In ons huishouden wordt Disney gewaardeerd. Mijn vrouw en ik groeiden op met titels als De Leeuwenkoning, Aladdin, Belle en het Beest en De Klokkenluider van de Notre Dame. Mijn dochtertje kijkt veel Vaiana, Rapunzel en Frozen. Zelfs m’n zoontje kijkt mee!
Ook Codenames wordt gewaardeerd. Dit spel staat in m’n bordspellen top 10 en is misschien wel het beste partyspel ooit gemaakt (naar mijn mening dan).
Het moge duidelijk zijn: in Codenames Disney komen komen 2 gewaardeerde onderdelen samen. Dat moet ik proberen :). In dit blog laat ik je foto’s zien, geef ik de speluitleg én geef ik mijn review over Codenames Disney!
Voordat je begint met lezen: White Goblin Games gaf mij het partyspel Codenames Disney zodat ik er een interessant blogartikel over kon schrijven. Dit artikel is dus gesponsord. Maar ik heb mijn redactionele vrijheid behouden en volledig zelf bepaald wat ik in dit artikel heb gezegd.
Zoals het Disney universum uit meerdere karakters bestaat, zo bestaat dit blog uit meerdere onderwerpen:
1 – Algemene Informatie
- Soort spel: Partyspel
- Aantal Spelers: 2-8+ Personen
- Speelduur: 30 Minuten
- Vanaf Leeftijd: 8 Jaar
- Uitgever: White Goblin Games
- Spelauteur: Vlaada Chvátil
- Illustrator: N.v.t.
- Te koop bij: Spellenrijk.nl – bol.com – WhiteGoblinGames.nl – Spelhuis.be
2 – Unboxing
Deze unboxing bestaat uit 2 delen. Eerst geef ik een lijst van het speelmateriaal dat er in de doos zit. Daarna laat ik foto’s zien van het speelmateriaal.
Wat zit er in de doos?
Je krijgt het volgende speelmateriaal Codenames Disney:
- 200 Dubbelzijdige Disneykaarten
- 60 Sleutelkaarten
- 20 Makkelijke
- 40 Moeilijke
- 1 Micky Mouse Kaartenstandaard
- 25 Afdekkaarten
- 8 Blauwe
- 8 Rode
- 7 Neutrale
- 1 Extra
- 1 Zwarte (Einde van het Spel)
- 1 Boekje Codenames Disney spelregels
Laten we maar eens naar wat foto’s kijken.
Hieronder zie je de voorkant van de doos:

En de achterkant:

En dit is de binnenkant:

Je vindt de Codenames Disney spelregels terug in een boekje van 12 bladzijden:

Midden op tafel komen Disneykaarten te liggen. Deze zijn dubbelzijdige gedrukt. Aan de ene kant staat een afbeelding van een Disney karakter, plaats of object en aan de andere kant staat de naam ervan in tekst.

Hoeveel Disneykaarten er op tafel komen te liggen, hangt af van de sleutelkaart die je kiest. Je krijgt namelijk makkelijke (4×4) en moeilijke (5×5) sleutelkaarten:


Je plaatst een sleutelkaart op de mooie Micky Mouse kaartenstandaard:

Gedurende het spel worden er afdekkaarten op de Disneykaarten gelegd.
Je hebt rode afdekkaarten:

Blauwe afdekkaarten:

Neutrale afdekkaarten:

Een extra afdekkaart (ene kant een blauwe Micky Mouse en rode achterkant, andere kant een rode Micky Mouse en blauwe achterkant):

En je hebt een ‘Einde van het Spel’ afdekkaart:

3 – Codenames Disney: Speluitleg
Hieronder lees je eerst mijn korte Codenames Disney speluitleg. Daarna vind je ook nog een uitgebreide uitleg.
Hoe speel je Codenames Disney?
In Codenames Disney strijden 2 teams met elkaar om als eerste hun Disneykaarten in een gevormd raster op tafel te vinden. Elk team heeft een spelleider die als enige weet welke Disneykaarten zijn of haar team moet raden. Met slechts één woord en één getal moet de teamleider steeds hints geven zodat zijn of haar team de juiste Disneykaarten kan aanwijzen.
Maar kijk uit: wijst je team verkeerde Disneykaarten aan? Dan kan dat in het voordeel van de tegenpartij werken en zelfs tot het verlies van jullie team leiden!
Hieronder vind je mijn uitgebreidere speluitleg van deze Disney variant voor Codenames. Die deel ik op in de volgende onderdelen:
- Voorbereiding
- Spelverloop
- Hint geven
- Einde van het Spel
3.1 – Voorbereiding
Vorm 2 teams en bepaal per team wie de teamleider wordt. De leiders gaan naast elkaar zitten. Diens teamgenoten gaan tegenover hun leiders zitten. Vervolgens kiezen de teamleiders een kleur en nemen bijbehorende afdektegels.
Bepaal daarna of je de makkelijke of moeilijke sleutelkaarten wil gebruiken, plaats die (alleen zichtbaar voor de spelleiders) in de kaartenhouder en leg respectievelijk een raster van 4×4 of 5×5 Disneykaarten op tafel. De Disneykaarten zijn dubbelzijdig, dus bepaal gezamenlijk of jullie met de afbeeldingen of woorden willen spelen.
De rand van de sleutelkaart bepaalt welke teamleider de ‘Extra afdekkaart’ krijgt. Dit team mag tevens beginnen met het spel. Leg tot slot de neutrale afdektegels en de ‘Einde van het spel’ tegel bij de spelleiders.
Je hebt nu zoiets als hieronder op tafel liggen:

3.2 – Spelverloop
In Codenames Disney krijgen 2 teamleiders via een sleutelkaart een aantal Disneykaarten toegewezen. Vervolgens geven de teamleiders om de beurt een hint aan hun teamgenoten. Deze teamgenoten moeten raden welke Disneykaarten bij hun team horen. Het team dat als eerste alle Disneykaarten raadt, wint het spel.

Uiteraard kun je meerdere rondes spelen. Denk daarbij aan een “best of 3” of een aantal rondes waarbij elke speler één keer teamleider is.
Daarnaast speelt Codenames Disney het makkelijkst met 4 of meer spelers.
Er is echter ook een variant voor 3 en zelfs 2 spelers:
Bij 3 spelers nemen 2 teamleiders het tegen elkaar op en geven hints aan een teamgenoot die eigenlijk bij beide teams hoort.
Bij 2 spelers speel je altijd coöperatief en vorm je samen een team. Er is één teamleider en één teamgenoot die samen zo snel mogelijk proberen alle Disneykaarten te raden. Ondertussen simuleert de teamleider ook een ander team waarvoor hij na elke hint één kaart op tafel afdekt. Jullie doel is dus om al jullie Disneykaarten te vinden voordat alle kaarten van de (niet bestaande) tegenpartij zijn afgedekt.
De coöperatieve variant van Codenames Disney kun je overigens ook met meer spelers doen.
3.3 – Hint geven
Als de teamleider aan de beurt is, mag deze zijn of haar team een hint geven. De hint bestaat slechts uit 1 woord en 1 getal, bijvoorbeeld:
- Leeuwenkoning, 2
- Water, 4
- Nineties, 7
Meer dan dit mag de teamleider niet zeggen. Hij mag ook geen non-verbale hints geven en moet proberen te allen tijde zijn of haar gezicht strak te houden.
Het woord dat de teamleider zegt omschrijft een aantal Disneykaarten die op tafel liggen.
Het getal dat de teamleider zegt omschrijft hoeveel Disneykaarten dit precies zijn.
Nadat de hint is gegeven, moeten de teamgenoten gaan raden op welke Disneykaarten de hint slaat. Daarbij mogen ze gewoon overleggen. Sterker nog, het is aan te raden om gedachten hardop uit te spreken, zodat de teamleider weet hoe jullie denken!

Om een Disneykaart te raden, tikt een teamgenoot een betreffende kaart aan. Nu zijn er een aantal scenario’s mogelijk:
- De kaart is van jullie team
- De kaart is van de tegenpartij
- De kaart is neutraal
- De kaart is zwart
Is de kaart van jullie team? Dan legt de teamleider een eigen afdektegel over de kaart heen en mag de volgende kaart worden geraden. Let op: je mag nooit meer dan het door de teamleider genoemde getal + 1 aan Disneykaarten raden. Een team mag altijd besluiten om te stoppen met raden.
Is de kaart van de tegenpartij? Dan legt de teamleider een afdektegel van de tegenpartij over de kaart heen. Jullie beurt eindigt direct en de tegenpartij is aan de beurt.
Is de kaart neutraal? Dan legt de teamleider een neutrale afdektegel over de kaart heen. Jullie beurt eindigt direct en de tegenpartij is aan de beurt.

Is de kaart zwart? Dan legt de teamleider een zwarte afdektegel over de kaart heen. Het spel eindigt direct en de tegenpartij wint het spel.
3.4 – Einde van het Spel
Het spel kan op 2 manieren eindigen:
- De zwarte afdektegel moet worden neergelegd.
- Een team heeft alle Disneykaarten geraden.
In het geval van #1 wint het team dat niet de zwarte kaart heeft aangewezen. In het geval van #2 wint het team dat alle kaarten heeft geraden Codenames Disney.
4 – Codenames Disney: Review
Om mijn mening zo goed mogelijk te geven, deel ik deze Codenames Disney recensie op in de volgende onderdelen:
- Thema & Vormgeving
- Spelregels & Toegankelijkheid
- Strategie of Geluk?
- Interactie
- Herspeelbaarheid
- Final Thoughts
Thema & Vormgeving
Tjah, what can I say? Ik vind Disney supertof. En ja, ik ben vooral fan van titels uit de jaren 90, zoals De Leeuwenkoning, Aladdin, Belle en het Beest, De Klokkenluider van de Notre Dame en Pocahontas. Maar door een 5-jarig dochtertje (en een vrouw die zowat ALLE Disneyfilms leuk vindt) heb ik ook kennis gemaakt met nieuwere titels zoals Vaiana en Frozen.

Dus, Codenames Disney spreekt me aan. Simpelweg omdat ik Disney leuk vind. Én omdat ik veel mensen ken die Disney leuk vinden, waar ik het dus samen mee kan spelen.
Ik bedoel, laten we eerlijk zijn: als je Disney niet leuk vindt, dan vind je Codenames Disney ook niks. Dan kun je beter een van de andere Codenames spellen proberen.
Dat je verder kaartjes raadt heeft niets met Disney te maken, maar vindt zijn oorsprong in het Codenames basisspel. Hierbij is de teamleider namelijk een hoofdspion die geheime codewoorden moest doorgeven aan zijn of haar spionnen.
Op het speelmateriaal heb ik niet veel aan te merken. Er zijn leuke Disneykarakters gebruikt en het speelmateriaal is degelijk.

Wel viel me op dat de kwaliteit van de Disneykaarten nogal van elkaar verschilt. Sommige kaarten zijn scherp en van hoge kwaliteit, terwijl andere kaarten juist wat waziger en van lage kwaliteit zijn. Dit heeft geen invloed op het spel, maar ik vind het opmerkelijk dat blijkbaar niet dezelfde bron is gebruikt voor de afbeeldingen.
Spelregels & Toegankelijkheid
Persoonlijk vind ik de spelregels van Codenames Disney onnodig lang. Ik heb het idee dat je de Codenames Disney spelregels sneller kunt uitleggen met vooral minder tekst. Maar misschien onderschat ik dit wel en zijn er veel uitzonderingen die benoemd moeten worden.
Los daarvan zijn de spelregels nog steeds prima hoor. Er wordt gebruik gemaakt van veel en duidelijke illustraties om voorbeelden te geven. Dat helpt natuurlijk een heleboel.

Codenames is een toegankelijk spel, dat sowieso. Is het voor iedereen geschikt? Nee. Als je niet van partygames en/óf Disney houdt, dan is dit gewoon niet jouw ding. Codenames Disney is simpelweg voor de liefhebber van partygames en Disney ontwikkeld.
Het spel heeft trouwens makkelijke en moeilijke sleutelkaarten. Daarmee blijft het spel ook toegankelijk voor mensen die er niet zo goed in zijn en mensen die er beter in zijn.
Strategie of Geluk?
Geen van beide. In Codenames Disney draait het vooral om kennis van Disneyfilms, een stukje creativiteit en een goede woordenschat. Des te beter elk van die 3 onderdelen bij jou ontwikkeld is, des te beter zul je zijn in dit Disney spel.

Al zijn er wel een paar slimmigheidjes of tactieken. Let als teamleider bijvoorbeeld op wat je teamgenoten tegen elkaar zeggen als ze jouw hint bespreken. Hier kun je ideeën mee op doen voor volgende hints.
En datzelfde geldt overigens óók wanneer de tegenpartij aan het discussiëren is – ook hun gedachten kunnen een voedingsbodem zijn voor jouw hints.
Interactie
In principe hebben teams in Codenames Disney vooral interne interactie. Binnen het team zelf. Daar worden de hints gegeven en gediscussieerd.
In een enkel geval wordt een kaart geraden van de tegenpartij. Hoewel dat leuke situaties kan opleveren, vind ik dat niet echt hele interactieve momenten.
Trouwens, nergens staat in de regels beschreven dat teamgenoten van de tegenpartij stil moeten zijn. Je kunt dus een beetje gaan provoceren, dingen roepen om de gedachten van de tegenpartij te beïnvloeden. Dit geldt niet voor teamleiders, die moeten zwijgen!
Herspeelbaarheid
Codenames Disney heeft een hoge herspeelhaarheid. Dat is te danken aan de 200 dubbelzijdige Disneykaarten, waarvan de ene helft illustraties en de andere helft woorden zijn, en de 60 sleutelkaarten waarvan een deel makkelijk en een deel moeilijk is.

Je kunt ontelbaar veel combinaties maken van kaarten op tafel en de sleutelkaarten. Dit resulteert ook nog eens in ontzettend veel mogelijke hints om te geven.
Het spelverloop is verder niet zo aan verandering onderhevig, dus het kan wel zijn daar je daar een keer op uitgekeken bent.
Final Thoughts…
Ondanks dat ik als Disneyliefhebber positief ben over Codenames Disney, moet ik je wel vertellen dat het niks nieuws toevoegt aan het basisspel. Leuk detail dat voor extra variatie zorgt is dat de voorkant van de Disneykaarten illustraties hebben en de achterkant woorden. Zo kun je het gevoel van het basisspel of Codenames Pictures ervaren, maar dan in een Disney jasje.

Mijn Codenames Disney review in het kort?
Als Disney- en Codenamesliefhebber vind ik Codenames Disney heel erg leuk. Hoewel de kwaliteit van illustraties wat van elkaar verschilt, is het een groot pluspunt om te zien dat er ontzettend veel verschillende Disneyfilms de revue passeren. Van oude klassiekers (Sneeuwwitje) naar mijn jeugd in de 90’s (Leeuwenkoning) tot de moderne 3D animaties (Frozen). Dat maakt deze partygame toegankelijk voor elke Disney fan!
5 – Codenames Disney: Waar te koop?
Je kunt het partyspel Codenames Disney online bestellen op Spellenrijk.nl, bol.com, WhiteGoblinGames.nl en Spelhuis.be.
Nu ben jij aan de beurt!
In dit blog heb ik je verteld over het partyspel Disney Codenames. Dit spel wordt in het Engels uitgegeven door Czech Games Edition en in het Nederlands door White Goblin Games. Ik liet je foto’s zien van het speelmateriaal, gaf je de speluitleg én deelde mijn Codenames Disney review met je.
Wat vind jij van Codenames Disney? Wil je er nog iets over weten? Let me know in een reactie!
Voor de hoofdafbeelding van dit blog is een foto gebruikt van van Franck Barske via Pixabay.