De Beste en Leukste Nieuwe Bordspellen uit 2021!

Beste en Leukste Bordspellen van 2021!

Na een rampjaar als 2020 hoop ik oprecht dat 2021 voor iedereen veel goeds brengt. Er is in ieder geval één branche waar we veel goeds kunnen verwachten: de spellenbranche. Want ook dit jaar worden er weer veel nieuwe, leuke spellen verwacht.

In dit blog geef ik een overzicht van nieuwe bordspellen die in 2021 zullen worden uitgebracht in Nederland. Ik noem deze spellen omdat ik denk dat ze tot de leukste of beste bordspellen van 2021 gaan behoren!

Dit blog is in 2021 regelmatig aangepast. Het kan echter zijn dat ik soms nog in de toekomstige tijd praat, terwijl dat niet meer klopt.

> Check hier de nieuwe bordspellen van 2022!

Hieronder vind je de nieuwe spellen die in 2021 in Nederland zullen worden uitgegeven en waarvan ik verwacht dat ze tot de populairste van het jaar gaan horen!

Januari 2021: My City

Leukste Bordspel 2021: My City
 • Uitgever: 999 Games
 • Soort spel: Legacy bordspel
 • Aantal spelers: 2 tot 4 personen
 • Vanaf leeftijd: 10 jaar
 • Speelduur: 30 minuten

My City is het eerste spel in deze lijst met nieuwe bordspellen uit 2021. Het kwam overigens 5 januari uit en is daarmee ook écht een van de eerste releases. Deze legacy game is van niemand minder dan Reiner Knizia!

In My City speel je 24 spellen. Elk spel gaan spelers met tetristegels een stad bouwen op hun persoonlijke speelbord. Dat is gelijk. Maar de manier hoe je punten scoort, wisselt nog weleens. Bovendien krijgen de winnaar en verliezers na ieder spel een andere beloning om je speelmateriaal of bord aan te passen. De speler die na 24 spellen de meeste ontwikkelingen heeft behaald, wint dit gezelschapsspel.

> Lees hier mijn uitgebreide My City review!

Persoonlijk ben ik niet echt fan van legacy games. Maar ik kan de populariteit van dit genre niet ontkennen. En eerlijk is eerlijk: ik heb me goed vermaakt met My City. Het is een zeer toegankelijk spel waarmee mensen op een laagdrempelige manier kennis kunnen maken met het begrip ‘legacy’. Daarom is My City een noemenswaardig bordspel uit 2021!

Je kunt het bordspel My City online bestellen op o.a. 999Games.nl, Spellenrijk.nl, bol.com en Spelhuis.be.

Hieronder zie je hoe My City er op tafel uit ziet:

My City Bordspel: op Tafel

Februari 2021: Bonfire

Beste Bordspel 2021: Bonfire
 • Uitgever: 999 Games
 • Soort spel: Bordspel
 • Aantal spelers: 1 tot 4 personen
 • Vanaf leeftijd: 12 jaar
 • Speelduur: 70-100 minuten

Stefan Feld ken je wellicht van The Castles of Burgundy, Brugge en Het Orakel van Delphi en nog veel meer. Dit jaar mogen we een van zijn nieuwste spellen verwachten: Bonfire.

In Bonfire zijn alle spelers zogeheten gnomen, die het vertrouwen van de ‘Hoeders van het Licht’ moeten winnen door taken te volbrengen. Als dit lukt zullen de hoeders de gedoofde vreugdevuren in steden weer laten branden. De speler met de meeste punten wint het spel!

> Lees hier mijn uitgebreide Bonfire review!

Ik waardeer veel spellen van Stefan Feld. Dat is ook de reden dat ik Bonfire aan mijn overzicht met beste spellen uit 2021 heb toegevoegd. Het lijkt erop dat hij met een overzichtelijk spelverloop en minimale acties weer een bijzonder gevarieerd spel heeft weten te bedenken!

Je kunt het bordspel Bonfire online bestellen op o.a. 999Games.nl, Spellenrijk.nl, bol.com en Spelhuis.be.

Hieronder zie je hoe dit bordspel uit 2021 er op tafel uit ziet:

Bonfire Bordspel: op Tafel

Maart 2021: Everdell Pearlbrook

Nieuwe Uitbreiding 2021: Everdell Pearlbrook
 • Uitgever: White Goblin Games
 • Soort spel: Uitbreiding voor Everdell
 • Aantal spelers: 1 tot 4 personen
 • Vanaf leeftijd: 10 jaar
 • Speelduur: 60 minuten

Everdell was zonder twijfel een van de meest gewilde bordspellen uit 2020. Het gevarieerde spel, het schattige artwork en de imposante boom maken Everdell leuk om te spelen. In 2021 kunnen we ten minste één uitbreiding verwachten: Pearlbrook.

Met Pearlbrook wordt er een extra speelbord toegevoegd. Op dit bord staat de rivier Pearlbrook afgebeeld. Hier kun je nieuwe wezens vinden én kennis maken met een nieuwe grondstof: parels. Bovendien worden gebeurtenistegels vervangen door enorme wonderen. Ze kosten meer, maar leveren ook meer op!

> Lees hier mijn uitgebreide Everdell Pearlbrook review!

Of dit nu een slechte of goede uitbreiding wordt: liefhebbers van Everdell gaan dit ongetwijfeld leuk vinden. Het is een waar verlengstuk van alles wat mensen waarderen aan Everdell. Daarom kan ik niet anders dan deze uitbreiding toevoegen aan deze lijst met leukste bordspellen uit 2021.

Je kunt Everdell Pearlbrook online bestellen op o.a. bol.com, Spellenrijk.nl, WhiteGoblinGames.nl en Spelhuis.be.

Hieronder zie je hoe dit bordspel uit 2021 er op tafel uit ziet:

Everdell Pearlbrook: Op Tafel

Maart 2021: De Kwakzalvers van Kakelenburg: De Alchemisten

Nieuwe Uitbreiding 2021: Kwakzalvers Alchemisten
 • Uitgever: 999 Games
 • Soort spel: Uitbreiding voor De Kwakzalvers van Kakelenburg
 • Aantal spelers: 2 tot 4 personen
 • Vanaf leeftijd: 10 jaar
 • Speelduur: 45 minuten

Na het ongekende succes van de Kwakzalvers van Kakelenburg, kunnen meerdere uitbreidingen niet uitblijven. De Kruidenheksen kwam eerst, maar in 2021 kunnen we ook De Alchemisten verwelkomen.

Met deze uitbreiding komen er patiënten in het spel die op zoek zijn naar kwakzalvers om hen te helpen. Gedurende het spel ga je deze arme zieken oplich… eh, beter maken door als alchemist nóg meer uit je drank te halen. Hier verdien je weer bonussen mee en die helpen je weer verder in het spel.

Daarnaast zijn er nog wat kleine toevoegingen, zoals extra waarzeggerijkaarten en nieuwe ingrediëntenboeken voor het narrenkruid.

> Lees hier mijn uitgebreide Kwakzalvers van Kakelenburg: De Alchemisten review!

Ik vind dat de uitbreiding ‘De Kruidenheksen’ het basisspel beter maakt. Of dat een volgende uitbreiding daaraan kan tippen? Geen idee. Maar ik denk dat als je het toegankelijke en hilarische spelverloop van De Kwakzalvers van Kakelenburg kunt waarderen, je deze uitbreiding vast ook leuk gaat vinden! (I know I will)

Je kunt Kwakzalvers van Kakelenburg uitbreiding De Alchemisten online bestellen op o.a. 999Games.nl, bol.com, Spellenrijk.nl en Spelhuis.be.

Hieronder zie je hoe deze uitbreiding uit 2021 er uit ziet:

Kwakzalvers van Kakelenburg: De Alchemisten - op Tafel

Maart 2021: Clever tot de 3e Macht

Leukste Spel 2021: Clever tot de 3e Macht
 • Uitgever: 999 Games
 • Soort spel: Dobbelspel
 • Aantal spelers: 1 tot 4 personen
 • Vanaf leeftijd: 8 jaar
 • Speelduur: 30-45 minuten

Wolfgang Warsch ken je ongetwijfeld van gezelschapsspellen als Taveernen van de Oude Stad, De Kwakzalvers van Kakelenburg én natuurlijk Clever en Dobbel Zo Clever. De laatste reeks is ongekend populair en in 2021 kunnen we het 3e deel verwachten: Clever tot de 3e Macht.

Clever tot de 3e Macht is in de basis gelijk aan zijn voorgangers, maar bevat nieuwe puzzels voor extra variatie. Ik wil hier in dit blog niet te diep op in gaan. Als dit dobbelspel eenmaal uit is schrijf ik er een review over en dan kun je daar alle ins en outs vinden!

> Lees hier mijn uitgebreide Clever tot de 3e Macht review!

Clever behoort tot mijn favoriete roll & writes. Dat ik uitkijk naar Clever tot de 3e Macht is vast niet verrassend. Wel hoop ik dat het concept niet wordt uitgemolken. Ofwel, ik hoop dat de puzzels niet te ver gezocht en te moeilijk worden. But only time will tell :).

Je kunt Clever tot de 3e Macht online bestellen op o.a. 999Games.nl, bol.com, Spellenrijk.nl en Spelhuis.be.

Hieronder zie je hoe dit spel uit 2021 er uit ziet:

Clever tot de 3e Macht: op Tafel

Mei 2021: Calico

Nieuw Spel 2021: Calico
 • Uitgever: White Goblin Games
 • Soort spel: Bordspel
 • Aantal spelers: 1 tot 4 personen
 • Vanaf leeftijd: 13 jaar
 • Speelduur: 30-45 minuten

Tegels leggen, puzzelen en katten. Als dat niet populair wordt in 2021, weet ik het ook niet meer. Calico is het eerste spel van designer Kevin Russ en is bekend geworden dankzij Kickstarter.

In het spel weef je jouw eigen sprei en lappen stof. Creëer je een groep lappen van eenzelfde kleur? Dan mag je een knoop plaatsen. Creëer je een groep lappen met eenzelfde motief? Dan gaat er een kat op liggen (prrr). Aan het einde van het spel krijg je punten voor knopen, katten én de invulling van je sprei.

> Lees hier mijn uitgebreide Calico review!

Het lijkt wel alsof Patchwork en The Isle of Cats samenkomen in Calico. Momenteel rankt Calico op #12 van abstracte spellen op BoardGameGeek. Of het echt uniek is weet ik niet, maar ik denk dat de look & feel en dan bovendien de aanwezigheid van katten, dit spel tot een populair nieuw spel van 2021 maken!

Je kunt het bordspel Calico online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spelhuis.be en WhiteGoblinGames.nl.

Hieronder zie je hoe dit nieuwe bordspel van 2021 er uit ziet:

Calico Bordspel: op Tafel

Juni 2021: De Verdwenen Ruïnes van Arnak

Beste Bordspel 2021: Verdwenen Ruïnes van Arnak
 • Uitgever: White Goblin Games
 • Soort spel: Bordspel
 • Aantal spelers: 1 tot 4 personen
 • Vanaf leeftijd: 12 jaar
 • Speelduur: 90-120 minuten

De Verdwenen Ruïnes van Arnak is het eerste bordspel van designers Elwen en Mín. En overal waar ik dit spel tegenkomen, op websites en social media, iedereen is vol lof over dit spel.

In De Verdwenen Ruïnes van Arnak moet je het eiland Arnak verkennen en zoveel mogelijk geheimen ontdekken. Zoek grondstoffen, verzamel de juiste hulpmiddelen en gebruik werkers om het eiland te verkennen. Naarmate je verder komt, kun je ook weer nieuwe plekken voor werkers vrijspelen. Diverse acties leveren punten op. En de speler met de meeste punten wint het spel.

> Lees hier mijn uitgebreide De Verdwenen Ruïnes van Arnak review!

Ik kan niet anders dan zeggen dat De Verdwenen Ruïnes van Arnak een van de spellen uit 2021 is waar ik het meest benieuwd naar ben. Zoals ik al zei: ik hoor alleen maar lovende reacties. Bovendien is het echt een groot spel met veel speelmateriaal. Man, ik kan niet wachten dit op tafel te leggen!

Je kunt De Verdwenen Ruïnes van Arnak online bestellen op Spellenrijk.nl, bol.com, Spelhuis.be en WhiteGoblinGames.nl.

Hieronder zie je hoe dit populaire bordspel van 2021 er uit ziet:

Juni 2021: Ticket to Ride Europe: Anniversary Edition

Leuk Spel 2021: Ticket to Ride Europe (15th Anniversary Edition)
 • Uitgever: Asmodee
 • Soort spel: Bordspel
 • Aantal spelers: 2 tot 5 personen
 • Vanaf leeftijd: 8 jaar
 • Speelduur: 30-60 minuten

Vorig jaar was Ticket to Ride het best verkochte gezelschapsspel in Nederland. Speciaal daarvoor bracht Days of Wonder met Asmodee Ticket to Ride Amsterdam uit. Dit jaar bestaat TTR 15 jaar en hoe kun je dat beter vieren dan een superluxe uitgave van Ticket to Ride Europe?

In Ticket to Ride moet je zoveel mogelijk punten scoren. Die kun je verdienen door routes te claimen met jouw treintjes en zo grote steden met elkaar te verbinden. Welke steden je precies moet verbinden staat op jouw bestemmingskaarten, zogenaamde opdrachtkaarten. Krijg je ze niet verbonden? Dan leveren ze minpunten op.

> Check hier m’n Ticket to Ride Europe 15th Anniversary Edition review!

Als iemand niet vaak gezelschapsspellen speelt en mij vraagt voor een nieuw spel, dan noem ik bijna altijd Ticket to Ride Europe als eerste. Ik blijf dit concept geniaal vinden. Het is makkelijk, het is snel, het is groot en iedereen kan winnen. Genoeg reden om deze speciale uitgave van TTR Europe aan mijn overzicht met nieuwe spellen van 2021 toe te voegen!

Je kunt de Ticket to Ride 15th Anniversary Edition online bestellen op o.a. bol.com, Spellenrijk.nl en Spelhuis.be.

Hieronder zie je hoe dit leuke spel uit 2020 er uit ziet:

Ticket to Ride Europe (15th Anniversary Edition - Op Tafel

Juni 2021: De Crew – Missie Diepzee

Nieuw Spel uit 2021: De Crew Missie Diepzee
 • Uitgever: 999 Games
 • Soort spel: Kaartspel
 • Aantal spelers: 3 tot 5 personen
 • Vanaf leeftijd: 10 jaar
 • Speelduur: 20 minuten

Vorig jaar bracht 999 Games al De Crew uit. Een slagenspel dat is bedacht door de toen nog onbekende Thomas Sing. Het spel won internationaal veel prijzen en ook in Nederland won het de Speelgoed van het Jaar alsook de Nederlandse Spellenprijs. In 2021 is het vervolg uit gebracht. Alleen speelt het zich niet af in de ruimte, maar in de diepzee!

De Crew Missie Diepzee is wederom een coöperatief slagenspel. In totaal moet je met jouw team 32 missies halen met zo min mogelijk pogingen. Elke missie moeten jij en je crew opdrachten verdelen en vervolgens zorgen dat bepaalde slagen in de juiste volgorde door de juiste spelers moeten worden gewonnen.

> Lees hier mijn uitgebreide De Crew Missie Diepzee review!

Qua spel is De Crew Missie Diepzee niet per se vernieuwend. Dus als je het eerste deel niks vindt, vind je dit ook niks. Maar vond je het eerste deel leuk? Dan zul je deze ook waarderen. En dankzij een aantal subtiele verschillen (die vind je in mijn review!) biedt deze missie in de diepzee niet alleen meer variatie, maar is hij nog uitdagender ook!

Je kunt De Crew Missie Diepzee online bestellen op o.a. 999Games.nl, bol.com, Spellenrijk.nl en Spelhuis.be.

Hieronder zie je hoe dit populaire spel van 2021 er uit ziet:

De Crew Missie Diepzee: op Tafel

Juni 2021: Cubitos

Leuk Bordspel uit 2021: Cubitos
 • Uitgever: White Goblin Games
 • Soort spel: Bordspel
 • Aantal spelers: 2 tot 4 personen
 • Vanaf leeftijd: 10 jaar
 • Speelduur: 30-45 minuten

Toen ik de cover van deze doos zag dacht ik in eerste instantie dat het een horrorspel zou zijn over Spongebob Squarepants. Niets bleek minder waar. Cubitos is het nieuwste spel van John D. Clair en brengt een opbeurend en kleurrijk spektakel op tafel!

In Cubitos ga jij tegen je tegenstanders racen. Of eigenlijk rennen. Elke beurt gooi je met een aantal dobbelstenen, leg je succesvolle worpen opzij en moet je kiezen of je verder dobbelt. Stop je? Dan mag je succesvolle dobbelstenen gebruiken om nieuwe dobbelstenen te kopen en vooruit te gaan op de racebaan. Dobbel je nog een keer? Succes dan! Want als je geen succesvolle dobbelsteen gooit is je beurt voorbij!

> Lees hier mijn uitgebreide Cubitos bordspel review!

Sinds ik Cubitos heb, is dit bijna altijd het eerste spel dat we tijdens een spellenavond op tafel leggen. Ik word gewoon vrolijk van hoe het er uit ziet. Het push your luck mechanisme (zoals in Kwakzalvers van Kakelenburg) maakt de race hilarisch en spannend tegelijk. Daarnaast zorgen simultane beurten voor een snel spelverloop en biedt het spel ontzettend veel variatie!

Je kunt Cubitos online bestellen bij o.a. Spellenrijk.nl, bol.com en Spelhuis.be.

Hieronder zie je hoe dit leuke bordspel uit 2021 er uit ziet:

Cubitos Bordspel: op Tafel

December 2021: Paladijnen van het Westelijk Koninkrijk

Beste Bordspel 2021: Paladijnen van het Westelijk Koninkrijk
 • Uitgever: White Goblin Games
 • Soort spel: Bordspel
 • Aantal spelers: 1 tot 4 personen
 • Vanaf leeftijd: 12 jaar
 • Speelduur: 90-120 minuten

Dit bordspel uit 2021 is de opvolger van Architecten uit het Westelijk Koninkrijk, die vorig jaar nog de Nederlandse Spellenprijs won in de categorie Expert. Internationale critici noemen Paladijnen nóg beter. Dat belooft wat.

Paladijnen van het Westelijk Koninkrijk speelt zich af in het jaar 900. Spelers zijn ridders en moeten arbeiders uit de steden halen om zich te wapenen tegen het naderende kwaad. Dit betekent niet alleen forten bouwen voor betere bescherming, maar ook zorgen dat de bevolking hoop houdt en zich niet tegen je keert. De speler die naast de 7e ronde de meeste punten heeft, wint het spel!

> Lees hier mijn uitgebreide Paladijnen van het Westelijk Koninkrijk review!

Op dit moment van schrijven heeft Paladijnen van het Westelijk Koninkrijk al menig nominatie op z’n naam staan. Je kunt zien dat het voortborduurt op de vorige spellen (Rovers van de Noordzee en Architecten) door o.a. het worker placement. Die spellen zijn al zo populair… Het kan bijna niet anders dan dat Paladijnen tot beste bordspellen van 2021 gaat horen!

Je kunt Paladijnen online bestellen bij o.a. Spellenrijk.nl, bol.com, WhiteGoblinGames.nl en Spelhuis.be.

Hieronder zie je hoe dit bordspel uit 2021 er uit ziet:

Paladijnen van het Westelijk Koninkrijk: Op Tafel

November 2021: Everdell Spirecrest

Leuke Uitbreiding in 2021: Everdell Spirecrest
 • Uitgever: White Goblin Games
 • Soort spel: Uitbreiding voor Everdell
 • Aantal spelers: 1 tot 4 personen
 • Vanaf leeftijd: 10 jaar
 • Speelduur: 60 minuten

Vorig jaar kwam Everdell uit in Nederland en volgens mij is dit nu een van de populairste titels van het afgelopen jaar. Eerder in 2021 mochten we de uitbreiding Pearlbrook al welkom heten. En het lijkt erop dat de 2e uitbreiding Spirecrest ook nog gaat komen dit jaar.

Met Spirecrest komen er een aantal nieuwe dingen in het spel. Ten eerste wordt het speelbord uitgebreid met de bergen van Spirecrest. Zodra je naar het volgende seizoen gaat, mag jouw Konijn een route volgen en landkaarten nemen, ontdekkingskaarten pakken en misschien zelfs een groot boswezen (eland, beer, wolf, yak en valk) pakken. Deze leveren extra acties op. Daarnaast krijg je weerkaarten, die als soort event invloed hebben gedurende het seizoen.

> Lees hier mijn uitgebreide Everdell Spirecrest review!

Eigenlijk ben ik nog lang niet uitgekeken op het basisspel, maar toch heb ik ontzettend veel zin in Spirecrest. Eigenlijk lijken alle toevoegingen mij tof, maar ik twijfel lichtjes over het extra speelbord. Ik bedoel, hoe groot moet je tafel we niet zijn :D. Maargoed nog even wachten en dan kunnen we slecht weer trotseren tijdens de reis naar de bergen van Spirecrest!

Je kunt Everdell Spirecrest online bestellen bij o.a. Spellenrijk.nl, bol.com, WhiteGoblinGames.nl en Spelhuis.be.

Hieronder zie je hoe deze uitbreiding uit 2021 er uit ziet:

Everdell Spirecrest: Op Tafel

Nu ben jij aan de beurt!

In dit blog heb ik nieuwe spellen uit 2021 met je gedeeld. Ik heb deze spellen genoemd omdat ik verwacht dat ze óf tot de beste spellen gaan behoren óf populair gaan worden.

Uiteraard is het jaar nog lang niet voorbij. Daarom zal ik dit blog blijven updaten met nieuwe spellen uit 2021.

Mis jij zelf nog toffe titels die dit jaar gaan uitkomen in Nederland? Laat het horen in een reactie!

2 reacties

 1. Ook hier kijk ik erg uit naar De verloren ruïnes van Arnak. Spel ziet er erg gaaf uit en de componenten zijn van hoge kwaliteit.
  Met mijn 3D printer zorg in ervoor dat ik ook nog eens prachtige spelonderdelen print zoals tegelhouders, de tempel van Arnak en, wat ik mis in het spel, bakjes om de grondstoffen in te plaatsen.

  Daarnaast heb ik zojuist Hippocrates via crowdfinder.be besteld. Ook zeker een spel om in de gaten te gaan houden denk ik.

  Ook ik hoop dat 2021 meer te bieden heeft dan het magere vorige jaar.

  1. Thanks voor je reactie op mijn ‘spellen van 2021’ blog, Dave!

   Teveel moois is niet goed hè. Nouja, niet goed voor de portemonnee :p

   Maar Arnak ben ik denk ik ook het meest benieuwd naar!

   Groet,
   Hans van Spellenwijs.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *