De Beste en Leukste Nieuwe Bordspellen van het Jaar 2024!

De Beste en Leukste Nieuwe Bordspellen uit 2024!

Het jaar 2023 vloog naar mijn mening voorbij en bracht geweldige titels naar Nederland. Inmiddels is het spellenjaar 2024, zijn er al nieuwe spellen uitgebracht én zijn er talloze leuke bordspellen aangekondigd door Nederlandse uitgevers.

In dit blog geef ik een overzicht van nieuwe bordspellen die in 2024 (in het Nederlands) zijn uitgebracht of nog moeten worden uitgebracht. Ik noem deze spellen omdat ik denk dat ze tot de leukste of beste bordspellen van ’24 gaan behoren.

NB: Het jaar 2024 is nog niet voorbij. Ik zal dit blog dus tot het einde van het jaar blijven updaten.

Voor je begint met lezen: de meeste spellen in dit blog zijn gesponsord. Dit betekent dat ik ze gratis heb ontvangen in ruil voor een bordspel review. Vind ik dat een spel noemenswaardig is en geschikt is voor een specifieke doelgroep? Dan voeg ik ‘m aan dit blog toe.

Hieronder vind je de nieuwe spellen die in 2024 in Nederland zullen worden uitgegeven en waarvan ik verwacht dat ze tot de populairste van het jaar gaan horen!

Januari 2024: The Isle of Cats

Nieuw Spel van 2024: The Isle of Cats
 • Uitgever: Intrafin
 • Soort spel: Tile Placement
 • Aantal spelers: 1 tot 4 personen
 • Vanaf leeftijd: 8 jaar
 • Speelduur: 60-90 minuten

NB: Oké, dit spel kwam eigenlijk begin december vorig jaar uit. Maar ik vind ‘m zo leuk dat ik ‘m meeneem in m’n overzicht met leukste spellen van 2024!

In The Isle of Cats moet je katten redden van een eiland. Je speelt 5 rondes die elk beginnen met het draften van kaarten. De kaarten die je kiest bepalen wat je deze én komende rondes kunt doen. Lessen spelen (missies die extra punten opleveren aan het einde van het spel), katten redden en schatten vinden. Misschien kom je nog wel een hele speciale kattensoort tegen, de Oshax! Katten, schatte en Oshax leg je zo efficiënt mogelijk in je boot om kattenfamilies te maken, kamers te vullen en ratten te bedekken. De speler met de meeste punten wint het spel.

> Lees hier mijn uitgebreide The Isle of Cats review!

Ik vind The Isle of Cats een van de leukste bordspellen ooit. Mocht je naast spellen- ook een kattenliefhebber zijn, dan kun je hierbij echt je hart ophalen. De schattige poezen-meeples laten je spinnen van plezier en het bijzondere artwork maken het spel ook nog eens een feestje om naar te kijken. Daarnaast word ik persoonlijk erg blij van de combinatie van succesvolle mechanismen als drafting (7 Wonders en Sushi GO!) en tile placement (Patchwork en Azul), maar ook van de verschillende doelen die je tijdens het spel verzamelt. Deze maken het spel dynamisch, goed herspeelbaar én uitdagend (prrrr, I like). Hoewel ik The Isle of Cats aan veel bordspelers zou aanraden, is het niet voor iedereen weggelegd. Zo kunnen beurten door het gepuzzel wat langer duren en is er altijd de ‘luck of the draw’ (zoals in Wingspan en Everdell).

Je kunt dit leuke bordspel uit 2024 online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be. Let op, er is ook een Engelse versie verkrijgbaar!

Hieronder zie je hoe dit nieuwe spel uit 2024 er uit ziet:

The Isle of Cats Bordspel: op Tafel

The Isle of Cats Bordspel: Vis Betalen

The Isle of Cats Bordspel: Kaarten Kiezen

The Isle of Cats Bordspel: Openbare Les Spelen

The Isle of Cats Bordspel: Groene Kaarten Spelen

The Isle of Cats Bordspel: Kat van 3 Vis Kopen

The Isle of Cats Bordspel: Tegel in Boot Plaatsen

The Isle of Cats Bordspel: Oshax met Oranje Poes

The Isle of Cats Bordspel: Elk Moment Kaart Spelen

The Isle of Cats Bordspel: Gele Kaart Spelen

The Isle of Cats Bordspel: Leskaarten Ontrafeld

The Isle of Cats Bordspel: Vesh op Vakje 0

The Isle of Cats Bordspel: Vol Schip

Januari 2024: Forest Shuffle

Nieuw Kaartspel van 2024: Forest Shuffle
 • Uitgever: Lookout Games (Asmodee)
 • Soort spel: Drafting & Set Collection
 • Aantal spelers: 2 tot 5 personen
 • Vanaf leeftijd: 10 jaar
 • Speelduur: 60-90 minuten

NB: Oké, dit spel kwam eigenlijk eind december vorig jaar uit. Maar ik vind ‘m zo leuk dat ik ‘m meeneem in m’n overzicht met leukste spellen van 2024!

In Forest Shuffle creëert elke speler een bos waarin planten en dieren met elkaar in harmonie leven. Elke beurt heb je keuze uit 2 acties. Of je kunt een kaart uit je hand spelen door een X aantal andere handkaarten te betalen en op de open plek te leggen. Of je kunt 2 nieuwe kaarten (van de trekstapel en/of de open plek) pakken. Je moet altijd eerst een boom neerleggen want dieren en planten schuif je links, rechts, boven of onder bomen. Alle kaarten kunnen punten opleveren. Soms op zichzelf staand, meestal in combinatie met andere kaarten. Zodra de 3e winterkaart uit de trekstapel komt eindigt het spel. De speler met de meeste punten wint.

> Lees hier mijn uitgebreide Forest Shuffle review!

Ik vind Forest Shuffle een leuk, tactisch spelletje om op tafel te leggen. Het artwork is schattig en de iconografie is gebruiksvriendelijker dan ik in eerste instantie dacht. Ondanks de eenvoudige regels kan het – door de vele mogelijkheden – gebeuren dat je door bomen het bos niet meer ziet. Hierdoor zou ik ‘m niet zo snel als instap-spel aanraden, al is dit voor ervaren bordspelers juist lekker uitdagend. Het is leuk om te ontdekken op welke manieren je allemaal punten kunt scoren, maar de combinatie herten en wolven is wel erg sterk gebleken. Daarom zou ik adviseren om ‘m vooral met 3 of 4 personen te doen. Zo kunnen spelers er met z’n allen voor zorgen dat niet één speler alle herten oppeuzelt met de wolf en blijft dit leuke spel uit 2024 naar mijn mening beter in balans.

Je kunt dit nieuwe spelletje uit 2024 online bestellen bij bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be.

Hieronder zie je hoe dit leuke kaartspel uit 2024 er uit ziet:

Forest Shuffle Spel: op Tafel

Forest Shuffle Spel: Handkaarten

Forest Shuffle Spel: Dier Rechts Onder Boom

Forest Shuffle Spel: Kaarten op de Open Plek

Forest Shuffle Spel: Open Kaarten Nemen

Forest Shuffle Spel: Kaart onder Boom Schuiven

Forest Shuffle Spel: Kaart van Trekstapel Pakken

Forest Shuffle Spel: Speelgebied

Forest Shuffle Spel: Alle Kaarten Afleggen

Forest Shuffle Spel: Herten in het Bos

Forest Shuffle Spel: Speelgebied 2

Forest Shuffle Spel: Speelgebied 3

Forest Shuffle Spel: Eindscores

Februari 2024: After Us

Nieuw Spel van 2024: After Us
 • Uitgever: Geronimo Games
 • Soort spel: Deckbuilding
 • Aantal spelers: 1 tot 6 personen
 • Vanaf leeftijd: 14 jaar
 • Speelduur: 45 minuten

In After Us leid je een groep apen die in een post-apocalyptische wereld het snelst probeert te innoveren om bovenaan de maatschappelijke ladder te komen. Je speelt een X aantal rondes. Elke ronde doorlopen alle spelers tegelijkertijd 3 fases. Eerst trek je 4 kaarten van je persoonlijke trekstapel en legt ze naar wens voor je neer. Door afgesloten kaders op kaart te maken krijg je voedsel, batterijen en de mogelijkheid om ze in punten om te zetten. Daarna mag iedereen één nieuwe apenkaart kopen met voedsel en toevoegen aan je deck. Tot slot leg je alle gespeelde kaarten af en ga je naar de volgende ronde. Zodra een speler 80 punten heeft wint de speler die aan het einde van deze ronde de meeste punten heeft.

> Lees hier mijn uitgebreide After Us review!

Ik vind After Us een hartstikke leuk spel(letje). In alle eerlijkheid had ik er iets meer van verwacht. Dat komt misschien door de intrigerende cover, het ogenstrelende artwork van Vincent Dutrait en de opzet van een Planet of the Apes-achtige setting. Het thema voegde uiteindelijk niet zoveel toe als ik had gehoopt en er is zo goed als geen interactie. Wat maakt ‘m dan toch zo leuk? Dit komt door het schitterende, kleurrijke artwork dat je op tafel legt en het aangename spelverloop dat deze deckbuilder biedt. Je hebt de spelregels zó onder de knie, het spel vordert in rap tempo en spelers kunnen lekker tegelijkertijd puzzelen. Bovendien levert alles wat je doet wel iets positiefs op. Hoewel het dus niet mijn verwachtingen waar maakte, vind ik het nog steeds een mooie, leuke titel van 2024.

Je kunt dit nieuwe spel uit 2024 online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be.

Hieronder zie je hoe dit leuke spel uit 2024 er uit ziet:

After Us Bordspel: op Tafel

After Us Bordspel: Apenraad Samenstellen

After Us Bordspel: Gemixte Apenraad

After Us Bordspel: Gorilla in Apenraad

After Us Bordspel: Voedselblokjes Pakken

After Us Bordspel: Scorepion Verplaatsen

After Us Bordspel: Voorwerpen op Tafel

After Us Bordspel: Batterijen Betalen

After Us Bordspel: Actiefiche van Gorilla Omdraaien

After Us Bordspel: Kaart van Niveau 2 Pakken

After Us Bordspel: Pion op Woedespoor

Februari 2024: Spirit Island

Nieuw Bordspel van 2024: Spirit Island
 • Uitgever: 999 Games
 • Soort spel: Coöperatief spel
 • Aantal spelers: 1 tot 4 personen
 • Vanaf leeftijd: 14 jaar
 • Speelduur: 90-120 minuten

Spirit Island is een coöperatief bordspel waarin spelers natuurlijke spirits zijn die moeten samenwerken om hun eiland te beschermen tegen menselijke indringers. Elke spirit heeft unieke vaardigheden en kaarten. Tijdens een ronde kunnen spirits eerst aanwezigheid vergroten, energie krijgen, nieuwe kaarten kopen of gespeelde kaarten terugnemen. Daarna betaalt elke spirit energie om ‘snelle’ kaarten te spelen. Je speelt kaarten om indringers te bevechten, angst aan te jagen, te vernietigen en/of te vertragen. Vervolgens gaan indringers gebieden verwoesten, op gebieden bouwen én nieuwe gebieden verkennen. Hierna mogen de spirits ‘langzame’ kaarten spelen (met hetzelfde doel als bij de snelle kaarten). Tot slot eindigt de ronde. Spelers verliezen o.a. als een spirit volledig wordt vernietigd of als de indringers in ronde 13 aan de beurt komen. Spelers winnen als ze alle speelstukken van een specifieke soort indringer van het bord weten te verwijderen. Naarmate indringers banger worden, worden de overwinningscondities makkelijker.

> Lees hier mijn uitgebreide Spirit Island review!

Ik vind Spirit Island een gaaf, coöperatief bordspel. Het is alleen niet voor iedereen weggelegd. Er zijn relatief veel spelregels die het spel niet alleen uitdagender maken dan de gemiddelde coöp, maar ook voor een langere leercurve zorgen. De hoeveelheid informatie moet je aankunnen. De leerweg moet je zin in hebben. Zit dat goed? Dan is Spirit Island absoluut de moeite waard. Het thema werkt verfrissend omdat spelers ditmaal als inheemse bewoners een eiland verdedigen, in plaats van het over te nemen als kolonist (zoals in veel oude bordspellen het geval is). Daarnaast is het niet zoals De Crew (waar iedere speler een even grote bijdrage levert) en ook niet zoals Pandemic (waar één speler alles kan bepalen). Spirit Island zit daar mooi tussenin. Bovendien is de herspeelbaarheid ontzettend hoog doordat je veel kunt variëren met speelmateriaal én de moeilijkheidsgraad naar wens kunt aanpassen.

Je kunt dit nieuwe bordspel uit 2024 online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, 999Games.nl en Spelhuis.be.

Hieronder zie je hoe dit leuke spel uit 2024 er uit ziet:

Spirit Island Bordspel: op Tafel

Spirit Island Bordspel: Aanwezigheid Door Elkaar

Spirit Island Bordspel: Handkaarten

Spirit Island Bordspel: Kaart Kiezen

Spirit Island Bordspel: Langzame Eigenschap Spelen

Spirit Island Bordspel: Gespeelde Snelle Kaarten

Spirit Island Bordspel: Aanwezigheid Plaatsen

Spirit Island Bordspel: Grote Eigenschappenkaart Pakken

Spirit Island Bordspel: Rivier Stroomt in Zonlicht in Actie

Spirit Island Bordspel: Indringerkaart Open Draaien

Spirit Island Bordspel: Verkenner Verwijderen

Spirit Island Bordspel: Druk Land

Spirit Island Bordspel: Snelle Inslag van de Bliksem in Actie

Spirit Island Bordspel: Dahan Schuiven

Spirit Island Bordspel: Donderspreker in Actie

Februari 2024: Sea, Salt & Paper

Nieuw Kaartspel van 2024: Sea Salt & Paper
 • Uitgever: Gam’inBIZ
 • Soort spel: Kaartspel
 • Aantal spelers: 2 tot 4 personen
 • Vanaf leeftijd: 8 jaar
 • Speelduur: 30-45 minuten

In Sea, Salt & Paper pak je tijdens je beurt eerst de bovenste kaart van één van de open aflegstapels OF de 2 bovenste kaarten van de trekstapel waar je er één van houdt. Daarna mag je actiekaarten (in sets van twee) spelen. Hiermee kun je extra kaarten trekken, nog een beurt krijgen en kaarten stelen. Je kunt ook verzamel-, bonus- en zeemeerminkaarten krijgen die punten opleveren. Als je minstens 7 punten hebt (hand- en gespeelde kaarten samen) mag je het spel direct stoppen OF ‘Laatste Kans’ roepen. In het eerste geval krijgt iedereen de door hem of haar verzamelde punten. In het tweede geval krijgen alle andere spelers nog een beurt. Heb jij daarna meer punten dan hen? Dan scoor jij gewoon en scoren zij (bijna) niks. Heb jij minder punten? Dan scoren zij gewoon en scoor jij (bijna) niks. Je speelt een X aantal rondes. Wie na het bereiken van een X puntenaantal de meeste punten heeft, wint het spel.

> Lees hier mijn uitgebreide Sea, Salt & Paper review!

Ik vind Sea Salt & Paper een leuk, opvallend en tactisch kaartspelletje. De illustraties zijn gevouwen en gefotografeerd door 2 ervaren origamisten. Je moet er van houden, maar het is wel weer eens iets anders. Het spel heeft een duidelijke iconografie en is geschikt voor kleurenblinden (voor linkshandigen overigens wat minder). Hoewel je – net als in zoveel kaartspellen – een luck of the draw hebt, heb je wel degelijk wat grip op het spel. Zo kun je elke ronde kansen spreiden, informatie achter (op handen) houden én kun je een gokje wagen door het einde van de ronde in te luiden. De meeste controle heb je met 2 spelers. Qua spelverloop is Sea Salt & Paper geschikt voor een breed publiek. Je keuzes zijn overzichtelijk en een potje duurt niet lang. Tot slot geef ik graag complimenten voor het kleine, doch handelbare doosje.

Je kunt dit nieuwe kaartspelletje uit 2024 online bestellen op GaminBIZ.nl, bol.com, Spellenrijk.nl en Spelhuis.be.

Hieronder zie je hoe dit nieuwe spel uit 2024 er uit ziet:

Sea, Salt & Paper Kaartspel: op Tafel

Sea, Salt & Paper Kaartspel: Kaarten van Trekstapel Nemen

Sea, Salt & Paper Kaartspel: Kaart van Aflegstapel Pakken

Sea, Salt & Paper Kaartspel: Kaart van Aflegstapel Nemen

Sea, Salt & Paper Kaartspel: Open Leggen

Sea, Salt & Paper Kaartspel: Kaart Afleggen

Sea, Salt & Paper Kaartspel: Krabbenset Spelen

Sea, Salt & Paper Kaartspel: Kaarten op Handen

Sea, Salt & Paper Kaartspel: Kaart Stelen

Sea, Salt & Paper Kaartspel: Verzamelde Kaarten Einde Ronde

Sea, Salt & Paper Kaartspel: Botenset Spelen

Sea, Salt & Paper Kaartspel: Verzamelde Inktvissen

Februari 2024: Evacuation

Nieuw Bordspel van 2024: Evacuation
 • Uitgever: Jumping Turtle Games
 • Soort spel: Strategisch spel
 • Aantal spelers: 1-4 personen
 • Vanaf leeftijd: 14 jaar
 • Speelduur: 90-120 minuten

In Evacuation zal de Oude Wereld worden opgeslokt door de zon en hebben spelers 4 jaar (rondes) de tijd om een Nieuwe Wereld op te bouwen en hun beschaving te evacueren. Elke ronde krijgen spelers inkomen en moeten ze voedsel betalen. Daarna voeren spelers om de beurt acties uit.

Je kunt mensen vestigen, fabrieken en stadions bouwen en infrastructuur verbeteren op de Nieuwe Wereld. Hiermee verhoog je jouw productieniveaus van grondstoffen op de Nieuwe Wereld. Daarnaast kun je ruimteschepen kopen en investeren in technologieën. Funfact: verkregen grondstoffen kun je alleen gebruiken op de Oude óf Nieuwe Wereld, net waar je ze verkregen hebt. Als iedereen is gepast kun je ruimteschepen van de Oude- naar de Nieuwe Wereld laten gaan om grondstoffen, fabrieken, mensen en stadions te evacueren. Op basis van de acties die je doet ga je nog vooruit op het ontwikkelingsspoor. Dit bepaalt o.a. waar je op de Nieuwe Wereld mag vestigen.

Zodra een speler in de Nieuwe Wereld alle productieniveaus op ten minste niveau 8 heeft én 3 stadions heeft, eindigt het spel. Eventuele sancties (als je niet genoeg voedsel, stadions of evacuaties hebt gedaan) passen ieders productieniveaus aan. Daarna wint de speler die na sancties nog steeds aan alle voorwaarden voldoet. Tiebreakers zijn de meeste blije gezichtjes óf het laagste productiefiche dat het hoogste ligt.

> Lees hier mijn uitgebreide Evacuation review!

Ik vind Evacuation een van de pittigere bordspellen die de afgelopen jaren in het Nederlands is uitgebracht. Het spelverloop hadden mijn medespelers en ik relatief snel onder de knie. De uitdaging zit (1) in het vinden van de juiste manier om het spel aan te vliegen en (2) in hoe ’tight’ het spel is (je hebt niet veel ruimte voor fouten). Je hebt een race- en puntenvariant. Mijn groep en ik vonden de puntenvariant verreweg het leukst. Enerzijds omdat deze minder beperkend aanvoelde, anderzijds doordat je meer elementen kon toevoegen. Het gegeven van 2 werelden – met ieder een eigen productie en opslag – waartussen Pick-up and Deliver mogelijk is, maakt het spel in mijn ogen origineel. Ook het thema is uniek en laat fases en acties logisch aanvoelen. Dat helpt weer bij het uitleggen van het spel. De geluksfactor is relatief laag en je kunt veel plannen. Dit gaat gepaard met weinig interactie omdat elkaar niet echt kunnen saboteren. Het spel voelt niet heel strategisch, eerder tactisch. Er is namelijk niet één leidende strategie. Je moet van alles wat doen om punten te verdienen. Productieniveaus ophogen, evacueren, persoonlijke- en publieke doelen voltooien en meer. De kunst is om er met beperkte acties het maximale uit te halen. En binnen dat gegeven biedt Evacuation voldoende variatie om het vaker te spelen!

Je kunt deze nieuwe, zware titel uit 2024 online bestellen op bol.com en Spellenrijk.nl.

Hieronder zie je hoe het spel er uit ziet:

Evacuation Bordspel: op Tafel

Evacuation Bordspel: Geavanceerde Acties

Evacuation Bordspel: Vooruit op Actiespoor

Evacuation Bordspel: Speelstukken op Nieuwe Wereld

Evacuation Bordspel: Ruimteschip Pakken

Evacuation Bordspel: Verzamelde Infrastructuurkaarten

Evacuation Bordspel: Technologie Voltooien

Evacuation Bordspel: Evacueren

Evacuation Bordspel: Vestigen

Evacuation Bordspel: Productie Verhogen

Evacuation Bordspel: Vestigingen in Nieuwe Wereld

Evacuation Bordspel: Schijfje op Nieuwe Wereld

Evacuation Bordspel: Pick-up and Deliver

Evacuation Bordspel: Lijnmeerderheid

Evacuation Bordspel: 2 Werelden

Evacuation Bordspel: Einde van Ronde

Evacuation Bordspel: Eindscores

Maart 2024: Wyrmspan

Nieuw Bordspel van 2024: Wyrmspan
 • Uitgever: 999 Games
 • Soort spel: Bordspel
 • Aantal spelers: 1-5 personen
 • Vanaf leeftijd: 14 jaar
 • Speelduur: 90 minuten

Wyrmspan is gebaseerd op het populaire bordspel Wingspan. Er zijn gelijkenissen (lees hier meer over de verschillen tussen Wingspan en Wyrmspan), maar ook zeker verschillen. Elke ronde mogen spelers om de beurt een actie doen. Je kunt grotten uitgraven, draken lokken of de leefgebieden van je draken verkennen. Met die laatste zal je ook vooruitgaan in de drakengilde. Zolang je munten en/of grondstoffen hebt kun je acties doen. Na 4 rondes eindigt het spel. Je krijgt o.a. punten voor draken, eieren en einde ronde-doelen. De speler met de meeste punten wint.

> Lees hier mijn uitgebreide Wyrmspan review!

Ik vind Wyrmspan een geslaagde variant op Wingspan. Thematisch is het geen uitblinker, maar het thema ondersteunt het spel voldoende. Ondanks behapbare spelregels biedt het spelverloop de nodige uitdaging. Je kunt makkelijk enkele beurten vooruit plannen en op verschillende manieren punten scoren. Lekker tactisch dus. Hoewel dit Wyrmspan minder geschikt maakt voor mensen die gevoelig zijn voor Analysis Paralysis, is het juist geschikt voor spelers die van de nodige controle tijdens een spel houden en het niet erg vinden dat je soms even op elkaar moet wachten. Hoe dan ook, je bouwt elk potje weer aan een fijn motortje en bent – ondanks de concurrentie rondom het gildebord en de ‘einde ronde doelen’ – vooral bezig met je eigen project. Mijn ervaring is ook dat je gedurende het spel best veel kunt en veel middelen krijgt. Dat zorgt voor een fijn gevoel en weinig frustratie. Tot slot ligt de herspeelbaarheid van Wyrmspan erg hoog door de nodige variatie die het biedt.

Je kunt dit nieuwe bordspel uit 2024 online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, 999Games.nl en Spelhuis.be.

Hieronder zie je hoe dit nieuwe bordspel uit 2024 er uit ziet:

Wyrmspan Bordspel: op Tafel

Wyrmspan Bordspel: Munt Plaatsen

Wyrmspan Bordspel: Grot Uitgraven

Wyrmspan Bordspel: Drakenkaarten op Hand

Wyrmspan Bordspel: Eieren Leggen

Wyrmspan Bordspel: Kaart onder Kaart Schuiven

Wyrmspan Bordspel: Middel op Kaart Bewaren

Wyrmspan Bordspel: Draak met Verkennen Eigenschap

Wyrmspan Bordspel: Karmijnhol Verkennen

Wyrmspan Bordspel: Gildesteen Verplaatsen

Wyrmspan Bordspel: Vooruit op Gildespoor

Wyrmspan Bordspel: Rondebord met 4 Spelers

April 2024: Harmonies

Nieuw Spel van 2024: Harmonies
 • Uitgever: Libellud
 • Soort spel: Tile placement
 • Aantal spelers: 1-4 personen
 • Vanaf leeftijd: 10 jaar
 • Speelduur: 45 minuten

In Harmonies plaats je terreinen op je spelersbord om landschappen te creëren waar dieren kunnen wonen. Tijdens je beurt moet je 3 terrein-stenen van een vak op het centrale bord pakken en op je spelersbord leggen. Daarna mag je één dierenkaart pakken (met een X-aantal dierenblokjes erop) en/of dierenblokjes op terreintegels op je bord plaatsen. Op dierenkaarten staan landschappen afgebeeld die je met terrein-stenen probeert na te bouwen. Elke keer dat dit lukt mag je een blokje van de kaart op de aangegeven terrein-steen plaatsen. Je krijgt punten voor elk afzonderlijke terreinsoort (die scoren op hun eigen manier) én geplaatste dierenblokjes. Het spel eindigt als de zak met stenen leeg is of een speler 2 of minder lege vakjes op zijn of haar spelersbord heeft. De speler die de meeste punten heeft wint het spel.

> Lees hier mijn uitgebreide Harmonies review!

Ik vind Harmonies niet per se origineel (weer een spel over de natuur), maar wel weer een heerlijk spel waarbij je tegels moet plaatsen en patronen moet vormen. Het artwork vind ik oké, maar het zijn vooral de kleuren en houten ‘steentjes’ die ik mij aanspreken. Qua gameplay is dit zo’n typisch spel dat zich kenmerkt door simpele regels en veel tactische diepgang. Interactie zit veelal in concurrentie om steentjes en kaarten en niet in elkaar dwarsbomen. Dankzij 2 verschillende leefgebieden om mee te spelen, dierenkaarten met ieder een uniek patroon om punten te scoren én een extra, kleine module ligt de herspeelbaarheid erg hoog. Enfin, Harmonies deed mij denken aan andere, relatief abstracte spellen zoals CascadiaAzul en Reef. Cascadia is sowieso een favoriet, maar eerlijk is eerlijk. Ik waardeer Harmonies net iets meer omdat die wat gevarieerder aanvoelt en er qua looks letterlijk en figuurlijk meer uit springt.

Je kunt dit nieuwe bordspel uit 2024 online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be.

Hieronder zie je hoe dit leuke bordspel uit 2024 er uit ziet:

Harmonies Bordspel: op Tafel

Harmonies Bordspel: Steentje Pakken

Harmonies Bordspel: Steentje Plaatsen

Harmonies Bordspel: Kaart Kiezen

Harmonies Bordspel: Blokje van Kaart Nemen

Harmonies Bordspel: Blokje in Leefgebied Leggen

Harmonies Bordspel: Speelgebied van Einde Spel

Harmonies Bordspel: Potje met EIlanden

Harmonies Bordspel: Natuurgeest Kiezen

Harmonies Bordspel: Eindscores

April 2024: Kwakzalvers Het Duel

Nieuw Spel van 2024: Kwakzalvers Het Duel

De Kwakzalvers van Kakelenburg: Het Duel is de tweespeler-variant van de gelijknamige (en succesvolle) titel uit 2019. Ditmaal lokken de kwakzalvers patiënten naar hun marktkraam. Spelers zijn na elkaar aan de beurt. Tijdens je beurt trek je fiches uit je buidel. Witte fiches leg je in de flesbodem en gekleurde fiches leg je in de flessenhals. Elke kleur heeft een effect. Zwart levert je goud op. Leg je een 3e gekleurde fiche in de hals? Schuif ze dan naar het midden van je fles. De actieve patiënt zet zoveel stappen richting jouw marktkraam als de totale waarde van de fiches en je laatst gespeelde witte fiche. Dan is de volgende speler aan de beurt. Dit gaat door totdat beide spelers zijn gepast en/of ontploft. Bij een ontploffing raak je goud kwijt óf geraken patiënten verder van je marktkraam af. De speler die als eerste 6 patiënten heeft geholpen wint het spel en anders wint de speler die na ronde 7 de meeste patiënten heeft geholpen.

> Lees hier mijn uitgebreide Kwakzalvers van Kakelenburg: Het Duel review!

Ik vind De Kwakzalvers van Kakelenburg: Het Duel een geslaagde twee-spelervariant van het origineel. Oké. Naar mijn mening is de algehele productie matig, blinkt het thema niet uit en bleef ik geregeld met wat vragen zitten. Dat is jammer. De speelervaring daarentegen vind ik geweldig. Kijk. Het is en blijft een push your luck spel. Je gaat de euforie van geluksmomenten alsook frustraties van de pechmomenten beleven. Zo simpel is het. Maar mede door de geluksfactor blijven de meeste potjes wel spannend tot het eind. En ik vind dat de plezierige momenten de boventoon blijven voeren. Je kunt immers zelf kiezen hoever je wil gaan en frustraties enigszins vermijden. Daarnaast krijg je gedurende het spel best veel (fiches, upgrades, goud) en ook dát werkt bevredigend. Tot slot heerst er voortdurend interactie – speltechnisch het grootste verschil met het origineel – door 3 mechanismen: I Cut You Choose, Tug of War en Take That. Samen vormen ze een brouwsel dat in de smaak zal vallen bij liefhebbers van tweespelerspellen waarbij je af en toe roet in elkaars eten moet gooien.

Je kunt dit nieuwe bordspel uit 2024 online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, 999Games.nl en Spelhuis.be.

Hieronder zie je hoe dit nieuwe spel uit 2024 er uit ziet:

De Kwakzalvers van Kakelenburg Het Duel: Op Tafel

De Kwakzalvers van Kakelenburg Het Duel: Munten Gooien

De Kwakzalvers van Kakelenburg Het Duel: in Buidel Graaien

De Kwakzalvers van Kakelenburg Het Duel: Gekleurd Fiche in Flessenhals Leggen

De Kwakzalvers van Kakelenburg Het Duel: Flessenhals Vol

De Kwakzalvers van Kakelenburg Het Duel: Actieve Patiënt Verplaatsen

De Kwakzalvers van Kakelenburg Het Duel: Actieve Patiënt Bereikt Marktkraam

De Kwakzalvers van Kakelenburg Het Duel: Marktkraamfiche Verplaatsen

De Kwakzalvers van Kakelenburg Het Duel: Ontploffen

De Kwakzalvers van Kakelenburg Het Duel: Ingrediëntenset 1

De Kwakzalvers van Kakelenburg Het Duel: Fiche Kopen

De Kwakzalvers van Kakelenburg Het Duel: Laatste Rondenkaart

De Kwakzalvers van Kakelenburg Het Duel: Zesde Patiënt Binnen

April 2024: Ratten van Wistar

Nieuw Bordspel van 2024: Ratten van Wistar
 • Uitgever: DSV Games
 • Soort spel: Worker Placement
 • Aantal spelers: 1-4 personen
 • Vanaf leeftijd: 12 jaar
 • Speelduur: 90 minuten

In Ratten van Wistar moet elke speler bewijzen dat ze de beste kandidaat zijn om de hele rattenkolonie te leiden. Je speelt 5 rondes en elke ronde zijn spelers na elkaar aan de beurt. Tijdens je beurt plaats je één van je leiders op het actiewiel om een hoofdactie te doen. Des te meer werkers in het gebied van de actie staan, des te krachtiger de actie. Je kunt hout en metaal verzamelen, kamers uitgraven, bedden bouwen, uitvindingen ontdekken én de boerderij verkennen. Hier kun je missies voltooien én muizen ontmoeten die zich maar al te graag bij jouw rattenfamilie willen aansluiten.

Naast de hoofdactie kun je een of meer bonusacties activeren (via het wiel én het spelen van kaarten) en je hebt altijd vrije acties tot je beschikking. Uiteindelijk wil je jouw hol uitbreiden, verbeteren, missies voltooien, muizen verwelkomen, uitvindingen maken en doelen claimen. Want dat levert punten op. De speler met de meeste punten wint het spel.

> Lees hier mijn uitgebreide Ratten van Wistar review!

Ik vind dat DSV Games met Ratten van Wistar een geslaagde, eerste titel te pakken heeft. De goede kwaliteit speelmateriaal, het fraaie artwork en prima vertaalwerk maken het een nette productie. Hoewel ik het thema wat vergezocht vind, waardeer ik wel dat het weer eens iets anders is dan bijvoorbeeld de ruimte, natuur of de middeleeuwen. Het spel is een bescheiden engine builder waarbij Exploration en Worker Placement leidende mechanismen zijn. Exploration levert altijd wel iets op. Dat werkt bevredigend en maakt het leuk om te doen. Daarbij is Worker Placement niet zomaar worker placement, maar doet het iets vergelijkbaars als Architecten van het Westelijk Koninkrijk: de hoeveelheid werkers bij een actie bepaalt de kracht ervan. Je werkers zijn echter beperkt. Dit dwingt je goed vooruit te denken en dat maakt het aangenaam uitdagend. Houd er wel rekening mee dat het 1 of 2 potjes kan duren voordat je door hebt hoe je het beste kunt beginnen. Meestal kun je niet verder dan een paar beurten vooruit denken. In mijn optiek maakt dit Rats of Wistar tactisch (en niet strategisch). En ook al kun je elkaar met bepaalde kaarten een beetje pijn doen, het overgrote deel aan interactie is passief van aard en draait om concurrentie (wie eerst komt, eerst maalt). Tot slot is mijn ervaring dat er maar 1 strategie mogelijk is: van alles iets doen. De boerderij verkennen, je hol uitbouwen, upgrades doen en kaarten spelen. Maakt dit het spel eentonig? Totaal niet. Want binnen dit gegeven biedt Ratten van Wistar de mogelijkheid om punten op talloze manieren te verdienen en eindeloos met speelmateriaal te variëren. Geen enkel potje zal dus echt hetzelfde zijn.

Je kunt dit nieuwe spel uit 2024 bestellen op o.a. DeSpelletjesVrienden.nl.

Hieronder zie je hoe dit nieuwe bordspel uit ’24 er uit ziet:

Ratten van Wistar: op Tafel

Ratten van Wistar: Leider op Locatie Zetten

Ratten van Wistar: Leider op Tandwiel Plaatsen

Ratten van Wistar: Leider in Alchemistenhut

Ratten van Wistar: Werkers Bij Tandwiel

Ratten van Wistar: Markt

Ratten van Wistar: Aardetegels Verwijderen

Ratten van Wistar: Gevuld Hol

Ratten van Wistar: Uitvinding Spelen

Ratten van Wistar: Missie Voltooien

Ratten van Wistar: Doel Claimen

Ratten van Wistar: Deurfiche Omdraaien

Ratten van Wistar: Vrijgespeelde Upgrades

Ratten van Wistar: Tandwiel Draaien

Mei 2024: Brass Birmingham

Nieuw Bordspel van 2024: Brass Birmingham
 • Uitgever: White Goblin Games
 • Soort spel: Expertspel
 • Aantal spelers: 2 tot 4 personen
 • Vanaf leeftijd: 12 jaar
 • Speelduur: 90 minuten

In Brass Birmingham kruipen jij en je tegenstanders in de huid van concurrerende ondernemers tijdens de Industriële Revolutie tussen 1770-1870. Je probeert slim gebruik te maken van grondstoffen, die van je tegenstanders en die van jezelf, om je netwerk uit te breiden en om industriële gebouwen te bouwen. Daar verdien je niet alleen punten mee, maar je verhoogt ook je inkomen. En dat geld kun je weer investeren in nieuwe gebouwen. Je speelt 2 tijdperken: het kanaal-tijdperk en het spoor-tijdperk. Na elk tijdperk volgt een puntentelling. De speler die na het spoor-tijdperk de meeste punten heeft, wint het spel!

> Lees hier mijn uitgebreide Brass Birmingham review!

Ik vind Brass Birmingham een van de meest uitdagende bordspellen die ik ooit heb gedaan. Je hebt waarschijnlijk 2-3 potjes nodig om alles foutloos te spelen. Daarna zul je nog talloze potjes moeten doen om er goed in te worden. Er komt weinig geluk bij kijken, je kunt (lees: moet) veel plannen en er is no room for error. De spelmechanismes en bijkomende interactie leggen heerlijke dilemma’s op tafel. Ideaal voor de liefhebber van zware eurogames. Maar heb je snel last van analysis paralysis? Dan kun je misschien beter een ander spel kiezen.

Je kunt dit nieuwe bordspel uit 2024 online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be.

Hieronder zie je hoe dit nieuwe bordspel van 2024 er uit ziet (dit betreft de Engelse versie):

Brass Birmingham: op Tafel

Brass Birmingham: Geld op Karaktertegels

Brass Birmingham: Jokers op Handen

Brass Birmingham: Lening Nemen

Brass Birmingham: Kolenmarkt en IJzermarkt

Brass Birmingham: Fabriekstegel Omdraaien

Brass Birmingham: Overzicht van Speelbord

Brass Birmingham: Handelaarstegel op Bord

Brass Birmingham: Linktegel Plaatsen

Brass Birmingham: Fabriekstegel Bouwen

Brass Birmingham: Speelbord na Kanaalfase

Brass Birmingham: Puntenstenen op het Puntenspoor

Mei 2024: Sky Team

Nieuw Spel van 2024: Sky Team

In Sky Team zijn jij en je medespeler de kapitein en copiloot van een vliegtuig. Elk spel kies je een vliegveld en scenario. Elke ronde gooien jullie beide 3 dobbelstenen en houden het resultaat geheim. Vanaf nu mogen jullie NIET meer praten! Daarna plaatsen jullie om de beurt een dobbelsteen op diverse velden in de cockpit. De waarde van de dobbelsteen bepaalt waar je die mag plaatsen. Met het plaatsen moeten jullie de motoren, kleppen, landingsgestel en de as van het vliegtuig bedienen alsook communiceren met de toren om ervoor te zorgen dat jullie in 7 rondes veilig kunnen landen. Lukt dit? Dan winnen jullie.

Sky Team was een van de grootste hits tijdens SPIEL 2023. Het duurde niet lang of 999 Games kondigde de Nederlandse versie al aan. Het gegeven dat je niet mag communiceren maakt het spel lekker spannend. Je zet het spel relatief snel klaar, speelt in slechts 20 minuten een potje én er zitten thematische juistheden in die ik echt tof vind. Bovendien is de herspeelbaarheid grandioos omdat je de spelervaring kunt uitbreiden met diverse modules (onderdelen van je vliegtuig) en kunt aanpassen met tal van extra vliegvelden waar jullie moeten landen. Zeker een spel uit 2024 om in de gaten te houden!

Dit spel uit 2024 is binnenkort verkrijgbaar en zal de eerste 3 maanden alleen bij speciaalzaken verkrijgbaar zijn.

Hieronder zie je hoe dit nieuwe spel uit 2024 er uit ziet:

Sky Team: Speelmateriaal

Nu ben jij aan de beurt!

In dit blog heb ik nieuwe spellen uit 2024 met je gedeeld. Ik heb deze spellen genoemd omdat ik verwacht dat ze óf tot de beste spellen gaan behoren óf populair gaan worden.

Uiteraard is het jaar nog lang niet voorbij. Daarom zal ik dit blog blijven updaten met nieuwe spellen uit 2024.

Mis jij zelf nog toffe titels die dit jaar gaan uitkomen in Nederland? Laat het horen in een reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *