De Beste en Leukste Bordspellen uit 2020 (Nieuw en Coming Soon)

Beste en Leukste Bordspellen van 2020!

Het jaar 2020 gaat ongetwijfeld de boeken in als een rampjaar. Bosbranden in Australië en een wereldwijde coronapandemie.

Maar voor menig bordspelfanaat, is 2020 een mooi jaar. Er zijn al aardig wat toffe, nieuwe spellen in 2020 uitgekomen en er gaan er absoluut nog meer volgen.

In dit blog deel ik de leukste en beste bordspellen die in 2020 in Nederland zijn- of nog worden uitgebracht!

Aangezien 2020 nog niet voorbij is, zal ik dit blog dit jaar dus blijven updaten.

Maart 2020: Tiny Towns

Beste Bordspel 2020: Tiny Towns
 • Uitgever: White Goblin Games
 • Soort spel: bordspel
 • Aantal spelers: 1 tot 6 personen
 • Vanaf leeftijd: 10 jaar
 • Speelduur: 45 minuten

De allereerste titel die naar mijn mening een plekje verdient in dit blog met beste bordspellen van 2020 is het spel Tiny Towns van Peter McPherson. Vorig jaar werd het bijzonder goed ontvangen in andere landen. De verwachtingen zijn dus hoog!

Met Tiny Towns krijgt elke speler een tableau met 16 vierkantjes (4×4). Gedurende het spel ga je blokjes op het tableau plaatsen, om gebouwen te creëren. Elk gebouw dat je maakt levert weer punten op. Sterker nog, er zijn mooie combinaties te maken. Funfact? Spelers bepalen om de beurt welke kleur blokje geplaatst moet worden (je moet neerleggen!).

Waarom vind ik dat Tiny Towns tot de beste spellen van 2020 behoort? Door de eenvoud, doch uitdaging die het biedt. De spelregels stellen niks voor. Het spelverloop daarentegen wél. Je moet goed puzzelen, scenario’s open houden én vooruit blijven denken. Bovendien biedt Tiny Towns veel mogelijkheden om te variëren, wat de herspeelbaarheid ten goede komt!

Je kunt Tiny Towns online bestellen bij o.a. bol.com, Spellenrijk.nl, Amazon.nl en WhiteGoblinGames.nl.

Hieronder zie je hoe het speelmateriaal van deze topper uit 2020 er uit ziet:

Tiny Towns: Speelmateriaal

April 2020: De Zoektocht naar El Dorado

Leukste Spel 2020: Zoektocht naar El Dorado
 • Uitgever: 999 Games
 • Soort spel: bordspel
 • Aantal spelers: 2 tot 4 personen
 • Vanaf leeftijd: 10 jaar
 • Speelduur: 45 minuten

Een van de bekendste spelauteurs is zonder twijfel Reiner Knizia. De Zoektocht naar El Dorado kwam 3 jaar geleden al uit, maar werd in 2020 uitgebracht in Nederland door 999 Games. Funfact: dit spel staat op BoardGameGeek op #3 van hoogst gewaardeerde spellen van Reiner Knizia!

In El Dorado worden 2 spelmechanismes gecombineerd: Deck Building & Racing. Je speelt namelijk kaarten en legt ze af. Daarmee kun je nieuwe kaarten kopen, maar ook vakjes verplaatsen door de jungle om dichterbij El Dorado (het eindpunt) te komen. Is je trekstapel leeg? Dan gebruik je de aflegstapel weer opnieuw.

Wederom een simpel concept, verpakt in een avontuurlijk thema. Ik denk dat vooral hardcore boardgamers hier minder aan vinden. Maar de spelers die van lichtere euro games houden, zullen met El Dorado ongetwijfeld aan hun trekken komen.

Je kunt De Zoektocht naar El Dorado online bestellen bij o.a. 999Games.nl, bol.com en Spellenrijk.nl en Wehkamp.nl.

Hieronder zie je hoe dit leuke spel uit 2020 er uit ziet:

Zoektocht naar El Dorado: Speelmateriaal

Mei 2020: Architecten van het Westelijk Koninkrijk

Beste Spel 2020: Architecten van het Westelijk Koninkrijk
 • Uitgever: White Goblin Games
 • Soort spel: bordspel
 • Aantal spelers: 1 tot 5 personen
 • Vanaf leeftijd: 12 jaar
 • Speelduur: 60 tot 90 minuten

Dit bordspel werd 2 jaar geleden op Spiel al geprezen. Het is bedacht door Shem Phillips en S.J. Macdonald. De eerste auteur ken je wellicht al van Rovers van de Noordzee. Dit spel won vorig jaar de Nederlandse Spellenprijs. Wellicht dat Architecten van het Westelijk Koninkrijk dit jaar ook een nominatie (of overwinning) in de wacht gaat slepen!

Met Architecten van het Westelijk Koninkrijk is elke speler een architect die indruk wil maken op de koning. Middels een worker placement mechanisme moet je grondstoffen verzamelen, mankracht inhuren en eerlijk blijven. Dit laatste is niet altijd makkelijk. Dus blijf jij eervol of ga je toch handelen op de zwarte markt?

Eerlijk is eerlijk: ik heb Architecten van het Westelijk Koninkrijk op dit moment nog niet gespeeld. Waarom noem ik hem dan in dit blog? Omdat de reacties wereldwijd lovend zijn. Het kan niet anders dan dat dit spel tot de beste bordspellen van 2020 gaat behoren!

Je kunt Architecten van het Westelijk Koninkrijk online bestellen bij o.a. bol.com, Spellenrijk.nl en WhiteGoblinGames.nl.

Hieronder zie je hoe het speelmateriaal van dit topspel uit 2020 er uit ziet:

Architecten van het Westelijk Koninkrijk: Speelmateriaal

Mei 2020: De Crew

Beste Kaartspel van 2020: De Crew
 • Uitgever: 999 Games
 • Soort spel: kaartspel
 • Aantal spelers: 2 tot 5 personen
 • Vanaf leeftijd: 10 jaar
 • Speelduur: gemiddeld 20 minuten

De Duitse spelauteur Thomas Sing heeft zichzelf met het coöperatieve kaartspel De Crew gelijk op de kaart gezet. Vorig jaar won het de Golden Geek Award voor Best Cooperative Family Game en dit jaar is het genomineerd voor de Kennerspiel des Jahres 2020 alsook de Speelgoed van het Jaar 2020.

Bij dit kaartspel is het de bedoeling dat jullie team (of crew) 50 missies haalt. Deze lopen van makkelijk naar moeilijk. Tijdens een missie speel je om de beurt kaarten en moeten er slagen worden gehaald. Wie welke slagen moet halen, wordt door specifieke missie-opdrachten bepaald. Funfact: je mag niet communiceren over je handkaarten! Lukt het jullie om ze alle 50 te halen?

Ik noemde het al in mijn De Crew spel review, maar het is één van de grootste verrassingen van 2020. De combinatie van spelmechanismes maakt ‘m uniek, hij heeft een hoge herspeelbaarheid én iedereen moet een gelijke bijdrage leveren. Bij sommige coöperatieve spellen is dat nog weleens anders. Met name dit laatste maakt De Crew voor mij één van de leukste en beste spellen van 2020!

Je kunt De Crew tot 1 augustus alleen kopen bij exclusieve spellenwinkels. Op 999Games.nl vind je een overzicht.

Hieronder zie je hoe het speelmateriaal van dit toffe spel uit 2020 er uit ziet:

De Crew: Speelmateriaal

Juli 2020: Ticket to Ride Amsterdam

Leukste Bordspel 2020: Ticket to Ride Amsterdam
 • Uitgever: Asmodee
 • Soort spel: bordspel
 • Aantal spelers: 2 tot 4 personen
 • Vanaf leeftijd: 10 jaar
 • Speelduur: 15 minuten

Ticket to Ride was vorig jaar het best verkochte spel van Nederland. Hoe kun je dan het beste een ode brengen aan dit gezelschapsspel? Juist. Door een nieuwe variant uit te brengen van (of met?) Nederlandse bodem! Daarom presenteert Asmodee in juni 2020 Ticket to Ride: Amsterdam.

Je speelt TTR Amsterdam net zoals de andere Ticket to Ride’s. Alleen het thema is wat anders… Je bevindt je namelijk in Amsterdam uit de 17e eeuw en je moet het beste handelsnetwerk opbouwen. Je speelt dan ook niet met treintjes, maar met transportkarretjes. Bovendien is dit net als London en New York een korte variant!

Ticket to Ride staat hoog in mijn bordspellen top 10. Ticket to Ride Amsterdam mist dan weliswaar wat originaliteit qua gameplay, maar het juist een formule die werkt. Het is bewezen plezier te bieden aan jong en oud. Daarom denk ik dat TTR: Amsterdam tot de leukste bordspellen van 2020 zal gaan behoren!

Je kunt Ticket to Ride Amsterdam online pre-orderen bij o.a. bol.com.

Hieronder zie je hoe het speelmateriaal van dit leuke spel uit 2020 er uit ziet:

Ticket to Ride Amsterdam: Speelmateriaal

Herfst 2020: Everdell

Beste Spel 2020: Everdell
 • Uitgever: White Goblin Games
 • Soort spel: bordspel
 • Aantal spelers: 1 tot 4 personen
 • Vanaf leeftijd: 12 jaar
 • Speelduur: 40 tot 80 minuten

Onlangs maakte White Goblin Games bekend dat ze later dit jaar Everdell zullen uitbrengen. Volgens mij is Everdell op dit moment van schrijven het hoogst gewaardeerde bordspel op BoardGameGeek dat in 2020 in Nederland wordt uitgebracht.

In een potje Everdell ontfermt elke speler zich over een beschaving van boswezens. Je plaatst deze boswezens op strategische plekken om grondstoffen te krijgen of andere acties te doen. Vervolgens probeer je gebouwen te maken (kaarten te plaatsen) en belangrijker: goede combinaties te vinden die punten opleveren.

Everdell is een eenvoudig spel dat voldoende uitdaging biedt. Immers, je moet zoeken naar combinaties. Naast het soepele spelverloop, ziet het er ook prachtig uit. Een toffe, grote boom op het bord en mooi artwork op o.a. de kaarten. Het kan niet anders of Everdell wordt een van de beste bordspellen van 2020!

Wanneer Everdell is uitgebracht, kun je hem o.a. online bestellen op WhiteGoblinGames.nl.

Hieronder zie je hoe het speelmateriaal van dit gezelschapsspel uit 2020 er uit ziet:

Everdell: Speelmateriaal

Nu ben jij aan de beurt!

In dit blog heb ik de beste bordspellen van 2020 met je gedeeld. Sommige spellen zijn al uitgebracht, sommige gezelschapsspellen moeten nog uitkomen. Ik zal dit blog up to date houden met nieuwe spellen uit 2020.

Hoe kwam de lijst met ‘beste bordspellen uit 2020’ tot stand? Ik heb gekeken naar spellen die in Nederland zijn uitgebracht in dit jaar. Daarnaast heb ik voor een deel mijn eigen mening gebruikt en gekeken naar ratings van Board Game Geek.

Wat vond jij nou een echte topper uit 2020? Mis ik er nog eens? Ik hoor het graag in een reactie!

Hans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *