After Us Bordspel: Speluitleg

After Us Bordspel: Speluitleg

Af en toe komt er een doos voorbij waarvan de voorkant mijn aandacht trekt. Dit was het geval bij het bordspel After Us. De knallende kleuren, de post-apocalyptische setting en het filmische format streelden direct m’n ogen.

In dit blog geef ik je After Us speluitleg en beantwoord ik graag je vragen over de spelregels.

Voordat je begint met lezen: Geronimo Games gaf mij het bordspel After Us zodat ik er een interessant blogartikel over kon schrijven. Dit artikel is dus gesponsord. Maar ik heb mijn redactionele vrijheid behouden en volledig zelf bepaald wat ik in dit artikel heb gezegd.

In dit blog geef ik je de speluitleg van het bordspel After Us. Heb je vragen? Stel ze gerust. Via onderstaande links vind je m’n andere blogs over dit spel.

Heb je een vraag over de spelregels van After Us? Stel ‘m dan gerust in een reactie onder dit blog. Ik beantwoord je vraag zo snel mogelijk!

After Us Bordspel: Apenraad Samenstellen

Korte speluitleg

In After Us leid je een groep apen die in een post-apocalyptische wereld het snelst probeert te innoveren om bovenaan de maatschappelijke ladder te komen. Je speelt een X aantal rondes. Elke ronde doorlopen alle spelers tegelijkertijd 3 fases. Eerst trek je 4 kaarten van je persoonlijke trekstapel en legt ze naar wens voor je neer. Door afgesloten kaders op kaart te maken krijg je voedsel, batterijen en de mogelijkheid om ze in punten om te zetten. Daarna mag iedereen één nieuwe apenkaart kopen met voedsel en toevoegen aan je deck. Tot slot leg je alle gespeelde kaarten af en ga je naar de volgende ronde. Zodra een speler 80 punten heeft wint de speler die aan het einde van deze ronde de meeste punten heeft.

Uitgebreide spelregels

Hieronder vind je mijn uitgebreidere handleiding of gebruiksaanwijzing van After Us. Die deel ik op in de volgende onderdelen:

 1. Voorbereiding
 2. Spelverloop
 3. Voorwerptegels
 4. Einde van het spel

3.1 – Voorbereiding

Leg het speelbord op tafel. Sorteer van elke apensoort de kaarten op niveau 1 en 2 en vorm daarmee 8 gedekte stapels op het bord. Trek willekeurig 3 voorwerptegels en leg ze onder het bord. Maak een voorraad van voedselblokjes en batterijen.

After Us Bordspel: Startopstelling voor 2 Personen

Geef elke speler een spelersbord, 8 startkaarten, 4 actiefiches en 2 spelermarkers. Schud alle startkaarten en vorm een persoonlijke trekstapel. Leg de actiefiches op je spelersbord. Leg 1 spelermarker op veld 0 (ofwel 80) als scoresteen en 1 spelermarker op veld 0 van het woedespoor op je spelersbord.

Bepaal de startspeler en je kunt beginnen.

3.2 – Spelverloop

Je speelt After Us in een onbepaald aantal rondes. Elke ronde bestaat uit 3 fases die spelers tegelijkertijd afhandelen. De fases zijn:

 1. Apenraad samenstellen
 2. Nieuwe apen lokken
 3. Rustfase

1. Apenraad samenstellen

Iedereen trekt de bovenste 4 kaarten van zijn of haar trekstapel. Deze kaarten leg je in een volgorde naar keuze onder je spelersbord. Door kaarten naast elkaar te leggen ontstaan open en/of gesloten kaders. Gesloten kaders handel je eenmalig af van links naar rechts en van boven naar beneden.

After Us Bordspel: Apenraad Samenstellen

Gesloten kaders leveren voedsel en batterijen op. Er zijn ook kaders waarmee je verkregen voedsel en/of batterijen kunt inzetten om iets anders te ontvangen, zoals punten, een kader opnieuw activeren en woede (daarover later meer).

Nadat iedereen de 3 rijen van zijn of haar apenraad heeft afgehandeld gaan jullie naar fase 2.

2. Nieuwe apen lokken

Nu kiezen alle spelers in het geheim een van de vier actiefiches en leggen deze gedekt op hun spelersbord. Als iedereen gekozen heeft draaien de spelers hun fiche tegelijkertijd open.

After Us Bordspel: Actiefiche Omdraaien

Dit fiche bepaalt:

 • welke bonusactie je krijgt en
 • van welke aap je (maximaal) 1 kaart mag kopen.

Er zijn 4 soorten apen met ieder een eigen bonus:

 • Gorilla: ga 2 stappen vooruit op het woedespoor*.
 • Orang-Oetan: ontvang 2 batterijen.
 • Mandril: ontvang 2 punten.
 • Chimpansee: activeer een gesloten kader opnieuw.

*Je mag op elk moment in een ronde 4 woede inleveren om een kaart uit je apenraad permanent uit het spel te verwijderen. Je krijgt dan de bonus die rechtsboven op de kaart staat.

Je mag nu 2 gelijke voedselblokjes of 2 batterijen betalen om de bonusactie van één van je buren te kopiëren.

Je hebt niveau 1 en niveau 2 kaarten en die kosten respectievelijke 3 en 6 gelijke grondstoffen. Voor de Gorilla betaal je met graan, voor de Orang-Oetan met vruchten en voor de Mandril met bloemen. Bij de Chimpansee mag je zelf kiezen met welke grondstoffen betaalt, als het maar dezelfde zijn.

After Us Bordspel: Kaart Pakken

Je mag de gekochte kaart bekijken. Daarna leg je ‘m bovenop je trekstapel.

3. Rustfase

Zodra iedereen (die wilde en/of kon) een kaart heeft gekocht voer je deze stappen uit:

 1. Leg alle kaarten in je apenraad op je persoonlijke aflegstapel.
 2. Leg het gespeelde actiefiche weer terug bij je andere 3 fiches.

Voedselblokjes en batterijen in je bezit neem je gewoon mee naar de volgende ronde.

3.3 – Voorwerptegels

Gedurende het spel kun je batterijen gebruiken om de effecten van voorwerptegels te gebruiken. Je mag elk voorwerp per ronde hoogstens 1 keer gebruiken in de fase (1, 2 en/of 3) die op de kaart staat aangegeven.

After Us Bordspel: Voorwerpen op Tafel

Hieronder zie je welke voorwerpen er zijn en diens effecten:

 • Telefoon: Betaal 2 of 3 energie om respectievelijk een niveau 1 of 2 kaart om te wisselen voor een willekeurige nieuwe.
 • Minikoelkast: Betaal 1 energie om 1 grondstof met de voorraad te ruilen.
 • Gettoblaster: Betaal 2 energie om 1 getrokken handkaart af te leggen en een nieuwe van je stapel te trekken.
 • Spelconsole: Betaal 3 of 5 energie om tijdens fase 3 respectievelijk een niveau 1 of 2 kaart naar de volgende ronde mee te nemen.
 • Flipperkast: Betaal 4 energie om tijdens fase 1 een extra kaart van je stapel te trekken.
 • Computer: Betaal 5 energie om 5 punten te krijgen.
 • Bromfiets: Betaal 6 of 9 energie om respectievelijk een nieuwe niveau 1 of 2 kaart te pakken.

3.4 – Einde van het spel

Het spel eindigt aan het einde van de fase waarin ten minste één speler 80 of meer punten heeft behaald. De speler die op dat moment de meeste punten heeft wint het spel. Er is geen tiebreaker.

After Us Bordspel: Eindscores

Nu ben jij aan de beurt!

In dit blog vertelde ik je hoe je After Us speelt. Via onderstaande links vind je m’n andere blogs over dit spel.

Heb je nog een vraag over de spelregels? Stel je vraag gerust in een reactie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *