Korte review – Bonsai (DV Games)

Bonsai Bordspel: Review

Bonsai betekent letterlijk ‘plant in pot’ en is een kunstvorm uit Japan waarbij kleine boompjes worden gekweekt in een pot. Een bonsai staat voor harmonie, eenvoud en balans. Begrippen die ook wel bij dit spel passen.

Voordat je begint met lezen: Asmodee gaf mij het spel Bonsai zodat ik er een interessant blogartikel over kon schrijven. Dit artikel is dus gesponsord. Maar ik heb mijn redactionele vrijheid behouden en volledig zelf bepaald wat ik in dit artikel heb gezegd.

Korte speluitleg

Heb je een vraag over de spelregels? Stel ‘m gerust in een reactie!

In Bonsai gaat elke speler een zo mooi mogelijke bonsai (mini-boompje) kweken.

Op tafel komt het volgende te liggen.

Elke speler krijgt een pot (vanaf waar je gaat kweken) en een Seishi-starttegel (waar je kaarten naast gaat leggen).

Midden op tafel leg je het speelbord met een trekstapel van zenkaarten, 4 open kaarten en daarnaast alle bonsaitegels als voorraad.

Spelers zijn na elkaar aan de beurt. Tijdens je beurt voer je één van onderstaande acties uit:

  1. Mediteren
  2. Kweken

Tot slot controleer je of je een doel kunt voltooien. Daarna is de volgende speler aan de beurt.

Als je gaat mediteren neem je één kaart van het speelbord en de eventuele bonsaitegels die eronder staan aangegeven.

Je hebt 5 soorten kaarten.

Gereedschapskaarten leg je links van je Seisha-starttegel en verhogen het aantal bonsaitegels dat je aan het einde van je beurt mag bewaren.

Groeikaarten leg je rechts van je Seisha-starttegel en bepalen welke en hoeveel bonsaitegels je mag spelen tijdens de actie kweken.

Meesterkaarten leg je gedekt voor je neer en maken dat je extra bonsaitegels uit de voorraad mag pakken.

Assistentkaarten leg je gedekt voor je neer en maken dat je extra bonsaitegels uit je persoonlijke voorraad aan je bonsai mag toevoegen.

Perkamentkaarten leg je gedekt voor je neer en maken dat je extra punten kunt scoren aan het einde van het spel.

Als je gaat kweken mag je bonsaitegels uit je persoonlijke voorraad aan je boom toevoegen. Op je Seisha-starttegel en groeikaarten staat afgebeeld hoeveel en welke bonsaitegels je mag plaatsen.

Je hebt de volgende plaatsingsregels:

  • Een houttegel moet aan minstens 1 andere houttegel grenzen.
  • Een bladtegel moet aan minstens 1 houttegel grenzen.
  • Een bloemtegel mag alleen aan bladtegels grenzen.
  • Een fruittegel moet tussen 2 bladtegels worden gelegd.

NB: Kun je, aan het begin van je beurt, niks aanleggen? Dan mag je het minimale aantal tegels uit je boom halen en in de algemene voorraad leggen.

Kun je na de actie een doeltegel claimen omdat je aan de voorwaarde voldoet? Dan mag je de tegel nemen.

Je kunt ervoor kiezen om het niet te doen en ‘door te sparen’ voor een doeltegel met een grotere beloning. Maar als je dat doet mag je nooit meer de doeltegel met lagere bonus claimen (die je dus eigenlijk afwijst).

Zodra de laatste kaart wordt onthuld is elke speler nog eenmaal aan de beurt. Daarna eindigt het spel en volgt de puntentelling.

Het volgende levert punten op:

  • Bladtegels: 3 punten per tegel.
  • Bloemtegels: 1 punt per zijde die geen andere bonsaitegel raakt.
  • Fruittegels: 7 punten per tegel.
  • Geclaimde doeltegels: variabel.
  • Verzamelde perkamentkaarten: variabel.

De speler met de meeste punten wint. De tiebreaker is de speler die in beurtvolgorde het verste van de startspeler af zit.

Bekijk het spel in een slideshow:

Bonsai Bordspel: op Tafel

Bonsai Bordspel: Kaart en Tegels Nemen

Bonsai Bordspel: Kaart Kiezen

Bonsai Bordspel: Gereedschapskaart Aanleggen

Bonsai Bordspel: Bladtegel Aanleggen

Bonsai Bordspel: Doeltegel Claimen

Bonsai Bordspel: Boom A

Bonsai Bordspel: Boom Bijzondere Vorm

Bonsai Bordspel: Boom Klaar

Bonsai Bordspel: Eindscores

Korte review

Ik vind Bonsai echt een heel mooi spel. Niet alleen qua looks, maar ook qua gameplay.

Hoewel ik niks met echte bonsai-boompjes heb, vind ik het heerlijk om ze in dit spel op te bouwen. Met name het gegeven dat je elk potje weer andere boompjes zult creëren is echt top.

Je bouwt je boompje zoals jij dat wil. Net als een echte bonsai. Door voor specifieke doeltegels te gaan en bepaalde perkamentkaarten te pakken bepaal je hoe je extra punten scoort. Dit bepaalt ook hoe je jouw bonsai laat groeien.

En omdat je per spel veelal andere combinaties van doeltegels en perkamentkaarten krijgt, ziet ieders bonsai er ook elke keer weer anders uit.

Het speelmateriaal is ook van goede kwaliteit. Degelijk materiaal, fraai artwork en onderscheidende iconografie met kleuren.

De spelregels bevatten overigens wel een foutje. Ze zeggen dat je in een spel met 3 spelers elf kaarten moet verwijderen en in een spel met 2 spelers nog eens vier extra. Dit is andersom. Bij 3 spelers verwijder je er vier en bij 2 spelers nog eens elf.

Voor de rest vind ik het regelboekje top. Noemenswaardig detail vind ik de 3 pagina’s met uitleg over bonsai-boompjes en de de belangrijkste soorten bonsai’s. Doet niks voor het spel, maar het laat wel zien met hoeveel kennis dit bordspel is gemaakt.

Het spelverloop is vrij eenvoudig. Je kunt in je beurt kiezen uit slechts 2 acties. Lekker overzichtelijk.

Vaak heb je spellen die met simpele regels veel uitdaging en diepgang geven. Dat doet Bonsai niet. Bonsai is weliswaar uitdagend, maar je zult niet bedwelmd raken door talloze mogelijkheden. Al doet je keuze er wel degelijk toe.

Daar zit wat mij betreft ook de schoonheid van de gameplay. Het voelt allemaal eenvoudig, harmonieus en in balans (net zoals een bonsai ;)).

Mijn enige puntje van kritiek is dat het soms lastig is om te onthouden welke tegels je al hebt geplaatst.

Stel dat je 7 of 9 tegels mag plaatsen. Dan raad ik echt aan om de tegels op voorhand uit je persoonlijke voorraad te kiezen, opzij te schuiven en pas daarna aan te leggen. Laat desnoods andere spelers even meekijken, voor als je halverwege het plaatsen tóch beter iets anders kan doen.

Je zult af en toe met een geluksfactor te maken hebben. Dan wordt er een specifieke kaart omgedraaid als je tegenstander aan de beurt is, terwijl jij die kaart wil hebben. Dat gebeurt.

Grote kans dat je tegenstander die wegpakt. Maar omdat je bij die kaart niks extra’s krijgt (bij de 2e, 3e en 4e kaart krijg je immers extra tegels), vind ik het een prima oplossing om die geluksfactor enigszins te neutraliseren.

Dat gezegd hebbende: perkamentkaarten zijn nodig. Je zult er sowieso wel één of twee moeten hebben om te winnen. Deel die informatie voor je eerste potje met je medespelers om geen scheve gezichten te krijgen ;).

Veel interactie zit er verder niet in. Behalve dat je dus af en toe wat kaarten bij elkaar wegsnoept.

Ook viel het me op dat je bij 3 spelers hogere scores haalt dan bij 2 en 4 spelers. Niet verwonderlijk, want er zitten bij 3 spelers meer kaarten in het spel. Belangrijkste is dat het met elk spelersaantal goed speelt!

Het laatste wat ik er over wil zeggen is dat je niet moet denken enorme bonsai-boompjes te kunnen bouwen. Wanneer de laatste kaart wordt gepakt eindigt het spel. En mijn ervaring is dat dit sneller is dan je meestal denkt (en wil)!

Algemene informatie

  • Naam: Bonsai
  • EAN: EAN: 8717371242268
  • Soort spel: Bordspel
  • Aantal Spelers: 1-4 Personen
  • Speelduur: 45 Minuten
  • Vanaf Leeftijd: 10 Jaar
  • Uitgever: DV Games
  • Spelauteur: Rosaria Battiato, Massimo Borzì & Martino Chiacchiera
  • Illustrator: Davood Moghaddami

Waar te koop?

Je kunt Bonsai o.a. bestellen bij deze webshops:

bol.com
Spellenrijk.nl
Spellenwinkel.nl
SpelletjesVrienden.nl

Nu ben jij aan de beurt!

Heb jij Bonsai al gespeeld? Wat vond je ervan?

Wil je er nog iets over weten? Let me know in een reactie!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *