Boonanza Het Dobbelspel: Review, Speluitleg + Unboxing!

Boonanza: Het Dobbelspel: Review, Speluitleg + Unboxing!

Boonanza: Het Dobbelspel zag in 2012 al het licht en is nu, 10 jaar later, in een nieuw jasje gestoken. Met wat minder dobbelstenen, een bonenveld dat in de doos is gedrukt en een boonpion, is het spelverloop in deze vernieuwde editie zo goed als onveranderd gebleven.

In dit blog laat ik je VEEL foto’s zien, geef ik de speluitleg én deel ik mijn Boonanza: Het Dobbelspel review met je!

Voordat je begint met lezen: 999 Games gaf mij Boonanza: Het Dobbelspel zodat ik er een interessant blogartikel over kon schrijven. Dit artikel is dus gesponsord. Maar ik heb mijn redactionele vrijheid behouden en volledig zelf bepaald wat ik in dit artikel heb gezegd.

Zoals je in Boonanza meerdere soorten bonen vindt, zo vind je in dit blog meerdere onderwerpen:

  1. Algemene Informatie
  2. Unboxing
  3. Speluitleg
  4. Verschil met Boonanza: Het Kaartspel
  5. Review
  6. Waar te koop?

1 – Algemene Informatie

2 – Unboxing

Deze unboxing bestaat uit 2 delen. Eerst geef ik een lijst van het speelmateriaal dat er in de doos zit. Daarna laat ik foto’s zien van het speelmateriaal.

Wat zit er in de doos?

Je krijgt het volgende speelmateriaal bij Boonanza Het Dobbelspel:

  • 1 Bonenveld (binnenkant deksel)
  • 1 Boonpion
  • 5 Bonendobbelstenen
  • 5 Overzichtskaarten
  • 55 Oogstkaarten
  • 1 Boonanza Het Dobbelspel spelregels

Laten we maar eens naar wat foto’s kijken.

Hieronder zie je de voorkant van de doos:

Boonanza Het Dobbelspel: Voorkant Doos

En de achterkant:

Boonanza Het Dobbelspel: Achterkant Doos

De binnenkant ziet er zo uit:

Boonanza Het Dobbelspel: Binnenkant Doos

Als je de deksel van de doos omdraait zie je het bonenveld:

Boonanza Het Dobbelspel: Binnenkant Deksel (Bonenveld)

Je vindt de Boonanza: Het Dobbelspel spelregels terug in een uitvouwbare leaflet:

Boonanza Het Dobbelspel: Spelregels

Je krijgt een boonpion:

Boonanza Het Dobbelspel: Boonpion

En natuurlijk 5 dobbelstenen. Check trouwens dat er 3 witte zijn en 2 crème-witte:

Boonanza Het Dobbelspel: Bonendobbelstenen

Voor elke speler is er een overzichtskaart. Achterop staan 5 muntjes, voorop staat beschreven hoe vaak specifieke bonen zijn afgebeeld op de dobbelstenen.

Boonanza Het Dobbelspel: Overzichtskaarten

Tot slot zijn er de oogstkaarten. Achterop staat 1 muntje en voorop staan 5 rijen met verschillende boon-combinaties. Op elke rij staat rechts de kans aangegeven dat die combinatie kan worden gegooid. Des te lager het getal, des te lager de kans dat je dit gooit.

Boonanza Het Dobbelspel: Oogstkaarten

3 – Boonanza Het Dobbelspel: Speluitleg

Heb je een vraag over de spelregels van Boonanza Het Dobbelspel? Stel ‘m dan gerust in een reactie onder dit blog. Ik beantwoord je vraag zo snel mogelijk!

Hieronder lees je eerst mijn korte Boonanza Het Dobbelspel speluitleg. Daarna vind je ook nog een uitgebreide uitleg.

Hoe speel je Boonanza Het Dobbelspel?

Boonanza: Het Dobbelspel is een ‘roll & slide’ (credits voor die term aan Colin van DeSpelbrekers) dat is gebaseerd op het bekende handelspel met bonen.

De actieve speler begint zijn of haar beurt met het gooien van de 5 dobbelstenen. Deze speler mag zo vaak gooien als die wil, maar moet na elke worp ten minste één dobbelsteen op het bonenveld leggen. Na elke worp kijken de passieve spelers of het geworpen resultaat (exclusief dobbelstenen op het bonenveld!) overeenkomt met de onderste regel van hun oogstkaart.

Zo ja: dan schuiven ze hun afdekkaart één regel omhoog, over die symbolen heen. Aan het einde van de beurt schuift ook de actieve speler diens afdekkaart over de regels waarvan hij of zij de symbolen in het bonenveld heeft liggen. Daarna is de volgende speler aan de beurt.

Spelers mogen te allen tijde hun oogstkaart oogsten en 0, 1, 2 of 3 dukaten ontvangen. Zodra een speler 10 dukaten heeft stopt het spel, mag iedereen nog oogsten en wint de speler met de meeste punten.

Hieronder vind je mijn uitgebreidere speluitleg van Boonanza Het Dobbelspel. Die deel ik op in de volgende onderdelen:

  1. Voorbereiding
  2. Spelverloop
  3. Einde van het spel

3.1 – Voorbereiding

Schud alle oogstkaarten en vorm een trekstapel. Elke speler krijgt een overzichtskaart, trekt 2 oogstkaarten en legt deze open onder elkaar neer. De bovenste is de oogstkaart. De onderste is de afdekkaart. Leg het deksel omgedraaid tussen alle spelers in zodat het bonenveld zichtbaar is. De startspeler krijgt de boonpion en zet deze rechtop voor zich neer. Je hebt nu zoiets als dit voor je liggen:

Boonanza Het Dobbelspel: Startopstelling voor 2 Spelers

3.2 – Spelverloop

Je speelt Boonanza: Het Dobbelspel over een onbepaald aantal beurten. De persoon die aan de beurt is, is de actieve speler. De anderen zijn de passieve spelers.

De actieve speler begint zijn of haar beurt met het gooien van de 5 dobbelstenen. Deze speler mag zo vaak gooien als die wil, maar moet na elke worp ten minste één dobbelsteen op het bonenveld leggen. Dobbelstenen op het bonenveld mogen deze beurt NIET meer worden gegooid.

Boonanza Het Dobbelspel: Dobbelstenen Werpen

Vóórdat de actieve speler een of meer dobbelstenen op het bonenveld legt, mogen de passieve spelers kijken of ze met de zojuist geworpen dobbelstenen (en niet die op het bonenveld) de onderste opdracht op hun oogstkaart kunnen voltooien. Is dat het geval? Dan schuiven ze de afdekkaart over de voltooide opdracht heen.

Zodra de actieve speler besluit te stoppen met gooien, legt hij of zij alle dobbelstenen op het bonenveld en voltooit alle mogelijke opdrachten op zijn of haar oogstkaart.

Boonanza Het Dobbelspel: Setjes Vormen op Bonenveld

NB: Je volbrengt opdrachten van onder naar boven en het kan voorkomen dat je meer dan 1 opdracht tegelijk voltooid. Je gebruikt de afdekkaart om voltooide opdrachten af te dekken.

De actieve speler mag eenmaal per beurt kiezen om de boonpion plat te leggen en de zojuist geworpen dobbelstenen opnieuw te gooien. Je moet dan wel al die dobbelstenen opnieuw gooien. Dobbelstenen op het bonenveld blijven altijd liggen!

Boonanza Het Dobbelspel: Boonpion Kantelen

Nadat je 3 (of meer) opdrachten hebt voltooid, mag je oogsten:

  • De 3e opdracht levert 1 dukaat op.
  • De 4e opdracht levert 2 dukaten op.
  • De 5e opdracht levert 3 dukaten op.

Je mag te allen tijde oogsten!

Krijg je 1 dukaat? Draai dan de oogstkaart gewoon om. Krijg je 2 of 3 dukaten? Pak dan de extra dukaten van de trekstapel. Bij een tekort aan dukaten, kun je de overzichtskaarten omdraaien. Elke overzichtskaart is 5 dukaten waard.

Boonanza Het Dobbelspel: 5 Munten

Vervolgens schuif je de afdekkaart naar boven. Dit wordt je nieuwe oogstkaart. Trek tot slot een nieuwe oogstkaart en leg deze als afdekkaart onder je oogstkaart.

3.3 – Einde van het spel

Zodra een speler na de oogst 10 of meer dukaten heeft, eindigt het spel (bijna).

Alle dobbelstenen worden door de actieve speler op het bonenveld gelegd. Deze kijkt nu nog of hij of zij opdrachten kan voltooien en/of oogsten. Ook passieve spelers mogen nu nog oogsten indien mogelijk.

Daarna wint de speler met de meeste punten.

4 – Verschil met Boonanza: Het Kaartspel

Boonanza kent veel versies en ik kan me voorstellen dat je onderstaande vraag hebt:

Wat is het verschil tussen Boonanza en Boonanza: Het Kaartspel?

Boonanza: Het Dobbelspel is een vereenvoudigde variant van het kaartspel.

Waar Boonanza veel interactie kent door het handelen, kent Boonanza: Het Dobbelspel dat niet. In Boonanza was je vaak aan het plannen en aan het handelen om bonen uit je hand kwijt te raken, zodat de volgorde van bonen in je hand beter werd. Dit plannen komt niet voor in Boonanza: Het Dobbelspel.

In Boonanza: Het Dobbelspel ben je vooral bezig met het korte termijn. Elk beurt (ook als het niet je eigen beurt is) probeer je kleine missies te voltooien. Tak, tak, tak. De originele tagline “Hak! Ik heb je.” past eigenlijk verrassend goed bij het dobbelspel omdat je naar mijn mening vaker bonen krijgt.

Je kunt dus concluderen dat Boonanza: Het Dobbelspel de makkelijkere, toegankelijkere variant is en Boonanza wat meer uitdaging biedt.

5 – Boonanza Het Dobbelspel: Review

Om mijn mening zo goed mogelijk te geven, deel ik deze Boonanza Het Dobbelspel recensie op in de volgende onderdelen:

  • Thema & Vormgeving
  • Spelregels & Toegankelijkheid
  • Strategie of Geluk?
  • Spelmechanisme
  • Interactie
  • Herspeelbaarheid

Thema & Vormgeving

In Boonanza: Het Dobbelspel plant je bonen door dobbelstenen te gooien. Tijdens je beurt probeer je de juiste bonen te bewaren, zodat je bonenveld meer waard wordt. Immers, des te meer bonen je plant, des te meer munten ze opleveren bij de oogst. En dat het is doel: munten verzamelen.

Boonanza Het Dobbelspel: Potje met 2 Spelers

Ik merk dat ik moeite heb om het thema te omschrijven, zonder daarbij in de spelmechanismen te vallen. Volgens mij zegt dat genoeg: het thema is er vooral om het spel vorm te geven en niet zozeer om het spelverloop logisch aan te laten voelen.

Is dat een probleem? Nee, totaal niet.

Boonanza: Het Dobbelspel is dusdanig eenvoudig, dat je vooral duidelijke iconen nodig hebt. En dat is wat het spel biedt. De afbeeldingen op de dobbelstenen en de oogstkaarten zijn duidelijk van elkaar te onderscheiden en zorgen dat je tijdens het spel niet bezig bent met ontdekken welke boon je nu eigenlijk hebt gegooid.

Het speelmateriaal ben ik tevreden over. Sommige dobbelstenen zijn niet helemaal goed bedrukt. De illustratie is niet mooi gecentreerd op het vak. Jammer, maar no biggie en zeker geen probleem voor het spel.

Boonanza Het Dobbelspel: Bonendobbelstenen op Veld

Leuk detail vind ik dat de onderkant van de doos kan worden gebruikt als dobbelsteenbakje om in te gooien (al doen wij dat zelf niet). Het originele Boonanza dobbelspel van jaren geleden had een extra speelbordje als bonenveld. Deze versie heeft het bonenveld aan de onderkant van de deksel bedrukt. Werkt goed en lijkt me beter voor het milieu.

Maar… daar staat dan wel weer haaks tegenover dat er, zelfs voor dit formaat doosje, veel loze ruimte in zit. Een kleiner doosje had in mijn optiek prima gekund. Zeker met het oog op het milieu (en ruimte in de kast).

Spelregels & Toegankelijkheid

De Boonanza: Het Dobbelspel spelregels zijn prima. Het belangrijkste is dat ze duidelijk en volledig zijn. En op één zin na, vond ik alles duidelijk. Welke zin dat was? De 2e zin in onderstaande quote:

“Heeft een speler na het oogsten 10 of meer dukaten, dan is het spel bijna afgelopen. Gaat het daarbij niet om de actieve speler, dan mag deze niet meer verder dobbelen en moet hij alle dobbelstenen op het bonenveld leggen.

Ik heb altijd moeite met dubbele ontkenningen en volgens mij geldt dat voor meer mensen. Ik had liever onderstaande variant gehad:

“Heeft een speler na het oogsten 10 of meer dukaten, dan is het spel bijna afgelopen. Veroorzaakt een passieve speler het einde? Dan mag de actieve speler niet meer verder dobbelen en moet hij alle dobbelstenen op het bonenveld leggen.

Aangezien de actieve speler altijd oogst aan het einde van zijn beurt, zou verdere toelichting niet nodig hoeven zijn.

Enfin, vond de spelregels ook wat druk ogen. Hoewel koppen en illustraties verhelderend werken, voelt de tekst wat op elkaar gedrukt. Alinea’s lijken zo langer dan ze daadwerkelijk zijn.

Boonanza Het Dobbelspel: Spelregels (in detail)

Boonanza: Het Dobbelspel is in mijn optiek bijzonder toegankelijk. Het voldoet aan alle eigenschappen die een spelletje geschikt maken voor het grote publiek:

  • Regels zijn eenvoudig.
  • Beurten zijn kort.
  • En spelers zijn elke beurt betrokken.

Deze variant van Boonanza is een dobbelspel, en dan in het bijzonder een roll & write. Al vind ik de gekozen naam ‘roll & slide’ beter passen. Je werpt dobbelstenen, schuift een kaart en kunt zo punten scoren. Net als bij andere roll & writes heeft de actieve speler in zijn of haar beurt de controle, maar mogen andere spelers ook iets. In Boonanza: Het Dobbelspel is dat ná elke worp kijken of ze hun oogstkaart omhoog kunnen schuiven.

Ik zou Boonanza: Het Dobbelspel alleen niet aanraden aan mensen die een hoge geluksfactor verachten.

En om een vergelijk naar het originele kaartspel te maken: Boonanza Het Dobbelspel is makkelijker en toegankelijker.

Strategie of Geluk?

Boonanza: Het Dobbelspel heeft een hoge geluksfactor. Dat is een feit en komt vast niet als een verrassing.

Boonanza Het Dobbelspel: Dobbelstenen Gooien

Je gooit nu eenmaal dobbelstenen en je bent afhankelijk van het resultaat. Gooi je niet wat je nodig hebt? Dan heb je pech. Daarentegen kun je ook gewoon gooien wat je nodig hebt en dus geluk hebben.

Sterker nog. Als je actieve speler bent kun je ook goed of slecht voor je tegenstanders gooien. Zij gebruiken namelijk eerst jouw worp voordat je een dobbelsteen opzij mag leggen. Ook hier kun je dus pech of geluk hebben.

Dat gezegd hebbende: er wordt wel informatie gegeven over de kans dat je een oogstkaart kunt voltooien. Daar zit dus een tactisch aspect. Als je een dobbelsteencombinatie moet hebben waarvan de verschijningskans 5% is, dan moet je misschien toch overwegen om met een nieuwe oogstkaart te beginnen en dat ene muntje te laten zitten.

Boonanza Het Dobbelspel: Set Collection

Spelmechanisme

Ik zie een drietal mechanismen terug in Boonanza: Het Dobbelspel.

De eerste is Re-Rolling & Locking. Klassiek voor een roll & write, waarbij je dobbelstenen gooit, soms opnieuw mag gooien én dobbelstenen mag vast zetten. In Boonanza: Het Dobbelspel mag je niet opnieuw gooien maar zet je wel elke beurt minimaal 1 dobbelsteen vast.

Dit ken je wellicht uit Clever, King of Tokyo en Regenwormen.

Daarnaast zie ik Set Collection. Dit betekent dat je setjes moet maken van kaarten, fiches of ander speelmateriaal om zo bonussen of punten te scoren. Bij Boonanza: Het Dobbelspel moet je binnen een worp specifieke setjes van bonen maken om missies te voltooien. Zodra je 3 of meer missies voltooid, wordt een oogstkaart munten (en dus punten) waard.

Set Collection heb je misschien wel eens meegemaakt in Ticket to Ride: Europe, Sushi GO!, Jaipur en Azul.

Boonanza Het Dobbelspel: Dobbelsteen op Bonenveld Leggen

Tot slot voelt het voltooien van een oogstkaart aan als Push Your Luck. Dit mechanisme houdt in dat je genoegen kunt nemen met de punten die je hebt OF verder kunt spelen om meer punten te verdienen, met het risico dat je alles kwijtraakt.

Nu raak je in Boonanza: Het Dobbelspel niet per se alles kwijt. Alleen als je ervoor kiest om het laatste niveau omhoog te gaan voor 1 extra muntje en daar twee keer mee faalt, dan ben je wel twee beurten misgelopen waarmee je wellicht alweer 1 extra muntje had verdiend met een nieuwe oogstkaart.

Push Your Luck komt o.a. voor in De Kwakzalvers van Kakelenburg, Codenames, Cubitos en Port Royal.

Interactie

Waar het originele kaartspel veel interactie kent, kent Boonanza: Het Dobbelspel dat niet. Of nouja, het heeft een andere vorm van interactie.

In dit dobbelspel mag je elke beurt, ook als het niet die van jou is, dobbelstenen gebruiken om je oogstkaart verder te voltooien. Dit zorgt er vooral voor dat spelers de hele tijd betrokken zijn. Die betrokkenheid is in mijn optiek ook een vorm interactie.

Boonanza Het Dobbelspel: Oogstkaart Oogsten en Munten Pakken

Daarbij wil ik wel aangeven dat je andere spelers niet echt kunt naaien. Je pakt geen dobbelstenen af. Je gebruikt ze alleen. De actieve speler raakt dus niets kwijt en is niet afhankelijk van de passieve spelers.

Het enige moment waarop je een andere speler kunt naaien, is als je de passieve speler bent en het spel einde maakt. De actieve speler wordt dan geforceerd om zijn of haar beurt te beëindigen. Maargoed, dit doe je meestal alleen als je zeker weet dat je gaat winnen.

Herspeelbaarheid

Boonanza: Het Dobbelspel biedt genoeg variatie om ervoor te zorgen dat geen enkel spelletje exact hetzelfde zal zijn. Wel blijft het spelverloop, net als bij de meeste kleine spelletjes, grotendeels gelijk. Boonanza: Het Dobbelspel kan dus wel degelijk eentonig gaan worden.

Wellicht kun je er geen genoeg van krijgen. En dat is fijn. Ik denk alleen dat Boonanza: Het Dobbelspel voor de meesten een leuk spelletje is om af en toe op tafel te leggen. Een leuke afwisseling zeg maar.

Boonanza Het Dobbelspel: op Tafel

Mijn Boonanza Het Dobbelspel review in het kort?

Ik vind Boonanza: Het Dobbelspel een heerlijk spelletje voor ‘ff’ tussendoor. Net als een roll & write kent het eenvoudige regels, korte beurten en een hoge betrokkenheid van alle spelers omdat ze elke beurt iets kunnen doen. Je schrijft alleen niet met een potlood, maar schuift kaarten. Daarom past de term roll & slide wat beter. Leuk detail vind ik dat de passieve spelers eerst iets mogen doen en daarna pas de actieve speler. Dat is meestal andersom. Tot slot kent het dobbelspel niet de interactie en planning uit het originele kaartspel en is daardoor een stuk makkelijker.

6 – Boonanza Het Dobbelspel: Waar te koop?

Je kunt Boonanza: Het Dobbelspel online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, 999Games.nl en Spelhuis.be.

Nu ben jij aan de beurt!

In dit blog heb ik je verteld over Boonanza Het Dobbelspel. Het werd bedacht door Uwe Rosenberg en internationaal uitgebracht door AMIGO. 999 Games verzorgt de Nederlandse uitgave.

Ik liet je foto’s zien van al het speelmateriaal, gaf je de speluitleg én deelde mijn Boonanza Het Dobbelspel review met je.

Als je nog vragen hebt over dit bordspel, stel ze dan gerust in een reactie. Wil je graag je eigen review delen? Dan hoor ik je mening graag ook in een reactie, zodat andere lezers er nog wat aan hebben :)!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *