Met White Goblin Games’ Ark Nova gaan we dierentuinen bouwen! Dat idee ken je misschien al wel van New York Zoo en Berenpark. Maar waar deze spellen het label familiespellen krijgen, geldt dat niet voor het bordspel Ark Nova. Dit spel is namelijk veel zwaarder. Misschien wel het zwaarste bordspel uit 2022!
In dit blog laat ik je foto’s zien van al het speelmateriaal, geef ik de speluitleg én deel ik mijn Ark Nova review met je!
Voordat je begint met lezen: White Goblin Games gaf mij het bordspel Ark Nova zodat ik er een interessant blogartikel over kon schrijven. Dit artikel is dus gesponsord. Maar ik heb mijn redactionele vrijheid behouden en volledig zelf bepaald wat ik in dit artikel heb gezegd.
Zoals je in een dierentuin meerdere soorten dieren vindt, zo vind je in dit blog meerdere onderwerpen:
1 – Algemene Informatie
- Soort spel: Bordspel
- Aantal Spelers: 1-4 Personen
- Speelduur: 90-150 Minuten
- Vanaf Leeftijd: 14 Jaar
- Uitgever: White Goblin Games
- Spelauteur: Mathias Wigge
- Illustrator: Loïc Billiau, Dennis Lohausen, Steffen Bieker & Christof Tisch
- Te koop bij: bol.com – Spellenrijk.nl – Spellenwinkel.nl – WhiteGoblinGames.nl – Valhallaboardgames.nl – Spelhuis.be
2 – Unboxing
Deze unboxing bestaat uit 2 delen. Eerst geef ik een lijst van het speelmateriaal dat er in de doos zit. Daarna laat ik foto’s zien van het speelmateriaal.
Wat zit er in de doos?
Je krijgt het volgende speelmateriaal bij het bordspel Ark Nova:
- 1 Speelbord
- 1 Samenwerkingsbord
- 8 Dierentuinplattegronden
- 212 Dierentuinkaarten:
- 128 Dierenkaarten
- 64 Sponsorkaarten
- 20 Conservatieprojectkaarten
- 11 Eindtellingkaarten
- 12 Startconservatieprojecten
- 20 Actiekaarten (5 per set)
- 90 Standaardverblijven:
- 28 Van 1 veld
- 24 Van 2 velden
- 15 Van 3 velden
- 13 Van 4 velden
- 10 Van 5 velden
- 12 Speciale verblijven
- 34 Kiosk- & Paviljoenfiches
- 15 Unieke gebouwen
- 70 Geldfiches:
- 40x van Waarde 1
- 10x van Waarde 5
- 10x van Waarde 10
- 10x van Waarde 20
- 20 Partnerdierentuinen (4 van elke kleur)
- 12 Universiteiten (4 van elke soort)
- 9 Bonusfiches
- 20 X-fiches
- 8 Vermenigvuldfiches
- 8 Giffiches
- 8 Wurgfiches
- 1 Solotegel
- 1 Ark Nova spelregels
- 1 Ark Nova Woordenlijst
- 1 Ark Nova Symbolen Overzicht
Laten we maar eens naar wat foto’s kijken.
Hieronder zie je de voorkant van de doos:
En dit is de achterkant:
De binnenkant komt zonder insert, maar bevat wel twee handige trays (die zie je zo).
Je vindt de Ark Nova spelregels terug in een boekje van 19 bladzijden:
Daarnaast krijg je een Woordenlijst van 8 bladzijden (om te raadplegen bij vragen tijdens het spel):
Ook krijg je er een dubbelzijdige kaart bij met uitleg van alle symbolen:
Het speelbord is dubbelzijdig. Aan de ene kant staan de vlakken voor kaarten rechtop en aan de andere kant liggen ze plat. Hieronder zie je de zijde met rechte vlakken. Ik heb het bord verticaal geplaatst, omdat je er anders niks van kan zien ;).
Naast het gewone speelbord zit er ook een samenwerkingsbord bij:
Je krijgt 8 dubbelzijdige dierentuinplattegronden, ofwel spelertableaus. Je hebt 4x een plattegrond A voor beginners. Je hebt 4x een plattegrond 0 voor gevorderden. En 8x een plattegrond (1-8) met unieke eigenschappen voor de experts:
Ark Nova wordt gedragen door Dierentuinkaarten. Je hebt 3 soorten. Het eerste soort zijn dieren. Hier zijn overigens ook verreweg de meeste kaarten van in het spel:
Dan heb je nog sponsorkaarten:
En tot slot heb je nog conservatieprojectkaarten:
Naast de conservatieprojectkaarten in de trekstapel, zijn er ook een aantal start conservatieprojecten:
Voor elke speler is er een setje met 5 dubbelzijdige actiekaarten. Je begint met de blauwe kant en kunt kaarten tijdens het spel upgraden naar de roze zijde. Hieronder zie je hoe de actiekaarten er uit zien:
De laatste kaarten die je krijgt zijn de Eindtellingkaarten. Op deze kaarten staat een doel waarmee een speler (en alleen die speler) extra punten kan scoren.
Dit is de pauzesteen:
Dit zijn spelersblokjes:
Dit zijn medewerkers:
Dit zijn pionnen om de scores op verschillende sporen bij te houden:
Deze trays krijg je bij het spel. Ideaal om alle verschillende fiches in te doen:
Hoe vul je de Ark Nova trays? Nou, zo dus:
Oja, je bouwt een dierentuin! Om dierkaarten te spelen moet je wel verblijven hebben natuurlijk ;). Hieronder zie je de standaardverblijven:
Dit zijn speciale verblijven (aan beide zijden hetzelfde):
Dit zijn kiosken en paviljoenen:
En unieke gebouwen:
Je betaalt verblijven en dierkaarten met geld:
Je kunt samenwerken met een partnerdierentuin uit een ander continent:
Én je kunt samenwerken met universiteiten die jou dankzij onderzoek extra voordelen bieden:
Dan zijn er nog wat bonusfiches:
En X-fiches:
Met sommige dierkaarten mag je bepaalde fiches spelen. Denk daarbij aan vermenigvuldigfiches:
Giffiches:
En wurgfiches:
Tot slot is er een speciale tegel voor als je Ark Nova solo speelt:
3 – Ark Nova: Speluitleg
Mocht je een vraag hebben over de spelregels van Ark Nova? Stel ‘m dan gerust in een reactie!
Hieronder lees je eerst mijn korte Ark Nova speluitleg. Daarna vind je ook nog een uitgebreide uitleg.
Hoe speel je Ark Nova?
In Ark Nova ga je een dierentuin bouwen. In feite is je doel tweeledig. Je wil de tofste dieren verzamelen zodat je populariteit stijgt. Tegelijkertijd wil je investeren in de wetenschap en een bijdrage leveren aan conservatieprojecten zodat dieren én je dierentuin kunnen blijven voortbestaan.
Elke beurt kun je kiezen uit 5 acties. Des te langer je wacht met een actie, des te krachtiger die wordt. Je kunt verblijven bouwen, dieren spelen, sponsors werven, bijdragen aan conservatieprojecten en nog veel meer.
Zodra de pionnen van het populariteits- en conservatiespoor elkaar kruisen, wordt het einde van het spel geactiveerd. De speler met de meeste punten wint het spel!
Hieronder vind je mijn uitgebreidere spelregels van Ark Nova. Die deel ik op in de volgende onderdelen:
- Voorbereiding
- Spelverloop
- Acties
- Einde van het spel
3.1 – Voorbereiding
Leg het speelbord in het midden van de tafel. Zet de pauzesteen op het aangegeven veld op het pauzespoor. Plaats van elke speler de 3 pionnen op het populariteits-, conservatie- en reputatiespoor. Schud alle dierentuinkaarten, leg er 6 gedekt op de velden en geef elke speler er 8.
Elke speler krijgt ook een spelerstableau en plaatst 7 blokjes links en 4 medewerkers rechts (waarvan 1 op het notitieveld). Dan leg de speler diens blauwe actiekaarten onder zijn tableau (Dieren eerst, de rest is willekeurig). Alle spelers krijgen ook nog 25 geld, 2 eindtellingkaarten en verblijven als startopstelling van hun dierentuin.
Naast het speelbord komt het samenwerkingsbord te liggen. Daaronder leg je een aantal start conservatieprojecten. Houd boven dit bord ruimte voor conservatieprojectkaarten die tijdens het spel door spelers worden gespeeld. Leg overal 1 partnerdierentuin en universiteit neer.
Je hebt nu iets liggen als dit:
Nu kiezen alle spelers 4 van de 8 handkaarten. De niet gekozen 4 kaarten leg je af. Tot slot worden de 6 gedekte kaarten op het speelbord (het aanbod) opengedraaid.
3.2 – Spelverloop
Ark Nova heeft 3 belangrijke spelconcepten die het spelverloop bepalen.
- Puntentelling
- Geen rondes, maar pauzes
- Acties
Puntentelling
Je haalt punten door te focussen op 2 sporen:
- Populariteitspoor
- Conservatiespoor
Deze sporen lopen in tegenovergestelde richting van elkaar. Zodra het spel eindigt bereken je jouw daadwerkelijke aantal punten met de volgende som: De waarde van je populariteit – de waarde van het meest rechtse populariteitsvakje dat grenst aan jouw conservatievakje.
Geen rondes, maar pauzes
Ark Nova kent daarnaast geen rondes, maar pauzes. Sommige acties maken dat de pauzesteen vooruit gaat op het pauzespoor. Bereikt deze het einde van het spoor? Dan moet je een aantal stappen doorlopen zoals het afleggen van kaarten tot je handlimiet, inkomen krijgen, enzovoorts.
Daarna wordt de pauzesteen weer teruggezet op de aangegeven positie. In principe is dit dus een soort van ronde, maar de lengte ervan is niet gedefinieerd en hangt af van de acties die spelers kiezen.
Acties
Het uitvoeren van acties kent een interessant concept. Onder je tableau zijn 5 posities waar jouw 5 actiekaarten komen te liggen. De positie van de kaart bepaalt de kracht (1 t/m 5) van die actie. Des te verder je actiekaart naar rechts ligt, des te sterker de actie.
Kies je een actie? Dan voer je uit wat op de kaart staat. Daarna leg je de gekozen kaart op positie 1 en schuif je alles, wat links van die kaart lag, door naar rechts.
Wil je een actiekaart spelen, maar is het niveau niet hoog genoeg? Dan mag je X-Fiches inzetten om de kracht te verhogen (Er gebeurt dan niks met de kaarten die rechts van jouw actie liggen). Bij de acties Bouwen, Samenwerken en Sponsoring kun je zo zelfs krachten realiseren die groter zijn dan 5.
Het maximale aantal X-Fiches dat je mag hebben is 5.
Je kunt actiekaarten tijdens het spel upgraden. Je draait dan de blauwe kant naar de roze kant. Zo worden acties sterker.
Ook kun je, als 6e actie, ervoor kiezen om een X-fiche te pakken. Je moet dan wel een kaart naar positie 1 verplaatsen, maar voert de actie op de kaart dus niet uit. In plaats daarvan neem je het X-Fiche.
3.3 – Acties
De acties zijn de fundering voor Ark Nova. Je hebt 5 acties:
- Kaarten
- Bouwen
- Dieren
- Samenwerking
- Sponsoring
Voor de leesbaarheid van dit blog beschrijf ik de acties kort. Alle ins- en outs erbij zetten wordt ‘m gewoon niet. Maar stel je vragen over de Ark Nova spelregels anders gerust in een reactie!
Met de actie Kaarten schuif je de pauzesteen 2 velden op neem je nieuwe kaarten op handen. De kracht van je actiekaart bepaalt hoeveel kaarten je mag pakken. Je mag kaarten van de trekstapel nemen. Soms moet je na het pakken nog 1 kaart uit je hand afleggen. Kies je voor Happen (dat kan met kracht 5)? Dan mag je 1 kaart uit het aanbod nemen, ongeacht je reputatie.
Upgrade: Je mag ook kaarten uit het aanbod pakken (tot waar jouw reputatie reikt) en happen vanaf niveau 3.
Met de actie Bouwen mag je 1 verblijf op je tableau plaatsen. Het niveau van je actie bepaalt hoe groot dit verblijf mag zijn (niveau = aantal velden). Je betaalt 2 munten per veld. Je kunt kiezen uit een Kiosk, Paviljoen, Standaardverblijf en Kinderboerderij. Gebouwen moeten altijd aan ten minste 1 ander gebouw grenzen. Verblijven leg je met de lege kant naar boven. Pas als je een dier in je dierentuin speelt draai je ‘m om.
Upgrade: Je mag nu meer verblijven plaatsen en ook een vogelopvang en reptielenhuis bouwen. De gebouwen moeten uniek zijn en het totaal aantal velden mag je totale kracht niet overstijgen. En let op, 5 kracht is het maximum!
Met de actie Dieren mag je dieren in je dierentuin (naast je tableau) plaatsen. Je controleert of je het juiste verblijf hebt en of je aan overige voorwaarden voldoet. Dan betaal je de kosten, draai je het verblijf op je tableau om (of legt blokjes in het speciale verblijf) en leg je de dierenkaart naast je tableau. Pas dan voer je de effecten op de dierenkaart uit. Mag je meer dieren spelen? Dan voer je eerst bovenstaande stappen uit alvorens je het volgende dier speelt.
Upgrade: Je mag ook dierkaarten binnen het bereik van je reputatie uit het aanbod spelen (tegen extra kosten). Daarnaast krijg je 1 reputatie als je de actie Dieren uitvoert met een kracht van 5.
Met de actie Samenwerking mag je een opdracht op het samenwerkingsbord volbrengen. Afhankelijk van je kracht kun je je reputatie met 2 verhogen, een partnerdierentuin nemen, een universiteit pakken óf een conservatieproject steunen. Bij deze laatste mag je ook een conservatieproject uit handen spelen. Daarna leg je, mits je aan de voorwaarden voldoet, 1 blokje van je tableau op de kaart en neem je de conservatiepunten.
Om een opdracht uit te voeren, moet je een medewerker van je notitieblok bij de opdracht plaatsen. Wil je eenzelfde opdracht later nog een keer doen terwijl er al een medewerker van jou staat? Dan moet je 2 medewerkers inzetten.
Upgrade: Je mag meerdere verschillende opdrachten voltooien en na een opdracht ook een donatie doen. De totale waarde van de opdrachten mag niet hoger zijn dan kracht van je actiekaart. Bij een donatie betaal je geld in ruil voor 1 conservatiepunt. Je plaatst vervolgens een blokje uit je voorraad op het donatieveld.
Met de actie Sponsoring mag je 1 sponsorkaart uit je hand in je dierentuin plaatsen óf de pauzesteen verzetten en geld nemen. Om de sponsorkaart te mogen spelen moet de kracht van deze actie hoog genoeg zijn én je moet aan eventuele voorwaarden op de kaart voldoen. Kies je voor geld? Dan bepaalt de kracht van de actie hoeveel vakjes de pauzesteen opschuift en hoeveel geld je krijgt. Per kracht krijg je 1 munt.
Upgrade: Je mag meerdere sponsorkaarten spelen. Deze mogen ook uit het aanbod komen, als ze binnen je reputatiebereik liggen en je de extra kosten kunt betalen. Kies je voor geld? Dan bepaalt de kracht van de actie hoeveel vakjes de pauzesteen opschuift en hoeveel geld je krijgt. Per kracht krijg je 2 munten.
3.4 – Einde van het spel
Zodra de pionnen van het populariteits- en conservatiespoor elkaar kruisen, wordt het einde van het spel geactiveerd.
- Wordt het einde geactiveerd tijdens de beurt van een speler? Dan komen alle andere spelers nog één keer aan de beurt. De speler die het einde activeerde komt niet meer aan de beurt.
- Wordt het einde geactiveerd tijdens de pauze? Dan komen alle spelers nog één keer aan de beurt.
Na de laatste beurt nemen alle spelers nog punten voor hun Eindtellingkaart(en) en eventuele sponsorkaarten.
Daarna kijkt elke speler hoeveel punten hij of zij heeft.
Kijk eerst hoeveel punten je op het populariteitsspoor hebt (waarde A). Kijk daarna wat de waarde is van het meest rechtse populariteitsvakje dat grenst aan het vak op het conservatiespoor waar jouw pion staat (waarde B). Trek daarna waarde B van waarde A af. Dit is je eindscore.
En ja, het kan voorkomen dat je in de min staat.
Uiteraard wint de speler met de meeste punten (boven 0)!
4 – Ark Nova: Review
Om mijn mening zo goed mogelijk te geven, deel ik deze Ark Nova recensie op in de volgende onderdelen:
- Thema & Vormgeving
- Spelregels & Toegankelijkheid
- Strategie of Geluk?
- Spelmechanisme
- Interactie
- Herspeelbaarheid
Thema & Vormgeving
In Ark Nova ga je een dierentuin bouwen. Dat concept kennen we wel van andere spellen. De meest bekende spellen waarbij je ook zoiets doet zijn voor mij New York Zoo en Berenpark.
Maar in Ark Nova ga je alleen nog iets verder.
Je bouwt niet alleen dierenverblijven die je vult met dieren. Je moet ook samenwerken met dierentuinen uit andere continenten. Hulp inschakelen van universiteiten. Netwerken met sponsors. En misschien wel het belangrijkste: je draagt een steentje bij aan de conservatie van dieren in het wild.
Het thema is niet origineel, maar zo uitgebreid als Ark Nova het neerzet, heb ik nog niet eerder gezien.
De kracht van het thema is tweeledig.
Ten eerste maakt het thema Ark Nova heel tastbaar voor veel spelers. Immers, iedereen heeft wel een beeld bij dierentuinen.
Ten tweede (en dat is misschien nog wel belangrijker) helpt het thema heel erg bij het spelverloop. Er gebeurt veel in Ark Nova. En door het thema voelen al die gebeurtenissen en als die spelmechanismen logisch aan.
Een mooi voorbeeld vind ik de 3 sporen. Je werkt aan populariteit, dat levert bezoekers en omzet op. Daarnaast moet je lijntjes met de zakelijke kant van de dierentuin onderhouden. Laten zien dat jij een bijdrage levert aan conservatieprojecten levert bij wijze van subsidies en andere voordelen op. Tot slot krijg je makkelijker iets voor elkaar met een goeie reputatie.
Het speelmateriaal is verder van goede kwaliteit. Geen hoogstaand kunstje, maar wel degelijk spul.
Qua artwork… tja. Ehm, ik vind het niet echt mooi ofzo. Net als bij Terraforming Mars is gebruik gemaakt van stockfoto’s. Wel vind ik het knap dat er, ondanks stockfoto’s, één soort stijl is neergezet.
En hoewel er waarschijnlijk geen focus op de esthetica van het spel gelegen, kun je merken dat die wel op de functionaliteit van het spel lag. Zo heb ik tijdens de potjes bijna geen symbool hoeven opzoeken. Alles sprak voor zich. Dat is bij zo’n lang spel als Ark Nova erg welkom.
Dus al met al… Het thema en artwork zijn niet per se origineel of mooi, maar vooral functioneel ingezet. En dat werkt erg goed!
Spelregels & Toegankelijkheid
Ik heb de spelregels op een zondag zo’n 3 uur lang, enigszins versnippert over de dag, bestudeerd. En in alle eerlijkheid voelen de spelregels veel te zwaar aan. Yes, ze zijn, voor zover ik kan beoordelen, volledig en uitputtend. Maar ik heb wel de indruk dat de spelregels beknopter konden.
Ark Nova is geen toegankelijk spel.
Wél denk ik dat Ark Nova toegankelijker is dan het in eerste instantie lijkt.
Het spelverloop is namelijk niet zo moeilijk. Je probeert punten te halen en dat doe je door per beurt 1 actie uit te voeren. Dat gegeven leg je best snel uit.
Wat Ark Nova naar mijn mening vooral zwaar maakt is de lange speelduur. Tijdens het spel moet je kaarten lezen, besluiten welke kaarten goed zijn en welke acties je wil gaan uitvoeren. Dit plannen en organiseren kost veel tijd.
Nogmaals, het is niet per se moeilijk, maar het kost wel wat tijd. Mijn eerste potje voor 2 spelers duurde bijvoorbeeld 3,5 uur (inclusief uitleg aan de andere speler).
Strategie of Geluk?
Terminologie blijft altijd leuk.
Er zullen mensen zijn die Ark Nova als strategisch spel bestempelen omdat je weloverwogen keuzes moet maken. Er zullen ook mensen zijn die Ark Nova als geluksspel bestempelen omdat je afhankelijk bent van de kaarten die je pakt (en dus geluk moet hebben).
Wat mij betreft zit het er tussenin.
Ofwel, Ark Nova is tactisch. Je kunt niet veel plannen op de lange termijn. Althans, je kunt een poging doen, maar de kans bestaat dat je niet de kaarten krijgt die je nodig hebt en je strategie dus faalt. Mijns inzien is het beter om te roeien met de riemen die je hebt.
Net zoals bij Wingspan, Everdell en Terraforming Mars geldt:
“Speel met de kaarten die je hebt, niet die je wilt.”
Als je vanuit deze aanpak begint, kun je naarmate het spel vordert, vaak wel leuke combinaties maken. Het belangrijkste is dat je flexibel blijft. Elke beurt even kijken of hetgeen je had bedacht nog steeds de meeste punten gaat opleveren. En daar kun je tactische keuzes maken.
Dit nadenken verklaart overigens ook de langere speelduur die ik eerder in m’n Ark Nova review al noemde.
Spelmechanisme
De voornaamste spelmechanismen in Ark Nova zijn:
- Card Drafting
- Tile Placement
- Set Collection
Card Drafting zie je terug in het verzamelen van kaarten. Deze kaarten kunnen gesloten alsook open liggen. Gezien de handlimiet die je hebt, moet je zorgvuldig om gaan met de beschikbare plaatsen op handen (Hand Management).
Daarnaast plaats je tegels (Tile Placement) op je tableau. Daarmee vorm je jouw park en creëer je verblijven voor dieren. Het plaatsen van tegels wordt veel gebruikt in spellen. En volgens mij vinden mensen het ook gewoon leuk om te doen :).
Een valkuil is wel dat als je je dierentuin te snel volbouwt, je mogelijkheden nogal beperkt worden. Je kunt dan vaak alleen nog maar samenwerkingsopdrachten doen en X-Fiches verzamelen. Op zulke momenten is het jammer dat je niet zo makkelijk dieren kunt verwijderen of verkopen, zodat je daarna toch weer andere acties kunt gebruiken om bijvoorbeeld nóg betere dieren te krijgen.
Uiteindelijk zijn het de sets van dieren die samen met andere kaarten weer punten opleveren (Set Collection).
Het meest interessante concept van Ark Nova vind ik de manier van Acties. Je hebt 5 soorten acties. Die acties zijn relatief eenvoudig. Maar in principe geldt: des te langer je wacht, des te meer de actie waard wordt.
En precies dát geeft de Acties een extra dimensie. Het maakt dat je goed moet nadenken over de volgorde waarin je acties speelt. Tegelijkertijd zul je soms concessies moeten doen. Bijvoorbeeld toch een actie spelen voordat deze Kracht 5 heeft bereikt.
Tot slot vind ik de kruisende scoresporen interessant. Dit hebben we al eens eerder gezien bij Raja’s van de Ganges.
Interactie
Er zit veel passieve interactie in Ark Nova en een beetje agressieve interactie. Met passief bedoel ik dat je meer onbewust met elkaar te maken hebt. Met agressief bedoel ik dat je doelbewust iemand kwaad doet.
Tijdens Ark Nova heerst er veel concurrentie op tafel:
- De dieren die open liggen…
- De bonusfiches op het conservatiespoor…
- Het pauzespoor dat wordt geactiveerd…
Concurrentie speelt de grootste rol bij de conservatiekaarten. Want er zijn slechts 3 plaatsen op elke kaart. En spelers willen natuurlijk de plek bezetten die de meeste conservatiepunten oplevert.
Je bent vaak bezig om zelf het maximale te scoren, en dat gaat onbewust ten koste van andere spelers.
Er zijn echter een paar manieren om andere spelers bewust te naaien. Dat zijn dierenkaarten met Gif-, Hypnose-, Stelen- en Wurgeigenschappen.
- Met gif dwing je een speler 2 kaarten te gebruiken. Doet hij of zij dat niet voordat het pauze is? Dan betalen ze 2 geld per giffiche.
- Met hypnose mag je andermans actie met kracht 1, 2 of 3 gebruiken. De kaart schuift dan ook terug!
- Met stelen kun je geld of een willekeurige handkaart stelen.
- Met wurgfiches wordt de kracht van twee actiekaarten verlaagd met 2.
Er zitten niet veel kaarten in het spel die deze agressieve eigenschappen hebben, maar ze zijn er wel.
Herspeelbaarheid
Ark Nova biedt ontzettend veel variatie qua spel. Kaarten zullen altijd weer anders zijn. Dat geldt voor zowel dierentuin- als conservatieprojectkaarten. Klein detail is dat zelfs de bonusvelden langs het conservatiespoor elke keer anders zullen zijn.
Dus in dit opzicht ligt de herspeelbaarheid hoog.
De enige factor die de herspeelbaarheid voor mij verlaagt, is de lange speelduur. Het is niet dat ik de speelduur erg vind. Nee. Het probleem is dat het spel hierdoor niet vaak op tafel kan komen. Immers, mijn vrienden en familie hebben er niet altijd zin in én er is gewoon niet altijd tijd voor.
Ofwel… in potentie heeft Ark Nova een hoge herspeelbaarheid. Maar ik denk dat het spel in de praktijk minder vaak op tafel zal komen.
Psst: misschien zorgt de Folded Space insert voor Ark Nova er wel voor dat ie vaker op tafel komt!
Mijn Ark Nova review in het kort?
Ik vind Ark Nova een heel goed bordspel. Het is niet origineel, al zijn de lovende, internationale reacties naar mijn mening terecht. Ja, het is een ‘beest’ van een spel, maar het verloopt uitermate vloeiend, het heeft een bekend thema en het bevat meerdere herkenbare spelmechanismen. Ondanks dat het als zware eurogame wordt bestempeld, vind ik persoonlijk dat de complexiteit (mede door de herkenbaarheid) best meevalt. Dan nog even over de olifant in de kamer: de lange speelduur. Tja, dáár kun je niet omheen.
5 – Ark Nova: Waar te koop?
Je kunt het Ark Nova bordspel o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, WhiteGoblinGames.nl, Valhallaboardgames.nl en Spelhuis.be.
Nu ben jij aan de beurt!
In dit blog heb ik je verteld over het bordspel Ark Nova. Het werd bedacht door Mathias Wigge en internationaal uitgebracht door Capstone Games. White Goblin Games (WGG) verzorgt de distributie in Nederland.
Ik liet je foto’s zien van al het speelmateriaal, gaf je de speluitleg én deelde mijn Ark Nova review met je.
Als je nog vragen hebt over dit bordspel, stel ze dan gerust in een reactie. Wil je graag je eigen review delen? Dan hoor ik je mening graag ook in een reactie, zodat andere lezers er nog wat aan hebben :)!
Volgens mij is dit incorrect: Je mag met X-Fiches je kracht nooit hoger dan 5 maken, behalve bij een sponsorkaart.
Ik denk dat er meerdere acties zijn waarbij dat wel kan. Bijvoorbeeld de opgewaardeerde bouwen- en samenwerkingacties.
Je mag echter niet meer dan 5 X-fiches bezitten.
Beste Martijn,
Bedankt voor je reactie op m’n Ark Nova speluitleg, appreciate it!
Toevallig is dit een punt waar ik, gedurende de spellen, de spelregels zorgvuldig heb nagelezen. Ik heb het er zelfs met andere reviewers over gehad.
En de Nederlandstalige spelregels geven aan op bladzijde 8 bij het stukje over X-Fiches: “Een kracht kan nooit groter worden dan 5.”
Op bladzijde 17 staat bij Sponsoring: “Onthoud dat je met behulp van X-Fiches kunt verhogen tot meer dan 5.” Aangezien er sponsorkaarten zijn met 6, leek me dit de uitzondering.
Echter, dit zijn de Engelse regels: “You can use as many X-tokens as you like in one action. With some actions, however, a strength greater than 5 no longer improves the action.”
Dus… ervan uitgaande dat de Engelse regels leidend zijn, zou ik concluderen dat je gelijk hebt en dat het een slechte vertaling betreft.
Ik weet het alleen graag zeker, dus heb Capstone Games even gemaild voor het sluitende antwoord. Zodra ik iets van ze hoor, deel ik dat hier nog ff.
Thanks Martijn!
Groet,
Hans van Spellenwijs.nl
Nog geen reactie gekregen van Capstone?
Beste Pieter,
Helaas nog niet, dus ik ga weer een reminder sturen!
Groet en bedankt voor je geduld,
Hans van Spellenwijs.nl
Beste Pieter,
Ik heb een forum geopend op BoardGameGeek met de vraag. En daaruit komt naar voren dat je voor de acties Bouwen, Samenwerken en Sponsoring X-fiches mag gebruiken om hogere krachten te krijgen. Het maximale aantal fiches is 5.
Dus thanks voor je kritische noot, ik ga het aanpassen :).
Groet en veel speelplezier!
Hans van Spellenwijs.nl
Beste Hans,
Wij hebben een vraag waar we niet uitkomen bij het spelen van Ark Nova.
Telt het onderzoek symbool op de universiteit mee als vereiste die je moet hebben voor het spelen van een dier/sponsorkaart die een onderzoek symbool aan de linkerkant heeft?
Alvast bedankt voor je antwoord!
Groetje kira
Beste Kira,
Bedankt voor je vraag over de Ark Nova spelregels.
Dat symbool telt gewoon mee :).
Mocht je nog iets willen weten, let me know.
Groet en veel speelplezier!
Hans van Spellenwijs.nl
Beste Hans,
Op de dierenkaart van de Siberische tijger staat er bij de rode voorwaarden drie keer het symbool van Azië. Wat wilt dit precies zeggen?
We dachten dat we hiervoor drie partnerdierentuinen van Azië moesten hebben, maar in de spelregels staat dat je maar 1 partnerdierentuin per continent mag hebben.
Groetjes,
Julie
Beste Julie,
Bedankt voor je vraag over de Ark Nova spelregels.
Dit betekent dat je het Azië symbool ten minste 3x bij andere dieren in je dierentuin moet hebben.
Beantwoord dit je vraag :)?
Groet en veel speelplezier gewenst!
Hans van Spellenwijs.nl
Hallo Hans,
Leuk dat jij een blog hebt over bordspellen!
Ik heb een vraag over Ark Nova. Dit is een spel voor 1-4 pers.
Kan je ook een uitbreiding krijgen zodat je dit spel met meer dan 4 (bijv. 6 personen) kan spelen?
Beste Edwin,
Bedankt voor je reactie en vraag bij m’n Ark Nova spel review!
Er is – op dit moment van schrijven – geen uitbreiding beschikbaar om Ark Nova met meer dan 4 personen te spelen.
Wellicht dat dit de toekomst die nog brengt, al acht ik de kans klein. Het is een relatief zwaar en lang spel. Elke extra speler verlengt de speelduur nogal. But I could be wrong :).
Groet en veel speelplezier!
Hans van Spellenwijs.nl
Hoi Hans,
Goede review van Ark Nova en kan mij er helemaal in vinden! Supertof spel om te spelen maar toch nog vaak de handleiding erbij omdat iets nét niet duidelijk is. Dat haalt soms de vaart eruit.
Heb je trouwens gezien dat de print van de actiekaarten ‘kaarten trekken’ niet klopt? Zonder upgrade mag je nog niet happen. Bij mij waren drie kaarten verkeerd gedrukt en eentje goed 😉
Beste Lejanne,
Bedankt voor je reactie bij m’n Ark Nova review.
Leuk om te lezen dat je er zoveel plezier uithaalt!
En scherp hoor. Dat is me destijds niet opgevallen (al speelde we het wel goed, na een aantal uur bestuderen van de spelregels haha). Interessant om te weten, dus bedankt.
Groet en veel speelplezier,
Hans van Spellenwijs.nl
Goedemorgen,
er is mij iets niet duidelijk in het spel. Enkele kaarten geven de directe actie een speciaal verblijf bouwen. Mag je hier dan ook dieren in huisvesten? Het is mij niet zo duidelijk wat je voordeel kan zijn om zo een verblijf te bouwen. Waarschijnlijk zie ik iets over het hoofd. Ik kijk uit naar je reactie
Beste Pieter,
Bedankt voor je vraag over Ark Nova.
De speciale verblijven heb je nodig om kinderboerderijdieren, reptielen en vogels in te huisvesten. Zonder een speciaal verblijf mag je deze dierkaarten niet spelen.
Speel je dus een kaart met één van die 3 diersoorten? Dan dien je een speciaal verblijf ervan te hebben. Op de kaart staat ook hoeveel van die dieren in het speciale verblijf gaan. Voor elk van die dieren leg je een blokje op het betreffende speciale verblijf. Daarbij geldt: vol is vol!
Helpt dit?
Groet en veel speelplezier!
Hans van Spellenwijs.nl
Dag Hans,
ik had het niet over die verblijven. Maar over die waar bv een stokstaartje op staat of een speelplein. Het lijkt me evident dat je in een speeltuin geen dieren huisvest. Maar wat met al die andere verblijven die je kunt bouwen. Bij jouw uitleg over de actiekaart ‘samenwerking’ staat er een foto waar je met de meest rechtse kaart zo een verblijf als directe actie mag uitvoeren. Net nog eens je uitleg overlopen en het gaat blijkbaar over ‘unieke gebouwen’.
mvg
Pieter
Beste Pieter,
Bedankt voor je toelichting.
Dan is je vraag waarschijnlijk: “wat heb je aan unieke verblijven?” Ze nemen immers een plekje in, maar je kunt er geen dieren op plaatsen.
Deze verblijven moet je eigenlijk zien als een soort kosten die je betaalt voor het effect van de sponsorkaart die je ermee krijgt. Vaak levert deze kaart een permanent voordeel op. Bijvoorbeeld als je een bepaald symbool speelt, dat je X of Y krijgt.
Hopelijk verduidelijkt dit het een en ander. Zo niet, let me know.
Groet en veel speelplezier!
Hans van Spellenwijs.nl