Na 2 uitbreidingen voor- en 4 standalone versies van Azul kregen we in de zomer van 2023 eindelijk een reisspel van dit bekende bordspel: Azul Mini.
In dit blog laat ik VEEL foto’s zien, licht in verschillen tussen Azul en Azul Mini toe én deel ik mijn Azul Mini review.
Voordat je begint met lezen: Asmodee gaf mij het spel Azul Mini zodat ik er een interessant blogartikel over kon schrijven. Dit artikel is dus gesponsord. Maar ik heb mijn redactionele vrijheid behouden en volledig zelf bepaald wat ik in dit artikel heb gezegd.
Zoals je in de patronen van vloeren meerdere tegels vindt, zo vind je in dit blog meerdere onderwerpen:
1 – Algemene Informatie
- Naam: Azul Mini
- EAN: 8717371242091
- Soort spel: Reisspel
- Aantal Spelers: 2-4 Personen
- Speelduur: 30-45 Minuten
- Vanaf Leeftijd: 8 Jaar
- Uitgever: Next Move Games
- Spelauteur: Michael Kiesling
- Illustrators: Philippe Guérin & Chris Quilliams
- Te koop bij: bol.com – Spellenrijk.nl – Spellenwinkel.nl – Spelhuis.be
2 – Unboxing
Deze unboxing bestaat uit 2 delen. Eerst geef ik een lijst van het speelmateriaal dat er in de doos zit. Daarna laat ik foto’s zien van het speelmateriaal.
Wat zit er in de doos?
Je krijgt het volgende speelmateriaal bij Azul Mini:
- 101 Steentjes:
- 20 Rode
- 20 Gele
- 20 Zwarte
- 20 Donkerblauwe
- 20 Lichtblauwe
- 1 Startspelersteen
- 4 Dubbelzijdige spelersborden (in plastic tray)
- 9 Fabrieksschijven
- 1 Plastic tray voor de fabrieksschijven
- 1 Blauwe, Linnen Zak
- 1 Azul Mini spelregels (Nederlands)
- 1 Azul Mini spelregels (Frans)
Laten we maar eens naar wat foto’s kijken.
Hieronder zie je de voorkant van de doos:
Dit is de achterkant:
Je opent het doosje aan de bovenzijde en dan kun je onderstaand bakje eruit schuiven:
Je vindt de Azul Mini spelregels terug in een boekje van 12 bladzijden. Je hebt een boekje met Nederlandse en Franse regels:
Je krijgt 4 spelersborden die standaard in een plastic tray geschoven zitten:
De spelersborden zijn dubbelzijdig. Je kunt ze loshalen, draaien en met de andere kant spelen:
De plastic trays bevatten ophogingen om steentjes op hun plek te houden:
Dit zijn de steentjes. Van elk steentje zie je de boven- en onderkant. De startspelersteen zit trouwens precies in het midden tussen de stapel steentjes. Die zie je nu dus niet, maar die ziet er hetzelfde uit als die van het spel (alleen kleiner):
Dan is er nog een plastic tray waar je een aantal fabrieksschijven – afhankelijk van het aantal spelers – in kunt leggen:
En alles past in deze blauwe, linnen zak:
3 – Azul Mini: Speluitleg
De speluitleg van Azul Mini is hetzelfde als die van het originele basisspel. Die uitleg vind je in m’n blog met Azul speluitleg.
Er is overigens één uitzondering.
In de spelregels van het originele spel staat dat je de steentjes waarmee je betaalt apart legt. Zodra de blauwe zak leeg is (en nieuwe steentjes moet trekken), stop je alle steentjes weer in de zak.
In de spelregels van Azul Mini staat dat je steentjes waarmee je betaalt direct terug in de zak doet. Hierdoor kan het verloop dus enigszins veranderen omdat een bepaalde kleur door de geluksfactor vaker uit de zak kan komen.
4 – Azul vs Azul Mini
Hieronder vind je enkele foto’s om wat verschillen in speelmateriaal en formaat tussen de originele Azul en Azul Mini in beeld te brengen.
Links de doos van het originele Azul, rechts de (platte) zak van Azul Mini:
Links het spelersbord van het originele Azul, rechts het spelersbord van Azul Mini:
Links de fabrieksschijven van het originele Azul, rechts de fabrieksschijven van Azul Mini:
Links de steentjes van het originele Azul, rechts de steentjes van Azul Mini:
5 – Azul Mini: Review
Ik ga hier niet specifiek op het spel Azul in. Dat heb ik in m’n Azul review al gedaan. Wel benoem ik hieronder wat gedachten met het oog op deze productie.
De steentjes voelen niet zo degelijk als die van het originele spel. Ik denk dat ze niet het originele materiaal konden gebruiken omdat ze onder elke steen een ronde inkeping hebben gemaakt. Wellicht zou dit de steen breken of de productie duurder maken. Hoe dan ook, de steentjes zijn functioneel en doen wat ze moeten doen.
Dankzij de plastic organizers van de spelersborden blijven de steentjes goed zitten. De ronde inkepingen in de steentjes dragen hier ongetwijfeld aan bij. Dikke thumbs up trouwens voor de schuifjes waarmee je de scores bij kunt houden.
De bakjes van de fabrieksschijven hadden misschien iets hoger gemogen omdat steentjes hier incidenteel uit kunnen vallen als je ze aanvult. Los daarvan is het slim om één plateau te creëren voor de schijven.
Het zakje is van hoogwaardig materiaal. Ik had wel graag gezien dat deze volledig af te sluiten was met bijvoorbeeld een trektouw. Want ondanks de drukknoop (en die werkt goed hoor) kunnen er steentjes uit vallen.
Tot slot was het fijn geweest als er een bakje of zakje bij zat waar je de steentjes (die je moet betalen) in had kunnen doen zodat je ze – als de blauwe zak leeg is – weer in die zak kunt stoppen. De regels van Azul Mini geven weliswaar aan dat de steentjes waarmee je betaalt gewoon terug in de zak kunnen. Hierdoor kan een bepaalde kleur vaker in het spel komen. Dat vind ik zelf wel jammer omdat de willekeur dan iets meer toeneemt.
Mijn Azul Mini review in het kort?
Dus… Hoewel ik wat kritische noten heb op designvlak, ben ik over het algemeen tevreden met deze editie. Het is compact, je hoeft alleen het zakje mee te nemen en je kunt het prima spelen op plekken waar je een tafeltje hebt (niet voor de spelersborden, maar voor de fabrieksschijven). Dat de zak niet voor 100% sluit vind ik de enige, echte gemiste kans. De rest van mijn muggenzifterij betreft ‘first world problems’ waarvan ik denk dat áls ze opgelost zouden worden, de prijs ook hoger uit zou vallen. En dat hoeft nou ook weer niet.
6 – Azul Mini: Waar te koop?
Je kunt het spelletje Azul Mini online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be.
Nu ben jij aan de beurt!
In dit blog heb ik je verteld over de reiseditie van een van de bekendste bordspellen in Nederland: Azul Mini. Het werd bedacht door Michael Kiesling en internationaal uitgebracht door Next Move Games. Asmodee verzorgt de distributie in Nederland.
Ik liet je foto’s zien van al het speelmateriaal, gaf je de speluitleg én deelde mijn Azul Mini review met je.
Als je nog vragen hebt over dit bordspel, stel ze dan gerust in een reactie. Wil je graag je eigen review delen? Dan hoor ik je mening graag ook in een reactie, zodat andere lezers er nog wat aan hebben :)!