De Beste en Leukste Nieuwe Bordspellen uit 2020!

Beste en Leukste Bordspellen van 2020!

Het jaar 2020 gaat ongetwijfeld de boeken in als een rampjaar. Bosbranden in Australië en een wereldwijde coronapandemie.

Maar voor menig bordspelfanaat, is 2020 een mooi jaar. Er zijn aardig wat toffe, nieuwe spellen in 2020 uitgekomen.

In dit blog deel ik de leukste en beste bordspellen die in 2020 in Nederland zijn uitgebracht!

Hieronder vind je de nieuwe spellen van 2020 die in Nederland worden uitgegeven en waarvan ik verwacht dat ze tot de beste van het jaar behoren!

Maart 2020: Tiny Towns

Beste Bordspel 2020: Tiny Towns
 • Uitgever: White Goblin Games
 • Soort spel: bordspel
 • Aantal spelers: 1 tot 6 personen
 • Vanaf leeftijd: 10 jaar
 • Speelduur: 45 minuten

De allereerste titel die naar mijn mening een plekje verdient in dit blog met beste bordspellen van 2020 is het spel Tiny Towns van Peter McPherson. Vorig jaar werd het bijzonder goed ontvangen in andere landen. De verwachtingen zijn dus hoog!

Met Tiny Towns krijgt elke speler een tableau met 16 vierkantjes (4×4). Gedurende het spel ga je blokjes op het tableau plaatsen, om gebouwen te creëren. Elk gebouw dat je maakt levert weer punten op. Sterker nog, er zijn mooie combinaties te maken. Funfact? Spelers bepalen om de beurt welke kleur blokje geplaatst moet worden (je moet neerleggen!).

Waarom vind ik dat Tiny Towns tot de beste spellen van 2020 behoort? Door de eenvoud, doch uitdaging die het biedt. De spelregels stellen niks voor. Het spelverloop daarentegen wél. Je moet goed puzzelen, scenario’s open houden én vooruit blijven denken. Bovendien biedt Tiny Towns veel mogelijkheden om te variëren, wat de herspeelbaarheid ten goede komt!

Je kunt Tiny Towns online bestellen bij o.a. bol.com, Spellenrijk.nl, Amazon.nl en WhiteGoblinGames.nl.

Hieronder zie je hoe het speelmateriaal van deze topper uit 2020 er uit ziet:

Tiny Towns: Speelmateriaal

April 2020: De Zoektocht naar El Dorado

Leukste Spel 2020: Zoektocht naar El Dorado
 • Uitgever: 999 Games
 • Soort spel: bordspel
 • Aantal spelers: 2 tot 4 personen
 • Vanaf leeftijd: 10 jaar
 • Speelduur: 45 minuten

Een van de bekendste spelauteurs is zonder twijfel Reiner Knizia. De Zoektocht naar El Dorado kwam 3 jaar geleden al uit, maar werd in 2020 uitgebracht in Nederland door 999 Games. Funfact: dit spel staat op BoardGameGeek op #3 van hoogst gewaardeerde spellen van Reiner Knizia!

Dit spel won de Speelgoed van het Jaar 2020 in de categorie 10 & 11 jaar.

In El Dorado worden 2 spelmechanismes gecombineerd: Deck Building & Racing. Je speelt namelijk kaarten en legt ze af. Daarmee kun je nieuwe kaarten kopen, maar ook vakjes verplaatsen door de jungle om dichterbij El Dorado (het eindpunt) te komen. Is je trekstapel leeg? Dan gebruik je de aflegstapel weer opnieuw.

Wederom een simpel concept, verpakt in een avontuurlijk thema. Ik denk dat vooral hardcore boardgamers hier minder aan vinden. Maar de spelers die van lichtere euro games houden, zullen met El Dorado ongetwijfeld aan hun trekken komen. Dit is ook een leuk spel voor 2 personen!

Je kunt De Zoektocht naar El Dorado online bestellen bij o.a. 999Games.nl, bol.com en Spellenrijk.nl.

Hieronder zie je hoe dit leuke spel uit 2020 er uit ziet:

Zoektocht naar El Dorado: Speelmateriaal

Mei 2020: Architecten van het Westelijk Koninkrijk

Beste Spel 2020: Architecten van het Westelijk Koninkrijk
 • Uitgever: White Goblin Games
 • Soort spel: bordspel
 • Aantal spelers: 1 tot 5 personen
 • Vanaf leeftijd: 12 jaar
 • Speelduur: 60 tot 90 minuten

Dit bordspel werd 2 jaar geleden op Spiel al geprezen. Het is bedacht door Shem Phillips en S.J. Macdonald. De eerste auteur ken je wellicht al van Rovers van de Noordzee. Dit spel won vorig jaar de Nederlandse Spellenprijs. Wellicht dat Architecten van het Westelijk Koninkrijk dit jaar ook een nominatie (of overwinning) in de wacht gaat slepen!

Met Architecten van het Westelijk Koninkrijk is elke speler een architect die indruk wil maken op de koning. Middels een worker placement mechanisme moet je grondstoffen verzamelen, mankracht inhuren en eerlijk blijven. Dit laatste is niet altijd makkelijk. Dus blijf jij eervol of ga je toch handelen op de zwarte markt?

Eerlijk is eerlijk: ik heb Architecten van het Westelijk Koninkrijk op dit moment nog niet gespeeld. Waarom noem ik hem dan in dit blog? Omdat de reacties wereldwijd lovend zijn. Het kan niet anders dan dat dit spel tot de beste bordspellen van 2020 gaat behoren!

Lees hier mijn volledige Architecten van het Westelijk Koninkrijk review!

Je kunt Architecten van het Westelijk Koninkrijk online bestellen bij o.a. bol.com, Spellenrijk.nl en WhiteGoblinGames.nl.

Hieronder zie je hoe het speelmateriaal van dit topspel uit 2020 er uit ziet:

Architecten van het Westelijk Koninkrijk: Speelmateriaal

Mei 2020: De Crew

Beste Kaartspel van 2020: De Crew
 • Uitgever: 999 Games
 • Soort spel: kaartspel
 • Aantal spelers: 2 tot 5 personen
 • Vanaf leeftijd: 10 jaar
 • Speelduur: gemiddeld 20 minuten

De Duitse spelauteur Thomas Sing heeft zichzelf met het coöperatieve kaartspel De Crew gelijk op de kaart gezet. Vorig jaar won het de Golden Geek Award voor Best Cooperative Family Game en dit jaar is het genomineerd voor de Kennerspiel des Jahres 2020 alsook de Speelgoed van het Jaar 2020.

Dit spel won de Speelgoed van het Jaar 2020 in de categorie 18+ jaar!

Bij dit kaartspel is het de bedoeling dat jullie team (of crew) 50 missies haalt. Deze lopen van makkelijk naar moeilijk. Tijdens een missie speel je om de beurt kaarten en moeten er slagen worden gehaald. Wie welke slagen moet halen, wordt door specifieke missie-opdrachten bepaald. Funfact: je mag niet communiceren over je handkaarten! Lukt het jullie om ze alle 50 te halen?

Ik noemde het al in mijn De Crew spel review, maar het is één van de grootste verrassingen van 2020. De combinatie van spelmechanismes maakt ‘m uniek, hij heeft een hoge herspeelbaarheid én iedereen moet een gelijke bijdrage leveren. Bij sommige coöperatieve spellen is dat nog weleens anders. Met name dit laatste maakt De Crew voor mij één van de leukste en beste spellen van 2020!

Je kunt De Crew online bestellen op o.a. bol.com, Spellenrijk.nl, Spelhuis.be en 999Games.nl.

Hieronder zie je hoe het speelmateriaal van dit toffe spel uit 2020 er uit ziet:

De Crew: Speelmateriaal

Juli 2020: Ticket to Ride Amsterdam

Leukste Bordspel 2020: Ticket to Ride Amsterdam
 • Uitgever: Asmodee
 • Soort spel: bordspel
 • Aantal spelers: 2 tot 4 personen
 • Vanaf leeftijd: 10 jaar
 • Speelduur: 15 minuten

Ticket to Ride was vorig jaar het best verkochte spel van Nederland. Hoe kun je dan het beste een ode brengen aan dit gezelschapsspel? Juist. Door een nieuwe variant uit te brengen van (of met?) Nederlandse bodem! Daarom presenteert Asmodee in juni 2020 Ticket to Ride: Amsterdam.

Je speelt Ticket to Ride Amsterdam net zoals de andere Ticket to Ride’s. Alleen het thema is wat anders… Je bevindt je namelijk in Amsterdam uit de 17e eeuw en je moet het beste handelsnetwerk opbouwen. Je speelt dan ook niet met treintjes, maar met transportkarretjes. Bovendien is dit net als London en New York een korte variant!

Ticket to Ride staat hoog in mijn bordspellen top 10. Ticket to Ride Amsterdam mist dan weliswaar wat originaliteit qua gameplay, maar het juist een formule die werkt. Het is bewezen plezier te bieden aan jong en oud. Daarom denk ik dat TTR: Amsterdam tot de leukste bordspellen van 2020 zal gaan behoren!

Je kunt Ticket to Ride Amsterdam online bestellen bij o.a. Spellenrijk.nl, bol.com, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Hieronder zie je hoe het speelmateriaal van dit leuke spel uit 2020 er uit ziet:

Ticket to Ride Amsterdam: Speelmateriaal

Augustus 2020: It’s a Wonderful World

Beste Bordspel uit 2020: It's a Wonderful World
 • Uitgever: Geronimo Games
 • Soort spel: bordspel
 • Aantal spelers: 1 tot 4 personen
 • Vanaf leeftijd: 14 jaar
 • Speelduur: 60 minuten

Er is één spellenuitgever die mij in 2020 écht heeft verrast, en dat is Geronimo Games. It’s a Wonderful World is hun eerste spel in dit overzicht. Opgezet met een Kickstarter campagne en in de bordspellenwereld tot een favoriet van 2020 uitgegroeid!

It’s a Wonderful World is een echte engine builder. Je draft kaarten, produceert grondstoffen en probeert gebouwen te bouwen. Met die gebouwen produceer je weer nieuwe grondstoffen. Daarnaast verdien je punten met de gebouwen. De speler die na 4 rondes de meeste punten heeft, wint het spel!

Zoals je in mijn It’s a Wonderful World review kunt lezen, ben ik een enorme fan geworden van dit spel. Sterker nog, ik vind het één van de beste bordspellen van 2020. En dat is vooral te danken aan het vloeiende spelverloop!

Je kunt It’s a Wonderful World online bestellen bij o.a. Spellenrijk.nl, bol.com en Spelhuis.be.

Hieronder kun je zien hoe het speelmateriaal van deze topper uit 2020 er uit ziet:

It's a Wonderful World: Startopstelling voor 4 Spelers

September 2020: Nova Luna

Nieuw Spel 2020: Nova Luna
 • Uitgever: White Goblin Games
 • Soort spel: bordspel
 • Aantal spelers: 1 tot 4 personen
 • Vanaf leeftijd: 8 jaar
 • Speelduur: 30 minuten

Nova Luna is bedacht door maar liefst twee heren: De Duitser Uwe Rosenberg en Nederlander Corné van Moorsel. De eerste kennen we o.a. van Boonanza, Agricola en Feast for Odin. De tweede o.a. van Factory Fun, Powerboats en Habitats. Met name Corné staat wat meer bekend om abstracte spellen. En Nova Luna is precies dat.

In Nova Luna krijgt elke speler een aantal fiches van één kleur. Je gaat daarna tegels op tafel leggen. Op die tegels staan verschillende voorwaarden. Zodra je aan zo’n voorwaarde voldoet (bijvoorbeeld ‘twee gele’ tegels naast elkaar, dan mag je fiches op de tegel leggen. De speler die zijn of haar fiches als eerste op heeft, wint het spel!

Persoonlijk vind ik niet dat Nova Luna echt veel nieuws brengt. Maar ik merk wel dat veel bloggers/influencers er erg te spreken over zijn. Dit gecombineerd met de twee grote namen die het bedacht hebben, maakt dat ik niet anders kan dat Nova Luna aan deze lijst met nieuwe spellen van 2020 toevoegen!

Update: Check hier mijn Nova Luna bordspel review!

Je kunt Nova Luna online bestellen bij o.a. Spellenrijk.nl, bol.com, WhiteGoblinGames.nl en Spelhuis.be.

Hieronder zie je hoe het speelmateriaal van dit nieuwe spel uit 2020 er uit ziet:

Nova Luna Speelmateriaal

Oktober 2020: Pendulum

Nieuw Spel 2020: Pendulum
 • Uitgever: 999 Games
 • Soort spel: bordspel
 • Aantal spelers: 1 tot 5 personen
 • Vanaf leeftijd: 12 jaar
 • Speelduur: 60 tot 90 minuten

Stonemaier Games ken je ongetwijfeld van Viticulture, Tapestry, Scythe en/of Wingspan. Ook deze uitgever brengt in 2020 een nieuw spel uit (tevens het enige dat ze dit jaar uitbrengen): Pendulum. 999 Games zal de uitgeverij in de lage landen verzorgen!

In Pendulum ga je meeples plaatsen om acties uit te voeren en jezelf omhoog te werken op vier scoresporen. Klinkt misschien niet spannend. Maar de toevoeging van zandlopers en échte tijd maakt dat het wel. Zo heb je per gebied slechts beperkte tijd om meeples te plaatsen. Ben je te laat? Jammer dan!

Uniek aan dit nieuwe bordspel van 2020 is de tijd. Je speelt real-time. Je hebt dus beperkte tijd om je beste zet(ten) te bedenken en ernaar te handelen. Enerzijds mooi want dan hoeft alles niet zo lang te duren. Anderzijds vrees ik voor chaos. Gelukkig zit er ook een variant in zónder die tijdsdruk. Maargoed, interessant concept dus ben zeer benieuwd!

Update: Check hier mijn Pendulum review!

Je kunt Pendulum online bestellen bij o.a. 999Games.nl, Spellenrijk.nl, bol.com en Spelhuis.be.

Hieronder zie je hoe het speelmateriaal van dit nieuwe spel uit 2020 er uit ziet:

Pendulum Speelmateriaal

Oktober 2020: Maracaibo

Nieuw Spel 2020: Maracaibo
 • Uitgever: Geronimo Games
 • Soort spel: bordspel
 • Aantal spelers: 1 tot 4 personen
 • Vanaf leeftijd: 12 jaar
 • Speelduur: 30 tot 120 minuten

Alexander Pfister ken je o.a. van Port Royal, Mombasa en Great Western Trails. Allen vol lof ontvangen. Zijn nieuwste spel wordt internationaal ook al veel geprezen en zal in Nederland rond september zijn entree maken: Maracaibo.

In Maracaibo ga je met je schip rondvaren in het Caribisch gebied. Je bezoekt steden en dorpen, verhandelt goederen, voert acties uit en gaat op expeditie. Tegelijkertijd probeer je invloed te krijgen in de drie grote landen Engeland, Frankrijk en Spanje. De speler die na 4 ronden de meeste punten heeft, wint het spel.

Lees hier mijn volledige Maracaibo spel review.

Ik vond Mombasa vet en Great Western Trails écht super gaaf. Je kunt je voorstellen dat ik veel verwacht van Maracaibo. Ja. Je hebt echt veel acties en het ziet er allemaal druk uit. Als je daar niet van houdt, dan is dit niet jouw spel. Maar ik zelf vind het wel tof. En daarom verdient het een plekje bij de verwachte beste spellen van 2020!

Je kunt Maracaibo online bestellen bij o.a. Spellenrijk.nl, bol.com en Spelhuis.be.

Hieronder zie je hoe het speelmateriaal van dit nieuwe spel uit 2020 er uit ziet:

Maracaibo Speelmateriaal

November 2020: Meeple Land

Leukste Familiespel 2020: Meeple Land
 • Uitgever: Geronimo Games
 • Soort spel: Bordspel
 • Aantal spelers: 2 tot 4 personen
 • Vanaf leeftijd: 10 jaar
 • Speelduur: 60 minuten

Blue Orange Games staat er om bekend internationaal spraakmakende spellen uit te geven. Meeple Land is er een die hun lijstje perfect aanvult. Geronimo Games voorziet de Nederlandse uitgave.

In Meeple Land ga je je eigen pretpark bouwen. Je koopt steeds tegels waar attracties op staan en legt ze in je pretpark. Daarna ontvang je bezoekers (meeples) in je park en als ze in je attracties passen, krijg je daar inkomen voor. Dit inkomen kun je vervolgens weer gebruiken voor nieuwe tegels. De speler die na 4 rondes de meeste punten scoort (o.b.v verschillende attracties + meeples in je park) wint het spel!

Lees hier mijn Meeple Land review.

Ik heb vroeger een lange periode geen daglicht gezien. De reden? Ik was verslaafd aan Rollercoaster Tycoon. Heerlijk, je eigen pretpark bouwen. In Meeple Land doe je hetzelfde. Na een aantal speelsessies vind ik het een perfect familiespel. Toegankelijk en een spraakmakend thema! M’n review volgt :).

Je kunt Meeple Land online bestellen bij o.a. Spellenrijk.nl en Spelhuis.be.

Hieronder zie je hoe dit leuke familiespel van 2020 er uit ziet:

Meeple Land Speelmateriaal

December 2020: Everdell

Beste Spel 2020: Everdell
 • Uitgever: White Goblin Games
 • Soort spel: bordspel
 • Aantal spelers: 1 tot 4 personen
 • Vanaf leeftijd: 12 jaar
 • Speelduur: 40 tot 80 minuten

Onlangs maakte White Goblin Games bekend dat ze later dit jaar Everdell zullen uitbrengen. Volgens mij is Everdell op dit moment van schrijven het hoogst gewaardeerde bordspel op BoardGameGeek dat in 2020 in Nederland wordt uitgebracht.

In een potje Everdell ontfermt elke speler zich over een beschaving van boswezens. Je plaatst deze boswezens op strategische plekken om grondstoffen te krijgen of andere acties te doen. Vervolgens probeer je gebouwen te maken (kaarten te plaatsen) en belangrijker: goede combinaties te vinden die punten opleveren.

Lees hier mijn Everdell review.

Everdell is een eenvoudig spel dat voldoende uitdaging biedt. Immers, je moet zoeken naar combinaties. Naast het soepele spelverloop, ziet het er ook prachtig uit. Een toffe, grote boom op het bord en mooi artwork op o.a. de kaarten. Het kan niet anders of Everdell wordt een van de beste bordspellen van 2020!

Je kunt Everdell online bestellen bij o.a. bol.com, Spellenrijk.nl, WhiteGoblinGames.nl en Spelhuis.be.

Hieronder zie je hoe het speelmateriaal van dit gezelschapsspel uit 2020 er uit ziet:

Everdell Bordspel: Startopstelling voor 2 Spelers

Nu ben jij aan de beurt!

In dit blog heb ik de beste bordspellen van 2020 met je gedeeld. Sommige spellen zijn al uitgebracht, sommige gezelschapsspellen moeten nog uitkomen. Ik zal dit blog up to date houden met nieuwe spellen uit 2020.

Hoe kwam de lijst met ‘beste bordspellen uit 2020’ tot stand? Ik heb gekeken naar spellen die in Nederland zijn uitgebracht in dit jaar. Daarnaast heb ik voor een deel mijn eigen mening gebruikt en gekeken naar ratings van Board Game Geek.

Wat vond jij nou een echte topper uit 2020? Mis ik er nog eens? Ik hoor het graag in een reactie!

2 reacties

 1. We hebben Pictures van PD-Verlag voor kerst aangeschaft, net als de Crew winnaar van Spiel des Jahres 2020. Echt een hit bij ons, al verbaast het dat hij niet bij de plaatselijke spellenwinkel te koop is. Het is te vergelijken met Dixit alleen geef je geen clues dmv taal maar door afbeeldingen na te maken mbv kiezelstenen, schoenveters en houten speelblokken. Het brengt een hele leuke sfeer aan tafel en meer spanning dan je zou denken. Ook speelbaar met verschillende leeftijden door elkaar. We hebben een speelster van 6 jaar die haar oma te kijk zette vandaag, bv. Maar met enkel volwassenen net zo leuk.

  1. Beste Jeroen,

   Bedankt voor je reactie en leuke aanvulling op bordspellen uit 2020 :).

   Veel speelplezier gewenst!

   Groet,
   Hans van Spellenwijs.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *