Aye Sea You! Kaartspel: Review, Speluitleg + Unboxing!

Aye Sea You! Spel: Review, Speluitleg + Unboxing!

“Ahoy logboek. 26 Mei 1716. De Caribische wind sloeg vandaag in onze zeilen. Bij dit geluk konden mijn schobbejakken een prachtig galjoen, dat tot de nok toe gevuld was met goud, edelstenen en rum, succesvol enteren. Onfortuinlijk genoeg bereikte verdwaald buskruit mijn ogen tijdens de strijd. Ik voel het aan m’n water… Nu ik bijna blind ben, is m’n positie net zo wankel als m’n houten been… Het zal me niets verbazen als de bemanning iets van plan is…”

En de kapitein heeft gelijk. Want in Aye Sea You!, een partyspel(letje) met piratenthema, willen de spelers hun handen maar al te graag vuil maken aan muiterij. Maar de kapitein geeft niet zomaar op!

In dit blog laat ik je zien hoe het speelmateriaal er uit ziet, geef ik de speluitleg én deel ik mijn Aye Sea You! review met je.

Voordat je begint met lezen: Bad Guy Board Games gaf mij het spel Aye Sea You! zodat ik er een interessant blogartikel over kon schrijven. Dit artikel is dus gesponsord. Maar ik heb mijn redactionele vrijheid behouden en volledig zelf bepaald wat ik in dit artikel heb gezegd.

Daarnaast heb ik een prototype toegestuurd gekregen. Dit betekent dat artwork, speelmateriaal en spelregels in mijn blog kunnen afwijken van het eindproduct.

Zoals je op een piratenboot meerdere bemanningsleden vind, zo vind je in dit blog meerdere onderwerpen:

  1. Algemene Informatie
  2. Unboxing
  3. Speluitleg
  4. Review
  5. Waar te koop?

1 – Algemene Informatie

  • Soort spel: Partyspel
  • Aantal Spelers: 2-8 Personen
  • Speelduur: 5 Minuten
  • Vanaf Leeftijd: 14 Jaar
  • Uitgever: Bad Guy Board Games
  • Spelauteur: Harry Arthur Nuss
  • Illustrator: Harry Arthur Nuss
  • Te koop bij: Kickstarter

2 – Unboxing

Deze unboxing bestaat uit 2 delen. Eerst geef ik een lijst van het speelmateriaal dat er in de doos zit. Daarna laat ik foto’s zien van het speelmateriaal.

Wat zit er in de doos?

Je krijgt het volgende speelmateriaal bij het spel Aye Sea You!:

  • 28 Kaarten met schatten (7 sets van 4)
  • 1 Piraten ooglapje mét klein gaatje
  • 1 Piraten ooglapje zonder gaatje
  • Doosje met QR code die naar de spelregels linkt

Laten we maar eens naar wat foto’s kijken.

Hieronder zie je de voorkant van de doos:

Aye Sea You! Spel: Voorkant Doos

En dit is de achterkant:

Aye Sea You! Spel: Achterkant Doos

Dit is het ooglapje zonder gat:

Aye Sea You! Spel: Ooglapje zonder Gat

En dit is het ooglapje met een klein gaatje in het midden:

Aye Sea You! Spel: Ooglapje met Gat

En hieronder zie je de 7 verschillende schatten:

Aye Sea You! Spel: Kaarten met Schatten

3 – Aye Sea You!: Speluitleg

Mocht je een vraag hebben over de spelregels van Aye Sea You, stel ‘m dan gerust in een reactie!

Hieronder lees je eerst mijn korte Aye Sea You! speluitleg. Daarna vind je ook nog een uitgebreide uitleg.

Hoe speel je Aye Sea You?

Aye Sea You! is een kort partyspelletje waarbij één speler de kapitein is en de andere spelers de crew zijn.

De kapitein doet 2 ooglapjes om. Het ene ooglapje is dicht en het andere ooglapje heeft een klein gaatje waar je een beetje doorheen kunt kijken. Ondanks slecht zicht, moet de kapitein proberen zijn crew in de gaten te houden.

De Crew wil namelijk muiten! Zij proberen steeds kaarten met schatten aan elkaar te geven, zonder dat de kapitein dit ziet. Word je betrapt door de kapitein? Dan maakt hij dit kenbaar en ben je ‘dood’. Heeft elk crewlid (dood en levend) binnen 5 minuten vier dezelfde schatten op handen? Dan is de muiterij succesvol. Lukt ze dit niet? Dan wint de kapitein.

Hieronder vind je mijn uitgebreidere spelregels van Aye Sea You. Die deel ik op in de volgende onderdelen:

  1. Voorbereiding
  2. Spelverloop
  3. Einde van het spel

3.1 – Voorbereiding

Je kunt Aye Sea You! met 2 t/m 4 spelers doen of met 5 t/m 8. In beide gevallen is het principe hetzelfde, alleen is de voorbereiding en het spelverloop iets anders.

In een spel met 2 t/m 4 spelers gaan alle spelers rond de tafel staan. Neem het aantal sets (4 dezelfde schatten is 1 set) dat gelijk is aan het aantal crewleden+ 2 en schud alle kaarten. Maak vervolgens 9 gedekte stapels (ongeveer even hoog) en leg ze in een halve cirkel rondom de kapitein. De kapitein doet zijn ooglapjes op en je bent klaar om te beginnen.

Aye Sea You! Spel: Startopstelling voor 2-4 Spelers

In een spel met 5 t/m 8 spelers werkt het iets anders. De kapitein gaat ergens staan en alle crewleden pakken een stoel. Daarmee vormen ze een cirkel om de kapitein heen. Neem vervolgens het aantal sets dat gelijk is aan het aantal crewleden. Schud de kaarten en verdeel ze onder de crew. De kapitein doet zijn ooglapjes op en je bent klaar om te beginnen.

Voor beide setups geldt dat crewleden niet te ver uit elkaar moeten gaan staan of zitten. Ze mogen immers kaarten aan elkaar geven.

3.2 – Spelverloop

De crewleden en kapitein hebben ieder een eigen doel:

De crewleden willen muiten en winnen het spel als elk crewlid binnen 5 minuten een set van 4 dezelfde schatten op handen heeft.

Aye Sea You! Spel: Kwartet Gemaakt

De kapitein wil muiterij voorkomen en wint als de crewleden falen. Dit kan op 2 manieren gebeuren:

  • Óf de crewleden slagen er niet in om binnen 5 minuten de kaarten te verdelen.
  • Óf de kapitein kan alle crewleden betrappen en doodschieten.

Het spel bestaat dus vooral uit crewleden die proberen om bepaalde kaarten te krijgen en een kapitein die om zich heen kijkt en probeert ze te betrappen.

In een spel met 2 t/m 4 spelers

In deze variant mogen crewleden eigenlijk alles. Ze mogen praten, rond de tafel lopen (zelfs achter de kapitein langs), kaarten uitwisselen, enzovoorts. Crewleden moeten kaarten van tafel pakken. Per keer mag je 1 kaart pakken!

Er zijn echter twee acties waarbij de kapitein een crewlid kan betrappen:

  1. Zodra een crewlid een kaart van tafel pakt.
  2. Zodra een crewlid een kaart op tafel terug legt.

Mocht de kapitein dit, ondanks zijn beperkte zicht, zien? Dan mag hij ‘BANG!’, ‘AYE SEA YOU!’, ‘YA DUN GOOFED NOW!’ (of iets anders) roepen. In dit geval schiet hij het betrapte crewlid dood.

Aye Sea You! Spel: Gesnapt!

Deze speler moet naast de tafel op de grond liggen en mag niks meer. Wél behoudt dit crewlid zijn of haar kaarten! Levende crewleden mogen namelijk nog altijd kaarten geven- en nemen van dode crewleden. Sterker nog, om het spel te winnen moet ook elk gedode crewlid 4 dezelfde schatten krijgen.

In een spel met 5 t/m 8 spelers

In deze variant mogen crewleden ook alles, behalve van hun stoel komen. Ze mogen dus ook 1 of meer kaarten aan hun directe buurmannen en buurvrouwen doorgeven.

Ook hier zijn 2 acties waarbij de kapitein een crewlid kan betrappen:

  1. Zodra een crewlid een kaart geeft.
  2. Zodra een crewlid zijn of haar kaarten aan een ander laat zien.

Zodra een speler wordt betrapt, schiet de kapitein hem of haar dood en neemt dit crewlid de zogenoemde onschuldige positie in. Dat betekent rechtop zitten, kaarten in je handen en handen rechtop voor je borst (open zijde naar je borst).

Ook nu mogen spelers nog steeds kaarten nemen van- en geven aan dode crewleden.

Het spreekt denk ik voor zich dat de kapitein gedurende het spel zijn of haar ooglapjes niet mag verwijderen en eerlijk moet zijn over het wel of niet betrappen van een crewlid.

3.3 – Einde van het spel

Het spel eindigt dus als:

  1. elk crewlid (levend en dood) binnen 5 minuten vier dezelfde kaarten op handen heeft,
  2. alle crewleden zijn gedood of
  3. de 5 minuten voorbij zijn en de schatten niet zijn verdeeld.

In het geval van #1 wint de crew. In het geval van #2 en #3 wint de kapitein.

4 – Aye Sea You!: Review

Om mijn mening zo goed mogelijk te geven, deel ik deze Aye Sea You! recensie op in de volgende onderdelen:

  • Thema & Vormgeving
  • Spelregels & Toegankelijkheid
  • Strategie of Geluk?
  • Spelmechanisme
  • Interactie
  • Herspeelbaarheid

Thema & Vormgeving

Piraten… doen die het als thema niet altijd goed? Nouja, bij mij wel. Of het nu komt door Pirates of the Caribbean of iets anders. Een piratenthema spreekt mij altijd aan.

Aye Sea You! Spel: Kapitein Hans Kijkt

Het idee achter het spel is dat de bemanning probeert om de kapitein van zijn of haar troon te stoten. Dat dit gebeurt door middel van schatten is weliswaar een beetje gek.

Misschien is het beter om muiterij niet te noemen en het te gooien op het verdelen van schatten zónder de kapitein. Een man minder betekent immers dat er meer voor anderen overblijft. Maargoed, sluit de kapitein buiten en je kunt het met dood bekopen.

Funfact vind ik ook dat de bedenker, Harry Arthur Nuss, de bad guy altijd een hoofdrol in zijn spellen wil geven. Vandaar ook de naam van zijn uitgeverij: Bad Guy Board Games.

Het artwork spreekt mij in alle eerlijk niet echt aan. Hoewel de kaarten een duidelijk onderscheid hebben t.o.v. elkaar, heb ik wel moeite met in een oogopslag zien wat er nu eigenlijk op de kaart staat. Wellicht komt dit door het potlood-effect.

Aye Sea You! Spel: Kwartet Maken

Over de kwaliteit van het speelmateriaal heb ik niets te klagen. De ooglapjes zijn goede kwaliteit én zelfs verstelbaar. Ook de kaarten zijn van goede kwaliteit. Wel zou een ander type doosje mooier zijn.

Spelregels & Toegankelijkheid

Het concept van Aye Sea You! is niet moeilijk en leg je relatief eenvoudig uit. Het zijn meer wat details en speciale situaties die wat extra uitleg behoeven. En daar helpen de spelregels absoluut bij. Bovendien vind ik dat de spelregels een logische opbouw hebben.

Wel had ik wat moeite met het lezen van de originele spelregels. Door het piratenthema was er voor een specifiek lettertype gekozen en dat kon ik niet zo makkelijk lezen. Dit gaf ik als feedback aan de auteur en die zorgde voor een digitale versie met standaardfont Calibri (altijd goed als feedback wordt meegenomen!).

Ondanks de duidelijke spelregels zit er een eh, flaw in het spelverloop. Namelijk dat de bemanning feitelijk al verloren heeft als er nog maar 1 bemanningslid over is. Officieel mag de kapitein niet steeds 1 speler in de gaten houden. Zou hij of zij dat in deze fase alleen niet doen? Dan voelt dat wat gek. En daardoor wordt het laatste bemanningslid dus altijd wel gesnapt.

Daarnaast is het zo dat als er in een potje van 5-8 spelers teveel crewleden sneuvelen, het ook onmogelijk wordt om kaarten te verdelen.

Om het leuk te houden moet je als kapitein dus wel gaan rond kijken en de bemanning een kans geven.

Aye Sea You! Spel: Ooglapje met Bril

Iets anders wat mij opviel was dat de ooglapjes niet heel handig zijn voor brillendragers. Het lapje past niet over de bril. Je kunt ‘m er wel onderdoor doen (en dat gaat prima), maar niet iedereen zal dat fijn vinden.

Aye Sea You! is dankzij z’n eenvoud én korte speelduur (max 5 minuten) een heel toegankelijk partyspel.

Strategie of Geluk?

Er komt geen strategie in het spel kijken. Het is vooral een kwestie van geluk en behendigheid.

Geluk omdat de kaartverdeling op tafel en bij spelers in hun handen bepaalt hoelang de crew uiteindelijk bezig is. Behendigheid omdat je kaarten moet pakken en/of ruilen zonder dat de kapitein dit ziet. Je moet dus snel zijn, de kapitein kunnen afleiden of op het verkeerde been zetten.

Aye Sea You! Spel: Kaarten Ruilen

Spelmechanisme

Aye Sea You! is een partyspel pur sang. Er zijn 2 kenmerkende mechanismen die ik wil benoemen.

De eerste is het asymmetrische karakter. Alle bemanningsleden hebben dezelfde missie, maar de kapitein heeft een ander doel. Deze groepen winnen ieder op een andere manier en daarom is Aye Sea You! ietwat asymmetrisch.

De tweede is speler-eliminatie. De kapitein kan niet worden uitgeschakeld. Alle andere spelers wel. Het kan dus gebeuren dat je direct bij de eerste actie wordt neergeschoten. Dat is balen, al scheelt het wel dat het spel maximaal 5 minuten duurt. Je hoeft niet lang dood te zijn ;).

Aye Sea You! Spel: Hans Dood op Grond

Interactie

Er zit veel interactie in Aye Sea You! Met name de bemanning moet onderling proberen om kaarten goed te verdelen. Ze mogen daarbij gewoon overleggen. Wees jezelf er alleen wel van bewust dat de kapitein alles kan horen!

Onder de interactie valt één cruciaal punt die maakt dat Aye Sea You! slaagt of faalt als spel. En dat zit in de eerlijkheid van spelers.

Aye Sea You! Spel: Kaart Pakken

Zo moet de kapitein écht iemand betrappen en niet zomaar wat roepen als hij de kans groot acht dat een speler iets heeft gedaan. Daar staat tegenover dat de bemanning zich ook aan regels moeten houden. De voornaamste is dat als je gedood bent, je alleen nog maar kaarten mag pakken en/of krijgen. Verder niets.

Herspeelbaarheid

Ik vind de herspeelbaarheid niet heel hoog. Hoewel kaarten altijd anders zullen worden verdeeld, speel je namelijk altijd hetzelfde korte spelletje.

De korte speelduur is natuurlijk wel een voordeel. Je speelt makkelijk wat meer potjes achter elkaar. En dat is vaak wel leuk, omdat meerdere spelers weleens de kapitein willen zijn.

Aye Sea You! Spel: op Tafel

Mijn Aye Sea You! review in het kort?

Ik vind Aye Sea You! een vernuftig partyspelletje. Hoewel het artwork mij niet aanspreekt, vind ik het spelconcept goed bedacht. Er zijn weliswaar wat ‘flauwe’ manieren voor de kapitein om te winnen. Daar moeten óf regelaanpassingen voor komen óf je moet er als speler overheen stappen. Voor liefhebbers van partyspellen lijkt me dat laatste geen probleem.

5 – Aye Sea You!: Waar te koop?

Je kunt het het spelletje Aye Sea You! backen op Kickstarter.

Nu ben jij aan de beurt!

In dit blog heb ik je verteld over het partyspel Aye Sea You! Het werd bedacht door Harry Arthur Nuss en uitgebracht via zijn bedrijf Bad Guy Board Games.

Ik liet je foto’s zien van al het speelmateriaal, gaf je de speluitleg én deelde mijn Aye Sea You! review met je.

Als je nog vragen hebt over dit spelletje, stel ze dan gerust in een reactie. Wil je graag je eigen review delen? Dan hoor ik je mening graag ook in een reactie, zodat andere lezers er nog wat aan hebben :)!

Voor de hoofdafbeelding van dit blog heb ik gebruikt gemaakt van lillolillolillo’s foto via Pixabay en een productfoto van E-Carnavalskleding.nl.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *