Het Azul Spel: Uitleg, Unboxing + Mijn Review!

Azul Spel: Unboxing, Uitleg en Review

Het spel Azul kwam in 2017 op de markt en is bedacht door de Duitser Michael Kiesling. Het heeft de nodige nominaties gekregen én heeft diverse malen de prijs binnengesleept.

O.a. de Nederlandse Spellenprijs, Spiel des Jahre en Origin Award voor beste familie prijs staan op naam van het Azul bordspel.

In dit blog geef ik je uitleg over het spel Azul, laat ik zien wat er in de doos zit én geef ik mijn oordeel over Azul in een review.

Vind ik het al die prijzen waard?

Lees snel verder!

Hieronder vind je mijn blog over het Azul bordspel opgedeeld in delen:

  1. Algemene Informatie
  2. Kort Speloverzicht
  3. Wat zit er in de doos?
  4. Azul Spel Uitleg
  5. Azul Spel Review
  6. Azul Spel Kopen?

1 – Algemene Informatie

Eerst even wat praktische informatie van het Azul spel:

  • Soort spel: Bordspel
  • Aantal Spelers: 2-4 Personen
  • Speelduur: Ongeveer 40 Minuten
  • Vanaf Leeftijd: 8 Jaar
  • Uitgever: Asmodee
  • Spelauteur: Michael Kiesling
  • Illustrator: Chris Quilliams
  • Te koop bij: Spellenrijk.nlbol.com

2 – Kort Speloverzicht

“Azuleojos (oorspronkelijk witte en blauwe keramische tegels) waren een uitvinding van de Moren. De versiering viel in de smaak bij de Portugese koning Manuel I tijdens zijn bezoek aan het Alhambra, in het zuiden van Spanje.

Hij was zo onder de indruk van de fabelachtige schoonheid van de Moorse decoraties in het interieur van het Alhambra dat hij zijn eigen paleis in Portugal met soortgelijke tegels liet versieren.

Het is aan jullie om in opdracht van de koning van Portugal de muren van het koninklijke paleis in Evora te verfraaien.”

3 – Wat zit er in de doos?

Onderstaande onderdelen vind je terug in de doos:

  • 100 Harstegels
  • 4 Spelerborden
  • 9 Fabrieksschijven
  • 4 Scorestenen
  • 1 Startspelerfiche
  • 1 Linnen Zakje
  • De Spelregels

Hieronder vind je foto’s van het Azul bordspel. Te beginnen met de voorkant, de achterkant én binnenkant van de doos:

Azul Spel: Voorkant Doos
Azul Spel: Achterkant Doos
Azul Spel: Binnenkant Doos

Het Azul gezelschapsspel is zowel Nederlandstalig als Franstalig. Daarom krijg je ook 2 boekjes met spelregels in elke taal:

Azul Spelregels in het Nederlands en Frans

Tijdens een spelletje Azul moet je de tegels uit de zak graaien. Vandaar een mooi blauw zakje die je dicht kunt maken én 100 tegels. Je krijgt er 20 van elke kleur. De witte tegel met een ‘1’ is het Startspelerfiche.

Azul Spel: Zakje met Tegels
Azul Spel: Startspelerfiche en Tegels

Je spelerstableau is dubbelzijdig bedrukt. Het verschil is dat je aan de ene kant een gekleurde muur hebt en aan de andere zijde een grijze muur. Daar kun je een andere spelvariant op toepassen.

Azul Spel: Bord met Gekleurde Muur
Azul Spel: Bord met Grijze Muur

Bovenop het tableau zie je 100 vakjes. Hier kun je de score op bij houden. Voor elke speler zit er daarom ook een zwart scoreblokje bij:

Azul Spel: Scoreblokjes

4 – Azul Speluitleg

Het doel van Azul is om de meeste punten te halen. Dit doe je door de Muur op je spelerstableau te bekleden met tegels. Zodra een speler een horizontale lijn van 5 tegels in zijn muur heeft gemaakt, eindigt het spel.

Als startopstelling krijgt elke speler een spelertableau en een scoreblokje die hij/zij op de 0 zet. Afhankelijk van het aantal spelers worden er fabrieksschijven in een cirkel op tafel gelegd. Op elke schijf komen 4 tegels. De startspeler legt het Startspelerfiche in het midden van de tafel (tussen alle fabrieksschijven in) en begint het spel.

Een spelletje Azul bestaat uit een variabel aantal rondes, maar elke ronde verloopt wel volgens een vast patroon:

  1. Fabrieksaanbod
  2. Muurbekleding
  3. Voorbereiding op de volgende ronde

1. Fabrieksaanbod

Als een speler aan de beurt is, heeft hij of zij keuze uit 2 acties:

  • Alle tegels van eenzelfde kleur van één fabrieksschijf pakken.
  • Alle tegels van eenzelfde kleur van het midden van de tafel pakken.

Pakt een speler van een fabrieksschijf? Dan schuiven alle andere stenen naar het midden van de tafel. Ze komen dan bij het Startspelerfiche te liggen.

De tegels die je pakt moet je direct plaatsen op één rij van de 5 patroonlijnen. Daarbij geldt het volgende. Je plaatst altijd van rechts naar links en op één rij mag maar één kleur liggen (je mag dus wel dezelfde kleur op meer rijen hebben liggen).

Als je nog tegels overhebt wanneer de rij vol is, dan moet je deze tegels op de Vloerlijn leggen. Dit zijn minpunten voor deze ronde.

Azul Spel: Vloerlijn

Zodra alle tegels zijn gepakt eindigt deze fase.

2. Muurbekleding

Dan is het tijd om de muur te bekleden met stenen. Voor elke volle patroonrij, mag je het rechtersteentje naar de muur verplaatsen. Deze dien je op de kleur in dezelfde rij te plaatsen. De overgebleven steentjes gaan terug in de deksel van de doos. Als alle steentjes op zijn gaan worden de steentjes in de deksel weer als nieuwe voorraad aan de zak toegevoegd.

Hieronder zie je dat de gele patroonrij vol is. Het rechter steentje mag naar de muur. De rode rij is nog niet af. Hier gebeurt nog niks mee.

Azul Spel: Muur Bekleden

Terwijl je de steentjes op de muur plaatst scoor je punten. Werk van boven naar beneden en houd je punten direct bij op het scoreveld.

Grenst er geen andere tegel aan je geplaatste tegel? Dan is deze 1 punt waard.

Grenzen er horizontaal tegels aan je geplaatste tegel? Tel dan al die horizontale steentjes bij elkaar op (inclusief je geplaatste tegel).

Grenzen er verticaal tegels aan je geplaatste tegel? Tel dan al die verticale steentjes bij elkaar op (inclusief je geplaatste tegel).

Het kan dus zijn dat je een tegel plaatst en extra punten scoort voor tegels die verticaal én horizontaal grenzen!

Kijk tenslotte nog even naar de Vloerlijn. Boven elke tegel die hier ligt, staan minpunten. Tel de minpunten bij elkaar op en trek die van je score op het scoreveld af.

3. Voorbereiding van de volgende ronde

Als er nog niemand een horizontale lijn heeft gemaakt, dienen de volgende zaken te worden voorbereid voor de volgende ronde:

  • Alle Fabrieksschijven krijgen weer 4 tegels.
  • Het Startspelerfiche wordt in het midden van de tafel gelegd.

Einde van het spel

Heeft er wél iemand een horizontale lijn gemaakt? Dan vindt er een laatste puntentelling plaats. Dit staat ook afgebeeld op elk tableau.

Azul Spel: Eindscore Puntentelling

Je krijgt nog punten voor:

  • 2 Punten voor elke complete horizontale lijn.
  • 7 Punten voor elke complete verticale lijn.
  • 10 Punten voor elke kleur waarvan je 5 tegels op je muur hebt.

En zoals gezegd, de speler met de meeste punten wint het Azul bordspel!

5 – Azul Spel Review

Toegegeven, Azul werkt in het begin verslavend. Dat zit zo.

Ten eerste ligt er met het Azul gezelschapsspel echt iets degelijks op tafel. Het kwalitatief hoogwaardige materiaal is fijn om op te spelen. Je speelt op een stevig tableau, de steentjes hebben een mooi gewicht en ook de fabrieksschijven buigen niet snel om.

Ten tweede is Azul een bordspel van fijn formaat. Je hebt geen übergrote tafel nodig. Je hoeft niet overal te kijken naar informatie. Alles gebeurt gewoon voor je neus. Vind ik zelf toch altijd wel fijn.

Ten derde vind ik het spelmechanisme goed gevonden. Lekker puzzelen en gedurende het Azul spel al punten scoren, maar niet vergeten dat er aan het einde van het spel óók nog een score-ronde plaatsvindt. Je bent continu bezig om te kijken wat is nu handig? Wat is wijsheid? Wat is de juiste keuze.

En ook al ben je bezig op je eigen tableau, je moet andere spelers wel in de gaten houden. Wat zijn hun plannen? Kun je hun nog dwarsbomen? Of erger, kunnen ze jou gaan dwarsbomen? Zeker als ze dezelfde kleur nodig hebben als jij.

Naarmate ik het Azul spel vaker speelde, werd ik er beter in. En mijn tegenstanders ook. Sterker nog, we ontdekten al snel wat eigenlijk de beste strategie is om Azul te winnen. En daar zit de keerzijde van deze board game. Er lijkt slechts 1 perfecte strategie te zijn.

Lees meer over die Azul strategie!

Weten alle spelers die strategie? Dan wint de speler die net wat meer geluk heeft in het krijgen van steentjes. Weet één speler de strategie? Dan wint deze speler praktisch altijd.

Toen ik en mijn medespelers dit eenmaal doorhadden, was de lol er eigenlijk snel vanaf. En ja, de strategie is toe te passen op beide zijden (gekleurd en grijs) van het speelbord. Daarmee kom ik tot de grootste tegenvaller van het Azul bordspel: de herspeelbaarheid is niet hoog.

