Bid jij net als Bartje “nie veur bruune boon’n*”, maar wel voor een goede Boonanza strategie?
Of zit jij er tijdens een potje Boonanza voor je gevoel altijd voor ‘spek en bonen*’ bij?
Of ben je soms tijdens een spelletje Boonanza ‘in de bonen*?’
Dan is dit blog precies wat je zoekt!
In dit blog geef ik je 11 Boonanza tips voor een échte winnaars-strategie, zodat je voortaan zelf ‘je eigen boontjes kunt doppen*’!
(Oké, nu stop ik met die gezegdes. Denk ik…)
*Voor de geïnteresseerden: de uitleg van de spreekwoorden e.d. vind je onderaan het blog!
Psst, check hier m’n Boonanza Jubileum Editie review!
Tip 1: Zorg dat je met eerlijke spelers speelt!
Een beetje een flauwe tip misschien (de andere Boonanza tips zullen dat niet zijn!), maar Boonanza is nu eenmaal een kaartspel dat je alleen met eerlijke mensen kunt spelen. Zodra de kaartvolgorde in de hand stiekem wordt veranderd, is er naar mijn mening niks meer aan en kun je toch niet meer winnen. Vraag jij jezelf dus af “Hoe kan ik Boonanza winnen?” Dan zijn de juiste tegenstanders het eerste waar je naar moet kijken!
Tip 2: Speel niet gelijk 2 bonen in je eerste beurt!
Als je aan de beurt bent moet je eerst 1 boon verbouwen en daarna mag je nog een 2e boon verbouwen. Wanneer deze 2 bonen hetzelfde zijn, kun je ze sowieso verbouwen op hetzelfde veld. Maar als de 2e boon anders is dan de 1e, kan een leuke Boonanza tactiek zijn om deze nog niet te verbouwen. Wacht een rondje en kijk eerst naar wat je tegenstanders doen. Misschien is de concurrentie om die 2e boon van jou heel hoog en maak je weinig kans er überhaupt geld mee te verdienen. Ruil ‘m dan bijvoorbeeld om voor een boon die aansluit op je 1e of zelfs 3e boon.
Tip 3: Zorg dat je een beetje vooruit denkt
Zodra mensen door hebben dat jij gedwongen een boon wil weggeven of wil ruilen, dan zullen ze minder bereid zijn om je daadwerkelijk te helpen. Door vooruit te denken kun je vroegtijdig op een nonchalante manier een boon verhandelen en een goede volgorde van kaarten creëren in je hand. Omdat dit minder opvalt zal de kans worden vergroot dat je de boon ook daadwerkelijk kunt verhandelen!
Tip 4: Geef gerust eens een gratis boon weg
Het kan overigens geen kwaad om tijdens de handelsfase van Boonanza een boon gratis weg te geven. Waarom niet? Ten eerste maak je er vrienden mee en dat is nooit verkeerd. Ten tweede kun je op deze manier een ongewenste bonenkaart (een die je niet kunt verbouwen) uit je hand kwijt raken en een gewenste bonenkaart (een die je wél kunt verbouwen) naar voren halen.
Tip 5: Pas op als iemand maar al te graag een boon weggeeft!
In het verlengde van de vorige Boonanza tips: let op als een andere speler maar al te graag een boon weggeeft. Hij of zij kan hierdoor ook een betere kaartvolgorde in zijn hand krijgen. Denk dus goed na of je die gratis boon van een ander écht goed kunt gebruiken. Zo niet, laat je tegenstander er dan maar in stikken ;).
Tip 6: Koop je 3e Bonenveld vroeg in het spel
Een Bonenveld kost 3 daalders. Dit is een investering die je maar al te graag wil terugverdienen, en het liefst met winst. Probeer een Bonenveld daarom zo vroeg mogelijk in het spel te kopen. Des te later je deze in het spel koopt, des te kleiner de kans dat het de investering waard is. Sterker nog, als je écht te laat bent kan het je zelfs 3 daalders kosten (maar dat komt niet vaak voor denk ik).
Tip 7: Houd bij welke bonen er nog in het spel zitten
Zodra een speler (of jijzelf) gaat oogsten komen een aantal bonen weer terug in het spel, maar een aantal bonen verdwijnen ook in de vorm van daalders. Die kunnen dan nog alleen terugkomen als iemand er een derde Bonenveld van koopt.
Ongeacht de Boonanza strategie die je naleeft, moet je altijd blijven opletten welke bonen er worden geoogst. Hierdoor kun je namelijk beter bepalen of de bonen nog de moeite waard zijn om te verbouwen. Je zult merken dat zeldzame bonen, zoals de Tuinboon en de Kidneyboon, minder interessant zijn naarmate het spel vordert.
Tip 8: Ruil ook eens gelijke bonen met je tegenstander
Spaar jij Bruine Bonen en je tegenstander ook? Dan kan de volgende Boonanza tactiek helpen. Overweeg eens om een Bruine Boon die je op handen hebt, met een Bruine Boon van de tegenstander te ruilen. Je kunt ze dan allebei verbouwen, waardoor jullie allebei op de andere spelers uitlopen. Met name als de kaartvolgorde op je handen niet goed is, is dit een van de Boonanza tips die uitkomst kan bieden.
Tip 9: Wees niet bang om af en toe gewoon wat te oogsten
Ik vind het zelf vaak verleidelijk om zoveel mogelijk bonen in een veld te verbouwen en de maximale inkomsten te generen. Maar door jezelf hier blind op te staren, kan het zijn dat je andere kansen voorbij laat gaan. Het kan echt wel eens goed zijn om een Bonenveld gewoon te oogsten en genoegen te nemen met minder. Helemaal als andere bonen op je hand alweer in de rij staan!
Tip 10: Probeer vrienden te maken gedurende het spel
Het meest cruciale spelelement in Boonanza is ruilen. Een onmisbare Boonanza strategie is dan ook om een “heilig boontje te zijn*” en vrienden te maken tijdens het spel. Deze vrienden kunnen jou af en toe helpen, maar dat betekent ook dat jij ze af en toe moet helpen. Dat kan met een goede ruil en natuurlijk ook met een handige tip. Geef aan hoeveel bonen van een bepaalde soort bijvoorbeeld nog in het spel zitten!
Tip 11: Tel het geld van je tegenstanders
Een nodige Boonanza tactiek voor de overwinning is het bijhouden van de hoeveelheid daalders die je tegenstanders hebben. Loopt een speler voorop? Dan is het misschien goed om een keer niet met hem of haar te ruilen, of alleen voor meer bonen. Loopt een speler achter? Dan kun je waarschijnlijk makkelijker bonen aan hem of haar kwijt zonder er al te veel voor hoeven terug te geven.
Nu ben jij aan de beurt!
Met bovenstaande Boonanza Tips wil ik je handvatten geven om een goede Boonanza strategie te maken waarmee je dit leuke, snelle kaartspel kunt winnen. Er zijn ongetwijfeld meer tips, tactieken en strategieën denkbaar. Heb jij zelf nog leuke tips? Deel ze dan hieronder in de reacties!
Zoals beloofd de uitleg van de spreekwoorden:
- Bartje bid nie veur bruune boon’n is een quote uit het boek “Bartje” van Anne de Vries.
- In de bonen zijn betekent dat je het spoor bijster bent.
- Er voor spek en bonen bij zitten betekent dat je er voor niets bij zit.
- Je eigen boontjes kunnen doppen betekent dat je je eigen zaakjes wel kunt regelen.
- Een heilig boontje zijn betekent dat je jezelf heel braaf gedraagt.