenste drie. Leg deze als basis van de toren in het midden van de tafel. Zet het kamp klaar met zes pilaren erin. Geef elke speler een bepaald aantal pilaren. Leg de drie stapels bouwkaarten binnen handbereik. Kies tot slot de startspeler.

Menara Spel: Startopstelling

4.2 – Spelverloop

Je speelt het spel Menara om de beurt. Als je aan de beurt bent doe je de volgende acties:

  1. Je mag pilaren ruilen met het kamp.
  2. Je moet één bouwkaart omdraaien.
  3. Je moet bouwen.
  4. Je pilaren voorraad aanvullen.

Het ruilen van pilaren is niet zo spannend. Je doet er goed aan om te zorgen dat je pilaren hebt in dezelfde kleur als de bouwlocaties die op de tempelvloeren staan afgebeeld.

Het omdraaien van de bouwkaarten is spannender. Hier kunnen namelijk twee scenario’s ontstaan. Óf je kunt de bouwen óf je kunt dit niet.

Kun je wél bouwen? Top! Dan betekent dit simpelweg dat je het aantal gevraagde pilaren kunt (ver)plaatsen zoals de opdracht aangeeft.

Het kan gebeuren dat alle bouwlocaties op een tempelvloer vol staan met pilaren. In dit geval moet je een nieuwe tempelvloer neerleggen. Dit mag op een lager niveau, een gelijk niveau of een hoger niveau. Net wat past. Zo kun je dus in ieder geval de hoogte in!

Kun je niet bouwen? Ai! Dan leg je de bouwkaart bij de bouwlaagkaarten. Dit betekent dat je één extra niveau moet bouwen om het spel te winnen.

Menara Spel: Gebouwenkaart bij Bouwlaagkaarten aanleggen

De laatste actie voer je alleen uit als je hebt kunnen bouwen. Dan kan het namelijk zijn voorgekomen, dat je pilaren uit je voorraad hebt gebruikt. In dit geval vul je je voorraad pilaren weer aan met pilaren uit de buidel.

4.3 – Einde van het Spel

Het spel kan eindigen op meerdere manieren. De meest extreme is dat de toren instort, dan heb je namelijk direct verloren.

Daarnaast eindigt het spel als:

  1. Er geen pilaren meer in de buidel zitten.
  2. Er geen bouwtekeningen meer zijn.
  3. Er geen tempelvloeren meer zijn.

Je kijkt nu of jullie het minimale aantal bouwlagen hebben gerealiseerd. Zo ja? Dan winnen jullie. Zo niet… tja… dan heb je verloren.

5 – Menara Spel: Review

Ik ben geen groot fan van coöperatieve bordspellen. Dat komt omdat enkele spelers meestal de overhand hebben. Zij (actieve spelers) bepalen de strategie en vertellen de anderen (passieve spelers) wat ze moeten doen. Spellen waarbij je als passieve speler alleen een pionnetje hoeft te verplaatsen, zijn dan niet meer zo spannend.

Daarmee kom ik tot hét voordeel Menara als coöperatief spel. Ja, andere spelers kunnen nog steeds vertellen wat je moet doen. Maar het is superbelangrijk hoe jij de actie uitvoert. Het plaatsen van een pilaar of tempelvloer moet met uiterste zorg, precisie én vaste hand gebeuren. Jouw oog-hand coördinatie is essentieel. Ook als passieve speler is Menara dus nog steeds spannend.

Bovenstaande vind ik zonder meer het grootste voordeel van Menara.

Daarnaast is de herspeelbaarheid absoluut noemenswaardig. Elke tempel die je bouwt is weer anders. Elk setje pilaren waar je mee begint of die in het kamp staat, is weer anders. Elke tempelvloer die je trekt, trek je weer op een ander moment. En ook elke bouwtekening die je omdraait, is weer een verassing.

Daarnaast zijn de spelregels duidelijk, is het artwork prima én is er ook een solo variant. En als je mij kent, weet je hoe blij ik daar altijd mee ben.

Vind ik iets niet goed aan het spel Menara? Hmm… dan moet ik gaan muggenziften. Want ik mis opbergvakken in de doos. Ofja, eigenlijk mis ik vooral een zakje om de kaarten in te doen als je het spel opbergt. Deze schuiven nu namelijk de hele doos door. Maargoed, dit los je eenvoudig op door zelf een zakje toe te voegen.

Menara Spel: Kaarten Schuiven in de Doos

Dus ja, als dat alles is ;).

Mijn Menara spel review in het kort: Toegankelijk en rustig, maar spannend coöperatief bordspel met hoge herspeelbaarheid én waarbij de verhouding tussen actieve en passieve spelers goed in balans is.

Volg Spellenwijs.nl voor nieuwe spellen en reviews!

Facebook Spellenwijs.nlInstagram Spellenwijs.nl

6 – Menara Spel: Waar te koop?

Je kunt het spel Menara online bestellen op o.a. 999Games.nl, Spellenrijk.nl en bol.com.

Nu ben jij aan de beurt!

In dit blog heb ik je verteld over het 999 Games spel ‘Menara’. Ik gaf mijn speluitleg, liet je zien wat er in de doos zit én gaf uiteindelijk mijn Menara spel review.

Heb je nog vragen over Menara? En ken je dit bordspel al? Wat vind jij ervan?

Ik hoor graag van je in een reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *