Sinds 7 Wonders in 2020 een nieuwe uitstraling kreeg, is er nog geen nieuwe uitbreiding uitgekomen. Met de komst van 7 Wonders Edifice komt daar verandering in. En ik noem ’t maar gelijk: je kunt deze uitbreiding gebruiken met de originele en vernieuwde editie :).
In dit blog laat ik je VEEL foto’s zien, vertel ik wat het toevoegt én geef ik mijn 7 Wonders Edifice review.
Voordat je begint met lezen: Asmodee gaf mij de 7 Wonders uitbreiding ‘Edifice‘ zodat ik er een interessant blogartikel over kon schrijven. Dit artikel is dus gesponsord. Maar ik heb mijn redactionele vrijheid behouden en volledig zelf bepaald wat ik in dit artikel heb gezegd.
Zoals je in de oudheid meerdere grootste gebouwen vond, zo vind je in dit blog meerdere onderwerpen:
1 – Algemene Informatie
- Soort spel: Uitbreiding voor 7 Wonders
- Aantal Spelers: 3-7 Personen
- Speelduur: 30-45 Minuten
- Vanaf Leeftijd: 10 Jaar
- Uitgever: Repos Production (Distributie: Asmodee)
- Spelauteur: Antoine Bauza
- Illustrator: Etienne Hebinger
- Te koop bij: Spellenrijk.nl – Spellenwinkel.nl – Spelhuis.be
2 – Unboxing
Deze unboxing bestaat uit 2 delen. Eerst geef ik een lijst van het speelmateriaal dat er in de doos zit. Daarna laat ik foto’s zien van het speelmateriaal.
Wat zit er in de doos?
Je krijgt het volgende speelmateriaal bij 7 Wonders Edifice:
- 2 Wonder borden
- 15 Edifice kaarten
- 24 Deelnamepionnen (8 per soort)
- 15 Schuldfiches:
- 5 van -2
- 5 van -3
- 5 van -5
- 3 Munten van waarde 6
- 12 Conflictfiches:
- 6 van 3
- 6 van 5
- 1 Scoreblok
- 3 Bladen met uitleg van effecten (Nederlands, Tsjechië en Slowakije)
- 3 7 Wonders Edifice Spelregels (Nederlands, Tsjechië en Slowakije)
Zo, dan is het nu tijd voor foto’s.
Te beginnen met de voorkant van de doos:
Dit is de achterkant:
En hieronder zie je de binnenkant met insert:
Je vindt de 7 Wonders Edifice spelregels terug in een boekje van 4 bladzijden en in de talen Nederlands, Tsjechisch en Slowaaks:
In diezelfde talen krijg je ook bladen met uitleg van de nieuwe effecten die deze uitbreiding met zich mee brengt:
Je krijgt 2 nieuwe Wonder Borden genaamd Ur en Carthage. Hieronder zie je de dag- en nachtzijde:
De grootste toevoeging van deze uitbreiding zijn ongetwijfeld de Edifice kaarten:
Hieronder zie je van 6 kaarten (er zijn er 15) de voor- en achterkant:
Bij deze kaarten horen de Deelnamepionnen:
En de schuldfiches:
Daarnaast krijg je nog extra conflictfiches:
Drie munten met waarde 6:
En een nieuw scoreblok:
3 – 7 Wonders Edifice: Wat voegt het toe?
Wat voegt deze uitbreiding toe?
Met 7 Wonders Edifice worden de volgende elementen aan het basisspel toegevoegd:
- Edifices
- Nieuwe wonder borden
- Extra speelmateriaal
3.1 – Edifices
Bijna alles in deze uitbreiding draait om Edifices. Letterlijk vertaald: ‘Gebouwen’. Zodra een speler een deel van zijn of haar wonder bouwt, mag hij of zij ook eenmalig per tijdperk deelnemen aan de bouw van het Edifice voor dat tijdperk. Je betaalt dan de kosten die linksboven op de kaart staan en neemt een deelnamepion van de kaart.
Zijn tijdens een tijdperk alle deelnamepionnen van een kaart gepakt? Dan is de bouw voltooid en krijgen alle spelers die hebben bijgedragen aan de bouw een beloning. Spelers die niet hebben bijgedragen moeten de aangegeven straf betalen. Kunnen ze dat niet? Dan ontvangen ze een schuldfiche van -2, -3 of -5 punten in respectievelijk tijdperk I, II en III.
Eindigt het tijdperk en is het Edifice van dat tijdperk niet afgerond? Dan krijgt de speler die heeft deelgenomen aan de bouw niets. Maar ook nu krijgen alle spelers die niet hebben deelgenomen aan de bouw een straf of minpunten zoals in de vorige alinea beschreven. Je handelt dit af vóórdat je de militaire conflicten afhandelt.
3.2 – Nieuwe wonder borden
Je krijgt 2 nieuwe wonder borden voor de steden Carthage en Ur.
Carthage kun je gebruiken met het basisspel en elke andere uitbreiding. Uniek aan dit wonder bord is de keuze uit 2 effecten. Op de dagzijde kun je voor het tweede deel van je wonder kiezen onder welk vak je de kaart legt (en dus welk effect je activeert). Op de nachtzijde bestaat je wonder uit slechts 2 delen, al zijn de kosten per deel iets hoger. Bij elk deel kun je kiezen welk effect je activeert.
Ur kun je alleen gebruiken met de uitbreiding Edifice. Op de dagzijde kun je voor het tweede deel van je wonder een deelnamepion naar keuze uit de algemene voorraad pakken. Op de nachtzijde kun je voor het eerste, tweede en derde deel van je wonder ook de aangegeven deelnamepionnen uit de algemene voorraad pakken.
Indien je via Ur een tweede, gelijke deelnamepion krijgt, ontvang je de beloning zelfs 2x als de edifice wordt afgemaakt!
3.3 – Extra speelmateriaal
Tot slot krijg je wat extra speelmateriaal. Zo krijg je extra militaire conflictfiches van waarde 3 en 5, een paar munten met waarde 6 én een nieuw scoreblok. Op dit scoreblok kun je ook punten invullen voor alle andere 7 Wonders uitbreidingen.
4 – 7 Wonders Edifice: Review
Om mijn mening goed over te brengen, bespreek ik in deze 7 Wonders Edifice recensie elk van de toevoegingen apart.
Edifices
Met de Edifices voeg je meer interactie toe aan het spel in de vorm van een race en concurrentie. Er zijn nooit genoeg deelnamepionnen voor iedereen (behalve als je met de nachtzijde van wonderbord Ur speelt). En of je juist de beloning van een Edifice wel wil of een straf juist niet, dan moet je sneller zijn dan je tegenstanders bij het bouwen van een deel van je wonder.
Met het basisspel kijk je eigenlijk alleen maar naar je buren. Zij kunnen hun leger uitbreiden en daar moet je het tijdens de militaire conflicten tegen opnemen. Met Edifice moet je ook gaan anticiperen op de spelers die niet je buren zijn. Want als zij delen van hun wonder gaan bouwen én deelnamepionnen gaan pakken, dan wordt de kans steeds kleiner dat jij ook nog kunt deelnemen. Dit brengt een leuke vorm van spanning met zich mee.
Overigens vind ik de beloningen en straffen mooi toenemen met elk tijdperk. Ze lijken in het begin misschien wat klein, maar in het begin heb je ook wat minder te besteden. En in tijdperk 3 kun je als straf een groene, rode of zelfs blauwe kaart kwijtraken. En hoewel dat best veel punten kan kosten, vind ik dat voor in die fase van het spel juist goed.
Bovendien is het een leuke stok achter de deur dat als je een straf überhaupt niet kunt betalen, je 2, 3 of 5 minpunten krijgt in respectievelijk tijdperk I, II of III.
Wat ik en medespelers ook ervaren met Edifice is dat we meer gefocust zijn op het bouwen van (delen van) je wonder. Ik heb vaak 7 Wonders gespeeld zonder dat ik ook maar omkeek naar m’n wonder. Met Edifice moet je wel, want je mag alleen deelnemen aan de bouw op het moment dat je een deel van je eigen wonder bouwt.
Wonder borden
Ik vind het idee achter de nieuwe wonder borden leuk.
De dubbele velden bij Carthage geven je in principe de keuze. Op het moment dat je een deel van je wonder bouwt, wat heb je dan het meeste nodig? De keuze op dagzijde vind ik matig (want ik denk dat bijna iedereen voor 7 munten kiest in plaats van 1 militair symbool). De keuze op de nachtzijde vind ik beter gebalanceerd. Voorspelbaar, but it works.
Ur leek in eerste instantie niet zo spannend. Totdat ik in de spelregels las dat je met een extra deelnamepion ook de beloning ook een keer extra ontvangt (dus 2x!). Dat maakt dit wonder bord een stuk leuker om mee te spelen. En misschien ook uitdagender. Want je kunt wel voor extra deelnamepionnen gaan, maar als andere spelers niet meehelpen met een gebouw dan heb je er niks aan.
Al met al zijn de borden een prima toevoeging voor de variatie.
Extra speelmateriaal
Onder dit kopje horen simpelweg de extra munten, militaire conflictfiches en het scoreblok. De eerste 2 zijn vooral toegevoegd om een tekort te verhelpen. Het scoreblok is een aangename toevoeging met het oog op gebruiksvriendelijk. Zeker omdat je de punten uit andere uitbreidingen er ook aan toe kunt voegen.
Final thoughts…
Edifice is zonder twijfel de makkelijkste uitbreiding voor 7 Wonders. Ideaal voor als je een kleine variatie zoekt op het basisspel. Sterker nog, ik denk dat er genoeg spelers zijn die Edifice gerust aan hun eerste potje 7 Wonders kunnen toevoegen.
Ik denk dat ik het alleen niet zou aanraden aan mensen die last hebben van FOMO, ofwel Fear of Missing Out. De extra interactie en spanning die Edifice brengt ervaar ik als iets positiefs, maar er zijn vast ook mensen die dat juist minder leuk vinden. Zij zullen liever bezig zijn met een eigen project en willen niet worden afgestraft. Als jij daar ook onder valt, dan zou ik 7 Wonders Edifice niet aanraden.
Vind je een extra mogelijkheid, interactie en spanning juist leuk? Dan zit je goed met deze uitbreiding.
En tot slot: je kunt deze uitbreiding prima combineren met het originele spel. De wonder borden zijn iets groter, maar dat maakt voor het spelverloop niet uit.
Mijn 7 Wonders Edifice review in het kort?
Ik vind Edifice de makkelijkste en meest overzichtelijke uitbreiding voor 7 Wonders. De grootste toevoeging is een tafelbrede interactie. Waar je normaal vooral op je buren let, moet je nu ook de andere spelers in de gaten houden. Iedereen kan namelijk deelnemen aan de bouw van Edifices, maar er is een beperkt aantal plaatsen. En doe je niet mee? Dan levert dat een vervelende straf op. De onzekerheid of je tegenstanders wel of niet gaan deelnemen zorgt voor extra spanning. Dus voeg je graag meer interactie en spanning toe aan 7 Wonders (zonder de speeltijd te verlengen) én vind je het niet erg om zo nu en dan gestraft te worden? Dan kan ik Edifice zeker aanraden.
Volg Spellenwijs.nl voor nieuwe spellen en reviews!
5 – 7 Wonders Edifice: Waar te koop?
Je kunt 7 Wonders Edifice online bestellen op o.a. Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be.
Nu ben jij aan de beurt!
In dit blog heb ik je verteld over de 7 Wonders uitbreiding ‘Edifice’. Bedacht door Antoine Bauza, internationaal uitgegeven door Repos Production en in het Nederlands gedistribueerd door Asmodee.
Ik liet je foto’s zien van het speelmateriaal, vertelde je wat deze expansie toevoegt én deelde mijn 7 Wonders Edifice review met je.
Wat vind jij van deze uitbreiding? Heb je nog vragen? Laat het me weten in een reactie!
Voor de hoofdafbeelding van dit blog heb ik gebruik gemaakt van een foto van Lightinthebox.