Clever Junior Dobbelspel: Review, Speluitleg + Unboxing!

Clever Junior (voor Kinderen): Review, Speluitleg + Unboxing!

Qwixx blies de moderne roll & write een leven in. Clever en Keer op Keer gooiden alles in een stroomversnelling en dit genre is nu niet meer weg te denken. Vorig jaar bracht 999 Games al Keer op Keer KIDS uit. Ditmaal is Clever Junior aan de beurt.

In dit blog laat ik je VEEL foto’s zien, geef ik de speluitleg én deel ik mijn Clever Junior review met je.

Voordat je begint met lezen: 999 Games gaf mij het dobbelspel Clever Junior zodat ik er een interessant blogartikel over kon schrijven. Dit artikel is dus gesponsord. Maar ik heb mijn redactionele vrijheid behouden en volledig zelf bepaald wat ik in dit artikel heb gezegd.

Zoals je op een kinderfeestje meerdere ballonnen, cadeautjes en taartjes vindt, zo vind je in dit blog meerdere onderwerpen:

  1. Algemene Informatie
  2. Unboxing
  3. Speluitleg
  4. Review
  5. Waar te koop?

1 – Algemene Informatie

2 – Unboxing

Deze unboxing bestaat uit 2 delen. Eerst geef ik een lijst van het speelmateriaal dat er in de doos zit. Daarna laat ik foto’s zien van het speelmateriaal.

Wat zit er in de doos?

Je krijgt het volgende speelmateriaal bij Clever Junior:

  • 5 Dobbelstenen
  • 1 Scoreblok (100 dubbelzijdige formulieren)
  • 4 Potloden
  • 1 Clever Junior spelregels

Laten we maar eens naar wat foto’s kijken.

Hieronder zie je de voorkant van de doos:

Clever Junior Spel: Voorkant Doos

Dit is de achterkant:

Clever Junior Spel: Achterkant Doos

En de binnenkant:

Clever Junior Spel: Binnenkant Doos

Je vindt de Clever Junior spelregels terug in een boekje van 4 bladzijden:

Clever Junior Spel: Spelregels

Je krijgt een scoreblok met 100 (dubbelzijdige) scorevellen. Dat zijn dus 200 bruikbare velletjes.

Clever Junior Spel: Scoreblok

Dit zijn de 5 dobbelstenen:

Clever Junior Spel: Dobbelstenen

En tot slot krijg je er 4 potloodjes bij:

Clever Junior Spel: Potloden

3 – Clever Junior: Speluitleg

Heb je een vraag over de spelregels van Clever Junior? Stel ‘m dan gerust in een reactie onder dit blog. Ik beantwoord je vraag zo snel mogelijk!

Hieronder lees je eerst mijn korte Clever Junior speluitleg. Daarna vind je ook nog een uitgebreide uitleg.

Hoe speel je Clever Junior?

Spelers zijn na elkaar aan de beurt. De actieve speler gooit de 5 dobbelstenen, kiest alle dobbelstenen met eenzelfde achtergrondkleur en kruist de waardes op zijn formulier aan. Daarna mogen de passieve spelers hetzelfde doen met de overgebleven dobbelstenen.

Er zijn 4 gebieden om kruisjes in te zetten. In het gele, rode en blauwe gebied moet je van links naar rechts werken. In het groene gebied mag je willekeurig aankruisen. Kruis je een symbool in een gekleurde cirkel aan? Dan mag je direct een kruis in het veld met dezelfde kleur als de cirkel zetten. Elke ster bij een symbool dat je aankruist levert 1 punt op.

Zodra een speler één speelveld helemaal vol heeft, eindigt het spel na deze beurt. De speler met de meeste punten wint!

Hieronder vind je mijn uitgebreidere speluitleg van Clever Junior. Die deel ik op in de volgende onderdelen:

  1. Voorbereiding
  2. Spelverloop
  3. Einde van het spel

3.1 – Voorbereiding

Geef elke speler een scorevel en potlood. Leg de dobbelstenen in het midden van de tafel en, eh, onee. Dat was het al. Bepaal de startspeler en je bent klaar om te beginnen. Als het goed is heb je nu zoiets als hieronder voor je liggen:

Clever Junior Spel: Startopstelling voor 4 Personen

3.2 – Spelverloop

Je speelt Clever Junior in een onbepaald aantal rondes. De startspeler begint en daarna zijn spelers na elkaar aan de beurt. De speler die aan de beurt is, is de actieve speler. De andere spelers zijn tijdens die beurt de passieve spelers.

Zo ziet een beurt er uit:

Clever Junior Spel: Dobbelen

De actieve speler begint zijn beurt met het gooien van de 5 dobbelstenen. Vervolgens kiest de speler een kleur (geel, rood, groen of blauw) en neemt alle dobbelstenen met dezelfde achtergrond als de gekozen kleur. Daarna kruist hij of zij, volgens de aankruisregels (leg ik zo uit), alle symbolen aan in het speelveld met dezelfde achtergrondkleur. Kan een symbool niet worden aangekruist? Dan legt de actieve speler die dobbelsteen terug.

De worp kan ook één of meer jokers bevatten. Een joker mag je inzetten als kleur en symbool naar keuze, maar let op: je mag per beurt maar in één speelveld aankruisen. Je kunt ze dus niet als dobbelstenen met verschillende achtergronden gebruiken.

Clever Junior Spel: Jokers in Worp

Nu mogen de passieve spelers ook nog een achtergrondkleur kiezen en alle symbolen op de dobbelstenen uit het overgebleven aanbod met die achtergrondkleur aankruisen op hun formulier. Ook volgens de aankruisregels natuurlijk. Het kan ook bij de passieve spelers voorkomen dat een symbool niet kan worden aangekruist. Dat is geen probleem.

NB: De overgebleven dobbelstenen zijn voor elke passieve speler beschikbaar.

Nadat iedereen kruisjes heeft gezet, wordt de speler links van de huidige startspeler de nieuwe startspeler. Ofwel, de nieuwe actieve speler. Hij of zij gooit de 5 dobbelstenen, enzovoorts.

De aankruisregels:

In de gele, rode en blauwe kleurvelden kruis je altijd aan van links naar rechts. Bij blauw mag je overigens wel gewoon in de verschillende rijen kruisjes zetten, zolang het per rij maar van links naar rechts gebeurt. Je mag in deze velden dus geen symbool overslaan.

Clever Junior Spel: Ballon Aankruisen

In het groene kleurveld hoef je geen volgorde aan te houden en mag je kruisjes zetten waar je wilt.

Staan er op één plek 2 of 3 symbolen (zoals 2 donuts of 3 kaarsen)? Dan moet je dus in één beurt respectievelijk 2 of 3 dobbelstenen hebben met dat symbool om die plek aan te mogen kruisen.

Bonuscirkels & kettingreacties:

Als je in de gele, rode of blauwe kleurcategorie een symbool met cirkel aankruist, dan mag je aan het einde van je beurt een kruis zetten in het veld met dezelfde kleur als de cirkel. In het groene speelveld speel je cirkels vrij door de 3 rechtse kolommen te vullen.

Clever Junior Spel: Cirkel Aankruisen

Door deze cirkels kunnen kettingreacties ontstaan. Je kruist bijvoorbeeld een roze ballon in geel aan en mag een kruis in het blauwe gebied zetten. Die zet je op de eerste 2 donuts en dat levert je een kruis in het rode gebied op. Enzovoorts.

3.3 – Einde van het spel

Het spel eindigt na de beurt waarin een (of meer) spelers 1 kleurcategorie helemaal gevuld heeft.

Iedereen telt nu het aantal sterren dat hij of zij heeft verzameld.

Clever Junior Spel: Score Invullen

In het gele, rode en blauwe gebied verzamel je sterren door de symbolen aan te kruisen waar een ster bij staat. In het groene gebied verzamel je sterren door de 3 rijen en linkse kolom vol te maken.

De speler met de meeste sterren wint het spel. Er is geen tiebreaker.

4 – Clever Junior: Review

Om mijn mening zo goed mogelijk te geven, deel ik deze Clever Junior spel recensie op in de volgende onderdelen:

  • Thema & Vormgeving
  • Spelregels & Toegankelijkheid
  • Strategie of Geluk?
  • Spelmechanisme
  • Interactie
  • Herspeelbaarheid

Thema & Vormgeving

In Clever Junior ben je op een feestje. Spelers laten ballonnen knallen, blazen kaarsjes uit, pakken cadeautjes uit én eten heerlijke taartjes. Voor het spelverloop betekent dit niet zoveel. Wél zorgt bovenstaande beschrijving voor een aantrekkelijk en kindvriendelijk artwork. Thema’s in roll & writes stellen meestal niet zoveel voor. En naar mijn mening hoeft dat ook niet.

Het speelmateriaal is goed. Je krijgt 4 potloodjes in de doos. Altijd fijn. Zeker omdat we op dit moment van schrijven in een periode zitten waar ze er niet meer standaard bij zitten. De potloodjes doen wat ze moet doen. Groot pluspunt vind ik ook altijd als scorevellen dubbelzijdig zijn bedrukt. En dat is bij Clever Junior ook het geval.

Clever Junior Spel: Rode Cirkel Aankruisen

Wat ik ook wil benadrukken is de gebruiksvriendelijkheid van het scorevel. De illustraties zijn duidelijk en er is genoeg ruimte om kruisjes te zetten. Als ik dan moet muggenziften, dan hadden de sterren iets duidelijker mogen zijn. Bijvoorbeeld met een dikke zwarte lijn als contour om de ster heen. But fair enough, m’n kinderen, hun vriendjes (plus ikzelf en andere volwassenen die meespeelden) hebben dit niet als probleem ervaren. Dus zoals ik zei, het is echt muggenziften.

Dus al met al: Ik vind Clever Junior een goede productie met aantrekkelijk artwork.

Spelregels & Toegankelijkheid

De spelregels vond ik erg goed. Ze zijn duidelijk omschreven, waren in mijn optiek kort en bondig én er wordt goed gebruik gemaakt van illustraties om voorbeelden te geven. Persoonlijk had ik in de opmaak iets meer ruimte als witregel gedaan om het geheel iets rustiger te maken. Vooral op de 2e en 3e bladzijde.

Clever Junior Spel: Spelregels (in detail)

Clever Junior is Clever voor kinderen. Er zijn diverse elementen uit het originele spel geschrapt en die maken het toegankelijk voor de kids. Zo:

  • gooi je tijdens je beurt 1x in plaats van 3x
  • heb je slechts 4 in plaats van 6 speelgebieden
  • werken alle speelgebieden bijna gelijk
  • heb je geen speciale bonussen én
  • zet je alleen maar kruisjes in plaats van ook getallen invullen.

Nou, de verschillen tussen Clever en Clever Junior zijn wel duidelijk denk ik.

Een belangrijke overeenkomst is dat spelers elke beurt moeten opletten. Nadat de actieve speler heeft gekozen, mag de rest nog kiezen. Dit is ideaal voor kinderen omdat het ze betrokken houdt. Dit gecombineerd met de korte speelduur maakt Clever Junior zonder twijfel toegankelijk voor jonge kinderen.

Maar dan. Een moeilijke vraag die mij al een paar keer via social media werd gesteld:

Klopt de minimum leeftijd voor Clever Junior?

Voor dit dobbelspel staat een vanaf leeftijd van 5 jaar.

Ik heb Clever Junior meermaals getest met m’n zoontje van nu 4,5, m’n dochter van 7 en een 6-jarig vriendinnetje van haar. Ook hebben meerdere volwassenen meegedaan, maar dat ging wel goed ;).

M’n zoontje snapte hoe het spel werkt, maar tactisch te werk gaan om kettingreacties te creëren was een brug te ver. Voor de 6 en 7 jarige werkte dat wel.

Clever Junior Spel: met 4 Spelers

Nu is de minimale leeftijd één van de lastigste dingen om iets zinnigs over te zeggen. Kinderen verschillen op jonge leeftijd namelijk erg in hun denken (en doen).

Mijn vermoeden is dat de grootste groep kinderen van 5 jaar Clever Junior wel aan kunnen. Tuurlijk, het tactische aspect zullen ze nog moeten leren en daar kun jij als ouder (of verzorger) bij helpen. En onthoud ook; lukt het nu nog niet? Dan misschien wel over een half jaar. Bovendien vindt mijn zoontje het gewoon leuk om te doen; ook al speelt hij niet tactisch. Je hoeft niet altijd te winnen om iets leuk te vinden.

Strategie of Geluk?

Clever Junior is, net als elke roll & write, een dobbelspel.

Geluk speelt gewoon een grote rol. Het gaat voorkomen dat een speler bij wijze van 4 kaarsen en een joker gooit, terwijl de speler erna een versnipperde worp heeft met 2 gele (die niet kunnen worden aangekruist), 1 groene, 1 blauwe en 1 rode dobbelsteen. De eerste speler heeft geluk, de tweede speler heeft pech.

Veel roll & writes zijn zo ontwikkeld dat je altijd wel iets kunt. Bij Clever Junior gaat dat niet helemaal op. In het groene speelgebied kun je altijd iets kwijt, omdat je geen voorwaarden hebt voor het zetten van een kruis. In de andere speelvelden is dat wel; daar moet je van links naar rechts werken. Je kunt vaak ook wel 1 kaarsje kwijt in het rode speelveld.

Maar feit blijft; er zijn beurten waar je niet altijd iets kunt. Simpelweg omdat je geen groen hebt gegooid of 2 kaarsen moet hebben in plaats van 1.

Clever Junior Spel: Dobbelstenen Nemen

Gelukkig kun je wel wat slimme keuzes maken. Dat heeft met kettingreacties en kansen spreiden te maken.

Kun je kiezen tussen één kruis in geel of groen? Kies dan voor geel. Die is moeilijker te zetten.

Kijk niet alleen naar het aantal dobbelstenen dat je mag aankruisen, maar ook naar hoeveel kruisjes je er daadwerkelijk mee kunt zetten. Soms kun je beter 1 gele dobbelsteen dan 2 blauwe kiezen, omdat je d.m.v. kettingreacties met die ene gele dobbelsteen toch 3 of 4 kruisjes kunt zetten.

Bovendien is het goed om in je achterhoofd te houden dat blauw het moeilijkste is om te vullen. Kun je hier een kruis zetten? Dan is dat meestal de slimste keuze.

Geluk speelt dus zeker een rol, maar tactisch te werk gaan kan wel.

Spelmechanisme

Clever Junior is een roll & write. Sommige roll & writes hebben meerdere mechanismen. Bij Clever Junior zijn dat er 2:

  • Dice Rolling
  • Paper-and-Pencil

Dice Rolling betekent niets meer dan het gooien van dobbelstenen. Paper-and-Pencil betekent dat het spel wordt gespeeld met papier en potlood en dat je elementen op het papier aankruist of noteert.

Dit gegeven herken je misschien uit Keer op Keer KIDS, Clever, Qwixx, Railroad Ink en Quinto.

Clever Junior Spel: Spel Einde Maken

Bij Clever Junior geldt ook: door kruisjes te zetten over symbolen waar een cirkel omheen staat, mag je een extra kruisje zetten. Een belangrijk woord is dan ook Kettingreacties. Doe je A? Dan kun je ook B en C doen. Met B kun je vervolgens weer D activeren. En met C nog optie E en zelfs F. Dat idee.

En kettingreacties die ken je wellicht van Clever, Keer op Keer 2, Wingspan en Witchstone.

Interactie

Clever Junior heeft veelal onbewuste interactie.

De voornaamste vorm van interactie zie je terug bij het kiezen van de dobbelstenen. De actieve speler kiest namelijk eerst iets. De passieve spelers mogen kiezen uit wat overgebleven is. Dit kan betekenen dat passieve spelers bruikbare dobbelstenen krijgen of juist niet.

Jonge kinderen letten niet echt op wat anderen nodig hebben, maar kijken vooral naar zichzelf. De keuze heeft dan onbewust effect op de anderen.

Je kunt er wel voor kiezen om wel bewustere keuzes te maken. Dat doe je meestal als je als actieve speler 2 interessante opties hebt. Je kijkt dan welke het meest negatief is voor andere spelers. En logischerwijs kies je die optie.

Al met al… Clever Junior bevat naar mijn mening veelal passieve interactie en af en toe de mogelijkheid tot het doelbewust dwarsbomen van je tegenstanders.

Herspeelbaarheid

Clever Junior Spel: Veel Scoreformulieren

Hoewel het spelverloop veelal hetzelfde is, merk ik wel dat m’n kinderen (en ikzelf) het erg leuk vinden om Clever Junior te blijven doen. We doen dan ook gerust 2 of 3 potjes achter elkaar.

Ik denk dat de relatief korte speelduur van 15 minuten hier een grote bijdrage aan heeft. Daarnaast kun je wisselen tussen de speelvelden waar je op wil focussen. En nouja, de dobbelstenen dwingen je soms om ergens op te focussen.

Dus ja, voor een kinderspel ligt de herspeelbaarheid best hoog (en dat had ik niet verwacht).

Clever Junior Spel: op Tafel

Mijn Clever Junior review in het kort?

Ik vind Clever Junior een bijzonder goed geslaagde variant voor kinderen. Niet alleen het artwork is gemaakt voor kinderen, ook het versimpelde spelverloop (mét kettingreacties) werkt goed. Spelers blijven betrokken en potjes zijn kort. Ideaal voor kinderen. Houd er wel rekening mee dat niet elk kind van 5 dit direct goed kan. De een zal wat meer moeten oefenen dan de ander!

5 – Clever Junior: Waar te koop?

Je kunt het dobbelspel Clever Junior online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, 999Games.nl en Spelhuis.be.

Nu ben jij aan de beurt!

In dit blog heb ik je verteld over het bordspel Clever Junior. Het werd bedacht door Wolfgang Warsch en internationaal uitgebracht door Schmidt Spiele. Het is 999 Games die de Nederlandse uitgave verzorgt.

Ik liet je foto’s zien van al het speelmateriaal, gaf je de speluitleg én deelde mijn Clever Juniorbordspel review met je.

Als je nog vragen hebt over dit bordspel, stel ze dan gerust in een reactie. Wil je graag je eigen review delen? Dan hoor ik je mening graag ook in een reactie, zodat andere lezers er nog wat aan hebben :)!

10 reacties

  1. Hij is erg leuk voor onze kinderen en onszelf, ze hadden het snel door! Het enige wat me wat tegenvalt is de kwaliteit van de dobbelstenen, daar zijn na een paar keer spelen al slijtplekken op te zien.

    1. Beste Mike,

      Bedankt voor je reactie op m’n Clever Junior review.

      Altijd fijn om meerdere perspectieven te horen. Daar hebben anderen ook wat aan :)!

      Groet en veel speelplezier,
      Hans van Spellenwijs.nl

  2. Mag je de joker gebruiken op een symbool waar je er twee van nodig heb?
    Bijvoorbeeld 1 joker zetten in de blauwe categorie?

    1. Beste Wendy,

      Bedankt voor je vraag bij m’n Clever Junior review.

      Een joker is één symbool waard. Niet twee. Voor de blauwe categorie heb je dus altijd 2 symbolen nodig. Ofwel in het geval van een joker: 2 jokers of 1 blauw symbool en een joker.

      Groet en veel speelplezier!
      Hans van Spellenwijs.nl

  3. Hi

    Mag je in je worp meerdere jokers gebruiken als je meerdere jokers gooit?
    En als de gene die gooit heeft gekozen en er blijft een joker liggen, mogen de andere dan de joker gebruiken ?

    1. Beste Ellis,

      Bedankt voor je vraag bij m’n Clever Junior review.

      Het antwoord is: Ja, je mag meerdere jokers kiezen.

      Gebruik je jokers niet? Dan blijven ze liggen voor andere spelers. Ik acht de kans dat dit scenario voorkomt niet zo groot trouwens.

      Groet en veel speelplezier!
      Hans van Spellenwijs.nl

      1. Oké super dank je !! We hebben regelmatig dat een joker blijft liggen eerlijk gezegd ☺️

          1. Ellis

            Oh ja nog 1 vraag stel je gooit 2x donut en 1x taartje en een joker. Dan mag je toch 1x 2 donuts en 1x 2 taartjes afstrepen?

          2. Hans

            Beste Ellis,

            Yes, dat mag. Je pakt alle dobbelstenen van een kleur en voegt daar naar wens jokers aan toe :).

            Groet en veel speelplezier!
            Hans van Spellenwijs.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *