De Bordspellen Top 10 van mijn Kinderen

De Bordspellen Top 10 van mijn Kinderen

Ik heb al menig blog geschreven over kinderspellen. In die blogs gebruikte ik vooral mijn mening en ervaringen van mijn kinderen. Maar wat vinden mijn kinderen nou zelf? Ik vroeg ze om samen hun favoriete bordspellen uit de kast te halen.

In dit blog vind je de bordspellen top 10 van mijn kinderen!

Voordat je begint met lezen: de meeste kinderbordspellen in deze top 10 zijn gesponsord door uitgevers. Ik kreeg ze eerder om er een review over te schrijven of omdat ik het waardige spellen vond om aan m’n blogs toe te voegen. Mijn kinderen hebben zelf de inhoud van dit blog bepaald, al heb ik de toelichtingen geschreven. De titels staan niet in een volgorde van goed, beter naar best, maar oplopend van leeftijd.

Eerste Boomgaard

HABA - Eerste Boomgaard: op Tafel

HABA - Eerste Boomgaard: Groene Appels

HABA - Eerste Boomgaard: Blauwe Pruimen

HABA - Eerste Boomgaard: Geworpen Raaf

HABA - Eerste Boomgaard: Volle Mand met Fruit

 • Uitgever: HABA
 • Aantal spelers: 1-4 Personen
 • Speelduur: 10 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 2 Jaar
 • Soort: Coöperatief

Onee! De vruchten zijn uit de bomen gevallen en de raaf is op weg om ze op te eten. Elke beurt werp je een dobbelsteen. Gooi je een kleur? Pak dan het soort fruit van dezelfde kleur en stop het in de mand. Gooi je een mandje? Dan mag je een fruitsoort kiezen. Gooi je de raaf? Dan komt deze één stap dichter bij de boomgaard. Aan jullie de taak om al het fruit te verzamelen voordat de raaf de boomgaard betreedt.

> Check hier m’n uitgebreide Eerste Boomgaard review!

Eerste Boomgaard was een van de eerste kinderspellen die ik met mijn kinderen speelde. En wat tof dat deze al vanaf 2 jaar is. Je hebt grof, stevig speelmateriaal waarmee je kind zijn of haar fijne motoriek kan trainen. Daarnaast kun je ook goed kleuren en fruitsoorten oefenen. En ach, het spel gewoon eenvoudig. Heeft je kindje toch wat moeite? No worries! Het is een coöperatief spel dus je kunt gewoon helpen. Je werkt immers samen. M’n kinderen zijn inmiddels wat ouder dus we spelen deze niet meer. Maar wegdoen… dat kan ik nog niet ;).

Je kunt deze titel uit de bordspel top 10 van m’n kinderen online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Foto Fish

Foto Fish Spel: op Tafel

Foto Fish Spel: Dobbelstenen Gooien

Foto Fish Spel: Dobbelsteenworp

Foto Fish Spel: Vissen van Worp Fotograferen

Foto Fish Spel: Gele Camera over Bord Schuiven

Foto Fish Spel: Laatste Brede Vistegel Pakken

Foto Fish Spel: Brede Vistegel Nemen

Foto Fish Spel: Vissen Vergelijken

 • Uitgever: Jumping Turtle Games
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 4 Jaar
 • Soort: Zoekspel

In Foto Fish worden er elke beurt 2 dobbelstenen met gekleurde vissen gegooid. Na de worp zoekt iedere speler de geworpen vissen op zijn of haar speelbord door met het fototoestel over het bord te schuiven. Ben jij de eerste die exact dezelfde vissen (niet meer of minder!) op de foto zet? Dan krijg je een dik puzzelstuk van de vis. De andere spelers krijgen een dun stukje. Daarna is de volgende beurt. Zodra alle dikke puzzelstukken op zijn, wint de speler met de langste vis.

> Lees hier eventueel mijn uitgebreide Foto Fish review !

Dit is een van de makkelijkere (lees: toegankelijkere) kinderspellen. Het speelmateriaal is kleurrijk en de regels zijn eenvoudig. Iedereen speelt tegelijkertijd dus niemand hoeft op zijn of haar beurt te wachten. Houd er wel rekening mee dat kinderen hier snel TE goed in kunnen worden. Dat is niet verkeerd, maar het kan wel maken dat de uitdaging er voor sommigen wat sneller af is. Speel ’t dus niet kapot, maar leg ’t af en toe op tafel. Vooral m’n zoontje beleefde hier veel plezier aan. Wellicht omdat hij gefascineerd is door het onderwaterleven.

Je kunt dit deze favoriet van m’n kinderen online bestellen op Spellenrijk.nl en Spelhuis.be.

Eenhoorn Flonkerglans: Party voor Rosalie

HABA - Eenhoorn Flonkerglans Party voor Rosalie: op Tafel

HABA - Eenhoorn Flonkerglans Party voor Rosalie: Eenhoorns

HABA - Eenhoorn Flonkerglans Party voor Rosalie: Eenhoorns op Wolken

HABA - Eenhoorn Flonkerglans Party voor Rosalie: Draaischijf

HABA - Eenhoorn Flonkerglans Party voor Rosalie: Kristallen

HABA - Eenhoorn Flonkerglans Party voor Rosalie: Ze komt er aan!

HABA - Eenhoorn Flonkerglans Party voor Rosalie: Feest

In dit kinderspelletje vanaf 4 jaar moeten jullie er voor zorgen dat de vriendjes van- en cadeautjes voor Rosalie worden verzameld, vóórdat Rosalie op haar feestje is. Tijdens je beurt dobbel je. Gooi je wolkjes? Dan mag je verplaatsen op het bord om vriendjes en kristallen (=cadeautjes) te verzamelen. Gooi je een zilveren wolkje? Dan mag je naar een plek naar keuze. Gooi je Rosalie? Dan komt ze een stapje dichterbij. Lukt het jullie alles te regelen voordat Rosalie er is?

M’n dochter kreeg dit spelletje van d’r oma toen ze 3 of 4 jaar was. Ze wilde het gelijk spelen (ze houdt van roze, haha). En toen m’n zoontje iets ouder was deed hij graag mee. Geschikt voor zowel een meisje als jongen dus. Dit was het eerste coöperatieve spel waarbij ik merkte dat ik echt wat meer kon overleggen met m’n kinderen. Heb je trouwens gezien hoe groot het speelbord is? Dat vonden zij ook wel echt supervet hoor.

Je kunt dit kinder bordspel uit de top 10 van m’n kids online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Concept: Kids (Dieren)

Concept Kids Dieren: op Tafel

Concept Kids Dieren: Nieuwe Kaart Pakken

Concept Kids Dieren: Hint Geven

Concept Kids Dieren: Woongebied

Concept Kids Dieren: Kleur

Concept Kids Dieren: Beweging

Concept Kids Dieren: Uiterlijke Kenmerken

Concept Kids Dieren: Grootte en Kracht

Concept Kids Dieren: Voedsel

Concept Kids Dieren: Antwoord is Cheeta

Concept Kids Dieren: Kaarten

Dit is een van de spelletjes vanaf 4 jaar waarbij je moet samenwerken. Iemand omschrijft eigenschappen van dieren door illustraties op het bord met oranje vierkantjes te omranden. Alle andere spelers moeten vervolgens raden om welk dier het gaat. Wordt het goed geraden? Dan ga je door naar de volgende. Er is niet één grote overwinning, maar elk geraden dier an sich is een overwinning voor de spelers.

> Lees hier eventueel mijn uitgebreide Concept: Kids Dieren review !

Concept: Kids Dieren behoort tot de bordspellen die ik het meest met mijn kinderen heb gespeeld (en nog steeds weleens doe). Het is niet per se spannend, maar vooral leerzaam. Je kunt zelf dieren omschrijven en kinderen leren van abstracte eigenschappen naar een concreet dier te gaan. Of je laat de kinderen omschrijven zodat ze van concreet naar abstract moeten werken. Los daarvan zijn er natuurlijk ook nog eens 110 diersoorten te leren. Wij zijn alleen wel op het punt aangekomen dat we met één enkele kleur het dier al bijna weten. Maar dat komt natuurlijk door jarenlange ervaring met het spel ;).

Je kunt dit meest gespeelde bordspel door mijn kinderen online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Dragomino

Dragomino Bordspel: Op Tafel

Dragomino Bordspel: Eieren & Draken

Dragomino Bordspel: Dikke Tegels

Dragomino Bordspel: Tegels om uit te kiezen

Dragomino Bordspel: Moederdraak

Dragomino Bordspel: Speelveld

Dragomino Bordspel: Afgelegde Tegels

Dragomino Bordspel: Schattige Draakjes

 • Uitgever: Blue Orange
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 5 Jaar
 • Soort: Tile Placement

In Dragomino creëert elke speler een eigen gebied door tegels aan elkaar te leggen. Op die tegels staan verschillende landschappen. Grenzen 2 dezelfde soorten aan elkaar? Dan pakt de speler een ei-fiche in dezelfde kleur als die landschappen en legt deze open op de scheidingslijn van die tegels. Dit fiche kan een lege schaal óf een draakje zijn. Elk draakje levert 1 punt op. Wie aan het einde de meeste draken heeft wint het spel.

> Check hier m’n uitgebreide Dragomino review!

Dragomino was het eerste, meer tactische bordspel dat ik met m’n kinderen deed. Eerst met m’n dochter (die is nu eenmaal ouder) en daarna ook met m’n zoontje. Het heeft kleurrijke babydraakjes, stevig speelmateriaal en is snel uitgelegd aan kinderen. Het feit dat je dit spel in 3 stappen (steeds iets moeilijker) kunt uitleggen is ook zeker een pluspunt. Goed voor de leercurve. Kortom, mijn dochter, zoontje en ik zijn fan! Ik denk dat de meeste kinderen dit tof vinden. Daar durf ik mijn hand voor in het vuur te steken ;).

Je kunt deze titel uit de bordspel top 10 van m’n kinderen o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be.

Rechercheur Muis Stopt het Gespuis

HABA - Rechercheur Muis Stopt het Gespuis: op Tafel

HABA - Rechercheur Muis Stopt het Gespuis: Boef in Ingang

HABA - Rechercheur Muis Stopt het Gespuis: Zilver Gegooid

HABA - Rechercheur Muis Stopt het Gespuis: Muis Draaien

HABA - Rechercheur Muis Stopt het Gespuis: Vergrootglas Leggen

HABA - Rechercheur Muis Stopt het Gespuis: Mechanisme van de Draaischijf

HABA - Rechercheur Muis Stopt het Gespuis: Alarmsysteem

HABA - Rechercheur Muis Stopt het Gespuis: Ster Verdienen

HABA - Rechercheur Muis Stopt het Gespuis: Verdiende Sterren

HABA - Rechercheur Muis Stopt het Gespuis: Boef in de Vluchtauto

 • Uitgever: HABA
 • Aantal spelers: 1-4 Personen
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 5 Jaar
 • Soort: Memory spel

In dit spel wordt elke beurt een fiche (met een boef) in een rad (de gevangenis) gelegd, gegooid met de dobbelsteen en afhankelijk van de worp wordt het rad links- of rechtsom gedraaid. Door het draaien zie je de boeven niet meer. Hoor je tijdens het draaien een bel (het alarm)? Dan ontsnapt een boef. Weet jij welke het is? Spelers die goed raden krijgen een ster. Wie de meeste sterren verzamelt, wint het spel!

> Check hier m’n uitgebreide Rechercheur Muis Stopt het Gespuis review!

De randen van dit bordspel slijten op den duur, want je haalt de bodem er steeds uit en doet ‘m er weer in. Bij ons is er zóveel mee gespeeld, dat die slijtage duidelijk zichtbaar is. M’n zoontje was hier echt verliefd op. Al toen hij 4 was. Het is toegankelijk, ziet er tof uit en werkt goed om het geheugen te trainen. De ingenieuze constructie in de doos trekt bij veel kinderen de aandacht. En het feit dat je niet ziet wát er in de doos gebeurt, houdt kinderen geïnteresseerd. Ik zou het aan ieder 5-jarig kind aanraden, behalve als ze een korte spanningsboog hebben of een slecht geheugen dat ze niet willen trainen.

Je kunt deze favoriete titel van m’n zoontje online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Amazon.nl, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be.

Nessie

Nessie Bordspel: op Tafel

Nessie Bordspel: Duikerspion op Bord

Nessie Bordspel: Meerdeksel Optillen

Nessie Bordspel: Geluksvisje Zichtbaar

Nessie Bordspel: Hoofd van Nessie Zichtbaar

Nessie Bordspel: Fiche op Camerategel Leggen

Nessie Bordspel: Ronde Fiches Onder Meeroppervlak Schuiven

Nessie Bordspel: Fiches op die Nessie Lijken

Nessie Bordspel: Ronde Fiches van Dichtbij

Nessie Bordspel: Nessie Compleet op Camerategel

Nessie Bordspel: Opening in het Water

 • Uitgever: Jumping Turtle Games
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 20 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 6 Jaar
 • Soort: Zoekspel

In het bordspel Nessie gaan jij en je medespelers op zoek naar het mysterieuze wezen van Loch Ness. Elke beurt mag je jouw duiker verplaatsen en/of laten duiken. Als je duikt til je het waterdekseltje op om te zien wat er onder ligt. Zie je een deel van Nessie? Leg dan snel een overeenkomstig fiche op je fototoestel. Laat je trouwens niet voor de gek houden door andere waterdieren. Want die lijken nogal op Nessie. De speler die Nessie als eerste compleet op zijn of haar fototoestel heeft wint.

> Check hier mijn uitgebreide Nessie spel review!

Nessie is vooral een zoekspel dat dankzij de looks tot de verbeelding van kinderen spreekt. Het is thematisch goed aangekleed. En omdat je iets zoekt onder het wateroppervlak, maar niet alles kunt zien, zorgt het voor een leuke spanning tijdens het spel. De doos zegt trouwens vanaf 6 jaar, maar mijn zoontje speelde dit ook best goed toen hij 4 was. Ik denk dat 5 jaar in veel gevallen dus ook al kan. Niet alleen een favoriet van mijn zoontje (die, zoals ik eerder zie, het onderwaterleven geweldig vindt) maar ook van mijn dochtertje.

Je kunt dit favoriete bordspel van mijn kinderen o.a. bestellen op Spellenrijk.nl en Spelhuis.be.

Dodo

Dodo Bordspel: op Tafel

Dodo Bordspel: Bouwfiche en Dobbelsteen zelfde symbool

Dodo Bordspel: Fiche in Gleuf

Dodo Bordspel: Brug ophangen

Dodo Bordspel: Ei naar volgende brug

Dodo Bordspel: Ei valt in de Boot

Dodo Bordspel: Jokers omgedraaid

Dodo Bordspel: Ei rolt naar beneden

Dodo Bordspel: Ei rolt rustig naar beneden

In dit coöperatieve kinderspel vanaf 6 jaar rolt het wiebelende ei van de dodo langzaam van de berg af. De spelers moeten (snel) samenwerken en bruggen rondom de berg bouwen om te zorgen dat het ei via de bruggen, veilig op het kussen in de boot landt. Je werpt de dobbelsteen, draait een fiche om en als dit hetzelfde symbool heeft leg je ‘m op de benodigde brug. Zijn alle velden van de brug gevuld? Dan mag je de brug aan de berg hangen. Het ei kan nu weer een stukje verder rollen. Als het lukt om het ei in de boot te laten rollen, dan winnen jullie. Maar zijn jullie te langzaam en valt het ei van de brug? Dan verliezen jullie.

> Bekijk hier m’n uitgebreide Dodo spel review!

Met Dodo heb je écht iets gaafs op tafel staan. Dat vonden mijn kinderen ook. Hoe vaak ze wel niet hebben gevraagd om Dodo weer op te bouwen. Heck, ik liet ‘m vaak gewoon compleet op de kast staan, haha. Mt dit spel moeten kinderen hun geheugen gebruiken, hun behendigheid wordt op de proef gesteld én ze moeten samenwerken. Daarnaast wordt er gespeeld onder tijdsdruk. Niet alleen leren kinderen zo hun hoofd koel te houden, maar ontstaan toch ook allerlei chaotische (lees: hilarische) situaties. Nouja, misschien vind ik dat als ouder grappiger dan zijzelf ;). Maar ook dáár leren ze van!

Je kunt deze titel uit de bordspellen top 10 van m’n kinderen o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, 999Games.nl en Spelhuis.be.

Spookslot

999 Games Spookslot: op Tafel

999 Games Spookslot: Spookje in het Licht

999 Games Spookslot: Spookje in Duisternis (Glow in the Dark)

999 Games Spookslot: Kamer met Trap

999 Games Spookslot: Kamer met Boekenkast

999 Games Spookslot: Kamer met Schilderij

999 Games Spookslot: Kamer met Bijl

In (deze gemoderniseerde) Spookslot zijn jij en je tegenstanders onderzoekers die uit het spookslot moeten ontsnappen. Je begint op zolder, doorloopt 4 kamers met vallen en probeert zo de uitgang te bereiken. Spelers zijn na elkaar aan de beurt. Tijdens je beurt gooi je de dobbelsteen. Gooi je een cijfer? Ga dan zoveel vakjes vooruit. Eindig je op een rood vakje? Druk dan op het spook. Deze laat een knikker in één van de vier kamers vallen. Elke speler die in die kamer een speelfiguur op een rood vakje heeft staan, zet dit figuur terug naar het blauwe vakje. Gooi je een spookje met de dobbelsteen? Ook dan druk je op het spook. De speler die als eerste precies op het laatste vakje uitkomt, wint het spel.

Net als Dodo is Spookslot een spel waarmee echt iets indrukwekkends op tafel ligt. M’n kinderen vragen niet alleen om deze rond Halloween in elkaar te zetten, maar doen dat gerust op elk moment in het jaar. Ze vinden de regels simpel (dobbelsteen gooien en verplaatsen en/of op het spookje drukken. Het is echter de spanning die ze het meest aanspreekt. Druk je op het spookje? Dan weet je niet in welke kamer de knikker komt. Daarmee mag Spookslot niet ontbreken in de bordspellen top 10 van m’n kinderen!

Je kunt deze populaire titel uit de bordspellen top 10 van m’n kinderen o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, 999Games.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

PixBlocks

PixBlocks Bordspel: op Tafel

PixBlocks Bordspel: Samen Spelen

PixBlocks Bordspel: Oplossing Opdracht

PixBlocks Bordspel: Opdracht op Tafel

PixBlocks Bordspel: Konijn op Sleutel

PixBlocks Bordspel: Konijn op Wortel

PixBlocks Bordspel: Konijn naar Leeg Veld

PixBlocks Bordspel: Konijn naar Voetbal

PixBlocks Bordspel: Konijn naar Portaal

PixBlocks Bordspel: Wortel Neerleggen

PixBlocks Bordspel: Spel Opbouwen

 • Uitgever: Jumping Turtle Games
 • Aantal spelers: 1-4 Personen
 • Speelduur: 10-15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 7 Jaar
 • SoortBreinbreker

PixBlocks is eigenlijk een grote breinbreker met verschillende opdrachten. Voor elke opdracht vorm je met fiches een scenario op het bord. Tot slot krijg je een paar fiches en een konijn. Deze moet je zó op het bord plaatsen, dat het konijn alle wortels kan opeten. Zodra je alles hebt geplaatst laat je het konijn lopen in de richting waarin je het dier hebt gezet. Bij het verplaatsen volg je de logica op van elke variabele in het spel.

Het konijn zelf loopt altijd naar links of rechts en verandert van richting als het ergens niet verder kan. Hij kan niet springen of klimmen, maar wel naar beneden vallen. Door sleutels te pakken open je sloten, via het ene portal kan het konijn teleporteren naar een ander veld met hetzelfde portaal en door pijlen verandert het beestje van richting. Lukt het jou om het konijn alle wortels op te laten eten?

> Lees hier eventueel mijn uitgebreide PixBlocks review!

Ik vind PixBlocks een veelzijdig puzzelspel omdat je het als breinbreker én als bordspel kunt gebruiken. Speel je ‘m solo of coöperatief? Dan is het een breinbreker waarbij je 1 van de 56 opdrachten moet oplossen (lees: jullie konijn moet alle wortels opeten). Speel je ‘m tegen elkaar? Dan wordt het meer een spel waarbij jouw konijn de meeste wortels moet opeten. Naar mijn mening is PixBlocks bijzonder leerzaam voor kinderen, maar ik raad wel aan om de opdrachten samen te doorlopen zodat je kunt helpen indien nodig. Mijn dochter kon – toen ze 7 was – mijn hulp nog goed gebruiken. Puzzel je als volwassene dus graag mee? Dan kan ik PixBlocks van harte aanraden.

Je kunt dit bordspel uit de top 10 van m’n kinderen online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl en Spelhuis.be.

Nu ben jij aan de beurt!

In dit blog heb ik de 10 beste bordspellen volgens mijn kinderen gedeeld. Toegegeven, ze vinden veel meer spellen leuk en het was lastig om deze top 10 te maken. Bovendien valt over smaak niet te twisten, toch?

Wat vinden jij en jouw kind(eren) nou echt de beste bordspellen voor kinderen? Ik hoor het graag in een reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *