Als je wat rond surft op bordspellen sites of een review kijkt van bijvoorbeeld The Dice Tower, dan kom je al snel termen als ‘Ameritrash’ en ‘Eurogames’ tegen.
Maar wat zijn dat? Beide termen omschrijven een soort bordspel.
“Ah, bordspellen uit Amerika en Europa!”
Nou… nee. De definities zijn uitgebreider en helaas niet zo eenduidig op papier te zetten.
Toch doe ik in dit blog een poging!
In dit blog behandel ik de volgende onderdelen:
- Wat is een Ameritrash bordspel?
- Wat is een Eurogame bordspel?
- Wat is het verschil tussen Ameritrash en Eurogame?
- Dan nog even dit…
- Welke vind ik leuker?
Wat is een Ameritrash bordspel?
Een Ameritrash bordspel moet een epische, thematische setting bieden waar jij onderdeel van bent. Elk onderdeel zorgt ervoor dat ‘het verhaal’ van het spel wordt overgebracht. En jij hoort in dat verhaal.
Daarom zijn het speelbord en bijbehorende accessoires vaak gemaakt met het oog voor de nodige details. Geen blokjes of meeples, nee. Juist prachtig vormgegeven ridders met schilden en zwaarden, driekoppige draken met reusachtige vleugels en klauwen die je gemakkelijk uiteen rijten én zelfs zombies waarvan talloze botten zichtbaar zijn en de onderkaak ontbreekt.
Ook de hevige mate van interactie tussen spelers draagt bij aan de ervaring. Conflicten tussen spelers zijn meestal cruciaal. En zeg nou zelf, als iemand jou aanvalt wil je jezelf verdedigen toch? Zo word je dus direct in het spel gezogen. En omdat je niet alles in het echte leven kunt voorspellen, worden er vaak elementen toegevoegd die voor willekeur zorgen, zoals dobbelstenen.
Tot slot zijn er de uitgebreide spelregels die bij kunnen dragen aan een epische ervaring. Ten eerste wordt er aanvullende informatie gegeven om meer diepgang te geven waarmee je praktisch een op zichzelf staande werkelijkheid creëert. Ten tweede bieden de regels vaak ruimte voor de spelers om hun eigen weg te kiezen gedurende de game.
Ameritrash wordt ook wel American Style Board Games genoemd.
Voorbeelden: Axis & Allies, Runewars en Twilight Imperium
Wat is een Eurogame bordspel?
Bij een Eurogame draait alles meer om het spelmechanisme. Dit mechanisme moet precies kloppen en elke speler een aantal opties bieden. Ongeacht de weg die de speler kiest is het doel om zo efficiënt mogelijk de meeste overwinningspunten te behalen.
Het thema is bij eurogames ondergeschikt aan het mechanisme. Veel designer games hebben wel een thema, maar die is meer toegevoegd om het spel wat ‘smoel’ te geven. Het spel draait niet om het thema. Daarom zie je ook vaak dat spelonderdelen worden vormgegevens middels abstracte blokjes, meeples en pionnen.
Hoewel er interactie tussen spelers is, is dit meestal indirect. Wat bedoel ik daarmee? Spelers kunnen elkaar bijvoorbeeld helpen door te ruilen (of handelen) en elkaar dwarsbomen door grondstoffen of iets anders voor iemands neus weg te kapen. Maar that’s it. De interactie zorgt er bijna nooit voor dat een speler volledig wordt geëlimineerd.
De spelregels zijn bovendien relatief beknopt en zorgen dat alles wordt afgebakend. In feite wordt alleen het broodnodige uitgelegd. De voorbereiding, het spelverloop, de mogelijkheden en wie er wint (meestal de speler met de meeste overwinningspunten). Ook zijn er vaak voorbeelden te vinden die enige vorm van ambiguïteit de kop in slaat.
Eurogames worden ook wel Designer Games of German Style Board Games genoemd.
Voorbeelden: Kolonisten van Catan, Puerto Rico en El Grande.
Wat is het verschil tussen Ameritrash en Eurogame?
Bij Ameritrash staat het thema (‘the narrative’) centraal en bij Eurogames draait het vooral om het spelmechanisme. Hierdoor zie je al snel andere verschillen…
- Ameritrash heeft alles tot in detail vormgegeven, bij Eurogames zijn de onderdelen abstracter.
- Ameritrash heeft directe conflicten tussen spelers, bij Eurogames is er meer indirecte interactie.
- Ameritrash heeft uitgebreidere spelregels, bij Eurogames is het boekje wat compacter.
Dan nog even dit…
Volgens mij is er geen enkele definitie van Ameritrash en Eurogame waar iedereen het mee eens is. Meningen verschillen en ach, dat zorgt voor leuke en soms ook leerzame discussies. Ook de definities in mijn blog zal niet iedereen het mee eens zijn.
Zo bestaat er discussie of ‘War Games’ wel echt Ameritrash zijn. Ik vind zelf van wel, maar sommigen zien War Games liever als een op zichzelf staand genre. Dat is natuurlijk allemaal prima. De definities in dit blog zijn puur bedoelt om geïnteresseerden een zetje in de goede richting te duwen.
Een andere moeilijkheid is dat veel spellen kenmerken hebben van zowel Ameritrash als een Eurogame. Neem Mage Knight als voorbeeld. Ik vind het een sterk thema hebben en er is veel conflict tussen spelers. Dat neigt naar Ameritrash. Aan de andere kant… de spelregels zijn niet heel uitgebreid en ik vind de geluksfactor ook niet heel hoog. Dat lijkt dan weer meer op een Eurogame.
Tot slot wil benoemen dat ik de afgelopen maanden veel heb gelezen over deze onderwerpen op BoardGameGeek. Ik weet niet meer precies wat ik allemaal heb gelezen (ook veel forumberichten), maar een bronvermelding naar hun Ameritrash en Eurogame pagina lijkt me wel op zijn plaats.
Welke vind ik leuker?
Ik ben meer en Eurogame fan. De voornaamste reden is dat ik niet van een te hoge kansfactor houd. Het liefste vorm ik een strategie zonder dobbelstenen 😉 en maximaliseer ik met constanten mijn kans. Maar eerlijk is eerlijk, er zijn ook zeker designer games die alsnog ook een hoge kansfactor hebben. Kolonisten van Catan is daar een voorbeeld van.
Nu ben jij aan de beurt!
Wat vind jij van de Ameritrash en Eurogame definities in dit blog? En welke voorkeur heb jij? Speel je liever de American Style Board Games of juist de German Style Board Games?
Ik hoor jouw mening graag in een reactie!