Clever Spel Strategie nodig? Lees deze 10 tips & tactieken!

Clever Spel Strategie nodig? Lees deze 10 Tips & Tactieken!

Ik heb het Clever spel (Ganz Schön Clever in het Duits en That’s Pretty Clever in het Engels) nu een tijdje. En ik heb goed nieuws en slecht nieuws.

Het slechte nieuws is dat ik het spel vaak heb verloren. Auch! Het goede nieuwe is dat ik hierdoor wel heb geleerd wat beter werkt en wat slechter werkt. Yay!

In dit blog deel ik 10 tips en tactieken met je, zodat je een Clever spel strategie kunt vormen waarmee je kunt winnen! Die gelden ook voor het solospel trouwens.

Lees snel mijn 10 tips!

Trouwens…

Wat is de hoogste score bij Clever?

Volgens een topic op BoardGameGeek kun je in een spel met 3 spelers maar liefst een score van 364 halen. Speel je alleen, met z’n tweeën of met z’n vieren? Dan is de maximale score 334. Nou, dan heb je bij dezen alvast een vergelijking voor de hoogst haalbare score ;).

Benieuwd naar hoe ik Clever speel? In onderstaande video speel ik een potje voor 2 personen. Daarbij gebruik ik ook tips uit dit blog!

Check anders hieronder de de tips en tactieken voor Clever!

1 – Offer geen dobbelstenen op, behalve…

Steeds als je een dobbelsteen kiest, moet je de dobbelstenen met een lagere waarde op het schaaltje leggen. In theorie kan het dus voorkomen dat jij 1 dobbelsteen kiest en de andere 5 op het schaaltje legt. Daarmee heb je in je beurt 2 dobbelstenen opgeofferd.

Probeer dit, alsook de opoffering van 1 dobbelsteen, te allen tijde te voorkomen! Behalve als je in de laatste ronde zit en bijna zeker bent van het feit dat dit je meer punten gaat opleveren.

2 – Gebruik statistiek bij je dobbelsteen-keuze

Er zijn een aantal gevallen waarbij je statistiek je keuze moet laten bepalen. Kun je ten eerste statistiek de schuld geven als je toch verliest ????. Maar bovenal maximaliseer je met deze clever spel tactiek je kans om te winnen!

Stel je krijgt een gratis kruisje voor in het blauwe veld en alle opties zijn nog open. Waar zet je deze dan? Mijn advies zou zijn om dan altijd een 2 of 12 weg te strepen. Er is namelijk maar 1 combinatie dobbelstenen waarmee je die waarden gooit: 1+1 en 6+6. De waarde 7 is makkelijker te gooien, namelijk met 4+3, 5+2 en 6+1. Streep dus het vakje weg waarvan de kans het kleinste is dat je ‘m gooit.

Clever Spel Strategie: Blauw Kruis Altijd op Blauwe 2 Of 12

Kansberekening werkt ook in het gele veld. Ook al gooi je daar maar weg met 1 dobbelsteen. Stel je hebt nog een 6, een 5, een 4, een 3, nóg een 3 en een 1 over. Vervolgens gooi je in je laatste beurt een witte 3 en een gele 6. Streep je dan die 6 of die 3 weg? Ik zou bijna altijd de 3 wegstrepen. Dan heb je in de beurten ernaar meer mogelijkheden om te gooien en dus een grotere kans om weg te strepen.

3 – Spreid je kansen over de velden

Oké, omdat er vosjes in het spel zitten die de laagste score vermenigvuldigen, is het sowieso een must om te spreiden over alle velden. Maar dat is niet wat ik bedoel. Wat ik bedoel is het volgende.

Stel je hebt in het gele en blauwe veld nog weinig vakjes over, het eerste groene open vakje is de 5 en in het laatste beschreven paarse vakje staat een 5. Dit is een extreem voorbeeld, maar het komt zeker voor. De kans dat jij nu in 1 beurt 3 dobbelstenen kunt gebruiken, is klein. Je bent namelijk afhankelijk van een paar waarden.

Clever Spel Strategie: Streep Snel de Groene 5 Weg!

Goed, je kunt niet veel doen aan weinig vakjes in het gele en blauwe veld. Je moet er zelfs naartoe werken. Maar probeer die groene 5 snel te passeren, zodat groen weer een optie is waar je altijd een dobbelsteen kwijt kan. Ook is het zeker raadzaam om in paars óf een 6 of óf een laag getal te hebben staan, zodat je daarna elke paarse dobbelsteen weer kwijt kan.

Loopt het ene veld vol? Zorg dan dat het andere veld open blijft. Dat is wat ik bedoel met deze clever spel strategie.

4 – Ga voor 5 extra (+1) dobbelstenen

Niet minimaal 5 extra dobbelstenen. Niet maximaal 5 extra dobbelstenen. Maar precies 5. Aangezien je toch je kansen moet spreiden is 5 prima haalbaar. Zolang je de laatste +1 in het paarse veld maar laat zitten. Als andere spelers die +1 symbooltjes wel 5x hebben en jij niet, wordt het echt lastig om het Clever spel te winnen. Dat geldt ook voor de solo variant!

Clever Spel Strategie: Ga altijd voor 5 Extra Dobbelstenen!

5 – Ga voor 3 vosjes

Één vosje kan in potentie 30 tot 40 punten waard zijn. Probeer ten minste 3 vosjes te halen. In mijn ervaring wordt het halen van 4 vosjes een te grote gok. Meestal gaat dat gepaard met het mislopen van een andere score die er ook flink in hakt. In principe moet 3 vosjes haalbaar zijn. Ga daar dus voor.

6 – Vorm in het gele gebied een hoofdletter I

Als je erin slaagt om ten minste onderstaande afbeelding te creëren, dan zit je wat betreft het gele gebied goed. Je hebt een extra dobbelsteen, een vosje, een blauw kruisje én 30 punten. Waarom niet voor de oranje 4 of groene X? Omdat de vakjes in die velden meestal al makkelijker te vullen zijn.

Clever Spel Strategie: Creëer een hoofdletter I in het Gele Veld

7 – Probeer blauw helemaal te vullen!

Als je erin slaagt om blauw helemaal te vullen krijg je niet alleen 56 punten, maar ook veel interessante acties. Waaronder een paarse 6, een geel kruisje én weer een vos. Als het spel dit toelaat, probeer dan het groene kruisje op de groene 5 te zetten en de paarse 6 als je als laatste cijfer een 5 in paars hebt staan.

8 – Ga in groen niet verder dan het vosje

Het kan verleidelijk zijn om in het groene veld voor die paarse 6 te gaan. Mijn ervaring is dat dit altijd ten koste gaat van andere punten. Als het toevallig zo uitkomt dan is het mooi meegenomen natuurlijk. Maar over het algemeen is 28 punten is groen prima om te halen!

9 – Gebruik het oranje veld als restafval

Het oranje veld is het enige veld waar geen voorwaarde hangt aan het getal dat je er in schrijft. Oranje is als het ware restafval, waar alles wat niet met een doel opzij wordt gelegd, in belandt. Meestal ontstaat er een mengelmoes van hoge en lage waarden. Dat is prima. Probeer wel tot de +1 te komen.

Clever Spel Strategie: Gebruik Oranje als Restafval

10 – Streef ernaar om in paars het vosje te halen

Net als bij het groene veld is het ook in het paarse veld de vos, die je als minimale eindbestemming moet zien. Zoals gezegd levert een vos meestal 30 tot 40 extra punten op. Deze zijn natuurlijk welkom als je het Clever dobbelspel wil winnen. Bijkomend voordeel van het paarse veld is dat je snel met bonusacties in aanraking komt!

Nu ben jij aan de beurt!

In dit blog heb ik geprobeerd je aantal tips en tactieken te geven waarmee je een Clever spel strategie kunt vormen. Uiteraard blijft de kansfactor in dit spel aanwezig en zul je even moeten zoeken naar de combinaties die voor jou werken. Ook zijn er ongetwijfeld nog andere tactieken, dan de tactieken die ik heb behandeld.

Heb jij zelf nog leuke tips, tactieken of strategieën voor het Clever dobbelspel? Deel ze dan in een reactie!

25 reacties

 1. Ben het niet helemaal eens met de oranje velden vanwege de volgende 2 redenen.

  1. Deze moet je zeker niet onderschatten. Omdat de vos de punten vermenigvuldigd met de laagst gescoorde kleur!

  2. Een streven naar een maximale score boven de 300 is heel moeilijk! Maar het is zeker niet onmogelijk, mits je:

  Geel – het Romeinse cijfer 1 weet te maken (zoals jouw voorbeeld) = 1 vos
  Blauw – volledig aankruisen = een 2e vos
  Groen – tot de vos = een 3e vos
  Oranje – tot de +1 bonus.
  Paars – tot de vos = een 4e vos.
  Daarbij moeten Oranje en Paars samen een totaal score van minimaal 74 punten halen!
  (zowel oranje als paars hebben in deze opzet een maximale score van elk 42 punten = 84 punten totaal)

  En mijn tip als je die 300+ score “iets” makkelijker wilt halen: Speel met z’n 3’en!!
  Met 1, 2 of 4 spelers heb je in totaal 24 dobbelstenen (zonder bonussen)
  En met 3 spelers heb je in totaal 25 dobbelstenen 😉

  1. Beste Romeo,

   Bedankt voor je reactie!

   Uiteraard wil je dat het ‘restafval’ zo hoog mogelijk is. En tot de +1 ben ik helemaal met je eens :).

   Groet!
   Hans van Spellenwijs.nl

  2. Ik heb op die Clever website van 999 games een score van 319 gehaald.
   30 punten op Geel met die romeinse I.
   56 punten op blauw (alles aangekruisd)
   45 punten op groen (tot de paarse 6. Het beste is als die 6 op de paarse Vos eindigt).
   33 punten op Oranje (tot de +1). Hier heb ik in theorie 8 punten laten liggen als ik 5x een 6 had kunnen leggen en 1x de blauwe bonus 5 op een niet-x2 veld.
   35 punten op Paars tot de Vos. Ook hier in theorie 7 punten laten liggen als ik 7x een 6 had kunnen leggen.

   + 4x 30 punten door de 4 vossen. Geel is met 30 het laagst.
   —-
   Als je met groen tot de vos gaat. Dan heb je daar 28 punten. Dus al 8 punten minder door de bonus van vossen.
   Daarnaast ‘speel’ je 2 dobbelstenen vrij. Daarvoor moet je wel een paarse 6 compenseren én het verschil van 45-28 = 17 punten overbruggen.

   Met die 2 dobbelstenen wil je eigenlijk 3 plekken opvullen. De oranje X2, de oranje vos én de paarse Vos. Dat gaat dus niet lukken.

   1. Dan heb je 41 kruisjes / getallen gezet. Terwijl je er maar 39 hebt. Of heb ik het mis?

    18 van jezelf
    6 als passieve speler
    6 bonus (+1)
    1 blauw kruisje uit t gele veld
    4 kruisjes / getallen uit t blauwe veld
    1 blauw kruisje uit t groene veld
    1 geel kruisje uit t oranje veld
    1 blauw en 1 geel kruisje uit t paarse veld.

    Als ik jouw verhaal lees heb je 41 kruisjes / getallen gezet.

    Waar ga ik dan de mist in met tellen?

    Mijn highscore is 306 en heb mijns inziens 4 punten laten liggen, 2 op oranje en 2 op paars.

    Ik hoor t graag want wil ook richting 320 🙂

 2. Interessant, ik ga eens proberen de gele hoofdletter I te creëren. Mijn taktiek is meestal om op safe te spelen in geel met één kolom van 20. En indien mogelijk een vosje. Met 4 vosjes als het meezit kom je dan best ver. Maar zelden boven de 300. Dus ik ga het een paar keer proberen. Overigens ben ik nu bezig met dubbel clever. Stuk lastiger om een goede taktiek te vinden.

 3. De uitleg over het gele speelvlak klopt niet. Je kunt met een witte 3 en gele 6 niet de vijf wegstrepen. Mogelijk is dit een typefout? Dit is bij punt 2.

  Groetjes,

  Fien, niet van spellenwijs.nl

  1. Beste Fien,

   Bedankt voor je reactie op mijn Clever spel tip #2!

   Ik heb dit aangepast. Het was inderdaad een typfout waarbij de “5” een “3” moest zijn.

   Nogmaals dank!

   Groet!
   Hans van Spellenwijs.nl

 4. Interessante theorieën. Ik ga in geel juist altijd voor de H en in blauw kruis ik vaak 11 van de 12 vakjes weg, terwijl ik in groen, oranje en paars precies de vos haal. Daarmee kom ik bij een plafond van zo’n 260-280 punten. Ik ga kijken of deze tips me meer punten opleveren.

  1. Beste Walter,

   Bedankt voor je reactie met jouw Clever strategie! Die ga ik ook een keer proberen :).

   Veel plezier met deze tips en graag tot ziens op Spellenwijs.nl!

   Groet,
   Hans van Spellenwijs.nl

  2. Wij spelen dit spel al een aantal jaar samen of met meerdere, sinds kort solo rondjes. Steeds rond 200 score bij solo, nu een potje solo gedaan en alles viel perfect! Score 571!!! 5 vosjes en alles vol op 1 groene na. Sta er zelf van te kijken.

   1. Beste Toby,

    Bedankt voor het delen van jouw hoogste score met Clever.

    Ik weet het niet 100% zeker, maar volgens dit forum is de hoogst haalbare score in een solo spel ‘slechts’ 334. Ik vrees dus dat je een beurt teveel hebt gespeeld. Is mij ook een keer overkomen :).

    Groet en veel speelplezier!
    Hans van Spellenwijs.nl

 5. Hoi Hans,

  Je speelt solo. De passieve speler leg je de laagste 3 dobbelstenen weg. Stel je hebt een groen 1 een oranje 3 een gele 4 en een blauwe 4 welke 4 kies je dan?

  1. Beste Shirley,

   Bedankt voor je vraag over het dobbelspel Clever!

   Als het goed is staat in de spelregels beschreven dat je eerst de 3 laagste kiest. Behoren er meer tot de ‘laagste’? Dan kies je de dobbelsteen (of dobbelstenen) die het dichtst bij het dienblad liggen.

   Veel plezier en succes met de solo variant!

   Groet,
   Hans van Spellenwijs.nl

 6. Hoi!
  Wij snappen de spelregels niet zo heel goed. Als een speler de dobbelstenen heeft gekozen, legt hij de overige dobbelstenen op het dienblad. Uit deze drie dobbelstenen kunnen de andere spelers kiezen toch? Maar wanneer dit niet kan, mogen de andere spelers uit alle andere dobbelstenen kiezen?

  1. Beste Larissa,

   Bedankt voor je vraag over het dobbelspel Clever.

   De actieve speler dobbelt en kiest 1 dobbelsteen. Alle dobbelstenen die lager zijn dan de gekozen dobbelsteen gaan op het dienblad.

   Dan dobbelt de actieve speler nogmaals en kiest 1 dobbelsteen. Ook nu gaan alle dobbelstenen die lager zijn dan de gekozen dobbelsteen op het dienblad.

   Tot slot dobbelt de actieve speler een 3e keer en kiest nog 1 dobbelsteen. Alle overige dobbelstenen gaan dan op het dienblad.

   Nu mogen de passieve spelers 1 dobbelsteen kiezen van het dienblad.

   Maakt dit het wat duidelijker?

   Succes en veel speelplezier!

   Groet,
   Hans van Spellenwijs.nl

   1. Hoi!
    Ik heb ook begrepen dat wanneer een passieve speler echt niks kan met de afgelegde stenen, deze van de actieve speler iets kiezen mag.

    1. Beste Hanneke,

     Bedankt voor je reactie! Dat klopt 🙂 Maar alleen als je echt niks kunt. Een oranje dobbelsteen kun je bijvoorbeeld altijd wel kwijt.

     Groet en veel speelplezier!
     Hans van Spellenwijs.nl

     1. Marijke

      Hoi Hans

      Ik heb misschien nog een tip die iets subtieler is: probeer indien mogelijk de witte dobbelsteen zo lang mogelijk in de pot met gooibare dobbelstenen te houden, dat verhoogt ook aanzienlijk de kans dat je bij een volgende worp een interessante keuze gooit.

     2. Hans

      Beste Marijke,

      Bedankt voor de tip! Dat is zeker een interessante tactiek :).

      Groet en veel speelplezier,
      Hans van Spellenwijs.nl

 7. Hoi Hans, veel goede tips! Aan punt 2 wil ik wel iets toevoegen. Als je een vakje mag kiezen in het blauwe veld kun je beter 12 wegstrepen dan 2. Als je namelijk na een worp de mogelijkheid hebt om 12 weg te strepen in het blauwe veld, zul je dit in de meeste gevallen achterwege laten als het je eerste of tweede van de drie worpen was. Ook als passieve speler zul je minder vaak 12 kunnen wegstrepen dan 2. Om soortgelijke redenen zou ik misschien ook 11 eerder willen wegstrepen dan 2. (Ik heb het spel pas één keer gespeeld, dus over dat laatste punt twijfel ik nog.)

  1. Beste Roger,

   Bedankt voor je reactie op m’n blog met tactische tips voor Clever!

   Je haalt een goed punt aan. De kans dat je als passieve speler een blauwe 12 kunt wegstrepen, is relatief laag. Immers, meestal wordt een witte en/of blauwe dobbelsteen gekozen als ze laag zijn. Daarom is het inderdaad verstandig om bij een vrije kruis in het blauwe veld, de 12 te kiezen. De beweegreden om 11 eerst te doen kan ik ook zeker volgen.

   Houd ook in het achterhoofd dat je sowieso 3 (4 als je de bonus van ronde 4 er ook voor gebruikt) vrije kruisjes in blauw hebt. In theorie zou je dus sowieso als 12, 11 en 2 kunnen doen. In de praktijk werkt dat natuurlijk net weer wat anders haha.

   Hoe dan ook, tof dat je jouw perspectief even deelt! Erg leuk (en leerzaam) om te lezen!

   Groet en veel speelplezier,
   Hans van Spellenwijs.nl

 8. Hi!

  Bedankt voor de tips! Ik heb ze gebruikt en ben op een score van 326 gekomen:
  – 30 punten op geel
  – 56 punten op blauw
  – 45 punten op groen
  – 37 punten op oranje
  – 38 punten op paars
  – 120 punten aan vossen

  Bedankt voor de uitleg, dat maakt het een stuk leuker spelen.

  Groet,

  Marijn

  1. Beste Marijn,

   Bedankt voor je reactie bij m’n blog met tips om Clever te winnen. Mooie score!

   Groet en veel speelplezier,
   Hans van Spellenwijs.nl

  2. Volgens mij is de maximale score 328

   Geel idd in H-vorm, dus 30 punten
   Blauw helemaal vol, dus 56 punten
   Groen tot 28 (vosje)
   Oranje tot vosje (max score 10x 6), dus 60 punten
   Paars tot vosje (max score 7x 6)
   Totaal dus 4 vosjes (4x 28), dus 112 punten

   Eindtotaal max te behalen punten volgens 328.

   Ben benieuwd of iemand een hogere combinatie heeft.

   1. Als je alleen speelt :

    Volgens mij heb je 5 x 3 beurten = 15
    Dan 5 x passief = 5
    Maximaal 5 x (+1) = 5
    Extra vakjes door bonus (10x)
    Totaal 35 vakjes!
    In de Hi-score van 334 zie ik 45 vakjes afgestreept en ingevuld ??

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *