De Betoverde Torens: Speluitleg

De Betoverde Torens Bordspel: Speluitleg & Spelregels

Uitgever HOT Games brengt elk jaar wel een interessante titel uit. De afgelopen jaren waren dat Carnegie, Orichalcum en Renature. In 2023 was het de beurt aan De Betoverde Torens. Bedacht door designers-duo Michael Kiesling en Wolfgang Kramer.

In dit blog geef ik je De Betoverde Torens speluitleg en beantwoord ik graag je vragen over de spelregels.

Voordat je begint met lezen: Speelgoed van het Jaar gaf mij het bordspel De Betoverde Torens zodat ik er de speluitleg over kon geven. Dit artikel is dus gesponsord. Maar ik heb mijn redactionele vrijheid behouden en volledig zelf bepaald wat ik in dit artikel heb gezegd.

In dit blog geef ik je de speluitleg van De Betoverde Torens. Heb je vragen? Stel ze gerust. Via onderstaande links vind je m’n andere blogs over dit spel.

Korte speluitleg

Hieronder lees je eerst mijn korte De Betoverde Torens speluitleg. Daarna vind je ook nog een uitgebreide uitleg.

Hoe speel je De Betoverde Torens?

In De Betoverde Torens mag je elke beurt 2 bewegingsacties uitvoeren. Voor elke actie speel je één van je drie handkaarten. Hierop staat hoeveel plaatsen je een van jouw tovenaars OF een toren – met de klok mee – mag verplaatsen. Daarbij kun je torens over tovenaars heen plaatsen. Doe je dit? Dan mag je een toverdrankfles vullen. Deze mag je tijdens je beurt inzetten om een toverspreuk te gebruiken. De speler die als eerste al zijn of haar tovenaars in de zwarte Raventoren heeft wint het spel.

Uitgebreide spelregels

Heb je een vraag over de spelregels van De Betoverde Torens? Stel ‘m dan gerust in een reactie onder dit blog. Ik beantwoord je vraag zo snel mogelijk!

Hieronder vind je mijn uitgebreidere handleiding of gebruiksaanwijzing van De Betoverde Torens. Die deel ik op in de volgende onderdelen:

 1. Voorbereiding
 2. Spelverloop
 3. Einde van het spel
 4. Varianten

3.1 – Voorbereiding

Vorm het speelbord met de 4 landschapsdelen, zet de Raventoren op het startveld en plaats de 9 andere torens (eerst met een ravenschild, dan zonder, weer een ravenschild, enzovoorts) daarnaast. Leg de dobbelsteen, een trekstapel van verplaatsingskaarten en de toverspreuken ‘Verplaats een Tovenaar’ en ‘Verplaats een Toren’ open in het parcours. Geef de startspeler het startspelerfiche.

De Betoverde Torens Bordspel: Startopstelling voor 2 Spelers

Elke speler kiest een kleur en neemt, afhankelijk van het aantal spelers, een X aantal tovenaars en (lege) toverdrankflesjes. Vervolgens plaatst iedereen om de beurt één tovenaar op de torens, te beginnen bij de eerste. Is een toren vol? Dan ga je naar de volgende. Net zolang tot iedereen zijn of haar tovenaars heeft geplaatst. Er is plaats voor 3, 2 of 1 tovenaar(s) op respectievelijk de torens 1-3, 4-6 en 7-9.

Geef elke speler 3 verplaatsingskaarten en je bent klaar om te beginnen!

3.2 – Spelverloop

In De Betoverde Torens zijn spelers na elkaar aan de beurt. De startspeler begint.

In je beurt voer je 2 acties uit:

 • Eerste verplaatsingskaart spelen
 • Tweede verplaatsingskaart spelen
De Betoverde Torens Bordspel: Handkaarten

Je speelt één van de drie verplaatsingskaarten uit je hand en legt deze op de aflegstapel. Met deze kaarten kun je jouw tovenaars of torens verplaatsen.

Speel je een kaart, maar kun je daar niet mee verplaatsen? Dan gebeurt er verder niets. Als je geen enkele verplaatsingskaart kunt of wilt spelen, dan leg je je drie kaarten af, trek je drie nieuwe kaarten én mag je een toren naar keuze 1 stap verplaatsen. Daarna eindigt je beurt.

Je hebt 3 soorten verplaatsingskaarten:

 1. Verplaatsingskaarten voor tovenaars
 2. Verplaatsingskaarten voor betoverde torens
 3. Verplaatsingskaarten voor tovenaars of betoverde torens

1 – Verplaatsingskaarten voor tovenaars

Hiermee mag je één van je eigen tovenaars verplaatsen.

De Betoverde Torens Bordspel: Tovenaar op Toren

Staat er een getal op de kaart? Dan dicteert dit hoeveel stappen de tovenaar moet lopen (niet meer, niet minder). Staat er 1 dobbelsteen op? Gooi dan de dobbelsteen. Het resultaat dicteert het aantal stappen. Staan er 2 of 3 dobbelstenen op? Dan mag je – indien een worp niet bevalt – respectievelijk 1 of 2 extra gooien. Je kunt alleen het laatste resultaat dat je hebt gedobbeld accepteren.

De verplaatsing mag eindigen op een veld of op een toren. Op elk veld en toren mogen maximaal 6 tovenaars staan. Zou een tovenaar op een vol veld of toren eindigen? Dan gaat de verplaatsing niet door.

Eindigt je verplaatsing op de Raventoren? Dan stop je de tovenaar erin en eindigt je beurt direct (ook als dit pas je eerste actie was). Daarna verplaats je de Raventoren naar het eerste vrije (=lege) veld of vrije toren met een Ravenschild. Is die er niet? Dan blijft de Raventoren staan.

2 – Verplaatsingskaarten voor betoverde torens

Hiermee mag je elke willekeurige toren (behalve de Raventoren) verplaatsen.

De Betoverde Torens Bordspel: Toren Verzetten

Staat er een getal op de kaart? Dan dicteert dit hoeveel stappen de toren moet bewegen (niet meer, niet minder). Staat er 1 dobbelsteen op? Gooi dan de dobbelsteen. Het resultaat dicteert het aantal stappen. Staan er 2 of 3 dobbelstenen op? Dan mag je – indien een worp niet bevalt – respectievelijk 1 of 2 extra gooien. Je kunt alleen het laatste resultaat dat je hebt gedobbeld accepteren.

De verplaatsing mag eindigen op een veld óf op een andere toren. Er zou dus een enorme stapel van 9 torens kunnen ontstaan. Als je een toren verplaatst mag je kiezen of je de bovenste of een van de torens daaronder verplaatst. In dat laatste geval moet je ook alle torens daarbovenop mee verplaatsen.

De Betoverde Torens Bordspel: Tovenaars Opsluiten

Zet je een toren over 1 of meer tovenaars? Dan zijn deze opgesloten. Ook mag je nu één van je toverdrankflesjes vullen (= omdraaien). Gedurende het hele spel kun je maximaal 6 toverdrankflesjes vullen. Je mag eenmaal per beurt toverdrankflesjes inzetten om een toverspreuk uit te voeren.

NB: Toverspreuken blijven altijd liggen en zijn voor iedereen beschikbaar.

Tovenaars die in of op een toren staan worden bij het verplaatsen van torens mee verplaatst, maar komen pas vrij als de toren (of stapel torens) boven ze wordt verplaatst.

Je mag geen toren op de Raventoren zetten, maar je mag met een toren wel de Raventoren passeren.

3 – Verplaatsingskaarten voor tovenaars of betoverde torens

Hiermee mag je OF een tovenaar OF een toren verplaatsen.

De Betoverde Torens Bordspel: Dobbelsteen Gooien

Bij een getal zeg je eerst hardop welke je wil verplaatsen. Bij een dobbelsteen mag je eerst dobbelen alvorens je kiest.

3.3 – Einde van het spel

Zodra een speler alle toverdrankflesjes heeft gevuld én zijn of haar laatste tovenaar in de Raventoren heeft gestopt, wordt de ronde afgemaakt. Iedereen komt even vaak aan de beurt. Daarna eindigt het spel.

Is er een speler die aan bovenstaande voorwaarden voldoet? Dan wint hij of zij.

Zijn er meer spelers die aan de overwinningsvoorwaarden voldoen? Dan wint van hen de speler met de meeste toverdrankflesjes nog in zijn of haar bezit.

De Betoverde Torens Bordspel: Gevulde Raventoren

3.4 – Varianten

Er zijn 3 varianten op De Betoverde Torens spelregels:

 1. Solo-variant (regels staan niet in de Nederlandse spelregels!)
 2. Team-variant
 3. Meestertovenaars-variant

De Betoverde Torens Solo

Met de solovariant neem je 12 tovenaars (kleur doet er niet toe) en die plaats je conform startopstelling op de torens. Toverdrankflesjes doen niet mee. Elke beurt speel je één verplaatsingskaart en na de beweging vul je je hand weer aan. Dit doe je net zolang totdat al je toverdrankflesjes zijn gevuld en de laatste tovenaar in de Raventoren belandt. Daarna tel je het aantal kaarten in de aflegstapel. Des te minder je er nodig had, des te beter!

Je kunt De Betoverde Torens ook solo spelen met de toverdrankflesjes. Je neemt dan naast 12 tovenaars 6 toverdrankflesjes. Deze moeten zijn omgedraaid voordat je de laatste tovenaar in de Raventoren stopt. Daarnaast kies je willekeurig 3 toverspreuken. Na het spelen van een verplaatsingskaart mag je toverdrankflesjes inzetten om een spreuk te gebruiken.

De Betoverde Torens in Teams

Je speelt met 2 of 3 teams bij respectievelijk 4 of 6 spelers. De actieve speler mag één keer per beurt vragen of zijn of haar teamgenoot een goede kaart heeft. Zo ja? Dan wordt er gedekt een kaart gegeven. Daarna moet de actieve speler een kaart (mag ook de zojuist ontvangen kaart zijn) teruggeven. Je mag verder niks zeggen over de kaarten.

Beide spelers van een team krijgen hun eigen tovenaars en flesjes. Zodra al jouw flesjes zijn gevuld of al jou tovenaars in de Raventoren zitten mag je verder gaan met de flesjes en tovenaars van je teamgenoot. Zodra een team alle flessen heeft gevuld en alle tovenaars in de Raventoren zitten wordt de laatste ronde afgemaakt.

De Betoverde Torens Meestertovenaars

De Betoverde Torens Bordspel: Gekozen Toverspreuken

Schud alle toverspreuken en kies samen hoeveel je er opendraait. Je mag nu 1 toverspreuk per actie (meermaals – zolang je maar toverdrankflesjes betaalt) activeren. Eerst zegt de actieve speler of hij of zij een toverspreuk wil activeren. Is dat niet het geval? Dan wordt er met de klok mee gevraagd of iemand dit wil. Zo kun je dus in andermans beurt een toverspreuk activeren. Je mag deze toverspreuk voor- of na de actie van de actieve speler doen.

Een toverspreuk kan nooit een actie ongedaan maken die al is uitgevoerd!

Je hebt de volgende toverspreuken:

 • Verplaats een Tovenaar 1 stap naar voren (kost 2 flesjes)
 • Verplaats een Toren 2 stappen naar voren (kost 1 flesje)
 • Wissel het bovenste deel van 2 Torens met elkaar om (kost 2 flesjes)
 • Verplaats een Tovenaar 1 stap naar achteren (kost 2 flesjes)
 • Verplaats een Toren 2 stappen naar achteren (kost 1 flesje)
 • Verplaats de Raventoren in een richting naar keuze naar het eerste vrije veld (kost 2 flesjes)
 • Meeliften: Laat 1 Tovenaar meeliften met de Tovenaarsverplaatsing van de actieve speler (kost 2 flesjes)
 • Bevrijd een Tovenaar: kies een toren en til ‘m op. Zit er een tovenaar van jou onder? Dan zet je die nu bovenop de toren (of zelfs in de Raventoren als die bovenop de toren staat). Zit er geen tovenaar van jou onder? Dan heb je pech.

Nu ben jij aan de beurt

In dit blog gaf ik je De Betoverde Torens speluitleg. Via onderstaande links vind je m’n andere blogs over dit spel.

Heb je nog een vraag over de spelregels? Stel je vraag gerust in een reactie.

2 reacties

 1. De win-regel is ons niet duidelijk en leidt steeds weer tot discussie. Als een speler als zijn tovenaars in de raventoren heeft, maar nog niet alle flesjes gevuld. Is het spel dan de laatste ronde ingegaan? Of gaat het door tot je én alle tovenaars in de toren hebt én alle flesjes gevuld?

  1. Beste Rianne,

   Bedankt voor je vraag over De Betoverde Torens.

   Het einde van het spel wordt pas ingeluid als een speler al zijn tovenaars in de raventoren heeft EN al zijn flesjes heeft gevuld. Is van één van deze voorwaarden nog geen sprake? Dan gaat het spel gewoon verder.

   Pas als een speler aan beide voorwaarde voldoet, wordt het einde van het spel ingeluid. En dat wil zeggen dat je de ronde afmaakt (zodat iedereen evenveel beurten heeft).

   Helpt dit?

   Groet en veel speelplezier!
   Hans van Spellenwijs.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *