De Betoverde Torens: Review (HOT Games)

De Betoverde Torens Bordspel: Review & Recensie

Uitgever HOT Games brengt elk jaar wel een interessante titel uit. De afgelopen jaren waren dat Carnegie, Orichalcum en Renature. In 2023 was het de beurt aan De Betoverde Torens. Bedacht door designers-duo Michael Kiesling en Wolfgang Kramer.

In dit blog deel ik mijn De Betoverde Torens review en vertel ik je of dit spel iets voor jou is.

Voordat je begint met lezen: Speelgoed van het Jaar gaf mij het bordspel De Betoverde Torens zodat ik er een review over kon schrijven. Dit artikel is dus gesponsord. Maar ik heb mijn redactionele vrijheid behouden en volledig zelf bepaald wat ik in dit artikel heb gezegd.

In dit blog vind je algemene informatie én mijn recensie van De Betoverde Torens. Via onderstaande links vind je m’n andere blogs over dit spel.

Algemene Informatie

 • Naam: De Betoverde Torens
 • EAN: 8717072044215
 • Soort spel: Bordspel
 • Aantal Spelers: 2-6 Personen
 • Speelduur: 40 Minuten
 • Vanaf Leeftijd: 8 Jaar
 • Uitgever: HOT Games
 • Spelauteur: Michael Kiesling & Wolfgang Kramer
 • Illustrator: Michael Menzel
 • Te koop bij: bol.comSpellenrijk.nlSpellenwinkel.nlAmazon.nlSpelhuis.be

De Betoverde Torens: Review

Om mijn mening zo goed mogelijk te geven, deel ik deze De Betoverde Torens recensie op in de volgende onderdelen:

 • Thema & Vormgeving
 • Spelregels & Toegankelijkheid
 • Strategie of Geluk?
 • Spelmechanisme
 • Interactie
 • Herspeelbaarheid

Thema & Vormgeving

In De Betoverde Torens vorm je met jouw tovenaars een klas die in het eindexamenjaar zit. Elke klas moet magische vaardigheden gebruiken om tovenaars en torens te verplaatsen. Het doel? Zorgen dat al jouw leerlingen als eerste de Raventoren bereiken. Alleen dan zul je afstuderen als Meestertovenaar.

Oef, wat een vergezocht thema haha.

De Betoverde Torens Bordspel: Oplopende Torens

Thema’s kunnen smoel geven aan het spel en tot de verbeelding spreken zodat het logischer wordt wat je doet. Fair enough, het thema geeft De Betoverde Torens zeker een spraakmakende look&feel. Helaas slaagt het er bij ons niet in om het spelverloop logisch aan te laten voelen.

Nou scheelt het dat de spelregels relatief eenvoudig zijn en het ontbreken van een thematische ondersteuning geen probleem zijn. Je begrijpt ook zonder thema wel wat je moet doen.

Genoeg daarover.

Want het spel ziet er leuk uit én heeft zeker een praktische kant. Qua looks doel ik natuurlijk op de torens. Oké oké, het in elkaar zitten moet je even de tijd voor nemen. Maar als je ze eenmaal hebt kleden ze het bord leuk aan.

Bij het bord zit trouwens de praktische kant. Je hebt namelijk helemaal niet veel ruimte nodig. Het speelbord is een cirkel waar tovenaars en torens rond gaan. Daarbinnen kun je de een deel van het speelmateriaal leggen: de trekstapel, aflegstapel en toverspreuken. Zo liggen ze altijd centraal van alle spelers.

De Betoverde Torens Bordspel: Tovenaars in Raventoren

De iconografie is prima. De dobbelsteensymbolen op de verplaatsingskaarten hadden misschien iets groter gemogen en de kleuren (nu bruin versus donkergroen) meer contrasterend. Dit zouden echter alleen puntjes op de i zijn geweest.

Het is onderaan de streep gewoon een leuke, nette en goede productie.

Oja, nog een leuk detail. De originele versie heeft niet 6 tovenaars-meeples in elke kleur. De Nederlandstalige versie van HOT Games wel. Toch fijn als je, ongeacht het spelersaantal, je eigen spelerskleur wil kiezen!

Spelregels & Toegankelijkheid

Ik vind de spelregels van De Betoverde Torens netjes. De structuur is logisch, illustraties zijn duidelijk en tussenkoppen houden de tekst goed scanbaar. Ik begrijp alleen niet helemaal waarom de solo- en coöperatieve variant eruit zijn gehaald. Deze staan namelijk wel in de Engelstalige spelregels.

De Betoverde Torens Bordspel: Spelregels (in detail)

De Betoverde Torens is relatief eenvoudig. Je kunt het niveau (en dus niet de gameplay) vergelijken met titels als:

De eenvoud zit in het overzichtelijke spelverloop en behapbare acties die je hebt. Je kunt kiezen uit 3 kaarten om te spelen en op elke kaart staat 1 of 2 opties. Easy peasy.

Toegegeven, het is wel fijn als je een goed geheugen hebt. Je moet immers onthouden waar tovenaars (die van jezelf en andere spelers soms ook) zitten opgesloten. Mijn ervaring is dat kinderen hier nog weleens de higher ground hebben in vergelijking met volwassenen ;).

Met name de toevoeging van extra toverspreuken maken het iets uitdagender. Maar deze kun je mooi toevoegen als je bekend met het basisspel. Goed, ben je een tactische veelspeler? Dan kun je ze er direct aan toevoegen.

Ik zie De Betoverde Torens dus voornamelijk als familiespel, maar het past ook prima in een iets uitdagender segment.

Strategie of Geluk?

De Betoverde Torens is een spel met een melange van geluk en tactiek.

De Betoverde Torens Bordspel: Nieuwe Kaarten Trekken

Het grootste onderdeel waar de geluksfactor een rol speelt is bij het trekken van kaarten. Heb je een verplaatsingskaart met een specifiek getal nodig voor het verplaatsen van een tovenaar of toren, maar trek je ‘m niet? Dan is dat pech. Net zo goed dat je het geluk kunt hebben dat je ‘m wél trekt.

Daarnaast ben je misschien wat afhankelijk van de acties die je tegenstanders uitvoeren. Bezetten zij al jouw tovenaars? Tja, dan kun je niet anders dan nu een toren optillen om een tovenaar te bevrijden.

Een belangrijke tactiek wordt ook in de handleiding uitgelegd: zorg dat je vroeg in het spel toverdrankflesjes kunt omdraaien. Immers, dan kun je sneller toverspreuken gebruiken én naarmate het spel vordert (en er meer tovenaars in de Raventoren verdwijnen) wordt het lastiger om andere tovenaars op te sluiten.

Reken ook wat vooruit. Als de kans groot is dat iemand zijn of haar tovenaar in de Raventoren kan doen, waar verplaatst deze toren zich daarna naartoe dan? Misschien zweeft de toren wel over een tovenaar van jou om zich vervolgens 2 plekjes verder te plaatsen op het eerste, vrije ravenschild. Daar kun je met het bewaren van kaarten ook rekening mee houden.

De Betoverde Torens Bordspel: Toverdrankflesje Betalen

Zeker als je de Meestertovenaars-variant gaat spelen en je toegang krijgt tot meer toverspreuken, wordt het tactischer. Simpelweg omdat je meer opties krijgt. Ook buiten je eigen beurt om.

Spelmechanisme

De Betoverde Torens bevat 2 noemenswaardige spelmechanismen.

De eerste is Hand Management. Het moment en de volgorde waarin je kaarten speelt doet er toe. Het bepaalt hoe jij het meeste uit je beurten kunt halen. En dat is bij De Betoverde Torens net zo. Je kunt altijd kiezen uit 3 kaarten en vaak kun je per kaart ook nog eens kiezen uit 2 opties. Het loont soms ook om juist specifieke kaarten te bewaren voor de volgende, of een latere beurt.

Je kent dit misschien wel uit spellen als Pandemic, Terraforming Mars, Dominion, Ticket to Ride Europe en Love Letter.

De Betoverde Torens Bordspel: Toren Verplaatsen

Het tweede mechanisme is Memory. Dit betekent niets meer dan dat je iets moet onthouden tijdens het spel. Bij De Betoverde Torens raken tovenaars opgesloten onder torens. En dan kunnen die torens met tovenaars zich ook nog eens verplaatsen. Als je jouw tovenaars wil bevrijden zul je dus moeten onthouden waar ze zitten.

Het mechanisme memory wordt bijvoorbeeld ook gebruikt in Hanabi, El Grande, Brieven van Whitechapel, Paleo, Mamma Mia en Beverbende.

Interactie

Er zit veel interactie in De Betoverde Torens. Zowel passief als agressief.

Kijk, niemand ontkomt eraan om tovenaars op te sluiten. Soms die van jezelf, maar meestal die van andere spelers. Je moet nu eenmaal toverdrankflesjes omdraaien wil je kunnen winnen (en daarvoor moet je tovenaars opsluiten).

Puur kijkend naar bovenstaande speel je misschien wel agressief, maar het voelt niet altijd zo. Immers, iedereen doet dit en daarbij wordt iedereen genaaid. Voor mij voelt dit toch wat passiever. Helemaal als je bedenkt veel tovenaars kunnen meeliften als een toren wordt verplaatst. Daar profiteren vaak meer dan 1 speler van.

De Betoverde Torens Bordspel: Tovenaar Opsluiten

Pas later in het spel zullen er situaties ontstaan waar je gemener kunt spelen. Bijvoorbeeld als een speler vlak voor de Raventoren staat en je een toren over die tovenaar plaatst. Of nog leuker. Stel dat die tovenaar op een toren staat? Dan kun je ook die toren OVER de Raventoren heen tillen.

De meeste interactie voelt dus niet gemeen. Maar gemene momenten zijn er wel degelijk!

Herspeelbaarheid

De Betoverde Torens bevat genoeg elementen die voor een prima herspeelbaarheid zorgen.

Zo heb je variatie in spelsoorten. Denk daarbij aan een solo-, team-, competitieve- en meestertovenaars-variant. Voor in je eentje of samen en van makkelijk naar moeilijk.

Daarnaast kun je bij de meestertovenaarsvariant ook variëren in toverspreuken. Hoewel je alle spreuken kunt laten meedoen, kun je er ook voor minder kiezen. En in dat geval kun je elk potje weer andere combinaties van spreuken op tafel leggen.

Tja, en dan is het ook nog eens zo dat wat er precies op het bord gebeurt, nooit exact hetzelfde is.

De Betoverde Torens Bordspel: op Tafel

Mijn De Betoverde Torens review in het kort?

Ik vind De Betoverde Torens een zeer geslaagd familiespel. Hoewel ik het thema wat vergezocht vind heeft het een leuke, opvallende table-presence. Daarnaast zijn de regels eenvoudig, acties behapbaar en beurten relatief kort. Toegegeven, je zult elkaar best veel moeten plagen. Vooral door elkaars tovenaars op te sluiten. En als torens – met opgesloten tovenaars erin – dan ook nog eens gaan stapelen en rond het bord gaan verplaatsen, is het absoluut een pré als je een goed geheugen hebt. Bij het trekken van kaartjes speelt geluk weliswaar een rol, maar je kunt genoeg slimme, tactische keuzes maken. En dat neemt alleen maar toe als je met de bijgevoegde module speelt voor gevorderde tovenaa… eh, spelers ;).

De Betoverde Torens: Waar te koop?

Je kunt het bordspel De Betoverde Torens online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Nu ben jij aan de beurt!

In dit blog gaf ik je mijn recensie van het bordspel De Betoverde Torens. Het spel werd bedacht door Michael Kiesling & Wolfgang Kramer en internationaal uitgebracht door ABACUSSPIELE. HOT Games verzorgt de uitgave in het Nederlands.

Via onderstaande links vind je m’n andere blogs over dit spel.

Als je nog vragen hebt over dit bordspel, stel ze dan gerust in een reactie. Wil je graag je eigen review delen? Dan hoor ik je mening graag ook in een reactie, zodat andere lezers er nog wat aan hebben :)!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *