Korte review – Catan: Nieuwe Energie (999 Games)

Catan Nieuwe Energie: Catan Nieuwe Energie: Review

Catan. Het is het spel waarmee ik kennismaakte met het ‘moderne bordspel’. Het heeft mij echter nooit zo gepakt als dat het bij anderen deed. Zou Catan: Nieuwe Energie daar verandering in brengen?

Voordat je begint met lezen: 999 Games gaf mij het spel Catan: Nieuwe Energie zodat ik er een interessant blogartikel over kon schrijven. Dit artikel is dus gesponsord. Maar ik heb mijn redactionele vrijheid behouden en volledig zelf bepaald wat ik in dit artikel heb gezegd.

Korte speluitleg

Heb je een vraag over de spelregels? Stel ‘m gerust in een reactie!

Catan: Nieuwe Energie speelt in de basis hetzelfde als Catan.

In het kort:

Spelers zijn na elkaar aan de beurt. Elke beurt gooi je twee dobbelstenen, krijgt iedereen grondstoffen als ze een dorp of stad naast het geworpen getal hebben staan en daarna mag de actieve speler handelen en/of bouwen. Door nieuwe dorpen en steden te bouwen ontvang je sneller (en meer) grondstoffen. Zodra een speler 12 punten heeft, eindigt het spel.

Wat is er dan anders aan de spelregels van Catan: Nieuwe Energie?

Aan het begin van elke beurt trek je zoveel gebeurtenisfiches uit de buidel als het vervuilingsspoor aangeeft. Er zijn 7 soorten fiches. Is het veld van één zo’n soort vol? Dan handel je bijbehorend effect af. Deze effecten kunnen negatief en positief zijn.

Negatieve gevolgen zijn bijvoorbeeld het plaatsen van milieuschadefiches die een dorp of stad eenmalig niets laten produceren en het inleveren van grondstoffen. Een positief gevolg is het gratis bouwen van een bruine energiecentrale en het krijgen van grondstoffen.

Daarnaast kun je naast straten, dorpen en steden nu ook energiecentrales bouwen. Die plaats je naast een dorp of stad. Ze leveren energie als grondstof op. Die kun je bijvoorbeeld inruilen voor andere grondstoffen (1:2) en zelfs je aantal handkaarten van 7 naar 10 verhogen als er zeven wordt gegooid.

Bruine energiecentrales zijn goedkoop, maar slecht voor het milieu. Groene energiecentrales zijn duur, maar goed voor het milieu. De keuze die je maakt voor welke je gaat bouwen levert vooral nadelen of voordelen op bij gebeurtenissen en aan het einde van het spel.

Energiecentrales bouw je met wetenschap. Dat is een grondstof die alleen steden produceren. Elke stad produceert nu niet 2 grondstoffen van een gebied, maar 1 grondstof van dat gebied + 1 wetenschap.

Het bouwen van dorpen, steden en bruine energiecentrales vervuilen de wereld. De steen op het vervuilingsspoor schuift naar voren. Groene energiecentrales verschonen de wereld. Hierdoor gaat de steen juist achteruit op het vervuilingsspoor.

Bovendien voeg je, elke keer dat je een groene energiecentrale bouwt, een groen gebeurtenisfiche in de buidel. Zo kan (en zal) het spel dus wat langer duren.

Tot slot is er een extra overwinningsconditie bij:

De speler die als eerste 10 punten haalt wint, behalve als…

…er geen gebeurtenisfiches meer uit de buidel getrokken kunnen worden.

Dan wint de speler met het grootste, positieve verschil tussen gebouwde groene- en bruine energiecentrales. Ofwel, de speler die het meeste heeft geïnvesteerd in groene energie.

Bekijk het spel in een slideshow:

catan-nieuCatan Nieuwe Energie: Catan Nieuwe Energie: op Tafel

catan-nieuCatan Nieuwe Energie: Catan Nieuwe Energie: Bruin Gebeurtenisfiche Trekken

catan-nieuCatan Nieuwe Energie: Catan Nieuwe Energie: Gebeurtenisfiche Plaatsen

catan-nieuCatan Nieuwe Energie: Catan Nieuwe Energie: Dobbelstenen Gooien

catan-nieuCatan Nieuwe Energie: Catan Nieuwe Energie: Grondstofkaarten

Catan Nieuwe Energie: Dorp Bouwen

catan-nieuCatan Nieuwe Energie: Catan Nieuwe Energie: Bruine Energiecentrale Bouwen

catan-nieuCatan Nieuwe Energie: Catan Nieuwe Energie: Steen vooruit plaatsen op Vervuilingsspoor

catan-nieuCatan Nieuwe Energie: Catan Nieuwe Energie: Energie Ontvangen

catan-nieuCatan Nieuwe Energie: Catan Nieuwe Energie: Milieuschadefiche Plaatsen

catan-nieuCatan Nieuwe Energie: Catan Nieuwe Energie: Spelertableau

catan-nieuCatan Nieuwe Energie: Catan Nieuwe Energie: Upgrade tot 10 Handkaarten

catan-nieuCatan Nieuwe Energie: Catan Nieuwe Energie: Langste Handelsroute

catan-nieuCatan Nieuwe Energie: Catan Nieuwe Energie: Punten Scoren

Korte review

Voordat ik begin. Ik ben geen fan van Catan. De belangrijkste reden is dat de geluksfactor een te grote rol speelt.

Het gebrek aan een statistische, normale verdeling van dobbelsteenresultaten (waarbij 7 het meeste wordt gegooid en 2 en 12 het minste) in de eerste fase van het spel, zorgt er bijna altijd voor dat 1 of 2 spelers achter gaan lopen. Het wordt een race die ze niet meer kunnen inhalen. Na 15-20 minuten heb je dit door en moet je de rest van het spel voor spek en bonen meedoen.

Het levert voor mij een onaangenaam spelverloop op. En ik weet het, dat geldt niet voor alle spelers. Maar vaak wel voor 1 of 2 personen.

Dus. Nu weet je mijn ongezouten mening over Catan.

Waarom deel ik die?

Omdat Catan: Nieuwe Energie – ondanks wat toevoegingen – bovenstaande ook bevat.

Vind je het originele spel ook niet leuk vanwege hetgeen ik net heb geschetst? Dan vind je Catan: Nieuwe Energie ook niet leuk. De toevoegingen veranderen er niks aan. Stop maar met lezen.

Herken je niet wat ik hierboven heb beschreven en vind je Catan juist wel leuk? Dan bestaat de kans dat je Catan: Nieuwe Energie ook leuk vindt. En dan kun je verder lezen ;).

Er zijn namelijk 6 wezenlijke verschillen met het origineel.

  1. Nieuw artwork en thema
  2. Nieuwe bouwsels
  3. Nieuwe grondstoffen
  4. Gebeurtenissen
  5. Extra einde van het spel voorwaarde
  6. Handlimiet verhogen

De looks van het spel zijn wat opgefrist. Niet helemaal mijn ding. Wellicht wel voor jou.

Wat ik vooral jammer vind is dat de insert vrij nutteloos aanvoelt. Het lijkt alsof alles goed past. Dat doet het echter niet. Toen ik ging zoeken naar hoe men de insert normaliter inricht, ontdekte ik dat de internationale versie een andere (lees: betere) insert heeft waar wel alles in past.

Het spel heeft een thematische transitie gekregen. Het speelt zich nu af in de moderne tijd waar we verantwoord met energie om moeten gaan. Doen we dat niet? Dan vervuilt de aarde teveel.

Dit gegeven vormt de basis voor de andere toevoegingen (en verschillen met het originele spel).

Zo hebben we nu – naast dorpen en steden – ook te maken met energiecentrales. Die kun je bij een dorp of stad bouwen met de grondstof wetenschap. Deze nieuwe grondstof krijg je door te produceren naast een stad.

Energiecentrales leveren op hun beurt weer energie op. Nóg een nieuwe grondstof, al kun je deze gebruiken voor diverse additionele acties. Denk daarbij aan het eenmalig verhogen van je handlimiet en het inruilen voor andere grondstoffen.

Je hebt bruine en groene energiecentrales. De bruine kosten slechts 1 wetenschap om te bouwen, maar kunnen negatieve consequenties hebben. De groene kosten weliswaar 3 wetenschap, ze leveren je alleen wel positieve gevolgen op.

Dit zorgt voor interessante dilemma’s aan (vooral) het begin van het spel. Ga je voor goedkope energie of wacht je iets langer om in dure, groene energie te investeren?

Hoe de wereld reageert op onze vervuiling is misschien wel duidelijk. Wanneer we daar precies hinder van ondervinden weten we niet. De gebeurtenissen bootsen dit geinig na. Ze vallen meestal negatief uit voor vervuilers en positief voor investeerders van groene energie.

De gebeurtenissen zorgen niet alleen voor onvoorspelbaarheid (waardoor flexibiliteit van je gevraagd wordt). Ze brengen ook een nieuwe overwinningsconditie in het spel.

Is de zak met gebeurtenisfiches leeg? Dan eindigt het spel direct en wint de speler met het grootste, positieve verschil tussen groene- en bruine energiecentrales.

Deze toevoeging maakt dat je niet per se voor die 10 punten hoeft te racen. Je kunt ook een andere route naar de overwinning proberen. Het is een welkome afwisseling.

Hoe vertaalt dit zich naar de spelervaring?

Catan: Nieuwe Energie biedt meer mogelijkheden dan zijn voorganger. Het maakt ‘m naar mijn mening een stukje uitdagender.

Waardeer je juist de eenvoud van het originele spel? Dan heb je Catan: Nieuwe Energie niet nodig.

Vond je het originele spel leuk, maar miste je wat mogelijkheden? Dan zou Catan: Nieuwe Energie nog weleens de oplossing voor je kunnen bieden.

En zoals gezegd: vind je het originele spel niet leuk door de geluksfactor? Dan kun je Catan: Nieuwe Energie gewoon links laten liggen.

Algemene informatie

  • Naam: Catan: Nieuwe Energie
  • EAN: EAN: 8720289477691
  • Soort spel: Bordspel
  • Aantal Spelers: 3-4 Personen
  • Speelduur: 90 Minuten
  • Vanaf Leeftijd: 12 Jaar
  • Uitgever: 999 Games
  • Spelauteur: Klaus Teuber & Benjamin Teuber
  • Illustrator: Ian O’Toole

Waar te koop?

Je kunt Catan: Nieuwe Energie o.a. bestellen bij deze webshops:

bol.com
Spellenrijk.nl
SpelletjesVrienden.nl
999Games.nl
Spelhuis.be

Nu ben jij aan de beurt!

Heb jij Catan: Nieuwe Energie al gespeeld? Wat vond je ervan?

Wil je er nog iets over weten? Let me know in een reactie!

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor de Spellenwijs nieuwsbrief en ontvang 2x per maand m'n nieuwste artikelen in je mailbox.

Dit veld is vereist.

Ik spam je niet! Lees m'n privacybeleid voor meer info.

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor de Spellenwijs nieuwsbrief en ontvang 2x per maand m'n nieuwste artikelen in je mailbox.

Dit veld is vereist.

Ik spam je niet! Lees m'n privacybeleid voor meer info.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *