Beverbende Spel: Review, Speluitleg + Unboxing!

Beverbende Spel: Review, Speluitleg + Unboxing!

999 Games’ Beverbende behoort tot de meest populaire kaartspellen van Nederland. Het duurde even voordat m’n kinderen dit gezelschapsspel konden spelen. Maar sinds een tijdje krijgen ze er geen genoeg van.

In dit blog laat ik je VEEL foto’s zien, deel ik de speluitleg én geef ik mijn Beverbende spel review!.

Voordat je begint met lezen: 999 Games gaf mij het kaartspel Beverbende zodat ik er een interessant blogartikel over kon schrijven. Dit artikel is dus gesponsord. Maar ik heb mijn redactionele vrijheid behouden en volledig zelf bepaald wat ik in dit artikel heb gezegd.

Zoals je in Beverbende meerdere gemene ratten vindt, zo vind je in dit blog meerdere onderwerpen:

  1. Algemene Informatie
  2. Unboxing
  3. Speluitleg
  4. Review
  5. Veelgestelde Vragen
  6. Waar te koop?

1 – Algemene Informatie

2 – Unboxing

Deze unboxing bestaat uit 2 delen. Eerst geef ik een lijst van het speelmateriaal (de inhoud) dat er in de doos zit. Daarna laat ik foto’s zien van het speelmateriaal.

Wat zit er in de doos?

Je krijgt het volgende speelmateriaal bij Beverbende:

  • 66 Speelkaarten:
    • 45 Kaarten met Getallen:
      • 4 Kaarten met 0
      • 4 Kaarten met 1
      • 4 Kaarten met 2
      • 4 Kaarten met 3
      • 4 Kaarten met 4
      • 4 Kaarten met 5
      • 4 Kaarten met 6
      • 4 Kaarten met 7
      • 4 Kaarten met 8
      • 9 Kaarten met 9
    • 21 Speciale Kaarten:
      • 9 Kaarten met ‘Ruilen’
      • 7 Kaarten met ‘Spieken’
      • 5 Kaarten met ”Twee keer trekken’
  • 1 Scoreblok met 50 vellen
  • 1 Beverbende Spelregels

Laten we maar eens naar wat foto’s kijken.

Hieronder zie je de voorkant van de doos:

Beverbende Spel: Voorkant Doos

En dit is de achterkant:

Beverbende Spel: Achterkant Doos

De binnenkant ziet er zo uit:

Je vindt de Beverbende spelregels terug in een uitvouwbaar leaflet:

Beverbende Spel: Spelregels

Je krijgt in totaal 66 kaarten:

Beverbende Spel: Kaarten

Op 45 van die kaarten staan de getallen 0 t/m 9:

Beverbende Spel: Kaarten met Getallen

En je krijgt 21 speciale kaarten:

Beverbende Spel: Speciale Kaarten

Tot slot zit er nog een scoreblok nodig (niet noodzakelijk, wel fijn):

Beverbende Spel: Scoreblok

3 – Beverbende: Speluitleg

Heb je een vraag over de spelregels van Beverbende? Stel ‘m dan gerust in een reactie onder dit blog. Ik beantwoord je vraag zo snel mogelijk!

Hieronder lees je eerst mijn korte Beverbende speluitleg. Daarna vind je ook nog een uitgebreide uitleg.

Hoe speel je Beverbende?

In Beverbende speel je met getalkaarten (0-9) en speciale kaarten. Je begint met 4 gedekte kaarten waarvan je weet wat de buitenste 2 zijn. Tijdens je beurt pak je steeds een kaart en die kun je afleggen, omruilen met een eigen kaart óf spelen (bij een speciale kaart) om kaarten met anderen te ruilen of je eigen kaarten te bekijken. Een ronde eindigt als iemand op de tafel klopt (en dus denkt dat hij of zij de minste punten heeft). De speler die na 6 rondes de minste punten heeft wint.

Hieronder vind je mijn uitgebreidere speluitleg van Beverbende. Die deel ik op in de volgende onderdelen:

  1. Voorbereiding
  2. Spelverloop
  3. Einde van het spel

3.1 – Voorbereiding

Schud alle kaarten en vorm een gedekte trekstapel. Elke speler trekt 4 kaarten en legt ze gedekt en naast elkaar voor zich neer. Bepaal dan de startspeler en leg de bovenste kaart van de trekstapel open (als aflegstapel). Vervolgens bekijkt iedereen zijn of haar 2 buitenste kaarten. Daarna kun je beginnen!

Beverbende Spel: Startopstelling voor 4 Personen

3.2 – Spelverloop

Het doel van Beverbende is om de minste punten te halen.

Je wil gedurende het spel dus lage kaarten verzamelen!

Niet voor niets staat er op het doosje “Ga altijd voor de kleintjes!”

Je speelt Beverbende in 6 rondes. Elke ronde begint de startspeler en daarna zijn spelers na elkaar aan de beurt. Tijdens je beurt moet je één van onderstaande acties uitvoeren:

  1. Kaart van trekstapel nemen
  2. Kaart van aflegstapel nemen

1. Kaart van trekstapel nemen

Als je voor actie 1 kiest pak je de bovenste kaart van de trekstapel.

Beverbende Kaartspel: Kaart Trekken

Is dit een kaart met een getal? Dan mag je deze kaart open afleggen (als je de kaart niet wil) óf omruilen met een kaart die voor je ligt (als je de kaart wel wil). In dit geval leg je één van jouw 4 gedekte kaarten open op de aflegstapel en leg je de nieuwe kaart er gedekt voor in de plaats.

Beverbende Kaartspel: Kaart Afleggen

NB: De kaart die je nu open op de aflegstapel legt, hetzij een getal- of speciale kaart, heeft GEEN effect.

Is dit een rode kaart? Dan leg je deze kaart op de aflegstapel.

Vervolgens mag je kiezen om het effect wel of niet te gebruiken. Je hebt 3 speciale kaarten:

  • Ruilen: Ruil één van jouw gedekte kaarten met één gedekte kaart van een andere speler. Beide spelers mogen hun kaarten niet bekijken!
  • Spieken: Bekijk één van jouw gedekte kaarten.
  • Twee keer trekken: Pak de bovenste kaart van de trekstapel. Bevalt deze? Dan kun je ‘m spelen. Bevalt deze niet? Dan mag je ‘m afleggen en een tweede kaart pakken. Deze kaart moet je zoals gewoonlijk spelen. De kaart ‘Twee keer trekken’ biedt als het ware een tweede kans.
Beverbende Kaartspel: Aflegstapel

2. Kaart van aflegstapel nemen

Als je voor actie 2 kiest pak je de bovenste kaart van de aflegstapel.

Dit mag alleen als het een getalkaart is! Ofwel, je mag een rode actiekaart niet pakken van de aflegstapel.

Deze getalkaart moet je vervolgens omruilen met één van je 4 gedekte kaarten. Je legt de oude kaart open op de aflegstapel en de nieuwe kaart gedekt op plaats van de oude kaart.

Einde van een ronde

Zodra een speler aan het einde van zijn of haar beurt denkt dat de totale waarde van zijn of haar kaarten laag genoeg is, mag deze speler kloppen. Daarmee wordt het einde van de ronde ingeluid. Alle andere spelers komen nog één keer aan de beurt.

Beverbende Kaartspel: Kaarten Opendraaien

Vervolgens draaien alle spelers hun 4 kaarten open. Zitten er nog rode kaarten tussen? Dan moeten spelers deze nog omwisselen met de bovenste kaart van de trekstapel.

Tip: Om onenigheid te voorkomen doen wij dit altijd met de klok mee, te beginnen bij de startspeler.

Alle spelers tellen de totale waarde van hun punten bij elkaar op en deze worden op het scorevel genoteerd. Daarna begint de volgende ronde.

3.3 – Einde van het spel

Na 6 rondes eindigt het spel. Tel voor elke speler de punten van elke ronde bij elkaar op. De speler met de minste punten wint.

Beverbende Spel: Scores

4 – Beverbende Spel: Review

Om mijn mening zo goed mogelijk te geven, deel ik deze Beverbende recensie op in de volgende onderdelen:

  • Thema & Vormgeving
  • Spelregels & Toegankelijkheid
  • Strategie of Geluk?
  • Spelmechanisme
  • Interactie
  • Herspeelbaarheid

Thema & Vormgeving

Het Beverbende spel heeft, ondanks de kleurrijke looks, geen thema. Ik heb ook geen idee wat de betekenis van de kaarten is.

De originele versie Rat-a-Tat Cat is uitgebracht door Amerikaanse uitgever Gamewright. De Duitse uitgever AMIGO heeft dit in een moderner jasje gegoten en zo ontstond Biberbande. 999 Games haalde deze versie naar Nederland onder de naam Beverbende. Het artwork werd daar bij overgenomen.

Beverbende Kaartspel: Kaarten op Elkaar

Kenmerkend voor het artwork zijn de bevers en ratten die een plek op elke kaart delen. Sterker nog, ze doen elkaar zeer. Bij de lage kaarten doen de bevers de ratten zeer. Bij de hoge kaarten zijn de ratten sterker. Er is volgens mij niet echt een betekenis, behalve dat bevers de good guys zijn.

Nouja, los van dat de naam thematisch niks toevoegt, zorgt het wel voor grappig artwork. Vooral mijn zoontje – van nu bijna 5 – vind het leuk om naar de illustraties te kijken.

Het materiaal is gewoon papier. Dat had misschien wat steviger gemogen. Daar staat wel tegenover dat de kaarten witte randen hebben. In Beverbende moet je kaarten vaak omdraaien en daar gebruik je nog weleens nagels bij. De randjes zullen zo beschadigen. Door de witte randen vallen de beschadigingen echter niet of nauwelijks op en is het onmogelijk om er kaarten door te herkennen. Slimme oplossing!

Beverbende Kaartspel: Kaart Bekijken

Bovendien waardeer ik het dat de getallen en actiesymbolen bij speciale kaarten in alle hoeken van de kaarten staan. Zo kun je zien welk getal je gedekt voor je hebt liggen door ‘m een klein beetje op te tillen. En niet geheel onbelangrijk: het spel is geschikt voor zowel rechts- als linkshandigen!

Spelregels & Toegankelijkheid

Inhoudelijk heb ik geen enkel probleem met de spelregels. Ze zijn logisch opgebouwd, er wordt goed gebruik gemaakt van opmaak en ze zijn volledig. Fair enough, 999 Games bracht Beverbende voor het eerst uit in 2009. Inmiddels zijn we jaren verder en zou het zomaar kunnen dat de Beverbende gebruiksaanwijzing aan de nodige revisies is blootgesteld.

Beverbende Spel: Spelregels (in detail)

Persoonlijk houd ik alleen niet van uitvouwbare leaflets. Als je iets moet opzoeken moet je het hele ding openvouwen. Toegegeven. De Beverbende handleiding heeft niet het grootste formaat, maar doe mij toch maar gewoon een boekje :).

Beverbende is qua complexiteit uitermate toegankelijk. Je kunt het niveau (niet de gameplay!) vergelijken met spellen als:

Er zijn alleen 2 onderdelen waar je van moet houden.

Het eerste is dat je kaarten moet onthouden. Werkt je geheugen niet zo goed mee of heb je daar geen zin in? Dan is de kans groot dat je dit minder leuk vindt. En niet geheel onbelangrijk om te noemen: je kunt Beverbende met minimaal 2 en maximaal 6 personen spelen. Met 2 of 3 spelers is het eenvoudiger dan wanneer je met 5-6 spelers speelt. In het laatste geval moet je namelijk meer onthouden.

Het tweede is dat je elkaar incidenteel kunt (en zult moeten) naaien. Als je weet dat jij een slechte kaart hebt en je tegenstander een goede kaart en je trekt vervolgens een ruilkaart, dan zul je vanuit tactisch oogpunt je tegenstander moeten naaien door een ruil te maken. Zit jouw spellengroep elkaar liever niet dwars? Dan zou ik Beverbende links laten liggen.

Beverbende Spel: Kaart Ruilen

Mijn ervaring is dat volwassenen zich vooral druk maken om de geluksfactor. Bij kinderen speelt dit veel minder. Ik zou het dan ook eerder bestempelen als kinderspel dan een spel voor volwassenen.

En een mooie bijkomstigheid is dat Beverbende ook een leerzaam spel, in het bijzonder een rekenspel, is. Je traint immers je geheugen én het helpt kinderen met rekenen. Althans, als je ze zelf na elke ronde hun eigen score laat berekenen. Mijn zoontje – van nu bijna 5 – heeft er veel van opgestoken! Niet voor niets dat ik Beverbende aan m’n rekenspelletjes voor groep 3 heb toegevoegd :).

Strategie of Geluk?

Beverbende is grotendeels een geluksspel waar je af en toe wat slimme, listige keuzes kunt maken.

Geluk zie je terug bij de beginkaarten die je krijgt en de kaarten die je van de trekstapel trekt. Zijn jouw 4 beginkaarten allemaal laag? Dan heb je geluk. Maar zijn ze hoog? Dan heb je pech. En trek je 3 beurten achter elkaar een 9 van de trekstapel? Tja, pech. Al kun je ook meerdere beurten achter elkaar een lage kaart trekken natuurlijk en dan heb je geluk.

Vooropgesteld: Als je tegenstander na 4 beurten klopt omdat hij of zij dat er een 0, 0, 1 en een 2 voor hem of haar liggen, dan kun je daar eigenlijk niks tegen doen.

Maar buiten deze situaties om kun je wel slimme keuzes maken.

Beverbende Kaartspel: Kaart Getrokken

Onthoud bijvoorbeeld dat de 9 veel vaker voorkomt dan elk ander getal. Trek je bijvoorbeeld een 4 van de trekstapel? Dan is de kans groot dat een gedekte kaart voor jou hoger is. Op basis van die kansberekening zou ik dan ook altijd ruilen.

En wat dacht je van deze: zijn er bepaalde kaarten die je tegenstanders niet vervangen met nieuwe kaarten? Dan zijn die waarschijnlijk goed. Trek jij een ruilkaart? Dan doe je er goed aan om een slechte kaart van jou te ruilen met één van die goede kaarten.

Bovendien kan het slim zijn – zeker als je met ervaren Beverbende spelers speelt – om onvoorspelbaar te spelen. Puur om je tegenstanders voor de gek te houden.

Meer tips? Lees dan al mijn Beverbende tactieken !

Spelmechanisme

Ik zie drie opvallende mechanismen bij Beverbende.

De eerste is Open Drafting. Dit betekent dat je speelmateriaal uit een ‘open markt’ pakt. Spelers weten wat jij pakt en jij weet wat andere pakken. Bij Beverbende kun je Closed (gedekt) van de trekstapel pakken. Of Open van de aflegstapel. In dit laatste geval zit open drafting. Altijd fijn omdat je dan zeker weet welke kaart je pakt, alleen je tegenstanders weten het ook.

Je hebt dit mechanisme misschien wel eens ervaren in deze spellen: Cascadia, 7 Wonders Duel, Wingspan, Everdell, Zoektocht naar El Dorado en Ticket to Ride: Europe.

Beverbende Spel: Open Drafting

Het tweede mechanisme is Memory. Spelers moeten gedurende het spel onthouden waar iets zit. Beverbende is een echt memory spel omdat alle kaarten gedekt zijn. Beetje bij beetje ontdek je de waarde van kaarten, maar je de waardes dus onthouden. Wanneer kaarten geruild worden komt daar dus een extra uitdaging bij!

Andere spellen waarbij je dingen moet onthouden zijn bijvoorbeeld Codenames, El Grande, Hanabi, Mamma Mia en Yōkai.

Het laatste mechanisme dat ik wil benoemen is Take That! Het wil zeggen dat je iemand kunt dwarsbomen of ‘zeer doen’ tijdens het spel. Bij Beverbende komt dit terug bij het ruilen van kaarten. Helemaal als je bijvoorbeeld een 9 van jou omruilt met de 0 van iemand anders. Dat wordt je niet in dank afgenomen.

Take That! komt ook voor in de spellen Love Letter, Exploding Kittens, Machiavelli, Saboteur, UNO, King of Tokyo, Terraforming Mars en Scythe.

Interactie

Er zit best veel interactie in Beverbende.

Concreet zijn er 2 momenten, namelijk bij het spelen van een ruilkaart alsook het kloppen om een ronde te eindigen.

Bij het spelen van een ruilkaart komen 2 spelers ineens lijnrecht tegenover elkaar te staan omdat er hoogstwaarschijnlijk een goede kaart wordt ingewisseld voor een slechte.

Beverbende Spel: Kloppen

Kloppen gaat meestal gepaard met frustratie en euforie. De frustratie heerst bij spelers die nog slechte kaarten hebben. De euforie heerst bij andere spelers met goede kaarten. Omdat zij zelf niet hoefde te kloppen, zullen ze minder snel doelwit zijn van eventuele laatste ruilkaarten. Immers, de speler die klopte is het doelwit omdat hij of zij goede kaarten heeft.

Voor de rest heerst er gedurende het hele spel wel een soort van spanning. Spelers letten op je, kijken welke kaart je wel of niet ruilt, kijken naar wat je aflegt (of laat liggen), enzovoorts. Deze impliciete vorm van interactie telt natuurlijk ook.

Herspeelbaarheid

Beverbende is een klein spelletje met een eenvoudig spelverloop. Echter, voor dit kaliber spel vind ik de herspeelbaarheid best goed.

Dat zit zo.

Ten eerste is geen enkel potje Beverbende hetzelfde. Je zult in de praktijk bijna nooit dezelfde kaarten voor je hebben liggen én gedurende het spel nooit kaarten in dezelfde volgorde trekken. Inhoudelijk zorgt dit dus al voor de nodige variatie.

Ten tweede vind ik Beverbende zo’n spelletje waarbij je er stiekem beter in kunt worden. Door het vaker te spelen leer je wat slim is én je leert hoe je andere spelers te slim af kunt zijn. Met name dat je kunt groeien in de listigheid maakt voor mij dat ik er langer door geboeid blijf. Dat geldt voor jou dus misschien ook wel.

Beverbende Kaartspel: op Tafel

Mijn Beverbende spel review in het kort?

Ik vind Beverbende een leuk vormgegeven spelletje. Dankzij de eenvoudige spelregels en korte speelduur is het heel toegankelijk. Ik denk echter dat Beverbende zo populair is onder kinderen door de veelzijdigheid die het te bieden heeft. Zo is het uitermate geschikt om je geheugen en rekenskills te trainen. Daarnaast kunnen spelers elkaar incidenteel dwarsbomen door slechte en goede kaarten te ruilen. En hoewel er een relatief hoge geluksfactor in het spel zit, kun je wel degelijk tactische keuzes maken én sluw spelen. Ondanks het kleine formaat dus genoeg om er een bende van te maken!

5 – Veelgestelde vragen over Beverbende

Waar kun je het Beverbende scoreblok kopen?

Je hebt niet per se een scoreblok voor Beverbende nodig. Wil je ‘m toch graag kopen? Dan kan dat o.a. bij bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, 999Games.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Hoe heet Beverbende in het Engels?

Volgens BoardGameGeek is de Engelse benaming ‘Beaver Gang’. Beverbende is sowieso een variant op Rat-a-Tat Cat.

Vanaf welke leeftijd is Beverbende?

Op het doosje staat dat je Beverbende vanaf 6 jaar kunt spelen. Ik heb het overigens al met mijn zoontje gespeeld toen die bijna 5 was. Dit zal dus wel per kind verschillen.

Met hoeveel spelers kun je Beverbende doen?

Je kunt Beverbende met 2 tot 6 spelers doen. Elk spelersaantal speelt goed. Speel je met meer spelers? Houd er dan wel rekening mee dat het spel langer zal duren én dat het iets uitdagender wordt. Je moet namelijk ook meer onthouden.

Hoeveel rondes duurt Beverbende?

Volgens de officiële spelregels bestaat Beverbende uit 6 rondes. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om minder (of meer) rondes te spelen. Bijvoorbeeld om een X aantal rondes te kiezen, gelijk aan het aantal spelers zodat iedereen een keer startspeler is. Zorg alleen dat je dit met elkaar afspreekt vóórdat je het spel begint.

Hoeveel kaarten zitten er in Beverbende?

Beverbende bestaat uit een aantal van 66 kaarten.

Kun je Beverbende met normale kaarten spelen?

Ja, dat kan. Het is niet ideaal, maar het kan. Wil je weten hoe? Lees m’n blog ‘Beverbende spelen met normale kaarten‘.

6 – Beverbende Kaartspel: Waar te koop?

Je kunt het kaartspel Beverbende online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, 999Games.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Nu ben jij aan de beurt!

In dit blog heb ik je verteld over het spel Beverbende. Het werd bedacht door Monty Stambler & Ann Stambler en internationaal uitgebracht door AMIGO. 999 Games verzorgt de uitgave in het Nederlands.

Ik liet je foto’s zien van al het speelmateriaal, gaf je de speluitleg én deelde mijn Beverbende review met je.

Als je nog vragen hebt over dit spel, stel ze dan gerust in een reactie. Wil je graag je eigen review delen? Dan hoor ik je mening graag ook in een reactie, zodat andere lezers er nog wat aan hebben :)!

Voor de hoofdafbeelding van dit blog heb ik gebruik gemaakt van een foto van Pixabay via Pexels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *