Advertentie:
Exit: 3 + 1 Gratis

Clever Spel Strategie nodig? Lees deze 10 tips & tactieken!

Clever Spel Strategie nodig? Lees deze 10 Tips & Tactieken!

Ik heb het Clever spel nu een tijdje. En ik heb goed nieuws en slecht nieuws.

Het slechte nieuws is dat ik het spel vaak heb verloren. Auch!

Het goede nieuwe is dat ik hierdoor wel heb geleerd wat beter werkt en wat slechter werkt. Yay!

In dit blog deel ik 10 tips en tactieken met je, zodat je een Clever spel strategie kunt vormen waarmee je kunt winnen! Die gelden ook voor het solospel trouwens.

Lees snel mijn 10 tips!

Advertentie:
Speelgoed van het Jaar 2021

1 – Offer geen dobbelstenen op, behalve…

Steeds als je een dobbelsteen kiest, moet je de dobbelstenen met een lagere waarde op het schaaltje leggen. In theorie kan het dus voorkomen dat jij 1 dobbelsteen kiest en de andere 5 op het schaaltje legt. Daarmee heb je in je beurt 2 dobbelstenen opgeofferd.

Probeer dit, alsook de opoffering van 1 dobbelsteen, te allen tijde te voorkomen! Behalve als je in de laatste ronde zit en bijna zeker bent van het feit dat dit je meer punten gaat opleveren.

Advertentie:

2 – Gebruik statistiek bij je dobbelsteen-keuze

Er zijn een aantal gevallen waarbij je statistiek je keuze moet laten bepalen. Kun je ten eerste statistiek de schuld geven als je toch verliest ????. Maar bovenal maximaliseer je met deze clever spel tactiek je kans om te winnen!

Stel je krijgt een gratis kruisje voor in het blauwe veld en alle opties zijn nog open. Waar zet je deze dan? Mijn advies zou zijn om dan altijd een 2 of 12 weg te strepen. Er is namelijk maar 1 combinatie dobbelstenen waarmee je die waarden gooit: 1+1 en 6+6. De waarde 7 is makkelijker te gooien, namelijk met 4+3, 5+2 en 6+1. Streep dus het vakje weg waarvan de kans het kleinste is dat je ‘m gooit.

Clever Spel Strategie: Blauw Kruis Altijd op Blauwe 2 Of 12

Kansberekening werkt ook in het gele veld. Ook al gooi je daar maar weg met 1 dobbelsteen. Stel je hebt nog een 6, een 5, een 4, een 3, nóg een 3 en een 1 over. Vervolgens gooi je in je laatste beurt een witte 3 en een gele 6. Streep je dan die 6 of die 3 weg? Ik zou bijna altijd de 3 wegstrepen. Dan heb je in de beurten ernaar meer mogelijkheden om te gooien en dus een grotere kans om weg te strepen.

3 – Spreid je kansen over de velden

Oké, omdat er vosjes in het spel zitten die de laagste score vermenigvuldigen, is het sowieso een must om te spreiden over alle velden. Maar dat is niet wat ik bedoel. Wat ik bedoel is het volgende.

Stel je hebt in het gele en blauwe veld nog weinig vakjes over, het eerste groene open vakje is de 5 en in het laatste beschreven paarse vakje staat een 5. Dit is een extreem voorbeeld, maar het komt zeker voor. De kans dat jij nu in 1 beurt 3 dobbelstenen kunt gebruiken, is klein. Je bent namelijk afhankelijk van een paar waarden.

Clever Spel Strategie: Streep Snel de Groene 5 Weg!

Goed, je kunt niet veel doen aan weinig vakjes in het gele en blauwe veld. Je moet er zelfs naartoe werken. Maar probeer die groene 5 snel te passeren, zodat groen weer een optie is waar je altijd een dobbelsteen kwijt kan. Ook is het zeker raadzaam om in paars óf een 6 of óf een laag getal te hebben staan, zodat je daarna elke paarse dobbelsteen weer kwijt kan.

Loopt het ene veld vol? Zorg dan dat het andere veld open blijft. Dat is wat ik bedoel met deze clever spel strategie.

Advertentie:

4 – Ga voor 5 extra (+1) dobbelstenen

Niet minimaal 5 extra dobbelstenen. Niet maximaal 5 extra dobbelstenen. Maar precies 5. Aangezien je toch je kansen moet spreiden is 5 prima haalbaar. Zolang je de laatste +1 in het paarse veld maar laat zitten. Als andere spelers die +1 symbooltjes wel 5x hebben en jij niet, wordt het echt lastig om het Clever spel te winnen. Dat geldt ook voor de solo variant!

Clever Spel Strategie: Ga altijd voor 5 Extra Dobbelstenen!

5 – Ga voor 3 vosjes

Één vosje kan in potentie 30 tot 40 punten waard zijn. Probeer ten minste 3 vosjes te halen. In mijn ervaring wordt het halen van 4 vosjes een te grote gok. Meestal gaat dat gepaard met het mislopen van een andere score die er ook flink in hakt. In principe moet 3 vosjes haalbaar zijn. Ga daar dus voor.

6 – Vorm in het gele gebied een hoofdletter I

Als je erin slaagt om ten minste onderstaande afbeelding te creëren, dan zit je wat betreft het gele gebied goed. Je hebt een extra dobbelsteen, een vosje, een blauw kruisje én 30 punten. Waarom niet voor de oranje 4 of groene X? Omdat de vakjes in die velden meestal al makkelijker te vullen zijn.

Clever Spel Strategie: Creëer een hoofdletter I in het Gele Veld

Advertentie:

7 – Probeer blauw helemaal te vullen!

Als je erin slaagt om blauw helemaal te vullen krijg je niet alleen 56 punten, maar ook veel interessante acties. Waaronder een paarse 6, een geel kruisje én weer een vos. Als het spel dit toelaat, probeer dan het groene kruisje op de groene 5 te zetten en de paarse 6 als je als laatste cijfer een 5 in paars hebt staan.

8 – Ga in groen niet verder dan het vosje

Het kan verleidelijk zijn om in het groene veld voor die paarse 6 te gaan. Mijn ervaring is dat dit altijd ten koste gaat van andere punten. Als het toevallig zo uitkomt dan is het mooi meegenomen natuurlijk. Maar over het algemeen is 28 punten is groen prima om te halen!

Advertentie:

9 – Gebruik het oranje veld als restafval

Het oranje veld is het enige veld waar geen voorwaarde hangt aan het getal dat je er in schrijft. Oranje is als het ware restafval, waar alles wat niet met een doel opzij wordt gelegd, in belandt. Meestal ontstaat er een mengelmoes van hoge en lage waarden. Dat is prima. Probeer wel tot de +1 te komen.

Clever Spel Strategie: Gebruik Oranje als Restafval

10 – Streef ernaar om in paars het vosje te halen

Net als bij het groene veld is het ook in het paarse veld de vos, die je als minimale eindbestemming moet zien. Zoals gezegd levert een vos meestal 30 tot 40 extra punten op. Deze zijn natuurlijk welkom als je het Clever dobbelspel wil winnen. Bijkomend voordeel van het paarse veld is dat je snel met bonusacties in aanraking komt!

Advertentie:

Nu ben jij aan de beurt!

In dit blog heb ik geprobeerd je aantal tips en tactieken te geven waarmee je een Clever spel strategie kunt vormen. Uiteraard blijft de kansfactor in dit spel aanwezig en zul je even moeten zoeken naar de combinaties die voor jou werken. Ook zijn er ongetwijfeld nog andere tactieken, dan de tactieken die ik heb behandeld.

Heb jij zelf nog leuke tips, tactieken of strategieën voor het Clever dobbelspel? Deel ze dan in een reactie!

9 reacties

 1. Advertentie:

  Advertentie:

 2. Ben het niet helemaal eens met de oranje velden vanwege de volgende 2 redenen.

  1. Deze moet je zeker niet onderschatten. Omdat de vos de punten vermenigvuldigd met de laagst gescoorde kleur!

  2. Een streven naar een maximale score boven de 300 is heel moeilijk! Maar het is zeker niet onmogelijk, mits je:

  Geel – het Romeinse cijfer 1 weet te maken (zoals jouw voorbeeld) = 1 vos
  Blauw – volledig aankruisen = een 2e vos
  Groen – tot de vos = een 3e vos
  Oranje – tot de +1 bonus.
  Paars – tot de vos = een 4e vos.
  Daarbij moeten Oranje en Paars samen een totaal score van minimaal 74 punten halen!
  (zowel oranje als paars hebben in deze opzet een maximale score van elk 42 punten = 84 punten totaal)

  En mijn tip als je die 300+ score “iets” makkelijker wilt halen: Speel met z’n 3’en!!
  Met 1, 2 of 4 spelers heb je in totaal 24 dobbelstenen (zonder bonussen)
  En met 3 spelers heb je in totaal 25 dobbelstenen 😉

  1. Beste Romeo,

   Bedankt voor je reactie!

   Uiteraard wil je dat het ‘restafval’ zo hoog mogelijk is. En tot de +1 ben ik helemaal met je eens :).

   Groet!
   Hans van Spellenwijs.nl

 3. Interessant, ik ga eens proberen de gele hoofdletter I te creëren. Mijn taktiek is meestal om op safe te spelen in geel met één kolom van 20. En indien mogelijk een vosje. Met 4 vosjes als het meezit kom je dan best ver. Maar zelden boven de 300. Dus ik ga het een paar keer proberen. Overigens ben ik nu bezig met dubbel clever. Stuk lastiger om een goede taktiek te vinden.

 4. De uitleg over het gele speelvlak klopt niet. Je kunt met een witte 3 en gele 6 niet de vijf wegstrepen. Mogelijk is dit een typefout? Dit is bij punt 2.

  Groetjes,

  Fien, niet van spellenwijs.nl

  1. Beste Fien,

   Bedankt voor je reactie op mijn Clever spel tip #2!

   Ik heb dit aangepast. Het was inderdaad een typfout waarbij de “5” een “3” moest zijn.

   Nogmaals dank!

   Groet!
   Hans van Spellenwijs.nl

 5. Interessante theorieën. Ik ga in geel juist altijd voor de H en in blauw kruis ik vaak 11 van de 12 vakjes weg, terwijl ik in groen, oranje en paars precies de vos haal. Daarmee kom ik bij een plafond van zo’n 260-280 punten. Ik ga kijken of deze tips me meer punten opleveren.

  1. Beste Walter,

   Bedankt voor je reactie met jouw Clever strategie! Die ga ik ook een keer proberen :).

   Veel plezier met deze tips en graag tot ziens op Spellenwijs.nl!

   Groet,
   Hans van Spellenwijs.nl

 6. Hoi Hans,

  Je speelt solo. De passieve speler leg je de laagste 3 dobbelstenen weg. Stel je hebt een groen 1 een oranje 3 een gele 4 en een blauwe 4 welke 4 kies je dan?

  1. Beste Shirley,

   Bedankt voor je vraag over het dobbelspel Clever!

   Als het goed is staat in de spelregels beschreven dat je eerst de 3 laagste kiest. Behoren er meer tot de ‘laagste’? Dan kies je de dobbelsteen (of dobbelstenen) die het dichtst bij het dienblad liggen.

   Veel plezier en succes met de solo variant!

   Groet,
   Hans van Spellenwijs.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie:

Advertentie: