7 Rounds Kaartspel: Review, Speluitleg + Unboxing!

7 Rounds Kaartspel: Review, Speluitleg + Unboxing!

Je ziet steeds vaker dat Nederlandse uitgevers met eigen producties – en dus geen vertaalde internationale successen – op de markt komen. Zo bracht White Goblin Games onlangs 7 Rounds uit.

In dit blog laat ik je VEEL foto’s zien, geef ik de speluitleg én deel ik mijn 7 Rounds spel review.

Voordat je begint met lezen: White Goblin Games gaf mij het kaartspel 7 Rounds zodat ik er een interessant blogartikel over kon schrijven. Dit artikel is dus gesponsord. Maar ik heb mijn redactionele vrijheid behouden en volledig zelf bepaald wat ik in dit artikel heb gezegd.

Zoals je in 7 Rounds meerdere unieke eigenschappen vindt, zo vind je in dit blog meerdere onderwerpen:

  1. Algemene Informatie
  2. Unboxing
  3. Speluitleg
  4. Review
  5. Waar te koop?

1 – Algemene Informatie

2 – Unboxing

Deze unboxing bestaat uit 2 delen. Eerst geef ik een lijst van het speelmateriaal dat er in de doos zit. Daarna laat ik foto’s zien van het speelmateriaal.

Wat zit er in de doos?

Je krijgt het volgende speelmateriaal bij 7 Rounds:

  • 7 Rondenkaarten
  • 77 Speelkaarten:
    • 11 Van 1
    • 11 Van 2
    • 11 Van 3
    • 11 Van 4
    • 11 Van 5
    • 11 Van 6
    • 11 Van 7

Laten we maar eens naar wat foto’s kijken.

Hieronder zie je de voorkant van het doosje:

7 Rounds Kaartspel: Voorkant Doos

Dit is de achterkant:

7 Rounds Kaartspel: Achterkant Doos

En de binnenkant:

7 Rounds Kaartspel: Binnenkant Doos

Je vindt de spelregels terug in een uitvouwbaar leaflet. Hierop staan, verdeeld per kolom, de spelregels in het Nederlands, Duits en Engels:

7 Rounds Kaartspel: Spelregels

Je krijgt 7 ronden kaarten:

7 Rounds Kaartspel: Ronden Kaarten

En dan zijn er de speelkaarten:

7 Rounds Kaartspel: Stapel Kaarten

Hieronder zie je welke soorten er zijn:

7 Rounds Kaartspel: Speelkaarten

3 – 7 Rounds: Speluitleg

Heb je een vraag over de spelregels van 7 Rounds? Stel ‘m dan gerust in een reactie onder dit blog. Ik beantwoord je vraag zo snel mogelijk!

Hieronder lees je eerst mijn korte 7 Rounds speluitleg. Daarna vind je ook nog een uitgebreide uitleg.

Hoe speel je 7 Rounds?

7 Rounds duurt, verrassend genoeg, 7 rondes. Elke ronde zijn spelers na elkaar aan de beurt. Tijdens je beurt neem je één kaart van de trekstapel, speel je een kaart én handel je het eventuele effect af. Aan het einde van je beurt moet iedereen, inclusief jijzelf 4 handkaarten hebben. Kaarten hebben de waardes 1 t/m 7. De speler die na de 7e ronde de hoogste totale waarde aan kaarten op handen heeft, wint het spel.

Hieronder vind je mijn uitgebreidere speluitleg van 7 Rounds. Die deel ik op in de volgende onderdelen:

  1. Voorbereiding
  2. Spelverloop
  3. Einde van het spel

3.1 – Voorbereiding

Bepaal de startspeler en geef hem of haar de 7 rondenkaarten in een aflopende stapel van 1 (boven) t/m 7 (onderop). Schud daarna alle speelkaarten en geef elke speler er 4. Nu heb je zoiets als hieronder op tafel liggen:

7 Rounds Kaartspel: Startopstelling voor 4 Spelers

3.2 – Spelverloop

7 Rounds duurt 7 rondes. Te beginnen met de startspeler, komen spelers elke ronde 1x na elkaar aan de beurt. Tijdens je beurt gebeuren er 4 dingen.

Eerst pak je een kaart van de trekstapel.

7 Rounds Kaartspel: Kaart Trekken

Daarna speel je een kaart op de aflegstapel.

Vervolgens voer je het effect uit:

  1. Ruil één van jouw kaarten blind met een kaart van een tegenstander naar keuze.
  2. Trek nog een kaart en speel nog een kaart naar keuze.
  3. Pak blind 2 kaarten van een tegenstander naar keuze en leg de kaarten af*.
  4. Er gebeurt niets.
  5. Spelers met een totale waarde van 18 of meer moeten hun hoogste 2 kaarten afleggen*.
  6. Speel ‘m in je eigen beurt en je bent beschermt tegen het effect van de volgende speler óf speel ‘m in andermans beurt om jezelf te beschermen, maar sla daarna je eerstvolgende beurt over.
  7. Spelers die minimaal één 7 hebben moeten al hun 7’s afleggen*. (NB: In de eerste druk van de 7 Rounds spelregels stond dat andere spelers één 7 moesten afleggen. White Goblin Games heeft aangegeven dat dit niet één 7, maar alle 7’s moet zijn. Bij de eerstvolgende druk zal dit worden aangepast.)
7 Rounds Kaartspel: Kaarten Stelen

*Kaarten die nu worden afgelegd hebben geen effect. De actieve speler hoeft bij 5 en 7 zelf geen kaarten af te leggen. Met de klok mee vullen eerst spelers die gedwongen een of meer kaarten hebben moeten afleggen hun hand aan, daarna doet de actieve speler dit pas.

Tot slot controleer je of iedereen weer 4 handkaarten heeft.

7 Rounds Kaartspel: Hand Aanvullen

Zodra de startspeler weer aan de beurt is, is er één ronde voorbij. Hij of zij verwijdert de bovenste kaart van de rondenstapel en speelt verder.

3.3 – Einde van het spel

Na de 7e ronde eindigt het spel. Alle spelers tellen de totale waarde van hun kaarten bij elkaar op.

De speler met de meeste punten wint.

4 – 7 Rounds Spel: Review

Om mijn mening zo goed mogelijk te geven, deel ik deze 7 Rounds recensie op in de volgende onderdelen:

  • Thema & Vormgeving
  • Spelregels & Toegankelijkheid
  • Strategie of Geluk?
  • Spelmechanisme
  • Interactie
  • Herspeelbaarheid

Thema & Vormgeving

7 Rounds is een abstract spelletje met kleurrijk uiterlijk. Het artwork voelt een beetje aan als dat van Sushi GO!, maar dan iets minder schattig. De iconografie op de kaarten vind ik niet direct vanzelfsprekend. Al moet ik toegeven dat je de effecten snel onder de knie hebt en dat de symbolen er dan eigenlijk niet meer toe doen.

7 Rounds Kaartspel: Handkaarten

Er zijn 2 design elementen die ik erg goed vind.

De eerste betreft de witte randjes aan beide zijden van de kaarten. Kaarten slijten meestal langs de rand en dan krijg je van die witte rafeltjes. Het is minder mooi én maakt het mogelijk om kaarten te herkennen. Met witte randjes minimaliseer je dit probleem.

Het tweede compliment gaat naar de speelbaarheid voor rechts- én linkshandigen. Oké, aan de kleur kun je uiteindelijk ook zien welke kaart je op handen hebt. Maar door het getal in de rechter bovenhoek van de kaart te plaatsen, kunnen linkshandigen ook in één oogopslag zien welke kaarten ze hebben bij het opendraaien van de kaarten als een waaier in de hand.

Klein minpuntje is dat de ronde-kaarten eenzelfde achtergrond hebben als de andere kaarten. Mocht je hier even niet aan denken en alles gaan schudden… dan moet je dus wat uitzoeken daarna.

7 Rounds Kaartspel: Rondekaart Omdraaien

Al met al dus een nette productie van White Goblin Games.

Spelregels & Toegankelijkheid

Welke spelregels? Haha, grapje. De 7 Rounds spelregels zijn zó kort dat je er zo doorheen hebt gelezen. Logische structuur, fijne opmaak en voor zover ik kan beoordelen volledig.

7 Rounds Kaartspel: Spelregels (in detail)

Helaas contacteerde White Goblin Games me om aan te geven dat er een fout in de officiële spelregels staat. Er staat dat bij het spelen van een 7 alle andere spelers één 7 moeten afleggen als ze die hebben. Echter, ze moeten AL hun 7’s afleggen. Dit zal worden aangepast in een volgende druk.

Wat ik ook jammer vind is dat je een uitvouwbaar leaflet hebt. Dit is vast vanuit een kosten-besparend-oogpunt ontstaan, maar ik vind het altijd irritant dat ik het hele leaflet moet openvouwen om iets op te zoeken. Idealiter was het wat mij betreft gewoon een boekje.

7 Rounds is een uitermate toegankelijk spelletje. Dankzij de eenvoudige regels leg je het supersnel uit. Beurten zijn overzichtelijk en vooral kort. En effecten kunnen betrekking hebben op alle spelers, dus je moet blijven opletten. Ook als het niet je eigen beurt is.

Het heeft een UNO-like karakter. En voor als je UNO niet kent; dat is eigenlijk gewoon Pesten met uitgeschreven spelregels ;).

UNO is alleen veel vrijer. Je kunt bij wijze van 15 kaarten op handen krijgen, het kan alle kanten op én het einde ligt niet vast. Bij 7 Rounds is het spel overzichtelijker. Je weet wanneer het eindigt. Plus een groot voordeel ten opzichte van UNO is dat je nooit meer dan 5 kaarten op handen hebt. Jonge kinderen (zoals mijn dochter van 7 jaar) kunnen de kaarten hierdoor makkelijk vasthouden.

7 Rounds Kaartspel: Kaart Kiezen

Kortom, 7 Rounds is bijzonder toegankelijk.

Ik zou 7 Rounds alleen afraden aan spelers die er niet van houden om elkaar bewust te naaien tijdens een spel. Ook vind ik het niet geschikt voor spelers die graag grip houden op het spel dat ze spelen. Er zit nu eenmaal veel onvoorspelbaarheid in omdat je niet weet welke kaarten je krijgt en welke rare sprongen je tegenstanders gaan maken.

En, ik zeg het niet graag maar, ik zou het ook afraden als er in je spellengroep potentiële valsspelers zitten. Je kunt namelijk niet alles in 7 Rounds controleren. Na het spelen van kaart 5 (18>) weet je nooit zeker of iemand 18 of meer punten heeft én of deze speler daadwerkelijk de 2 hoogste kaarten aflegt. En na het spelen van kaart 7 weet je ook niet zeker of iemand een 7 heeft of niet.

Strategie of Geluk?

7 Rounds is veelal geluk en zo nu en dan kun je een tactische keuze maken.

7 Rounds Kaartspel: Eindscores

Je bent bijvoorbeeld afhankelijk van geluk bij het pakken van een kaart. Als je tijdens de laatste ronde een 1 pakt en je tegenstander daarna nog een 7. Tja, daar kun je niet zoveel tegen doen. En als je een kaart gaat ruilen of 2 kaarten pakt bij een tegenstander om af te leggen, ook dan ben je afhankelijk van geluk. Je kunt pech hebben en lage kaarten pakken of geluk hebben en hoge kaarten pakken.

Een tactische keuze kan zijn om in het begin juist lage kaarten te houden waarmee je andere kunt naaien en hoge kaarten weg te doen. Dan zou ik na ronde 4 pas gaan focussen op hogere kaarten. Heb je ze voor die tijd? Dan heb je een grote kans dat je slachtoffer wordt van andere spelers.

7 Rounds Kaartspel: Kaart Neerleggen

Onthoud daarna wie welke kaarten heeft. Met deze informatie kun je namelijk bepalen wie met welke kaart moeten worden genaaid. Dit hoeft niet alleen bij kaarten te zijn die jij zelf speelt, maar kan ook van pas komen als andere spelers naai-kaarten spelen. Geef ze gerust een duwtje in de richting van een ander en red met logica je eigen hachje.

Spelmechanisme

7 Rounds draait op één mechanisme: Hand Management. Dit betekent dat de momenten en de volgorde waarin je kaarten speelt belangrijk zijn. Zo wil je in 7 Rounds wel hoge kaarten, maar heb je ze vroeg in het spel? Dan is er een grote kans dat je ze alsnog kwijtraakt. Focus eerst op lage kaarten en daarna op hoge. Op het juiste moment de omslag vinden is een mooi voorbeeld van Hand Management.

7 Rounds Kaartspel: Kaart op Handen

Soortgelijke spellen met dit mechanisme zijn bijvoorbeeld UNO, L.A.M.A. en Skip-Bo.

Interactie

Dit kaartspel bevat veel interactie.

Niet verwonderlijk, want de meeste kaarten die je speelt hebben een negatief gevolg voor andere spelers. Een kaart ruilen, 2 kaarten van iemand afleggen, iedereen met 18 of meer punten de 2 hoogste kaarten laten afleggen, iemands negatieve effect op jou blokkeren óf iemand een 7 af laten leggen.

7 Rounds Kaartspel: Een 5 Spelen

De vorm van interactie is eigenlijk agressief. Want je probeert doelbewust anderen te dwarsbomen. En het kan eigenlijk nog erger. Want als je echt vies wil spelen, dan ga je andere spelers opstoken en manipuleren om elkaar te naaien.

Oké oké, zo hoef je niet te spelen natuurlijk ;).

Herspeelbaarheid

De kracht van 7 Rounds zit in haar eenvoud. Je legt het snel uit, bent zo aan de speel én een potje duurt niet te lang. De valkuil van eenvoudige spelletjes is echter dat ze snel hun uitdaging verliezen.

Is dat bij 7 Rounds ook? Tja… dat is lastig en hangt denk ik heel erg van de doelgroep af. Als je spelletjes speelt voor een leuke avond, het niet erg vind om elkaar te naaien en dat zelfs grappig vindt, dan blijft dit vast langer leuk. Ideaal dus voor liefhebbers van kleine kaartspelletjes zoals Pesten, UNO en Skip-Bo.

Maar ben je meer zoals ik? Dan is 7 Rounds een leuke filler, een kort spelletje wat ik af en toe graag tussen grotere spellen door speel.

7 Rounds Kaartspel: op Tafel

Mijn 7 Rounds spel review in het kort?

Ik ben aangenaam verrast door 7 Rounds. Het is een nette productie waarbij o.a. rekening is gehouden met linkshandigen. Je kunt dit kaartspel vergelijken met UNO en Pesten. Ook in 7 Rounds speel je kaarten en probeer je elkaar veel te dwarsbomen. Het verschil zit in de overzichtelijkheid en behapbaarheid. Zo heb je nooit meer dan 5 kaarten in je handen (wat fijn is voor jongere kinderen) en na 7 rondes – dat is best snel – is het gewoon klaar. Ik verwacht dat een breed publiek dit spelletje zal waarderen!

5 – 7 Rounds: Waar te koop?

Je kunt het kaartspel 7 Rounds online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Whitegoblingames.com en Spelhuis.be.

Nu ben jij aan de beurt!

In dit blog heb ik je verteld over het kaartspel 7 Rounds. Het werd bedacht door Thomas Balk en internationaal, alsook in het Nederlands, uitgebracht door White Goblin Games.

Ik liet je foto’s zien van al het speelmateriaal, gaf je de speluitleg én deelde mijn 7 Rounds review met je.

Als je nog vragen hebt over dit bordspel, stel ze dan gerust in een reactie. Wil je graag je eigen review delen? Dan hoor ik je mening graag ook in een reactie, zodat andere lezers er nog wat aan hebben :)!

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor de Spellenwijs nieuwsbrief en ontvang 2x per maand m'n nieuwste artikelen in je mailbox.

Dit veld is vereist.

Ik spam je niet! Lees m'n privacybeleid voor meer info.

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor de Spellenwijs nieuwsbrief en ontvang 2x per maand m'n nieuwste artikelen in je mailbox.

Dit veld is vereist.

Ik spam je niet! Lees m'n privacybeleid voor meer info.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *