In 1896 werden de eerste moderne Olympische Spelen georganiseerd in Attika (ofwel Athene).
Tijdens dit evenement strijden alle sporters van de wereld om de nummer 1 te worden.
Maar niet alleen in sport wordt gestreden om de beste te zijn. Bordspelfanaten doen dat ook bij het bordspel Attika van Marcel-André Casasola Merkle!
Kun jij daar wat hulp bij gebruiken? Lees dan de 8 Attika tips, tactieken en strategieën in dit blog, ga de strijd aan en wordt de nummer 1!
Tip 1: Bouw de juiste gebouwen om je stad heen!
Elke speler sticht altijd een hoofdstad waar hij of zij 6 gebouwen aan mag bouwen. Deze hoofdsteden zijn Athene, Korinthe, Sparta en Thebe. Als je deze bouwt en de ruimte eromheen wordt schaars, geef het Plein, het Gymnasium en het Standbeeld dan altijd voorrang op de Herberg, het Theater en het Orakel. Bij de eerste 3 kun je namelijk nogmaals een gratis gebouw aanleggen (respectievelijk: de Markt, het Stadion en het Museum).
Tip 2: Besteed je amfora’s aan de juiste acties
Met amfora’s kun je een bepaalde actie nog een keer uitvoeren. Ofwel, voor 1 amfora mag je nog een gebouwenfiche omdraaien, nog een gebouwenfiche bouwen of nog een grondstoffenkaart van de stapel trekken.
Ik zou je adviseren om in het begin van het spel altijd voor het omdraaien van een gebouwenfiche te kiezen. Waarom? Omdat je dan met het inwisselen van 2 amfora’s in feite 1 extra beurt krijgt. Namelijk een beurt waarin je 2 gebouwenfiches omdraait. Gebruik je een amfora voor het bouwen van een gebouw óf het trekken van een grondstoffenkaart? Dan moet je dit in feite 3 keer doen om een extra beurt te krijgen.
Naarmate het einde van het spel nadert, zul je echter merken dat het juist weer beter is om gebouwen te bouwen of grondstoffenkaarten van de trekstapel te pakken.
Tip 3: Zorg dat de laatste 2 stapels gebouwenfiches even hoog zijn
Als je ervoor kiest om in je beurt gebouwenfiches om te draaien, dan mag je er 2 omdraaien. Dit moeten er wel 2 zijn van verschillende stapels. Zorg er daarom altijd voor dat je laatste 2 stapels even hoog zijn. Het is niet efficiënt als je in 1 beurt slechts 1 gebouwenfiche moet omdraaien, omdat alle andere fiches al omgedraaid zijn.
Tip 4: Begin gerust een nieuwe stad!
Als je ergens een nieuwe stad wil beginnen, moet je daar 1 grondstoffenkaart extra voor betalen. Dit lijkt soms duur en onnodig. Maar door de juiste plek te kiezen kun je soms juist voordeliger uit zijn, dan wanneer je aan je bestaande stad bouwt. Kies bijvoorbeeld een plek waar veel grondstoffen op de landtegels zitten. Daarnaast creëer je ineens meer bouwplaatsen voor jezelf én blokkeer je wellicht een tegenstander.
Tip 5: Profiteer van landtegels die anderen neerleggen!
Als een stapeltje van je gebouwenfiches leeg is, mag je een nieuwe landtegel plaatsen. Echter, de volgende speler(s) zijn nu eerst aan de beurt. Vaak worden er landtegels neergelegd met 3 of 4 verschillende grondstoffen. Dit is dus het ideale moment om een dorp te beginnen waar je veel grondstoffen voor moet betalen!
Ten eerste kost je dit waarschijnlijk minder grondstoffen, omdat er al 3 of 4 liggen. Ten tweede ben je minder afhankelijk van de kaartjes op je handen. En ten derde naai je naar verwachting je tegenstander. Hij of zij zal een landtegel naar alle waarschijnlijkheid zo plaatsen dat het voor hem of haar gunstig is. Maar bouw jij er dan op? Dan steek je een stokje voor het plan van je tegenstander!
Tip 6: Kies het juiste moment voor het plaatsen van landtegels!
Bovenstaande Attika tactiek laat zien dat het handig is om te profiteren van landtegels die andere spelers neerleggen. Maar ditzelfde geldt voor hen. Zij kunnen net zo goed profiteren van jou. Kies daarom het juiste moment om landtegels te plaatsen. Ofwel, wacht op het juiste moment met het omdraaien van het laatste gebouwenfiche in een stapel.
Wat is dan het juiste moment? Dat is wanneer anderen niet op de door jou neergelegde landtegel kunnen bouwen. En dat is natuurlijk wanneer ze weinig tot geen grondstoffenkaarten hebben.
Tip 7: Let er bij 4 spelers op dat er 2 landtegels te weinig zijn
In een spel met 4 spelers kunnen er in totaal 16 stapels (4 spelers x 4 stapels) van gebouwenfiches leegraken. Maar in een spel van 4 spelers zijn slechts 14 extra landtegels beschikbaar die aangelegd kunnen worden. Dit betekent dat niet alle spelers 4 extra landtegels kunnen aanleggen. Houd hier rekening mee als de stapel met landtegels kleiner wordt en je nog zeker een landtegel nodig hebt!
Tip 8: Houd deze spelregels goed in je achterhoofd!
In de Attika spelregels staan een aantal regels beschreven, maar niet noodzakelijk als Attica tactiek. Aangezien je hier rekening mee moet houden, noem ik ze hieronder nog een keer in het kort:
- Bespaar grondstoffenkaarten door zoveel mogelijk gratis gebouwenfiches neer te leggen.
- Houd goed in de gaten dat geen andere speler (behalve jij zelf :)) 2 tempels verbindt.
- Maak niet alleen combinaties met grondstoffenkaarten, maar ook met grondstoffen op het veld.
Nu ben jij aan de beurt!
Met dit blog ben ik ongetwijfeld niet volledig met het opsommen van Attika tips. Maar ik denk wel dat ik hiermee de belangrijkste Attica tactieken beschrijf, waarmee jij een Attika strategie kunt creëren die je naar de overwinning helpt.
Heb jij zelf nog een leuke Attika tactiek? Deel deze dan in de reacties!
Oja, een praktische tip van een vriend van me: Overweeg om kleine, ronde fiches te kopen. Zodra je een gebouw bouwt, ontstaat er een lege plek op je plateau. Hier kun je dan de fiches op leggen zodat het iets duidelijker is welke gebouwen je al gebouwd hebt.
Voor dit blog wil ik Romeo bedanken voor het actief meedenken en uitlenen van zijn spel!