De 15 Bekendste en Populairste Bordspellen van dit moment!

Bekende en Populaire Bordspellen

Wat zijn nou bekende en populaire bordspellen? Om die vraag te beantwoorden heb ik een enorme lijst met bordspellen door Google heen gehaald om te kijken hoeveel er naar gezocht wordt.

Op basis van het zoekvolume (het gemiddeld aantal keer dat er per maand naar een spel wordt gezocht) heb ik een lijst gevormd van de 15 meest bekende en populaire bordspellen!

Voordat je begint met lezen: enkele bekende gezelschapsspellen in dit blog zijn gesponsord door uitgevers. Ik kreeg ze eerder om er een review over te schrijven of omdat ik het waardige spellen vond om aan dit blog met bekende bordspellen toe te voegen. Ondanks de sponsoring is de inhoud onafhankelijk op basis van zoekvolume bepaald.

15: Everdell

Everdell Bordspel: op Tafel

Everdell Bordspel: Arbeiders en Gebeurteniskaarten in de Ever Tree

Everdell Bordspel: Arbeiders op het Speelbord

Everdell Bordspel: Speelbord in Detail

Everdell Bordspel: Trekstapel onder de Ever Tree

Everdell Bordspel: Kaarten in je Hand

Everdell Bordspel: Volle Stad

 • Uitgever: White Goblin Games
 • Aantal spelers: 1-4 Personen
 • Speelduur: 60-90 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 10 Jaar
 • Soort: Kennerspel

Diep in de bossen van de lieflijke vallei Everdell ga jij met jouw boswezens een stad stichten. Je plaatst arbeiders op locaties om grondstoffen te verzamelen. Daarmee kun je gebouwen bouwen en boswezens naar je stad halen. Na vier seizoenen gaan de dieren in winterslaap en eindigt het spel. De speler met de meeste punten wint dit spel.

> Lees hier mijn uitgebreide Everdell review!

De hekkensluiter van deze lijst met meest bekende bordspellen is Everdell. Dit bordspel heeft sinds 2019 vele harten weten te veroveren met haar prachtige looks. Ik denk dat dit onder de tactische bordspellen van White Goblin Games het paradepaardje is. Inmiddels zijn er diverse Everdell uitbreidingen op de markt gebracht en ik verwacht dat dit spel de komende jaren nog wel iets aan bekendheid kan winnen.

Je kunt dit populaire bordspel online bestellen op o.a. bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl en Spelhuis.be.

14: Carcassonne

Carcassonne Jubileumeditie 2021: op Tafel

Carcassonne Jubileumeditie 2021: Pijl Wijst Naar Buiten

Carcassonne Jubileumeditie 2021: Volle Stad

Carcassonne Jubileumeditie 2021: Feest in de Stad

Carcassonne Jubileumeditie 2021: Pijl Wijst Naar Nieuwe Tegel

Carcassonne Jubileumeditie 2021: Volle Tafel

Carcassonne Jubileumeditie 2021: Scoretableau op Tafel

NB: Bovenstaande foto’s zijn van de Carcassonne Jubileumeditie. Dit artwork wijkt ietwat af van de reguliere editie, maar de foto’s geven in ieder geval een goede indruk van het spel.

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 2-5 Personen
 • Speelduur: 45 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 7 Jaar
 • Soort: Familiespel

In Carcassonne leggen spelers om de beurt een tegel aan het speelgebied op tafel. Nadat je een tegel hebt gelegd, mag je daar één van je meeples opzetten. Je kunt ‘m op een straat, stad of klooster zetten. Gaan deze bouwwerken af? Dan krijg je extra punten en je krijgt je meeple terug. Je kunt meeples ook in de weide leggen. Deze zijn aan het einde van het spel veel punten waard, maar je krijgt ze niet meer terug. Als de tegels op zijn wint de speler met de meeste punten.

Carcassonne was, o.a. met Catan en Ticket to Ride Europe, één van de spellen die mij kennis liet maken met moderne bordspellen. Ik blijf dit nog altijd een van de beste bordspellen ooit vinden. Het concept is vrij eenvoudig en toch zit er, afhankelijk van hoe fel je wil spelen, aardig wat tactiek in. Ik merk dat Carcassonne in populariteit de laatste jaren wat is gedaald. Ondanks dat heeft het nog steeds een vermelding in dit overzicht met populaire bordspellen.

Je kunt dit bekende gezelschapsspel online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, 999Games.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

13: Azul

Azul Spel: op Tafel

Azul Spel: Steentjes in Zak

Azul Spel: Prachtige Steentjes

Azul Spel: Voorraad / Markt

Azul Spel: Steentjes in Bouw-Rij

Azul Spel: Steentjes op Spelersbord

Azul Spel: Score Bijhouden

 • Uitgever: Next Move Games
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 45 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort: Familiespel

In Azul gaan jij en je tegenstanders de muren van het koninklijk paleis in Evora (Portugal), verfraaien met keramische tegels. Tijdens je beurt kies je een schijf (of het midden van de tafel) en pak je alle tegels van één kleur naar keuze. Deze tegels plaats je op een bouw-rij. Die rijen hebben plek voor 1 t/m 5 tegels. Moet je tegels pakken maar kun je ze niet kwijt? Dan leveren ze minpunten op. Uiteindelijk scoor je punten voor complete rijen, kolommen én kleuren en wint de speler met de meeste punten.

> Bekijk hier mijn Azul review!

Hoewel de populariteit van Azul ietwat is afgenomen, blijft het nog altijd een bekend bordspel. Sterker nog, dit spel heeft lange tijd op #1 gestaan van de hoogst gewaardeerde abstracte bordspellen op BoardGameGeek. Onlangs nam Cascadia die plek over. En hoewel ik dat ook een beter spel vind, is Azul nog altijd veel bekender.

Je kunt dit bekende bordspel online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

12: Dixit

Dixit Odyssey: op Tafel

Dixit Odyssey: Gespeelde Kaarten

Dixit Odyssey: Konijnen op het Scorespoor

Dixit Odyssey: Handkaarten

Dixit Odyssey: Trekstapel & Aflegstapel

Dixit Odyssey: Stemmen van Groen

Dixit Odyssey: Stemmen van Geel

Dixit Odyssey: Stemmen van Wit

Dixit Odyssey: Kaarten Voorbeelden 1

Dixit Odyssey: Kaarten Voorbeelden 2

Dixit Odyssey: Kaarten Voorbeelden 3

Dixit Odyssey: Kaarten Voorbeelden 4

NB: De foto hierboven is van Dixit Odyssey. Deze heeft een ander speelbord, maar het idee van kaarten is hetzelfde.

 • Uitgever: Libellud
 • Aantal spelers: 3-12 Personen
 • Speelduur: 30 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort: Partyspel

In Dixit Odyssey krijgen spelers geïllustreerde kaarten op handen. Ze zijn na elkaar de ‘verteller’. De verteller kiest heimelijk een kaart uit zijn of haar hand en zegt er één woord bij. Alle andere spelers kiezen ook een kaart uit hun hand, passend bij het woord. Daarna voeg je alle kaarten samen, schud ze en legt ze open op tafel. Spelers moeten nu raden welke kaart van de verteller was. De verteller krijgt punten als ten minste 1 iemand zijn of haar kaart raadt, maar 0 punten als iedereen ‘m raadt. Spelers die goed raden krijgen ook punten. En als je niet de verteller bent en jouw kaart wordt gekozen krijg je ook punten. De speler die als eerste 30 of meer punten haalt wint.

> Lees hier mijn uitgebreide Dixit Oddysey review !

Afgaande op partygames begon het voor mij allemaal met 30 Seconds en Codenames. Dixit was echter de underdog en won na release snel aan terrein bij ons op tafel. Tot de dag van vandaag spelen we hem nog altijd met plezier. Inmiddels zijn er talloze uitbreidingen uitgebracht. En dat niet alleen. Er zijn meerdere spellen geïnspireerd door Dixit, waaronder Mysterium, Detective Club en Stella Dixit Universe. Overigens raad ik je aan Dixit Odyssey te kopen in plaats van de standaardeditie. Lees hier waarom.

Je kunt dit populaire bordspel online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

11: Wingspan

Wingspan Bordspel: op Tafel

Wingspan Bordspel: Vol Spelerstableau

Wingspan Bordspel: Actie Uitvoeren

Wingspan Bordspel: Open Vogelkaart Kiezen

Wingspan Bordspel: Vogelkaarten in de Hand

Wingspan Bordspel: Dobbelstenen in Vogelhuisje

Wingspan Bordspel: Fraai Speelmateriaal

Wingspan Bordspel: Punten voor Doeltegels

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 1-5 Personen
 • Speelduur: 60-90 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 10 Jaar
 • Soort: Kennerspel

Als vogelliefhebber probeer je de beste leefomstandigheden voor vogels te creëren. Je kunt diverse acties doen, maar de voornaamste is vogelkaarten in leefgebieden op je spelersbord leggen. Doe je de actie van zo’n leefgebied (voedsel verzamelen, eieren leggen of nieuwe kaarten trekken)? Dan activeer je ook eigenschappen van vogels. Wie na 4 rondes de meeste punten heeft met o.a. vogels, bonuskaarten, eieren en opgeslagen voedsel, die wint het spel.

> Lees hier mijn uitgebreide Wingspan review!

Waar Everdell het tactische paradepaardje van White Goblin Games is, is Wingspan de tactische hoogvlieger van 999 Games. Het spel kreeg internationaal veel lof en ook in Nederland groeide de populariteit snel. Komt het door de vogels? Komt het door de toegankelijkheid van het spel? Of zit het ergens anders in? Wat de reden ook is, op dit moment van schrijven heeft Wingspan een plek in deze lijst met populaire bordspellen verdiend!

Je kunt dit bekende bordspel online bestellen op o.a. bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, 999Games.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

10: Stratego

Oud Spel: Stratego

 • Uitgever: Jumbo
 • Aantal spelers: 2 Personen
 • Speelduur: 45 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort: Klassiek bordspel

In Stratego plaatsen jij en je tegenstander in het geheim een leger, bommen en een vlag. Daarna mag je om de beurt een speelstuk verplaatsen. Plaats je een speelstuk op het speelstuk van de tegenstander? Dan vergelijk je de rang van de soldaten op die speelstuk en verwijder je de laagste rang uit het spel. Dit doe je net zolang totdat een speler de vlag van de ander heeft gevonden. Maar pas op voor bommen!

Dit klassieke bordspel voor 2 personen heb ik veel goede herinneringen aan. Misschien wel omdat dit een van de weinige spellen was die ik vaak won. Het geheim? Ik nam de gok en plaatste mijn vlag open en bloot. Geen bommen of sterke soldaten er omheen, niks. Vond de tegenstander bommen? Dan gingen ze daar zoeken. Net zolang tot ze er niks meer van snapten. Man dat was heerlijk. Trouwens, dit bordspel werd al uitgebracht in 1946 en is tot de dag van vandaag nog altijd een van de bekendste bordspellen.

Je kunt dit bekende bordspel online bestellen bij o.a. bol.com, Spellenrijk.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

9: Codenames

Codenames Spel: op Tafel

Codenames Spel: Woorden in Raster

Codenames Spel: Patroon

Codenames Spel: Huurmoordenaar

Codenames Spel: Spiontegels

Codenames Spel: Slachtoffer Open

Codenames Spel: Woorden

Codenames Spel: Zandloper Loopt

 • Uitgever: White Goblin Games
 • Aantal spelers: 2-8 Personen
 • Speelduur: 20 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 10 Jaar
 • Soort: Partyspel

In Codenames strijden 2 teams met elkaar om als eerste hun kaarten in een gevormd raster op tafel te vinden. Elk team heeft een spelleider die als enige weet welke kaarten zijn of haar team moet raden. Met slechts één woord en één getal moet de teamleider steeds hints geven zodat zijn of haar team de juiste kaarten kan aanwijzen. Kijk uit: wijs je een verkeerde kaart aan? Dan kan dat in het voordeel van de tegenpartij zijn en zelfs tot het verlies van jullie team leiden!

Ik vind Codenames een van de beste partygames ooit. Er zit weinig in de doos, maar je krijgt toch een heleboel. Dankzij de enorme hoeveelheid kaartjes en combinatiemogelijkheden zal je niet snel uitgekeken zijn op dit bekende bordspel. Het is een ideaal spel voor grotere groepen waarbij je in teams speelt. De creativiteit wordt lekker geprikkeld door de bedenker van hints alsook de teamgenoten die de aanwijzing moeten ontcijferen. Heel knap bedacht en daarom ben ik blij om te zien dat Codenames in aanmerking komt voor dit overzicht met populaire bordspellen.

Je kunt dit bekende bordspel o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

8: Cluedo

Nostalgisch Bordspel: Cluedo

 • Uitgever: Hasbro
 • Aantal spelers: 2-6 Personen
 • Speelduur: 60 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort: Klassiek bordspel

In Cluedo zijn jij en je tegenstanders detectives die moeten uitvogelen wie Dr. Black heeft vermoord, met welk wapen het is gedaan én in welke kamer. Je hebt 3 soorten kaarten: personen, wapens en ruimtes. Van elke soort wordt er één heimelijk in een envelop gedaan. De rest wordt verdeeld over de andere spelers.

Tijdens je beurt werp je een dobbelsteen en verplaats je jouw pion. Komt deze in een ruimte? Dan mag je daar een theorie (combinatie van persoon, wapen en ruimte) opnoemen. Met de klok mee moet één speler één van de kaarten die jij zojuist noemde alleen aan jou laten zien om de theorie te ontkrachten. Zo kun je middels deductie personen, wapens en ruimtes wegstrepen. De speler die als eerste zijn theorie juist toetst, wint dit nostalgische bordspel!

Toen ik nog jong was, ergens in de jaren 90, speelde ik Cluedo echt alleen maar door dingen weg te strepen die ik vroeg en te zien kreeg. Echter, als je goed oplet en de juiste conclusies trekt, kun je middels deductie ook leren van wat andere spelers vragen en (mogelijk) te zien krijgen. Toen ik dit jaren later ontdekte, werd dit populaire gezelschapsspel een heel nieuw leven ingeblazen.

Je kunt dit bekende bordspel online bestellen bij o.a. bol.com, Spellenrijk.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

7: Catan

Catan Bordspel: op Tafel

Catan Bordspel: Eiland

Catan Bordspel: Dobbelstenen

Catan Bordspel: Struikrover

Catan Bordspel: Dorp

Catan Bordspel: Stad

Catan Bordspel: Graan, Wol en Erts

Catan Bordspel: Steen, Hout en Ontwikkelingskaarten

Catan Bordspel: Aflegstapel met Vooruitgangskaarten

Catan Bordspel: Grootste Riddermacht

Catan Bordspel: Gespeelde Ontwikkelingskaarten

Catan Bordspel: Langste Handelsroute

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 3-4 Personen
 • Speelduur: 75 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 10 Jaar
 • Soort: Klassiek bordspel

In Catan proberen alle spelers de machtigste heerser te worden van het gelijknamige eiland. Je begint met enkele nederzettingen die grenzen aan specifieke tegels (bos, berg, weide, enzovoorts). Alle tegels hebben een getal tussen 2 en 12. De actieve speler gooit de dobbelstenen, maar alle spelers krijgen grondstoffen als hun nederzetting grenst aan het geworpen getal. Met die grondstoffen probeer je straten, dorpen en steden te bouwen alsook ontwikkelingskaarten te kopen. De speler die als eerste 10 punten heeft, wint het spel.

Nadat ik klassiekers als Cluedo, Stratego en Risk kapot had gespeeld, begon ik met vrienden aan Catan. Dit spel van de overleden Klaus Teuber opende voor ons de wereld naar moderne bordspellen. En ondanks het uiteenlopende aanbod, is er niet echt een goed alternatief voor Catan. Het verzamelen van grondstoffen, het handelen, het opbouwen, het concurreren… Ik speel het niet vaak meer, maar moet toegeven dat dit bekende bordspel absoluut z’n charmes heeft!

Je kunt dit bekende bordspel online bestellen bij o.a. bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, 999Games.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

6: Risk

Nostalgisch Bordspel: Risk

 • Uitgever: Hasbro
 • Aantal spelers: 2-6 Personen
 • Speelduur: 120+ Minuten
 • Vanaf leeftijd: 10 Jaar
 • Soort: Klassiek bordspel

In Risk strijden jij en je tegenstanders voor world domination. Elke speler krijgt een missie en begint met een startkapitaal aan legers, verspreid over het speelbord. Je kunt passen en extra legers krijgen of aanvallen om regio’s te veroveren. Zowel aanvaller als verdediger werpen dobbelstenen en de uitkomst bepaalt welke legers sneuvelen. Behaalt een speler zijn of haar missie óf blijft de persoon als enige over? Dan wint deze het nostalgische bordspel Risk.

Risk was voor mij het eerste bordspel die ik tot diep in de nacht speelde. Urenlang zaten m’n vrienden en ik aan een te kleine salontafel. We bedachten tactieken, probeerden elkaar te manipuleren en anderen op te stoken. Ja… Risk kan het slechtste in een mens naar boven halen :). Ik speel het niet meer, maar mocht iemand het vragen? Dan zou ik geen nee zeggen. Het werd bedacht in 1959 en sindsdien behoort het tot een van de bekendste bordspellen out there!

Je kunt dit bekende bordspel online bestellen bij o.a. bol.com, Spellenrijk.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

5: Mens Erger Je Niet

Oud Bordspel: Mens Erger Je Niet

 • Uitgever: Jumbo
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 45 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 5 Jaar
 • Soort: Klassiek bordspel

In Mens Erger Je Niet moet je jouw 4 pionnen rond het bord laten gaan en ze parkeren in de laatste vier vakjes. Maar je pionnen staan in een soort basis. Gooi je een 6? Dan mag je een pion op het speelbord zetten. Met de volgende worpen kun je deze pion vooruit zetten. Landt andermans pion op die van jou? Dan moet je pion terug naar de basis (heel ergerlijk dat). De speler die als eerste zijn 4 pionnen op de eindvelden heeft, wint dit k**spel!

Denk niet aan de roze olifant, en dan doe je het toch. Mens, erger je niet en dan doe je het toch! Of nouja, ik dan. Dit populaire bordspel behoorde zonder twijfel tot mijn meest gespeelde spellen toen ik jong was. Maar wauw, wat heb ik het vaak vervloekt. Of eigenlijk m’n tegenstanders. Want zij gooiden goed en ik niet :p. Voor mij is het veel nostalgie en veel mensen delen dit. Daarom komt Mens Erger Je Niet in deze lijst met bekende gezelschapsspellen!

Je kunt dit bekende bordspel online bestellen bij o.a. bol.com, Spellenrijk.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

4: 30 Seconds

30 Seconds: op Tafel

30 Seconds: Scorepionnen op Speelbord

30 Seconds: Geworpen Dobbelsteen

30 Seconds: Kaart Er Uit

30 Seconds: Zandloper die Loopt

30 Seconds: Kaart Er In

30 Seconds: Kaarten Voorbeelden 1

30 Seconds: Kaarten Voorbeelden 2

30 Seconds: Kaarten Voorbeelden 3

30 Seconds: Kaarten Voorbeelden 4

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 4-24 Personen
 • Speelduur: 45 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 12 Jaar
 • Soort: Partyspel

Je speelt 30 Seconds in 2, 3 of 4 teams van minimaal 2 spelers. Teams zijn na elkaar aan de beurt. Tijdens een beurt pakt één speler een kaartje met daarop 5 woorden. De speler krijgt 30 seconden de tijd om de 5 woorden door zijn of haar teamgenoten te laten raden. Daarbij mag de speler van alles zeggen, maar niet de woorden die op het kaartje zelf staan. Met juiste woorden verplaats je jullie pion naar voren. De groep die als eerste het einde haalt, wint het spel.

Wat mij, sinds ik verzot ben op bordspellen, altijd opvalt is dat 30 Seconds het goed doet. Kleine groepjes, maar ook zeker bij grote groepen. Het scheelt dat je meerdere teams maakt waardoor je niet op een beurt van elke speler hoeft te wachten. Dit gecombineerd met de tijdsdruk waaronder je moet presteren en de vindingrijkheid van spelers die woorden omschrijven, zorgt meestal voor hilarische momenten. Precies dat maakt 30 Seconds denk ik al jaren zo’n populair bordspel in Nederland.

Je kunt dit populaire bordspel online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, 999Games.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

3: Ticket to Ride Europe

Ticket to Ride Europe: op Tafel

Ticket to Ride Europe: Handkaarten

Ticket to Ride Europe: Bestemmingskaarten

Ticket to Ride Europe: Drukte op het Speelbord

Ticket to Ride Europe: Groene en Rode Treintjes

Ticket to Ride Europe: Stations

Ticket to Ride Europe: Punten

Ticket to Ride Europe: Zuidwest Europa

Ticket to Ride Europe: Noordwest Europa

 • Uitgever: Days of Wonder
 • Aantal spelers: 2-5 Personen
 • Speelduur: 30-45 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort: Familiespel

In Ticket to Ride Europe gaan spelers routes bouwen over de landkaart van Europa. De ruimte is echter beperkt, dus wacht niet te lang met bouwen. Elke beurt mag je 1 actie doen: nieuwe treinkaarten pakken, een route bouwen, nieuwe bestemmingskaarten nemen óf een station bouwen. Routes en voltooide bestemmingskaarten leveren punten op. Maar pas op, onvoltooide bestemmingskaarten zijn minpunten waard. De speler met de meeste punten wint.

> Bekijk hier mijn uitgebreide Ticket to Ride Europe review !

Ticket to Ride is altijd al een van de beste gateway games geweest. Het is geschikt voor iedereen die een keer iets anders wil proberen dan de klassieke, oude bordspellen. Er zijn talloze Ticket to Ride uitbreidingen, stand-alones én een paar jubileumedities uitgebracht. En de uitgever lijkt dat spoor te blijven volgen omdat er reeds nieuwe varianten zijn aangekondigd. Funfact: volgens Asmodee was Ticket to Ride in 2020 het best verkochte bordspel van Nederland. Die populariteit is nog steeds niet ingedamd!

Je kunt dit bekende bordspel o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

2: Rummikub

Klassiek Spel: Rummikub

 • Uitgever: Goliath
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 60 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort: Klassiek bordspel

Rummikub bestaat uit 106 steentjes, 2 setjes van de kleuren rood, zwart, blauw en geel met de nummers 1 t/m 13. Elke speler krijgt een aantal steentjes. Elke beurt mag een speler passen en een steentje pakken, combinaties van minimaal 3 steentjes (oplopend of dezelfde cijfers) op tafel leggen óf steentjes aan bestaande combinaties op tafel leggen. De speler als eerste zijn of haar steentjes op heeft, wint het spel!

Voor mensen die dit bekende bordspel kennen, check even deze sketch van Ronald Goedemondt:

Man, Rummikub is absoluut een klassieker der bordspellen. Het fijne aan Rummikub is z’n toegankelijkheid. Bijna iedereen kan het wel. Dankzij Rummikub kreeg ik kaartspellen als Jokeren ook sneller onder de knie. Daar lijkt het nu eenmaal op. Het leukste aan dit bekende gezelschapsspel vind ik dat je alles wat op tafel ligt, kunt verkloten. Nouja, idealiter kun je steentjes kwijt door nieuwe combinaties te maken, maar de praktijk wees uit dat dit meestal niet lukte :’).

Je kunt dit bekende gezelschapsspel online bestellen bij o.a. bol.com, Spellenrijk.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

1: Monopoly

Spel van Vroeger: Monopoly

 • Uitgever: Hasbro
 • Aantal spelers: 2-8 Personen
 • Speelduur: 60-90 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort: Klassiek bordspel

Het meest bekende bordspel is Monopoly. In dit spel proberen jij en je tegenstanders een monopolie op de huizenmarkt op te bouwen. Je dobbelt, verplaatst je pion op het spoor en mag een straat kopen. Daar kun je ook huizen op bouwen (kost geld) en na vier huizen zelfs een hotel. Komen andere spelers op jouw straat? Dan moeten ze jou huur betalen. Geld gaat over en weer, maar uiteindelijk blijft er maar één speler over. Dat is de winnaar van dit klassieke bordspel!

Monopoly is niet alleen het meest bekende bordspel van Nederland, maar ik gok ook een van de best verkochte spellen ter wereld. Ik vind het in alle eerlijkheid een verschrikkelijk spel, maar het succes in veel huishoudens is niet te ontkennen. Het werd bedacht in 1935 en dat maakt Monopoly misschien wel een van de oudste bordspellen ooit (die nog steeds zoveel worden gespeeld). Check hier de 15 meest gewilde Monopoly spellen van Nederland en mijn Monopoly tips om te winnen!

Je kunt het populairste bordspel online bestellen bij o.a. bol.com, Spellenrijk.nl en Amazon.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *