Clever Spel: Review, Speluitleg + Unboxing!

Na een nominatie voor het Duitse Kennerspiel Des Jahres 2018 en drie nominaties voor Golden Geek (waarvan 1 gewonnen!) is het dobbelspel Clever in Nederland genomineerd voor het Speelgoed van het Jaar 2019.

In Duitsland wordt de titel “Ganz Schön Clever” aangehouden en in het Engels “That’s Pretty Clever”.

Of 999Games’ Clever de prijs gaat winnen weet ik niet, maar terwijl we wachten tot de uitslag werp ik graag een dobbels- ehh, blik met je op dit spel!

In dit blog over het Clever dobbelspel behandel ik de volgende onderdelen:

  1. Algemene Informatie
  2. Kort Speloverzicht
  3. Wat zit er in de doos?
  4. Clever Speluitleg
  5. Clever Spel Review
  6. Clever: Waar te koop?

1 – Algemene Informatie

  • Soort spel: Dobbelspel
  • Aantal Spelers: 1-4 Personen
  • Speelduur: 30 Minuten
  • Vanaf Leeftijd: 8 Jaar
  • Uitgever: 999Games
  • Spelauteur: Wolfgang Warsch
  • Illustrator: Leon Schiffer
  • Te koop bij: 999Games.nl, Spellenrijk.nl en bol.com

2 – Kort Speloverzicht

“Elke speler probeert op zijn eigen vel door het handig inzetten van dobbelstenen zoveel mogelijk punten in de 5 verschillende (met een kleur aangegeven) categorieën te scoren.

Hij moet zijn dobbelstenen slim kiezen om ook in volgende beurten voldoende keuze te hebben. Het is daarnaast belangrijk om de worpen van de andere spelers niet uit het oog te verliezen.

Wie na een bepaald aantal ronden de meeste punten heeft, wint het spel.”

3 – Wat zit er in de doos?

Voordat ik de Unboxing doe van het Clever spel, eerst even een schriftelijk overzicht van wat er in de doos zit:

  • 1x Witte Dobbelsteen
  • 1x Gele Dobbelsteen
  • 1x Oranje Dobbelsteen
  • 1x Groene Dobbelsteen
  • 1x Blauwe Dobbelsteen
  • 1x Paarse Dobbelsteen
  • 1x Scoreblok
  • 4x Zwarte Viltstift
  • 1x Clever Spelregels

Nou, de voorkant van het doosje ziet er zo uit:

Clever Spel: Voorkant Doos

De achterkant van het doosje ziet er zo uit:

Clever Spel: Achterkant Doos

En als we de deksel eraf halen, ziet de binnenkant van het Clever spel er uit als hieronder. Het dienblad wat je ziet hoort erbij. Daarop presenteer je dobbelstenen aan je tegenstanders.

Clever Spel: Binnenkant Doos

De Clever Spelregels bestaan uit 8 bladzijden:

Clever Spel: Spelregels

Dan is er nog het scoreblok. Hoeveel velletjes zitten erop het Clever scoreblok? Maar liefst 100!

Clever Spel: Scoreblok

Op het Clever scoreblok kun je schrijven met bijgeleverde viltstiften (hieronder afgebeeld). Al kun je natuurlijk ook pennen of potloden van jezelf gebruiken.

Clever Spel: Viltstiften

Tot slot hetgeen waarmee je een gooi doet naar de overwinning: de dobbelstenen!

Clever Spel: Dobbelstenen

4 – Clever Speluitleg

4.1 – De voorbereiding

De voorbereiding van het Clever dobbelspel is simpel: iedereen krijgt een velletje van het scoreblok en een viltstift. Houd de binnenkant van de doos bij de hand, waar daar moet je dobbelstenen op leggen.

Kijk met hoeveel spelers je bent, want afhankelijk van het aantal spelers spelen jullie een aantal ronden. Met 1 of 2 spelers speel je 6 rondes, met 3 spelers speel je er 5 en met 4 spelers speel je 4 rondes. Dit vind je ook terug op elk scoreblok:

Clever Spel: Aantal Rondes

Je speelt dus een vast aantal ronden. In elke ronde komt elke speler een keer aan de beurt.

4.2 – Het spelverloop

4.2.1 – Hoe ziet een beurt eruit?

Als je begint, kruis je eerst het vakje (hierboven dus afgebeeld) op van de betreffende ronde op je scorevel door. Ook neem je de eventueel aanwezige bonus die onder het vakje staat. Die bonussen leg ik straks uit.

Een beurt ziet er als volgt uit. Je gooit met de zes dobbelstenen. Vervolgens leg je één van die dobbelstenen op één van de drie velden links bovenin je scoreblok. Hieronder zie je dat geel is gekozen. Nu kun je met geel een actie doen in het gele veld op het scoreblok, maar dat leg ik zo uit.

Clever Spel: Dobbelsteen Plaatsen

Na een worp moet je alle dobbelen die lager zijn dan de dobbelsteen die je zojuist op je Clever scoreblok hebt neergelegd, op het dienblad leggen. In bovenstaand voorbeeld zijn dit oranje en blauw.

Clever Spel: Dobbelstenen op Dienblad Leggen

Bovenstaande herhaal je nog 2x óf totdat je geen dobbelstenen meer hebt om mee te dobbelen. Na 3 worpen liggen er dus minimaal 3 andere dobbelstenen op het dienblad.

Aan het einde van je beurt mogen de andere spelers één dobbelsteen kiezen die op het dienblad ligt.

4.2.2 – Welke acties kun je doen?

Bekijk hieronder nog eens het scoreblok:

Clever Spel: Scorevelletje

Op je scoreblok bevinden zich 5 gebieden met ieder een eigen kleur. Met de gele dobbelsteen kun je iets aankruisen in het gele gebied. Met de groene dobbelsteen in het groene gebied. De oranje dobbelsteen in het oranje gebied. De paarse dobbelsteen in het paarse gebied.

Ik hoor je al denken. Ah, de blauwe dobbelsteen voor het blauwe gebied. Dat klopt, maar wel altijd samen met de witte dobbelsteen.

In het gele gebied streep je gewoon de waarde weg die de gele dobbelsteen weergeeft. Elke waarde komt 2x voor. Heb je een complete horizontale (of diagonale) rij? Dan krijg je de bonus aan de rechterzijde. Heb je een complete verticale rij? Dan krijg je de aangegeven punten aan het einde van het spel.

Clever Spel: Geel Gebied

Leg je een blauwe of witte dobbelsteen op je scoreblok? Dan combineer je de waarden van beide dobbelstenen en die mag je wegstrepen in het blauwe gebied. Bij complete horizontale en verticale lijnen krijg je direct een bonus.

De witte dobbelsteen is trouwens ook een joker. Je mag deze waarde dus in elk veld gebruiken! Voor het blauwe gebied kun je hem dus niet als joker gebruiken, omdat hij altijd gecombineerd moet worden met de blauwe dobbelsteen.

Clever Spel: Blauw Gebied

In het groene veld werk je altijd van links naar rechts. Je mag alleen een groene dobbelsteen gebruiken met minimaal de waarde die in het meest linkse, witte, on-aangekruiste vakje staat. In het eerste vakje moet je dus 1 of hoger. In het 2e vakje 2 of hoger. Enzovoorts.

Clever Spel: Groen Gebied

In het oranje veld werk je ook van links naar rechts. Je vult in de witte vakjes het geworpen aantal ogen van de oranje dobbelsteen in. Er zijn geen beperkingen tot het invullen van de vakjes. Sterker nog, waarbij x2 of x3 staat wordt de waarde vermenigvuldigd!

Clever Spel: Oranje Gebied

Ook in het paarse veld werk je van links naar rechts. Hier vul je de waarde in die je met de paarse dobbelsteen hebt gegooid. Enige voorwaarde is dat de waarde altijd hoger moet zijn dan het eerste vakje links. Is die waarde een 6? Dan mag je weer vanaf 1 invullen.

Clever Spel: Paars Gebied

4.2.3 – Wat betekenen de bonus-symbolen?

Overal staan bonus symbolen. Die zal ik hieronder toelichten:

3 Pijltjes: Je krijgt een re-roll, waarmee je alle zojuist geworpen dobbelstenen overnieuw mag gooien.

+1: Je mag aan het einde van een beurt één dobbelsteen opnieuw gebruiken.

X: Je mag een vakje doorkruisen in het veld van de overeenkomstige kleur. Is het vakje om de X zwart? Dan mag je kiezen.

Getal: Bij een vakje met getal mag je dit getal in het veld van overeenkomstige kleur plaatsen. Bij een zwart vakje met getal mag je kiezen.

Vosje: Licht ik hieronder toe, bij einde van het spel.

4.3 – Einde van het Clever spel

Zodra alle ronden gespeeld zijn en iedereen dus even vaak aan de beurt is geweest, eindigt het spel. Nu tel je in ieder gebied het aantal behaalde punten. Deze kun je overzichtelijk invullen aan de achterkant van elke scorevelletje:

Clever Spel: Achterkant Scorevel
  • In het gele veld krijg je voor elke afgeronde kolom punten (staan eronder).
  • In het blauwe veld krijg je voor elk gezette kruisje punten (staan erboven).
  • In het groene veld krijg je voor elk gezette kruisje punten (staan erboven).
  • En in het oranje en paarse veld krijg je punten voor alle waarden die je hebt ingevuld in de vakjes.

Dan het vosje. Tel alle vosjes die je hebt vrijgespeeld bij elkaar op. Vermenigvuldig dit aantal met de laagste waarde van een gebied die je hebt gescoord.

Tot slot tel je alle waarden bij elkaar op en dat is je eindscore. De speler met de hoogste score wint het Clever dobbelspel!

4.4 – Clever spelen in je eentje!

Je kunt Clever ook solo spelen. Je speelt dan 6 rondes tegen een passieve speler. Jouw beurt is precies hetzelfde als wanneer je met meer spelers speelt.

Is de passieve speler aan de beurt? Dobbel dan de 6 dobbelstenen en leg de 3 laagste waarde op het dienblad. Uit die dobbelstenen mag jij een waarde kiezen en gebruiken in het betreffende veld.

Je probeert vervolgens een zo hoog mogelijke score te halen.

4.5 – Een potje Clever

In onderstaande video kun je zien hoe ik een potje Clever voor 2 personen speel. Daarmee kun je spelenderwijs leren hoe je Clever speelt.

5 – Mijn Clever Spel Review

Clever is naar mijn mening een slim bedacht, eenvoudig dobbelspel. Normaal gesproken overheerst het kans-element bij dobbelstenen. Maar bij Clever wordt die kans juist geminimaliseerd. En dat is iets wat ik echt waardeer. (Lees hier mijn blog over de Clever spel strategie, mijn Dobbel Zo Clever review of mijn Clever tot de 3e Macht review!)

Zo kun je uit de voeten met lage en hoge waardes. Gooi je één oog? Prima! Kruis je die af of vul je die in. Gooi je zes ogen? Ook goed. Je hoeft niet alleen maar hoog te gooien om dit te winnen. Dit is hetzelfde als bij de spellen Steampunk Rally en Konumo Batalo.

Daarnaast verkleinen ook de bonussen die je gedurende het spel vrij speelt het kans-element. Speel je bijvoorbeeld in de paarse rij een blauw kruisje vrij? Dan is het vaak slim om een vakje door te strepen van getallen die je niet vaak gooit, zoals 2 en 12.

Naarmate het einde van het spel nadert worden de opties natuurlijk wel wat beperkter. In dat geval doe je er verstandig aan om re-rolls en +1 dobbelstenen te bewaren. Deze maken je flexibel en zorgen ervoor dat je in de laatste rondes van het spel in ieder geval je kansen maximaliseert.

Ook de speelduur is ideaal. Met maximaal 30 minuten (behalve als je heeeeeeeeeeeeeeeeel lang nadenkt) speel je Clever lekker tussendoor. En je kunt prima twee potjes achter elkaar doen. En niet geheel onbelangrijk: net als bij de Qwixx spellen mag elke speler in iemands beurt iets doen. Zo verveelt het dus nooit.

En dan iets wat ik echt geweldig vind: Je kunt Clever ook solitair spelen! En bij veel spellen die voor meer spelers zijn bedacht, maar ook met 1 speler te doen zijn, valt het solo spel vaak wat tegen. Bij Clever is dit niet het geval. Ik ben er zelfs een klein beetje verslaafd aan geraakt.

Ik kan oprecht geen negatief punt bedenken voor Clever. Het enige dat misschien vervelend kan zijn, is dat de eerste 2 à 3 rondes snel gaan. Je hebt slechts een paar kruisjes en dan lijkt het spel al bijna voorbij. Pas na die rondes ga je kettingreacties veroorzaken en streep je ineens veel af. Het duurt dus even voordat de actie begint, maar als die actie dan begint is het ook wel weer bevredigend..

Dus mijn Clever Spel Review in het kort: Clever is geen traditioneel dobbelspel met hoge kansfactor. Je kunt (en moet!) juist wikken en wegen bij het kiezen van dobbelstenen. Wat levert je het meeste op? Je werkt toe naar kettingreacties zodat je je scoreblok zo efficiënt mogelijk kunt vullen. Daarnaast kan elke speler in elke beurt een actie doen én je kunt het Clever spel ook solitair spelen. Mijn oordeel? Clever behoort absoluut tot mijn favoriete dobbelspellen!

Volg Spellenwijs.nl voor nieuwe spellen en reviews!

Facebook Spellenwijs.nlInstagram Spellenwijs.nl

6 – Clever: Waar te koop?

Je kunt het Clever dobbelspel bestellen op 999Games.nl, Spellenrijk.nl en bol.com.

Nu ben jij aan de beurt!

In dit blog heb ik het dobbelspel Clever onder de loep genomen. Ik heb geprobeerd de Clever speluitleg zo duidelijk mogelijk te omschrijven en met foto’s een goed beeld van dit spel proberen te geven. Op basis van mijn Clever review kun je hopelijk een keuze maken om dit spel wel of niet te kopen.

Heb je het Clever spel al? Wat vind jij er dan van? Ik hoor je mening graag in een reactie!

61 reacties

  1. Ik heb Clever vandaag voor het eerst gespeeld en uit 1 ding kom ik niet uit. Stel ik kies bij mijn 1e worp de witte dobbelsteen om iets in het groene rijtje weg te strepen. Leg je dan de witte of de groene dobbelsteen af? Ik legde namelijk de witte af en toen kwam ik met blauw niet uit in de 2e worp.

    1. Beste Linda,

      Bedankt voor je vraag!

      Als je de witte dobbelsteen kiest, moet je die ook afleggen (dus ook in jouw voorbeeld waar je wit gebruikte om in groen een kruis te zetten).

      Wil je na de volgende worp de blauwe dobbelsteen kiezen? Dat kan gewoon. Je moet de blauwe waarde dan alleen wel optellen bij de waarde van de witte dobbelsteen die je opzij hebt gelegd in de vorige worp.

      Hoor graag of het duidelijk is én of je nog andere vragen hebt. Veel plezier!

      Groet,
      Hans van Spellenwijs.nl

    2. Als je gooit met 6 dobbelstenen en
      Paars= 3
      Groen= 4
      Geel= 5
      Blauw=4
      Wit= 2
      En ik kies paars 3, gaat dan de witte 2 eruit of blijft witte dobbelsteen altijd in het spel omdat het een joker is?

      1. Beste Kayleigh,

        Bedankt voor je vraag over de Clever spelregels.

        Dobbelstenen met een lagere waarde, dan de dobbelsteen die je pakt, gaan altijd op het dienblad. Ook de witte dobbelsteen.

        Succes en veel plezier!

        Groet,
        Hans van Spellenwijs.nl

  2. Wat moet ik doen als bij de oranje dobbelsteen geen puntenaantal wordt gegooid, dus een leeg vlakje.

    1. Beste Annelies,

      Bedankt voor je vraag!

      Misschien begrijp ik je verkeerd, maar de oranje dobbelsteen heeft altijd een waarde van 1 t/m 6. Je kunt dus geen ‘leeg vakje’ gooien.

      Kun je jouw vraag eventueel verduidelijken?

      Hoor graag en thanks!

      Groet,
      Hans van Spellenwijs.nl

      1. Hoi Hans,

        Wat raar, dan zit er misschien een productiefout in mijn dobbelsteen want ik mis een cijfer dus heb ik een leeg vakje. Ik dacht dat het bij het spel hoorde 🙂
        Verder vin dik het een erg leuk spel om te spelen.
        Groet,
        Annelies

        1. Beste Annelies,

          Oepsie, dat lijkt wel op een productiefout ja. Mijn ervaring met 999Games is dat als je ze e-mailt, ze het onderdeel kosteloos naar je toe sturen.

          Hier kun je dat aanvragen.

          Succes en veel speelplezier gewenst!

          Groet,
          Hans van Spellenwijs.nl

  3. Dag allen,
    Vanavond in dit leuke dobbelspel gedoken. Heb één vraag over een situatie dat kan voorkomen wanneer je het spel solitair speelt:
    Wat moet je doen als je als passieve speler geen enkele actie kan uitvoeren van de drie stenen die als laagst geworpen zijn? Bij het reguliere spel mag je één van de stenen van de actieve speler kiezen, maar die zitten in dit geval in het spel…..
    Heb nu de eerstvolgende lage steen maar gekozen, maar hoor graag de ‘officiële’ regel

    1. Beste Jessica,

      Excuses, ik dacht hier al op geantwoord te hebben. Goede vraag stel je! Ik kan terugvinden op BoardGameGeek dat je dan gewoon één van de andere 3 dobbelstenen mag gebruiken.

      Succes en veel plezier met Clever!

      Groet,
      Hans van Spellenwijs.nl

  4. Begrijpt iemand wat er wordt bedoeld met de regel bij de uitleg van de blauwe dobbelsteen “De actieve speler zou in één beurt 2 resultaten in de blauwe categorie kunnen invullen als hij zowel de blauwe als de witte dobbelsteen kiest”? Stel ik heb een paarse dobbelsteen met 1, een blauwe met 6 en een witte met 5? Dan kan ik 11 afkruisen (want blauw + wit), maar wat is dan het tweede resultaat? Ik mag de witte dobbelsteen toch niet gebruiken in de blauwe categorie?

    1. Beste Sarah,

      Bedankt voor je vraag!

      Stel je dobbelt een paarse 1, blauwe 6 en witte 5, dan kun je bijvoorbeeld de blauwe dobbelsteen wegleggen en 11 afkruisen.

      Maar daarna dobbel je de witte dobbelsteen opnieuw. Gooi je dan 4? Dan kun je die combineren met de eerder weggelegde blauwe 6 en 10 afkruisen.

      Ofwel, je gooit de dobbelsteen die je niet hebt weggelegd nóg een keer. Daardoor ontstaat de mogelijkheid dat je dus nog een keer in blauw kunt wegstrepen.

      Groet!
      Hans van Spellenwijs.nl

      1. Hoi Hans,

        Wij hebben het spel clever nu ren aantal keer gespeeld. Bij ons ontstond de volgende vraag.

        De witte dobbelsteen is de joker. In de spelregels staat expliciet bij het blauwe vak dat je per beurt twee kruisjes in blauw kunt zetten. Maar dit geldt toch voor elke categorie.

        Als ik de 1e worp een 3 gooi en deze in paars zet. De 2e worp gooi ik een paarse 4. Dan kan ik deze toch zetten. In de spelregels staat immers. Per doppelsteen. En het is een joker.

        We horen graag hoe jij er over denkt.

        Groeten Danique

        1. Beste Danique,

          Bedankt voor je vraag over de witte dobbelsteen.

          Wat je zegt klopt helemaal.

          Bij blauw is het waarschijnlijk gespecificeerd om duidelijk te maken dat je de ene keer wit kunt kiezen (en moet combineren met blauw) en de andere keer blauw kunt kiezen (en moet combineren met wit). En wit geldt hier niet als joker, maar als onderdeel van.

          Bij die andere kleuren is wit inderdaad een joker :).

          Anyway, jullie denken dus goed!

          Groet en veel plezier met Clever spelen,
          Hans van Spellenwijs.nl

  5. ivm gele dobbelsteen:
    in de spelregels staat volgende: “Een speler moet de gele dobbelsteen in de gele categorie invullen. Hij kruist
    daartoe eenvoudigweg het geworpen resultaat in deze categorie aan. Elk resultaat
    komt tweemaal voor. Hij mag echter per dobbelsteen maar één van beide aankruisen.”
    Wij begrijpen hier uit dat je in het gele vak in totaal dus max 6 kruisjes kan aanduiden (en volgens ons dan ook max twee bonussen kan verdienen).
    Jij maakt er niet direct een melding van in je uitleg en in de app mag je ook rustig alles wegschrappen. Wat is jouw mening? thnx.

    1. Beste Derrick,

      Bedankt voor je vraag over de Clever spelregels. Ik ben het met je eens dat de Nederlandse vertaling enigszins vatbaar is voor meerdere interpretaties.

      Echter, ik ben van mening dat je de Clever spelregels zo moet lezen:

      “In het gele veld komen de getallen 1 t/m 6 ieder twee keer voor. Per geworpen gele dobbelsteen mag je slechts één van de twee getallen wegstrepen en dus niet allebei.”

      Bij een volgende worp kun je dat tweede getal dus wel weer wegstrepen (mits je het gooit).

      Heb ik het zo iets verduidelijkt voor je?

      Groet en veel speelplezier!
      Hans van Spellenwijs.nl

      1. Na herlezing volg ik je volledig, Hans en spelen we het ook zo.
        Zalig voor de score wel … 😉

    2. Wat moet je doen bij het volgende, bij een solitair spel: ik heb wat “extra dobbelstenen” over en wil deze gebruiken aan het einde van mijn beurt, maar moet ik dat met de dobbelstenen van de actieve speler (dus met alle dobbelstenen zoals ze er al liggen)doen of met de dobbelstenen van de passieve speler (opnieuw gerolde dobbelstenen)? Ik ben benieuwd! Wel een erg leuk verslavend spel!

      1. Beste Katharina,

        Bedankt voor je vraag over het dobbelspel Clever. Je mag ‘Extra Dobbelstenen’ (ik ga er van uit dat je de +1 bedoelt) aan het einde van de beurt van zowel de actieve- als de passieve speler gebruiken.

        Stel jij hebt net 3x gedobbeld als actieve speler, dan mag je een +1 (of meer) gebruiken om één (of meer) van de 6 dobbelstenen nogmaals te gebruiken.

        En gooi je voor de passieve speler? Dan leg je eerst 3 dobbelstenen met de laagste waarde opzij, daar kies je er een van en tot slot mag je ook hier de +1 (of meer) gebruiken voor een (of meer) van de 6 dobbelstenen.

        Maar let op: je mag de +1 per beurt maar 1 keer gebruiken voor een dobbelsteen, en dus niet 2x een +1 voor dezelfde (2x een +1 voor de gele dobbelsteen mag niet, 1x voor geel en 1x voor groen weer wel).

        Heb ik zo je vraag over de Clever spelregels beantwoord?

        Hoor graag en alvast bedankt!

        Groet,
        Hans van Spellenwijs.nl

  6. Als je met 3 pers. speelt, (5 ronden) dan mogen 2 spelers 2x de actieve speler zijn, die 2 hebben dan 6 worpkansen, en ogen 2x kiezen (van het dienblad) bij een andere actieve speler.De derde speler is maar 1x de actieve speler, en heeft dan max. kans op 3x gooien. (en 2x kiezen van het dienblad)
    Of lees ik dan niet goed?
    Want zo heeft de 3-de speler minder winkansen.

    1. Laat maar, snap het al, niet goed gelezen ????

      1. Ja hey! Ik wilde net reageren ;).

        Grapje. Dank dat je jouw vraag hebt gesteld op mijn Clever blogartikel en natuurlijk goed dat je er zelf uit bent gekomen, Gerlon!

        Groet,
        Hans van Spellenwijs.nl

  7. Hee,

    Nu het spel 2x gespeeld maar we komen niet helemaal uit de pijltjes bonus. Ik snap hem wel als je hem gelijk bij je eerste of 3de beurt krijgt. Maar stel je krijgt hem als bonus bij een cijfer wat je afstreept. En het is je laatste worp, en je teken daarmee een cijfer af met die bonus, Hoe kan je die dan nog gebruiken?

    1. Beste Laura,

      Bedankt voor je vraag over de Clever spelregels.

      Zodra je die pijltjesbonus krijgt, hoef je hem nog niet te gebruiken. Zodra je ‘m krijgt, zet je met de stift een rand om het grijze rondje. Wil je de dobbelstenen dan een keer opnieuw dobbelen? Dan zet je een kruis in het rondje. Daarmee is de actie gebruikt.

      Heeft dit het een en ander verduidelijkt over Clever?

      Hoor graag, thanks en succes!

      Groet,
      Hans van Spellenwijs.nl

  8. Hallo. Stel dat ik de witte dobbelsteen als actieve speler op mijn dobbelsteenveld leg, samen met de paarse en de groene. Dan komen blauw, geel en oranje op het schaaltje te liggen. Mogen de passieve spelers dan wel de witte van mijn dobbelsteenveld gebruiken om te combineren met de blauwe die op het schaaltje ligt? Of moeten daarvoor wit en blauw altijd op het schaaltje liggen?

    1. Beste Inge,

      Bedankt voor je vraag over de Clever spelregels!

      Het antwoord is simpel.

      Vraag 1: Mogen de passieve spelers dan wel de witte van mijn dobbelsteenveld gebruiken om te combineren met de blauwe die op het schaaltje ligt?
      Antwoord 1: Ja

      Vraag 2: Of moeten daarvoor wit en blauw altijd op het schaaltje liggen?
      Antwoord 2: Nee hoor

      Heb ik zo je vraag over het dobbelspel Clever beantwoord?

      Hoor graag en veel speelplezier!

      Groet,
      Hans van Spellenwijs.nl

  9. Heb een vraag over de bonus bij ronde 4. Zwarte kruis en zwarte 6. Wanneer moet je die spelen? Aan het begin vd beurt of einde. Of op een willekeurig tijdstip. Bijv bij einde spel. En mag je beide symbolen spelen of 1 van de 2?

    1. Beste Wiel,

      Bedankt voor je vraag over de Clever spelregels.

      Aan het begin van ronde 4 kiezen alle spelers tegelijk één van de twee opties (of een kruis, of een 6). Deze moet je dan direct gebruiken. Je mag er dus niet mee wachten.

      Heeft deze speluitleg je vraag beantwoord?

      Hoor graag, thanks en veel plezier!

      Groet,
      Hans van Spellenwijs.nl

  10. Wij spelen het spel regelmatig met zijn tweeën en vaker komt het voor dat je aan het einde van beurt 6 een aantal +1 bonussen hebt opgespaard.

    Als je actieve speler bent moet je deze inzetten voordat de passieve speler een dobbelsteen van het schaaltje mag kiezen. Waar de regels niet helemaal duidelijk in zijn is wat er gebeurt met de dobbelstenen die op het schaaltje liggen en gebruikt worden voor de +1 bonus van de actieve speler.

    Voorbeeld: ik ben actieve speler en op het schaaltje liggen na mijn beurt een groene 1, blauwe 1en gele 1. Ik zet mijn +1 bonus in en gooi geel als extra worp. Dit wordt een 6. Wij spelen het nu zo dat op het schaaltje voor de passieve speler dan een groene 1, blauwe 1 en gele 6 terechtkomen. Is dit correct?

    1. Beste Ralf,

      Bedankt voor je vraag over de Clever speluitleg.

      Alles wat je zegt klopt, behalve het gebruik van de +1. Bij een +1 gooi je dobbelstenen NIET opnieuw. De waarden van de dobbelstenen blijven dus onveranderd.

      Bij jouw voorbeeld kun jij als actieve speler kiezen uit de groene 1, blauwe 1 en gele 1 en de passieve speler daarna ook.

      Kleine aanvulling: je mag een +1 actie vaker in je beurt gebruiken, maar niet meermaals op eenzelfde dobbelsteen.

      Heeft dit je vraag over het dobbelspel Clever beantwoord?

      Hoor graag, thanks en veel speelplezier!

      Groet,
      Hans van Spellenwijs.nl

  11. Goedenavond,

    Mag de dobbelsteen die je kiest in je tweede worp lager zijn dat de afgelegde dobbelsteen uit worp 1?

    Ronde 1: dobbelsteen paars 2 gekozen
    Ronde 2: dobbelsteen groen 1 kiezen?

    En daarnaast, als je alleen speelt.. moet je dan volledig opnieuw werpen voor de “passieve speler” of kies je een steen uit je laatste worp?

    1. Beste Chantal,

      Excuses voor mijn verlate reactie en bedankt voor je vraag over de Clever spelregels.

      De dobbelsteen in je tweede en derde worp mag lager zijn dan de vorige worp(en).

      Daarnaast werp je voor de passieve speler alle dobbelstenen. De drie laagste (zijn er meer dobbelstenen met de laagste waarde, dan kies je die het dichtst bij de schaal liggen) mag je uit kiezen.

      Hoor graag of ik zo je vraag heb beantwoord.

      Alvast bedankt en veel plezier met het dobbelspel Clever!

      Groet,
      Hans van Spellenwijs.nl

  12. Onder het kopje “einde van het spel” staat dat het spel is afgelopen als de laatste actieve speler zijn beurt heeft afgerond en de passieve speler hun dobbelsteen van het dienblad hebben ingevuld.
    Daarna staat het volgende: “iedere speler heeft dan nog eenmaal de mogelijkheid om eventuele overgebleven acties “extra dobbelsteen” te gebruiken. Maar deze heb je toch al in je actieve/passieve beurt gebruikt? Een nieuwe mogelijkheid levert dan toch niets meer op?
    Vraag is dus: Wat is het nut van dit kopje in de spelregels? Of hoe moet je dit toepassen?

    1. Beste Frank,

      Bedankt voor je vraag over de Clever spelregels.

      De Extra Actie (+1) mag elke speler gebruiken aan het einde van een beurt. Dus nadat de actieve speler 3 dobbelstenen heeft gekozen en nadat de passieve spelers elk een afgelegde dobbelsteen hebben gekozen. Pas daarna doe je +1’s en mogen spelers uit alle dobbelstenen kiezen. Als iedereen +1’s heeft gedaan, dan is de volgende speler aan de beurt.

      (Als je de +1 krijgt, voer je ‘m dus nog niet direct uit!)

      Heeft dit je vraag beantwoord?

      Succes en veel plezier!
      Hans van Spellenwijs.nl

  13. Hi, als je de +1 inzet voor wit, en een andere speler speelt de blauwe dobbelsteen voor de +1, welke waarde voor wit houd je dan aan? De laatst gegooide waarde? Of de waarde van de beurt?

    1. Beste Ingrid,

      Bedankt voor je vraag over de spelregels van het dobbelspel Clever.

      Je gebruikt altijd de waarde van de dobbelstenen, die op het moment dat je de +1 inzet, op tafel liggen.

      Beantwoord dit je vraag?

      Succes en veel plezier!

      Groet,
      Hans van Spellenwijs.nl

  14. Als je als actieve speler aan het eind van je beurt gebruik maakt van een extra worp van een dobbelsteen die op je speelveld ligt, welke waarde heeft deze dan voir de passieve speler, die vam vóór of na je extra worp?

    1. Beste Miek,

      Bedankt voor je vraag over de Clever spelregels.

      Voor de goede orde: je kunt dobbelstenen wel opnieuw werpen met de juiste bonusactie, maar NIET als je de dobbelstenen op je blaadje (of op het schaaltje) hebt liggen. Die mag je niet opnieuw gooien.

      De passieve speler kiest dus pas als de actieve speler klaar is.

      Succes en veel speelplezier!

      Groet,
      Hans van Spellenwijs.nl

  15. Beste,

    op een andere site kom ik deze uitleg over de +1 bonus tegen:

    Als je deze aankruist, mag je aan het einde van jouw beurt een van jouw dobbelsteen opnieuw gebruiken. Dit mag een dobbelsteen zijn die je al gekozen hebt of die je op het zilveren dienblad hebt gelegd.

    Een passieve speler mag deze bonus ook inzetten. Dat betekent dat je een van de zes dobbelstenen van de tegenstander mag kiezen. Eén die hij gekozen heeft of een die hij op het zilveren dienblad heeft gelegd. In een beurt mag je ook twee van deze bonussen inzetten, maar dan mag je niet dezelfde dobbelsteen gebruiken die jij voor de eerste +1 hebt gebruikt.

    Ik neem aan dat dit alleen mag als de passieve speler over een +1 bonus beschikt?

    gr. Bart

    1. Beste Bart,

      Bedankt voor je vraag over de Clever speluitleg.

      Wat je zegt klopt: zowel de actieve als passieve speler mag een (of meer) +1(‘s) inzetten om een dobbelsteen nog een keer te gebruiken. Maar je moet dan inderdaad wel zo’n +1 hebben.

      De passieve speler mag standaard aan het einde van een beurt kiezen uit de dobbelstenen op het zilveren schaaltje. Daarna mag deze speler ook één of meer +1’s inzetten om één van de zes dobbelstenen nogmaals te gebruiken. Je mag in één beurt alleen niet dezelfde dobbelsteen 2x gebruiken met een +1.

      Hopelijk heb ik zo je vraag beantwoord.

      Veel speelplezier!

      Groet,
      Hans van Spellenwijs.nl

      1. Is deze +1 bonus altijd kleur gebonden? Dus stel je hebt een groene 5 gegooid en je wilt je +1 bonus gebruiken moet je dan de waarde 5 weer voor groen gebruiken of mag je waarde 5 ook bij paars noteren?

        1. Beste Rianne,

          Bedankt voor je vraag over de Clever speluitleg.

          Die +1 bonus is inderdaad kleur gebonden. Je gebruikt dus één van de 6 dobbelstenen zoals die op tafel ligt.

          Groet en veel speelplezier!
          Hans van Spellenwijs.nl

    2. Hallo Hans,

      Allereerst vind ik, net zoals jij, clever een super leuk spel. Zowel alleen als samen.
      Ik heb alleen 1 vraag: als ik het spel alleen speel:
      Bij de regels als je het met meerdere spelers speelt mag de passieve speler na de beurt van de actieve speler een dobbelsteen kiezen van de schaal. Mag je dat ook als je alleen speelt? Of doe je dan alleen je eigen rol (actieve speler) en dan de rol van passieve speler door 1 worp te doen en van de drie laagste dobbelstenen te kiezen?

      Met vriendelijke groet,
      Maureen

      1. Beste Maureen,

        Bedankt voor je vraag over 999 Games’ Clever.

        Als je alleen speelt en je bent de actieve speler, dan kies je slechts de 3 dobbelstenen. Daarna werp je alles opnieuw voor de zogenaamde passieve speler en daar kies je er één van.

        Uit m’n hoofd kies je in totaal dus 24 dobbelstenen. Dat zijn er 18 als actieve speler en 6 als passieve speler.

        Helpt dit :)?

        Groet en veel speelplezier!
        Hans van Spellenwijs.nl

  16. Beste,
    Ik heb twee vragen.
    1. Bij het begin van de tweede ronde verkrijgt de eerste actieve speler de +1 bonus voor de eerste maal. Mogen de andere spelers ook gelijk deze +1 bonus aanduiden? Ik denk van wel want anders zou speler 1 bevoordeeld zijn.
    2. Bij ronde 4 is er een X- of 6-bonus die vrijkomt en bij deze ronde moet gebruikt worden. X is duidelijk. Maar slaat de 6-bonus énkel op de 6-en (oranje en paars) of mogen de oranje 4 (bij geel) of de oranje 5 ( bij blauw) ook bij paars ingevuld worden?

    Groeten
    Erwin

    1. Beste Erwin,

      Bedankt voor je vraag over de Clever spelregels. Hieronder vind je mijn antwoorden:

      1. Aan het begin van elke ronde krijgen ALLE spelers de aangegeven bonus. Je hebt helemaal gelijk, de startspeler zou anders bevoordeeld zijn t.o.v. de andere spelers.

      2. De 6 mag je toepassen op plekken waar je ook echt een 6 kunt invullen. Dus ja, dat zijn inderdaad de oranje en paarse velden. Bij geel, blauw en groen zet je alleen kruisjes.

      Heb ik zo je vragen beantwoord?

      Veel speelplezier gewenst met Clever!

      Groet,
      Hans van Spellenwijs.nl

  17. Hoii.
    Moet de bonus bij ronde 4 aan het begin van ieder zijn beurt worden ingevuld. Of iedereen tegelijk aan het begin van ronde 4?

    Mvg,
    Jeske

    1. Beste Jeske,

      Bedankt voor je vraag over de Clever speluitleg.

      Elke speler moet de ronde-bonus aan het begin van de ronde nemen. Dus allemaal tegelijk.

      Groet en veel plezier!
      Hans van Spellenwijs.nl

  18. Hallo Hans ,

    Wij hebben vandaag het spel Clever voor het eerst gespeeld. Er ontstond een discussie over het gebruik van de witte en blauwe in combinatie. Stel je gooit 2wit en 3blauw en gebruikt hem als blauw 5. Moet je dan alle overige dobbelstenen die lager dan 5 zijn weg leggen of moet je alleen de blauwe rekenen en alle dobbelstenen onder de 3blauw weg leggen?

    Mvg Nynke

    1. Beste Nynke,

      Bedankt voor je vraag over de Clever spelregels!

      In jouw voorbeeld kies je óf de witte 2 of de blauwe 3 om op je blaadje te leggen. Je streept dan uiteraard een blauwe 5 af.

      Kies je de witte 2? Dan leg je alles dat lager is dan 2 af. Kies je de blauwe 3? Dan leg je alles dat lager is dan 3 af.

      Wat je aflegt, hangt dus af van de waarde van de dobbelsteen die je op je blaadje legt.

      Hopelijk heeft dit je vraag beantwoord.

      Veel speelplezier gewenst!

      Groet,
      Hans van Spellenwijs.nl

  19. Hoi Hans,

    Wij hebben Clever nu 2x gespeeld en we zitten met de blauwe en witte in de knoop.
    2 vragen vanuit de ogen van de passieve speler met volgende op tafel;;
    Op het dienblad de blauwe3, oranje2 en paarse5 en bij de actieve speler dan witte6, groene1 en gele3.
    Vraag1) Als ik de blauwe3 kies, krijg ik de witte6 er dan “gratis” bij of moet ik daarvoor de +1 bonus voor gebruiken omdat dit een 2e dobbelsteen is?
    Vraag 2) Als ik kies voor de oranje2 en daarna de +1 inzet om de witte6 te kiezen van de actieve speler en voor blauw te gebruiken, krijg ik dan de blauwe3 en “gratis” bij om zo de blauwe 9 weg te kunnen kruisen?

    Mvg,
    Edwin

    1. Beste Edwin,

      Bedankt voor je vragen over de Clever spelregels!

      Volgens mij kan ik je vragen kort beantwoorden, want in beide gevallen krijg je de witte (of blauwe) dobbelsteen er gratis bij. Ongeacht of deze bij de actieve speler of het tableautje ligt :).

      Helpt dit?

      Veel plezier met Clever spelen!

      Groet,
      Hans van Spellenwijs.nl

  20. Dag Hans,
    wij spelen met heel veel plezier dit spel maar ik begrijp jouw uitleg over blauw niet.
    Ik meende dat je als actieve speler een blauwe 4 en witte 5 gooit dat je dan of de 9 kunt wegstrepen bij blauw of zowel een 4 én 5 bij blauw. Jij schrijft het echter anders. Doen wij het echt zo verkeerd?

    1. Beste Miep,

      Bedankt voor je reactie op mijn Clever spel review!

      Helaas spelen jullie het dan niet goed. Je mag alleen een blauw kruisje zetten door de blauwe en witte dobbelsteen te combineren. Je mag ze niet los van elkaar gebruiken om een blauw kruisje te zetten.

      Wel kun je na een worp dus eerst blauw op je scoreformulier leggen (en combineren met wit) en een volgende worp de witte (en combineren met blauw). Zo kun je in 1 beurt wel 2 kruisjes in blauw zetten.

      Heeft dit je vraag beantwoord?

      Groet en veel speelplezier!
      Hans van Spellenwijs.nl

  21. Dag Hans, toch nog een vraag: de bonus bij ronde 4. Krijg je zowel het kruisje als de 6 of moet je een keuze maken?

    1. Beste Miep,

      Wederom bedankt voor je vraag over Clever!

      Je moet één van de twee kiezen :).

      Groet en veel speelplezier!
      Hans van Spellenwijs.nl

  22. Hoi Hans,

    Ik heb een vraag over de dobbelstenen van Clever. Wat is de reden dat de blauwe, groene en paarse dobbelsteen gouden ogen hebben, terwijl de andere dobbelstenen dat niet hebben?

    Hoor het graag!

    Groeten,
    Aart

    1. Beste Aart,

      Bedankt voor je vraag over de dobbelsteenkleuren van Clever. Ik moet alleen bekennen dat ik echt geen idee heb. Ik heb verschillende invalshoeken bedacht (zoals functies van dobbelstenen, soorten gebieden waar je inkruist), maar de enige die ik enigszins plausibel vond was de leesbaarheid van de ogen.

      Zwarte ogen zie je goed op geel, oranje en wit. Op groen, paars en blauw is dat lastiger te zien. Dus misschien dat ze de ogen hebben laten glinsteren, zodat ze ’s avonds op tafel (onder een lamp) goed zichtbaar zijn.

      Als dat niet de reden is, dan heb ik echt geen idee verder.

      Wat denk je, zou het een reden kunnen zijn?

      Groet en veel speelplezier!
      Hans van Spellenwijs.nl

  23. hoi hans

    ik heb een vraagje over dit spel moet je bij elke keer dat je aan de beurt ben bovenin dus die 1,2,3 enzo afkruizen

    1. Beste Nienke,

      Bedankt voor je vraag over het dobbelspelletje Clever.

      Aan het begin van elke ronde (dus als de startspeler als aan de beurt is) kruis je de bonus in het bovenste vakje aan. Dus niet aan het begin van je beurt. Iedereen krijgt de bonus dus op hetzelfde moment :).

      Groet en veel speelplezier!
      Hans van Spellenwijs.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *