12 Spellen zoals Catan!

Spellen als Catan (Alternatieven)

Spellenwinkels krijgen volgens mij best vaak de vraag: “Heb je een spel zoals Catan?” Veel mensen maken namelijk kennis met nieuwe bordspellen door Catan. Maar als je daar eenmaal op uit gekeken bent, wil je iets anders.

Wat zijn goede alternatieven voor Catan? Welke andere spellen zijn dan geschikt voor jou?

In dit blog geef ik 12 mogelijke alternatieven voor Catan!

Het is best moeilijk om goede Catan alternatieven aan te wijzen. In alle eerlijkheid kan ik geen enkel spel bedenken dat precies zo werkt als Catan. Maar misschien hoeft dat ook niet. Ik denk zelfs dat je iets nieuws wil spelen en niet iets dat exact een kopie is van Catan, toch?

Oké. Je vindt Catan leuk. Dan zijn er waarschijnlijk bepaalde elementen van Catan die je leuk vindt. Als ik Catan opdeel in bepaalde elementen, kom ik tot het volgende:

Op basis van die elementen geef ik je hieronder een aantal mogelijke alternatieven voor Catan!

Variabel Speelbord

1 – Saboteur

Catan Alternatief: Saboteur
 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 3-10 Spelers
 • Speelduur: 30 Minuten
 • Vanaf Leeftijd: 8 Jaar
 • Type spel: Kaartspel

In Saboteur is elke speler een kabouter die op zoek is naar goud. Je creëert samen een gangenstelsel op tafel om bij het goud te komen. Je hebt alleen verschillende kabouters die elkaar kunnen dwarsbomen. En dan heb je óók nog de saboteur die probeert te voorkomen dat het goud wordt gevonden. Daar krijgt hij punten voor. Wie na 3 rondes de meeste punten heeft, wint het spel.

Meer weten over Saboteur? Lees mijn blog over alle Saboteur Spellen!

Ik heb Saboteur op dit lijstje gezet vanwege zijn variabele speelbord. De punten waar goud ligt, liggen weliswaar vast. Maar de weg er naartoe is iets wat zich gedurende het spel vormt door de spelers. Daarnaast is Saboteur eenvoudig uit te leggen. De combinatie van een variabel speelbord en de eenvoud maken dat ik Saboteur zeker als waardig alternatief zie voor Catan.

Je kunt Saboteur bestellen op 999Games.nl, Spellenrijk.nl en bol.com.

Zo ziet dit alternatief voor Catan eruit:

Catan Alternatief: Saboteur (Speelmateriaal)


2 – Carcassonne

Catan Alternatief: Carcassonne
 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 2-5 Spelers
 • Speelduur: 30 Minuten
 • Vanaf Leeftijd: 7 Jaar
 • Type spel: Bordspel

Ook tijdens een potje Carcassonne vorm je gedurende het spel het speelbord. Om de beurt leggen spelers een tegel op tafel die moet aansluiten op het landschap van Carcassonne. Ze mogen dan ook één Meeple op de tegel plaatsen. Bijvoorbeeld op een stad, straat of klooster. Daar kun je punten mee verdienen. Zodra alle tegels op zijn, wordt gekeken wie er de meeste punten heeft en die persoon wint het spel!

Carcassonne is een van mijn favoriete spellen. Ik vind het ook veel leuker dan Catan, omdat je meer invloed kunt uitoefenen op wat er gebeurt. Wederom is het speelbord variabel. Ook ken ik veel mensen die zijn overgestapt van Catan naar Carcassonne. Als je dus een spel als Catan zoekt, lijkt Carcassonne me een goede keuze.

Je kunt Carcassonne bestellen op 999Games.nl, Spellenrijk.nl en bol.com.

Zo ziet het speelmateriaal van dit Catan alternatief eruit:

Catan Alternatief: Carcassonne (Speelmateriaal)


3 – The Island

Catan Alternatief: The Island
 • Uitgever: Asmodee
 • Aantal spelers: 2-4 Spelers
 • Speelduur: 45 Minuten
 • Vanaf Leeftijd: 8 Jaar
 • Type spel: Bordspel

Bij The Island creëer je een eiland dat bestaat uit diverse tegels. Het spel begint nadat elke speler zijn of haar meeples over het eiland heeft verdeeld. Dan vergaat het eiland tegel voor tegel. Je doel is om de meeples veilig naar nieuw land te brengen. Maar eenmaal in het water? Pas op voor zeemonsters! Elke meeple is een geheim aantal punten waard. De speler die de meeste punten in veiligheid heeft weten te brengen wint het spel!

Niet alleen het variabele speelbord maakt The Island tot een leuk alternatief voor Catan. Ook de geluksfactor speelt hierin mee. Ja, je kunt enig tactiek toepassen bij het plaatsen én verplaatsen van je meeples. Maar er zijn veel geluksfactoren die je dwars kunnen zitten. Daarom kan zelfs de meest onervaren speler dit spel winnen van de spelers die het vaker doen.

Je kunt The Island bestellen op bol.com.

Zo ziet dit spannende en grappige Catan alternatief eruit:

Catan Alternatief: The Island (Speelmateriaal)


Grondstoffen Verzamelen

4 – Stenen Tijdperk

Catan Alternatief: Stenen Tijdperk
 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 2-4 Spelers
 • Speelduur: 60 Minuten
 • Vanaf Leeftijd: 8 Jaar
 • Type spel: Bordspel

Dit bordspel speelt zich af in het stenen tijdperk, waar elke speler zijn of haar eigen stam het sterkst probeert te maken. Je plaatst meeples op het bord, dobbelt voor grondstoffen en kunt hiermee gebouwen maken of handelen met andere stammen die hun goederen via de rivier aan wal brengen. Daarnaast kun je investeren in langdurige voordelen, waaronder het uitbreiden van je stam. Zorg wel dat je elke ronde je stamleden te eten kunt geven!

Ik denk dat Stenen Tijdperk mijn eerste advies zou zijn aan mensen die een ander spel dan Catan willen proberen. Je hebt de geluksfactor van de dobbelstenen die voor inkomsten zorgen, waarmee je vervolgens kunt bouwen of handelen om punten te krijgen. Handelen kan overigens niet met andere spelers! Ondanks de eenvoud van het spel, heb je een mooi bord en onderdelen op tafel liggen.

Je kunt Stenen Tijdperk bestellen op 999Games.nl, Spellenrijk.nl en bol.com.

Zo ziet dit alternatief voor Catan eruit:

Catan Alternatief: Stenen Tijdperk (Speelmateriaal)


5 – 7 Wonders

Catan Alternatief: 7 Wonders
 • Uitgever: Repos Productions
 • Aantal spelers: 2-7 Spelers
 • Speelduur: 45 Minuten
 • Vanaf Leeftijd: 10 Jaar
 • Type spel: Kaartspel

In 7 Wonders staat elke speler aan het hoofd van een grote, eeuwenoude stad. Door kaarten voor je neer te leggen breid je jouw stad uit: je krijgt meer grondstoffen, je legermacht wordt sterker óf je ontwikkelt jezelf beter. Hier krijg je uiteindelijk weer punten voor. De speler die aan het einde van het spel de meeste punten heeft, wint het spel!

Het concept van 7 Wonders is eenvoudig, maar de grote hoeveelheid kaarten kan wat overweldigend zijn. Ik denk echter dat je dit best snel onder de knie hebt. Het hele idee van grondstoffen krijgen, nieuwe kaarten bouwen en daar punten mee scoren is hetzelfde als bij Catan. Je kunt zelfs investeren in een legermacht en ontwikkelingen… En dan zijn er net als Catan, veel 7 Wonders uitbreidingen verkrijgbaar. Zoals je ziet zijn veel onderdelen hetzelfde en dat maakt dat 7 Wonders niet mag ontbreken in een lijst met vervangers voor Catan!

Je kunt 7 Wonders bestellen op Spellenrijk.nl en bol.com.

Zo ziet 7 Wonders eruit:

Catan Alternatief: 7 Wonders (Speelmateriaal)


6 – Puerto Rico

Catan Alternatief: Puerto Rico
 • Uitgever: Ravensburger
 • Aantal spelers: 2-5 Spelers
 • Speelduur: 60 Minuten
 • Vanaf Leeftijd: 12 Jaar
 • Type spel: Bordspel

In Puerto Rico ben je een kolonist die plantages aanlegt. Hiermee kun je handelswaren creëren die je vervolgens kunt verkopen of verhandelen. Met de opbrengsten kun je gebouwen bouwen die weer voordelen bieden. Scheep je de handelswaar weg? Dan krijg je daar weer punten voor. Vergeet alleen de gebouwen niet, want ook die zijn punten waard. De speler die aan het einde de meeste punten heeft, wint het spel!

Puerto Rico heeft in mijn ogen één nadeel: het design. Het voelt allemaal wat plat. Los daarvan zit er wel écht ontzettend veel in. Het slim produceren van handelswaar is makkelijk. Maar de juiste keuze om te verkopen (voor geld) of verhandelen (voor punten) is moeilijker. Je hebt namelijk beide nodig. Puerto Rico is een noemenswaardig Catan alternatief voor de persoon die het strategische aspect in Catan waardeert.

Je kunt Puerto Rico bestellen op Spellenrijk.nl en bol.com.

Zo ziet dit soortgelijke spel als Catan eruit:

Catan Alternatief: Puerto Rico (Speelmateriaal)


Bouwen op het bord

7 – Ticket to Ride

Catan Alternatief: Ticket to Ride Europe
 • Uitgever: Days Of Wonder
 • Aantal spelers: 2-5 Spelers
 • Speelduur: 45 Minuten
 • Vanaf Leeftijd: 10 Jaar
 • Type spel: Bordspel

Ticket to Ride is er in talloze varianten (zie mijn Ticket to Ride uitbreidingen blog voor meer informatie). Het doel is in elk spel hetzelfde. Creëer een netwerk over het bord van jouw treintjes om steden met elkaar te verbinden. Voor het plaatsen van de treintjes én het verbinden van steden kun je punten verdienen. Maar zoals in elk Ticket to Ride spel is de ruimte beperkt. Ben jij het snelste met bouwen?

Ticket to Ride is simpel, snel en spannend. Dat is ook precies wat mij aanspreekt in dit spel. Je kunt de treintjes in Ticket to Ride natuurlijk met de straatjes in Catan vergelijken. Maar misschien is de grootste overeenkomst wel de eenvoud en daarmee de toegankelijk van het spel. Heb je genoeg van Catan? Probeer dan zeker eens Ticket to Ride! Ik zou dan trouwens voor Ticket to Ride Europe kiezen.

Je kunt Ticket to Ride Europe bestellen op Spellenrijk.nl en bol.com.

Zo ziet dit Catan alternatief eruit:

Catan Alternatief: Ticket to Ride Europe (Speelmateriaal)


8 – Hoogspanning

Catan Alternatief: Hoogspanning
 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 2-5 Spelers
 • Speelduur: 45 Minuten
 • Vanaf Leeftijd: 10 Jaar
 • Type spel: Bordspel

In Hoogspanning is elke speler een energiebedrijf die steden moet voorzien van stroom. Je bouwt op het bord de connecties tussen steden. Daarnaast dien je brandstof en energiecentrales te kopen om de steden van stroom te voorzien. Als dat lukt krijg je daar weer geld voor. En met dat geld kun je weer investeren in nieuwe brandstoffen en energiecentrales. Uiteindelijk komen er zelfs windmolens e.d. in voor.

Ook Hoogspanning is een spel dat je kunt vergelijken met Catan. Niet alleen het bouwen, maar ook het verkrijgen van grondstoffen en geld. Ik vind Hoogspanning wel complexer dan Catan. Dus de speler die Catan leuk vindt en graag tactisch te werk gaat, die zal Hoogspanning leuk vinden. Houd je meer van geluk? Dan zou ik iets anders aanraden.

Je kunt Hoogspanning bestellen op 999Games.nl, Spellenrijk.nl en bol.com.

Zo ziet Hoogspanning eruit:

Catan Alternatief: Hoogspanning (Speelmateriaal)


9 – Clans of Caledonia

Catan Alternatief: Clans of Caledonia
 • Uitgever: Karma Games
 • Aantal spelers: 1-4 Spelers
 • Speelduur: 75 Minuten
 • Vanaf Leeftijd: 12 Jaar
 • Type spel: Bordspel

In dit spel ben je een Schotse clan die zijn stem wil laten gelden in de regio Caledonië. Je moet grondstoffen winnen, goederen creëren en die weer verhandelen. Om grondstoffen te winnen moet je bouwen over het (Catan-achtige) bord. En net als in Catan zijn de plekken beperkt. De speler die aan het einde van het spel de meeste punten heeft, wint het spel!

Ik heb Clans of Caledonia nu een paar keer gespeeld. Wederom een spel voor de Catan speler die vooral tactisch bezig wil zijn. En op dit moment van schrijven is er alleen een Engelstalige variant van. Hopelijk is er een Nederlandse uitgever die dit spel nog eens naar de Lage Landen wil halen… Ondanks de Engelse taal vind ik Clans of Caledonia echt leuk om te doen! Je hebt ook nog eens een variabel speelbord ;).

Je kunt Clans of Caledonia bestellen op Spellenrijk.nl en bol.com.

Hieronder zie je hoe Clans of Caledonia er uitziet:

Catan Alternatief: Clans of Caledonia (Speelmateriaal)


Handelen / Interactie

10 – Boonanza

Catan Alternatief: Boonanza
 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 3-5 Spelers
 • Speelduur: 45 Minuten
 • Vanaf Leeftijd: 12 Jaar
 • Type spel: Kaartspel

Tijdens een spelletje Boonanza krijgt elke speler 5 kaarten. Hierop staan allerlei soorten bonen afgebeeld. Het doel is om dezelfde bonen te gaan telen op je beschikbare velden. Hier krijg je namelijk munten (=punten) voor. Klein aandachtspunt: Je mag de volgorde in handkaarten niet veranderen én je mag alleen de rechter 2 kaarten spelen. Een andere optie om aan boon-kaarten te komen is het handelen met andere spelers!

Boonanza heeft zeker niet de omvang van Catan. Maar de interactie die ontstaat met het handelen is 1 op 1 gelijk. Spelers worden lekker fel naar elkaar en zijn bereid veel te bieden voor die ene boon… Spreekt juist dat element je aan in Kolonisten van Catan? Dan is Boonanza echt een spel dat je ook eens kunt uitproberen!

Je kunt Boonanza bestellen op 999Games.nl, Spellenrijk.nl en bol.com.

Dit krijg je zoal bij de aanschaf van Boonanza:

Catan Alternatief: Boonanza (Speelmateriaal)


11 – Koehandel

Catan Alternatief: Koehandel
 • Uitgever: Ravensburger
 • Aantal spelers: 2-6 Spelers
 • Speelduur: 30 Minuten
 • Vanaf Leeftijd: 8 Jaar
 • Type spel: Kaartspel

Met Koehandel probeert elke speler de zo waardevol mogelijke dier-kwartetten te maken. Dit doe je door je geld slim in te zetten. Spelers gaan tegen elkaar opbieden. Hierbij kun je ook bluffen om de prijs op te schroeven. Maar kijk uit dat je niet zelf de winnaar bent en het niet kunt betalen!

Koehandel heeft niet per se het handelen zoals Catan dat heeft. Wél zit er veel speler-interactie in. Dit komt doordat je tegen elkaar op moet bieden. Kun je de ander wel vertrouwen? Is de prijs nu niet te hoog? De hoge mate van interactie is de reden dat ik Koehandel in deze lijst met Catan alternatieven heb opgenomen.

Je kunt Koehandel bestellen op Spellenrijk.nl en bol.com.

Zo ziet Koehandel eruit:

Catan Alternatief: Koehandel (Speelmateriaal)


12 – Machiavelli

Catan Alternatief: Machiavelli
 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 2-7 Spelers
 • Speelduur: 60 Minuten
 • Vanaf Leeftijd: 10 Jaar
 • Type spel: Kaartspel

In Machiavelli is je doel om als eerste 8 gebouwen te bouwen. Daarvoor kies je elke ronde weer een nieuw karakter. Met het ene karakter verdien je geld. Met het andere karakter mag je bouwen. Maar er zijn ook karakters die je kunnen vermoorden of je kaarten kunnen stelen. Kun jij op sluwe, en bovendien onvoorspelbare wijze je tegenstanders te slim af zijn?

Ook Machiavelli heb ik aan dit overzicht toegevoegd vanwege de hoge mate van interactie. Je moet voortdurend anticiperen op je tegenstanders, anders word je misschien wel vermoord. Spelers worden dus vast wel eens boos op elkaar ;). Het is geen handelen, maar Machiavelli brengt absoluut reuring met zich mee die óók ontstaat als er in Catan gehandeld moet worden.

Je kunt Machiavelli bestellen op 999Games.nl, Spellenrijk.nl en bol.com.

Met onderstaande afbeelding krijg je een idee van dit spel:

Catan Alternatief: Machiavelli (Speelmateriaal)


Nu ben jij aan de beurt!

Geen enkel spel is exact als Catan. En daarom vind je in dit blog dus geen kopieën van Klaus Teubers zijn spel. Wel vind je gezelschapsspellen die bepaalde elementen van Catan bevatten. Hier zal vast niet iedereen het mee eens zijn.

Wat vind jij van de Catan alternatieven in dit blog? Heb je zelf nog goede suggesties? Deel jouw mening in een reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *