De Beste Bordspellen Ooit volgens Spellenwijs.nl!

Bordspellen Top 10 - De Beste Bordspellen volgens Spellenwijs.nl!

Met regelmaat word ik om advies gevraagd voor een nieuw bordspel. En af en toe wordt ook de vraag gesteld: Wat vind jij het beste bordspel dan? Vervolgens slaak ik een diepe zucht en trek ik m’n wenkbrauwen op. Want ja, er zijn zoveel bordspellen om uit te kiezen!

Toch heb ik een tijdje geleden m’n stoute schoenen aangetrokken en ben ik begonnen met een lijstje. Een lijstje dat zich uiteindelijk als mijn favoriete bordspellen voor volwassenen heeft ontwikkeld. Benieuwd welke bordspellen ik het beste vind? Lees dan verder!

Oké, voordat ik begin. Ik heb weliswaar 10 titels gevonden, maar ik waardeer juist van elk spel weer iets anders. Dat maakt het moeilijk om te zeggen: “Dit vind ik echt het beste strategische bordspel dat er is!” Ook al staat het ene spel dus op positie 1, ik vind het niet per se slechter dan de nummer 3. De 10 bordspellen in dit blog vind ik gewoon allemaal toppers! Wel zijn het vooral bordspellen voor volwassenen!

Tijd om het spits af te bijten.

10 – Het Dorp

Bordspellen Top 10 - Nummer 10 - Het DorpDe hekkensluiter van mijn beste bordspellen is Het Dorp van 999Games. Dit bordspel speelt zich af in een dorp (joh) waar jij met je familie zoveel mogelijk roem probeert te bemachtigen. Zo kun je status verkrijgen in de kerk, de gemeenteraad of juist een succesvolle marktkoopman worden (en nog meer!). Niet alleen krijg je zo punten gedurende je leven, maar kun je ook extra punten krijgen als je doodgaat. En trust me, that will happen!

Het is geen gezelschapsspel dat ik keer op keer wil spelen. En ik denk zelfs dat het saai wordt als je het teveel speelt. Maaaaaaar ik vind het zeker een goed bordspel en zo nu en dan trek ik ‘m graag uit de kast. Dat is vooral te danken aan het unieke spelmechanisme waarbij ‘worker placement‘ wordt gecombineerd met een naderende dood van je meeples. En interessant genoeg wil je ze soms juist dood hebben ;).

Je kunt Het Dorp bestellen op 999Games.nl of bol.com.

9 – Het Stenen Tijdperk

Bordspellen Top 10 - Nummer 09 - Stenen TijdperkOp nummer 9 staat nog een worker placement spel, wederom uitgebracht door 999Games: Het Stenen Tijdperk. In dit bordspel wil jij je stam laten ontwikkelen en punten laten scoren. Je kunt bijvoorbeeld je stam uitbreiden, grondstoffen verzamelen, handelen met reizigers en nog veel meer. Uiteraard krijg je voor al die activiteiten weer punten. Maar let op: slaag je er aan het einde van een ronde niet in al je stamleden te voeden? Dan krijg je minpunten!

Ik waardeer dit spel omdat het zo toegankelijk is. Ja, er komt veel geluk bij kijken met dobbelen en dat sucks. Maar de spelregels zijn super makkelijk, je hebt best veel controle tijdens het spel met waar je naartoe wil en je hebt best wat interactie met andere spelers. Er zijn namelijk maar een beperkt aantal plaatsen iedere beurt, en elke speler wil de beste plek nietwaar? Simpel en toegankelijk. Daarom behoort Het Stenen Tijdperk voor mij tot een van de beste bordspellen.

Je kunt Stenen Tijdperk bestellen op 999Games.nl, Spellenrijk.nl, bol.com en Amazon.nl.

8 – Steampunk Rally

Bordspellen Top 10 - Nummer 08 - Steampunk RallyDan de nummer 8: Steampunk Rally van Roxley Games. Alle uitvinders ter wereld zijn samen gekomen om met hun beste uitvinding tegen elkaar te racen. Gedurende dit spel bouw je je eigen uitvinding op met kaartjes. Door middel van dobbelstenen kun je bepaalde functies activeren en bijvoorbeeld vooruit gaan. De kunst is om de juiste combinaties te maken en het meeste te halen uit je uitvinding! De speler die als eerste (en verste) de eindstreep passeert, wint het spel!

Lees mijn Steampunk Rally review voor meer informatie.

Waar ik de dobbelstenen in het vorige top spel (Het Stenen Tijdperk) vervelend vind, vind ik dat Steampunk Rally juist een supergave manier heeft gevonden om de geluksfactor ervan te verkleinen. Je bouwt in dit spel namelijk een uitvinding van kaartjes om een racespel mee te winnen. En op die kaartjes kun je dobbelstenen plaatsen, de motor aanslingeren en gaan met die banaan. Maar je hebt iets aan zowel een hoog aantal ogen als aan een laag aantal ogen. Het is vooral hierdoor dat Steampunk Rally een plek verdient in mijn lijstje!

Je kunt Steampunk Rally bestellen op bol.com, Spelhuis.be en Amazon.nl.

7 – Love Letter

Bordspellen Top 10 - Nummer 07 - Love LetterDe volgende topper is het 999Games kaartspelletje Love Letter. Met dit kaartspel (check hier mijn kaartspellen top 10!) probeer je het hart van de prinses te veroveren en gebruik je het personeel om een liefdesbrief bij haar te krijgen. Elke beurt kies je een karakter waarmee je een actie uitvoert. Met die acties kun je bijvoorbeeld een andere speler elimineren, van rol wisselen of iemand dwingen zijn of haar hand af te leggen. De speler die zodra de trekstapel leeg is, de hoogste kaart op handen heeft, wint het spel. Of de speler die al zijn tegenstanders vóór die tijd elimineert, wint het spel!

Voor mij is Love Letter het beste kaartspel dat er is. Mensenkennis en tactiek worden perfect met elkaar gecombineerd. Dit spel lijkt in het begin misschien wat plat. Maar juist door je gedrag in het spel onvoorspelbaar te maken, biedt dit simpele spel veel meer diepgang dan dat je in eerste instantie zou verwachten. Cupido schoot zijn pijl precies in m’n hart; I love this!

Je kunt Love Letter bestellen op 999Games.nl, Spellenrijk.nl, bol.com, Spelhuis.be en Amazon.nl.

6 – Terraforming Mars

Bordspellen Top 10 - Nummer 06 - Terraforming MarsDit geweldige bordspel van Intrafin Games speelt zich af op Mars. Allerlei corporaties zijn bezig om Mars bewoonbaar te maken en je raadt het al; jij bent ook zo’n corporatie. Je dient oceanen aan te leggen, het zuurstofgehalte op te krikken en de temperatuur op het juiste niveau te krijgen. Dit kost natuurlijk wel geld. Daarom dien je te investeren in de juiste kaarten en daarmee en goede, stabiele inkomstenbron te creëren waarmee je steeds meer en meer kunt in het spel!

Lees mijn Terraforming Mars review voor uitgebreide informatie.

In eerste instantie schrok ik bij Terraforming Mars van de kaarten. Want ja, moet je dan niet nét de goede kaarten trekken om goede combinaties te maken en te winnen? Nou, daar heb je eigenlijk geen last van. De kaarten zijn goed uitgebalanceerd en het zijn er écht veel. Daarnaast geven corporaties je gedurende een spel weer een unieke eigenschap. Ik vind wel de mogelijkheden om punten te scoren enigszins beperkt. Maar wat ik dan weer tof vind is dat je iets opbouwt. Een groeiende stroom van inkomen, grondstoffen en energie om steeds meer en meer punten te scoren! Zeker een plek waard in mijn lijst met beste bordspellen voor volwassenen ooit.

Je kunt Terraforming Mars bestellen op Spellenrijk.nl, bol.com, Spelhuis.be en Amazon.nl.

5 – Clans of Caledonia

Bordspellen Top 10 - Nummer 05 - Clans of CaledoniaNog zo’n goed bordspel, ditmaal van Karma Games: Clans of Caledonia. Ditmaal ben je leider van een Schotse clan in het gebied Caledonië. In dit gebied strijdt jij tegen andere clans om land in te nemen, grondstoffen te winnen, goederen te produceren en handel te drijven. Met die activiteiten kun je tijdens en ná het spel punten verdienen. De clan die aan het einde van het spel de meeste punten heeft verdiend, wint het spel.

Op het moment van schrijven is Clans of Caledonia het spel waar ik het laatste mee kennis heb gemaakt. En dit strategische spel biedt net als een ander bordspel in dit overzicht (de nummer 2 ;)), een hoge mate van herspeelbaarheid. Je kunt kiezen uit verschillende karakters, je hebt verschillende manieren om punten te scoren en het bord is variabel. Bovendien is er een hevige, maar leuke concurrentiestrijd gaande op het bord zelf.

Je kunt Clans of Caledonia bestellen op Spellenrijk.nl, bol.com, Spelhuis.be en Amazon.nl.

4 – Codenames

Bordspellen Top 10 - Nummer 04 - CodenamesIn WhiteGoblinGames’ Codenames vorm je twee teams met aan het hoofd een leider, de zogenoemde hoofdspion. Op tafel liggen 25 kaartjes met elk één woord erop. De hoofdspion moet aan diens teamgenoten een aantal kaartjes do. Het enige dat de hoofdspion heeft zijn 25 kaartjes op tafel met elk 1 woord erop. De spion moet door één woord en één getal te noemen zijn teamgenoten een hint geven die wijst op een aantal kaartjes die op tafel liggen. Het team dat als eerste alle kaartjes heeft geraden, wint het spel!

Toen ik aan dit overzicht van beste bordspellen ooit begon, had ik niet gedacht dat er een partygame op zou staan… Maar Codenames heeft het allemaal. Je kunt met veel mensen spelen, het spel loopt altijd weer anders en de regels zijn (op wat uitzonderingen na misschien) super makkelijk. Zeker als je een intensieve spellendag hebt met veel strategische spellen, kan dit een welkome afwisseling zijn.

Je kunt Codenames bestellen op Spellenrijk.nl, Spelhuis.be en bol.com.

3 – Ticket to Ride: Europe

Bordspellen Top 10 - Nummer 03 - Ticket to Ride: EuropeDe nummer 3 komt van Days of Wonder. Ticket to Ride: Europe dien je Europese steden met elkaar te verbinden. Dit doe je door middel van treintjes op routes tussen deze steden te leggen. Voor het leggen van treintjes én voor het verbinden van steden kun je punten scoren. Maar let op: het aantal routes naar steden is beperkt. Wie het eerst komt, eerst maalt. En verbind je bepaalde steden niet? Dan krijg je daar minpunten voor. Uiteindelijk wint de speler met de meeste punten!

De kracht van dit bordspel zit naar mijn mening in de eenvoudige spelregels en de korte speelduur. Je hebt elke beurt de keuze uit een paar acties en dat maakt dat er meestal snel wordt gespeeld (misschien denk je bij treinen aan de NS en vertraging, maar dat is hier zeker niet het geval!). Zeker voor een ‘groot’ bordspel als Ticket to Ride. Al met al maakt dit Ticket to Ride toegankelijk voor jong en oud! Nog een pluspuntje: er zijn talloze uitbreidingen te verkrijgen die je kunt combineren met Europe!

Wellicht interessant: Welke Ticket to Ride Uitbreiding moet ik kiezen?

Je kunt Ticket to Ride: Europe bestellen op Spellenrijk.nl, bol.com, Spelhuis.be en Amazon.nl.

2- Terra Mystica

Bordspellen Top 10 - Nummer 02 - Terra MysticaWhiteGoblinGames brengt Geen Lord of the Rings, maar wel net zo’n fantasiewereld met allerlei bijzondere rassen. In het land van Terra Mystica wil elk ras groeien in grondgebied en het grootste worden. Daarvoor dienen ze grondgebied bewoonbaar te maken voor zichzelf en er gebouwen te plaatsen. Vervolgens kunnen ze speciale eigenschappen vrijspelen, steden creëren en investeren in de elementen op aarde (aarde, vuur, water en wind). Je kunt op allerlei manieren punten krijgen. De speler die na 5 (of 6, weet het even niet meer) rondes de meeste punten heeft, wint het spel.

Wat ik vooral goed vind aan Terra Mystica is de veelzijdigheid. Je hebt de keuze uit veel verschillende rassen met ieder unieke eigenschappen. Dit gecombineerd met diverse mogelijkheden om punten te scoren, maakt dat Terra Mystica elke keer weer iets nieuws brengt. En dát op een groot speelveld. Want ja, dankzij de vele onderdelen ligt er ook écht een mooi spel op tafel waar je u tegen zegt! Voor mij zeker een van de beste strategische bordspellen voor volwassenen ooit!

Je kunt Terra Mystica bestellen op Spellenrijk.nl, Spelhuis.be en bol.com.

1 – Carcassonne

Bordspellen Top 10 - Nummer 01 - CarcassonneOnmisbaar in deze lijst: 999Games’ Carcassonne. Met dit spel leg je elke beurt een tegel tegen een tegel die al op tafel ligt. Zodra je een tegel plaatst, mag je ook een meeple inzetten. Deze kun je in een stadsdeel plaatsen, op een klooster of op een weg. Wordt één van deze 3 dingen afgebouwd? Dan krijg je tijdens het spel punten. Je kunt ook meeples in de weide leggen. Hier krijg je aan het einde punten voor. Probeer je Meeples zo efficiënt mogelijk in te zetten en zorg dat je nooit zonder meeples komt te zitten!

Volgens mij is Carcassonne een van de eerste bordspellen waarmee ik in de boardgame-scene terecht kwam. Wat ik tof vind aan dit spel, is de eenvoud. Het spelmechanisme is echt eenvoudig, maar er zit zo ontzettend veel in. Bovendien verandert het speelveld elke keer weer en dat vergroot de herspeelbaarheid ook. De enige maar is dat ik adviseer het niet met meer dan 3 mensen te spelen. En mocht het basisspel je enigszins gaan vervelen; dan zijn er nog altijd de uitbreidingen Kooplieden & Bouwmeesters en De Uitbreiding.

Wellicht interessant: Welke Carcassonne Uitbreiding moet ik kiezen?

Je kunt Carcassonne bestellen op 999Games.nl, Spellenrijk.nl, bol.com, Spelhuis.be en Amazon.nl.

Nu ben jij aan de beurt!

Nou. Dat waren 10 bordspellen waarvan ik vind dat ze tot de beste ooit behoren. Met de nadruk op mijn. Ik heb natuurlijk een eigen definitie van ‘beste’. Zo heb ik bijvoorbeeld gekeken naar welke spellen ik vaak uit de kast trek. Soms gaat het gewoon onbewust, meer een gevoelskwestie. Ook weet ik van mezelf dat ik eenvoudige spelmechanismen, veel tactiek en weinig geluk (maar juist strategie) waardeer. En ik denk dat je mijn lijst hier wel in herkent.

Tot slot heb ik natuurlijk niet alle bordspellen in de wereld gespeeld. Er zijn dus ongetwijfeld nog spellen die kans maken op een plekje in deze lijst, maar die moet ik nog ontdekken.

Welke spellen bestempel jij nu als de beste bordspellen ooit? Of heb je zelf favoriete bordspellen? Of het nu voor volwassenen of kinderen is, ik hoor het graag in een reactie :)!

5 reacties

 1. Bij mij staat dead of winter op nr 1. Combi van de enorm goede sfeer en spelmechanismen vind ik fantastisch. Daarnaast ook een flinke uitdaging, vaak genoeg lukt het niet om te winnen. Cooperatief wat voor de verandering ook zeer leuk is. De spelregels zijn ff een worsteling, maar een gameplayfilmoje doet wonderen en uiteindelijk is het helemaal niet moeilijk.

  Pandemic staat bij mij ook hoog. Simpel maar zeer uitdagend en ook weer cooperatief.

  Kolonisten van catan: steden en ridders. Wat de gewone catan wat saaiig is, maakt steden en ridders enorm goed. Veel tactischer.

  Vandaag de alchemist aangeschaft en een paar keer alleen gespeeld, om de regels te leren kennen, maar ik weet nu al dat deze ook in mijn lijstje voorkomt.

  Mice and mystics: ook weer erg verhalend en zeer leuk om met de kinderen te spelen.

  Massive darkness, leuke instap-dungeon crawler, fantastisch artwork en miniatuurtjes.

 2. Bij mij staat op nr. 1 Carcasonne. Het is een fijne mix van een makkelijk uit te leggen spel dat er goed uitziet. Je hoeft elkaar niet per se dwars te zitten maar het kan wel en dat maakt het spannend. Verder zijn er veel uitbreidingen zodat eea niet gaat vervelen en zijn er tevens veel standalone Carcassonne edities.
  2. Pandemic. Cooperatief spel. Ook weer met vele uitbreidingen en standalone versies. Er is ook een variant die wat simpeler is met een dobbelsteen: Pandemic The Cure. Ook prima mee te nemen op vakantie want het hele spel past in een zakje.
  3. Azul: Schitterend abstract spel. Echt een blikvanger en spannend. Niet heel interactief. Meeste mensen willen meteen nog een potje spelen
  4. Century: The Golem Edition. Deze vind ik leuker en heeft mooiere ‘steentjes’ dan het origineel Century: The Spice Road. Verder identiek aan elkaar. Het is in een mum uitgelegd en speelt heerlijk weg. Ook fijn voor tussendoor want duur niet langer dan een half uurtje.
  5. Clank! Dit is een bordspel en ook een deckbuilder tegelijk. Maw je krijgt elke ronde een wat sterker kaartenpakket waarmee je weer dingen kunt doen (lopen, monster verslaan etc.). Spannend spel want je moet een voorwerp uit de onderwereld halen waar een draak de wacht houdt. Als je dit artefact hebt dan zo snel mogelijk naar boven om dit in veiligheid te brengen.

  Momenteel speel ik graag Wingspan. In mijn ogen niet direct een aansprekend thema: vogels. Maar het is prachtig en speelt lekker vlot weg.

  Er zijn zoveel fantastische spellen tegenwoordig. Voor spelers die af en toe een spel willen spelen zonder al te veel lastig te worden gevallen met tig regels tot en met spelers die een pittig spel willen doen. Letterlijk voor elk wat wils

  Veel spelplezier!

 3. Weten jullie al welke spellen er uitkomen voor de kerst en feestdagen?

  1. Beste Paul,

   Bedankt voor je vraag, maar ik snap ‘m denk ik niet helemaal. Want er zijn dit jaar ontelbaar veel spellen uitgekomen… Doel je op iets specifieks?

   Hoor graag en thanks!

   Groet,
   Hans van Spellenwijs.nl

 4. 1. Elfenland
  2. De vorsten van Florence
  3. Machiavelli
  4. Titemo
  5. Caylus
  6. Capone
  7. Puerto Rico
  8. Santiago
  9. Die saulen der Ende
  10. Colt express

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *