Van alle flip & writes (alsook roll & writes) die ik ken, heeft Cartographers een van de meest uitnodigende covers. De illustratie trok mijn aandacht en creëerde het beeld in m’n hoofd dat er nog een hele wereld in dat ene kleine doosje te ontdekken is.
Maar is dat waar? Heeft dit spel van Thunderworks Games (en in Nederland van Intrafin Games) zoveel te bieden?
In dit blog laat ik je foto’s zien van het speelmateriaal, geef ik de speluitleg én deel ik mijn Cartographers spel review met je!
Voordat je begint met lezen: Intrafin Games gaf mij het spel Cartographers zodat ik er een interessant blogartikel over kon schrijven. Dit artikel is dus gesponsord. Maar ik heb mijn redactionele vrijheid behouden en volledig zelf bepaald wat ik in dit artikel heb gezegd.
Zoals een landkaart uit meerdere elementen bestaat, zo bestaat dit blog uit meerdere onderwerpen:
1 – Algemene Informatie
- Soort spel: Kaartspel
- Aantal Spelers: 1-100 Personen
- Speelduur: 30-45 Minuten
- Vanaf Leeftijd: 10 Jaar
- Uitgever: Intrafin Games
- Spelauteur: Jordy Adan
- Illustrator: Lucas Ribeiro
- Te koop bij: Spellenrijk.nl – bol.com – Spellenwinkel.nl – Valhallaboardgames.nl – Spelhuis.be
2 – Unboxing
Deze unboxing bestaat uit 2 delen. Eerst geef ik een lijst van het speelmateriaal dat er in de doos zit. Daarna laat ik foto’s zien van het speelmateriaal.
Wat zit er in de doos?
Je krijgt het volgende speelmateriaal bij het Cartographers spel:
- 100 Kaartbladen
- 41 Kaarten:
- 13 Verkenningskaarten
- 4 Hinderlaagkaarten
- 16 Scorekaarten
- 4 Seizoenskaarten
- 4 Bevelkaarten
- 4 Potloden
- Mini uitbreiding “Vaardigheden”:
- 1 Kaart met spelregels
- 8 Vaardigheidskaarten
Laten we maar eens naar wat foto’s kijken.
Hieronder zie je de voorkant van de doos:
En dit is de achterkant:
De binnenkant heeft een inlay voor aan de ene kant kaarten en aan de andere kant de potloodjes:
Je vindt de Cartographer spelregels terug in een boekje van 12 bladzijden (inclusief een solo variant!):
Hieronder zie je de potloden. Mooie details zijn de gum aan de achterkant én het bijgeleverde zakje. Die laatste voorkomt dat de inlay vies wordt:
Je krijgt 100 kaartbladen op een blok:
De kaartbladen zijn dubbelzijdig met zijde A en B:
Het spel is zo goed als opgebouwd met kaarten.
Hieronder zie je de scorekaarten. Deze kaarten bepalen hoe je punten kunt scoren. Er zijn 4 soorten scorekaarten met elk 4 unieke kaarten.
Tja, ik vind toch dat ze toffe namen hebben: Schildpoort, Grote Stad, Groengouden Velden, Wildernis Vestes, Wachtersbos, Groenstrook, Kiezelbos, Hoge Bomen, Kustuitbreiding, De Gouden Graanschuur, Vallei der Magiërs, Kanaalmeer, De Opgebroken Weg, Grensgebied, Verloren Baronie, De Ketels.
De bevelkaarten hieronder worden gekoppeld aan een scorekaart:
Vervolgens bepalen seizoenskaarten (hieronder) welke scorekaarten in welke ronde punten opleveren:
Je gaat uiteindelijk het land verkennen met verkenningskaarten. Op deze kaarten staan combinaties van landschappen en polyomino-vormen óf een ruïne:
Tijdens het verkennen kun je een hinderlaagkaart trekken (Gnoll Overval, Kobold Aanslag, Boeman Bestorming en Goblin Aanval):
En speciaal bij de Nederlandse uitgave die ik heb (ik weet dus niet of dit bij toekomstige uitgaves zit!) zat de mini uitbreiding ‘Vaardigheden’:
3 – Cartographers: Speluitleg
Hieronder lees je eerst mijn korte Cartographers speluitleg. Daarna vind je ook nog een uitgebreide uitleg.
Hoe speel je Cartographers?
Cartographers is een flip&write waar jij in de huid kruipt van een cartograaf. Je krijgt van Koningin Gimnax de eervolle taak om het noordelijke grondgebied in kaart te brengen. Elke beurt wordt er een kaart omgedraaid, tekenen spelers een gebied op hun kaart en aan het einde van het seizoen scoort men punten. Na 4 seizoenen eindigt het spel en wint de speler met de meeste punten.
