De Beste en Leukste Nieuwe Bordspellen van het Jaar 2023!

De Beste en Leukste Nieuwe Bordspellen uit 2023!

Hoewel het erop leek dat minder mensen in 2022 bordspellen speelden (iets met post-covid ofzo?), blijven geweldige nieuwe titels voor 2023 niet uit. Er zijn al diverse spellen uitgekomen en er staan er nog veel op de planning.

In dit blog geef ik een overzicht van nieuwe bordspellen die in 2023 zijn uitgebracht of nog moeten worden uitgebracht. Ik noem deze spellen omdat ik denk dat ze tot de leukste of beste bordspellen van ’23 gaan behoren.

NB: Het jaar 2023 is nog niet voorbij. Ik zal dit blog dan ook gedurende het jaar blijven veranderen.

Voor je begint met lezen: de meeste spellen in dit blog zijn gesponsord. Dit betekent dat ik ze gratis heb ontvangen in ruil voor een bordspel review. Vond ik het spel goed of interessant als titel van 2023? Dan voeg ik ‘m aan dit blog toe.

Hieronder vind je de nieuwe spellen die in 2023 in Nederland zullen worden uitgegeven en waarvan ik verwacht dat ze tot de populairste van het jaar gaan horen!

Januari 2023: Riverside

Nieuw spel van 2023: Riverside
 • Uitgever: Geronimo Games
 • Soort spel: Dobbelspel
 • Aantal spelers: 1 tot 6 personen
 • Vanaf leeftijd: 10 jaar
 • Speelduur: 15-30 minuten

Riverside is een roll & write met een speelbord dat altijd weer anders is. Spelers volgen een riviercruise door een regio nabij de Poolcirkel. Elke beurt worden dobbelstenen gegooid, verplaatst het schip vooruit, kruisen spelers vakjes aan van één kleur en mogen spelers op excursie bij een locatie in de buurt van het schip. Met kruisjes verdien je bonussen, punten en tickets. Bij excursies leveren tickets van dezelfde kleur punten op. Zodra het schip rond is eindigt het spel en wint de speler met de meeste punten.

> Lees hier mijn uitgebreide Riverside review!

Ik vind Riverside een verfrissende roll & write die mooi is vormgegeven. Qua complexiteit kun je ‘m vergelijken met Clever, Railroad Ink en Fleet. Je maakt een vriendelijke tocht, want je kunt elkaar niet dwarsbomen. Hoewel iedereen moet roeien met dezelfde riemen, zul je snel genoeg een andere koers varen dan je tegenstanders. Bovendien zorgt het modulaire bord niet alleen voor een leuke ‘table presence’, maar ook voor een hogere herspeelbaarheid omdat er niet één leidende strategie is.

Je kunt dit nieuwe spelletje van 2023 o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be.

Hieronder zie je hoe dit nieuwe spel uit 2023 er uit ziet:

Riverside Spel: op Tafel

Riverside Spel: Dobbelstenen Gooien

Riverside Spel: Dobbelstenen bij Kapiteinstegel

Riverside Spel: Cruiseschip Verplaatsen

Riverside Spel: Potje met 3 Spelers

Riverside Spel: Excursiepunten Invullen

Riverside Spel: Bonus Activeren

Riverside Spel: Ticket Aankruisen

Riverside Spel: VIP-Voordeel Gebruiken

Riverside Spel: VIP-Stoel Aankruisen

Riverside Spel: Stoelen Aankruisen

Riverside Spel: Eindscore

Riverside Spel: Kapiteinsscore

Februari 2023: Burggraven van het Westelijk Koninkrijk

Nieuw Bordspel van 2023: Burggraven van het Westelijk Koninkrijk
 • Uitgever: White Goblin Games
 • Soort spel: Strategisch bordspel
 • Aantal spelers: 1 tot 4 personen
 • Vanaf leeftijd: 12 jaar
 • Speelduur: 90-120 minuten

In Burggraven van het Westelijk Koninkrijk zijn spelers burggraven die loyaal willen lijken aan de koning, maar ook de gunst van de bevolking nodig hebben voor als er een machtswissel valt. Je speelt een onbepaald aantal rondes en in elke ronde komen spelers eenmaal aan de beurt.

Tijdens je beurt leg je een inwonerkaart uit je hand op je spelersbord. Daarna verplaats je jouw burggraaf zoveel stappen als op de gespeelde kaart staat. Vervolgens kan de speler 1 van de 4 hoofdacties uitvoeren: handelen, gebouw bouwen, arbeiders plaatsen of een manuscript schrijven. Indien gewenst mag je een nieuwe inwoner inhuren en handel je botsingen in je corruptie en loyaliteitsgevoel af. Tot slot vul je je hand weer aan met nieuwe inwonerkaarten van je eigen stapel.

Met hun acties zullen spelers schulden krijgen (en eventueel aflossen) en eigendomsaktes ontvangen. Hiermee kunnen de Armoedekaart en Welvaartskaart zichtbaar worden. Zodra dit gebeurt wordt de ronde afgemaakt en is iedereen nog één keer aan de beurt. Daarna eindigt het spel en wint de speler met de meeste punten.

> Lees hier mijn uitgebreide Burggraven van het Westelijk Koninkrijk review!

Ik vind Burggraven van het Westelijk Koninkrijk een waardig spel om de ‘West Kingdom Trilogie’ (na Architecten van het Westelijk Koninkrijk en Paladijnen van het Westelijk Koninkrijk) mee af te sluiten. Thematisch misschien wat minder sterk, maar de herkenbare vormgeving en iconografie zal menig fan van de trilogie aanspreken en snel op weg helpen. Hoewel de mechanismen niet vernieuwend zijn, zorgt de ingetogen manier van deckbuilding voor een verfrissend gevoel. Er zit aardig wat interactie in en je kunt elkaar incidenteel zelfs ‘pijn’ doen. Dankzij de verschillende strategieën die je kunt uitproberen staat Burggraven garant voor een hoge herspeelbaarheid. Voor mij een persoonlijke favoriet van de laatste tijd!

Je kunt dit nieuwe bordspel van 2023 o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl en Spelhuis.be.

Hieronder zie je hoe dit nieuwe bordspel uit 2023 er uit ziet:

Burggraven van het Westelijk Koninkrijk: op Tafel

Burggraven van het Westelijk Koninkrijk: Inwoners Doorschuiven

Burggraven van het Westelijk Koninkrijk: Kaart Afleggen

Burggraven van het Westelijk Koninkrijk: Kaart Trekken

Burggraven van het Westelijk Koninkrijk: Strategie Handelen

Burggraven van het Westelijk Koninkrijk: Burggraven bij Elkaar

Burggraven van het Westelijk Koninkrijk: Manuscript Pakken

Burggraven van het Westelijk Koninkrijk: Arbeiders in Kasteel Plaatsen

Burggraven van het Westelijk Koninkrijk: Burggraaf bij Burggraaf

Burggraven van het Westelijk Koninkrijk: Stenen Botsen

Burggraven van het Westelijk Koninkrijk: Welvaartskaart Zichtbaar

Burggraven van het Westelijk Koninkrijk: Verzamelde Schulden en Manuscripten

Maart 2023: Pizzachef

Nieuw Bordspel 2023: Pizzachef
 • Uitgever: Benki Games
 • Soort spel: Tactisch bordspel
 • Aantal spelers: 1 tot 4 personen
 • Vanaf leeftijd: 10 jaar
 • Speelduur: 30-90 minuten

In dit bordspel willen de bezorgers van pizzeria La Casa dello Chef een waardige opvolger worden van de pizzachef.

Elke beurt voer je 2 acties uit. Bestellingen pakken, missies aannemen, chefkaarten nemen en toppings verzamelen. Met toppings kun je bestellingen voltooien en bezorgen. Chefkaarten bieden tussentijds voordelen en missies leveren aan het einde van het spel extra punten op. Maar pas op: niet voltooide bestellingen en missies alsook niet gebruikte toppings leveren minpunten op. Zodra een speler 8 pizza’s heeft bezorgd wint de speler met de meeste punten!

Ik vind Pizzachef een smaakvolle gateway game van Nederlandse bodem. Het is iets uitdagender dan Ticket to Ride, Azul en Splendor, maar net zo toegankelijk. Het spelverloop steekt goed in elkaar en is interessant doordat een snufje geluk en een dosis tactiek een lekkere melange vormen. Hoewel spelers meestal mild met elkaar omgaan, kan de interactie incidenteel een pittige nasmaak geven. Voor gevorderde bordspelers zal het recept niet heel vernieuwend zijn. Echter, tegen casual spelers die Pizzachef geserveerd krijgen zeg ik: Buon Appetito!

Je kunt dit nieuwe bordspel uit 2023 bestellen op Benkigames.nl.

Hieronder zie je hoe dit nieuwe bordspel uit 2023 er uit ziet:

Pizzachef Bordspel: op Tafel

Pizzachef Bordspel: Toppings op de Markt

Pizzachef Bordspel: Toppings Pakken

Pizzachef Bordspel: Toppings Verzamelen

Pizzachef Bordspel: Benodigde Toppings voor Pizza

Pizzachef Bordspel: Pizzafiches bij Huis

Pizzachef Bordspel: Topping Reserveren

Pizzachef Bordspel: Scoresteen Vooruit Zetten

Pizzachef Bordspel: Bestelkaarten Pakken

Pizzachef Bordspel: Missiekaarten Pakken

Pizzachef Bordspel: Chefkaart Spelen

Pizzachef Bordspel: Bezorgde Pizza's & Missiekaart

Pizzachef Bordspel: Eindscores

Maart 2023: De Betoverde Torens

De Betoverde Torens: Doos
 • Uitgever: HOT Games
 • Soort spel: Familiespel
 • Aantal spelers: 2 tot 6 personen
 • Vanaf leeftijd: 8 jaar
 • Speelduur: 45 minuten

In De Betoverde Torens mag je elke beurt 2 bewegingsacties uitvoeren. Voor elke actie speel je één van je drie handkaarten. Hierop staat hoeveel plaatsen je een van jouw tovenaars OF een toren – met de klok mee – mag verplaatsen. Daarbij kun je torens over tovenaars heen plaatsen. Doe je dit? Dan mag je een toverdrankfles vullen. Deze mag je tijdens je beurt inzetten om een toverspreuk te gebruiken. De speler die als eerste al zijn of haar tovenaars in de zwarte Raventoren heeft wint het spel.

> Lees hier mijn uitgebreide De Betoverde Torens review!

Ik vind De Betoverde Torens een zeer geslaagd familiespel. Hoewel ik het thema wat vergezocht vind heeft het een leuke, opvallende table-presence. Daarnaast zijn de regels eenvoudig, acties behapbaar en beurten relatief kort. Toegegeven, je zult elkaar best veel moeten plagen. Vooral door elkaars tovenaars op te sluiten. En als torens – met opgesloten tovenaars erin – dan ook nog eens gaan stapelen en rond het bord gaan verplaatsen, is het absoluut een pré als je een goed geheugen hebt. Bij het trekken van kaartjes speelt geluk weliswaar een rol, maar je kunt genoeg slimme, tactische keuzes maken. En dat neemt alleen maar toe als je met de bijgevoegde module speelt voor gevorderde tovenaa… eh, spelers ;).

Je kunt dit familiespel uit 2023 online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Hieronder zie je hoe dit nieuwe bordspel uit 2023 er uit ziet:

De Betoverde Torens Bordspel: op Tafel

De Betoverde Torens Bordspel: Handkaarten

De Betoverde Torens Bordspel: Aflegstapel

De Betoverde Torens Bordspel: Tovenaar op Toren

De Betoverde Torens Bordspel: Toren Verplaatsen

De Betoverde Torens Bordspel: Tovenaars Opsluiten

De Betoverde Torens Bordspel: Dobbelsteen Gooien

De Betoverde Torens Bordspel: Toverdrankflesje Omdraaien

De Betoverde Torens Bordspel: Gevulde Toverdrankflesjes

De Betoverde Torens Bordspel: Nieuwe Kaarten Trekken

De Betoverde Torens Bordspel: Gekozen Toverspreuken

De Betoverde Torens Bordspel: Toverdrankflesje Betalen

De Betoverde Torens Bordspel: Raventoren op Bord

De Betoverde Torens Bordspel: Gevulde Raventoren

Maart 2023: Kwakzalvers van Kakelenburg Junior

Nieuw Kinderspel 2023: Kwakzalvers van Kakelenburg Junior
 • Uitgever: 999 Games
 • Soort spel: Kinderspel
 • Aantal spelers: 2 tot 4 personen
 • Vanaf leeftijd: 6 jaar
 • Speelduur: 30 minuten

De Kwakzalvers van Kakelenburg Junior is een vereenvoudigde variant van De Kwakzalvers van Kakelenburg, speciaal voor kinderen. In deze variant proberen de spelers hun dieren een race te laten winnen. Je trekt nog steeds fiches uit de buidel, maar het push your luck element is weg. Afhankelijk van de fiches die je trekt mag jouw dier vooruit op het scorespoor én een actie uitvoeren. Op bepaalde momenten mag je nieuwe fiches kopen. Zo kunnen spelers ‘een eigen weg’ inslaan. De speler wiens dier eerste de ketel bereikt, wint het spel.

> Lees hier mijn uitgebreide Kwakzalvers van Kakelenburg Junior review!

Ik vind De Kwakzalvers van Kakelenburg Junior een goede kindervariant van het originele spel. Je brouwt ditmaal geen drankje, maar doet mee met een race met boerderijdieren. Je haalt voer (fiches) uit de voederzak (buidel) om jouw dier in beweging te brengen. Dankzij divers speelmateriaal kun je niet alleen variëren, maar ook – verspreid over meerdere potjes – opbouwen van makkelijk naar moeilijk. Spelers worden bijna nooit ‘afgestraft’ en kunnen elkaar niet dwarsbomen. Dit gecombineerd met de lieflijke, kleurrijke uitstraling van het spel maakt het uitermate kindvriendelijk. Mijn kinderen hebben een nieuwe favoriet :)!

Je kunt dit kinderspel uit 2023 online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinke.nl, 999Games.nl en Spelhuis.be.

Hieronder zie je hoe dit nieuwe spel uit 2023 er uit ziet:

De Kwakzalvers van Kakelenburg Junior: op Tafel

De Kwakzalvers van Kakelenburg Junior: Fiche uit Buidel Halen

De Kwakzalvers van Kakelenburg Junior: Tableau met Klaverbladen

De Kwakzalvers van Kakelenburg Junior: Robijn Pakken

De Kwakzalvers van Kakelenburg Junior: Oranje Fiche Trekken

De Kwakzalvers van Kakelenburg Junior: 3e Droomkruid Pakken

De Kwakzalvers van Kakelenburg Junior: Speelfiguur Verplaatsen

De Kwakzalvers van Kakelenburg Junior: Dobbelen

De Kwakzalvers van Kakelenburg Junior: Rode en Paarse Fiches

De Kwakzalvers van Kakelenburg Junior: Speelfiguren op Racebaan

De Kwakzalvers van Kakelenburg Junior: Gouden Ketel Bereiken

April 2023: Angry Raccoons

Angry Raccoons: Doos
 • Uitgever: Startboard Games
 • Soort spel: Grappig spel
 • Aantal spelers: 2 tot 5 personen
 • Vanaf leeftijd: 10 jaar
 • Speelduur: 60 minuten

In Angry Raccoons zijn spelers hillbillies die proberen de sterkste van het woonwagenpark te worden. Het spel bestaat uit 2 fasen. Tijdens de eerste fase verzamelen spelers strijdlustige wasberen en drank. In fase 2 worden de verzamelde wasberen ingezet om tegen elkaar te vechten. De drank kan handige voordelen bieden tijdens deze gevechten.De laatste speler die, ondanks alle schrammen en drank, aan het einde van fase 2 nog overeind staat, wint het spel.

Ik vind dit een grappig vormgegeven spel dat bommetje vol humor en genaai zit. Het leukste vind ik dat spelers altijd drankkaarten mogen spelen om anderen te dissen. Ook als het niet hun eigen beurt is. Dit zorgt voor een frustrerende, doch grappige onvoorspelbaarheid. Het maakt Angry Raccoons ideaal voor groepen die een informeel spelletje zoeken voor een hilarische avond. Qua spelervaring kun je ‘m vergelijken met het populaire Exploding Kittens, maar Angry Raccoons weet met haar speelduur de tafel langer te vullen.

Je kunt dit grappige spel uit 2023 online bestellen op Angry-Raccoons.com.

Hieronder zie je hoe dit nieuwe spelletje uit 2023 er uit ziet:

Angry Raccoons Spel: op Tafel

Angry Raccoons Spel: Speelbord

Angry Raccoons Spel: Drankkaart Pakken

Angry Raccoons Spel: Dobbelen voor Wasbeer

Angry Raccoons Spel: Drankkaarten op Hand

Angry Raccoons Spel: Effect van Hillbillie Billy Bob

Angry Raccoons Spel: Gespeelde Drankkaarten

Angry Raccoons Spel: Verzamelde Wasberen

Angry Raccoons Spel: Wasbeer aan Leger Toevoegen

Angry Raccoons Spel: Verslagen Wasbeer

April 2023: Woodcraft

Nieuw Bordspel uit het Jaar 2023: Woodcraft
 • Uitgever: Jumping Turtle Games
 • Soort spel: Dice Placement
 • Aantal spelers: 1-4 Personen
 • Vanaf leeftijd: 12 jaar
 • Speelduur: 90-120 minuten

In Woodcraft proberen jij en je tegenstanders de beste houtbewerker te worden. Je kiest om de beurt één van de 7 acties op het actiewiel. Des te langer een actie niet wordt gekozen, des te waardevoller die wordt. Met deze acties kun je geld (= besjes) verdienen en daarmee dobbelstenen (= hout) kopen, planten (om een boom te laten groeien) en bewerken, zoals zagen en lijmen. Je kunt ook je werkplaats verbeteren door hulpjes in te huren en nieuw materiaal te kopen. Uiteindelijk wil je bestellingen voltooien die bonussen én punten opleveren. De speler die na 14 rondes de meeste punten heeft wint het spel.

> Lees hier mijn uitgebreide Woodcraft bordspel review!

Ik vind Woodcraft een fraai vormgegeven, zwaar bordspel. Dankzij het thema voelen veel elementen logisch aan. Al kan het even duren voordat je het actiewiel goed doorhebt. Echter, de schijf geeft wel een unieke draai aan het selecteren van acties. Interactie tussen spelers komt altijd neer op concurrentie: Middelen zijn beperkt, dus wie eerst komt, eerst maalt. Je kunt Woodcraft definiëren als ‘strak’ spel. Je moet alles in slechts 14 beurten fixen en een klein foutje kan hard worden afgestraft. En daar zit precies de uitdaging. Tot slot is het spel naar mijn mening niet echt strategisch, maar op tactisch vlak moet je wel degelijk uit goed hout gesneden zijn om een score van de bovenste plank neer te zetten.

Je kunt dit nieuwe bordspel van het jaar 2023 online bestellen op bol.com (Engels), Spellenrijk.nl (Engels), Spellenwinkel.nl (Engels) en Spelhuis.be (Nederlands).

Hieronder zie je hoe dit nieuwe bordspel uit het jaar 2023 er uit ziet:

Woodcraft Bordspel: op Tafel

Woodcraft Bordspel: Wiel Draaien

Woodcraft Bordspel: Actietegel Pakken

Woodcraft Bordspel: Persoonlijke Voorraad

Woodcraft Bordspel: Dobbelsteen Kopen

Woodcraft Bordspel: Actietegel Verplaatsen

Woodcraft Bordspel: Dobbelstenen Kopen

Woodcraft Bordspel: Gereedschapsfiche Plaatsen

Woodcraft Bordspel: Dobbelsteen Betalen

Woodcraft Bordspel: Lijmtegel Plaatsen

Woodcraft Bordspel: Bestelling Nemen

Woodcraft Bordspel: Inkomstenspoor met Blokjes

Woodcraft Bordspel: Verzameld Speelmateriaal

Woodcraft Bordspel: Beschikbare Hulpjes

Woodcraft Bordspel: Ingehuurde Hulpjes

Woodcraft Bordspel: Eindscores

April 2023: Caldera Park

Nieuw Bordspel 2023: Caldera Park
 • Uitgever: Keep Exploring Games
 • Soort spel: Tile placement
 • Aantal spelers: 1-4 Personen
 • Vanaf leeftijd: 10 jaar
 • Speelduur: 30-45 minuten

Dit is de opvolger van Savannah Park (Check m’n blog Savannah Park of Caldera Park voor de verschillen), het bordspel dat vorig jaar uitkwam. Ditmaal spelen we in de Noord-Amerikaanse wildernis. Spelers hebben elke beurt 7 fiches tot hun beschikking. Elke beurt kiest één speler een tegel (diersoort of waterplas) en terreinsoort. Nu moet iedereen zo’n tegel op een terreinsoort leggen. Heb je die niet? Dan krijg je meer vrijheid bij het plaatsen. Na 5 rondes scoren spelers punten voor de grootste groep van elke diersoort en elk volledig bedekte terreinsoort. De speler met de meeste punten wint.

> Lees hier mijn uitgebreide Caldera Park review!

Ik vind Caldera Park een lichtgewicht bordspel waarbij de look&feel er niet direct uit springt, maar waarbij de gameplay dat wel doet. De echte highlight voor mij is het gegeven dat spelers om de beurt een keuze moeten maken, die ook (deels) bepaalt wat andere spelers moeten doen. Deze interactie werkt verfrissend en zorgt elk potje bij ons voor frustratie én gelach. Dit gecombineerd met simultane beurten, genoeg tactische keuzes en een aangename speelduur maakt Caldera Park voor mij een heerlijk, toegankelijk puzzelspel.

Je kunt dit nieuwe bordspel van het jaar 2023 online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be.

Hieronder zie je hoe dit nieuwe bordspel uit 2023 er uit ziet:

Caldera Park Spel: op Tafel

Caldera Park Spel: Weertegel Plaatsen

Caldera Park Spel: Actietegel Verschuiven

Caldera Park Spel: Diertegel Pakken

Caldera Park Spel: Diertegel op Bord Leggen

Caldera Park Spel: Diertegel Plaatsen

Caldera Park Spel: Ronde Voorbij

Caldera Park Spel: Spelersbord Rivier Zijde

Caldera Park Spel: Omringde Geiser

Caldera Park Spel: Omgedraaide Weertegel

Caldera Park Spel: Eindscores

Mei 2023: Brood en Bier

Nieuw Bordspel 2023: Brood en Bier
 • Uitgever: 999 Games
 • Soort spel: Spel voor 2 Personen
 • Aantal spelers: 2 personen
 • Vanaf leeftijd: 10 jaar
 • Speelduur: 30 minuten

Brood & Bier is een spel voor 2 personen. Je speelt 6 rondes, die elkaar afwisselen met zogenaamde vruchtbare en droge jaren.

Elke ronde speel je om de beurt een kaart, net zolang totdat je er allebei 5 hebt gespeeld. Door kaarten te spelen kun je ingrediënten verzamelen, brood bakken, bier brouwen en investeren in het verbeteren van je acties. Nadat je een kaart hebt gespeeld in vruchtbare jaren, geef je de rest door aan je tegenstander. In droge jaren hoef je geen kaarten te door te geven, maar zijn er wel minder ingrediënten op de akkers beschikbaar.

Je krijgt punten voor brood én bier, maar let op: de laagste score telt. Je moet dus zowel brood bakken als bier brouwen. De speler die na 6 rondes de meeste punten heeft (met zijn of haar laagste score) wint het spel.

> Lees hier mijn uitgebreide Brood & Bier review!

Ik vind Brood & Bier een leuk spel voor 2 personen. Het heeft met haar grote speelbord en kleurrijke houten speelstukken een noemenswaardige table presence voor dit kaliber spel. De look&feel is ongetwijfeld herkenbaar, maar de gameplay voelt voor mij – ondanks bekende mechanismen – uniek aan. Hoewel je deels afhankelijk bent van je tegenstander (en hij of zij van jou) viel mij op dat je niet de hele tijd met elkaar bezig hoeft te zijn. Daarnaast maakt de veelzijdigheid van kaarten dat je elke keer weer een andere tactiek moet brouwen. Je zult dan ook meerdere potjes moeten spelen om er écht iets van te bakken. Daarom vind ik Brood & Bier vooral geschikt voor gevorderde bordspelers die een iets uitdagender spel voor hun tweetjes zoeken.

Je kunt dit leuke bordspel uit 2023 online bestellen bij bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, 999Games.nl en Spelhuis.be.

Hieronder zie je hoe dit nieuwe bordspel uit 2023 er uit ziet:

Brood en Bier Spel: op Tafel

Brood en Bier Spel: Handkaarten

Brood en Bier Spel: Kaart Spelen voor Oogst

Brood en Bier Spel: Ingrediënten in Opslag Leggen

Brood en Bier Spel: Upgrade Bouwen

Brood en Bier Spel: Kaarten van Trekstapel Pakken

Brood en Bier Spel: Ruilkaarten

Brood en Bier Spel: Ruilkaart Pakken

Brood en Bier Spel: Lege Akkers

Brood en Bier Spel: Verzameld Bier en Brood

Brood en Bier Spel: Eindscores

Mei 2023: HEAT Pedal to the Metal

Nieuw Bordspel van 2023: HEAT Pedal to the Metal
 • Uitgever: Days of Wonder
 • Soort spel: Race
 • Aantal spelers: 1-6 Personen
 • Vanaf leeftijd: 10 jaar
 • Speelduur: 30-60 minuten

In het bordspel HEAT hebben alle spelers elke ronde 7 handkaarten. Ze zetten tegelijkertijd hun pook in de gewenste versnelling en spelen zoveel kaarten als de versnelling aangeeft. De speler wiens raceauto aan kop staat speelt eerst. Door kaarten te spelen racet je auto over het circuit. Schakel wel tijdig terug, want je wil niet te hard door de bocht. Je kunt heat kaarten aan je deck toevoegen om eenmalig nét iets harder te gaan. Echter, dit komt met een prijs. Deze kaarten vullen je hand want je mag ze niet spelen. Je kunt ze alleen afleggen in een lagere versnelling.

Je hebt 4 racecircuits en meerdere modules waarmee je o.a. je auto kunt pimpen, kunstmatige spelers kunt toevoegen, het weer van invloed kunt laten zien én zelfs een kampioenschap kunt spelen. Voor elk circuit geldt: zodra een speler over de finish geraakt, wint de speler die in deze ronde het verst over de finish komt.

> Lees hier mijn uitgebreide HEAT Pedal to the Metal review!

Ik vind HEAT: Pedal to the Metal een verrassend leuk race spel over Formule 1 in de jaren 60′. Vincent Dutrait slaagt er met zijn warme illustraties goed in om het sixties gevoel over te brengen. De spelregels hadden van mij duidelijker (lees: specifieker) gemogen, maar ondanks dat is het spel relatief eenvoudig. Hoewel je wat geluk moet hebben met de ‘draws’, was ik verbaasd over hoeveel grip je tijdens het spel op je deck kunt houden én tactisch kunt spelen. Ik vind HEAT het leukst met 6 raceauto’s op de baan omdat zo de kans op onverwachte slipstreams wordt vergroot. En dankzij de (totaal niet bewerkelijke) kunstmatige coureurs hoef je niet eens 6 spelers te hebben. Tot slot biedt HEAT veel variatie-mogelijkheden. Echter, als je meer wil doen dan enkel kaarten spelen en een figuurtje verplaatsen, bestaat de kans dat HEAT – ondanks de diversiteit – toch te eentonig voor je is.

Je kunt dit nieuwe bordspel uit 2023 online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be.

Hieronder zie je hoe dit nieuwe bordspel uit het jaar 2023 er uit ziet:

HEAT Pedal to the Metal Bordspel: op Tafel

HEAT Pedal to the Metal Bordspel: Schakelen

HEAT Pedal to the Metal Bordspel: Kaarten op Tafel Leggen

HEAT Pedal to the Metal Bordspel: Kaarten Spelen

HEAT Pedal to the Metal Bordspel: Raceauto Vooruit Schuiven

HEAT Pedal to the Metal Bordspel: Versnelling Dicteert Aantal Kaarten

HEAT Pedal to the Metal Bordspel: Upgrade Kaart Afleggen

HEAT Pedal to the Metal Bordspel: Raceauto's op de Baan

HEAT Pedal to the Metal Bordspel: HEAT Kaarten Betalen

HEAT Pedal to the Metal Bordspel: Legendarische Coureurs Kaart Open Draaien

HEAT Pedal to the Metal Bordspel: Raceauto's in Bocht

HEAT Pedal to the Metal Bordspel: Baan met Wegomstandighedenfiches

HEAT Pedal to the Metal Bordspel: Raceauto over Finish

HEAT Pedal to the Metal Bordspel: Weerkaart op Speelbord

HEAT Pedal to the Metal Bordspel: Eindscores

Mei 2023: Evergreen

Beste Bordspel uit 2023: Evergreen
 • Uitgever: 999 Games
 • Soort spel: Drafting & Puzzling
 • Aantal spelers: 1-4 personen
 • Vanaf leeftijd: 8 jaar
 • Speelduur: 45 minuten

In Evergreen probeer je jouw planeet zo ‘groen’ mogelijk te maken. Je speelt 14 rondes. Elke ronde kiest iedereen een bioomkaart. Deze kaart bepaalt in welk gebied op je spelersbord jij een actie mag uitvoeren. Zo kun je kiemen planten en laten groeien tot lage- en zelfs hoge bomen. Ook levert elke kaart een speciale eigenschap op die overal mag worden toegepast. Na elke ronde krijg je punten voor bomen die het licht van de zon vangen én je grootste aaneengesloten bosgebied. Aan het einde van het spel leveren grote bomen nog punten in bepaalde gebieden. De speler met de meeste punten wint.

> Lees hier mijn uitgebreide Evergreen bordspel review!

Ik vind Evergreen een bordspel dat in eerste instantie wat timide overkomt op het gebied van uitstraling en gameplay. Zo weet de overheersende witte kleur mij niet direct te enthousiasmeren en zijn de regels vrij eenvoudig. Maar tijdens het spel bloeit Evergreen op. Gedeeltelijk simultane beurten houden het tempo er lekker in. Spelers kunnen elkaar (bijna) geen kwaad doen en werken in harmonie aan hun eigen puzzel. Daarbij voelt het echt goed om de houten speelstukken in je dubbellagige spelersbord te zetten. En terwijl je tactisch aan de behapbare doch uitdagende puzzel werkt, groeit er een schattig, weelderig bos op je spelersbord. Evergreen heeft, net als de natuur, toch meer te bieden dan je op het eerste oog ziet.

Je kunt dit nieuwe bordspel uit 2023 online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, 999Games.nl en Spelhuis.be.

Hieronder zie je hoe dit nieuwe bordspel uit 2023 er uit ziet:

Evergreen Bordspel: op Tafel

Evergreen Bordspel: Zon Schijnt

Evergreen Bordspel: Bioomkaart Pakken

Evergreen Bordspel: Startspelerssteen op Linkse Kaart

Evergreen Bordspel: Kiem Planten

Evergreen Bordspel: Lage Boom Plaatsen

Evergreen Bordspel: Markeersteen Verplaatsen

Evergreen Bordspel: Kaarten in Spelersgebied

Evergreen Bordspel: Zon

Evergreen Bordspel: Begroeide Planeet

Mei 2023: The Great Split

Leuk Bordspel uit 2023: The Great Split
 • Uitgever: 999 Games
 • Soort spel: Drafting met I Cut, You Chose
 • Aantal spelers: 2-7 personen
 • Vanaf leeftijd: 8 jaar
 • Speelduur: 45 minuten

In The Great Split ga je kunst en rijkdom verzamelen. Elke beurt verdeel jij je handkaarten in tweeën en geeft deze door aan de speler links van je. Hij of zij kiest één set en de ander krijg je terug. Tegelijkertijd kies jij één set van de kaarten die je van de speler vóór jou hebt gekregen en geef je de andere set aan hem of haar terug. De symbolen op je kaarten bepalen op welke sporen van je spelerstableau je vooruit mag. Daar kunnen kleine kettingreacties bij ontstaan. De speler met de meeste punten wint.

> Lees hier mijn uitgebreide The Great Split bordspel review!

Ik vind The Great Split een erg leuk bordspel van 999 Games. Het thema is weliswaar wat vergezocht en voor mij had het kleurgebruik speelser en gebruiksvriendelijker gemogen. Op het spelverloop heb ik echter niks aan te merken. De regels zijn eenvoudig, spelers zijn tegelijkertijd aan de beurt en je kunt soms bevredigende kettingreacties maken. Door deze kenmerken voelt het als een roll & write – zoals Clever – maar dan groter. Het mechanisme I Cut, You Choose brengt een interessante interactie in het spel waarbij je de speler links van je probeert te verleiden om iets anders te kiezen dan wat jij wil. Het gegeven dat spelers simultaan ‘splitten’ en ‘kiezen’ was voor mij vernieuwend en viel erg in de smaak. Tot slot vind ik het noemenswaardig dat je The Great Split met maar liefst 7 personen kunt spelen zonder dat het spel te lang wordt. Daar zijn niet veel titels van!

Je kunt dit leuke bordspel uit 2023 online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, 999Games.nl en Spelhuis.be.

Hieronder zie je hoe dit nieuwe bordspel uit 2023 er uit ziet:

The Great Split Bordspel: op Tafel

The Great Split Bordspel: Nieuwe Kaart Pakken

The Great Split Bordspel: Verdeling Maken

The Great Split Bordspel: Kaart in Portemonnee

The Great Split Bordspel: Groep Kaarten Kiezen

The Great Split Bordspel: Portmonnee Geven

The Great Split Bordspel: Vooruit op Muntenspoor

The Great Split Bordspel: Vooruit op Kunstspoor

The Great Split Bordspel: Naar Volgende Ronde

The Great Split Bordspel: Marktfiche Omdraaien

The Great Split Bordspel: Marktschuif Verplaatsen

The Great Split Bordspel: Karaktertegel Bonus

Mei 2023: Wolven

Beste Bordspel van 2023: Wolven
 • Uitgever: 999 Games
 • Soort spel: Grid Movement & Area Majority
 • Aantal spelers: 2-5 personen
 • Vanaf leeftijd: 14 jaar
 • Speelduur: 90 minuten

In Wolven probeer je met jouw roedel wolven de meeste punten te scoren. Elke beurt draai je een X aantal terreintegels om van dezelfde kleur. Hoeveel je er om moet draaien hangt van je gewenste actie uit. Je kunt wolven verplaatsen, laten huilen (en andere wolven transformeren), schuilplaatsen en holen bouwen. Daarnaast kun je sommige acties ook sterker maken. Als de maan een bepaalde stand bereikt, krijgt de speler die de meeste wolven in een gebied heeft extra punten.

> Lees hier mijn uitgebreide Wolven bordspel review!

Ik vind Wolven een fraaie, hoogwaardige productie met een sterker thema dan ik in eerste instantie dacht. Vooral het gegeven dat je met je wolven moet blijven rondtrekken (net zoals echte wolven doen) geeft een boeiend spelverloop. Het is een tactisch bordspel waarbij niet de geluksfactor, maar ander spelers zorgen voor onvoorspelbaarheid en variatie. Daarnaast worden spelers lijnrecht tegenover elkaar gezet. Je concurreert in diverse gebieden voor de meeste invloed en kunt zelfs agressief spelen door andermans schuilplaatsen en wolven over te nemen. Hoewel dit laatste bij ons incidenteel voorkomt, zou ik Wolven niet snel aanraden aan spelers die liever een vredig bordspel spelen. Vind jouw spelersgroep het niet erg elkaar te dwarsbomen? Dan heb je met Wolven een relatief eenvoudige area control met behapbare engine building en een uniek actie-mechanisme te pakken!

Je kunt dit leuke spel uit 2023 online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, 999Games.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Hieronder zie je hoe dit nieuwe bordspel uit 2023 er uit ziet:

Wolven Bordspel: op Tafel

Wolven Bordspel: Actietegels Draaien

Wolven Bordspel: Schuilplaats Pakken

Wolven Bordspel: Alfawolf Pakken

Wolven Bordspel: Invloed bij Gebiedstelling

Wolven Bordspel: Prooifiche Plaatsen

Wolven Bordspel: Strijd om Meeste Invloed

Wolven Bordspel: Invloed bij Gebiedstelling Volle Maan

Wolven Bordspel: Fiche op Maanlichttableau Leggen

Wolven Bordspel: Hol Pakken

Wolven Bordspel: Verzamelde Prooien

Wolven Bordspel: Gebiedstelling Activeren

Juni 2023: Verdant

Leuk Bordspel van 2023: Verdant
 • Uitgever: White Goblin Games
 • Soort spel: Set Collection
 • Aantal spelers: 1-5 personen
 • Vanaf leeftijd: 10 jaar
 • Speelduur: 45 minuten

In Verdant (betekent ‘groen’) ga je planten, huisdieren en meubilair verzamelen. Elke beurt kies je een combinatie van één kaart en een fiche. Met de kaarten vorm je een raster van 3×5 dat je huis voorstelt. Je plaatst kamers en planten om en om. En in kamers kun je huisdieren en meubilair plaatsen. Tegelijkertijd probeer je planten te laten groeien en om te potten. Zodra ieders huis vol is krijg je punten voor planten, huisdieren, meubilair en eventuele extra doelen. De speler met de meeste punten wint.

> Lees hier mijn uitgebreide Verdant bordspel review!

Verdant voelde voor mij als een abstract spel dat met name door de prachtige illustraties van Beth Sobel en feiten over planten thematisch groeide. Het spelverloop is weliswaar eenvoudig, maar de hoge mate van administratie (je bent veel fiches aan het plaatsen, inzetten en verwijderen) en de vele manieren om punten te scoren (het is een echte point salad) maken het spel uitdagender dan het lijkt. Ben je op het gebied van bordspellen nog wat groen achter de oren? Dan denk ik niet dat Verdant iets voor jou is (kun je beter voor Cascadia gaan). Ben je wel wat gewend en houd je juist van extra uitdaging? Dan kan ik Verdant gerust aanraden.

Je kunt dit nieuwe bordspel van 2023 online bestelling op bol.com, Spellenrijk.nl en Spelhuis.be.

Hieronder zie je hoe dit nieuwe spelletje uit het jaar 2023 er uit ziet:

Verdant Bordspel: op Tafel

Verdant Bordspel: Fiches in Zak

Verdant Bordspel: de Markt

Verdant Bordspel: Plantkaart Pakken

Verdant Bordspel: Verzorgingsfiche Gebruiken

Verdant Bordspel: Groenfiches op Plant

Verdant Bordspel: Bloempot Pakken

Verdant Bordspel: Bloempot Plaatsen

Verdant Bordspel: Plantkaart Voltooien

Verdant Bordspel: Fiches op Voorraadkaart

Verdant Bordspel: Voorwerpfiches op Kaarten

Verdant Bordspel: Afgerond Speelgebied

Verdant Bordspel: Opdrachten op Tafel

Verdant Bordspel: Eindscores

Oktober 2023: Mycelia

Mycelia Bordspel: Doos
 • Uitgever: Ravensburger
 • Soort spel: Deckbuilding
 • Aantal spelers: 1-4 personen
 • Vanaf leeftijd: 9 jaar
 • Speelduur: 45 minuten

Mycelia is een deckbuilding spel waarbij je doel is om alle dauwdruppels van je tableau te verwijderen. Elke beurt neem je 3 handkaarten (bosbewoners met vaardigheden) en die speel je. Zo kun je dauwdruppels op je tableau verschuiven richting de ‘Tempel van het Leven’ of zelfs direct verwijderen. Daarnaast zijn er kaarten die je bladeren opleveren. Met bladeren kun je nieuwe kaarten kopen en basisacties uitvoeren. Is de tempel vol? Dan draai je de schijf totdat alle druppels en de dobbelsteen valt. Deze geeft nu bij elke speler 2 locaties aan waar nieuwe dauwdruppels komen. Zodra een speler zijn of haar tableau leeg heeft wordt de ronde afgemaakt. Daarna wint die speler of – in het geval van een gelijke stand – de speler met de meeste bladeren.

> Lees hier mijn uitgebreide Mycelia bordspel review!

Ik vind Mycelia een fraai familiespel. Het thema stelt niet zo veel voor, maar de look & feel van het spel springt er zeker bovenuit. Het spel was voor mij onbekend en schoot ineens, als een paddestoel, uit de grond. Met deze aangename verrassing wil Ravensburger een jongere doelgroep laten kennismaken met deckbuilding. En daar slaagt het zeker in. De vanaf-leeftijd is 9 jaar, maar m’n dochter van 8 jaar speelt dit ook al goed mee. Het spelverloop is overzichtelijk en de acties je kunt uitvoeren zijn behapbaar. En zijn jullie toe aan meer uitdaging? Dan kun je extra kaarten met nieuwe functies toevoegen. Dit houdt het spel niet alleen langer fris, maar maakt het geschikt voor spelers die liever de zogenaamde ‘kennerspellen’ spelen!

Je kunt dit mooie bordspel uit 2023 online bestellen op a bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be

Hieronder zie je hoe dit leuke bordspel uit 2023 er uit ziet:

Mycelia Bordspel: op Tafel

Mycelia Bordspel: Kaart Spelen

Mycelia Bordspel: Dauwdruppel Verschuiven

Mycelia Bordspel: Dauwdruppel in Tempel

Mycelia Bordspel: Blaadjes Pakken

Mycelia Bordspel: Kaart Kopen

Mycelia Bordspel: Actietegel Gebruiken

Mycelia Bordspel: Kaarten Schudden

Mycelia Bordspel: Druppels en Dobbelsteen uit Tempel

Mycelia Bordspel: Dauwdruppels op Tableau

Mycelia Bordspel: Nieuwe Kaart Kopen

Mycelia Bordspel: Markt

Mycelia Bordspel: Kaart met Direct Effect

November 2023: Ticket to Ride Legacy

Nieuw Bordspel van 2023: Ticket to Ride Legacy
 • Uitgever: Days of Wonder
 • Soort spel: Set Collection
 • Aantal spelers: 2-5 personen
 • Vanaf leeftijd: 10 jaar
 • Speelduur: 45 minuten

Legendes uit het Westen is de eerste legacy variant van de populaire bordspellenreeks Ticket to Ride. In essentie doe je met deze variant nog steeds hetzelfde als elke andere TTR: treinkaarten verzamelen, routes claimen, bestemmingskaarten voltooien en punten scoren. Met Legendes uit het Westen wordt daar een aantal elementen aan toegevoegd. Zo zijn er dikwijls gebeurtenissen van kracht, verzamel je postkaarten voor leuke bonussen én je volgt een verhaallijn. Deze zorgt er o.a. voor dat je nieuwe spelregels ontdekt, materiaal aanpast of zelfs verwijderd en langzaam afreist naar het westen van de Verenigde Staten.

Na 12 campagnes (en dus 12 potjes) heb je een unieke Ticket to Ride in handen. Het is er eentje die gebaseerd is op de legendes waar jij en je spelersgroep onderdeel van zijn!

> Lees hier mijn uitgebreide Ticket to Ride Legacy: Legendes uit het Westen review!

Ik vind Ticket to Ride: Legendes uit het Westen een geslaagde legacy variant van deze populaire spellenreeks. De productiewaarde is top (we zijn niet anders gewend van Days of Wonder, toch?). Hoewel het algehele verhaal bij ons niet echt bleef hangen en de eerste campagne een tikkeltje saai was (je speelde gewoon Ticket to Ride), onthulde het einde van de eerste campagne nieuw speelmateriaal dat ons direct wist te enthousiasmeren. En dat enthousiasme raakten we niet meer kwijt. Deze editie is de meest uitdagende variant van Ticket to Ride. Nog steeds toegankelijk, maar ik zou dit geen ‘gateway game’ meer noemen. Elke campagne voegt nieuw speelmateriaal en regels toe. Ondanks dat je die stap voor stap leert, wordt het spel er toch wat complexer door. De extra regels brengen ook meer mogelijkheden en zaken om rekening mee te houden. Dat maakt het spel tactischer dan je gewend bent van andere Ticket to Rides en uitbreidingen. Er zitten zelfs wat meer elementen in waarmee je andere spelers – naast het blokkeren via routes – kunt dwarsbomen. Als veelspeler laat ik de standaard Ticket to Rides steeds vaker in kast staan, maar Ticket to Ride: Legendes uit het Westen pakte ik er maar al te graag bij!

Je kunt dit nieuwe bordspel uit 2023 online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl en Spelhuis.be.

Hieronder zie je hoe dit nieuwe bordspel uit 2023 er uit ziet:

Ticket to Ride Legacy Legenden uit het Westen: op Tafel

Ticket to Ride Legacy Legenden uit het Westen: Stapel met Verhaalkaarten

Ticket to Ride Legacy Legenden uit het Westen: Open Aanbod

Ticket to Ride Legacy Legenden uit het Westen: Trein Bouwen bij Hoofdstad

Ticket to Ride Legacy Legenden uit het Westen: Speelbord met Treintjes

Ticket to Ride Legacy Legenden uit het Westen: Actiekaart Gepakt

Ticket to Ride Legacy Legenden uit het Westen: Gebeurteniskaart Opendraaien

Ticket to Ride Legacy Legenden uit het Westen: Bedrijfsbonus Rood

Ticket to Ride Legacy Legenden uit het Westen: Muntjes Pakken

Ticket to Ride Legacy Legenden uit het Westen: Behaalde Bestemmingskaarten

Ticket to Ride Legacy Legenden uit het Westen: Nieuwe Regels Plakken

Ticket to Ride Legacy Legenden uit het Westen: Punten Invullen

Ticket to Ride Legacy Legenden uit het Westen: Loonstrookje in Kluis

Ticket to Ride Legacy Legenden uit het Westen: Startspelerkaart in Kantoor

November 2023: Akropolis

Earth Bordspel: Doos
 • Uitgever: Geronimo Games
 • Soort spel: Hand Management & Follow
 • Aantal spelers: 1-5 personen
 • Vanaf leeftijd: 14 jaar
 • Speelduur: 60-90 minuten

In Earth gaan spelers ecosystemen en habitats creëren. Elke beurt kiest de actieve speler een kleur actie en mogen alle andere spelers een mildere versie van die actie doen. Daarna activeren alle spelers de effecten van kaarten met dezelfde kleur. Met acties kun je kaarten spelen (planten), aarde verzamelen (om planten te betalen), planten water geven (groene blokjes op planten leggen) en nieuwe kaarten pakken alsook bomen laten groeien. Spelers vormen met kaarten een raster van 4×4. Na de ronde waarin een speler een volledig raster heeft gevormd eindigt het spel. Je krijgt niet alleen punten voor je gespeelde kaarten, maar ook voor publieke- en persoonlijke doelen. De speler met de meeste punten wint.

> Lees hier mijn uitgebreide Earth bordspel review!

Ik vind Earth een leuk bordspel over de natuur. Hoewel ik de look & feel van het spel wat plat vind, weten het harmonieuze spelverloop en de hoge herspeelbaarheid te floreren. Het gegeven dat de actieve speler een actie uitvoert en alle passieve spelers daar een mildere variant van mogen doen, houdt spelers niet alleen betrokken tijdens het spel, maar biedt ook tactische keuzes. Toegegeven, er zit een geluksfactor in die je kunt vergelijken met populaire titels als Wingspan en Everdell: je bent afhankelijk van de kaarten die je krijgt. Niet iedereen houdt daar van. Iedereen maakt verder zijn of haar eigen puzzel. De grootste uitdaging zit in grip krijgen op de talloze manieren om extra punten te scoren en het overzicht houden op de vaardigheden die alle handkaarten bieden. Qua niveau vind ik ‘m iets lastiger dan Everdell. Houd je dus van een relatief zware point salad? Dan kan ik Earth absoluut aanraden!

Je kunt dit nieuwe bordspel uit 2023 online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl en Spelhuis.be.

Hieronder zie je hoe dit nieuwe bordspel uit 2023 er uit ziet:

Earth Bordspel: op Tafel

Earth Bordspel: Aflegstapel en Trekstapel

Earth Bordspel: Actie Kiezen

Earth Bordspel: Keuze uit veel Handkaarten

Earth Bordspel: Bladerdak Plaatsen

Earth Bordspel: Grondfiches op Spelersbord

Earth Bordspel: Gebeurtenis Spelen

Earth Bordspel: Groei op Kaarten

Earth Bordspel: Bladfiche bij Faunakaart Plaatsen

Earth Bordspel: Speelgebied

Earth Bordspel: Vol Speelgebied

Earth Bordspel: Eindscores

November 2023: Akropolis

Nieuw Bordspel van 2023: Akropolis
 • Uitgever: Geronimo Games
 • Soort spel: Pattern Building & Tile Placement
 • Aantal spelers: 2-4 personen
 • Vanaf leeftijd: 8 jaar
 • Speelduur: 30 minuten

In Akropolis zijn spelers hoofdarchitecten in het Oude Griekenland die steden vormgeven. Elke beurt kies je een tegel uit het bouwterrein en die leg je aan een andere tegel in je speelgebied. Je hebt Pleinen (sterretjes), Districten (zonder sterretjes) en Steengroeves. Elk kleur district is op een eigen manier punten waard. Pleinen vermenigvuldigen die punten. Je mag een tegel over andere tegels plaatsen om je stad op te hogen. Zo worden districten meer punten waard. En bouw je over een steengroeve? Dan krijg je daar een steen voor. Steen is punten waard én kun je gebruiken om duurdere tegels uit de markt te kopen. De speler met de meeste punten wint het spel.

> Lees hier mijn uitgebreide Akropolis spel review!

Ik vind Akropolis een van de leukere, lichtgewicht spelletjes van 2023. Het voelt als een mix tussen Kingdomino en Cascadia. Je verzamelt terreinsoorten en vermenigvuldigers (Kingdomino). En elk terreinsoort scoort op een eigen unieke manier (Cascadia). Akropolis bouwt voort op dit principe met het stapelen van tegels om terreinen meer waard te maken. Toegegeven, de geluksfactor speelt een rol bij het draften en daar moet je tegen kunnen. Maar ondanks dat kun je wel tactisch spelen. Al met al is Akropolis uitermate geschikt voor spelers die van korte puzzelspelletjes houden, waarbij je vooral met je eigen project bezig bent.

Je kunt dit nieuwe bordspel uit 2023 online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl en Spelhuis.be.

Hieronder zie je hoe dit nieuwe bordspel uit 2023 er uit ziet:

Akropolis Bordspel: op Tafel

Akropolis Bordspel: Tegel uit Markt Pakken

Akropolis Bordspel: Tegel Kiezen

Akropolis Bordspel: Tegel Bovenop Plaatsen

Akropolis Bordspel: Steen Pakken

Akropolis Bordspel: Tegel Aanleggen

Akropolis Bordspel: Tegel Plaatsen

Akropolis Bordspel: Afgeronde Stad

Akropolis Bordspel: Eindscores

Akropolis Bordspel: Tegels met Sterren

Akropolis Bordspel: Tegels in Stad

Nu ben jij aan de beurt!

In dit blog heb ik nieuwe spellen uit 2023 met je gedeeld. Ik heb deze spellen genoemd omdat ik verwacht dat ze óf tot de beste spellen gaan behoren óf populair gaan worden.

Uiteraard is het jaar nog lang niet voorbij. Daarom zal ik dit blog blijven updaten met nieuwe spellen uit 2023.

Mis jij zelf nog toffe titels die dit jaar gaan uitkomen in Nederland? Laat het horen in een reactie!

2 reacties

 1. Sky Team is top!
  coöperatief spel voor twee personen waarin jij en je medespeler in de cockpit van een vliegtuig zitten dat jullie moeten landen op een vliegveld als piloot en co-piloot.

  Door te dobbelen bedien je de vleugelbalans, de motoren, de remmen, het landingsgestel en drink je soms een kopje koffie om de concentratie te verhogen.

  Meerder scenario’s en uitbreidingen in de doos; omstandigheden kunnen per vliegveld variëren en er komen steeds nieuwe metertjes bij om rekening mee te houden, zoals de benzinemeter of windrichting.

  1. Beste Jeroen,

   Bedankt voor je toevoeging. Die heb ik al meer voorbij zien komen :). En volgens mij gaat deze ook in het Nederlands uitkomen, maar daar mag ik verder niks over zeggen.

   Groet en veel speelplezier,
   Hans van Spellenwijs.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *