Bordspellen Top 10 – De Beste Gezelschapsspellen van dit Moment!

Bordspellen Top 10 - De Beste Gezelschapsspellen van dit Moment!

Met regelmaat krijg ik de vraag: “Hans, wat is jouw bordspellen top 10?” Nou, ik heb eigenlijk niet echt een top 10 met bordspellen. Als reviewer waardeer ik een breed scala van bordspellen. Die passen niet allemaal in één top 10.

Maar toen bedacht ik me… Wat als ik nou meerdere bordspellen top 10’s maak, maar dan per genre? En zo ontstond dit blog. In dit artikel vind je, per genre, de beste bordspellen van dit moment!

Voordat je begint met lezen: de meeste gezelschapsspellen in dit blog zijn gesponsord door uitgevers. Ik kreeg ze eerder om er een review over te schrijven of omdat ik het waardige spellen vond om aan dit blog met top 10 bordspellen toe te voegen. Ondanks de sponsoring heb ik de inhoud van dit blog dus helemaal zelf bepaald.

In dit blog komen de volgende ‘genres’ aan bod:

Per genre deel ik 3 toppers én je kunt doorklikken naar uitgebreidere overzichten (niet elk overzicht is een top 10, maar elk overzicht bevat wel toppers)!

De Beste Kinderspellen

Hieronder deel ik drie geweldige kinderspellen. Wil je er meer zien? Klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle leuke kinderspellen

Kroko Loko

Kroko Loko: op Tafel

Kroko Loko: Dobbelsteen Gooien

Kroko Loko: Tegel Omdraaien

Kroko Loko: Foute Tegel Omdraaien na Worp

Kroko Loko: Goede Tegel Omdraaien na Worp

Kroko Loko: Tegel Tussen Krokodil Leggen

Kroko Loko: Lachende Krokodil

Kroko Loko: Naar Tegel Grijpen

Kroko Loko: Krokodil Langer Maken

 • Uitgever: Jumbo
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 4 Jaar
 • Soort: Memory spel

In Kroko Loko is elke speler een hongerige krokodil. Je werpt om de beurt de dobbelsteen. Gooi je een land-, water- of luchtdier? Dan mag je een gedekte tegel omdraaien. Komt het dier overeen met de worp? Dan mag je deze bij je krokodil leggen om ‘m te laten groeien. Is het anders? Dan draai je ‘m weer terug. Gooi je een lachende krokodil of eentje met kiespijn? Dan moet je respectievelijk een tegel stelen of een beurt overslaan. Zodra alle tegels gepakt zijn, wint de speler met de langste krokodil.

Volgens mij is Kroko Loko een van de kinderspellen die ik het meest heb gespeeld met m’n kinderen. M’n zoontje speelde het al vanaf 3, maar kon er op zijn vierde nog geen genoeg van krijgen. Het is simpel, ziet er leuk uit én het is leerzaam. Wij zeggen altijd hardop welk dier er op een tegel staat als je ‘m omdraait. Zo kan je kind toch weer 28 diersoorten leren. Deze topper is dus niet alleen leuk, maar ook leerzaam!

Je kunt dit spel uit de top 10 o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Dragomino

Dragomino Bordspel: Op Tafel

Dragomino Bordspel: Eieren & Draken

Dragomino Bordspel: Dikke Tegels

Dragomino Bordspel: Tegels om uit te kiezen

Dragomino Bordspel: Moederdraak

Dragomino Bordspel: Speelveld

Dragomino Bordspel: Afgelegde Tegels

Dragomino Bordspel: Schattige Draakjes

 • Uitgever: Blue Orange
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 5 Jaar
 • Soort: Tile Placement

In Dragomino creëert elke speler een eigen gebied door tegels aan elkaar te leggen. Op die tegels staan verschillende landschappen. Grenzen 2 dezelfde soorten aan elkaar? Dan pakt de speler een ei-fiche in dezelfde kleur als die landschappen en legt deze open op de scheidingslijn van die tegels. Dit fiche kan een lege schaal óf een draakje zijn. Elk draakje levert 1 punt op. Wie aan het einde de meeste draken heeft wint het spel.

> Check hier m’n uitgebreide Dragomino review!

Als iemand mij om het beste kinderspel ooit vraagt, passeren diverse titels de revue. Dragomino is er een van. Het heeft kleurrijke babydraakjes, stevig speelmateriaal en het is snel uitgelegd aan de koters. Het feit dat je dit spel in 3 stappen (steeds iets moeilijker) kunt uitleggen is ook zeker een pluspunt. Kortom, mijn dochter, zoontje (en hun vriendjes en vriendinnetjes) en ik zijn fan! Ik denk dat de meeste kinderen dit dan ook tof vinden. Daar durf ik mijn hand voor in het vuur te steken ;).

Je kunt dit bordspel uit de top 10 o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be.

Beverbende

Beverbende Kaartspel: op Tafel

Beverbende Kaartspel: Kaart Bekijken

Beverbende Kaartspel: Kaart Trekken

Beverbende Kaartspel: Kaart Getrokken

Beverbende Kaartspel: Kaart Afleggen

Beverbende Kaartspel: Kaarten Opendraaien

Beverbende Kaartspel: Speciale Kaart tussen Laatste Kaarten

Beverbende Kaartspel: Kaarten op Elkaar

Beverbende Kaartspel: Aflegstapel

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 2-6 Personen
 • Speelduur: 20 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 6 Jaar
 • Soort: Memory spel

In Beverbende speel je met getalkaarten (0-9) en speciale kaarten. Je begint met 4 gedekte kaarten waarvan je weet wat de buitenste 2 zijn. Tijdens je beurt pak je steeds een kaart en die kun je bijvoorbeeld afleggen, omruilen met een eigen kaart óf spelen (bij een speciale kaart) om kaarten met anderen te ruilen of je eigen kaarten te bekijken. Een ronde eindigt als iemand op de tafel klopt (en dus denkt dat hij of zij de minste punten heeft). De speler die na X aantal rondes de minste punten heeft wint.

> Check hier m’n uitgebreide Beverbende review!

Wat ik vaak merk bij kinderen (jongens en meisjes) die Beverbende leren (of al kennen), is dat ze het ‘onwetende’ element erg leuk vinden. Je weet niet altijd welke kaarten je hebt. Daarbij kun je je tegenstander ook nog weleens goed misleiden. Als m’n dochter dat bij mij doet gaat ze helemaal stuk. Heerlijk, toch? Hoe dan ook, Beverbende behoort in menig webshop tot de beste verkochte spellen! (Psst, check hier m’n Beverbende tips en tactieken!)

Je kunt dit spelletje uit de top 10 o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, 999Games.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Bekijk alle leuke kinderspellen

De Beste Familiespellen

Hieronder deel ik drie geweldige familiespellen. Wil je er meer zien? Klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle leuke familiespellen

Cascadia

Cascadia Bordspel: op Tafel

Cascadia Bordspel: Gevulde Buidel

Cascadia Bordspel: Tegel Kiezen

Cascadia Bordspel: Dierfiche Plaatsen

Cascadia Bordspel: Natuurfiche Ontvangen

Cascadia Bordspel: Leefgebiedtegel Plaatsen

Cascadia Bordspel: Gemixte Dierkaarten

Cascadia Bordspel: Gebied

Cascadia Bordspel: Vol Natuurgebied

 • Uitgever: White Goblin Games
 • Aantal spelers: 1 tot 4 personen
 • Speelduur: 45 minuten
 • Vanaf leeftijd: 10 jaar
 • Soort: Tile placement

In Cascadia pak je elke beurt één van de vier combinaties tegel (leefgebied) en fiche (dier). De tegel leg je tegen een andere tegel aan in jouw natuurgebied. Het fiche leg je op een tegel waar het dier op afgebeeld staat. Na 20 rondes krijg je punten voor dierfiches (afhankelijk van de dierkaarten waar je mee speelt). Daarnaast krijgt iedere speler voor elk van de 5 verschillende gebieden (bergen, bos, prairies, draslanden en rivieren) 1 punt voor elke tegel in het grootste gebied van die soort. Ook meerderheden en natuurfiches leveren punten op. De speler met de meeste punten wint.

> Check hier m’n uitgebreide Cascadia bordspel review!

Ik vind Cascadia een van de betere, tactische puzzelspellen uit 2022. Het is uitermate toegankelijk, want je zet het snel klaar, legt het snel uit én kunt snel beginnen met spelen. Daarnaast kun je elkaar niet echt dwarsbomen. Dit vriendelijke karakter maakt dat je lekker met je eigen projectje bezig zult zijn. En dankzij diverse variatiemogelijkheden zal het niet snel gaan vervelen. Als winnaar van de Nederlandse Spellenprijs sowieso een plekje waard in deze top 10.

Je kunt dit spel uit de bordspellen top 10 online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl en Spelhuis.be.

Ticket to Ride: Europe

Ticket to Ride Europe: op Tafel

Ticket to Ride Europe: Handkaarten

Ticket to Ride Europe: Bestemmingskaarten

Ticket to Ride Europe: Drukte op het Speelbord

Ticket to Ride Europe: Groene en Rode Treintjes

Ticket to Ride Europe: Stations

Ticket to Ride Europe: Punten

Ticket to Ride Europe: Zuidwest Europa

Ticket to Ride Europe: Noordwest Europa

 • Uitgever: Days of Wonder
 • Aantal spelers: 2-5 Personen
 • Speelduur: 30-45 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort: Bordspel + Route & Network Building + Set Collection

In Ticket to Ride Europe gaan spelers routes bouwen over de landkaart van Europa. De ruimte is echter beperkt, dus wacht niet te lang met bouwen. Elke beurt mag je 1 actie doen: nieuwe treinkaarten pakken, een route bouwen, nieuwe bestemmingskaarten nemen óf een station bouwen. Routes en voltooide bestemmingskaarten leveren punten op. Maar pas op, onvoltooide bestemmingskaarten zijn minpunten waard. De speler met de meeste punten wint.

> Bekijk hier mijn uitgebreide Ticket to Ride Europe review !

Ticket to Ride is één van de populairste bordspellen van de laatste jaren. Je kunt ook voor USA kiezen, maar Europe heeft stations en die maken deze editie iets vergevingsgezinder. Ondanks z’n imposante voorkomen op tafel, is Ticket to Ride Europa een toegankelijk bordspel met dusdanig eenvoudige spelregels, waarmee je zó op het juiste spoor zit. Je kunt ‘m met 2 spelers doen, al raad ik aan met 3 of meer personen te spelen. Toppertje hoor!

Je kunt dit bordspel van m’n top 10 o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

De Kwakzalvers van Kakelenburg

De Kwakzalvers van Kakelenburg met Uitbreidingen op Tafel

De Kwakzalvers van Kakelenburg: Gevulde Buidel

De Kwakzalvers van Kakelenburg: Gevulde Ketel met Robijnen

De Kwakzalvers van Kakelenburg: Gevulde Ketel

De Kwakzalvers van Kakelenburg: Waarzeggerskaarten

De Kwakzalvers van Kakelenburg: Ingrediëntenboeken op Tafel

De Kwakzalvers van Kakelenburg: Scorebord

NB: Het is een tijdje geleden dat ik alleen het basisspel van Kwakzalvers van Kakelenburg speelde. Ik heb er niet eens goede foto’s van. Bovenstaande foto’s bevatten ook speelmateriaal van de Kwakzalvers uitbreidingen én Folded Space bakjes voor de Kwakzalvers van Kakelenburg. Los daarvan geeft het materiaal een goede indruk van hetgeen je op tafel krijgt!

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 45-60 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 10 Jaar
 • Soort: Push your luck + Bag building

In De Kwakzalvers van Kakelenburg trekken spelers tegelijkertijd ingrediëntenfiches uit hun eigen buidel en leggen deze in de ketel. De meeste ingrediënten zullen bonussen opleveren. En des te verder je in de ketel komt, des te meer geld en punten je krijgt. Met geld koop je weer nieuwe fiches voor de volgende rondes. Trek alleen niet teveel knalerwten want dan ontploft de boel en is de beloning minder groot. De speler die na 9 rondes de meeste punten heeft wint dit spel.

> Lees hier mijn uitgebreide De Kwakzalvers van Kakelenburg review!

Ik durf te zeggen dat Kwakzalvers van Kakelenburg één van m’n favoriete bordspellen is. Het unieke push your luck mechanisme maakt dat je pech of geluk kunt hebben. Hoever ben jij bereid te gaan? Feit blijft: Kwakzalvers is ontzettend spannend én het zorgt voor hilarische momenten. Het mooiste? Omdat iedereen tegelijk speelt kun je dit spel uit m’n bordspellen top 10 prima met 2, 3 of 4 spelers spelen. Welk aantal je ook kiest, het spel duurt er niet langer door.

Je kunt deze topper o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, 999Games.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Bekijk alle leuke familiespellen

De Beste Kennerspellen

Hieronder vind je 3 top kennerspellen. Helaas heb ik nog geen blog met aanvullende titels. Die houd je tegoed ;).

Honey Buzz

Honey Buzz Bordspel: op Tafel

Honey Buzz Bordspel: Speelbord met Honinggraat

Honey Buzz Bordspel: Bijenkorf met Nectar

Honey Buzz Bordspel: Spelerstableau met Bijen

Honey Buzz Bordspel: Speelbord

Honey Buzz Bordspel: Speelbord met Honing

Honey Buzz Bordspel: Punten, Honing & Pollen

Honey Buzz Bordspel: Volbrachte Bestellingen

 • Uitgever: Happy Meeple Games
 • Aantal spelers: 1-4 Personen
 • Speelduur: 60-90 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 10 Jaar
 • Soort: Worker Placement + Pattern Building

Honey Buzz is een worker placement spel waarbij je bijen inzet om je bijenkorf uit te breiden. Je probeert gaten in de korf te maken om acties uit te voeren. Zo kun je nieuwe bijen maken, nectar in de gaten van je bijenkorf plaatsen, honing maken én honing verkopen. Met die laatste verdien je punten en daar draait het natuurlijk om!

> Lees hier mijn uitgebreide Honey Buzz review !

Ik vind Honey Buzz een van de mooiste bordspellen van de laatste tijd en zou daarom al snel in een bordspellen top 10 van me komen. Het is echt een persoonlijke favoriet. En hoewel ik ‘m leuk vind met 2 en 3 spelers, is het voor een bordspel van dit kaliber ook heel goed met z’n viertjes te spelen. Toegegeven, het duurt iets langer. Voor mij maakt de pracht & praal op tafel dat meer dan goed. En veel meer ruimte heb je er niet voor nodig :).

Je kunt dit prachtige bordspel o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl en Spelhuis.be.

Everdell

Everdell Bordspel: op Tafel

Everdell Bordspel: Arbeiders en Gebeurteniskaarten in de Ever Tree

Everdell Bordspel: Arbeiders op het Speelbord

Everdell Bordspel: Speelbord in Detail

Everdell Bordspel: Trekstapel onder de Ever Tree

Everdell Bordspel: Kaarten in je Hand

Everdell Bordspel: Volle Stad

 • Uitgever: White Goblin Games
 • Aantal spelers: 1-4 Personen
 • Speelduur: 60-90 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 10 Jaar
 • Soort: Worker Placement + Set Collection

Diep in de bossen van de lieflijke vallei Everdell ga jij met jouw boswezens een stad stichten. Je plaatst arbeiders op locaties om grondstoffen te verzamelen. Daarmee kun je gebouwen bouwen en boswezens naar je stad halen. Na vier seizoenen gaan de dieren in winterslaap en eindigt het spel. De speler met de meeste punten wint dit spel.

> Lees hier mijn uitgebreide Everdell review!

Everdell behoort tot de meest populaire spellen van de laatste jaren. Het is ook zeker een persoonlijke favoriet én het ziet er prachtig uit. Vanzelfsprekend mag deze titel niet ontbreken in mijn bordspellen top 10. Ik vind het een geweldig spel om te doen. Maar let wel. Speel je met z’n vieren? Dan heb je aardig wat ruimte nodig én een potje kan wel even duren. Persoonlijk vind ik dat geen probleem, maar dat hoeft voor jou natuurlijk niet hetzelfde te zijn.

Je kunt dit bordspel uit m’n top 10 online bestellen op o.a. bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl en Spelhuis.be.

Wingspan

Wingspan Bordspel: op Tafel

Wingspan Bordspel: Vol Spelerstableau

Wingspan Bordspel: Actie Uitvoeren

Wingspan Bordspel: Open Vogelkaart Kiezen

Wingspan Bordspel: Vogelkaarten in de Hand

Wingspan Bordspel: Dobbelstenen in Vogelhuisje

Wingspan Bordspel: Fraai Speelmateriaal

Wingspan Bordspel: Punten voor Doeltegels

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 1-5 Personen
 • Speelduur: 60-90 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 10 Jaar
 • Soort: Worker Placement + Set Collection

Als vogelliefhebber probeer je de beste leefomstandigheden voor vogels te creëren. Je kunt diverse acties doen, maar de voornaamste is vogelkaarten in leefgebieden op je spelersbord leggen. Doe je de actie van zo’n leefgebied (voedsel verzamelen, eieren leggen of nieuwe kaarten trekken)? Dan activeer je ook eigenschappen van vogels. Wie na 4 rondes de meeste punten heeft met o.a. vogels, bonuskaarten, eieren en opgeslagen voedsel, die wint het spel.

> Lees hier mijn uitgebreide Wingspan review!

Wingspan mag niet ontbreken in deze bordspellen top 10. Het spel kwam uit in 2019 en is sindsdien de hoogvlieger van 999 Games. Het vogelhuisje is een echte eyecatcher en ook de vogels zijn fraai geïllustreerd. Het spelverloop is vloeiend, maar de echte kracht is denk ik de overzichtelijkheid. Dit maakt Wingspan, ondanks dat het een kennerspel is, toch toegankelijk voor een breder publiek.

Je kunt deze titel van m’n gezelschapsspellen top 10 online bestellen op o.a. bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, 999Games.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

De Beste Strategische Spellen

Hieronder deel ik drie geweldige strategische spellen. Wil je er meer zien? Klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle leuke strategische spellen

Terraforming Mars

NB: Op de foto’s hierboven zie je houten speelmateriaal. Dit zit niet bij het basisspel maar betreft een aparte insert!

 • Uitgever: Intrafin
 • Aantal spelers: 1-5 Personen
 • Speelduur: 90-120 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 12 Jaar
 • Soort: Hand Management, Tile Placement en Set Collection

In Terraforming Mars krijgen alle spelers de opdracht om Mars bewoonbaar te maken. Daarvoor moet het zuurstofgehalte, de temperatuur én het waterniveau (d.m.v. 9 oceanen) op niveau zijn. Elke speler is een corporatie en begint met een startkapitaal. Met dit startkapitaal kun je kaarten spelen die je weer nieuwe voordelen opleveren. Denk daarbij aan extra inkomsten, extra acties en punten. De speler die uiteindelijk de grootste bijdrage heeft geleverd aan het terraformen van Mars (en dus de meeste punten heeft), wint het spel.

> Lees hier mijn uitgebreide Terraforming Mars review!

Terraforming Mars behoort tot mijn favoriete strategische spellen. Toegegeven, het ziet er wat plat en misschien zelfs ‘lelijk’ uit én het komt traag op gang (behalve als je met Terraforming Mars Prelude speelt), maar het spelverloop voelt zo bevredigend. Je kunt echt een mooie engine opbouwen en heerlijke combinaties maken. Voeg daar de concurrentie aan toe op het speelbord en je hebt een geweldig, strategisch spel te pakken.

Je kunt dit bordspel uit m’n top 10 online bestellen op o.a. bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Bitoku

Bitoku Bordspel: op Tafel

Bitoku Bordspel: Gebouw Bouwen

Bitoku Bordspel: Bitoku-Kaart Aanleggen

Bitoku Bordspel: Speelfiguren op Beurtvolgordespoor

Bitoku Bordspel: Pelgrim Verplaatsen op Wegen van Wijsheid

Bitoku Bordspel: Libellen en Mitama Geesten op het Speelbord

Bitoku Bordspel: Woudlocaties en Gebouwen

Bitoku Bordspel: Geplaatste Dobbelstenen

Bitoku Bordspel: Kodama's op Schatten van het Meer Tegel

Bitoku Bordspel: Visioenkaart Pakken

Bitoku Bordspel: Woudacties en Gebouwacties

Bitoku Bordspel: Kristallen op Spelersbord

Bitoku Bordspel: Yokai-kaart Spelen

Bitoku Bordspel: Yokai-Kaart Pakken

Bitoku Bordspel: Gebouw Plaatsen

 • Uitgever: Keep Exploring Games
 • Aantal spelers: 1-4 Personen
 • Speelduur: 90-120 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 12 Jaar
 • Soort: Dice Placement

In Bitoku proberen spelers met behulp van yōkai, kodama’s en pelgrims om de nieuwe Grote Geest van het Woud te worden. Je speelt 4 rondes die elk uit 4 fasen bestaat.

Eerst krijg je inkomsten en neem je yōkai-kaarten van je persoonlijke deck. Daarna gaan spelers om de beurt kaarten spelen op hun tableau en dobbelstenen plaatsen op het speelbord om acties te doen. Zo kun je extra yōkai-kaarten en Bitoku-kaarten nemen, pelgrims laten bewegen, kristallen verzamelen, gebouwen bouwen, itama’s vinden, kodama’s laten bewegen en nog veel meer. Daarna bepaal je de nieuwe spelersvolgorde en tot slot wordt de volgende ronde voorbereid.

Je verzamelt punten tijdens het spel én je krijgt een deel aan het einde van het spel. De speler met de meeste punten wint.

> Lees hier mijn uitgebreide Bitoku bordspel review !

Ik vind Bitoku een zwaar, strategisch spel dat zich onderscheidt van andere heavy eurogames door een prachtige vormgeving. De hoeveelheid speelmateriaal, de spelregels en het speelbord zijn misschien wat overweldigend, maar het algehele spelverloop is best eenvoudig. De uitdaging zit vooral in de talloze actie-mogelijkheden waar je uit kunt kiezen en de concurrentie (wie eerst komt, eerst maalt) die daar een rol in speelt. Dit is vervelend voor spelers met Analysis Paralysis, maar zorgt wel voor een extreem hoge herspeelbaarheid. What can I say? Je kunt veel ontdekken in de wereld van Bitoku.

Je kunt deze strategische topper online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Ark Nova

Ark Nova Bordspel: Op Tafel

Ark Nova Bordspel: Speelmateriaal van Bovenaf

Ark Nova Bordspel: Dierentuinkaarten op Hand

Ark Nova Bordspel: Volle DIerentuin

Ark Nova Bordspel: Stapel Dierentuinkaarten

Ark Nova Bordspel: Dieren in Dierentuin

Ark Nova Bordspel: Dieren in Dierentuin

Ark Nova Bordspel: Gespeelde Conservatiekaart

Ark Nova Bordspel: Eindscore

 • Uitgever: White Goblin Games
 • Aantal spelers: 1-4 Personen
 • Speelduur: 120 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 12 Jaar
 • Soort: Tile Placement & Set Collection

In Ark Nova ga je een dierentuin bouwen. In feite is je doel tweeledig. Je wil de tofste dieren verzamelen zodat je populariteit stijgt. Tegelijkertijd wil je investeren in de wetenschap en een bijdrage leveren aan conservatieprojecten zodat dieren én je dierentuin kunnen blijven voortbestaan. Elke beurt kun je kiezen uit 5 acties. Des te langer je wacht met een actie, des te krachtiger die wordt. Je kunt verblijven bouwen, dieren spelen, sponsors werven, bijdragen aan conservatieprojecten en nog veel meer.

Zodra de pionnen van het populariteits- en conservatiespoor elkaar kruisen, wordt het einde van het spel geactiveerd. De speler met de meeste punten wint het spel!

> Lees hier mijn uitgebreide Ark Nova review!

Ik vind Ark Nova een erg goed bordspel. Niet origineel, maar goed. De lovende, internationale reacties zijn naar mijn mening terecht. Ja, het is een ‘beest’ van een spel, maar het verloopt uitermate vloeiend, het heeft een bekend thema en het bevat meerdere herkenbare spelmechanismen. Ondanks dat het als zware eurogame wordt bestempeld, vind ik persoonlijk dat de complexiteit (mede door de herkenbaarheid) best meevalt. Dan nog even over de olifant in de kamer: de lange speelduur. Tja, dáár kun je niet omheen.

Je kunt deze titel uit m’n bordspellen top 10 online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl en Spelhuis.be.

Bekijk alle leuke strategische spellen

De Beste Partyspellen

Hieronder deel ik drie geweldige partyspellen. Wil je er meer zien? Klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle leuke partyspellen

Codenames

Codenames Spel: op Tafel

Codenames Spel: Woorden in Raster

Codenames Spel: Patroon

Codenames Spel: Huurmoordenaar

Codenames Spel: Spiontegels

Codenames Spel: Slachtoffer Open

Codenames Spel: Woorden

Codenames Spel: Zandloper Loopt

 • Uitgever: White Goblin Games
 • Aantal spelers: 2-8 Personen
 • Speelduur: 20 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 10 Jaar
 • Soort: Partyspel

In Codenames strijden 2 teams met elkaar om als eerste hun kaarten in een gevormd raster op tafel te vinden. Elk team heeft een spelleider die als enige weet welke kaarten zijn of haar team moet raden. Met slechts één woord en één getal moet de teamleider steeds hints geven zodat zijn of haar team de juiste kaarten kan aanwijzen. Kijk uit: wijs je een verkeerde kaart aan? Dan kan dat in het voordeel van de tegenpartij zijn en zelfs tot het verlies van jullie team leiden!

Ik vind Codenames een van de beste partygames ooit. Er zit weinig in de doos, maar je krijgt toch een heleboel. Dankzij de enorme hoeveelheid kaartjes en combinatiemogelijkheden zal je niet snel uitgekeken zijn op dit spel. Het is een ideaal spel voor grotere groepen waarbij je in teams speelt. De creativiteit wordt lekker geprikkeld door de bedenker van hints alsook de teamgenoten die de aanwijzing moeten ontcijferen. Ben je met meer spelers dan 8? Dan kun je beter uitwijken naar de XL versies omdat iedereen de woorden (of afbeeldingen, als je Pictures kiest) dan beter kan zien.

Je kunt deze geweldige titel uit m’n gezelschapsspellen top 10 o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Detective Club

Detective Club Spel: op Tafel

Detective Club Spel: Handkaarten

Detective Club Spel: Bewijskaart Spelen

Detective Club Spel: Bewijskaart Trekken

Detective Club Spel: Laatste Kaarten

Detective Club Spel: Bewijskaarten op Hand

Detective Club Spel: Vergrootglas bij Samenzweerder Leggen

Detective Club Spel: Samenzweerder Ontmaskerd

Detective Club Spel: Kaarten op Tafel

Detective Club Spel: Geschreven Woorden

Detective Club Spel: Aflegstapel

 • Uitgever: Jumping Turtle Games
 • Aantal spelers: 4-8 Personen
 • Speelduur: 45 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort: Partyspel

Detective Club bestaat uit een X aantal rondes waarin detectives proberen de samenzweerder te ontmaskeren en laatstgenoemde probeert geheim te blijven. Elke ronde bepaalt de actieve speler heimelijk een woord en vervolgens moeten alle spelers daar soortgelijke kaarten bij leggen. De detectives weten het woord. De samenzweerder niet. Nadat iedereen kaarten heeft gelegd deelt de actieve speler het woord en moet iedereen de keuze van zijn of haar kaart verantwoorden.

Daarna volgt een stemronde waarin detectives proberen te samenzweerder te ontmaskeren. Detectives verdienen punten door de juiste samenzweerder aan te wijzen. De samenzweerder verdient punten door ten hoogste één verdenking te krijgen. Wie na een X aantal rondes de meeste punten heeft, wint het spel.

> Check hier m’n uitgebreide Detective Club review !

Ik vind Detective Club een geweldige partygame. Het is weliswaar wéér een spel met Dixit-achtige kaarten, maar het speelt totaal anders. Elke ronde kruipt een speler – niemand weet wie – in de huid van een samenzweerder die niet gesnapt moet worden. Wordt de speler niet gesnapt? Dan geeft dat hem of haar een goed gevoel. En lukt het niet? Ach, dan wordt er gewoon veel gelachen. Zo zet je met Detective Club een gezonde mix van spanning, euforie en plezier op tafel. En het mooie? Dit spel komt het beste tot haar recht met een grote groep!

Je kunt deze spel top 10 titel online bestellen bij o.a. Spellenrijk.nl en Spelhuis.be.

30 Seconds

30 Seconds: op Tafel

30 Seconds: Scorepionnen op Speelbord

30 Seconds: Geworpen Dobbelsteen

30 Seconds: Kaart Er Uit

30 Seconds: Zandloper die Loopt

30 Seconds: Kaart Er In

30 Seconds: Kaarten Voorbeelden 1

30 Seconds: Kaarten Voorbeelden 2

30 Seconds: Kaarten Voorbeelden 3

30 Seconds: Kaarten Voorbeelden 4

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 4-24 Personen
 • Speelduur: 45 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 12 Jaar
 • Soort: Partyspel

Je speelt 30 Seconds in 2, 3 of 4 teams van minimaal 2 spelers. Teams zijn na elkaar aan de beurt. Tijdens een beurt pakt één speler een kaartje met daarop 5 woorden. De speler krijgt 30 seconden de tijd om de 5 woorden door zijn of haar teamgenoten te laten raden. Daarbij mag de speler van alles zeggen, maar niet de woorden die op het kaartje zelf staan. Met juiste woorden verplaats je jullie pion naar voren. De groep die als eerste het einde haalt, wint het spel.

Wat mij, sinds ik verzot ben op bordspellen, altijd opvalt is dat 30 Seconds het goed doet. Kleine groepjes, maar ook zeker bij grote groepen. Het scheelt dat je meerdere teams maakt waardoor je niet op een beurt van elke speler hoeft te wachten. Dit gecombineerd met de tijdsdruk waaronder je moet presteren en de vindingrijkheid van spelers die woorden omschrijven, maakt dat dit een van de groepsspellen is waarmee je altijd een leuke avond hebt!

Je kunt deze titel uit m’n bordspellen top 10 online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, 999Games.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Bekijk alle leuke partyspellen

De Beste Coöperatieve Spellen

Hieronder deel ik drie geweldige coöperatieve spellen. Wil je er meer zien? Klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle leuke coöperatieve spellen

Hanabi

Hanabi Spel: op Tafel

Hanabi Spel: Eigen Handkaarten zijn Niet Zichtbaar

Hanabi Spel: Andermans Handkaarten zijn Zichtbaar

Hanabi Spel: Vuurwerkkaarten op Stapels

Hanabi Spel: Blauwe Fiches in Deksel Doen

Hanabi Spel: Nieuwe Kaart Pakken

Hanabi Spel: Rode Fiches in Deksel Doen

Hanabi is een coöperatief kaartspel waarin je beperkt mag communiceren. Elke speler krijgt 5 vuurwerkkaarten die hij of zij met de rug naar zich toe houdt. Je ziet dus alleen andermans kaarten, niet die van jezelf. Tijdens je beurt mag je een kaart uit je hand spelen of iemand informatie geven over één kleur of over één waarde van de kaarten in zijn of haar hand. Het doel is om voor elke kleur vuurwerkkaart een oplopende stapel van 1 t/m 5 te maken voordat de trekstapel leeg is.

Ik houd alleen van coöperatieve spellen waarbij ieders aandeel even groot is. Coop games waarbij 1 of 2 spelers alles kunnen bepalen vind ik niet zo leuk. Hanabi valt in de eerste categorie en is in mijn optiek een geweldig spel voor oudere kinderen en volwassenen. Wat ik tof vind is dat je jouw kaarten andersom in de handen houdt, zodat andere spelers jouw kaarten weten en jij zelf niet. Een uniek kaartspel in z’n genre!

Je kunt deze topper online bestellen op o.a. bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be.

The Mind

The Mind Kaartspel: op Tafel

The Mind Kaartspel: Oplopende Kaarten

The Mind Kaartspel: Kaarten op Hand

The Mind Kaartspel: Levens

The Mind Kaartspel: Werpsterren

The Mind Kaartspel: Levels

The Mind Kaartspel: Getallen

The Mind Kaartspel: Trekstapel

 • Uitgever: White Goblin Games
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 20 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort: Coöperatief spel

The Mind is een coöperatief kaartspel waarbij de stilte overheerst. Het bestaat uit de kaarten 1 t/m 100. Elke ronde krijgen spelers hetzelfde aantal kaarten als ze ronde waar ze in zitten. Daarna moeten ze kaarten neerleggen in oplopende volgorde. Dat klinkt misschien wat saai, maar het leuke is dus dat je NIET mag communiceren tijdens het spel. Lukt het jullie om alle rondes te overleven?

Ik vind The Mind voor zijn formaat een van de leukste kaartspellen die bestaat. Speel je met jouw vriendengroep, collega’s of familie liever mét elkaar dan tegen elkaar? Overweeg dan echt eens The Mind. Nog een groot voordeel: je hebt weinig tafelruimte nodig. In principe alleen voor een aflegstapel en een paar andere kaarten. Dit kaartspel is het makkelijkst met 2, het moeilijkst met 4 en met 3 zit je er mooi tussenin.

Je kunt dit coöperatieve spel uit m’n top 10 online bestellen bij bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

De Crew: Missie Diepzee

De Crew: Missie Diepzee - Speelmateriaal

De Crew Missie Diepzee: Startspelerfiguur op Tafel

De Crew Missie Diepzee: Kaarten op Hand

De Crew Missie Diepzee: Troeven

De Crew Missie Diepzee: Opdrachtkaarten Mix

De Crew Missie Diepzee: Communiceren

De Crew Missie Diepzee: Getrokken Opdrachtkaarten

De Crew Missie Diepzee: Kleurenkaarten Mix

De Crew Missie Diepzee is wederom een coöperatief kaartspel. Jullie moeten als team 32 missies voltooien zonder te communiceren. Elke missie komen er één of meer opdrachtkaarten op tafel die onder spelers worden verdeeld. De opdrachtkaarten bepalen welke slagen en/of welke kaarten de eigenaren moeten halen (of juist niet). Een missie is volbracht als alle opdrachten worden gehaald.

> Lees hier mijn uitgebreide De Crew Missie Diepzee review!

Ik vind de De Crew echt een geweldig kaartspel. Door een klassiek slagenspel volledig coöperatief te maken en er opdrachten bij te voegen, toont auteur Thomas Sing hoe mooi pure eenvoud eigenlijk is. Enfin, Missie Diepzee verbeterde de opdrachten en ondanks het plezier dat ik heb beleefd aan het originele kaartspel, blijft Missie Diepzee toch echt een van de leukste kaartspellen die ik ken!

Je kunt dit geweldige coöperatieve kaartspel online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, 999Games.nl en Spelhuis.be.

Bekijk alle leuke coöperatieve spellen

De Beste Reisspellen

Hieronder deel ik drie geweldige reisspellen. Wil je er meer zien? Klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle leuke reisspellen

Hive (Pocket)

Hive Pocket: op Tafel

Hive Pocket: Tegel Verplaatsen

Hive Pocket: Tegel Aanleggen

Hive Pocket: Witte Insecten in Voorraad

Hive Pocket Insecten

Hive Pocket: Mieren om Bijenkoningin Heen

Hive Pocket: Startopstelling

Hive Pocket: Mier zet Bijenkoningin Vast

Hive Pocket: Omsingelde Bijenkoningin

Hive Pocket Spel: Gevulde Buidel

 • Uitgever: Tucker’s Fun Factory
 • Aantal spelers: 2 Personen
 • Speelduur: 20 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 9 Jaar
 • Soort: Tile placement

In Hive proberen 2 spelers de bijenkoningin van de ander volledig te omcirkelen met insecten. Je kunt óf een nieuw insect in de zwerm (=hive) plaatsen óf een insect dat al in de zwerm ligt verplaatsen. Elk insect heeft zo zijn eigen verplaatsingsregels. De speler die als eerste de bijenkoning van de ander omcirkelt wint het spel!

> Check hier m’n uitgebreide Hive spel review !

Ik vind Hive een uitdagend abstract reisspelletje voor 2 spelers. Je hebt weinig speelmateriaal, bijna geen voorbereidingstijd én je speelt het lekker snel. Dankzij het stevige zakje kun je dit reisspelletje makkelijk meenemen – want het past zich qua vorm aan aan je koffer of tas. Ondanks de eenvoud zwermt er een diepgang boven het spel die het verrassend tactisch en uitdagend maakt. Let wel, zoals een mug jou irriteert, zo zullen jij en je tegenstander elkaar in Hive ook moeten irriteren. Niet iedereen houdt daarvan.

Je kunt dit spelletje uit m’n top 10 online bestellen bij o.a. bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be.

Bresk!

Bresk! Dobbelspel: op Tafel

Bresk! Dobbelspel: Dobbelsteen Gooien

Bresk! Dobbelspel: Aflabetdobbelsteen Gooien

Bresk! Dobbelspel: Dobbelstenen

Bresk! Dobbelspel: Zelfde Letters op Scoreformulier

Bresk! Dobbelspel: Andere Woorden op Scoreformulier

Bresk! Dobbelspel: Eindscores

 • Uitgever: Jumbo
 • Aantal spelers: 2-5 Personen
 • Speelduur: 30 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 10 Jaar
 • Soort: Taalspel

Bresk! is een dobbelspel waarin je woorden gaat vormen op je scorevel. Elke beurt gooit de actieve speler met de dobbelsteen. Is het resultaat een 1, 2 of 3? Dan verzint de actieve speler respectievelijk 1, 2 of 3 letters (inclusief spaties). Iedereen vult deze letters in, in zijn of haar scoreveld. Is het resultaat Bresk!? Dan wordt de alfabetdobbelsteen gegooid en die bepaalt de letter die moet worden ingevuld. Zodra alle vakjes zijn ingevuld krijg je punten voor je woorden (gescheiden door spaties). De speler met de meeste punten wint.

Met de meeste roll & writes moet je vakjes inkleuren, kruisjes zetten of cijfers invullen. En daarom vind ik Bresk! zo leuk. Je werkt nu een keer met letters. Bij dit dobbelspel ben je voortdurend aan het afwegen. Ga je voor de makkelijkere, korte woorden (waarmee je minder punten kunt verdienen) of voor de moeilijkere, lange woorden (waarmee je meer punten kunt verdienen)? Ideaal voor taalliefhebbers én mensen die graag op reis gaan.

Je kunt dit geweldige reisspel o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Sushi GO!

Sushi GO! op Tafel

Sushi GO! Tempura en Sashimi

Sushi GO! Soja Saus en Maki Roll

Sushi GO! Pudding, Zalm Nigiri en Dumpling

Sushi GO! Inktvis Nigiri

Sushi GO! Eetstokjes en Ei Nigiri

Sushi GO! Trekstapel

 • Uitgever: White Goblin Games
 • Aantal spelers: 2-5 Personen
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort: Kaartspel

In Sushi GO! ga je setjes maken van sushi. Je speelt 3 rondes. Elke ronde kies je 1 kaart uit je hand en de rest geef je door. Net zolang totdat alle kaarten op zijn. Dan volgt er een puntentelling, worden alle kaarten (behalve de pudding, dat toetje blijft tot na de laatste ronde liggen) weggehaald en begint alles weer van voor af aan.

Ik ben geen sushi liefhebber, maar vind Sushi GO! wel écht een lekker spelletje zeg. Kleurrijke kaarten, schattige gezichtjes en een vloeiend spelverloop waarbij iedereen tegelijk aan de beurt is. Een beetje geluk heb je wel nodig, maar dat maakt dit reisspel juist wat spannender. Je weet immers nooit helemaal zeker welke kaarten je later nog krijgt. Feit blijft; het maken van setjes is een leuke opdracht en voelt goed. Gooi maar in je reistas ;).

Je kunt dit hoog gewaardeerde kaartspelletje online bestellen bij bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Bekijk alle leuke reisspellen

De Beste Spellen voor 2 Personen

Hieronder deel ik drie geweldige spellen voor 2 personen. Wil je er meer zien? Klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle leuke spellen voor 2 personen

Splendor Duel

Splendor Duel: op Tafel

Splendor Duel: Het Aanbod

Splendor Duel: Fiches op Speelbord

Splendor Duel: Fiches van Speelbord Nemen

Splendor Duel: Privilege Scrollen naast Speelbord

Splendor Duel: Speelbord Aanvullen

Splendor Duel: Dikke Fiches

Splendor Duel: Fiches in Buidel Doen

Splendor Duel: Kroonkaart Nemen

Splendor Duel: Vol Speelgebied Verliezer

Splendor Duel: Vol Speelgebied Winnaar

 • Uitgever: Space Cowboys
 • Aantal spelers: 2 Personen
 • Speelduur: 30 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 10 Jaar
 • Soort: Set collection

In Splendor Duel zijn jij en je tegenstander meester van een juweliersgilde. Je verzamelt edelsteenfiches van een dynamisch speelbord. Met die fiches kun je juweelkaarten kopen (ofwel juwelen maken). Elke kaart levert een permanente edelsteen op die je weer kunt gebruiken bij het kopen van nieuwe kaarten. Daarnaast leveren een deel van de kaarten ook punten op. Je kunt ook scrollen verzamelen die je tactisch kunt inzetten voor extra edelsteenfiches. De speler die als eerste 20 punten heeft, 10 of meer kronen heeft verzameld óf 10 punten binnen één kleur edelsteen heeft, wint het spel.

> Check hier m’n uitgebreide Splendor Duel review !

Ik vind Splendor Duel een prachtige productie. Noemenswaardig is de doos; lekker compact en efficiënt gevuld. Ideaal om mee te nemen op reis! Het spel lijkt op de originele Splendor, maar is verrijkt met een aantal elementen die voor extra interactie zorgen. Spelers komen hierdoor lijnrecht tegenover elkaar te staan en zullen elkaar soms bewust moeten tegenwerken. Vind je dat niet erg? Dan kan ik Splendor Duel aanraden als relatief licht, doch uitdagend spelletje voor 2 personen!

Je kunt dit reisspel voor 2 personen online bestellen bij o.a. bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be.

Brood & Bier

Brood en Bier Spel: op Tafel

Brood en Bier Spel: Handkaarten

Brood en Bier Spel: Kaart Spelen voor Oogst

Brood en Bier Spel: Ingrediënten in Opslag Leggen

Brood en Bier Spel: Upgrade Bouwen

Brood en Bier Spel: Kaarten van Trekstapel Pakken

Brood en Bier Spel: Ruilkaarten

Brood en Bier Spel: Ruilkaart Pakken

Brood en Bier Spel: Lege Akkers

Brood en Bier Spel: Verzameld Bier en Brood

Brood en Bier Spel: Eindscores

 • Uitgever: 999 Games
 • Soort spel: Spel voor 2 Personen
 • Aantal spelers: 2 personen
 • Vanaf leeftijd: 10 jaar
 • Speelduur: 30 minuten

Brood & Bier is een spel voor 2 personen. Je speelt 6 rondes, die elkaar afwisselen met zogenaamde vruchtbare en droge jaren.

Elke ronde speel je om de beurt een kaart, net zolang totdat je er allebei 5 hebt gespeeld. Door kaarten te spelen kun je ingrediënten verzamelen, brood bakken, bier brouwen en investeren in het verbeteren van je acties. Nadat je een kaart hebt gespeeld in vruchtbare jaren, geef je de rest door aan je tegenstander. In droge jaren hoef je geen kaarten te door te geven, maar zijn er wel minder ingrediënten op de akkers beschikbaar.

Je krijgt punten voor brood én bier, maar let op: de laagste score telt. Je moet dus zowel brood bakken als bier brouwen. De speler die na 6 rondes de meeste punten heeft (met zijn of haar laagste score) wint het spel.

> Lees hier mijn uitgebreide Brood & Bier review!

Ik vind Brood & Bier een leuk spel voor 2 personen. Het heeft met haar grote speelbord en kleurrijke houten speelstukken een noemenswaardige table presence voor dit kaliber spel. De look&feel is ongetwijfeld herkenbaar, maar de gameplay voelt voor mij – ondanks bekende mechanismen – uniek aan. Hoewel je deels afhankelijk bent van je tegenstander (en hij of zij van jou) viel mij op dat je niet de hele tijd met elkaar bezig hoeft te zijn. Daarnaast maakt de veelzijdigheid van kaarten dat je elke keer weer een andere tactiek moet brouwen. Je zult dan ook meerdere potjes moeten spelen om er écht iets van te bakken. Daarom vind ik Brood & Bier vooral geschikt voor gevorderde bordspelers die een iets uitdagender spel voor hun tweetjes zoeken.

Je kunt deze op top 10 titel voor 2 spelers o.a. online bestellen bij bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, 999Games.nl en Spelhuis.be.

7 Wonders Duel

7 Wonders Duel Bordspel: op Tafel

7 Wonders Duel Bordspel: Sudden Deaths

7 Wonders Duel Bordspel: Voortgangsfiche Nemen

7 Wonders Duel Bordspel: Stad

7 Wonders Duel Bordspel: Allerlei Symbolen

7 Wonders Duel Bordspel: Ketensymbool

7 Wonders Duel Bordspel: Voorbeelden van Illustraties

7 Wonders Duel Bordspel: Nieuwe Vorm (Tijdperk III)

7 Wonders Duel Bordspel: Kaarten in Vorm (Tijdperk II)

7 Wonders Duel Bordspel: Kaarten op Tafel (Tijdperk I)

7 Wonders Duel Bordspel: Voorbeeld Puntentelling met Eindscores

 • Uitgever: Repos Production
 • Aantal spelers: 2 Personen
 • Speelduur: 30-45 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 10 Jaar
 • Soort: Spel voor 2 personen

7 Wonders Duel wordt gespeeld over 3 tijdperken. Elk tijdperk trekken jij en je tegenstander om de beurt een kaart. Deze kun je (kopen en) bouwen, inwisselen voor geld óf inzetten om een wonder te bouwen. Door te investeren in gebouwen kun je o.a. grondstoffen produceren (en volgende gebouwen goedkoper bouwen), je militaire macht vergroten en investeren in de wetenschap. De speler die na 3 tijdperken de meeste punten heeft, wint het spel. Dring jij met jouw leger de andere stad binnen óf behaal jij wetenschappelijke overheersing vóórdat tijdperk 3 voorbij is? Dan win je ook.

> Lees hier mijn uitgebreide 7 Wonders Duel review !

Ik vind 7 Wonders Duel een geweldig en uitdagend spel voor 2 personen. Door het thema, het card drafting mechanisme en mogelijke sudden deaths ga je echt de strijd aan met elkaar. Je moet gemeen doen tegen elkaar om te winnen. Het is echt oorlog! Dankzij het variabele speelbord leiden er meerdere wegen naar Rome (eh, de overwinning). Je zult even moeten investeren in de spelregels, maar daarna raak je niet snel uitgekeken op dit bordspel. Let wel, dit is een van de grotere reisspellen voor 2 personen in dit blog.

Je kunt deze bordspel topper online bestellen op o.a. bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Bekijk alle leuke spellen voor 2 personen

De Beste Dobbelspellen

Hieronder deel ik drie geweldige dobbelspellen. Wil je er meer zien? Klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle leuke dobbelspellen

Regenwormen

Regenwormen Spel: op Tafel

Regenwormen Spel: Dobbelen

Regenwormen Spel: Steentje Nemen

Regenwormen Spel: Steentje Afpakken

Regenwormen Spel: Dobbelstenen

Regenwormen Spel: Stenen met Wormen

Regenwormen Spel: Gestapelde Stenen

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 2-7 Personen
 • Speelduur: 20 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort: Push your luck

Regenwormen is een van de meest populaire dobbelspellen van Nederland. Je gooit met 8 dobbelstenen en legt na elke worp alle dobbelstenen met eenzelfde getal af. Dit herhaal je tot je wil stoppen of tot je jezelf kapot gooit. In het eerste geval mag je een tegel van tafel (of bij een tegenstander) pakken met dezelfde totale waarde als je worp. In het tweede geval moet je een tegel inleveren en is je beurt voorbij. Zodra alle tegels gepakt zijn wint de speler met de meeste worm-symbolen.

Ik zal eerlijk zijn: ik vind Regenwormen echt verschrikkelijk haha. De reden is simpel: er komt zo ontzettend veel geluk bij kijken. Voor een tactische (en strategische) speler als ik is dat vervelend. Voor casual spelers die graag een kort, simpel en gezellig spelletje spelen is dat perfect. En dat verklaart denk ik dat Regenwormen tot een van de meest populaire dobbelspellen behoort!

Je kunt dit populaire dobbelspel o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, 999Games.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Qwixx

Qwixx Spel: op Tafel

Qwixx Tactiek: Streep als Passieve Speler niet Zomaar een 7 Weg!

Qwixx Tactiek: Snel een Rij Sluiten of Niet?

Qwixx Spel: Dobbelstenen

Qwixx Tactiek: Focus op een Op- en Aflopende Rij

Qwixx Tactiek: Sluit je Laatste Rij niet Zomaar

Qwixx Spel: Ingevuld Scoreformulier met 73 Punten

Qwixx Spel: Ingevuld Scoreformulier met 72 Punten

Qwixx Spel: Ingevuld Scoreformulier met 50 Punten

 • Uitgever: White Goblin Games
 • Aantal spelers: 2-5 Personen
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort: Roll & write

Qwixx is, na Yahtzee, een van de eerste populaire roll & writes in Nederland. Het concept is simpel. Je dobbelt en streept vakjes weg. Er zijn 4 rijen om vakjes weg te strepen. Des te meer vakjes je per rij wegstreept, des te meer punten die rij oplevert. Maar kijk uit! Je streept weg van links naar rechts. Kun je niets meer wegstrepen, dan krijg je strafpunten. De speler die de meeste punten scoort, wint het spel.

> Bekijk hier m’n uitgebreide Qwixx review !

Het fijne aan Qwixx is niet per se dat het makkelijk is, maar juist dat elke speler elke beurt betrokken blijft. Als een ander speler dobbelt, mag jij als passieve speler óók iets wegstrepen als je wil. Hierdoor blijf je goed geboeid tijdens het spel. Qwixx is daarmee niet alleen perfect meer spelers, maar ook voor spelers die niet zo vaak spelletjes doen. Zelfs m’n moeder (en die vindt spellen niet leuk) vindt dit geweldig. Daarom verdient deze een plekje in m’n top 10 gezelschapsspellen!

Je kunt dit geweldige dobbelspel o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Keer op Keer

Keer op Keer Dobbelspel: op Tafel

Keer op Keer Dobbelspel: Dobbelstenen

Keer op Keer Dobbelspel: Kruisjes op Scorevel

Keer op Keer Dobbelspel: Gebruikte Jokers

Keer op Keer Dobbelspel: Eindscore met Bonussen

Keer op Keer Dobbelspel: Eindscore

Keer op Keer Dobbelspel: Ingevulde Scorevelletjes

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 1-6 Personen
 • Speelduur: 20 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort: Roll & write

Als je aan de beurt bent dobbel je met 6 dobbelstenen (3 met een gekleurde kruisen en 3 met getallen 1 t/m 5 en een joker). De actieve speler kiest 1 set van kruis en getal en kruist het aantal kruizen in die kleur aan op zijn of haar scoreformulier. De passieve spelers mogen een set kiezen uit de overgebleven dobbelstenen. Volle kolommen, kleuren en ongebruikte jokers leveren punten op. De speler met de meeste punten wint.

> Bekijk hier m’n uitgebreide Keer op Keer review !

Keer op Keer zit qua niveau tussen Qwixx en Clever in. Het heeft niet zo’n hoge geluksfactor als Qwixx, maar behoeft ook niet zoveel tactiek als Clever. Over het algemeen merk ik dat Keer op Keer goed in de smaak valt bij mensen die minder vaak spellen spelen. Bovendien doet het spel haar naam eer aan: doordat er niet één leidende strategie is verveelt het niet snel en wil je al snel nog een keer :). Misschien wel een van de beste dobbelspellen ooit!

Je kunt deze topper o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, 999Games.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Bekijk alle leuke dobbelspellen

De Beste Kaartspellen

Hieronder deel ik drie geweldige kaartspellen. Wil je er meer zien? Klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle leuke kaartspellen

Love Letter

Love Letter Kaartspel: op Tafel

Love Letter Kaartspel: Kaart op Handen

Love Letter Kaartspel: Kaart Pakken

Love Letter Kaartspel: Kaart Kiezen

Love Letter Kaartspel: Kaart Spelen

Love Letter Kaartspel: Kaart Laten Zien

Love Letter Kaartspel: Fiches in Zak

Love Letter Kaartspel: Gespeelde Kaarten

Love Letter Kaartspel: Gespeelde Kaarten

 • Uitgever: Z-Man Games
 • Aantal spelers: 2-6 Personen
 • Speelduur: 20 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 10 Jaar
 • Soort: Hidden Roles + Speler Eliminatie

Tijdens dit leuke kaartspelletje krijgt elke speler een karakterkaart op handen. De actieve speler pakt er een kaart bij en speelt vervolgens één van de twee kaarten. Door kaarten te spelen kun je informatie krijgen, spelers elimineren of jezelf juist veilig stellen. Blijf je als laatste over dan win je de ronde? Is de trekstapel leeg? Dan wint de speler met de hoogste kaart op handen. Wie als eerste een X aantal roosfiches heeft verzameld, wint het spel.

> Lees hier mijn uitgebreide Love Letter review!

Voor mij is Love Letter het beste kaartspel dat er is. Mensenkennis en tactiek (check m’n Love Letter tactieken hier!) worden perfect met elkaar gecombineerd. Dit spel lijkt in het begin misschien wat plat. Maar juist door je gedrag in het spel onvoorspelbaar te maken, biedt dit simpele spel veel meer diepgang dan dat je in eerste instantie zou verwachten. Cupido schoot zijn pijl met dit kaartspel precies in m’n hart; I love this!

Je kunt dit geweldige kaartspel o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

CuBirds

CuBirds Kaartspel: op Tafel

CuBirds Kaartspel: Handkaarten

CuBirds Kaartspel: Vogels Neerleggen

CuBirds Kaartspel: Vogels op Tafel

CuBirds Kaartspel: Uil Pakken

CuBirds Kaartspel: Dubbele Vogel Neerleggen

CuBirds Kaartspel: Kaarten Delen

CuBirds Kaartspel: Verzamelde Vogels

CuBirds Kaartspel: Verzamelde Vogels van 2 Soorten

 • Uitgever: Gam’inBIZ
 • Aantal spelers: 2-5 Personen
 • Speelduur: 20 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort: Hand Management + Set Collection

In CuBirds ga je vogels verzamelen. Tijdens je beurt moet je eerst alle handkaarten van eenzelfde vogel gebruiken om naast een rij op tafel te leggen. Liggen er nu een of meer vogels tussen jouw vogels én vogels van dezelfde soort die al in die rij lagen? Dan mag je die pakken. Daarna mag je alle handkaarten van één vogelsoort afleggen. Afhankelijk van het aantal vogels dat je aflegt mag je 1 of 2 vogels voor je houden. De speler die als eerste 7 verschillende vogels óf 3 vogels van twee soorten heeft, wint het spel.

> Lees hier mijn uitgebreide CuBirds review !

In 2021 won CuBirds Nederlandse Spellenprijs in de categorie familie. En dat is niet voor niets. Hoewel hand management en set collection niet per se origineel zijn, voelt de manier van vogels verzamelen vernieuwend. Sterker nog, het maakt CuBirds een spelletje dat je niet 1-2-3 onder de knie hebt. Dat maakt het een leuk kaartspel dat toegankelijk, doch uitdagend is!

Je kunt dit leuke kaartspel online bestellen bij GaminBIZ.nl, bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be.

Exploding Kittens

Exploding Kittens Kaartspel: op Tafel

Exploding Kittens Kaartspel: Kaart Trekken

Exploding Kittens Kaartspel: Exploding Kitten Getrokken

Exploding Kittens Kaartspel: Defuse Gebruiken

Exploding Kittens Kaartspel: Kaarten op Hand

Exploding Kittens Kaartspel: Handkaarten

Exploding Kittens Kaartspel: Grappige Illustraties

 • Uitgever: Exploding Kittens
 • Aantal spelers: 2-5 Personen
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 7 Jaar
 • Soort: Partyspel

Het spelverloop van dit kaartspelletje is vrij eenvoudig. Je mag tijdens je beurt 0, 1 of meer kaarten spelen en als je klaar bent met je beurt moet je een kaart van de trekstapel pakken. Is dit een Exploding Kitten? Dan ontplof je en lig je uit het spel. Behalve als je een Ontmantelkaart hebt. Naast Ontmantelkaarten zijn er nog veel meer kaarten waarmee je jezelf kunt weren tegen explosies en kwade streken van je tegenstanders. De speler die als laatst overblijft (en dus niet is ontploft) wint het spel.

> Lees hier eventueel mijn uitgebreide Exploding Kittens review !

Exploding Kittens is een partyspel dat zich kenmerkt door artwork van The Oatmeal. Als je dit grappige illustraties vindt is dat mooi meegenomen. Zo niet? Dan is er niks aan de hand. Het is vooral het spelverloop en de interactie tussen spelers die dit een hilarisch spel maken. Elke speler zal zich willen weren tegen de exploderende kittens. Ook als dit ten koste gaat van anderen. Hoewel dat luguber klinkt, ben je toch verzekerd van een leuke avond!

Je kunt dit succesvolle kaartspel o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Bekijk alle leuke kaartspellen

Nu ben jij aan de beurt!

In dit blog heb ik een soort van bordspellen top 10 met je gedeeld. Oké oké, het zijn niet allemaal top 10’s, maar je bent op zoek naar goede bordspellen, toch? Ik heb geprobeerd een zo divers mogelijk aanbod te tonen, zodat er voor iedereen wat tussen zit.

Zoek je meer inspiratie? Bekijk dan eens de bordspellen top 10’s in deze webshops:

Heb jij een top 10 van bordspellen? Ik hoor graag in een reactie wat jouw favoriete spellen zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *