Bandido Spel: Review, Speluitleg + Unboxing!

Bandido Spel: Review, Speluitleg + Unboxing!

Normaal gesproken zijn het de grote spellendozen die je aandacht trekken, toch? Nou, bij Bandido werkte dat andersom. Dit doosje is namelijk heel erg klein.

M’n ervaring is alleen dat het lastig is om een goed spelletje in een klein doosje te stoppen. Dus laten we maar eens kijken hoe dat bij Bandido zit.

In dit blog vind je foto’s van het speelmateriaal, de speluitleg én mijn Bandido spel review!

Voordat je begint met lezen: Tucker’s Fun Factory gaf mij het kaartspel Bandido zodat ik er een interessant blogartikel over kon schrijven. Dit artikel is dus gesponsord. Maar ik heb mijn redactionele vrijheid behouden en volledig zelf bepaald wat ik in dit artikel heb gezegd.

Zoals de bandiet in de tunnels van Bandido meerdere uitgangen vindt, zo vind je in dit blog meerdere onderwerpen:

  1. Algemene Informatie
  2. Unboxing
  3. Speluitleg
  4. Review
  5. Waar te koop?

1 – Algemene Informatie

2 – Unboxing

Deze unboxing bestaat uit 2 delen. Eerst geef ik een lijst van het speelmateriaal dat er in de doos zit. Daarna laat ik foto’s zien van het speelmateriaal.

Wat zit er in de doos?

Je krijgt het volgende speelmateriaal bij Bandido:

  • 1 Dubbelzijdige superkaart
  • 69 Tunnelkaarten
  • 1 Bandido spelregels (Nederlands & Engels)

Laten we maar eens naar wat foto’s kijken.

Hieronder zie je de voorkant van de doos. Nouja, doosje. Want de afmetingen zin slechts 11cm lang, 6,5cm breed en 3cm hoog.

Bandido Spel: Voorkant Doos

Dit is de achterkant:

Bandido Spel: Achterkant Doos

En de binnenkant:

Bandido Spel: Binnenkant Doos

Je vindt de Bandido spelregels terug op een leaflet die je kunt openvouwen. Op de ene zijde staan de Nederlandse spelregels. Op de andere zijde de Engelse spelregels.

Bandido Spel: Spelregels

Je hebt de zogenaamde Superkaart. Dit is de startkaart. Deze is dubbelzijdig en bevat een makkelijke kant (met 5 uitgangen) en een moeilijke kant (met 6 uitgangen):

Bandido Spel: Superkaart Makkelijke Zijde
Bandido Spel: Superkaart Moeilijke Zijde

En dan zijn er natuurlijk nog tunnelkaarten:

Bandido Spel: Tunnelkaarten

3 – Bandido: Speluitleg

Heb je een vraag over de spelregels van Bandido? Stel ‘m dan gerust in een reactie onder dit blog. Ik beantwoord je vraag zo snel mogelijk!

Hieronder lees je eerst mijn korte Bandido speluitleg. Daarna vind je ook nog een uitgebreide uitleg.

Hoe speel je Bandido?

In Bandido moeten jullie samenwerken om de bandiet tegen te houden, die probeert te ontsnappen via een gangenstelsel. Het spel bestaat uit kaarten met gangenstelsels (en doodlopende eindes).

Elke speler heeft 3 kaarten op handen. Tijdens je beurt leg je één kaart op tafel om het gangenstelsel te verlengen of af te sluiten. Daarna pak je weer een nieuwe kaart. Het doel is om gezamenlijk alle tunnels af te sluiten, voordat de stapel kaarten leeg raakt. Lukt dat? Dan winnen jullie. Lukt het niet? Dan wint Bandido!

Hieronder vind je mijn uitgebreidere speluitleg van Bandido. Die deel ik op in de volgende onderdelen:

  1. Voorbereiding
  2. Spelverloop
  3. Einde van het spel

3.1 – Voorbereiding

Leg de superkaart met de gewenste zijde (makkelijk of moeilijk) midden op tafel. Schud alle tunnelkaarten en vorm een gedekte stapel op tafel. Elke speler trekt vervolgens 3 kaarten. En that’s it. Nu ben je klaar om Bandido te vangen!

Bandido Spel: Startopstelling voor 4 Spelers

3.2 – Spelverloop

De startspeler begint en daarna zijn de spelers na elkaar aan de beurt.

Tijdens het spel mag je gewoon praten, maar je mag je kaarten niet aan elkaar laten zien.

Bandido Spel: Kaart Aanleggen

Als je aan de beurt bent moet je één van je drie handkaarten spelen. Je legt de kaart horizontaal of verticaal aan een andere tunnel. Een open tunnel mag daarbij niet tegen een muur van een andere kaart grenzen. Pas ook op dat je een kaart niet zó neerlegt, dat een een bepaalde tunnel nooit meer afgesloten kan worden.

Daarna trek je één kaart van de trekstapel zodat je weer drie handkaarten hebt.

Bandido Spel: Trekstapel

Kun je geen kaart spelen? Dan leg je alle handkaarten onder de trekstapel en trek je drie nieuwe kaarten. De spelregels vertellen niet of je daarna alsnog een kaart moet/mag aanleggen. Dit kunnen jullie dus samen bepalen.

Nu is de volgende speler aan de beurt.

3.3 – Einde van het spel

Het spel kan op twee manieren eindigen:

  1. Als alle tunnels geblokkeerd zijn.
  2. Als de trekstapel leeg is.

In het geval van optie 1 winnen de spelers. In het geval van optie 2 verliezen de spelers (en wint Bandido).

4 – Bandido Spel: Review

Om mijn mening zo goed mogelijk te geven, deel ik deze Bandido spel recensie op in de volgende onderdelen:

  • Thema & Vormgeving
  • Spelregels & Toegankelijkheid
  • Strategie of Geluk?
  • Spelmechanisme
  • Interactie
  • Herspeelbaarheid

Thema & Vormgeving

Bandido is een boef die via een gangenstelsel onder de grond probeert te ontsnappen uit de gevangenis. Jij en je medespelers zijn de bewakers die proberen te tunnels dicht te gooien, vóórdat Bandido ontsnapt.

Bandido Spel: Kaarten om Supertegel Heen

Ik vind dit een eh, tastbaar thema. Voor zowel jonge kinderen als volwassenen. Iedereen heeft hier wel een beeld bij. Of je nu aan Lucky Luke en de Daltons, de Shawshank Redemption of Escape from Alcatraz denkt.

Daarbij maakt het ’t spelverloop ook logisch. Ieders actie, namelijk het dichten van de tunnel, moet voorkomen dat Bandido ontsnapt.

De kwaliteit van het speelmateriaal is prima. De supertegel is lekker stevig en de rest van de kaarten is de standaard kwaliteit. Vergelijkbaar een spel kaarten.

Het leukste vind ik misschien nog wel het kleine doosje (11 x 6,5 x 3 cm). Dit formaat maakt het tot een van de kleinste spelletjes in m’n bezit.

Al met al een goed thema en een prima productie!

Spelregels & Toegankelijkheid

De Bandido spelregels zijn echt extreem kort. Dat merkte je net misschien al aan m’n speluitleg.

Bandido Spel: Spelregels (in Detail)

Wel had ik nog 2 vragen na het lezen van de spelregels. Echt uitputtend zijn ze dus jammer genoeg niet. Dit waren mijn vragen:

  1. Mag je praten tijdens een potje Bandido?
  2. Mag je na het trekken van 3 nieuwe kaarten nog een kaart spelen?

De Nederlandse uitgever Tucker’s Fun Factory was zo vriendelijk om mijn vragen te beantwoorden:

  1. Ja, dat mag. Maar je mag geen handkaarten laten zien.
  2. Dit is onbekend, maar je kunt als groep bepalen of jullie dat wel of niet willen.

Voor de rest zijn de spelregels duidelijk. En het is dus fijn dat ze zo kort zijn. Dat maakt Bandido heel toegankelijk.

Strategie of Geluk?

Je moet wat geluk hebben met de kaarten die je trekt. Daar ontkom je niet aan. Je kunt bijvoorbeeld het geluk hebben dat je kaarten trekt met weinig uitgangen (en veel afsluitingen) en de pech hebben dat je kaarten trekt met veel uitgangen (en weinig afsluitingen).

Bandido Spel: Handkaarten

En belangrijk blijft: als je een kaart kunt spelen, moet je ‘m ook spelen!

Naast de geluksfactor kun je wel wat slimme keuzes maken. Je kunt bijvoorbeeld vragen aan medespelers om in een gebied geen kaarten aan te leggen, als jij met jouw handkaarten de boel daar kunt dichtgooien. Daarbij mag je ook uitleggen wat voor kaarten je hebt. Dit geeft het spel een tactisch karakter.

Spelmechanisme

Het voornaamste mechanisme van Bandido is Tile Placement (al speel je kaarten). Je legt namelijk om de beurt een kaart neer. Zo vormen jullie samen het speelbord met daarop een gangenstelsel.

Tile placement is op zich een breed mechanisme dat je wellicht kent van Azul, Cascadia, Ark Nova en Terraforming Mars. Het maken van routes herken je misschien wel uit Saboteur, Railroad Ink en Ticket to Ride Europe. Misschien zelfs aan het oude spel De Betoverde Doolhof.

Bandido Spel: Afgesloten Gangenstelsel

Tot slot is Bandido een coöperatief spel. Je speelt met elkaar. Niet tegen elkaar.

Het gevaar bij coöperatieve spellen is dat één speler de leiding kan nemen en alles kan gaan bepalen. Dit gebeurt bijvoorbeeld al snel bij titels als Pandemic, Het Verboden Eiland en Paleo.

Bij titels als Hanabi, De Crew en Menara gebeurt dat minder snel. Hier kan niet één speler de leiding nemen, maar heeft elke speler een even groot aandeel in de overwinning (of het verlies).

Gelukkig valt Bandido in de laatste categorie. Je mag je kaarten niet aan elkaar laten zien. Uiteindelijk zal je dus zelf moeten inschatten wat het slimste is.

Interactie

De interactie in Bandido zit in het samenwerken. Je zult naar andere spelers moeten luisteren, je zult goed moeten uitleggen wat je bedoelt en je zult anderen moeten vertrouwen. Zij hebben nu eenmaal ook een aandeel.

Vertrouwen moet je overigens niet alleen hebben in iemands kunnen, maar ook in zijn off haar eerlijkheid. Individuele spelers kunnen valsspelen. Ze kunnen bijvoorbeeld zeggen dat ze geen kaart kunnen aanleggen en vervolgens 3 nieuwe kaarten pakken. En er is niemand die dat kan controleren. Daar zit wat mij betreft een probleem in Bandido.

Als er mogelijke valsspelers in je groep zitten, dan bestaat de kans dat je niet eerlijk kunt winnen.

Bandido Spel: Kaarten op Hand

Herspeelbaarheid

Geen enkel potje Bandido zal hetzelfde zijn. Dat geeft dus een basis voor een goede herspeelbaarheid.

En voor spelers die van iets eenvoudigs houden, denk ik ook dat de herspeelbaarheid goed genoeg is. Je zult Bandido af en toe op tafel leggen. Misschien speel je het nog wel 2 of 3 keer achter elkaar.

Maar als je van uitdagendere coop spellen houdt, dan ben je hier wat eerder op uitgekeken. Je legt dan waarschijnlijk liever een iets groter spel op tafel, zoals De Avonturen van Robin Hood, Wonderboek of Brieven uit Whitechapel.

Bandido Spel: op Tafel

Mijn Bandido spel review in het kort?

Oké. Misschien heb ik tunnelvisie, maar ik vind Bandido een knap bedacht coöperatief spel. Het laat zien hoe leuk pure eenvoud kan zijn. Blijkbaar heb je alleen een duidelijk thema, kaartjes en makkelijke spelregels nodig om een toegankelijk familiespelletje in huis te halen. Bovendien maakt het kleine formaat dat je het ook makkelijk buitenshuis kunt spelen!

5 – Bandido: Waar te koop?

Je kunt het kaartspel Bandido online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl en Spelhuis.be.

Nu ben jij aan de beurt!

In dit blog heb ik je verteld over het kaartspel Bandido. Het werd bedacht door Martin Nedergaard Andersen en internationaal uitgebracht door Helvetiq. Tucker’s Fun Factory verzorgt de distributie in Nederland.

Ik liet je foto’s zien van al het speelmateriaal, gaf je de speluitleg én deelde mijn Bandido kaartspel review met je.

Als je nog vragen hebt over dit spelletje, stel ze dan gerust in een reactie. Wil je graag je eigen review delen? Dan hoor ik je mening graag ook in een reactie, zodat andere lezers er nog wat aan hebben :)!

Voor de hoofdafbeelding van dit blog heb ik gebruik gemaakt van foto’s van Feestkleding365 en Klaus Stebani via Pixabay.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *