Er is een eeuwenoude discussie die gaat over welke leuker zijn:
Honden of katten?
Welke jouw voorkeur ook heeft, in het dobbelspel Animal Rescue zul je beide moeten redden. En als je bedenkt dat je zelfs krokodillen moet redden, dan vind je een hond of kat vast geen probleem ;).
In dit blog vertel ik je meer over deze roll & write van Jumbo Games. Ik laat je foto’s zien van het speelmateriaal, geef de speluitleg en deel mijn Animal Rescue review met je!
Voordat je begint met lezen: Jumbo gaf mij het spel Animal Rescue zodat ik er een interessant blogartikel over kon schrijven. Dit artikel is dus gesponsord. Maar ik heb mijn redactionele vrijheid behouden en volledig zelf bepaald wat ik in dit artikel heb gezegd.
Zoals je in een dierenopvang meerdere dieren terugvindt, zo vind je ook in dit blog meerdere onderwerpen terug:
1 – Algemene Informatie
- Soort spel: Dobbelspel
- Aantal Spelers: 1-5 Personen
- Speelduur: 20 Minuten
- Vanaf Leeftijd: 8 Jaar
- Uitgever: Jumbo
- Spelauteur: Daryl Chow
- Illustrator: Carlos Muñoz
- Te koop bij: Spellenrijk.nl – bol.com
2 – Unboxing
Deze unboxing bestaat uit 2 delen. Eerst geef ik een lijst van het speelmateriaal dat er in de doos zit. Daarna laat ik foto’s zien van het speelmateriaal.
Wat zit er in de doos?
Je krijgt het volgende speelmateriaal bij Animal Rescue:
- 50 Dubbelzijdige Opvangkaarten
- 5 Potloden
- 6 Dierendobbelstenen:
- 2 Witte
- 1 Rode
- 1 Blauwe
- 1 Gele
- 1 Groene
- Spelregels
Laten we maar eens een blik werpen op de foto’s.
Hieronder zie je de voorkant van de doos:

En de achterkant:

De binnenkant gaat gepaard met een mooie inlay:

En gevuld ziet die er zo uit (exclusief scoreblok):

Er zit een relatief dik boekje spelregels bij, maar dat komt omdat er 7 talen in zitten. Per taal beslaan de spelregels 4 bladzijden.

Elke speler krijgt een velletje van het scoreblok. Hierop zitten 50 dubbelzijdige vellen (goed voor het milieu!):

Ook krijgt elke speler een potlood:

En wat zou een roll & write zijn zonder dobbelstenen? Je krijgt er 6. Op elke dobbelsteen staan 6 dieren: een hond, poes, kikker, krokodil, uil en kip:

3 – Animal Rescue: Speluitleg
Hieronder lees je eerst mijn korte Animal Rescue speluitleg. Daarna vind je ook nog een uitgebreide uitleg.
Hoe speel je Animal Rescue?
In Animal Rescue werk je in een dierenopvang. Elke beurt worden er 6 dobbelstenen gegooid waar dieren op staan. Iedere speler kiest een dier en tekent deze in één van zijn dierenverblijven op het scoreformulier.
Door bepaalde dieren in specifieke verblijven te plaatsen en slimme combinaties te maken, verdien je punten. Je kunt zelfs baby’s verwachten!
Uiteindelijk wint de speler met de meeste punten.
Hieronder vind je mijn uitgebreidere Animal Rescue speluitleg:
- Voorbereiding
- Spelverloop
- Je scoreformulier
- Einde van het spel
3.1 – Voorbereiding
Geef elke speler een dierenopvangkaart (een scoreformulier) en een potlood. Leg de dobbelstenen op tafel en you’re good a boy… eh, wacht, en you’re good to go!
Haal met minder dan 5 spelers één witte dobbelsteen uit het spel.
3.2 – Spelverloop
Als je aan de beurt bent dobbel je alle dobbelstenen. Jij kiest nu één dobbelsteen en legt deze voor je neer. Nu teken je het dier dat op de dobbelsteen staat afgebeeld in het dierenverblijf met dezelfde kleur als de dobbelsteen.
De kleur van de dobbelsteen bepaalt dus in welk verblijf jij moet tekenen. Heb je een witte dobbelsteen? Dan mag je zelf kiezen in welk verblijf je het dier tekent.
Nu kiest de spelers links van jou ook een dobbelsteen, legt deze voor zich neer en tekent. Dan is de volgende speler aan de beurt, enzovoorts.
3.3 – Je Scoreformulier
Laten we het scoreformulier eens bekijken:

Je hebt een:
- Geel Hoofdverblijf
- Groen Hoofdverblijf
- Blauw Hoofdverblijf
- Rood Hoofdverblijf
- Babyverblijf (linksonder)
- Scoreveld (rechtsonder)
Met het gele, groene en rode hoofdverblijf kun je punten scoren door specifieke dieren in het verblijf te tekenen. Een hond in geel levert 1 punt op. Maar een kip in geel levert niks op.
In het blauwe hoofdverblijf krijg je 1 punt voor elk verschillend dier.

Daarnaast kun je per verblijf ook nog extra punten verdienen voor:
- een vol verblijf (3 punten)
- 3 dezelfde dieren per verblijf (3 punten)
- 4, 5, of 6 verschillende dieren per verblijf (3, 6 of 10 punten)
Tot slot kun je nog fokken. Zodra er 2 dezelfde dieren direct boven of naast elkaar zitten, wordt er een baby geboren. Omcirkel deze dieren en teken de baby in een vakje van het babyverblijf naar keuze.

Deze vakjes hebben echter een gele, groene of rode kleur. Stel je tekent een baby in het rode vakje? Dan moet je ook nog eens het dier in het rode verblijf tekenen dat NU op de rode dobbelsteen staat.
3.4 – Einde van het spel
Zodra een speler 3 verblijven vol heeft, wordt de ronde afgemaakt en eindigt het spel. Nu vult iedereen zijn punten per verblijf en bonus in en telt de score bij elkaar op.
De speler met de meeste punten wint het spel!

4 – Animal Rescue: Review
Om mijn mening zo goed mogelijk te geven, deel ik deze Animal Rescue recensie op in de volgende onderdelen:
- Thema & Vormgeving
- Spelregels & Toegankelijkheid
- Strategie of Geluk?
- Interactie
- Herspeelbaarheid
Thema & Vormgeving
Wat mij direct opviel toen ik het speelmateriaal uit het doosje haalde, was de hoge kwaliteit van het materiaal. Stevig papier, degelijke dobbelstenen én een stevig doosje. Ook kan ik het altijd waarderen als een scoreformulier dubbelzijdig is bedrukt!
In Animal Rescue creëer je min of meer zelf je artwork. Nouja, je moet zelf de dieren op de dobbelstenen natekenen in je verblijf. De dieren zijn eenvoudig getekend, dus ik verwacht dat iedereen dit wel kan natekenen.
Animal Rescue is weliswaar een eenvoudige roll & write, toch vind ik het thema goed gekozen. Ik bedoel, het is een kinderspel (of familiespel) en kinderen houden van dieren. Het thema zal ongetwijfeld kinderen aanspreken.
Spelregels & Toegankelijkheid
De Animal Rescue spelregels zijn duidelijk, niet te lang en worden met illustraties ondersteund. Prima om te lezen.

Het spel zelf is niet per se moeilijk. Al kan ik me voorstellen dat jongere kinderen (8-10 jaar) het nog lastig zullen vinden om rekening te blijven houden met alle mogelijke manieren om punten te scoren. Een beetje uitdaging is niet verkeerd, dus ik zie dat niet als iets slechts ofzo.
Al met al vind ik Animal Rescue een toegankelijke roll & write voor de jongere spelers.
Strategie of Geluk?
Animal Rescue is sowieso een geluksspel. De speler die zijn of haar verblijven vult met de gevraagde dieren, maakt de meeste kans op de overwinning.
Proberen om in elk verblijf verschillende dieren te zetten (want dat is ook 6 punten) haalt niet uit, omdat je dan geen baby’s kunt maken en ingevulde vakjes misloopt.

Maar laten we niet vergeten dat een hoge geluksfactor niet slecht hoeft te zijn. Het zorgt ervoor dat iedereen een spel kan winnen. Jong en oud. Voor Animal Rescue zie ik die geluksfactor dus niet als iets negatiefs. Integendeel. Ik denk dat die dosis geluk het spel toegankelijker maakt.
Interactie
Op het moment dat je dobbelstenen gaat kiezen, dan kun je bewust en onbewust een dobbelsteen wegpakken die een ander nodig heeft. Dit is de enige vorm van interactie in Animal Rescue.
Lijkt me voor kinderen meer dan genoeg!
Herspeelbaarheid
Voor een roll & write vind ik de herspeelbaarheid matig. Dit komt omdat er maar één goede tactiek is die tot de overwinning leidt. Als alle spelers die doorhebben, is het een kwestie van geluk voor wie de juiste dobbelstenen krijgt.
Dat neemt niet weg dat het een prima spel is om af en toe op tafel te leggen tijdens een spellenmiddag of -avond met de familie.

Mijn Animal Rescue review in het kort?
In Animal Rescue zet je geen kruisjes, maar teken je dieren. Je maakt geen abstracte combinaties, maar zet dieren in hun verblijf. En als het even kan, zet je dezelfde dieren bij elkaar. Animal Rescue is eenvoudig en spreekt met een herkenbaar thema tot de verbeelding. Dat maakt het een toegankelijke roll & write voor kinderen!
5 – Animal Rescue: Waar te koop?
Je kunt Animal Rescue online bestellen op o.a. Spellenrijk.nl en bol.com.
Nu ben jij aan de beurt!
In dit blog heb ik je verteld over het dobbelspel Animal Rescue. Het spel is bedacht door Daryl Chow en uitgegeven in Nederland door Jumbo. Ik liet je foto’s zien van het speelmateriaal, gaf de speluitleg en deelde mijn Animal Rescue review.
Wat vind jij ervan? Wil je nog iets weten over dit spelletje? Ik hoor het graag in een reactie!
Hoi.
Wat wij ons nog afvroegen is of je ook punten kan krijgen van de kraamkamers/baby’s. Want wat in de spelregels staat is dat je de punten moet tellen. (bij het tweede streepje van het kopje einde van het spel) Maar hoe kan je punten tellen van het babyverblijf?
Groetjes!
Beste Gerda,
Bedankt voor je vraag over het Animal Rescue spel.
De babyverblijven leveren naar mijn weten geen punten op. Op de formulieren staat ook niet ‘hoe’ je er punten voor krijgt. Dat is bij de andere verblijven wel.
Veel speelplezier!
Groet,
Hans van Spellenwijs.nl
En dan nog een vraag: MOET je een dobbelsteen kiezen? Zowel als actieve als niet actieve speler?
Beste Gerda,
Yes, dat moet :).
Groet!
Hans van Spellenwijs.nl
Bij 1 – algemene informatie: Aantal Spelers: 1-4 Personen.
En bij 3.1 voorbereiding: Haal met minder dan 5 spelers één witte dobbelsteen uit het spel.
Met hoeveel mensen kun je dit spelen? Bedankt
Beste Silvia,
Bedankt voor je vraag, want ik zie dat de 1-4 niet klopt. Dit moet 1-5 zijn en heb ik zojuist aangepast.
Groet en veel speelplezier!
Hans van Spellenwijs.nl