De 8 Leukste Legpuzzel Spellen voor Kinderen en Volwassenen!

Leuke Puzzelspellen voor Kinderen en Volwassenen!

Er zijn werkelijk waar ontelbaar veel puzzelspellen. Waarschijnlijk denken de meeste mensen bij een puzzelspelletje aan iets als een breinbreker of denkspel.

Maar wist je dat er ook diverse gezelschapsspellen zijn waarbij je moet puzzelen? Dus tegen elkaar spelen én puzzelstukjes leggen? Een soort van ‘legpuzzel spel’!

In dit blog heb ik de 8 leukste puzzelspellen voor je op een rij gezet. Ik begin met de eenvoudigere spellen en werk zo langzaam naar de moeilijke legpuzzel spellen toe.

Legpuzzel spel #1: Fits

Puzzelspel: Fits
 • Uitgever: White Goblin Games
 • Aantal Spelers: 1-4 Personen
 • Leeftijd: Vanaf 8 Jaar
 • Speelduur: 30 Minuten
 • Auteur: Reiner Knizia

Er worden nog weleens online spellen gemaakt van diverse bordspellen. Maar het kan ook andersom. Zo werd het puzzelspel Fits geïnspireerd door het computerspel Tetris uit 1986!

Een potje Fits bestaat uit 4 rondes. Tijdens elke ronde gaat iedere speler Tetris spelen. Je krijgt een eigen, schuine tableau waar je speelstukken op plaatst en naar beneden schuift. De ‘puzzelstukken’ die je legt worden bepaald door tegels die steeds worden omgedraaid.

Elke ronde kun je punten verdienen. Bijvoorbeeld door complete horizontale rijen en zichtbare vakjes met een getal erin. Ook kun je minpunten krijgen door verkeerde vakjes open te laten. De speler die na 4 rondes de meeste punten heeft, wint dit puzzelspel.

Je kunt Fits online bestellen op o.a. Spellenrijk.nl, bol.com en WhiteGoblinGames.nl.

Bekijk hieronder eventueel de video-uitleg van dit puzzelspel:

Zo ziet het speelmateriaal eruit:

Puzzelspel: Fits Speelmateriaal

Legpuzzel spel #2: Nmbr 9

Puzzelspel: Nmbr 9
 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal Spelers: 1-4 Personen
 • Leeftijd: Vanaf 8 Jaar
 • Speelduur: 20 Minuten
 • Auteur: Peter Wichmann

Nmbr 9 is het meest compacte puzzelspelletje in dit blog. Het bestaat uit puzzelstukken met de waardes 0 t/m 9 en kaartjes met diezelfde waardes. De stukjes met hetzelfde getal zijn hetzelfde qua vorm!

Je draait steeds een kaartje om. Elke speler moet vervolgens het puzzelstukje leggen dat op de kaart staat. Hierdoor ga je puzzelen én bouwen. Want ja, het is belangrijk dat je ook gaat stapelen.

Dat zit zo. Als het laatste kaartje omgedraaid is eindigt het spel en volgt de puntentelling. Alle getallen op de begane grond vermenigvuldig je met 0. Getallen op de eerste verdieping doe je keer 1 en op de tweede verdieping maal 2. De speler die uiteindelijk de hoogste score heeft, wint het spel!

Je kunt Nmbr 9 online bestellen op o.a. 999Games.nl, Spellenrijk.nl, bol.com en Wehkamp.nl.

Onderstaande video van 999 Games laat zien hoe je dit puzzelspelletje precies speelt:

En voor de volledigheid zie je hieronder hoe de puzzelstukjes eruit zien:

Puzzelspel: Nmbr 9 Speelmateriaal

Legpuzzel spel #3: Second Chance

Puzzelspel: Second Chance
 • Uitgever: White Goblin Games
 • Aantal Spelers: 1-6 Personen
 • Leeftijd: Vanaf 8 Jaar
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Auteur: Uwe Rosenberg

Puzzelen, maar dan… op papier! Roll & writes zijn de laatste tijd mateloos populair. Second Chance lijkt er op, maar is een Flip & write; je werpt geen dobbelstenen, maar draait kaartjes om.

Op elk kaartje staat een puzzelstukje afgebeeld. Elke beurt worden er twee kaartjes omgedraaid. Iedere speler kiest er één van, en tekent deze op zijn blad. Passen de huidige puzzelstukjes niet? Dan mag je, als tweede kans, nog een kaartje omdraaien. Als deze past speel je gewoon door. Anders ben je af.

Het spel eindigt als niemand meer puzzelstukjes op z’n raster kan tekenen. Iedereen telt vervolgens het aantal vakjes waar géén puzzelstukje op ligt. De speler met het minste aantal open vakjes, wint het spel!

Je kunt Second Chance online bestellen op o.a. Spellenrijk.nl, bol.com en WhiteGoblinGames.nl.

Bekijk hieronder de speluitleg van dit puzzelspel door White Goblin Games:

Hieronder zie je een deel van het speelmateriaal:

Puzzelspel: Second Chance Speelmateriaal

Legpuzzel spel #4: Patchwork

Puzzelspel: Patchwork
 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal Spelers: 2 Personen
 • Leeftijd: Vanaf 8 Jaar
 • Speelduur: 30 Minuten
 • Auteur: Uwe Rosenberg

Nóg een puzzelspel van Uwe Rosenberg (yes, Second Chance is ook al van hem). Ditmaal eentje die speciaal ontworpen is voor 2 spelers!

Elke speler krijgt een tableau met een raster van 9 bij 9. Op tafel liggen in een cirkel allemaal lapjes stof (puzzelstukjes) met knopen (inkomen) erop afgebeeld. Je gaat uiteindelijk lapjes stof kopen, diverse malen vooruit op een tijdspoor, inkomen krijgen én weer nieuwe lapjes kopen.

Het spel eindigt als beide spelers het laatste vakje op het tijdsspoor hebben bereikt. Je telt dan het aantal verdiende knopen en haalt daar minpunten af voor onbebouwde velden op je raster. De speler die dan de meeste punten overheeft, wint dit puzzelspel!

Je kunt Patchwork online bestellen op o.a. 999Games.nl, Spellenrijk.nl en bol.com.

Hieronder zie je speluitleg van dit puzzelspelletje voor 2 personen door 999 Games. Lees ook mijn Patchwork spel review.

Hieronder zie je hoe de puzzelstukjes en het raster er uit zien:

Puzzelspel: Patchwork Speelmateriaal

Legpuzzel spel #5: Copenhagen

Puzzelspel: Copenhagen
 • Uitgever: HOT Games
 • Aantal Spelers: 2-4 Personen
 • Leeftijd: Vanaf 8 Jaar
 • Speelduur: 30 Minuten
 • Auteur: Daniel Skjold Pedersen & Asger Harding Granerud

Een iets minder bekend, maar niet minder leuk spel waarin je moet puzzelen is Copenhagen. Op een of andere manier vind ik de look & feel van dit spel zeer aangenaam…

Anyway, het doel van dit puzzelspel is om zo slim mogelijk je gebouw vol te bouwen en zo als eerste 12 punten te halen. Als je aan de beurt bent pak je óf twee kaarten óf je koopt een puzzelstuk in ruil voor de kaarten. Dit puzzelstukje leg je op je gebouw. Je kunt speciale acties verdienen. Die zorgen voor iets meer tactiek tijdens het spel.

Je verdient punten door rijen en kolommen te vullen. Bestaat die rij of kolom alleen maar uit ramen? Dan krijg je het dubbele aantal. De speler die als eerste 12 punten haalt wint dit puzzelspel.

Je kunt Copenhagen online bestellen op o.a. Spellenrijk.nl en bol.com.

Hieronder zie je de uitleg van dit puzzelspel in het Engels door één van de auteurs himself:

En hieronder zie je hoe het speelmateriaal, waaronder de puzzelstukken er uit zien:


Legpuzzel spel #6: Ubongo

Puzzelspel: Ubongo
 • Uitgever: White Goblin Games
 • Aantal Spelers: 1-4 Personen
 • Leeftijd: Vanaf 8 Jaar
 • Speelduur: 30 Minuten
 • Auteur: Grzegorz Rejchtman

Dit puzzelspel is wel een oudje, namelijk uit 2003! Er zijn wereldwijd ook meer dan een miljoen exemplaren van verkocht. Ubongo bied nét wat meer uitdaging dan de vorige puzzelspellen.

Je speelt 9 rondes en elke ronde kun je edelstenen in verschillende kleuren verdienen (De ene is meer punten waard dan de ander!). Daarvoor moet je puzzelen. Elke speler krijgt een ‘puzzeltableau’ met een uniek raster én 6 mogelijke puzzelstuk-combinaties. De startspeler gooit de dobbelsteen en afhankelijk van die worp kies je zo’n combinatie puzzelstukjes.

Vervolgens draai je de zandloper om en moet iedereen zo snel mogelijk hun puzzel oplossen. Als dit lukt roep je “Ubongo!”. De spelers die sneller klaar zijn krijgen betere en/of meer edelstenen. De speler die na 9 rondes de meeste punten heeft, wint het spel!

Je kunt Ubongo online bestellen op o.a. Spellenrijk.nl, bol.com en WhiteGoblinGames.nl.

Hieronder vind je de speluitleg van dit bordspel met puzzelstukken door White Goblin Games:

Hieronder zie je hoe het speelmateriaal van dit puzzelspel er uit ziet:

Puzzelspel: Ubongo Speelmateriaal

Legpuzzel spel #7: Berenpark

Puzzelspel: Berenpark
 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal Spelers: 2-4 Personen
 • Leeftijd: Vanaf 8 Jaar
 • Speelduur: 45 Minuten
 • Auteur: Phil Walker-Harding

Van alle puzzelspellen in dit blog is Berenpark een van de meest uitdagende bordspellen. Elke speler begint met één terreintegel, bestaande uit 4×4 vakjes. Je moet uiteindelijk 4 terreintegels verzamelen en die helemaal vullen.

Als je aan de beurt bent, plaats je een puzzelstuk op jouw terrein. Bedek je daarmee een symbool? Dan mag je een puzzelstukje van een stapel uit een bepaalde categorie kiezen. Van elk soort puzzelstukje zijn er meer, maar de bovenste van de stapel is meer punten waard.

Het spel eindigt zodra iemand zijn 4 terreintegels vol heeft. Je gaat dan de punten tellen die de puzzelstukken op jouw terrein hebben. De speler met de meeste punten wint het spel. Je kunt overigens opdrachten toevoegen. Hierdoor moet je met wat meer elementen rekening houden tijdens het spel. Zo verhoog je de moeilijkheidsgraad ietwat!

Je kunt Berenpark online bestellen op o.a. 999Games.nl, Spellenrijk.nl, bol.com en Wehkamp.nl.

Hieronder zie je de speluitleg van dit bordspel met puzzelen door 999 Games:

En hieronder zie je hoe het speelmateriaal er uit ziet:

Puzzelspel: Berenpark Speelmateriaal

Legpuzzel spel #8: Isle of Cats

Puzzelspel: Isle of Cats
 • Uitgever: The City of Games
 • Aantal Spelers: 1-4 Personen
 • Leeftijd: Vanaf 8 Jaar
 • Speelduur: 75 Minuten
 • Auteur: Frank West

“If I sitz, I fitz.”

Wie kent deze bekende quote van katten niet ;)? Katten proberen zich altijd op elk mogelijke manier in een doos te passen… daarom mag een puzzel spel over katten niet ontbreken in dit blog!

Met The Isle of Cats ga je katten redden van een eiland. Elke speler heeft een eigen boot met een raster. Door middel van kaarten spelen kun je katten redden en guess what: de katten zijn de puzzelstukken. Daarnaast kun je ook bepaalde missies proberen te halen en schatten te verzamelen!

Voor verschillende families van minimaal 3 katten, zeldzame schatten en behaalde missies krijg je punten. Voor onbebouwde velden krijg je minpunten. De speler die na 5 rondes de meeste punten heeft, wint het spel! Groot pluspunt is dat je een familie- én experteditie in één doos hebt.

Hieronder zie je de Engelstalige speluitleg van dit puzzelspel:

En hieronder zie je hoe het speelmateriaal er uit ziet:

Puzzelspel: Isle of Cats Speelmateriaal

Nu ben jij aan de beurt!

In dit blog liet ik je kennismaken met bordspellen waarbij je heerlijk kunt puzzelen. Het ene legpuzzel spel is wat moeilijker dan het andere, maar dat betekent juist keuze voor iedereen. Zeker als je gezelschapsspellen én puzzels houdt!

Ken jij nog leuke spellen waarbij je moet puzzelen? Ik hoor ze graag in een reactie!

Hans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *