Azul is een populair bordspel en wordt veelal geprezen om haar schoonheid en eenvoud met verborgen diepgang.
Lees hier eventueel mijn Azul Review!
De schoonheid en eenvoud ben ik het mee eens. De diepgang niet helemaal. In mijn ervaring (en wie weet verandert die ooit nog) win je bijna altijd als je jouw Azul strategie vormt met de tips en tactieken in dit blog.
Benieuwd? Lees dan snel verder!
1 – Begin te bouwen in het midden
Als je Azul wil winnen moet je zoveel mogelijk tegels tegen elkaar aan kunnen plaatsen. Hier krijg je immers extra punten voor. Maar begin je met de eerste tegel in de hoek? Dan heb je slechts 2 opties om de volgende tegels aangrenzend te maken.
Aan de rand dan? Dan heb je slechts 3 opties om daarna een andere tegel te plaatsen. Dat wordt al beter.Maar begin je in het midden? Dan heb je 4 opties. In mijn ervaring is de belangrijkste Azul strategie: bouw vanuit het midden en maximaliseer je kansen!
2 – Bouw altijd aangrenzend
Als je aangrenzend kunt bouwen, doe dit dan. Ik zie weleens dat vrienden onnodig een gat laten en deze later willen opvullen. Maar daar krijg je niet meer punten door. Kijk maar eens naar onderstaand voorbeeld waarin in beide scenario’s hetzelfde kruis wordt gelegd:
Er worden 5 tegels gelegd. De volgorde loopt van A t/m E. Met het bovenste voorbeeld (steeds aangrenzend leggen) haal je 11 punten. In het onderste voorbeeld zie je dat door een gat te sluiten, je 1 punt minder krijgt. Volgens mij moet je dus, áls het kan, altijd aangrenzend leggen. Reken beide scenario’s anders altijd even uit.
3 – Neem gerust wat minpunten voor lief
Accepteer binnen je Azul strategie dat er minpunten gaan vallen. Ze zijn er en iedereen krijgt ze. De voornaamste oorzaak is dat rijen vol zijn en je noodgedwongen tegels van de tafel moet pakken, die je niet meer kwijt kan.
Maar ook het Startspeler fiche zorgt voor minpunten. Toch is deze vaak cruciaal, omdat je hierdoor zeker bent van bepaalde tegels in een volgende ronde. Die tegels leveren vaak wel meer punten op voor de lange termijn. Neem dus gerust wat minpunten voor lief (als je ze kunt compenseren).
4 – Overweeg om eerst de moeilijke rijen te vullen
Afhankelijk van je Azul strategie kan het raadzaam zijn om eerst de moeilijke rijen te vullen. Dit zijn de rijen waar je 3, 4 of 5 tegels voor nodig hebt. Het vullen van die rijen in 1 ronde vraagt de nodige planning. Door hiermee te beginnen houd je opties open en kun je beter sturen.
De makkelijke rijen (1 en 2) vul je vaak door 1x tegels te pakken. Dat kan vaak nog naar het einde van de ronde toe. Deze Azul tactiek gaat niet altijd op, maar het is zeker het overwegen waard als er een nieuwe ronde begint!
5 – Focus op kolommen, dan pas op rijen en dezelfde kleuren!
Je kunt aan het einde van het spel op 3 manieren bonuspunten verdienen. Complete kolommen, complete rijen én 5 tegels van eenzelfde kleur op je muur.
In mijn ervaring kun je het beste proberen 1 of 2 kolommen af te maken, gevolgd door een rij. Lukt het toevallig om 5 tegels van eenzelfde kleur te leggen? Prima! Maar mijn advies zou zijn om dit laatste een toevalstreffer binnen je Azul strategie te laten zijn.
6 – Naai je tegenstanders
Hier ontkom je niet aan. Zodra alle tegels in het midden van de tafel liggen en elke speler nog maar 1x of 2x mag pakken, ontstaan meestal minpunten. Minimaliseer de jouwe en maximaliseer die van je tegenstander.
Maar kijk ook tijdens het spel welke tegels je tegenstander nodig heeft om dikke punten te scoren. Kun je ze voor zijn of haar neus wegpakken (of naar het midden van de tafel laten schuiven)? Do it!
7 – Trek conclusies uit de tegels die je tegenstander nodig heeft
Door een blik te werpen op de muur van je tegenstander, kun je voorspellen welke tegels hij of zij gaat pakken. Op basis van deze voorspelling kun je 1 of 2 beurten in een ronde vooruitdenken. Sommige tegels kun je dan toch even laten liggen en eerst de andere pakken. Ervan uitgaande dat je tegenstander ze toch niet pakt.
8 – Pas op voor een ‘End in 5 Rounds’ strategie!
Er zijn spelers die Azul zo snel mogelijk tot een eind willen brengen. Daarvoor zijn 5 rondes nodig (5 tegels in 1 rij, waarbij de eerste rij natuurlijk het makkelijkste is). Heeft jouw Azul strategie meer dan 5 rondes nodig? Dan verlies je van de speler die de ‘5-ronden-tactiek’ toepast.
Zie je dus iemand als een idioot de 1e of 2e rij afsluiten? Dan zou mijn voorgestelde Azul tactiek zijn om zoveel mogelijk aangrenzend te bouwen, 1 kolom af te krijgen en anders ook 1 rij te fixen voordat het spel eindigt.
Nu ben jij aan de beurt!
In dit blog heb ik diverse Azul tips, tactieken en strategieën met je gedeeld. Zoals ik aan het begin al zei: mijn ervaring is dat de speler die deze tips aanhoudt, eigenlijk altijd wint. Vooral bouwen vanuit het midden en aangrenzend blijven leggen.
Maar wat is jouw ervaring? Mis ik nog een bepaalde strategie?
En wat is jouw ervaring met de Azul tips in dit blog? Hebben ze tot een overwinning geleid of schoot je er niets mee op? Deel jouw mening een reactie!
Wat ik niet begrijp is dat je adviseert eerst de kolommen te maken. Een kom is namelijk 7 punten waard en vijf van één kleur 10 punten. Het loont dus het meest series van 5 in één kleur te maken voor 10 punten, daarna kolommen van 7 punten, daarna rijen van 2 punten.
Beste JetEls,
Bedankt voor je vraag over m’n Azul tactieken.
Goede vraag ook!
De reden dat ik een kolom adviseer is omdat je naast de 7 punten ook punten krijgt voor aangrenzende stenen.
Bovendien is het moeilijker om alles van 1 kleur te hebben. Daar zijn de stenen relatief schaars voor. Spreiden is makkelijker.
Hopelijk heb ik het zo wat verduidelijkt :).
Veel plezier!
Groet,
Hans van Spellenwijs.nl
Een bijkomend voordeel van een kleur sparen, zijn de cumulatieve punten.
Een kleur ligt sowieso schuin aan elkaar.
Je kunt dan op veel manieren aan elkaar vastleggen:
Elke steen die in de vorm
[] …
… []
Wordt gelegd is 4 punten per keer…
Deze vormen kunnen gemakkelijk gemaakt worden met weinig stenen in de bovenste rijen.
Een kolom geeft 15 punten, maar kost ook 15 tegels, hele specifieke tegels, die precies in die kolom passen…
Beste Yvonne,
Thanks voor die waardevolle tip om Azul te winnen :).
Groet en veel speelplezier,
Hans van Spellenwijs.nl
Als beide spelers deze acht adviezen volgen, komt het vooral aan op elkaar dwarszitten. Om de ander te naaien moet er na jouw beurt een oneven aantal mogelijkheden op tafel liggen. Vijf kleuren bijvoorbeeld. Dan is de ander veroordeeld om de laatste onaantrekkelijke stenen te pakken.
Beste Albertus,
Bedankt voor je reactie. Dat klopt. Daar zit ook mijn ‘bezwaar’ bij dit spel. Er is eigenlijk maar één leidende strategie. Streven een of meerdere spelers die na? Dan komt het aan op geluk.
Groet en veel speelplezier,
Hans van Spellenwijs.nl
Hoi,
Gisteren voor het eerst Azul gespeeld en nu zitten we met een vraag waar we niet uit komen: mag je als er nog twee kleuren tegels liggen en je kunt met een ervan een patroonlijn vol maken, toch voor een tegel kiezen dus je niet meer kwijt kunt en een minpunt voor lief nemen, om de tegenstander 8!!! minpunten in de maag te splitsen?
Ik hoor het heel graag!
Groetjes, Hennie
Beste Hennie,
Bedankt voor je vraag over Azul. Je mag inderdaad de tactische keuze maken om een andere speler op deze manier minpunten te laten scoren.
Volgens mij staat er in de regels ook zoiets als dat je “steentjes die je niet kunt of wilt plaatsen op je vloerlijn moet leggen.” Je mag een ander dus kei en keihard naaien.
Helpt dit :)?
Groet en veel speelplezier!
Hans van Spellenwijs.nl