Hieronder vind je mijn uitgebreidere speluitleg van Cartographers. Die deel ik op in de volgende onderdelen:
- Voorbereiding
- Spelverloop
- Einde van een seizoen
- Einde van het spel
3.1 – Voorbereiding
Leg de seizoenskaarten op een (open) stapel met lente bovenop, daaronder zomer, enzovoorts. Plaats de bevelkaarten A, B, C en D naast elkaar. Sorteer de scorekaarten op achterkant (4 per soort) en schud ze apart. Trek willekeurig 1 scorekaart van elke soort en leg deze onder de bevelkaarten.
Schud de hinderlaagkaarten en leg deze als gedekte stapel op tafel. Pak de bovenste hinderlaagkaart, voeg deze toe aan de verkenningskaarten, schud ze en maak ook hier een gedekte stapel van.
Geef alle spelers een kaartblad met dezelfde zijde naar boven (jullie bepalen samen welke zijde) en een potlood. Nu heb je zoiets op tafel liggen als hieronder:
3.2 – Spelverloop
Je speelt Cartographers in 4 seizoenen. De lente, zomer, herfst en winter. Elk seizoen bestaat uit een aantal beurten en in elke beurt vinden 3 fases plaats die spelers tegelijk uitvoeren:
- Verkenningsfase
- Tekenfase
- Controlefase
In de verkenningsfase wordt de bovenste kaart van de verkenningsstapel omgedraaid. In de tekenfase tekenen spelers vormen met bepaalde terreinsoorten op hun kaartblad. En in de controlefase wordt gekeken of het einde van het seizoen is behaald.
Trek je een normale (geen ruïne of hinderlaag) verkenningskaart? Dan moeten alle spelers één afgebeelde vorm en terreinsoort op hun kaartblad tekenen.
Trek je een ruïne? Trek dan nog een verkenningskaart. Indien dit een normale verkenningskaart is, tekenen alle spelers één afgebeelde vorm en terreinsoort op hun kaartblad. De vorm moet daarbij een ruïne-symbool overlappen!
Trek je een hinderlaag? Geef dan je kaartblad door naar links of rechts (richting staat op de hinderlaagkaart beschreven). Dan tekenen alle spelers de aangegeven vorm (met monster terreinsoort) op een plek naar keuze op het kaartblad van diens tegenstander. Tot slot krijgen de spelers hun kaartblad weer terug.
Trek je een hinderlaag na een ruïne? Handel dan eerst de hinderlaag af. Het effect van de ruïne geldt pas voor de eerstvolgende verkenningskaart die verschijnt. Niet voor de hinderlaagkaart.
Er zijn een aantal regels voor het tekenen:
- Vormen moeten in het veld passen.
- Vormen mogen geen andere ingevulde vakjes overlappen.
- Vormen hoeven niet per se te grenzen aan andere vormen.
- Vormen mogen over ruïnes heen getekend worden.
- Vormen mogen gedraaid en/of gespiegeld worden.
Kun je een vorm niet kwijt? Dan moet je in plaats daarvan een 1×1 veld tekenen in een terreinsoort naar keuze. Bij hinderlaagkaarten moeten dit altijd monsters zijn!
Oja: muntjes.
Op je kaartblad staat een muntspoor. Slaag je erin om de 4 aangrenzende vakjes (horizontaal en verticaal) van een bergvakje te vullen? Dan mag je het volgende muntje op het muntspoor invullen.
Daarnaast leveren sommige vormen een muntje op. Deze vormen zijn kleiner dan het alternatief en als je ze tekent mag je ook het volgende muntje op het muntspoor invullen.
Tot slot wordt er aan het einde van elke beurt gecontroleerd of het seizoen ten einde is gekomen. Bekijk de tijdsdrempel op de huidige seizoenskaart en tel alle tijdswaardes van de getrokken verkenningskaarten bij elkaar op. Is de totale waarde lager dan de tijdsdrempel? Speel dan verder. Is de waarde gelijk of hoger? Dan eindigt het seizoen.
3.3 – Einde van een seizoen
Aan het einde van elk seizoen noteer je de door jouw verdiende reputatiesterren (punten).
Je krijgt punten voor:
- bevelschriften en
- ingevulde munten
Je krijgt minpunten voor:
- elk leeg vakje grenzend aan een monstervakje.
Deze (min)punten noteer je onderaan je kaartblad.
Daarna bereid je het spel voor op de volgende ronde. Leg de volgende seizoenskaart open. Pak alle verkenningskaarten, voeg de bovenste hinderlaagkaart eraan toe (óók als er dit seizoen geen hinderlaag is getrokken) en schud het geheel tot een nieuwe trekstapel.
Nu kun je beginnen aan het volgende seizoen.
3.4 – Einde van het spel
Na de winter eindigt het spel.
Tel nu de reputatiesterren van elk seizoen bij elkaar op. De speler met de meeste sterren wint het spel Cartographers!
4 – Cartographers: Review
Om mijn mening zo goed mogelijk te geven, deel ik deze Cartographers spel recensie op in de volgende onderdelen:
- Thema & Vormgeving
- Spelregels & Toegankelijkheid
- Strategie of Geluk?
- Interactie
- Herspeelbaarheid
Thema & Vormgeving
Voor een flip & write heeft Cartographers best een leuk bedacht thema. Jij gaat als kaartenmaker op avontuur, niet wetende wat je tegenkomt, om een gebied in kaart te brengen. De prachtige illustraties op de doos, kaarten en zelfs op de kaartbladen, spreken tot m’n verbeelding. Maar oké, ik heb wel een zwak voor ‘fantasy-achtige’ verhalen.
Op de doos staat alleen ook ‘een roll playing verhaal’. Goed, die mis ik dan wel. Toegegeven, met de mini-uitbreiding Vaardigheden komen er wel wat rollen in het spel, maar in het basisspel zit dat totaal niet. Persoonlijk vind ik de tagline van het spel dus wat raar gekozen.
Zoals ik net al zei, ik vind het artwork echt een lust voor het oog. Bovendien is al het speelmateriaal van goede kwaliteit. De potloden worden vlijmscherp geleverd en zitten gelukkig verpakt in een zakje. Anders zou heel het doosje grijs worden ;).
Wel goed om te benoemen: aan het einde van het spel kan het wat lastig zijn om je kaart goed te lezen. Zeker als je wat slechter tekent, kan dat jammer zijn. Via m’n Instagram post kreeg ik de tip om gekleurde markers te gebruiken overeenkomstig met de kleuren van specifieke terreinen. Vond het de moeite waard om te delen!
Klein detail is nog dat in mijn versie de kleuren van de scorekaarten ‘Wachtersbos’ en ‘Groenstrook’ lichter (en bruiner) is dan ‘Kiezelbos’ en ‘Hoge Bomen’. Niet dat dit uitmaakt, want de achterkant van de 4 kaarten is identiek aan elkaar. Al vond ik het wel een opmerkelijke productiefout.
Spelregels & Toegankelijkheid
Op de doos staat dat je Cartographers met wel 100 personen kunt spelen. Dan moet het wel toegankelijk zijn!
Zonder gein, Cartographers is ook wel toegankelijk. De spelregels hadden volgens mij iets korter gekund, maar ze zijn wel duidelijk. Het spel is verder makkelijk uit te leggen en het spelverloop is bijzonder aangenaam.
Net als bij de meeste roll & writes (deze flip & write lijkt op dat mechanisme) moeten alle spelers in een beurt iets doen. En wat je moet doen is een beetje puzzelen, lekker tekenen en door naar de volgende beurt. Ik denk dat veel mensen dit zullen waarderen.
Nog een reden waarom ik denk Cartographers toegankelijk is, is vanwege de polyomino vormen die je tekent. Na titels als Patchwork en Berenpark verkreeg dit element veel populariteit. Mensen houden er blijkbaar van. Zelfs het recent uitgebrachte New York Zoo had dit.
Dus samenvattend… Veel mensen houden van roll & writes en polyomino. Cartographers bevat beide en mede daarom denk ik dat het zonder meer een toegankelijk spel is.
Strategie of Geluk?
Je weet nooit welke verkenningskaarten in dit, alsook het volgende seizoen worden getrokken. Dit zorgt voor onvoorspelbaarheid en een hoge geluksfactor.
Cartographers voelt voor mij alleen niet helemaal als geluksspel. En dat heeft denk ik te maken met 2 dingen.
Ten eerste kunt je altijd wel iets. Zelfs als je een vorm niet kwijt kunt, dan kun je nog altijd een klein vierkantje tekenen (soms heel fijn om te doen!).
Ten tweede zet de manier van punten scoren je aan het denken. Ga je elk seizoen proberen veel punten te halen, of focus je vooral op de laatste 2 seizoen om daar monsterscores te halen? Het (moeten) maken van deze keuze vind ik een van de meest interessante aspecten van het Cartographers spel.
Maargoed, ik kan me voorstellen dat als je een paar keer verliest doordat jij niet de juiste kaarten kreeg (en je tegenstanders wel), dat het alsnog vervelend zal zijn.
Interactie
Ik kan zo snel geen flip & writes (en geen roll & writes) bedenken waarbij je echte, agressieve spelersinteractie hebt. Bij Cartographers heb je die wel. Namelijk met hinderlaagkaarten.
Zodra een hinderlaagkaart wordt getrokken moet je jouw kaartblad afgeven aan een speler naast je, die jouw prachtige landkaart maar als te graag verpest. Het voordeel is overigens wel dat jij dit ook bij een ander mag doen ;).
Zelf vind ik dit een leuke toevoeging aan het spel. Sterker nog, er hadden wel meer soorten hinderlaagkaarten in de doos mogen zitten.
Maar houd je niet van dergelijke interactie? Dan moet je Cartographers denk ik van de kaart vegen. Je ontkomt namelijk niet aan deze interactie. Je kunt afspreken dat je de vormen zó tekent dat je de ander niet naait, but where’s the fun in that?
Herspeelbaarheid
Cartographers heeft een hoge herspeelbaarheid. Punt. Je kunt uit 2 kaartbladen kiezen (zijde A en B), je hebt 16 scorekaarten (speelt elk spel met een willekeurige combinatie van 4), de volgorde én moment van hinderlaagkaarten verschilt én de volgorde van verkenningskaarten zal altijd weer verschillen.
Kritische noot is wel dat je elk spel hetzelfde doet, namelijk een kaart omdraaien en tekenen. Maar wat je omdraait en waar je tekent? Dát is elke keer anders.
Als je roll & writes (nauw verwant aan flip & writes) al niet leuk vindt, dan verandert Cartographers daar niks aan. En vind je het leuk om af en toe een roll & write op tafel te leggen? Dan is dat bij Cartographers ook zo. Maar kun je niet genoeg roll & writes spelen? Dan zul je niet snel verzadigd raken van Cartographers.
Mijn Cartographers review in het kort?
Met Cartographers wordt een toegankelijke flip & write op de kaart gezet. De spelregels zijn simpel, je speelt allemaal tegelijk én je mag lekker puzzelen. Het scoren van punten vind ik het meest interessant: ga je voor de korte- of lange termijn? Bovendien is het spel mooi geïllustreerd en zal het elke keer weer anders lopen. Houd wel rekening met een hoge geluksfactor én het feit dat je incidenteel genaaid zult worden door je tegenstanders!
5 – Cartographers: Waar te koop?
Je kunt het spel Cartographers online bestellen bij Spellenrijk.nl, bol.com, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl en Spelhuis.be.
Nu ben jij aan de beurt!
In dit blog heb ik je verteld over de Nederlandse editie van het spel Cartographers. Internationaal uitgegeven door Thunderworks Games en in Nederland door Intrafin Games.
Ik liet je foto’s zien van het speelmateriaal, gaf je de speluitleg én deelde mijn Cartographers spel review met je.
Wat vind jij van Cartographers? Wil je er nog iets over weten? Let me know in een reactie!
Cartographers is zeker tof spel! Alleen vraag me af als hinderlaag in spel voorkomt en rondom berg getekend wordt kan je dan nog munt verdienen of niet? En ben eigenlijk ook benieuwd naar je ervaring met uitbreiding. Maar deze spel is zeker goedgekeurd!
Beste Marjolein,
Bedankt voor je reactie op m’n Cartographers review en vraag over de spelregels.
Voor zover ik weet krijg je nog steeds een muntje als een andere speler ervoor zorgt dat op jouw scoreblad een berg wordt omsloten.
Helaas heb ik de uitbreiding nog niet gespeeld. Die hoop ik komend jaar te kunnen doen :).
Mocht je nog vragen hebben over het Cartographers spel, let me know!
Groet,
Hans van Spellenwijs.nl
Ik ben ooral benieuwd en op zoek naar de juiste uitleg van “de opgebroken weg”. Dit betreft een volledige diagonale lijn van links naar onder. Maar op het kaartje lijkt het zo te zijn dat gdt om losse vakjes gaat. Dit is echter met het tekenen van clustdrtjes die al snel uit meer dan 1 vakje bestaan echt onmogelijk. Ik vermoed dan ook dat op het kaartje ook een diagonaal van 2 aangegeven had moeten staan. Volgens de uitleg hoeven ze nl niet los te liggen, volgens het plaatje wel. Iemand hardcore uitleg hierover?
Beste Arthur,
Bedankt voor je vraag bij m’n Cartographers spel review.
De ‘Opgebroken Weg’ levert 3 punten voor elke diagonale lijn van ingevulde vakjes van de linker-rand naar de onderste rand.
Ingevulde vakjes zijn: Vakjes die jij hebt gekleurd, maar ook Berg- en niemandslandvakjes! Rondom de lijn mogen vakjes ook gewoon ingekleurd zijn.
In theorie kun je 11 van die diagonale lijnen vullen en dus 33 punten halen. De onderste lijn bestaat uit 1 vakje, de bovenste lijn bestaat uit 11 vakjes.
Hopelijk helpt dit. Mocht je nog iets willen weten, let me know :).
Groet en veel speelplezier!
Hans van Spellenwijs.nl