En een beetje mierenneuken: ik vind het jammer dat je de score moet bijhouden door met een klein blokje te gaan friemelen op je spelerstableau. De zwarte scoresteen kan ook nog eens makkelijk van zijn plek verschuiven. Maar oké, dit stoort me verder niet. Ik vind het gewoon jammer dat alles zo stevig en degelijk is vormgegeven, behalve het score-element.

Samenvattend mijn Azul spel review: Het degelijke materiaal, het fijne formaat en een interessant spelmechanisme maken Azul leuk om te spelen. Maar heb je eenmaal door hoe het werkt? Dan zullen de meeste potjes Azul op dezelfde manier verlopen. Mijns inziens gaat de lol er dan snel van af. Leuk voor een paar keer dus!

Volg Spellenwijs.nl voor nieuwe spellen en reviews!

Facebook Spellenwijs.nlInstagram Spellenwijs.nl

6 – Azul Spel kopen?

Je kunt het Azul spel bestellen op Spellenrijk.nlbol.com.

Nu ben jij aan de beurt!

Nu ben jij aan de beurt!Na mijn Azul spel review is duidelijk wat ik ervan vind. Maar wat vind jij ervan? Was het een Speelgoed van het Jaar nominatie waard in 2018? Ik hoor jouw mening graag in een reactie!

9 reacties

  1. Wat gebeurt er als je vloerlijn vol is en als je dan nogmeer fiches krijg?

    1. Beste Joes,

      Bedankt voor je vraag! In de spelregels staat het volgende:

      “Als alle vakken van je vloerlijn gevuld zijn, leg dan tegels die je er later nog wil bijleggen voorlopig in het deksel van de doos.”

      Door het woordje ‘voorlopig’ ben ik gaan twijfelen of er later nog iets met die tegels moet gebeuren. Dit kan ik echter niet terug vinden in de spelregels. Volgens mij kun je dus concluderen dat je per ronde niet meer dan 14 minpunten kunt krijgen.

      Hopelijk heb ik zo je vraag beantwoord!

      Succes en veel plezier met Azul!

      Groet,
      Hans van Spellenwijs.nl

  2. Ik vind in de spelregels niet echt terug wat je moet doen in fase 1 als er enkel nog tegeltjes in het midden liggen en je die eigenlijk niet meer kan gebruiken. Mag je dan ‘passen’ of moet je die bij de minpunten leggen?

    1. Beste Liesbeth,

      Bedankt voor je vraag over de Azul spelregels.

      Mijn antwoord is als volgt: dan moet je tóch tegels pakken. Je gaat pas naar fase 2 als alle tegels zijn gepakt.

      Helpt dit?

      Groet en veel speelplezier!
      Hans van Spellenwijs.nl

  3. Hoi Hans,

    We hebben het nu twee keer met de kinderen gespeeld, beide keren met 4 spelers, Max aantal dus.
    Bij beide keren waren de steentjes eerder op dan dat er een speler een horizontale lijn had.
    In de spelregels kunnen we er niets over vinden.
    Denk dat we in het vervolg de rest steentje ipv in de deksel, weer terug in de zak doen.

    1. Beste Emiel,

      Bedankt voor je vraag over het spel Azul.

      Je zult inderdaad steentjes moeten hergebruiken. Wij doen zelf alle steentjes waar we mee ‘betalen’ ook terug in de deksel. Zodra we weer nieuwe nodig hebben, dan doen we alle steentjes vanuit de deksel weer in de zak.

      Bij de Azul uitbreidingen hebben ze daar overigens zogenaamde torens voor. Bij het basisspel dus helaas niet.

      Groet en veel speelplezier!
      Hans van Spellenwijs.nl

  4. De puntentelling is ons niet goed duidelijk. Het valt niet mee om te onthouden welke tegels er al lagen en welke net zijn geplaatst in de muur. Alleen nieuwe tegels tellen toch mee en de daaraan grenzende tegels?

    1. Beste Karen,

      Bedankt voor je vraag over de Azul spelregels en in het bijzonder de puntentelling.

      Op het moment dat je een steentje plaatst, levert dat steentje punten op. Dit kun je het beste van boven naar beneden afwerken. Dus eerst de rij met 1 steen, dan 2, dan 3, enzovoorts. Door dit 1 voor 1 te doen blijft het overzichtelijk.

      Per rij controleer je onderstaande:

      – Plaats je een steentje dat niet grenst aan andere steentjes? Dan is dit steentje 1 punt waard.
      – Grenst het horizontaal aan een of twee steentjes? Dan krijg je 1 punt voor alle steentjes in die rij (inclusief de geplaatste) die direct of indirect grenzen aan je geplaatste steentje.
      – Grenst het verticaal aan een of twee steentjes? Dan krijg je 1 punt voor alle steentjes in die kolom (inclusief de geplaatste) die direct of indirect grenzen aan je geplaatste steentje.

      De scores houd je dus direct bij.

      Helpt dit een beetje?

      Groet en veel speelplezier!
      Hans van Spellenwijs.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *