fbpx

Advertentie:
Spellenwijs Algemeen

De Beste en Leukste Nieuwe Bordspellen uit 2023!

De Beste en Leukste Nieuwe Bordspellen uit 2023!

Hoewel het erop leek dat minder mensen in 2022 bordspellen speelden (iets met post-covid ofzo?), blijven geweldige nieuwe titels voor 2023 niet uit. Er zijn al diverse spellen uitgekomen en er staan er nog veel op de planning.

In dit blog geef ik een overzicht van nieuwe bordspellen die in 2023 zijn uitgebracht of nog moeten worden uitgebracht. Ik noem deze spellen omdat ik denk dat ze tot de leukste of beste bordspellen van ’23 gaan behoren.

NB: Het jaar 2023 is nog niet voorbij. Ik zal dit blog dan ook gedurende het jaar blijven veranderen.

Advertentie:

Hieronder vind je de nieuwe spellen die in 2023 in Nederland zullen worden uitgegeven en waarvan ik verwacht dat ze tot de populairste van het jaar gaan horen!

Januari 2023: Riverside

Nieuw spel van 2023: Riverside
 • Uitgever: Geronimo Games
 • Soort spel: Dobbelspel
 • Aantal spelers: 1 tot 6 personen
 • Vanaf leeftijd: 10 jaar
 • Speelduur: 15-30 minuten

Riverside is een roll & write met een speelbord dat altijd weer anders is. Spelers volgen een riviercruise door een regio nabij de Poolcirkel. Elke beurt worden dobbelstenen gegooid, verplaatst het schip vooruit, kruisen spelers vakjes aan van één kleur en mogen spelers op excursie bij een locatie in de buurt van het schip. Met kruisjes verdien je bonussen, punten en tickets. Bij excursies leveren tickets van dezelfde kleur punten op. Zodra het schip rond is eindigt het spel en wint de speler met de meeste punten.

> Lees hier mijn uitgebreide Riverside review!

Ik vind Riverside een verfrissende roll & write die mooi is vormgegeven. Qua complexiteit kun je ‘m vergelijken met Clever, Railroad Ink en Fleet. Je maakt een vriendelijke tocht, want je kunt elkaar niet dwarsbomen. Hoewel iedereen moet roeien met dezelfde riemen, zul je snel genoeg een andere koers varen dan je tegenstanders. Bovendien zorgt het modulaire bord niet alleen voor een leuke ‘table presence’, maar ook voor een hogere herspeelbaarheid omdat er niet één leidende strategie is.

Je kunt dit nieuwe spelletje van 2023 o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be.

Hieronder zie je hoe dit nieuwe spel uit 2023 er uit ziet:

Riverside Spel: op Tafel

Riverside Spel: Dobbelstenen Gooien

Riverside Spel: Dobbelstenen bij Kapiteinstegel

Riverside Spel: Cruiseschip Verplaatsen

Riverside Spel: Potje met 3 Spelers

Riverside Spel: Excursiepunten Invullen

Riverside Spel: Bonus Activeren

Riverside Spel: Ticket Aankruisen

Riverside Spel: VIP-Voordeel Gebruiken

Riverside Spel: VIP-Stoel Aankruisen

Riverside Spel: Stoelen Aankruisen

Riverside Spel: Eindscore

Riverside Spel: Kapiteinsscore

Februari 2023: Burggraven van het Westelijk Koninkrijk

Nieuw Bordspel van 2023: Burggraven van het Westelijk Koninkrijk
 • Uitgever: White Goblin Games
 • Soort spel: Strategisch bordspel
 • Aantal spelers: 1 tot 4 personen
 • Vanaf leeftijd: 12 jaar
 • Speelduur: 90-120 minuten

In Burggraven van het Westelijk Koninkrijk zijn spelers burggraven die loyaal willen lijken aan de koning, maar ook de gunst van de bevolking nodig hebben voor als er een machtswissel valt. Je speelt een onbepaald aantal rondes en in elke ronde komen spelers eenmaal aan de beurt.

Tijdens je beurt leg je een inwonerkaart uit je hand op je spelersbord. Daarna verplaats je jouw burggraaf zoveel stappen als op de gespeelde kaart staat. Vervolgens kan de speler 1 van de 4 hoofdacties uitvoeren: handelen, gebouw bouwen, arbeiders plaatsen of een manuscript schrijven. Indien gewenst mag je een nieuwe inwoner inhuren en handel je botsingen in je corruptie en loyaliteitsgevoel af. Tot slot vul je je hand weer aan met nieuwe inwonerkaarten van je eigen stapel.

Met hun acties zullen spelers schulden krijgen (en eventueel aflossen) en eigendomsaktes ontvangen. Hiermee kunnen de Armoedekaart en Welvaartskaart zichtbaar worden. Zodra dit gebeurt wordt de ronde afgemaakt en is iedereen nog één keer aan de beurt. Daarna eindigt het spel en wint de speler met de meeste punten.

> Lees hier mijn uitgebreide Burggraven van het Westelijk Koninkrijk review!

Ik vind Burggraven van het Westelijk Koninkrijk een waardig spel om de ‘West Kingdom Trilogie’ (na Architecten van het Westelijk Koninkrijk en Paladijnen van het Westelijk Koninkrijk) mee af te sluiten. Thematisch misschien wat minder sterk, maar de herkenbare vormgeving en iconografie zal menig fan van de trilogie aanspreken en snel op weg helpen. Hoewel de mechanismen niet vernieuwend zijn, zorgt de ingetogen manier van deckbuilding voor een verfrissend gevoel. Er zit aardig wat interactie in en je kunt elkaar incidenteel zelfs ‘pijn’ doen. Dankzij de verschillende strategieën die je kunt uitproberen staat Burggraven garant voor een hoge herspeelbaarheid. Voor mij een persoonlijke favoriet van de laatste tijd!

Je kunt dit nieuwe bordspel van 2023 o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl en Spelhuis.be.

Hieronder zie je hoe dit nieuwe bordspel uit 2023 er uit ziet:

Burggraven van het Westelijk Koninkrijk: op Tafel

Burggraven van het Westelijk Koninkrijk: Inwoners Doorschuiven

Burggraven van het Westelijk Koninkrijk: Kaart Afleggen

Burggraven van het Westelijk Koninkrijk: Kaart Trekken

Burggraven van het Westelijk Koninkrijk: Strategie Handelen

Burggraven van het Westelijk Koninkrijk: Burggraven bij Elkaar

Burggraven van het Westelijk Koninkrijk: Manuscript Pakken

Burggraven van het Westelijk Koninkrijk: Arbeiders in Kasteel Plaatsen

Burggraven van het Westelijk Koninkrijk: Burggraaf bij Burggraaf

Burggraven van het Westelijk Koninkrijk: Stenen Botsen

Burggraven van het Westelijk Koninkrijk: Welvaartskaart Zichtbaar

Burggraven van het Westelijk Koninkrijk: Verzamelde Schulden en Manuscripten

Maart 2023: Kwakzalvers van Kakelenburg Junior

Nieuw Kinderspel 2023: Kwakzalvers van Kakelenburg Junior
 • Uitgever: 999 Games
 • Soort spel: Kinderspel
 • Aantal spelers: 2 tot 4 personen
 • Vanaf leeftijd: 6 jaar
 • Speelduur: 30 minuten

De Kwakzalvers van Kakelenburg Junior is een vereenvoudigde variant van De Kwakzalvers van Kakelenburg, speciaal voor kinderen. In deze variant proberen de spelers hun dieren een race te laten winnen. Je trekt nog steeds fiches uit de buidel, maar het push your luck element is weg. Afhankelijk van de fiches die je trekt mag jouw dier vooruit op het scorespoor én een actie uitvoeren. Op bepaalde momenten mag je nieuwe fiches kopen. Zo kunnen spelers ‘een eigen weg’ inslaan. De speler wiens dier eerste de ketel bereikt, wint het spel.

De Kwakzalvers van Kakelenburg behoort tot een van m’n favoriete spellen. M’n kindjes (7 en 4) zijn er echter net iets te jong voor. Met deze Junior variant kan ik de oudste eindelijk kennis laten maken met het bag building principe. Jammer dat het push your luck element er niet in zit, maar dat komt later wel. Hoe dan ook, ik kijk ontzettend uit naar dit leuke bordspel uit 2023 en kan niet wachten om ‘m met m’n dochter te spelen!

Hieronder zie je hoe dit nieuwe spel uit 2023 er uit ziet:

Kwakzalvers van Kakelenburg Junior: Speelmateriaal

April 2023: Brood en Bier

Nieuw Bordspel 2023: Brood en Bier
 • Uitgever: 999 Games
 • Soort spel: Spel voor 2 Personen
 • Aantal spelers: 2 personen
 • Vanaf leeftijd: 10 jaar
 • Speelduur: 30 minuten

In Brood en Bier ga je brood bakken en bier brouwen. De ene helft van de rondes draften spelers kaarten. Ze kiezen er één en geven de rest aan de ander. De andere helft van de rondes moeten ze spelen met de kaarten die ze hebben. Je legt kaarten af om velden te oogsten (die je deelt met je tegenstander, dus OP=OP), bier of brouw te maken of te investeren in handige eigenschappen. Zowel brood als bier zijn punten waard, maar na de laatste ronde tellen alleen je laagste punten. De speler met de meeste punten wint.

Ik heb Brood en Bier begin 2023 mogen zien bij 999 Games en later heb ik de Duitse versie gespeeld. En wat mij betreft is dit echt weer eens een mooie titel voor 2 spelers. Vorig jaar had 999 Games vooral wat abstracte titels. Deze is thematisch een stuk sterker en bevat net wat meer elementen die het geheel uitdagender maken. Houd dit bordspel van 2023 dus zeker in de gaten als je graag spellen met z’n tweeën speelt!

Hieronder zie je hoe dit nieuwe bordspel uit 2023 er uit ziet:

Brood en Bier Speelmateriaal

April 2023: Caldera Park

Nieuw Bordspel 2023: Caldera Park
 • Uitgever: Keep Exploring Games
 • Soort spel: Tile placement
 • Aantal spelers: 1-4 Personen
 • Vanaf leeftijd: 10 jaar
 • Speelduur: 30-45 minuten

Dit is de opvolger van Savannah Park, het bordspel dat vorig jaar uitkwam. Ditmaal spelen we in de Noord-Amerikaanse wildernis. Spelers hebben elke beurt 7 fiches tot hun beschikking. Elke beurt kiest één speler een tegel (diersoort of waterplas) en terreinsoort. Nu moet iedereen zo’n tegel op een terreinsoort leggen. Heb je die niet? Dan krijg je meer vrijheid bij het plaatsen. Na 5 rondes scoren spelers punten voor de grootste groep van elke diersoort en elk volledig bedekte terreinsoort. De speler met de meeste punten wint.

Ik vond zelf dat Savannah Park een interessante twist aan het tile placement mechanisme gaf. Alle tegels lagen al op je speelbord, je moest ze alleen nog verplaatsen. In Caldera Park begin je wel met een leeg veld en hoef je niet per se altijd dezelfde tegels als je tegenstanders neer te leggen. Dat maakt het spel naar mijn mening iets tactischer en vooral ook dynamischer. Ben je na Savannah Park toe aan iets uitdagenders? Bekijk dan zeker dit bordspel uit 2023!

Hieronder zie je hoe dit nieuwe bordspel uit 2023 er uit ziet:

Caldera Park: Speelmateriaal

Mei 2023: The Great Split

Leuk Bordspel uit 2023: The Great Split
 • Uitgever: 999 Games
 • Soort spel: Drafting met I Cut, You Chose
 • Aantal spelers: 2-7 personen
 • Vanaf leeftijd: 8 jaar
 • Speelduur: 45 minuten

In The Great Split ga je kunst en rijkdom verzamelen. Elke beurt verdeel jij je handkaarten in tweeën en geeft deze door aan de speler links van je. Hij of zij kiest één set en de ander krijg je terug. Tegelijkertijd kies jij één set van de kaarten die je van de speler vóór jou hebt gekregen en geef je de andere set aan hem of haar terug. De symbolen op je kaarten bepalen op welke sporen van je spelerstableau je vooruit mag. Daar kunnen kleine kettingreacties bij ontstaan. De speler met de meeste punten wint.

Ik heb The Great Split aan dit blog toegevoegd vanwege de originele, vlotte speelwijze en de mogelijkheid om het zelfs met 7 spelers te doen. Laat je niet misleiden door de doos. Ja, de productiewaarde is hoog, maar het is een bijzonder abstract spel. Ik denk dat sommige mensen, op basis van de doos, ander (en misschien zelfs mooier) speelmateriaal verwachten. Zijn je verwachtingen gemanaged? Dan kun je absoluut veel plezier ervaren aan The Great Split!

Hieronder zie je hoe dit nieuwe bordspel uit 2023 er uit ziet:

The Great Split: Speelmateriaal

Mei 2023: Verdant

Leuk Bordspel van 2023: Verdant
 • Uitgever: White Goblin Games
 • Soort spel: Set Collection
 • Aantal spelers: 1-5 personen
 • Vanaf leeftijd: 10 jaar
 • Speelduur: 45 minuten

In Verdant (betekent ‘groen’) ga je planten, huisdieren en meubilair verzamelen. Elke beurt kies je een combinatie van één kaart en een fiche. Met de kaarten vorm je een raster van 3×5 dat je huis voorstelt. Je plaatst kamers en planten om en om. En in kamers kun je huisdieren en meubilair plaatsen. Tegelijkertijd probeer je planten te laten groeien en om te potten. Zodra ieders huis vol is krijg je punten voor planten, huisdieren, meubilair en eventuele extra doelen. De speler met de meeste punten wint.

Verdant is bedacht door dezelfde maker als Calico en Cascadia. Gezien de populariteit van deze spellen (met name Cascadia) verwacht ik dat Verdant ook populair kan worden. Hij is uitdagender dan Cascadia en qua complexiteit gelijk aan Calico. Echter, thematisch steekt Verdant beter in elkaar en het spel geeft je wat meer bewegingsvrijheid. Van deze 3 blijft Cascadia m’n favoriet, maar Verdant mag er zeker zijn!

Hieronder zie je hoe dit nieuwe bordspel uit 2023 er uit ziet (foto is afkomstig van BoardGameGeek):

Verdant Bordspel Speelmateriaal

Mei 2023: Evergreen

Beste Bordspel uit 2023: Evergreen
 • Uitgever: 999 Games
 • Soort spel: Drafting & Puzzling
 • Aantal spelers: 1-4 personen
 • Vanaf leeftijd: 8 jaar
 • Speelduur: 45 minuten

In Evergreen bouwen spelers het perfecte ecosysteem op hun planeet. Elke beurt kiezen spelers een kaart. De kleur van de kaart bepaalt in welke regio je een actie mag uitvoeren (zoals zaadjes planten, bomen laten groeien). Het symbool op de kaart upgrade een speciale actie, die je ook nog eens mag uitvoeren (zoals oceanen maken, struiken plaatsen). Na elke ronde schijnt de zon vanuit een specifieke richting en leveren bomen die zonlicht vangen punten op. Aan het einde van het spel scoor je nog punten voor bomen in de regio’s die de kaarten aangeven. De speler met de meeste punten wint.

Evergreen wordt ook wel het kleine broertje van Photosynthesis genoemd. Ondanks een paar overeenkomsten, is het grote verschil dat spelers elkaar in Photosynthesis kunnen blokkeren en in Evergreen niet. Je blokkeert hoogstens jezelf. De drafting fase zorgt voor een beetje interactie, maar over het algemeen ben je vooral bezig met je eigen project. Voor spelers die dat heerlijk vinden, is Evergreen absoluut een bordspel om in 2023 in de gaten te houden.

Hieronder zie je hoe dit nieuwe bordspel uit 2023 er uit ziet:

Evergreen Speelmateriaal

Mei 2023: Wolven

Beste Bordspel van 2023: Wolven
 • Uitgever: 999 Games
 • Soort spel: Grid Movement & Area Majority
 • Aantal spelers: 2-5 personen
 • Vanaf leeftijd: 14 jaar
 • Speelduur: 90 minuten

In Wolven probeer je met jouw roedel wolven de meeste punten te scoren. Elke beurt draai je een X aantal terreintegels om van dezelfde kleur. Hoeveel je er om moet draaien hangt van je gewenste actie uit. Je kunt wolven verplaatsen, laten huilen (en andere wolven transformeren), schuilplaatsen en holen bouwen. Daarnaast kun je sommige acties ook sterker maken. Als de maan een bepaalde stand bereikt, krijgt de speler die de meeste wolven in een gebied heeft extra punten.

Eerder dit jaar werd ik uitgenodigd door 999 Games om wat nieuwe spellen van 2023 te bekijken en spelen. Wolven was er daar één van en ik was aangenaam verrast. De wolven-meeples zijn echt supervet, het draaien van terreintegels is innovatief en er heerst voortdurend spanning op het speelbord doordat spelers de meerderheid proberen te krijgen. De meest enge actie is ‘huilen’… Hierdoor kan de alfawolf van speler A een wolfje van speler B overnemen!

Hieronder zie je hoe dit nieuwe bordspel uit 2023 er uit ziet:

Wolven Bordspel Speelmateriaal

September 2023: Akropolis

Nieuw Bordspel van 2023: Akropolis
 • Uitgever: Geronimo Games
 • Soort spel: Pattern Building & Tile Placement
 • Aantal spelers: 2-4 personen
 • Vanaf leeftijd: 8 jaar
 • Speelduur: 30 minuten

In Akropolis ga je een stad bouwen in het oude Griekenland. Spelers draften om de beurt een tegel en leggen deze in hun speelgebied. Grenzend aan één andere tegel of bovenop ten minste 2 andere tegels. Voor elke steengroeve die je bedekt ontvang je een steen. Met steen kun je betere tegels kopen. Aan het einde scoor je punten voor verschillende districten (kleuren). De hoeveelheid hangt af van het aantal pleinen (sterren) in dat district én de hoogte ervan. De speler met de meeste punten wint.

Begin dit jaar heb ik Akropolis kunnen spelen via een vriend en ik was aangenaam verrast. Het is een super laagdrempelig spel, eenvoudige regels en het is altijd weer anders. Je kunt ‘m vergelijken met titels als Azul, Splendor en Santorini. Waar ik voorheen vaak Cascadia aanraadde aan beginnende spelers, ben ik nu geneigd om daar Akropolis van te maken. Als je de kans krijgt deze te spelen, zeker doen!

Hieronder zie je hoe dit nieuwe bordspel uit 2023 er uit ziet:

Akropolis Bordspel Speelmateriaal

Nu ben jij aan de beurt!

In dit blog heb ik nieuwe spellen uit 2023 met je gedeeld. Ik heb deze spellen genoemd omdat ik verwacht dat ze óf tot de beste spellen gaan behoren óf populair gaan worden.

Uiteraard is het jaar nog lang niet voorbij. Daarom zal ik dit blog blijven updaten met nieuwe spellen uit 2023.

Mis jij zelf nog toffe titels die dit jaar gaan uitkomen in Nederland? Laat het horen in een reactie!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *