All Stars Playlist Kaartspel: Review, Speluitleg + Unboxing!

All Stars Playlist Spel: Review, Speluitleg + Unboxing!

Met de komst van muziekstreaming diensten zoals Spotify is het maken van playlists makkelijker dan ooit. Je ontdekt nieuwe nummers en als ze bevallen, voeg je ze toe aan een eigen afspeellijst.

In All Stars Playlist ga je ook een playlist maken. Daarbij kun je alleen niet klakkeloos nummers toevoegen. Het moet wel een beetje passen…

In dit blog laat ik je foto’s zien van het speelmateriaal, geef ik de speluitleg én deel ik mijn All Stars Playlist review met je.

Voordat je begint met lezen: Formula Games gaf mij het kaartspel All Stars Playlist zodat ik er een interessant blogartikel over kon schrijven. Dit artikel is dus gesponsord. Maar ik heb mijn redactionele vrijheid behouden en volledig zelf bepaald wat ik in dit artikel heb gezegd.

Zoals je in een playlist meerdere muzieknummers vindt, zo vind je in dit blog meerdere onderwerpen:

 1. Algemene Informatie
 2. Unboxing
 3. Speluitleg
 4. Review
 5. Waar te koop?

1 – Algemene Informatie

 • Soort spel: Kaartspel
 • Aantal Spelers: 1-4 Personen
 • Speelduur: 30 Minuten
 • Vanaf Leeftijd: 10 Jaar
 • Uitgever: Formula Games
 • Spelauteur: Alon Nir
 • Illustrator: Onbekend
 • Te koop bij: Spellenrijk.nlbol.comFormulagames.nl

2 – Unboxing

Deze unboxing bestaat uit 2 delen. Eerst geef ik een lijst van het speelmateriaal dat er in de doos zit. Daarna laat ik foto’s zien van het speelmateriaal.

Wat zit er in de doos?

Je krijgt het volgende speelmateriaal bij All Stars Playlist:

 • 80 Muziekkaarten
 • 18 Actiekaarten
 • 12 Opdrachtkaarten
 • 1 Spelregelboekje

Laten we maar eens naar wat foto’s kijken.

Hieronder zie je de voorkant van de doos:

All Stars Playlist: Voorkant Doos

En dit is de achterkant:

All Stars Playlist: Achterkant Doos

Dit is de binnenkant:

All Stars Playlist: Binnenkant Doos

Je vindt de All Stars Playlist spelregels terug in een boekje van 26 pagina’s. De eerste 13 bladzijdes zijn de regels in het Engels. De tweede 13 bladzijden zijn in het Nederlands.

All Stars Playlist: Spelregels

Het spel draait om muziekkaarten:

All Stars Playlist: Muziekkaarten

Tijdens het spel kun je actiekaarten spelen:

All Stars Playlist: Actiekaarten

En je kunt bepaalde opdrachten voltooien voor extra punten:

All Stars Playlist: Opdrachtkaarten

3 – All Stars Playlist: Speluitleg

Heb je een vraag over de spelregels van All Stars Playlist? Stel ‘m dan gerust in een reactie onder dit blog. Ik beantwoord je vraag zo snel mogelijk!

Hieronder lees je eerst mijn korte All Stars Playlist speluitleg. Daarna vind je ook nog een uitgebreide uitleg.

Hoe speel je All Stars Playlist?

In All Stars Playlist ga je de perfecte playlist maken. Dat doe je door nummers te verzamelen die bij elkaar passen. Elke beurt pak je 2 kaarten (nummers) uit het aanbod (downloadlijst) en die neem je op handen. Daarna mag je zoveel handkaarten als je wil (en kan) aan je afspeellijst toevoegen.

Je afspeellijst maak je door kaarten van links naar rechts op tafel te leggen. Elke volgende kaart moet minimaal 1 symbool hebben dat overeenkomt met de laatst gespeelde kaart. Kun je geen kaart meer leggen? Dan moet je het nummer van je laatst gespeelde kaart zingen of neuriën. Kun je dat niet? Dan is er niks aan de hand. Behalve als een andere speler het wél kan. Hij of zij mag dan jouw kaart hebben!

Zodra een speler 15 nummers in zijn of haar playlist heeft, eindigt het spel na deze ronde. De nummers in je afspeellijst en volbrachte opdrachtkaarten leveren punten op. De speler met de meeste punten wint.

Hieronder vind je mijn uitgebreidere speluitleg van All Stars Playlist. Die deel ik op in de volgende onderdelen:

 1. Voorbereiding
 2. Spelverloop
 3. Einde van het spelverloop

3.1 – Voorbereiding

Sorteer de 3 soorten kaarten, schud ze en vorm van elke soort een trekstapel. Geef elke speler 2 kaarten per soort. Leg daarna 5 muziekkaarten open op tafel. Dit is de downloadlijst. Bepaal de startspeler en je kunt beginnen.

Je hebt nu zoiets voor je liggen als hieronder:

All Stars Playlist: Startopstelling voor 2 Personen

3.2 – Spelverloop

Het spel bestaat uit een onbepaald aantal rondes. Elke ronde zijn spelers na elkaar aan de beurt, te beginnen met de startspeler. In je beurt doe je het volgende:

 1. Kaarten uit de downloadlijst nemen
 2. Je afspeellijst uitbreiden
 3. Hand aanvullen
 4. Opdrachtkaarten vervullen

1 – Kaarten uit de downloadlijst nemen

Eerst neem je 1 muziekkaart uit de downloadlijst op handen en daarna vul je de lijst weer aan. Vervolgens neem je nog 1 kaart uit de downloadlijst en ook daarna vul je ‘m weer aan. Je hebt dus altijd keuze uit 5 kaarten.

All Stars Playlist: Muziekkaart Pakken

2 – Je afspeellijst uitbreiden

Daarna mag je jouw afspeellijst uitbreiden. Je vormt jouw afspeellijst voor je op tafel met muziekkaarten van links naar rechts. Op elke muziekkaart staan meerdere symbolen. Die staan voor eigenschappen van het nummer. Ze zijn gezongen door een specifieke artiest, bevatten een bepaald instrument of zijn van een bepaald genre.

De eerste muziekkaart in je afspeellijst hoeft nergens aan te voldoen. Elke volgende muziekkaart moet ten minste 1 overeenkomstige eigenschap hebben met de laatst gespeelde kaart. Heb je dat niet? Dan kun je geen kaart (meer) toevoegen aan je afspeellijst.

All Stars Playlist: Afspeellijst

Hierboven zie je dat het nummer van Jay-Z en de Red Hot Chilli Peppers beide een gitaar bevatten (2) en dat het RHCP nummer en die van Michael Bublé beide akoestisch (17) zijn.

Zodra je in een beurt het laatste nummer aan je afspeellijst hebt toegevoegd, moet je dat nummer zingen of neuriën. Lukt dat niet? Dan is er niks aan de hand. Behalve als een andere speler het nummer wél kan zingen of neuriën. Deze speler mag dan jouw laatste kaart aan zijn of haar playlist toevoegen als er ten minste 1 symbool overeenkomt met zijn of haar laatst gespeelde kaart. Als dat niet past gaat jouw kaart op de aflegstapel.

De spelregels benadrukken dat je ook kunt spelen zónder het zingen of neuriën!

Zodra je voor het eerst 3 muziekkaarten uit hetzelfde genre (Pop, Country, Rock en RnB/Rap/HipHop) hebt mag je een actiekaart van de trekstapel pakken. Actiekaarten mag je te allen tijde spelen.

All Stars Playlist: Actiekaart spelen

3 – Hand aanvullen

Als derde actie mag je eventueel muziekkaarten van de trekstapel pakken totdat je weer 2 muziekkaarten op handen hebt.

4 – Opdrachtkaarten voltooien

Tot slot kijk je of je een opdrachtkaart hebt volbracht. Zo ja: Dan draai je ‘m open, neem je een nieuwe (zolang de voorraad strekt) op handen en daarna is de volgende speler aan de beurt.

3.3 – Einde van het spelverloop

Het spel eindigt na de ronde waarin een speler 15 of meer muziekkaarten in zijn of haar afspeellijst heeft. Iedereen komt dus even vaak aan de beurt.

All Stars Playlist: Eindscore

Dan volgt de puntentelling:

 • Je krijgt 1 punt als je minimaal 15 nummers in je afspeellijst hebt.
 • Je krijgt punten voor elke kaart in je afspeellijst.
 • Je krijgt 5 of 10 punten per opdrachtkaart die je hebt volbracht.
 • Je krijgt bonuspunten voor 3 of meer liedjes van eenzelfde genre:
  • 1 Punt bij 3 liedjes
  • 2 Punten bij 4 liedjes
  • 3 Punten bij 5 liedjes
  • Enzovoorts…

De speler met de meeste punten wint. Bij een gelijkspel delen de winnaars de winst.

4 – All Stars Playlist: Review

Om mijn mening zo goed mogelijk te geven, deel ik deze All Stars Playlist recensie op in de volgende onderdelen:

 • Thema & Vormgeving
 • Spelregels & Toegankelijkheid
 • Strategie of Geluk?
 • Spelmechanisme
 • Interactie
 • Herspeelbaarheid

Thema & Vormgeving

In All Stars Playlist ga je je eigen afspeellijst maken. Dat doe je door nummers te downloaden en ze aan je playlist toe te voegen. Uiteraard passen niet alle nummers bij elkaar. Daarom moet je nummers kiezen die wel een beetje bij elkaar passen.

Dit gegeven vind ik erg leuk verwerkt in het spel.

Liedjes moeten ten minste één zelfde soort instrument, thema of artiest hebben om bij elkaar te passen. Elektrische gitaar, drums, piano of blaasinstrument. Droevige liedjes, akoestische liedjes, liedjes over de dood of een ballad. Liedjes gezongen door Lady Gaga, John Lennon of Aerosmith. Het zijn enkele voorbeelden van eigenschappen die terugkeren.

All Stars Playlist: Afspeellijst

Toegegeven, ik vind de instrumenten en thema’s logischer dan artiesten die liedjes zingen. Het aanbod in die laatste is namelijk beperkter. Plus ik vind het persoonlijk leuker om een playlist te maken met diverse artiesten. Tot slot vind ik dat de actiekaarten thematisch niet passen, maar puur zijn toegevoegd om de boel wat op te schudden.

Het artwork vind ik er leuk uitzien en symbolen zijn goed te onderscheiden van elkaar. En mocht je wat moeite hebben met kleuren? Geen probleem. De genres staan beschreven op de kaarten en symbolen worden vergezeld door een nummer of letter.

De kwaliteit van het speelmateriaal is voldoende. De kaarten voelen helaas wat kwetsbaar dus ik raad je wel aan er voorzichtig mee om te gaan.

Noemenswaardige details zijn dat All Stars Playlist een eco-friendly game is en dat je in de spelregels een QR code vindt die naar een playlist leidt met alle nummers uit dit spel.

Dus samenvattend: het thema is goed in het spel verwerkt en het artwork is fraai alsook praktisch, alleen de kaarten zijn wat kwetsbaar.

Spelregels & Toegankelijkheid

Vooropgesteld, ik vind de All Stars Playlist spelregels goed opgebouwd en duidelijk. Ik zou persoonlijk de alinea over dat je een actiekaart mag pakken bij 3 muziekkaarten van eenzelfde genre iets verderop in de spelregels gezet hebben. En eventueel met illustratie erbij.

All Stars Playlist: Spelregels (in detail)

Ik las er namelijk overheen. En dat is m’n eigen schuld, want ik was afgeleid tijdens het lezen van de spelregels. Maar toen ik wilde opzoeken wanneer je actiekaarten kon verdienen, moest ik even zoeken. Een illustratie had hier wellicht kunnen helpen met vinden.

Een laatste kritische noot zit in het volgende. Als je je hand mag aanvullen tot 2 kaarten, is met de Nederlandstalige regels niet helemaal duidelijk vanaf waar je deze kaarten mag pakken. Uit de Engelse blijkt dat dit de trekstapel betreft.

Bovenstaande punten zijn met een kritisch oog, maar over het algemeen doen de spelregels gewoon wat ze moeten doen: op een heldere, logische manier uitleggen hoe het spel speelt.

All Stars Playlist is toegankelijk voor mensen die het niet erg vinden om te zingen of te neuriën. Je kunt dit onderdeel uit het spel laten, maar in alle eerlijkheid geeft deze vorm van interactie juist diepte aan het spel. Het zorgt dat All Stars Playlist niet een standaard set collection spel is, maar net wat origineler.

All Stars Playlist: Opdrachtkaarten

Eigenlijk is All Stars Playlist een tactisch spelletje met partygamish karakter. Het is dan ook toegankelijk voor de mensen die van die twee werelden houden.

Strategie of Geluk?

All Stars Playlist heeft een geluksfactor, vraagt tactiek én doet een beroep op je muziekkennis (alsook zangskills).

De geluksfactor zit in de kaarten waar je uit kunt kiezen in de downloadlijst. Dit kunnen net kaarten zijn waar je niks aan hebt, of ze kunnen perfect zijn. Kwestie van geluk. Idem met het aanvullen van je hand. Je moet blind kaarten trekken. Hier kun je betere en slechtere kaarten trekken. Ook daar bepaalt het lot.

Het tactische element zit in de keuzes die je kunt maken. Je moet op zoek naar symbolen waarmee je al jouw kaarten met elkaar kunt verbinden. Daarnaast heb je opdrachtkaarten die een beetje richting geven aan je keuzes. Ook het spelen van actiekaarten op het juiste moment is meer tactiek.

Tot slot gaat het om muziekkennis. Haha, die heb ik niet. Of nouja, ik luister veelal Blink 182, wat elektronische muziek en soundtracks van films en anime. Die komen niet voor op deze kaarten. En hoewel ik wel een paar nummers ken, loop ik daarmee wel een tikkeltje achter op spelers die wél een breder georiënteerd muziekpalet hebben.

Spelmechanisme

Je vindt een aantal mechanismen terug in All Stars Playlist.

De meest voor de hand liggende is Set Collection. Het maken van sets levert bonussen en/of punten op. En dat is ook zo in All Stars Playlist. Heb je 3 kaarten van eenzelfde genre? Dan krijg je een actiekaart (bonus). Daarnaast heb je meer kaarten van eenzelfde genre nodig om punten te scoren met opdrachtkaarten. Bovendien leveren ze ook nog bonuspunten op aan het einde van het spel.

Set collection ken je wellicht van spellen als Ticket to Ride Europe, Splendor, Jaipur, Point Salad en Sushi GO!

All Stars Playlist: Set Collection

Daarnaast zie ik dat Pattern Building en Connections ook worden toegekend aan All Stars Playlist. Dat komt natuurlijk doordat je kaarten op een specifieke manier naast elkaar moet leggen, zodat je bepaalde patronen van symbolen vormt waardoor connecties ontstaan. Pas nadat aan een specifieke voorwaarde is voldaan, ontstaat de connectie.

Dat ken je misschien wel van Ohanami en Trekking Through History.

Interactie

Er zijn 3 soorten interactie.

De eerste is concurrentie. Als er liedjes in de downloadlijst liggen, dan kan het zijn dat meerdere spelers die willen hebben. Maarja, wie eerst komt, eerst maalt.

De tweede is het doelbewust naaien van een ander. Dit doe je vooral met actiekaarten. Zo kun je bijvoorbeeld muziekkaarten uit andermans afspeellijst halen, actiekaarten blokkeren en zelfs actiekaarten stelen.

All Stars Playlist: Handkaarten

De derde is het naaien van een ander, maar dan vooral om er zelf beter van te worden. Dit gebeurt met name op de momenten dat een speler het liedje op zijn laatst gespeelde muziekkaart niet kan zingen of neuriën. Kun jij dat wel? Dan mag jij zijn of haar kaart afpakken. Het liefst past deze kaart in jouw afspeellijst, al zal dat niet altijd het geval zijn.

Ik noemde het al eerder in m’n review. Met name de interactie die ontstaat rond het ‘stelen’ van andermans kaarten omdat jij wél een liedje kent, onderscheidt dit spel van andere spelletjes. En ook al kun je zónder dit element spelen, mijn voorkeur zal altijd hebben om het mét te doen.

Herspeelbaarheid

Als je van korte, partygame-achtige puzzelspelletjes houdt, dan heeft All Stars Playlist aardig wat speelplezier te bieden. Ik verwacht niet dat je talloze potjes achter elkaar zult spelen. Maar als je het af en toe op tafel legt is het helemaal goed.

Ik voorzie alleen problemen met het volgende. Het is juist leuk als niet iedereen alle nummers kent. Ga je dit spelletje vaker spelen? Dan bestaat de kans dat je de liedjes op een gegeven moment wel kent. Dit heeft als nadeel dat het de interactie van elkaars kaarten stelen teniet doet.

Goed, het zal wel even duren voordat je op dat punt bent. Ik acht alleen niet ondenkbaar dat het een keer gebeurt.

All Stars Playlist: op Tafel

Mijn All Stars Playlist review in het kort?

All Stars Playlist mixt een tactische melodie met een partygame-achtige ondertoon. Dat klinkt als een originele remix, toch? Nou, dat is het ook! Maar als je niet veel van muziek weet (óf niet kan zingen), dan past deze niet zo goed in jouw playlist. Weet je wél veel van muziek? Dan zou ik All Stars Playlist echt eens draaie, eh, op tafel leggen ;)!

5 – All Stars Playlist: Waar te koop?

Je kunt het kaartspel All Stars Playlist online bestellen op Spellenrijk.nl, bol.com en Formulagames.nl.

Nu ben jij aan de beurt!

In dit blog heb ik je verteld over het spel All Stars Playlist. Het werd bedacht door Alon Nir en uitgegeven door Formula Games.

Ik liet je foto’s zien van al het speelmateriaal, gaf je de speluitleg én deelde mijn All Stars Playlist review met je.

Als je nog vragen hebt over dit bordspel, stel ze dan gerust in een reactie. Wil je graag je eigen review delen? Dan hoor ik je mening graag ook in een reactie, zodat andere lezers er nog wat aan hebben :)!

Voor de hoofdafbeelding van dit blog heb ik een foto gebruikt van Kevin Phillips via Pixabay.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *